Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Afyonkarahisar Eski Tunç Çağından itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu bağlamda Afyon ve yöresinde Hititlere, Friglere, Romalılara, Bizanslılara, Selçuklulara ve Osmanlılara ait birçok tarihi yapıya rastlamak mümkündür. Bu kapsamda Afyon’da çok sayıda höyük, tümülüs, ören yeri, kale, hisar, manastır, mezar, kaya yerleşimleri bulunmaktadır. Antik çağdan günümüze değin iskân edilmiş bu yerlerin çevresinde de mezarlar veya mezar odaları bulunmaktadır. Tarih boyunca Anadolu’da bulunan diğer şehirler için bir köprü görevi üstlenmiş olan şehir, bu nedenledir ki Anadolu’nun bütünlüğünü ele geçirmek veya korumak için yapılan büyük savaşlardan İpsos (M.Ö.301), Miryekefelon (1176), Büyük Taarruz (1922) gibi önemli savaşların sahnelendiği bir yerdir. Kurtuluş Savaşı sırasında şehrin topraklarında elde edilen zaferlerden ötürü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temeli Afyonkarahisar’da atılmış olup her dönem Anadolu’nun kilidi olmuştur. Şifalı kaplıcaları, kaymağı, sucuğu, lokumu ve haşhaşı ile meşhur olan bu şehir, engin tarihi geçmişi, coğrafi ve kültürel zenginliği ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı ve önemli bir gezi güzergahıdır.
 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Afyonkarahisar Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu bölümü sınırları içerisinde yer alır. Kuzeyde Eskişehir, kuzeybatıda Kütahya, doğuda Konya, batıda Uşak, güneyde Burdur, güneydoğuda Isparta, güneybatıda ise Denizli illeri ile komşudur.

Afyonkarahisar ili, coğrafi açıdan Türkiye’nin önemli bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar üzerinden Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlere ve iç bölgelere bağlantı sağlanmaktadır. Geçiş güzergâhındaki Afyonkarahisar İzmir’e 327 km, İstanbul’a 460 km ve Ankara’ya 256 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle Merkez ilçenin nüfusu 306.908 il genel nüfusu ise 729.483 olarak tespit edilmiştir. Merkez ilçeyle birlikte toplam 18 ilçeye sahip olan Afyonkarahisar’ın 41 beldesi 423 köyü bulunmaktadır.

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Afyonkarahisar denizlere uzak ve etrafı dağlarla çevrili olduğundan tipik bir karasal iklime sahiptir. Ancak geçiş bölgesinde olmasından dolayı geçiş bölgesi özellikleri iklimine de yansımaktadır. Kışları karlı ve soğuk, yazları sıcak ve kurak geçer. Sulak ve verimli topraklara sahip olan şehir, başta haşhaş olmak üzere her nevi hububat, bakliyat ve sınai bitkiler ile bol miktarda meyve çeşitlerinin yetiştiği bir yerdir. Karasal iklimin de etkisi ile Afyonkarahisar’da orman az olup karaçam, akçam, meşe, kızılmeşe, palamut ve ardıç ağaçları mevcuttur. Ekilip işletilmeyen yerlerdeki geniş otlaklar hayvancılık için geniş imkânlar sağlamaktadır.

 

4-) Ekonomi

Yolların buluşma noktası olan Afyonkarahisar son dönemde termal ve sağlık turizmi ve sanayi yatırımlarının da merkezi olmuştur. Eskiden beri bilinen kaymak ve kaymaklı şeker üretimi ile birlikte lokum, haşhaş ve sucuk üretimi, şehir ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca İscehisar ve çevresinde çıkarılan mermer ise farklı biçimlerde işlenmek suretiyle yurt içine ve yurt dışına satılmakta, yörenin geçim kaynağı özelliğini korumaktadır.

Afyonkarahisar ilinde geçim kaynakları arasında önemli bir pay da tarım ve hayvancılık sektörüne aittir. Tarım, öncelikle dağlar arasında yer tutan ovalarda bahçe tarımı tipindedir. Mevsimlik sebze üretimi ile birlikte meyve üretimi de büyük oranda yapılmaktadır. Sulu tarımın yapıldığı yerlerde sebze üretimi hâkimdir. Diğer yandan iklim şartlarına ve toprak özelliklerine göre tahıl üretimi de çok miktarda yapılmaktadır. Bunun yanında haşhaş, şekerpancarı, patates, ayçiçeği gibi endüstri bitkileri de yetiştirilir. Geleneksel hayvancılığın azaldığı ve buna karşılık modern hayvancılığın artmaya başladığı Afyonkarahisar'da et ve et ürünleri üretimi gelişme göstermektedir. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Türkiye’nin dört bir yanını bir birine bağlayan bir kavşak konumunda olan Afyonkarahisar’a özellikle karayolu ulaşımında sıkıntı yaşanmamaktadır. Başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin her tarafından Afyonkarahisar güzergahını içine alan otobüs seferleri bulunmaktadır.

Afyon çevre yolu üzerinde yer alan Afyonkarahisar OTOGAR’ına toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.  

 

Adres: Ertuğrul Gazi Mah Yeni Otogar Tesisleri Kümeevler, D:3, 03200 Afyonkarahisar

Tel: 0 (272) 229 90 10

 

2-) Demiryolu

Afyonkarahisar Ali Çetinkaya Garı

Günümüzde lojman olarak kullanılan tarihî gar binasının yerine 1939 yılında inşa edilen yeni gar binası Afyonkarahisar eski milletvekili ve Ulaştırma Bakanı Ali Çetinkaya'nın adını taşımaktadır. Şehir merkezinden ve Otogardan toplu taşıma araçları ile ulaşım mümkündür. İstasyon, birçok otele sadece yürüme mesafesindedir. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na ait olan istasyon; Konya Mavi, Pamukkale Ekspresi ve Eskişehir Afyon Treni ile 3 hatlı olarak hizmet vermektedir. Afyon Ali Çetinkaya Tren Garından günde 4 tren seferi gerçekleşmektedir. İlk tren, saat 04:19'da Konya yönüne; ikinci tren 10:45’te Denizli istikametine; üçüncü tren 15:03’te Eskişehir istikametine ve son tren ise saat 23:27'de İzmir istikametine doğru hareket etmektedir.

 

Adres: İstasyon Cad. Ali Çetinkaya Mah. Merkez, Afyonkarahisar

Tel: (0272) 213 7919

 

3-) Havayolu

Afyonkarahisar’a kara ve denir yolu dışında havayolu ile de ulaşabilirsiniz. Uşak-Afyon-Kütahya illerine hizmet vermek için Kütahya Altıntaş ilçesinde kurulan Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olan Zafer havaalanını kullanarak Afyonkarahisar’a gidebilirsiniz. Afyon merkezine 60 km mesafede yer alan havaalanına şehir merkezinden servislerle ulaşım sağlanmaktadır. Zafer Havaalanından her gün İstanbul-Kütahya-İstanbul seferleri düzenlenmektedir.

 

Zafer Havaalanı: Kuyucak Köyü Mevkii Altıntaş / Kütahya

Tel: 444 3 937 

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Afyonkarahisar tarihi ve turistik mekanlarıyla birlikte şu an sağlık ve termal turizmi noktasında zirveye oynayan bir şehirdir. Türkiye’nin termal başkenti olarak görülen Afyonkarahisar, her bütçeye uygun termal tesisleri ve otelleri ve apartlarıyla bu alanda lider bir şehirdir.   

Afyonkarahisar aynı zamanda bir mermer üretim merkezidir. Genel olarak İscehisar ilçesinde bulunan zengin ve kaliteli mermer yatakları sayesinde Türkiye'deki blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar'da çıkarılmaktadır.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler

Afyonkarahisar’ın ekmeği, kaymağı, lokumu ve sucuğu Afyonkarahisar’a yolu düşenlerin almadan geçmediği lezzetlerdir. Yolunuz düşerse tadına baktığınız bu lezzetleri sevdiklerinize de götürebilirsiniz. Afyonkarahisar yemek kültürü ile olduğu kadar hali ve kilimleri ile adından söz ettirmektedir. Afyon halısı, Dazkırı’nın ipek kilimleri  

 ve kök boyalı Bayat kilimleri 

alınması tavsiye edilen ürünlerdir. Yine yolunuz düşerse İscehisar’dan  Mermer biblolar, satranç takımları ve Sandıklı’dan bakır süs eşyaları almayı unutmayınız.