1-) Tarihi Doku
Afyonkarahisar Eski Tunç Çağından itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu bağlamda Afyon ve yöresinde Hititlere, Friglere, Romalılara, Bizanslılara, Selçuklulara ve Osmanlılara ait birçok tarihi yapıya rastlamak mümkündür. Bu kapsamda Afyon’da çok sayıda höyük, tümülüs, ören yeri, kale, hisar, manastır, mezar, kaya yerleşimleri bulunmaktadır. Antik çağdan günümüze değin iskân edilmiş bu yerlerin çevresinde de mezarlar veya mezar odaları bulunmaktadır. Tarih boyunca Anadolu’da bulunan diğer şehirler için bir köprü görevi üstlenmiş olan şehir, bu nedenledir ki Anadolu’nun bütünlüğünü ele geçirmek veya korumak için yapılan büyük savaşlardan İpsos (M.Ö.301), Miryekefelon (1176), Büyük Taarruz (1922) gibi önemli savaşların sahnelendiği bir yerdir. Kurtuluş Savaşı sırasında şehrin topraklarında elde edilen zaferlerden ötürü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temeli Afyonkarahisar’da atılmış olup her dönem Anadolu’nun kilidi olmuştur. Şifalı kaplıcaları, kaymağı, sucuğu, lokumu ve haşhaşı ile meşhur olan bu şehir, engin tarihi geçmişi, coğrafi ve kültürel zenginliği ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı ve önemli bir gezi güzergahıdır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Afyonkarahisar Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu bölümü sınırları içerisinde yer alır. Kuzeyde Eskişehir, kuzeybatıda Kütahya, doğuda Konya, batıda Uşak, güneyde Burdur, güneydoğuda Isparta, güneybatıda ise Denizli illeri ile komşudur.
Afyonkarahisar ili, coğrafi açıdan Türkiye’nin önemli bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar üzerinden Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlere ve iç bölgelere bağlantı sağlanmaktadır. Geçiş güzergâhındaki Afyonkarahisar İzmir’e 327 km, İstanbul’a 460 km ve Ankara’ya 256 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle Merkez ilçenin nüfusu 306.908 il genel nüfusu ise 729.483 olarak tespit edilmiştir. Merkez ilçeyle birlikte toplam 18 ilçeye sahip olan Afyonkarahisar’ın 41 beldesi 423 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Afyonkarahisar denizlere uzak ve etrafı dağlarla çevrili olduğundan tipik bir karasal iklime sahiptir. Ancak geçiş bölgesinde olmasından dolayı geçiş bölgesi özellikleri iklimine de yansımaktadır. Kışları karlı ve soğuk, yazları sıcak ve kurak geçer. Sulak ve verimli topraklara sahip olan şehir, başta haşhaş olmak üzere her nevi hububat, bakliyat ve sınai bitkiler ile bol miktarda meyve çeşitlerinin yetiştiği bir yerdir. Karasal iklimin de etkisi ile Afyonkarahisar’da orman az olup karaçam, akçam, meşe, kızılmeşe, palamut ve ardıç ağaçları mevcuttur. Ekilip işletilmeyen yerlerdeki geniş otlaklar hayvancılık için geniş imkânlar sağlamaktadır.
4-) Ekonomi
Yolların buluşma noktası olan Afyonkarahisar son dönemde termal ve sağlık turizmi ve sanayi yatırımlarının da merkezi olmuştur. Eskiden beri bilinen kaymak ve kaymaklı şeker üretimi ile birlikte lokum, haşhaş ve sucuk üretimi, şehir ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca İscehisar ve çevresinde çıkarılan mermer ise farklı biçimlerde işlenmek suretiyle yurt içine ve yurt dışına satılmakta, yörenin geçim kaynağı özelliğini korumaktadır.
Afyonkarahisar ilinde geçim kaynakları arasında önemli bir pay da tarım ve hayvancılık sektörüne aittir. Tarım, öncelikle dağlar arasında yer tutan ovalarda bahçe tarımı tipindedir. Mevsimlik sebze üretimi ile birlikte meyve üretimi de büyük oranda yapılmaktadır. Sulu tarımın yapıldığı yerlerde sebze üretimi hâkimdir. Diğer yandan iklim şartlarına ve toprak özelliklerine göre tahıl üretimi de çok miktarda yapılmaktadır. Bunun yanında haşhaş, şekerpancarı, patates, ayçiçeği gibi endüstri bitkileri de yetiştirilir. Geleneksel hayvancılığın azaldığı ve buna karşılık modern hayvancılığın artmaya başladığı Afyonkarahisar'da et ve et ürünleri üretimi gelişme göstermektedir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Türkiye’nin dört bir yanını bir birine bağlayan bir kavşak konumunda olan Afyonkarahisar’a özellikle karayolu ulaşımında sıkıntı yaşanmamaktadır. Başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin her tarafından Afyonkarahisar güzergahını içine alan otobüs seferleri bulunmaktadır.
Afyon çevre yolu üzerinde yer alan Afyonkarahisar OTOGAR’ına toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: Ertuğrul Gazi Mah Yeni Otogar Tesisleri Kümeevler, D:3, 03200 Afyonkarahisar
Tel: 0 (272) 229 90 10
2-) Demiryolu
Afyonkarahisar Ali Çetinkaya Garı
Günümüzde lojman olarak kullanılan tarihî gar binasının yerine 1939 yılında inşa edilen yeni gar binası Afyonkarahisar eski milletvekili ve Ulaştırma Bakanı Ali Çetinkaya'nın adını taşımaktadır. Şehir merkezinden ve Otogardan toplu taşıma araçları ile ulaşım mümkündür. İstasyon, birçok otele sadece yürüme mesafesindedir. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na ait olan istasyon; Konya Mavi, Pamukkale Ekspresi ve Eskişehir Afyon Treni ile 3 hatlı olarak hizmet vermektedir. Afyon Ali Çetinkaya Tren Garından günde 4 tren seferi gerçekleşmektedir. İlk tren, saat 04:19'da Konya yönüne; ikinci tren 10:45’te Denizli istikametine; üçüncü tren 15:03’te Eskişehir istikametine ve son tren ise saat 23:27'de İzmir istikametine doğru hareket etmektedir.
Adres: İstasyon Cad. Ali Çetinkaya Mah. Merkez, Afyonkarahisar
Tel: (0272) 213 7919
3-) Havayolu
Afyonkarahisar’a kara ve denir yolu dışında havayolu ile de ulaşabilirsiniz. Uşak-Afyon-Kütahya illerine hizmet vermek için Kütahya Altıntaş ilçesinde kurulan Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olan Zafer havaalanını kullanarak Afyonkarahisar’a gidebilirsiniz. Afyon merkezine 60 km mesafede yer alan havaalanına şehir merkezinden servislerle ulaşım sağlanmaktadır. Zafer Havaalanından her gün İstanbul-Kütahya-İstanbul seferleri düzenlenmektedir.
Zafer Havaalanı: Kuyucak Köyü Mevkii Altıntaş / Kütahya
Tel: 444 3 937
Şehrin Meşhur Yönleri
Afyonkarahisar tarihi ve turistik mekanlarıyla birlikte şu an sağlık ve termal turizmi noktasında zirveye oynayan bir şehirdir. Türkiye’nin termal başkenti olarak görülen Afyonkarahisar, her bütçeye uygun termal tesisleri ve otelleri ve apartlarıyla bu alanda lider bir şehirdir.
Afyonkarahisar aynı zamanda bir mermer üretim merkezidir. Genel olarak İscehisar ilçesinde bulunan zengin ve kaliteli mermer yatakları sayesinde Türkiye'deki blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar'da çıkarılmaktadır.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Afyonkarahisar’ın ekmeği, kaymağı, lokumu ve sucuğu Afyonkarahisar’a yolu düşenlerin almadan geçmediği lezzetlerdir. Yolunuz düşerse tadına baktığınız bu lezzetleri sevdiklerinize de götürebilirsiniz. Afyonkarahisar yemek kültürü ile olduğu kadar hali ve kilimleri ile adından söz ettirmektedir. Afyon halısı, Dazkırı’nın ipek kilimleri
ve kök boyalı Bayat kilimleri
alınması tavsiye edilen ürünlerdir. Yine yolunuz düşerse İscehisar’dan Mermer biblolar, satranç takımları ve Sandıklı’dan bakır süs eşyaları almayı unutmayınız.
1-) Afyonkarahisar Kalesi
MÖ.1350 yılında Hititler tarafında inşa edilen ve 226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kalenin zirvesinde MÖ. 1200-1700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Friglere ait izlere rastlamak mümkündür. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarına da hizmet etmiştir. Selçuklu döneminde Sultan I. Alaeddin Keykubat'ın hazineleri bu kalede saklandığından, kale Hisar-ı Devlet olarak adlandırılmış ve Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali döneminde ise Karahisar-ı Sahip ismini almıştır. Kale 1573 yılında Osmanlı sultanı II. Selim tarafından tamir ettirildikten sonra yörede yetiştirilen afyondan ötürü kaleye Afyonkarahisar adı verilmiştir.
500 basamakla ulaşılan ve ünlü şair Arif Nihat Asya’nın “Gökyüzünde bir balkon” olarak betimlediği Afyonkarahisar Kalesi şehrin tam ortasında müthiş bir görünüme sahiptir. Kale şehir merkezinde bulunduğundan otogar veya tren garından toplu taşıma araçlarıyla veya özel araçlarla ulaşım mümkündür.
2-) Firig Vadisi
Afyonkarahisar’ın İhsaniye İlçesi Kayıhan Beldesi sınırları içerisinde yer alan ve Frig Dönemi’ne ait yerleşimin olduğu Frig Vadisi'nde yaklaşık 10 metre yükseklikte dik kayalar vardır. Bu kayaların cephelerinde kare görünümlü küçük kapı boşlukları bulunur. Bu kapılardan içeri girildiğinde odalarla karşılaşılmaktadır. Bu odalar Frig Dönemi'ne ait kaya mezar odalarıdır. Vadi içinde kale, Aslantaş, Yılantaş, Maltaş ve Kumcaboğaz anıtları bulunmaktadır.
Afyonkarahisar il merkezine 32 km mesafede yer alan vadiye özel araçlarla veya Afyonkarahisar köy garajından Kayıhan midibüsleri vasıtasıyla ulaşım mümkündür. Vadi uluslararası standartlarda bisiklet ve yürüyüş yolu olma özelliğine sahip olduğundan doğa yürüyüşü gezi programı kapsamında düşünülebilir.
3-) İscehisar Peri Bacaları
Afyonkarahisar ilinin jeolojik yapısı gereği, volkanik arazi üzerinde bulunan İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde değişik biçimlerde, şapkalı veya şapkasız çok sayıda peri bacası bulunmaktadır. Peri bacalarının en yoğun olduğu bölge ise, İscehisar ilçesinin Seydiler kasabasından başlayarak İhsaniye ilçesinin Döğer kasabasına kadar uzanan ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından yaptırılan Turizm Kuşağı Yolu ile birbirine bağlanan hat üzerindeki yöredir. İscehisar ilçesi Seydiler kasabasının içinde ve çevresindeki vadilerde irili ufaklı çok sayıda peri bacası bulunmaktadır.
Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan İscehisar peri bacaları Afyonkarahisar şehir merkezine 32 km mesafede olup buraya özel araçlarla ya da şehir merkezinden düzenli aralıklarla buraya giden servislerle gidilebilir.
4-) Kaplıca ve Termaller
Afyonkarahisar Türkiye’nin önde gelen kaplıca ve termal merkezlerinden biridir. Kaplıcalarıyla ünlü kentin şifa merkezi olan en ünlü kaplıcaları ise Afyon şehir merkezine 20 km mesafede Afyon–Eskişehir karayolu güzergâhında bulunan Gazlıgöl ile Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yer alan Hüdai Kaplıcalarıdır. Bunların yanında, Gecek, Ömerli, Heybeli kaplıcalarda yoğun ilgi gören kaplıcalardır. Türkiye'de termal turizmin en popüler merkezlerinden olan Afyon Kaplıcaları özellikle ziyaret listesine alınması gereken yerlerdendir. Kaplıcalara özel araç veya toplu taşıma araçlarınla ulaşabilirsiniz. Ziyaretçiler özellikle son bahar ve kış aylarında her bütçeye uygun otel veya apart tarzı mekanlarda kaplıcanın keyfini çıkartabilir.
5-) Eber Gölü
Afyonkarahisar'ın Çay İlçesine bağlı Eber Kasabasının sınırlarında bulunan Eber Gölü, Türkiye'nin 12'nci büyük gölüdür. 150 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan göl, tektonik bir göldür. Eber Sarısı adlı endemik bitki türü dünyada sadece Eber Gölü’nde yetişmektedir. Türkiye'de göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan Eber Gölü, sazlık alanlarıyla birçok kuş türüne üreme ve yaşam alanı olarak ev sahipliği yapmaktadır. Çok büyük bir göl olmasına rağmen üzerinde bulunan kamışlardan dolayı büyük kısmı göl değil de çayırlık gibi görülür. Gölde ekonomik değeri en yüksek olan kamış üretimi yapılmakta ve sazan, turna ve aynalı sazan balığı bulunmaktadır. Eber Gölünde dikkat çeken bir özellik de yerli halkın “kopak” adını verdiği, su üzerinde kamış köklerinin oluşturduğu ve balıkçıların barınaklar kurdukları yüzer adacıkların bulunmasıdır. Ayrıca küçük karabatakların, sakarca kazının, büyük cılıbıtın ve dalmaçya pelikanının evi olan Eber Gölü, Afyon'un önde gelen doğal güzelliklerinden biridir. Afyonkarahisar il merkezine 66 Bolvadin ilçe merkezine 13 km mesafede yer alan göle özel araçlarla veya turlarla ulaşmak mümkündür.
6-) Buzluk Mağarası
Afyonkarahisar ili sınırları içerisinde birçok mağara bulunmaktadır. Sultandağı sınırları içinde yer alan Buzluk mağarası, Sandıklı ilçesine 34 km mesafedeki Kurt İni Mağarası, Bolvadin’e 7 km. uzaklıkta Dipevler/İnsuyu Mağarası, Dinar ilçesinde bulunan Suçıkan Mağarası, Emirdağ’a 10 km mesafede bulunan Balcam Mağarası, Şuhut ilçesinin Balçıkhisar kasabasına 5 km mesafede bulunan Karacamal ve Dipsiz Mağarası, Karacamal Mağarasından daha yukarıda bulunan Kuzu İni Mağarası Afyonkarahisar’ın ziyaret edilen mağaralarıdır.
Bu kapsamda yoğun bir ziyaretçi kitlesine sahip Buzluk Mağarası ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır. Sultandağı ilçesine bağlı Dereçine kasabasının güneyinde, Sultandağları'nın 2.519 metre ile en yüksek yeri olan kuzeybatı zirvelerinde yer alan bir mağaradır. Yazın bile buz üretmesi ile tanınır. Kirazlı Yaylası’ndan itibaren 3 saatlik zorlu bir yürüyüş ile ulaşılan mağaraya özel araç veya turlarla ulaşım mümkündür. Haziran ayının sonuna kadar tepelerinden kar eksik olmayan Sultandağları’na ve Buzluk Mağarası’na yaz aylarından başka zamanlarda çıkmak mümkün değildir.
7-) Büyük Taarruz Şehitliği ve Atatürk Anıtı
Büyük Taarruz Şehitliği, Türk vatanını Yunan işgalinden kurtaran Büyük Taarruz’da şehit düşen 275 subay ve 2150 Mehmetçik’in aziz hâtıralarını yaşatmak amacıyla İzmir-Afyonkarahisar-Antalya karayolu kavşağındaki 1.874 rakımlı Kocatepe üzerinde yaptırılmıştır. Şehitlikte şehit mezarlarının bulunduğu bölüm ve arka kısmında kaidesi ile birlikte 18 m. yükseklikte Başkomutan Atatürk Anıtı bulunmaktadır. Anıt kaidesine Büyük Taarruza katılan bütün komutanların ve birliklerin adları mermer bloklara yazılmıştır. Kaidede 100 subay ve 400 erin adı bulunmaktadır. Kaidenin diğer yüzlerine Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın emri ve direktifleri mermer bloklara yazılıdır. Anıtın iki yanında 45’er metrekarelik iki adet rölyef bulunmaktadır.
Afyonkarahisar’a 20 km. uzaklıkta bulunan Türkün kurtuluş destanının yazıldığı bu aziz topraklara özel araçlarla ulaşım sağlanabilir. Şehitliğin yolu asfalt olmakla birlikte kar yoğunluğu nedeniyle kış mevsiminde ulaşım mümkün olmayabileceğinden ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret sırasında aynı yerde bulunan Zafer Müzesini de gezebilirsiniz.
8-) Arkeoloji Müzesi
Afyonkarahisar’da tarih boyunca hüküm sürmüş medeniyetlere ait bölgedeki höyük ve antik şehirden derlenen eserlerle, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma ve Bizans devrine ait kazı çalışmaları sonucu bulunan eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesinin bahçesinde ise Herakles, İmparator Hadrion tipi kolossal (büyük) heykeller, İon, korinth tipi sütun başlıkları, üzerleri yazıtlı veya kabartmalı ve bölgenin tipik eserleri arasında olan “Kapı Tipi Mezar Stelleri”, pişmiş toprak lahitler ve çeşitli mimari eserler sergilenmektedir.
Afyon Arkeoloji Müzesi pazartesi günü hariç haftanın altı günü saat 8.30-12.00 13.00-17.30 arası ziyarete açıktır. Müzenin içerisinde fotoğraf çekimi yasak olmakla beraber bahçesinde serbesttir. Şehir merkezinde bulunan müzeye özel araçlarla veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirsiniz.
Adres: Zafer Mh., Kurtuluş Cad. No:92, 03040 Merkez/Afyonkarahisar
Tel : 0-272-215 11 91
9-) Sultan Divanı Mevlevihanesi
13. yüzyılda kurulan Sultan Divanı Mevlevihanesi Anadolu’da kurulan ilk mevlevîhânelerdendir. Tarih boyunca birçok önemli icraata merkez olmuş Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, Konya Mevlevîhânesinden sonra en önemli mevlevîhânedir. Birkaç defa yangın geçirmiş olan Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, 1902’deki büyük yangından sonra tamamen yanmış ve bugünkü haliyle Şeyh Celâleddin Çelebi zamanında 1908’de hizmete girmiştir.
Şehir merkezinde yer alan Mevlevihaneye özel araç ve toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirsiniz.
Adres: Mevlana Mah. Türbe Cad. No:17 / Afyonkarahisar
Tel: 0-272 - 214 50 91
10-) Akdağ Tabiat Parkı
Akdağ Tabiat Parkı yemyeşil ormanları su kaynakları, uçsuz bucaksız çayırları; zengin bitki örtüsüyle eş değerde yaban hayatıyla (yılkı atları, geyik, domuz, tilki, kurt vs.) monoton ve betonlaşan hayatınıza bir anda huzur ve canlılık kazandırır. Doğal peyzajı bozmadan yapılan patika yolları, atlı gezi yolları, bisiklet parkurları, yaban hayatı izleme noktaları, göleti, gölcükler, günübirlikçiler ve kampçılar için sosyal tesisler, bungalovlar bu güzellikleri daha da çekici ve eşsiz kılmıştır.
Afyon merkeze 90 km, Sandıklı’ya 33 km mesafe yer alan ve Sandıklı Belediyesi tarafından işletmesi yapılan Akdağ Tabiat Parkı, doğa sevenlere, doğayla baş başa kalmak isteyen her yaş grubu insana hizmet edecek etkinliklerin yapılabileceği bir yerdir. Parkta çadır, karavan alanları, tuvalet, mescit, buz gibi dağ suyu imkânlarıyla ziyaretçilerini beklemektedir. Bu doğa harikası yere özel araçlarınızla erişim sağlayabilirsiniz.
8-) Diğer Yerler
Afyonkarahisar’ın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Akören kasabasında yer alan 26 Ağustos Tabiat Parkı; şehir merkezinde bulunan ve Selçuklulardan kalma Ulu Camii; Osmanlı döneminde inşa edilen Gedik Ahmet Paşa Medresesi; Afyon'un İhsaniye ilçesinde bulunan ve tarihiyle göz dolduran bir yapı olan Ayazini Kilisesi; Dinar İlçesindeki Apameia Antik Kenti ve Afyon şehir merkezinde yer alan Akarçay Kültür Parkı gezilecek yerler arasında yer almaktadır.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerin en iyi görüleceği dönem olarak kaplıca ve termal mekânlarda konaklamak için sonbahar ve kış ayları idealdir. Diğer belirtilen yerlerin ideal gezi zamanı ilk bahar ve yaz aylarıdır.
1-) Şehrin yemek lezzetleri
Tarihi ve doğal güzellikleri ön plana çıkan Afyonkarahisar dillere destan yemek kültürüyle de adından söz ettirmektedir. UNESCO'nun gastronomi şehri seçilen Afyonkarahisar mutfağında damaklara lezzet veren ürünler pişmektedir. Afyonkarahisar'a seyahat eden ziyaretçilerin doyamadığı Afyon'un yöresel kaymağı ile birleşerek servis edilen ekmek kadayıfı,
düğünlerin olmazsa olmazı çullama köfte, Afyon kebabı, Frig kazının suyu ile yapılan arabaşı çorbası, bulgurlu Frig kazı,sucuk döneri,paça etinden hazırlanan yoğurtlu Paçık çorbası,bol dana eti ve soğanla yapılan zürbiye, yemeğin en sonunda (tatlıdan da sonra) yenen etli kuru bamya çorbası, İlibada yaprağından yapılan sarma, Afyon’un kendine has katmeri olan şebit gibi yemekler Afyonkarahisar’a yapılacak ziyaretlerde mutlaka tadılması gereken lezzetlerdir. Ayrıca haşhaşlı pide, patates böreği, patlıcan böreği, bükme ve göce köftesi de şehrin geleneksel yemeklerindendir.
Şehirde her bütçeye uygun otellerin yanı sıra Afyon merkez ve ilçelerinde yer alan kaplıca ve termal tesisler ideal konaklama yerleridir. Özellikle günlük ziyaret ve geziler sonrasında termal tesislerde konaklamanın ideal bir seçenek olduğu gezginlerin ortak kanaatidir. Ayrıca Afyonkarahisar’da öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Afyonkarahisar Merkez Öğretmenevi: Adres: Cumhuriyet Mah. Cevat Ahmetpaşa Cad.No:14. AFYON
Tel: (272) 215 52 70
Web: http://www.afyonogretmenevi.com.tr/
Afyonkarahisar Polisevi: Selçuklu Mahallesi. Merkez Ortaokulu Sokak. Sahipata. Merkez – AFYON
Tel: (272) 252 54 54
Afyonkarahisar Devlet Su İşleri 183. Şube Müdürlüğü Misafirhanesi: Zafer Mah. Adnan Menderes Blv. 40 Afyonkarahisar Merkez, Afyonkarahisar
Tel: 0272 216 85 65
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Tesisi: Erenler Mah. Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Gazlıgöl Yolu Üzeri 7. km. Merkez Afyonkarahisar
Tel: 0272 228 11 43
Web: https://sosyaltesis.aku.edu.tr/
Egenin suyu sıcak havası soğuk bu şehri, sosyo-kültürel olarak yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de sahipliği yapan hareketli bir şehirdir. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali
Her yıl Nisan ayında gerçekleşen ve Anadolu’nun en uzun soluklu klasik müzik festivali niteliğindeki Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivaline yerli ve yabancı pek çok müzisyen konuk olmaktadır.
Uçurtma Şenliği
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından her yıl Mayıs ayının başlarında Hıdrellez Bahar Bayramı’nda düzenlenen Geleneksel Uçurtma Şenliği, en güzel uçurtma ile en güzel uçan uçurtma dallarında ödüllerin dağıtıldığı; halk oyunları ekiplerinin gösterilerin düzenlendiği ve yöresel lezzetlerin tadıldığı güzel bir festivaldir.
Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali
Dinar ve Afyonkarahisar’da düzenlenen Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali ile Dinar başta olmak üzere Afyonkarahisar, Uşak, Isparta, Kütahya, Burdur, Denizli illerinde yaşayan sanatseverlere nitelikli bilimsel ve sanatsal etkinlikler sunulmaktadır. Festival kapsamında; Uluslararası Flüt yarışması, sempozyum, ülkemizin ve dünyanın saygın sanatçılarının dört farklı müzik türünde verdiği konserler, sergi, belgesel gösterimi ve paneller yer almaktadır.
Halı Kilim Kültür ve Sanat Festivali
Dazkırı Belediyesi tarafından düzenlenen ve Afyon yöresinin halı ve kilimlerinin tanıtıldığı Festival, her yıl Haziran ayı içinde düzenlenmektedir.
Afyonkarahisar Uluslararası Zafer Festivali
Afyonkarahisar Uluslararası Zafer Festivali Büyük Taarruz ve Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü, 26-30 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerle kutlanmaktadır. Zafer Halk Yürüyüşü ile başlayan festivalde çeşitli ülkelerden gelen halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve kurtuluş törenleri düzenlenmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Afyonkarahisar’da, Afium, Özdilek ve Park Afyon isimli Alışveriş Merkezleri, bulunmaktadır . Alışveriş merkezilerinde sinema salonları hizmet vermektedir. Ayrıca Belediye Şehir Tiyatrosu da yıl boyunca önemli gösterilere imza atmaktadır. Sinema ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Şehir Tiyatrosu: Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi
Yeşilyurt Mahallesi, 1741. Sk., 03030 MERKEZ / Afyonkarahisar
Tel: (0272) 214 42 55
3-) Üniversite
1992 yılında kurulmuş olan Afyon Kocatepe Üniversitesi, bugün itibariyle; 13 fakülte, 5 enstitü, 4 yüksekokul, 1 devlet konservatuvarı ve 14 meslek yüksekokulu ile eğitim-öğretime devam etmektedir.
Ayrıca Afyonkarahisar'da sağlık temalı olarak 18 Mayıs 2018 tarihinde Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin kurulması sonucunda sağlık eğitimi veren fakülteler ve yüksekokullar AFSÜ'ye devredilmiştir.
Afyon Kocatepe Üniversitesi
Adres: Ahmet Necdet Sezer Kampüsü, Gazlıgöl Yolu, 03200 Afyonkarahisar
Tel: 444 03 03.
Web: http://www.aku.edu.tr
E-mail: bilgi@aku.edu.tr
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Adres: Zafer Sağlık Külliyesi A Blok, Dörtyol Mah. 2078 Sokak, No: 3, Pk. 03030, Afyonkarahisar
Tel: 0 272 246 33 35
E-mail: afsu@aku.edu.tr
Web : www.afsu.edu.tr
Afyon ili merkez ve ilçelerinde Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde 18 tane yurt bulunmaktadır. Bunun haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır. Afyonkarahisar şehir merkezine 8 km mesafede bulunan Üniversite Kampüsüne toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.
Bayat Öğrenci Yurdu: Cumhuriyet Mahallesi Bağyeri Sokak No:10
Telefon: 0(272) 491-33-15
Bolvadin Kız Öğrenci Yurdu: Yenice Mahallesi Alparslan Gümüş Sokak No:1/1 Bolvadin/Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 611-3388
Bolvadin Öğrenci Yurdu: Yukarı Gökçe Yayla Mahallesi Ömer Yazıcı Sokak No:28 Bolvadin/Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 612-6771
Dinar Öğrenci Yurdu: Hürriyet Mahallesi Altıncı Mevlana Sokak No:1 Dinar/Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 353-5059
Emirdağ Öğrenci Yurdu: Yeni Mahalle Eskişehir Caddesi No:60 Emirdağ/Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 442-4348
Abdürrahim Mısri Öğrenci Yurdu: Erenler mah. 2763 sk. No:2 Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 502-07-81
Kamil Miras Öğrenci Yurdu: Erenler mah.2775. Sokak no:19 Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 228-1189, 0(272) 228-1190
Sultan Divani Öğrenci Yurdu: Erenler Mevkii 2777 Sokak No: 1 Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 228-10-03
Prof. Dr. Remzi Kaya Kız Öğrenci Yurdu: Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi Prof. Dr. Veysel Eroğlu Caddesi No:38 Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 216-6265
Destine Hatun Öğrenci Yurdu: Erenler mah. 2773 sokak no:40 Merkez/Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 228-1248
Bacım Sultan Öğrenci Yurdu: Erenler Mah. 2773 Sokak No:42 Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 228-15-21, 0(272) 228-15-23
Safiye Sultan Öğrenci Yurdu: Battalgazi Mahallesi Ans Kümeevleri No:10/1 Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 228-10-20
Afyon-Çiğiltepe Kız Öğrenci Yurdu: Battalgazi Mah. Ans Kampüsü Küme Evler No:1/11 Afyonkarahisar
Telefon: 0272 228 1023
Afyon Yurdu: Kayadibi mah. Zincirlikuyu cad. No:24 Afyonkarahisar
Telefon : 0(272) 212-4642
Afyon-Tınaztepe Öğrenci Yurdu: Organize Sanayi Mahallesi 9.(2) Sokak no:4/3 Merkez / Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 502-03-33
Esma Sultan Öğrenci Yurdu: Zafer Mahallesi Gülhane Caddesi No:76 Sandıklı/Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 515-1611
Çay Öğrenci Yurdu: Şirinevler Mah. Uzun Sok. No:52 Çay/Afyonkarahisar
Telefon: 0(272) 632-40-21, 0(272) 632-40-22
Şuhut Öğrenci Yurdu: Taşlıca mh. Rüzgarlı sk. No:1 Şuhut /Afyonkarahisar
Telefon: 0272 718 1096
4-) Kütüphane
Afyonkarahisar'da Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren 24 kütüphane bulunmakta ve bu kütüphaneler arasında en eskisi Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi'dir.
Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi
Adres: Dumlupınar Mah. İzmirli Cad. No :1 Merkez/Afyonkarahisar
Tel: 0272 2135433
Web: http://afyon.kutuphane.gov.tr/
Afyon Kocatepe Üniversitesi Merkez Kütüphanesi
Adres: Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ahmet Necdet Sezer Kampüsü, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Gazlıgöl Yolu 03200 / AFYONKARAHİSAR
Tel: 0 272 218 11 72
Web: https://kutuphane.aku.edu.tr/
T.C. Afyonkarahisar Valiliği
Burmalı Mah. Dervişpaşa Cad. No:10 Afyonkarahisar
+90 272 214 07 52- 54-56
Afyonkarahisar Belediyesi
Karaman Mah. Albay Reşat Çiğitepe Cad No:11 Afyonkarahisar
(0272) 214 42 55
Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü
attat Karahisar Mah. 03100 Afyonkarahisar
(272) 213 80 21
http://www.afyonkarahisar.pol.tr/
Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı
Ali Çetinkaya Mahallesi Mareşal Fevzi Çakmak Bulvarı Merkez / Afyonkarahisar
(0272) 213 60 32
http://www.afyonkarahisar.gov.tr/il-jandarma-komutanligi
Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Karaman Mah. Albay Reşat Çiğitepe Cad No:9 Karaman İş Merkezi Afyonkarahisar
(0272) 213 76 03
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü
Dervişpaşa Mah. Doktor Mahmut Hoca Cad. Afyonkarahisar
(0272) 444 0 430
https://afyonism.saglik.gov.tr/
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi
Orhangazi Mah. Nedim Helvacıoğlu Cad. No:73, Merkez/AFYONKARAHİSAR
444 42 34
https://afyonkarahisardh.saglik.gov.tr/
Afyon Kocatepe Üniversitesi Hastanesi
Ali Çetinkaya Kampusü Dörtyol mah. 2070 sok. No: 3/4 Merkez/AFYONKARAHİSAR
(0272) 246 30 69
Afyonkarahisar Göğüs Hastalıkları Hastanesi
Ali Çetinkaya Mahallesi Atatürk Caddesi No: 12 Merkez/AFYONKARAHİSAR
(0272) 213 18 40