1-) Tarihi Doku
Kültür ve medeniyetler beşiği Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Aksaray coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle tarih boyunca misyon yüklenen merkezlerden birisi olmuştur. Geçmişten günümüze Hitit, Pers, Hellenistik Dönem (Büyük İskender), Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliklerinde kalmıştır.
Hasandağı’nın zaman zaman püskürtmeleri sonucu bazalt, andezit ve özellikle tüf gibi kayalar yörenin doğal görünümüne büyüleyici bir nitelik kazandırdığı gibi eski kültürlerin yaşamlarında da önemli yapı taşı rolünü oynamıştır. Bütün bölgeyi kaplayan arazide oluşan peri bacaları, kayalar içindeki mağaralar, iskân kovukları Melendiz’in Kozdağı kanyonlarında kayalara oyulmuş kiliseler bunun birer kanıtını oluşturmaktadır.
Cumhuriyet dönemine kadar Konya’ya bağlı bir sancak olan Aksaray 1920 yılında il olmasına rağmen 1933 yılında çıkarılan kanunla ilçe yapılarak Niğde'ye bağlanmıştır. 15 Haziran 1989 yılında yeniden il yapılmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Geçmişte tarihi İpek Yolu’nun önemli merkezlerinden birisi olan Aksaray, günümüzde de, doğu-batı ve kuzey-güney yönleri arasında uzanan ana bağlantı yollarının kavşağında yer almaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 980 m. olan kent, kuzeyden Kırşehir, doğudan Nevşehir, güneydoğudan Niğde, kuzeybatıdan Ankara, batı ve güneyden Konya illeri ile çevrilidir.
Türkiye’nin önemli bir geçiş güzergâhlarından biri olan Aksaray, İzmir’e 686 km, İstanbul’a 690 km ve Ankara’ya 242 km mesafede yer almaktadır. Türkiye’nin dört bir tarafına giden yolların kavşak noktasında yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 301.661 il genel nüfusu ise 416.367 olarak tespit edilmiştir.
Aksaray’ın Merkez, Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sultanhanı, Sarıyahşi olmak üzere 8 ilçesi, 41 beldesi ve 151 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Aksaray İli orta iklim kuşağında olduğundan, soğuk, karasal iklim tipine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuktur. Yağışlar genellikle ilkbahar ve kış aylarında görülmektedir. Yaz-kış ve gece-gündüz sıcaklık farkları çok fazladır.
Aksaray’ın iklimine bağlı olarak tabii bitki örtüsü, ilkbaharda yeşeren çayırlar, gelincik, papatya, keven ve diğer vs. otlarla, yaprakları dikensi bir görünüme sahip, yarı kurakçıl bitkilerdir. Yazları sıcak ve kurak iklim yapısı hâkim olduğundan ilkbaharda yeşeren otlar, sonbaharda kurur ve arazi bozkır yapısını alır. Ayrıca Hasandağı ve Ekecik Dağları üzerinde meşe koruluklarına rastlanır. Bölgede palamut, alıç, kızılcık, kavak, söğüt, yabani armut ve meyve ağaçları yanında keven ve deve dikeni çok sık rastlanan bitki türleridir.
4-) Ekonomi
Aksaray’ın sosyo-ekonomik yapısı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Faal nüfusun % 70’i tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlamaktadır. Başta buğday olmak üzere arpa, şeker pancarı, burçak, mısır, patates, soğan, fasulye, keten, kenevir, üzüm ve elma yetiştirilir. Platolardaki geniş otlaklarda çok sayıda koyun beslenir. Koçaş Devlet Üretme Çiftliği il merkezine 25 km uzaklıktadır. Tarımsal üretim yanında, bazı yörelerde halı ve kilim dokumacılığı yapılır. Taşpınar köyünün halıları çok meşhurdur.
Aksaray’da madenlere dayalı sanayi ve metal eşya, makina imalatı da gelişmiştir. İlin tek ağır sanayi kuruluşu Otomarsan’ın dizel motor fabrikasıdır. Seramik sanayiinde kullanılan kaolin belli başlı madenidir. Bütün bu belirtilen ekonomik faaliyetlerin yanı sıra son yıllarda gelişme gösteren turizm sektörü de önemli bir ekonomik kaynak haline gelmiştir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Aksaray, İpek Yolu güzergahı ve doğu-batı, güney-kuzey ana bağlantı yollarının kavşak noktasında, E-90 karayolu üzerindedir. Bundan dolayı Aksaray, çevre illere ve ülkenin diğer bölgelerine dört devlet yolu ile bağlanmaktadır. Kuzeyde E-90 yolu ile Ankara’ya doğuda Nevşehir’e, batıda Konya’ya ve güneyde E-90 karayolu ile Niğde ve Adana yolu ile bağlantılar kurulmaktadır. Başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin her tarafından Aksaray güzergahını içine alan otobüs seferleri bulunmaktadır. Konya yolu üzerinde yer alan OTOGAR’a toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: Hacılarharmanı, Mh, 68100 Aksaray
Tel: (0382) 213 78 00
2-) Demiryolu
Aksaray’a demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Konya Tren Garı üzerinden ulaşım sağlanabilir.
3-) Havayolu
Aksaray’da hava alanı bulunmamakla birlikte çevre havaalanları bu noktada ulaşım için kullanılabilir. Bu kapsamda Aksaray’a en yakın hava alanı olan ve 74 km uzaklıkta bulunan Nevşehir Kapadokya hava alanı ulaşım amaçlı kullanılabilir. Nevşehir havalimanından Aksaray’a ücretli servisler bulunmaktadır. Her gün İstanbul-Nevşehir-İstanbul seferleri düzenlenmektedir. Aynı şekilde 150 km mesafedeki Konya Havaalanı da kullanılabilecek bir diğer alternatif havaalanıdır.
Nevşehir Kapadokya Havaalanı:
Adres: DHMİ Nevşehir Kapadokya Havaalanı Tuzköyü Mahallesi, Nevşehir Kapadokya Havaalanı Girişi, 50900 Gülşehir/Nevşehir
Tel: 0 (384) 421 44 55
Şehrin Meşhur Yönleri
Aksaray belirtiğimiz tarihi, kültürel, doğal güzellikleri ve yöresel lezzetlerinin yanı sıra farklı özelikleriyle de ön plana çıkan bir şehrimizdir. Mesela Tuz Gölü havzasının devamı olan ova üzerine kurulmuş, 7997 km² yüzölçümü ile de geniş bir alana sahip olmasından dolayı Konya’dan sonra Türkiye’nin en önemli tahıl ambarı durumundadır.
Anadolu’da halk dilinde "allı turna" olarak bilinen flamingoların Akdeniz havzası içinde en fazla yavru dünyaya getirdiği bölge Tuz Gölü’dür
Bacak ve ayakları kalın, kafası büyük, dudağı sarkık köpek türü olan Aksaray Malaklısı Türkiye'de Aksaray ve çevresinde görülen iri bir köpek cinsidir. Aksaray yöresinde dudağa "malak" dendiğinden bu adı almıştır.
Aksaray Selçuklular devrinden beri ünlü bir halı merkezi olma özelliğini devam ettirmiş ve bu kapsamda Taşpınar halıları ile bu alandaki ününü devam ettirmektedir.
Dünya Yamaç Paraşütü Federasyonu programı içerisinde yer aldığı World Cup Yamaç Paraşütü Dünya Kupasının gerçekleştirildiği yerlerden biri de Hasandağı’dır.
1-) Ihlara Vadisi
Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan ve dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahip olan Ihlara Vadisi 18 km. uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde, 200 metre genişliğinde, bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan bir vadidir. Ihlara Vadisi diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır. Ihlara Vadisini şekillendiren ve vadiye hayat veren Melendiz Nehri buradaki yaşamın ana kaynağıdır. Vadiyi çevreleyen kayaçların kolay yontulmasıyla oluşturulmuş yüzlerce kilise ve kaya oyma mekânı Ihlara Vadisini dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getirmiştir. Hıristiyanlığın ilk yıllarından itibaren kayaların rahatlıkla kazılmasıyla meydana getirilen bu freskli kiliseler ve iskân yerleri 14 kilometre boyunca Ihlara'dan Selime'ye kadar devam eden Ihlara Vadisi içerisinde yer almaktadır.
Aksaray’a 40 km mesafede yer alan vadiye özel araçlarla veya turlarla ulaşım mümkündür. Ayrıca Aksaray’dan buraya belli saatlerde seferlerde düzenlenmektedir.
2-) Sultan Hanı Kervansarayı
Aksaray'ın Sultanhanı Kasabası'nda bulunan Sultan Hanı Kervansarayı, 1229 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Yazlık kısmının geometrik şekillerle süslenmiş muhteşem bir portali vardır. Avlunun ortasında dört kemer üzerine dayanmış bir mescit bulunmaktadır. Bu mescit Selçuklu süsleme sanatının en güzel örneğini sergilemektedir.
Anadolu Selçuklu kervansaraylarının en büyüğü olma özelliğini taşıyan ve Dönemim İpek Yolu üzerinde bulunan Sultan Hanı, bugün müze olarak hizmet vermektedir. Özellikle tarihe ve mimariye merakı olanların mutlaka ziyaret etmesi gereken mekanlardan biridir. Aksaray'a 33 km mesafede ve Sultanhanı ilçe merkezinde bulunan Hana özel araçlarla veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım mümkündür.
3-) Selime Katedrali ve Peri Bacaları
Güzelyurt ilçesine Selime kasabasında yer alan peri bacaları, Aksaray’a gelen turistlerin mutlaka uğramaya çalıştığı mekânlardan biridir. Peri bacalarıyla birlikte Ihlara Vadisi’nin bittiği noktada sizi karşılayan ve tarihi açıdan oldukça önemli bir miras olarak kabul edilen katedral ise iki katlı ve oldukça mistik bir yapıya sahiptir. Aksaray şehir merkezine 30 km mesafede yer alan mükemmel yere saat başı kalkan toplu taşıma araçlarıyla veya özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Hasan Dağı ve Nora Antik Kenti
Aksaray İline 30 km mesafede simetrik bir huni şeklinde yükselen, 3268 metre zirvesiyle volkanik bir dağ olan Hasan Dağı; İç Anadolu bölgesinin en görkemli dağlarından biridir. Anadolu’nun ortasında Kapadokya'nın ve Ihlara Vadisi'nin mimarı olan, güvenli parkurlarıyla dağcılığa meraklı zirve tutkunlarının ilgisini çeken Hasan Dağı, kış sporları potansiyeliyle de ilgi görmektedir. Özellikle Aralık ve Nisan ayları arasında kayak yapılabilmektedir. Ayrıca yamaç paraşütü için uygun koşullara sahip olan Hasan Dağı'na gelen amatör ve profesyonel sporcular, yamaçtan atlayıp gökyüzüne süzülmektedirler.
Hasan Dağının eteğinde Nora Antik Kenti bulunmaktadır. Nora Antik Kenti Helenistik dönemden kalma, Roma ve Bizans döneminde yoğun kullanılan önemli askeri üslerinden biridir. Dağ yolculuğundan sonra bu tarihi mekânı da ziyaret etmenizi ve yine bu güzergâhta bulunan Helvadere Göleti yanında bulunan balık lokantalarında farklı lezzetleri tatmanızı tavsiye ederiz. Hasan Dağına yapacağınız ziyareti özel aracınızla veya turlarla gerçekleştirebilirsiniz.
5-Acem Höyük
Aksaray iline bağlı Yeşilova Beldesinde bulunan Acem Höyük, 700 x 650 m. ölçülerindeki höyüğü ve onu çevreleyen Aşağı Şehri ile orta Anadolu’nun en büyük eski yerleşimlerinden biridir. Eski Tunç Çağı’ndan itibaren yerleşim yeri olarak kullanılan bu yer, en parlak dönemini Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nda ( M.Ö. 2000- 1700) yaşamıştır. Bu çağda Aksaray bölgesine egemen yerel bir krallığın başkenti konumundadır.
Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran seferi sonrasında, İran Azerbaycan’ından bölgeye getirilen üç oba, höyük eteklerine yerleşerek bugünkü Yeşilova’yı oluşturmuştur. Yerleşimin adı olan Acem Höyük de buradan gelir. Şehir merkezine 18 km uzaklıkta olan Acem Höyük’e özel araçla veya turlarla ulaşabilirsiniz.
6-) Güzelyurt Evleri
Mübadele dönemine kadar Rumların yaşadığı bu evler mübadele sonrası Yunanistan’dan gelen Türklere tahsis edilmiştir. Gelveri evleri olarak da anılan ve antik değer taşıyan bu evler birer birer restore edilerek Kapadokya turizmine kazandırılmıştır. Güzelyurt’taki yarı kayaya oyma, ön cepheleri işlemeli bu Rum Evleri, Kapadokya mimarisinin en güzel örneklerini teşkil etmektedir. 100–200 yıldır sapasağlam ayakta kalmayı başaran Güzelyurt evleri, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanlarından biridir.
Bazılarında aileler oturmaya devam ederken çoğu butik otel ve restoran olarak hizmet veren Güzelyurt evleri Aksaray şehir merkezine 28 km mesafede Güzelyurt ilçesinde bulunmaktadır. Bu tarih kokan mekanlara özel aracınızla veya Aksaray şehir merkezinden belli saatlerde kalkan servislerle ziyarette bulunabilirsiniz.
7-) Zinciriye Medresesi
Karamanoğullarından Yahşi Bey tarafından 1336 yılında kesme taş ve tuğla kullanılarak yaptırılmış olan Zinciriye Medresesi, dört eyvanlı ve açık avlulu plan düzenindedir. Medrese de dış duvarları üzerinde yer alan dendanelerden dolayı bir kale görünümü sergilemektedir. Şehir merkezinde yer alan bu tarihi yapıya özel veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Aksaray Müzesi
Aksaray’da 2006 yılına kadar Zinciriye Medresesi müze olarak kullanılmıştır. 2006 yılında şimdiki yerine taşınan Aksaray Müzesi, Anadolu Selçuklu kümbetlerinden ve Aksaray'da bulunan peribacalarından esinlenerek eklektik sanat anlayışıyla planlanmış olup üç katlıdır.
Aksaray müzesi içinde satın alma, bağış ve Aksaray sınırları içerisinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda elde edilmiş toplam 15 bin 639 adet eser bulunmaktadır. Bu kapsamda Aşıklı Höyük, Musular, Güvercinkayası ve Gelveri, Acemhöyük, Mumyalar, Etnografik Eserler salonu ile kronolojinin devamı olarak; Demir Çağı, Helenistik Çağ, Roma, Doğu Roma ve Anadolu Selçuklu Dönemleri'ne tarihlenen eserler sergilenmektedir. Şehir merkezinde yer alan bu tarihi yapıya özel veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri
Aksaray’ın şehir merkezine 22 km mesafede yer alan Kırkgöz Yeraltı Şehri, tüf kayaların oyulmasıyla yapılan oldukça eski bir yaşam alanıdır. Yeraltı şehrinin 7 katlı olduğu bilinen şehrin günümüzde sadece 3 katı ortaya çıkarılabilmiştir. Yeraltı şehrinin toplamda 40 ayrı odası bulunmaktadır. İçerisinde ahır, mutfak, su kuyuları, tandır, ocak, ambar damları gibi yaşamsal mekanlar olup bu mekanlar arasındaki bağlantılar dehlizlerle sağlanır. Plan özellikleri ve yapılış tekniğiyle yeraltı şehri Bizans dönemine tarihlenmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği ve oldukça etkileyici bir ambiyansa sahip olan yer altı şehri Gülağaç ilçesinde yer almakta olup burayı özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla veyahut turlarla ziyaret edebilirsiniz.
10-) Ulu Cami
Karamanoğlu Camii adıyla da bilinen Aksaray merkezinde yer alan Aksaray Ulu Camii, 1408-1409 yıllarında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından Mimar Mehmet Firuz Bey'e yaptırılmıştır.
Cami kareye yakın dikdörtgen planlı bir yapıda olup yapıda hâkim malzeme kesme taştır. Şehir merkezinde bulunan camiye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla gidebilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Aksaray’ın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde bulunan Manastır Vadisi; Aksaray şehir merkezinde bulunan Somuncu Baba (Şeyh Hamid-i Veli) Türbesi ve Eğri Minare; Aksaray'ın sınırları içerisinde yer alan kuş cenneti Tuz Gölü; kalp şeklindeki görüntüsüyle Aksaray – Niğde sınırında yer alan Narlı Göl; Ihlara Vadisi’nin içerisinde yer alan Ziga Kaplıcaları ve Aksaray şehir meydanındaki Saat Kulesi gezilecek yerler arasında yer almaktadır.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Aksaray’ın iklimi de dikkate alındığında yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerin en iyi görüleceği zaman dilimi İlkbahar ve Sonbahar aylarıdır. Özellikle Nisan ve Mayıs ayları Aksaray seyahati için ideal ziyaret aylarıdır.
1-) Şehrin yemek lezzetleri
İç Anadolu’nun en güzel illerinden biri olan Aksaray’ın kendine has lezzetlere sahip bir mutfağı vardır. Aksaray’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdikten sonra Aksaray mutfağına ait el açması lavaşların içine temel olarak tereyağı, taze çökelek ve peynir konularak hazırlanan
kuşbaşı doğranmış misler gibi kuzu etinden yapılma bamya çorbasını
kuzu etinden ve özel yapım kaplarda pişirilen tavayı
Aksaray mutfağının bu alametifarikası mantarlı bulgur pilavını
nar gibi kızaran yufkalardan yapılma sarığı burma'yı mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz.
Aksaray son yıllarda turizm potansiyelinin artmasıyla birlikte kaliteli konaklama imkanlarına kavuşmuştur. Tarihi ve turistik mekânlara yakın yerlerde 4-5 yıldızlı oteller bulmak mümkün olduğu gibi şehirde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Aksaray Merkez Öğretmenevi: Şifahane Mah. Cumhuriyet Blv. No:139, 68200 Aksaray
Tel: (0382) 213 23 03
Web: http://aksarayogretmenevi.meb.k12.tr/
Aksaray Polisevi: Yeni Sanayi Mah. E 90 Karayolu üzeri İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesi Aksaray
Tel: 0 382 215 15 02
Web: http://www.aksaray.pol.tr/aksaray-polisevi
Aksaray DSİ Misafirhanesi: Şifahane Mah. 3153 Sk. Aksaray
Telefon: 0 382 213 10 47/2424
Aksaray Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi: Hacılarharmanı Mah. E-90 Cad. Aksaray Merkez, Aksaray
Tel: 0382 215 00 64
Uluırmak Uygulama Oteli: Ereğlikapı Mah. Şehit Polis Önder Şht. İlyas Boz Sok. No:12 Merkez Aksaray
Tel: 0382 222 00 50- 0382 213 00 17
Kapadokya’nın zengin tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde barındıran Aksaray yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Ihlara Kültür ve Spor Festivali:
Aksaray Belediyesi ve Aksaray Valiliği’nin bünyesinde her yıl Eylül ayında Aksaray merkez Kılıçaslan Parkında düzenlenmektedir. Festival kapsamında, geleneksel Türk sporlarının yanı sıra Anadolu el sanatları atölyeleri, geleneksel lezzetler, geleneksel çocuk oyunları, kılıç kalkan gösterileri, at biniciliği, atlı gösteriler ve mas güreşi etkinlikleri gerçekleştirilmektedir
Taş Pınar Halı Festivali
Taş Pınar Halı Festivali ağustos ayında Taşpınar belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Ayrıca Temmuz ayında Saratlı Kültür ve Sanat Festivali ve Güzelyurt’ta da Uluslararası Türk-Yunan Dostluk, Kardeşlik Kültür Festivali Eylül ayında düzenlenmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Aksaray’daki, Park Site, Nora City ve Kule Alışveriş Merkezleri, Aksaray’a gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Alışveriş merkezlerinde sinema salonları hizmet vermektedir. Ayrıca Aksaray Belediye Tiyatro Salonunda yıl boyunca önemli gösterilere imza atılmaktadır. Sinema ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Aksaray Belediye Tiyatro Salonu:
Adres: Taşpazar, 68100 Aksaray
Tel: 0 382 215 52 68
3-) Üniversite
Aksaray Üniversitesi, 2006 yılı içinde kurulması kabul edilen bir devlet üniversitesidir. Aksaray Üniversitesi'nde 12 Fakülte, 1 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulunda ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim yapılmaktadır. Lisansüstü eğitim üniversiteye bağlı Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri enstitüleri bünyesinde sürdürülmektedir. Üniversitede spor salonu Rıza Kayaalp Spor Salonu olup yarı olimpik yüzme havuzu, atletizm stadyumu ve bisiklet veledromu mevcuttur.
Aksaray Üniversitesi:
Adres: Aksaray Üniversitesi Bahçesaray Mahallesi 68100 Aksaray
E-mail: aksarayuniversitesi@aksaray.edu.tr
Tel: 444 03 03.
Web: http://www.aksaray.edu.tr
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Aksaray Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren toplam 10 yurt bulunduğu gibi şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren birçok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır. Aksaray şehir merkezinde bulunan Üniversite Kampüsüne toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.
Güzelyurt Öğrenci Yurdu: Yukarı Mahalle Hasan Hüseyin Demircioğlu Caddesi No:7 Güzelyurt Aksaray
Telefon: 0(382) 451-24-27
Sultan Mesud Öğrenci Yurdu: Pamucak Mah.905. SOKAK. NO:16 Aksaray
Telefon: 0(382) 204-00-10, 0(382) 204-00-11
Alime Hatun Öğrenci Yurdu: Bahçesaray Mah. 173 Cad. Alime Hatun Kız Öğrenci Yurdu No: 4/1 Merkez/ Aksaray
Telefon: 0(382) 216-17-00, 0(382) 216-17-01
Hamid-i Veli Öğrenci Yurdu: Hacılar Harmanı Mahallesi 15 Temmuz Şehitler Bulvarı No:58 Merkez/ Aksaray
Telefon: 0(382) 505-01-01, 0(382) 505-01-02
Gülşah Hatun Öğrenci Yurdu: Aratol İstiklal Mahallesi 15 Temmuz Şehitler Blv. No:2 Merkez / Aksaray
Telefon: 0(382) 216-1553
Mahperi Hatun Öğrenci Yurdu: Bahçesaray Mah. 135/Necmettin Erbakan Bulvarı No:99/1 Aksaray
Telefon: 0(382) 216-15-50
Aksaray Erkek Yurdu: Tacin Mah. 46. cadde 1889 sok. No:22 Merkez/ Aksaray
Telefon: 0(382) 215-8967
Aksaray Kız Yurdu: Aratol İstiklal Mahallesi Necmettin Erbakan Bulvarı 34 Nolu Sokak No:17 Aksaray
Telefon: 0(382) 505-0105
Aksaray-Cemaleddin Aksaray-i Ögrenci Yurdu: Bahçesaray Mah. 170. Cadde No:34 Aksaray Üniversitesi Kampüsü Aksaray
Telefon: 0(382) 215-01-03, 0(382) 215-01-05
Ortaköy Yurdu: A Blok Erkek Adresi: Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Bahçeler Cad. No:166 Ortaköy/Aksaray
B Blok Kız Adresi: Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Bahçeler Cad.Kanarya Sokak No:18 Ortaköy/Aksaray
Telefon: 0(382) 351-61-21
4-) Kütüphane
Aksaray ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Aksaray Üniversite Kütüphanesi bulunmaktadır.
Aksaray İl Halk Kütüphanesi
Adres: Hacı Hasanlı Mah. 717. Sok. 9 Aksaray
Tel: 0 382 213 49 28
Web: http://aksaray.kutuphane.gov.tr/
Aksaray Üniversitesi Kütüphanesi
Adres: Aksaray Üniversitesi Bahçesaray Mahallesi 68100 Aksaray
Tel: 0 382 288 3100
Web: https://kutuphane.aksaray.edu.tr/
Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Yeni Sanayi Mahallesi, 68200 Merkez/AKSARAY
0 (382) 502 20 00
https://aksarayeah.saglik.gov.tr
T.C. Aksaray Valiliği
Minarecik Mahallesi M. Altınsoy Caddesi No:3 68100 Aksaray / Türkiye
0 (382) 213 50 20
Aksaray Belediyesi
Zincirli Mahallesi 44. Cad 68100 Merkez Aksaray Türkiye
0 (382) 213-5494
Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü
Zincirli Mahallesi 44. Cad 68100 Merkez Aksaray Türkiye
0 (382) 215 07 14
Aksaray İl Jandarma Komutanlığı
Tacin Mahallesi, Konya Bulvarı, 68200 Aksaray Merkez/Aksaray
0 (382) 215 10 62
https://aksaray.jandarma.gov.tr/
Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Yeni Sanayi Mah. 2/E 90 Bul. No47 Ek Valilik 3 Nolu Hizmet Binası 68100 Aksaray
0 (382) 213 68 40-41
Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü
Çerdiğin Mahallesi, Necip Fazıl Kısakürek Cd. 4/1 Aksaray
0 (382) 213 01 22
https://aksarayism.saglik.gov.tr/
Aksaray Devlet Hastanesi
Zafer Mahallesi Nevşehir Caddesi No: 120 Aksaray
0 (382) 212 91 00