1-) Tarihi Doku
Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olan Ankara, tarih boyunca büyük medeniyetlere de başkentlik yapmıştır. Helenistik Dönem'de Galat boylarından Tektosag’ların başkenti olan Ankara, Roma Dönemi'nde taşra örgütünün başkenti, Bizans Dönemi'nde imparatorların konakladığı önemli bir kent, Osmanlı döneminde ise Anadolu Eyaleti’nin merkezi olmuştur.
İlk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, kent çevresinde yapılan araştırmalarda bulunan tarih öncesi izler, şehrin insanoğlunun yerleşik düzene geçtiği dönemlerde kurulduğunu göstermektedir. Buluntular ve araştırmacıların yaptıkları incelemeler, Ankara’da Hititlerin, Friglerin, Lidyalıların, Galatların, Perslerin ve Romalıların yaşamış olduklarını göstermektedir.
334–1073 yılları arasında Bizans İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altında kalmış olan Ankara, bu süre zarfında da Hristiyanlığın Anadolu’daki önemli bir merkezi olmuştur. VII. yüzyıldaki Sasani akınlarından sonra bir süre Arapların hâkimiyetinde kalan şehir, Malazgirt Meydan Muharebesinden sonra devam eden akınlar neticesinde Selçukluların hâkimiyetine geçmiştir. Daha sonra bir süre Moğollar ve İlhanlıların hakimiyetinde kalan şehir 1354 yılında Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa, şehri Osmanlı ülkesine katmıştır. Ankara Savaşı’ndan sonra kısa süreliğine Timur İmparatorluğu’nun eline geçse de Timur Ankara’dan ayrıldığı sırada, Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Mehmet Çelebi padişahlığını ilan etmiş ve Ankara’yı da geri almıştır.
Kurtuluş Savaşı yıllarında saldırıların batıdan gelmesi ve Ankara’nın bu saldırılara hayli uzak kalması nedeniyle 27 Aralık 1919 tarihinde, başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyeti Temsiliyesi” Ankara’ya gelerek 29 Aralık 1919’da yayımlanan bir tebliğ ile bütün mebuslara toplantının Ankara’da yapılacağını duyurmuştur. Bu genelgeden sonra 23 Nisan 1920 tarihinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin merkezi Ankara olarak ilan edilmiştir. 13 Ekim 1923 tarihinde çıkarılan bir kanun ile Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Coğrafi konumunun öneminden dolayı tarih boyunca büyük medeniyetlere merkez olmuş olan Ankara doğu yönünde Kırşehir ve Kırıkkale, Batı yönünde Eskişehir, Kuzey yönünde Çankırı, kuzeybatı yönünde Bolu ve Güney yönünde Konya ve Aksaray illeri ile çevrilmiştir.
355 kilometre uzunluğu ile, tamamı Türkiye toprakları üzerinde yer alan en büyük nehir olan Kızılırmak ilin doğusunu, 824 kilometre ile Türkiye'deki en büyük nehirlerden olan Sakarya Nehri ise, ilin batısını sulamaktadır. Sakarya Nehri'nin kollarından Ankara Çayı, il merkezinden geçmektedir. Ovalık bir alanda kurulan ilin yüz ölçümünün yaklaşık %50'sini tarım alanları, %28'ini ormanlık ve fundalık alanlar, %12'sini çayır ve meralar, %10'unu ise tarım dışı araziler teşkil etmektedir. İlin en yüksek noktası 2015 m yüksekliğindeki Elmadağ, en geniş ovası 3789 km²'lik yüz ölçümü ile Polatlı Ovasıdır. Ankara’da toplam 14 doğal göl, 136 sulama göleti ve 11 baraj bulunmaktadır.
Başkent Ankara coğrafi konum olarak yolların kesiştiği bir noktada yer almaktadır Bundan dolayı Türkiye’nin her tarafına ulaşımın mümkün olduğu bir şehirdir. Türkiye’nin önemli bir geçiş güzergâhlarından biri olan Ankara, İzmir’e 578 km ve İstanbul’a 453 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre il genel nüfusu ise 5.639.076 olarak tespit edilmiştir. Nüfus olarak Türkiye’nin ikinci büyük kentidir.
Ankara iline bağlı 25 ilçe, 1 büyükşehir belediyesi, 25 ilçe belediyesi, merkez ilçelerde 683 mahalle ve 165 köy, taşra ilçelerde ise 121 mahalle ve 628 köy olmak üzere toplam 804 mahalle ve 672 adet köy vardır. Ankara’nın ilçeleri Altındağ, Çankaya, Mamak, Keçiören, Sincan, Yenimahalle, Akyurt, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Kahraman Kazan, Gölbaşı, Bala, Ayaş, Güdül, Haymana, Kalecik, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı, Pursaklar ve Şereflikoçhisardır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Ankara geniş yüz ölçümü ve coğrafik olarak bulunduğu yere bağlı olarak farklı iklim özelliklerini hüküm sürdüğü bir şehirdir. Güneyde, İç Anadolu ikliminin belirgin özellikleri olan karasal iklimi, kuzeyde ise, Karadeniz ikliminin ılıman ve yağışlı halleri görülmektedir. Ağırlıklı olarak karasal ikliminin hüküm sürdüğü bu bölgede kış sıcaklıkları düşük, yaz ise sıcak geçmektedir. Bölgeye düşen yağış miktarları Kuzey ve Güney kesimlerde farklılık göstermektedir. Kuzey yönünde yer alan Kızılcahamam ve Çubuk ilçeleri Karadeniz Bölgesi yağış rejimi özelliğini; Güney yönünde ise İç Anadolu Bölgesine özgü iklim karakterini göstermektedir.
Ankara sahip olduğu iklimine bağlı olarak İlin büyük kısmında bozkır bitkileri görülür. İlkbaharda yeşil olan arazi yazın sararmış ve kurumuş otlarla kaplıdır. İlin kuzey ve kuzeybatısında deniz ikliminin tesiri görülür ve bu bölge geniş ormanlarla kaplıdır. Ormanların çoğu korular ve baltalık orman halindedir. Ankara’nın yüzölçümünün % 10’u ormanlıktır. Arazinin yüzde 15’i çayır ve mer’adır. Tahıl ise en geniş araziyi kaplayan bir bitki örtüsüdür.
4-) Ekonomi
Ankara, başkent olması hasebiyle memur ve bürokrasi şehri olmakla birlikte, Cumhuriyet dönemi boyunca hızlı bir ekonomik gelişme performansı sergileyerek ülkenin başlıca ekonomik merkezlerinden biri niteliğini kazanmış ve gelinen noktada sanayi ağırlıklı iller arasında yer almıştır. Ankara’da sürdürülen üretim faaliyetleri incelendiğinde ağaç işleri dalında Türkiye genelinde önemli bir yeri olduğu görülmektedir. Bu üretim dalında faaliyette bulunan keresteciler, mobilyacılar, lakeciler ve döşemeciler Ankara’nın Siteler semtinde 13.000’den fazla iş yerinde üretim yapmaktadır. Ayrıca Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAİ) 1984 yılında Türk-Amerikan iş birliği ile Ankara’da kurulması ile birlikte savunma sanayi ile ilgili en önemli yatırımlar da Ankara’da gerçekleştirilmiştir.
Ankara’da sürdürülmekte olan bazı üretim faaliyetleri, konuları itibariyle Türkiye’de tek olma özelliğine sahiptir. Örneğin rulman ile seri halde dişli üretimi, sadece Ankara’da gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında ilaç ham maddesi olarak kullanılan morfin ile diyaliz makinesi üretimleri de yine sadece Ankara’da gerçekleştirilen üretim faaliyetleridir.
Ankara nüfusunun dörtte üçü hizmet sektöründe çalışır ve bu sektör ilin gayrisafi hasılasında en büyük paya sahiptir. İlin sanayisi genel olarak küçük ve orta boylu işletmelerden oluşmaktadır. Bunların %40'ı, savunma ve taşıt üretimi yapan büyük kuruluşların talep gösterdiği makine ve metal alanında üretim yapmakta olup bunun ardından gıda ve tekstil sanayileri gelir. Üretim açısından en önemli sektörler, gıda (şeker, un, makarna, süt, içki), taşıt, makine (tarım araçları, taşıt, traktör), savaş sanayii, çimento ve dokumadır (yünlü dokuma, trikotaj, konfeksiyon). Ayrıca tarım ilaçları, mobilya, şekercilik ve matbaacılık da önemlidir. Savunma sanayisi, yazılım ve elektronik sektörlerinde Ankara Türkiye'de başta gelir. Tarım konusunda da önemli bir potansiyele sahip olan Ankara, özelikle Polatlı ilçesindeki tarım alanları sayesinde Türkiye’nin ikinci büyük "tahıl ambarı" olması dolayısıyla en aktif tahıl borsalarından birine sahiptir. Ankara rakım ve mera özellikleri açısından, küçükbaş hayvancılığa daha elverişlidir. Hayvancılık il ekonomisinde önceleri önemli olan yerini giderek kaybetmektedir.
ULAŞIM
Ankara büyükşehir ve başkent olması nedeniyle ulaşım imkânları en geniş şehirlerin başında gelmektedir. Şehir içi ulaşım metro, hafif raylı sitem, otobüs, dolmuş, teleferik ve banliyö gibi toplu taşıma araçlarıyla sağlanırken şehirlerarası ulaşımda havaalanlarından, tren istasyonlarından, otogarlardan ve otoyollardan faydalanılmaktadır.
Ankara şehir içi ulaşımda AŞTİ -Kızılay- Dikimevi güzergâhı için Ankaray; Batıkent-Koru-OSB-Törekent-Keçiören Gazino güzergâhı için Ankara Metrosunu; Ankara-Kayaş-Sincan hattı için Başkentray banliyö trenini; Yernimahalle- Şentepe arasında 3 km’lik uzunlukta ve Metroya bağlayan Yenimahalle-Şentepe Teleferik Hattını kullanabilirsiniz. Ayrıca Ankara’nın her semtine giden EGO otobüslerini, özel halk otobüs ve dolmuşlarını da kullanabilirsiniz.
1-) Karayolu
Başkent Ankara coğrafi konum olarak yolların kesiştiği bir noktada yer almaktadır Bundan dolayı Türkiye’nin her tarafına ulaşımın mümkün olduğu bir şehirdir. Türkiye’nin önemli geçiş güzergâhlarından biri olan Ankara’da, Türkiye'nin en büyük otobüs terminali olan AŞTİ den ülkenin her yerine seferler düzenlenmektedir. Türkiye’nin önemli otoyollarının buluştuğu Ankara’da, Konya yolu üzerinde yer alan Ankara’nın otogarı AŞTİye Ankaray, toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
AŞTİ: Adres: Beştepeler Mah. Mevlana Blv. Yenimahalle/Ankara
Tel: 0 (312) 207 10 00
2-) Demiryolu
Ankara demir yolu ulaşımı bakımından da Türkiye’nin en geniş imkânlarına sahip şehridir. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen tren yolu hatlarının buluşma noktasında yer almaktadır. Bu noktada tarihi Ankara Garı’nı kullanarak;
Ankara ile İzmir'i birbirine bağlayan demiryolu hattı olan İzmir Mavi Treni; Ankara ile Kars'ı birbirine bağlayan demiryolu hattı olan Doğu Ekspresi; Ankara ile Bitlis'i birbirine bağlayan demiryolu hattı olan Van Gölü Ekspresi; Ankara ile Siirt'i birbirine bağlayan demiryolu hattı olan Güney Kurtalan Ekspresi ve diğer bölgesel trenlerle dilediğiniz bölgeye tren seyahati düzenleyebilirsiniz veya bu güzergâhlardan rahat bir yolculukla Ankara ya gelebilirsiniz.
Aynı şekilde Ankara Yüksek Hızlı Tren Garından Ankara ile Eskişehir'i birbirine bağlayan Ankara – Eskişehir yüksek hızlı tren hattı; Ankara ile İstanbul'u birbirine bağlayan Ankara -İstanbul yüksek hızlı tren hattını; Ankara ile Konya'yı birbirine bağlayan Ankara - Konya yüksek hızlı tren hattını kullanarak hızlı bir yolculuk düşünebilirsiniz. Tercih sizin.
Ankara Tren Garı-YHT Tren Garı: Eti Mahallesi, Celal Bayar Bulvarı No:78, 06930 Çankaya/Altındağ/Ankara
Tel: (0312) 309 05 15
3-) Havayolu
Ankara’ya ulaşım için kullanılabilecek bir diğer önemli alternatif ise havayoludur. Ankara Esenboğa Havalimanı; başkent Ankara'yı diğer Türk ve dünya şehirlerine bağlayan hem yerel hem de uluslararası bir havalimanıdır. Ankara dan aktarmasız olarak, Afganistan, Almanya , Avusturya, Belçika, Fransa, Irak, İran, Katar, Kıbrıs, Rusya, Türkmenistan, Ukrayna ve Ürdüne uçuşlar düzenlenmektedir. Ayrıca neredeyse Türkiye’deki havaalanı olan illere doğrudan veya aktarmalı olarak havayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Özellikle İstanbul, İzmir ve turizm merkezlerine gün içinde birden çok sefer düzenlenmektedir. Ayrıca birden fazla özel havayolu şirketi de Ankara Esenboğa havaalanı üzerinden müşterilerine hizmet vermektedir.
Esenboğa Havalimanı ile Ankara arasında yaklaşık 27,4 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır. Havalimanından, şehir merkezine ulaşım taksi, servis, HAVAŞ, BelkoAir ve 05.00 ile 00.00 saatleri arasında hizmet veren 442 nolu şehir içi halk otobüsüyle ulaşım sağlanmaktadır. İsterseniz havalimanından özel araç kiralayabilme imkânı da bulunmaktadır. Havalimanından şehir merkezine yolculuk ortalama 35-40 dakika sürmektedir.
Ankara Esenboğa Havalimanı: Balıkhisar Mh., Özal Bulvarı, Akyurt/Ankara
Tel: (0312) 590 40 00
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Ankara’ya yolunuz düştüğünde Ankara’nın yöresel ürünlerini bulabileceğiniz ideal mekanlar, Ankara Saman Pazarı ve Çıkrıkçılar Yokuşudur. Burada Ankara yöresine has el işlemleri, el işi takı ve süs eşyaları ile bakır süslemeleri bulabilirisiniz. Ayrıca yukarıda belirtiğimiz lezzetlerden Çubuk Turşusunu ve Beypazarı kurusunu da alabileceğiniz yöresel ürünlerdendir.
1-) Ankara Kalesi
Ankara’nın sembollerinden biri olan Ankara Kalesi, Galatlar’ın Ankara’ya yerleşmesi sırasında var olan ve Romalılar ve Bizanslılar döneminde onarım gören ancak tam yapım tarihi bilinmeyen bir kaledir. Malazgirt Savaşı’ndan iki yıl sonra Selçukluların bölgeye hâkim olmasıyla birlikte kale onarılıp genişletilmiştir. Kurulduğu tepenin yanında akan Hatip Çayı, Bent Deresi’nden 110 m yüksektedir. 20’den fazla kulesi bulunan Kale Ankara’yı bir yürek şeklinde çevirmektedir. Bugün kale içinde Osmanlı döneminden kalan çok sayıda ev bulunmaktadır. Bunların bazıları onarılarak lokanta, dükkân vb. olarak kullanılmaktadır.
Şehrin hâkim bir tepesine konumlanmış olan Ankara Kalesi, bütün Ankara’ya seyre imkân veren bit konuma sahiptir. Altındağ ilçesi sınırları içerisinde bulunan kaleye özel araç veya Ulus ve Kızılay’dan kalkan toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Hamamönü Semti
Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan tarihi Hamamönü semti, 19. yüzyıl sivil mimarlık örneği olan beyaz, ahşap boyalı tarihi evlerin ve konakların sıra sıra dizildiği bir mekândır.
Son dönem restorasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılan Hamamönü, adını bir Türk boyu olan Oğuzların Bayındır boyu beylerinden Karacabey’in yaptırdığı çifte hamamdan almıştır. Bu tarihi semtte Tarihi Karacabey Hamamı,
ve İstiklal Marşı’nın yazıldığı Mehmet Akif Ersoy parkı ve parkın içerisinde Mehmet Akif Ersoy Müze Evi yer almaktadır.
Bunun yanında semtte başta Taceddin Sultan Camii ve Hacı İlyas Camii olmak üzere birçok tarihi camide bulunmaktadır. Osmanlı döneminin Ankara’sının tarihi motifleriyle bezenmiş olan bu tarihi semt Ankara gezilerinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Ankara’nın Altındağ ilçesinin Hacettepe Mahallesi sınırları içinde kalan bu tarihi semte şahsi aracınızla veya Ankaray ve diğer toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
3-) Hacı Bayram Camii
Adını bahçesindeki Hacı Bayram Türbesinden alan Cami, ahşap ve ahşap üzerine kalem işi süslemeleri, çini süslemeleri bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır. Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğinde bulunan bu tarihi Camiye özel aracınızla veya toplu taşıma araçlarıyla gidebilirsiniz.
4-) Augustus Tapınağı
Roma İmparatoru Augustos tarafından Kybele ve Men Kutsal alanının üzerine tahmini olarak İ.Ö. 2500-2000. civarında yapılmış olan Tapınak, Augustus'un yaptığı işleri aktaran kitabeleri ile önem taşır. Augustus Tapınağı yazıtları en iyi korunmuş olan yazıtlardandır. Dünyada Ankara anıtı (Monumentum Ankyranum) olarak bilinmektedir. İlerleyen zamanlarda Tapınak, Hristiyanlarca kiliseye çevrilmiştir. 1834 yılında kısmen tahrip olmasına karşın, Büyük Kapı Cella ve Pronaos ile tapınak günümüze kadar korunabilmiştir. Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde Hacı Bayram Caminin yanında yer alan Augustus (Ogüst) Tapınağı'na gitmek için özel araç veya toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.
5-) Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri
Ören yerindeki kazılarda bulunan sikkelerdeki bilgilere göre Roma İmparatoru Caracalla (MS 212–217) döneminde yapıldığı tahmin edilen Roma Hamamı, Ankara’nın Ulus semtimde 2,5 metre yüksekliğinde bir platonun üstünde bulunmaktadır. Höyük üzerinde yer alan hamamda 1938 yılında yapılan kazılarda Frig, Roma ve Bizans katları bulunmuş, kısmen de Selçuklu ve Osmanlı izlerine rastlanmıştır. Sürdürülen kazı çalışmaları neticesinde burada bulunan devasa imparator heykeli önemli bulgular arasındadır. Bu tarihi mekânda Ankara’nın tarihi semti olan Ulus’ta bulunmakta olup özel aracınızla veya toplu taşıma araçlarıyla gidebilirsiniz.
6-) Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM Binası)
İttihat ve Terakki Fırkasının kulüp binası olarak düşünülerek projesi Enver Paşa’nın emriyle Evkaf (Vakıflar İdaresi) mimarı Salim Bey’e çizdirilmiş olan bina, I. Ulusal Mimarlık dönemi yapılarındandır. İnşasına 1915 yılında başlanan bu tarihi yapı, 23 Nisan 1920 - 15 Ekim 1924 tarihleri arasında TBMM binası olarak kullanılmış, 1957 yılında müzeye dönüştürülmesine karar verilmiştir. Bina 23 Nisan 1961 tarihinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi” 23 Nisan 1981 tarihinde de “Kurtuluş Savaşı Müzesi” adıyla ziyarete açılmıştır. Müze koleksiyonu içinde, Atatürk ve bazı milletvekillerine ait şahsi eşyalar, etnografik malzemeler, istiklal madalyaları, savaş araç ve gereçleri, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun müsveddeleri, telefon ve mors yazıcı gibi iletişim araçları ile yağlı boya tablolar bulunmaktadır. Ankara’nın tarihi semti Ulus’ta bulunan bu tarihi mekâna özel aracınızla veya toplu taşıma araçlarıyla gidebilirsiniz.
7-) Anıtkabir
Anıtkabir, Türk Kurtuluş Savaşı'nın ve inkılaplarının önderi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün, Ankara Anıttepe'de bulunan anıt mezarıdır. Ayrıca 1973'den beri İsmet İnönü'nün kabri de Anıtkabir'dedir. 906 rakımlı eski adı Rasattepe olan bu tepede, MÖ. 12. yüzyılda Anadolu'da devlet kuran Frig uygarlığına ait tümülüsler (mezar yapıları) bulunmaktaydı. Anıtkabir'in Rasattepe'de yapılmasına karar verildikten sonra bu tümülüslerin kaldırılması için arkeolojik kazılar yapılmıştır. Bu tümülüslerden çıkarılan eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir.
Projesinin belirlenmesinden sonra 9 Ekim 1944 tarihinde yapımına başlanan Anıtkabir 9 yıl süren yapım sürecinden sonra 1953 yılında tamamlanmıştır. Atatürk'ün naaşı 10 Kasım 1953 günü 15 yıldır gömülü bulunduğu Etnografya Müzesi'nden alınarak, top arabası ile Anıtkabir'e getirilmiş ve mozolenin zemin katındaki mezar odasında ülkenin dört bir yanından getirilen toprağa defnedilmiştir.
Anıtkabir ziyareti sırasında Tandoğan kapısından girildiğinde Anıtkabir’in sembolü haline gelen 24 Oğuz boyunu temsilen 24 adet oturan aslan heykelinin bulunduğu 262 metre uzunluğundaki Aslanlı Yol’da yürürken bu tarih mekânın büyüsüne kapılırsınız. Tandoğan sentimde Anıttepe bulunan Anıtkabir’e şahsi aracınızla veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirsiniz.
8-)Ankara’nın Görkemli Müzeleri
Ankara tarihi ve kültürel zenginliğini tanımak isteyen ziyaretçilerin Ankara’nın dünya çapındaki müzelerini gezmeleri gerekmektedir. İşte size Ankara’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken müzeleri:
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi:
Atatürk’ün talimatı üzerine mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından tasarlanmış ve 1927 yılında inşa edilmiş olan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 1980 yılında yenilenerek hizmete girmiş ve kısa bir süre içinde çağdaş müzeciliğin gerektirdiği bütün işlevlere ve hizmetlere sahip bir kurum konumuna gelmiştir. Müze, günümüzde diğer sanat dallarıyla karşılaştırıldığında çok daha kısa bir tarihe sahip Türk resim ve heykel sanatının gelişmesinde büyük rol oynayan sanatçıların en göze çarpan eserlerinin sergilendiği bir sanat merkezi haline gelmiştir. Türk plastik sanatının ve gelişim dönemlerini yansıtan sanat eserleri koleksiyonlarının ve bunların sınıflandırmalarının bulunduğu ve bu alandaki boşluğu dolduran plastik sanat kütüphanesi, devlet, yurtiçi, yurtdışı ve de yabancı elçiliklerin bağışlarıyla ve yeni satın almalarla her yıl zenginleştirilmekte, bu alanda çalışma yapan araştırmacıların ihtiyaçlarına burada bulunan Türk sanatçılarının arşivleri yeterli ölçüde cevap vermektedir.
Ulus semtinde yer alan müzeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla uluşabilirsiniz.
Adres: Talatpaşa Blv. Türk Ocağı Sokak No:1 Ulus /Ankara
Tel: 0 (312) 310 20 94
Anadolu Medeniyetler Müzesi:
Atatürk, Ankara’da bulunan Hitit eserlerinin sergilenmesi için bir müze açılması talimatı vermesi üzerine önce toplanan eserler Ankara Kalesi’nin Akkale Burcu, Augustus Mabedi ile Roma Hamamı’nda sergilenmiş ancak bu yerler yeterli olmayınca Osmanlı binası olan Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni 1938 yılında onarılmaya başlanmış ve 1968 yılında onarım çalışmalarının bitmesi ile bu yerler müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1997 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” seçilen ve kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki eserler, kronolojik olarak ayrılmış bölümlerde sergilenmektedir. Üst salonda Paleolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı ve alt salonda ise Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümleri yer almaktadır. Ankara Kalesi’nin güneydoğu yönünde, Atpazarı adı verilen semtte bulunan Müzeye, özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla uluşabilirsiniz.
Adres: Gözcü Sokak No:2 06240 Ulus / ANKARA
Tel: 03123243160
Etnografya Müzesi
Kurtuluş Savaşında cuma namazlarının kılındığı eski adı Namazgâh Tepesi olan yerde bulunan Etnografya Müzesi, Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından 1925 yılında yapımına başlanmış, 1927 yılında tamamlanmış, 18 Temmuz 1930 tarihinde Atatürk'ün isteği üzerine halkın ziyaretine açılmıştır. 21 Kasım 1938 tarihinden itibaren 15 yıl süreyle müzenin iç avlusu Atatürk için geçici bir Anıtkabir olarak kullanılmıştır. Atatürk’ün mezarının bulunduğu yer günümüzde de bir sembol olarak korunmaktadır. Müzenin önünde 1927 yılında İtalyan heykeltıraş Canonnica’nın yapmış olduğu bronz atlı Atatürk heykeli bulunmaktadır.
Etnografya Müzesinde, Türk sanatının Selçuklu Devrinden günümüze kadar devam eden örnekleri sergilenmektedir. Ayrıca müzede Türk el sanatlarına dair birbirinden güzel örneklerin yanı sıra, halı ve kilimler, Anadolu maden sanatını temsil eden çok çeşitli eserler, Türk ağaç işçiliğinin en güzel örnekleri sergilenmektedir. Müzede özellikle Anadolu etnografya ve folkloru, sanat tarihiyle ilgili eserleri içeren bir de ihtisas kütüphanesi bulunmaktadır.
Ankara’nın en tarihi semtlerinden birisi olan Sıhhiye’de yer alan Müze, Kızılay ve Ulus arasında ulaşımı kolay bir noktadadır. Özel araç veya toplu taşım aracıyla ulaşmanız mümkündür.
Adres: Hacettepe Mahallesi Türkocağı Sokak No: 4 Opera/ANKARA
Tel: (312) 311 30 07
Gezilebilecek Diğer Müzeler
Yukarıda belirttiğimiz müzelerin haricinde;
Ankara gar binası içinde yer alan Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi,
Dünya’nın çeşitli yerlerinden derlenmiş fosil, mineral, kayaç ve maden örneklerinin yanı sıra doldurulmuş hayvanlar sergilendiği Türkiye’nin ilk ve tek tabiat tarihi müzesi olan MTA Tabiat Tarihi Müzesi,
Orman Çiftliği arazisi üzerinde inşa edilmiş Atatürk Evi Müzesi,
Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü (Çankaya Müze Köşk),
Eski Tunç Çağı’ndan başlayarak Orta ve Geç Tunç Çağı’na, Erken Demir Çağı’na ve Erken Frig Çağı’na ait tarihi eserlerin sergilendiği Gordion Müzesi ve Ören Yeri,
Dünya Pulları, Osmanlı Devlet Pulları, Ankara Hükümeti Pulları, Türkiye Cumhuriyeti Pulları kronolojik ve tematik (Atatürk, Tarih, Kültür Varlıklarımız, Taşıt, Turizm, Spor, Doğa) olarak sergilendiği PTT Pul Müzesi,
Türkiye’deki birçok darbe dönemlerine, idamlara, acılara tanık olan ve Türk siyasi hayatından kesitler sunan Ulucanlar Cezaevi Müzesi,
Defnedilen Cumhurbaşkanları ile İstiklâl Savaşı Komutanlarının eşya, resim ve belgelerinin sergilendiği Devlet Büyükleri Anıt Mezarlığı Müzesi,
Türkiye’deki bankacılık faaliyetlerinin gelişimini sergileyen ilk müze olan Ziraat Bankası Müzesi,
Türk sivil havacılık tarihine ışık tutan Türk Hava Kurumu Müzesi,
ziyaret edilmesi tavsiye edilen diğer müzelerdir.
9-) Ahmet Hamdi Akseki Camii
2013 yılında ibadete açılan Ahmet Hamdi Akseki Camii, Çankaya ilçesinde Eskişehir yolu Bilkent kavşağında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanında yer almaktadır. Hayatını kaybeden Diyanet İşleri 3. Başkanı anısına özel olarak yaptırılmış olan cami, Ankara’nın en geniş ve büyük camisi olma özelliğini taşımaktadır. 5 bin kişi kapasitesi bulunan camide özel havalandırma ve ses sitemi bulunmaktadır. Işıklandırma ve ses sistemleri gizli olan Cami, Türkiye’nin en uzun kubbe boyuna sahiptir. İçeride 40 hadis ve 24 kadın sahabenin isminin yazıldığı bilinen caminin engellilere özel alan ve bölmeleri de bulunmaktadır.
10-) Nallıhan Kuş Cenneti
Ülkemizin önemli kuş alanlarından biri olan Nallıhan Kuş Cenneti, 1959 yılında hizmete giren Sarıyar Barajı’nın kuzeyinde Aladağ Çayı’nın Sarıyar Barajı ile birleştiği yerde oluşmuş yapay bir sulak alan ekosistemidir. Bugüne kadar 191 kuş türünün gözlemlendiği Nallıhan Kuş Cenneti, gerek her mevsim barındırdığı kuş topluluklarıyla, gerekse jeolojik ve peyzaj değerleriyle doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemciliği için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Gerek günübirlik doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemciliğine yönelik ziyaretler, gerekse Ankara’daki her düzeydeki öğrencilere doğa koruma bilincinin geliştirilmesine yönelik eğitim faaliyetleri için ülkemizdeki en uygun bir kaç sulak alandan biri olma özelliğine sahiptir.
Ankara’nın Nallıhan ilçesinin Davutoğlan köyü sınırları içerisinde ve tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara ve Eskişehir illerine 130 km, İstanbul’a 300 km, Bolu’ya 100 km, Beypazarı ve Nallıhan ilçelerine ise 30 km mesafededir. Özel aracınızla veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Gölbaşı-Mogan Gölü
Ankara’ya 25 kilometre uzaklıkta, Konya yolu üzerinde bulunan Mogan Gölü, sıcak yaz aylarında deniz özlemini bir parça da olsa gideren bir gezi ve mesire yeridir. Gölü Kıyısında bir yüzme havuzu bulunmakta ve Göl kayık gezileri için elverişlidir. Eğlence mekanlarının yanı sıra lokanta ve kahvelerin de bulunduğu Mogan ziyaretçilerin hoşça vakit geçirebileceği bir piknik alanıdır. Özel araç veya Mogan Parkı güzergâhına giden toplu taşıma araçlarıyla bu güzel mekânı ziyaret edebilirsiniz.
12-) Kuğulu Park
Başkentin simge parkı olan Kuğulu Park, 1958 yılında Kavaklıdere semtinde yapılmıştır. İsmini ve ününü parktaki kuğulardan alan bu Park, Birinci Derece Doğal Sit Alanı olup 7 bin 743 m² alana sahip olup halkın hizmetindedir. Ankara merkezde yer alan ve çocuk bahçesi ve kafeterya bulunan park, muhteşem tabiatı ve ev sahipliği yaptığı kuğuları ile şehir dışından gelenlerin mutlaka görmek istedikleri bir durak olmanın haricinde Ankaralıların da stres attıkları, şehir içinde orman havası soludukları bir noktadır. Ankara'nın sembollerinden olan Kuğulu Park, özellikle kış aylarında kar yağışı ile doyumsuz manzaralar, muhteşem görüntüler vermektedir. Ankara’ya yolunuz düşerse Kızılay’dan yürüyerek veya özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşabileceğiniz bu mekânı muhakkak ziyaret ediniz.
13-) Eymir Gölü
Mogan gölü gibi olan Eymir Gölü, Ankara Gölbaşı ilçesinin Ankara devlet karayolunun altından geçen bir kanal ile Mogan Gölü ile birbirine bağlanmaktadır. Eymir Gölü'nün esas kaynağı Mogan Gölü’dür. Mogan Gölü'ne göre 3 metre daha aşağı seviyede yer alan Eymir Gölü, bu sayede kanal vasıtasıyla Mogan Gölü tarafından beslenmektedir.
ODTÜ arazisinde bulunan Eymir Gölü, ODTÜ Spor Kulübü kürek ve yelken takımları içinde çalışma alanı olarak kullanılmaktadır. Eymir Gölü çevresinde bu takımlara ait kayıkhane bulunmaktadır. Eymir Gölü 160 farklı kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Eymir Gölü çevresinde kendine ait doğal bir Flora ve faunaya sahiptir. Ankaralıların yoğun olarak kullandıkları bu mekâna özel aracınızla gidebilirsiniz.
14-) Atatürk Orman Çiftliği
1925 yılında Ankaranın batısında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından parça parça ve farklı bireylerden satın alınan arazi üstünde onun talimatı ile kurulan ve Türk tarımına öncülük eden Atatürk Orman Çiftliği bir dönemin sembol çiftliğidir. Atatürk tarafından hazineye 1937'de bağışlanmıştır.
Tarihî ve doğal SİT alanı olmanın yan sıra Ankaranın en büyük yeşil alanı olan çiftlik arazisi içinde ülkenin en büyük hayvanat bahçesi, Atatürk’ün doğduğu Selanik'teki evin bir benzeri, tarihî Karadeniz Havuzu ve Devlet Mezarlığı gibi ziyaret alanları bulunmaktadır. Ayrıca Çiftlik içerisinde özel sektör tarafından işletilen birçok lokanta ve kafe bulunmaktadır. Ankara Yenimahallede bulunan bu güzel mekâna özel aracınızın yan sıra toplu taşıma araçları veyahut tren ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Diğer Yerler
Ankara tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerin gezmeye doyamadığı yerlerden biridir. Başkent olmasından kaynaklı olarak kültürel aktivite imkânlarının yüksek olduğu Ankara’da yukarıda belirttiğimiz tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra;
Ankarada termal turizmin bir numaralı merkezi olan ve şehir merkezine 80 km mesafde bulunan Kızılcahamam Kaplıcaları,
Ankaranın Çubuk ilçesine bağlı Karagöl Tabiat Parkı,
Çankaya ilçesi ile Cinnah Caddesi arasında, merkezi bir konumda yer alan Ankara Botanik Parkı,
Ankaranın en eski parklarından biri olan Gençlik Parkı,
Ankaraya ait simgesel hediyelik eşyaların ve daha birçok ürünün sergilen sembol parklardan Seğmenler Parkı,
Ankaranın en büyük rekreasyon alanlarından biri olan Altınpark,
Samsun yolu üzerinde yer alan Bayındır Barajı Gölü ya da nam-ı diğer Mavi Göl,
Ankaranın kayak merkezi olan Elmadağ Kayak Merkezi gezilecek diğer yerlerdir.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Ankara’nın iklimi de dikkate alındığında yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerin en iyi görüleceği zaman dilimi İlkbahar ve Sonbahar aylarıdır. Ankara’yı gezmeye doymak istiyorsanız 3-4 günlük bir planla geliniz.
1-) Şehrin yemek lezzetleri
Büyükşehir olmasından kaynaklı olarak Ankara, her yörenin mutfak kültürü örneklerini görebileceğiniz yemek mekanlarına sahip olduğu gibi kendi zengin mutfak kültüründen gelen lezzetler de ziyaretçilerin öncelikle tattığı yemeklerdir. Bu nedenle Ankara’ya yolunuz düştüğünde;
Padişahlar için özel olarak hazırlanan pişimi saatlerce süren 500 yıllık geçmişe sahip Beypazarı Güvecini,
Kuzu eti, haşlanmış nohut ve buğdayın harmanlandığı İnceğiz Çorbasını,
Çemen ve kıymalı karışımından yapılan Tamtak Tiridini,
Kuşbaşı et veya kaburgadan yapılan ve pirinç veya arpa şehriye ile sunumu yapılan Ankara Tavayı,
Ankara sofralarının vazgeçilmezi olan farklı türdeki salatalıklarla hazırlanan Çubuk Turşusunu,
İçinde bol tereyağı ve tarçın olan Beypazarı kurusunu,
Yörenin kendine has tatlısı olan Şibit Tatlısını (Kaşık Atması),
Üzerine pekmez sürüldükten sonra çıtır hale gelen Ankara simidini,
Düğün ve bayram gibi özel günlerin vazgeçilmez lezzeti olan Uruş kapamayı,
Kâğıt gibi ince Ankara Yaprak Dönerini tatmadan ayrılmayınız.
E-KONAKLAMA
Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti ve ikinci büyük şehri olan Ankara’nın kaliteli konaklama imkân ve seçenekleri geniştir. Tarihi ve turistik mekânlara yakın yerlerde dilediğiniz kalitede oteller bulunduğu gibi neredeyse bütün kamu kurumlarının kaliteli misafirhaneleri de bulunmaktadır. Özellikle Ulus ve Kızılay konaklama imkânlarının en geniş olduğu semtlerdir. Ankara’daki kamu kurumlarına ait misafirhanelerden özellikle memnun kalacağınız birkaç seçeneği aşağıda sizlerin takdirlerine sunuyoruz.
Ankara Başkent Öğretmenevi: Konya Yolu üzeri, Teknik Okullar yanı, Beştepe/Ankara
Tel: 0312 212 96 40
Web: https://baskentogretmenevi.com.tr/
Ankara Polisevi: Dikmen Caddesi No: 97/A Ankara Polis Moral Eğitim Merkezi Müdürlüğü Çankaya/Ankara
Tel: 0312 482 87 72
Web: https://polisevine.com/ankara-polisevi.html
Ankara Türk Diyanet Vakıf-Sen TDVS Misafirhanesi: Kültür Mahallesi, Dr. Mediha Eldem Sk. No:50, 06420 Çankaya/Ankara
Tel: 0312 431 13 12
Ankara Adalet Bakanlığı Misafirhanesi: Çankaya Mahallesi, Üsküp Cd., 06690 Çankaya/Ankara
Tel: 0312 278 76 10
Ankara Anadolu Otelcilik Turizm Okulu Uygulama Oteli: Ankara Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Beşevler/Ankara
Tel: 0312 212 66 27
Ankara Hakimevi: Harbiye Mahallesi, Tavuskuşu Sk. No:18, 06460 Çankaya/Ankara
Tel: 0312 481 80 40
Web: http://www.ankarahakimevi.com.tr/
Ankara Üniversitesi Konukevi: Nenehatun Caddesi, No:122, Gazi Osman Paşa Çankaya/Ankara
Tel: 0312 436 63 21
Web: http://ankev.ankara.edu.tr/
Ankara Belediyeler Birliği Konuk Evi: Kocatepe Mahallesi, Selanik-2. Cd. No:59, 06420 Çankaya/Ankara
Tel: 0312 419 21 33
Web: https://www.tbb.gov.tr/birligimiz/konaklama-ve-arac/konuk-evi/
Ankara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Misafirhanesi: Atatürk Bulvarı No:235, Kavaklıdere Çankaya/Ankara
Tel: 0312 468 28 48
Ankara Demiryol İş Misafirhanesi: Gazi Mahallesi, Şenol Cd. 152 A, 06560 Yenimahalle/Ankara
Tel: 0312 211 23 03
Web: http://www.demiryolis.org.tr/tesislerimiz/ankara-misafirhanesi/
Ankara DSİ Misafirhanesi: Eskişehir Yolu, 8. kilometre Ankara
Tel: 0312 287 93 45
Ankara Gençlik ve Spor Bakanlığı Konukevi: 19 Mayıs Stadyumu karşısı, Boks Eğitim Merkezi, Ulus Ankara
Tel: 0312 309 21 00 19
Ankara Gölbaşı Öğretmenevi: Gop Mah. Sahil Caddesi, No: 2 PTT yanı, Konya Yolu dönemeci Ankara
Tel: 0312 484 72 74
Web: https://golbasiogretmenevi.com.tr/
Ankara başkent ve büyükşehir olması sebebiyle birçok yerel, ulusal ve uluslararası etkinlik ve festivale ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Ankara Uluslararası Caz Festivali
1995 yılında kurulan Ankara Caz Derneğinin önderliğinde başlayan ve bugün Türkiye’nin en büyük müzik festivallerinden biri olan “Ankara Uluslararası Caz Festivalinde hem dünya cazının duayenlerini Ankara’da ağırlanmakta hem de Türk caz sanatçılarının yurtdışında tanınmasına da katkı sağlanmaktadır.
Ankara Uluslararası Film Festivali:
İlk kez 1988 yılında Ankara Film Şenliği adıyla gerçekleştirilen ve her yıl Mart ayında bir hafta boyunca süren Ankara Uluslararası Film Festivalinde, yerli ve yabancı yapımlar izleyiciyle buluşmakta ve sinemanın deneyimli ve genç simalarının söyleşileri ile devam etmektedir. Festivali çerçevesinde, ticari şansı olmayan kısa film yapımını özendirmek, ulusal kısa filme katkıda bulunacak yeni sinemacıları desteklemek ve kısa canlandırma sinemasının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Ulusal Kısa Film Yarışması da düzenlenmektedir.
Ankara Uluslararası 2. El Film Festivali:
2007 yılından bu yana Ankara’da gerçekleştirilen ve daha önce en az bir kısa film festivalinden hüsranla evine dönen, elenmiş kısa filmlerin katılabildiği 2. El Kısa Film Festivali’ne gönderilen her film festival boyu gösterilmektedir. Ankara Kısa Filmciler Derneği tarafından düzenlenen Festivalde, her sene film gösterimlerinin yanı sıra konser, atölye gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali
Çağdaş yaşamın bir gereği olan sanatı kitlelere ulaştırmak, ulusal ve uluslararası özel ve amatör tiyatro topluluklarını destekleyerek etkinliklerini sürekli kılmak, uluslararası dayanışmaya ve barışa sanat yolu ile katkıda bulunmak amacıyla 1996 yılından beri yapılan festival, Kasım ayında Çankaya’da gerçekleştirilmektedir.
Engelsiz Filmler Festivali – Ankara
2013 yılından beri Mayıs ayında İstanbul, Eskişehir ve Ankara’da düzenlenen Engelsiz Filmler Festivalin Ankara ayağı, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut başta olmak üzere çeşitli mekânlarda yapılmaktadır. Festival kapsamında Türkiye ve dünya sinemasından çeşitli filmler sergilenmektedir. Engelli bireyler için sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı alt yazı imkanlarının olması festivalin en önemli detaylarındandır.
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali
1998 yılından beri gerçekleştirilen ve toplumsal cinsiyet eşitliğini bilincini yaygınlaştırmak ve kadın sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini artırmak için düzenlenen Festival ilk kadın filmleri festivali olma özelliğine sahiptir. Organizasyonu Uçan Süpürge tarafından yapılmakta ve Ankara’da çeşitli mekânlarda ve Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Ekmek Festivali
Ankara’nın ilgi çekici etkinliklerinden biri olan ve ilki 2017 yılında düzenlenen Uluslararası Ekmek Festivaline Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi Orta Asya ülkeleri başta olmak üzere Dünya’nın birçok farklı ülkesinden insanlar katılmaktadır. Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından da desteklenen ve CerModern’de her yıl Ekim ayında düzenlenen Uluslararası Ekmek Festivali’nde kurulan stantlar farklı türlerde ekmeklerin tanıtım ve satış etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası Ankara Kukla Festivali
Kukla sanatını tanıtmak ve yaşatmak amacıyla Ankara Üniversitesi’nin ana sponsorluğunda 2015 yılından itibaren düzenlenen Uluslararası Ankara Kukla Festivali, yurt dışından çeşitli ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilmektedir.
Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına tiyatro sanatı ile katkıda bulunmak, Türk tiyatrosunun dünya çocukları yoluyla yurt dışına açılımını sağlamak, tanıtmak ve yurt dışında bu daldaki gelişmeleri takip ederek kültürler arası gelişim ve değişime hizmet etmek amacıyla, 2005 yılından beri her yıl 25-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenmektedir.
Yukarıda belirttiğimiz festivaller haricinde Ankara’da bulunduğunuz sürece; Mamak Model Uçak Ve Havacılık Festivali, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Büyük Ankara Festivali, Çubuk’ta gerçekleştirilen Uluslararası Çubuk Turşu Ve Kültür Festivali; Beypazarı’nda gerçekleştirilen Uluslararası Beypazarı Festivaline de katılabilirsiniz.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Ankara’da nüfus yoğunluğu, bütün kamu kurumlarının genel merkezinin burada olması, üniversite ve öğrenci şehri olması nedeniyle insanların sosyo-kültürel etkinlikte bulunma, gezme ve hoşça vakit geçirme taleplerini karşılamak üzere 30 civarında alış veriş merkezi bulunmaktadır. Birbirinden farklı büyüklükte ve imkânlara sahip olan bu AVM’lerde hoşça vakit geçirebilir ve alış veriş yapabilirisiniz
Ankara’nın en eski AVM’lerinden olan Karun, Atakule, ANKAMAL başta olmak üzere Armada, Cepa, Nata Vega Outlet, Gordion, Arcadium, Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi, Antares gezebileceğiniz güzel alışveriş mekanlarındandır.
Türkiye’nin en büyük; Avrupa’nın ise ikinci büyük tünel akvaryumu olan Aqua Vega Akvaryum, Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Nata Vega Outlet bünyesinde hizmet vermektedir. Çocuklarınızla birlikte hoşça vakit geçirebileceğiniz bu yere mutlaka uğrayınız.
Ankara’nın hareketli sosyo-kültürel yaşamı içinde tiyatroların ayrı bir yeri vardır. Ankara'da birçok Devlet Tiyatrosu sahnesi ve özel tiyatro grupları bulunmaktadır. Ayrıca her yıl Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali düzenlenmektedir. Devlet Tiyatroları'nın Ankara ayağı olan Ankara Devlet Tiyatrosu'na ait 15 sahne ve 35 tane de özel tiyatro ile tiyatro sanatına ve tiyatro severlere hizmet verilmektedir.
Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü
Adres: İstiklal Cad. Çirmen Sokak Vakıf Apt. No:8 ULUS / ANKARA
Tel: 0 (312) 309 24 12
Web: http://www.devtiyatro.gov.tr/DevletTiyatro/tr/iletisim/1
3-) Üniversite
Ankara sosyal ve kültürel yaşamı, ekonomik imkânları ile tam bir öğrenci dostu ve üniversite şehridir. Birçok şehre göre oldukça düzenli ve planlı yapısı, konumu gereği başka şehirlere ve şehir içi ulaşımın kolaylığı, Ankara’da bulunan üniversitelerin kalitesi ve mükemmel yeşilliğe sahip kampüslerin oluşu burayı üniversite eğitimi bakımından cazip hale getirmektedir.
Ankara’da 15 tanesi Vakıf ve 7 tanesi Devlet olmak üzere toplamda 19 üniversite bulunmaktadır. Ankara Üniversitesi, Üniversite Kanunuyla birlikte bu kanunla kurulan ilk üniversite olma unvanını taşır. Her geçen sene artan üniversite ve fakülteleri ile Ankara'da eğitim kalitesi üst düzeydedir.
Öğrenci şehri olan Ankara ve ilçelerinde üniversite eğitim gören öğrenciler için Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde 31 tane kız ve erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Bunlar haricinde bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Ankara İl Müdürlüğü:
Adres: Ön Cebeci, 4, Kıbrıs Cd., 06590 Çankaya/Ankara
Tel: (0312) 551 70 00
Web: https://kygm.gsb.gov.tr/Sayfalar/2458/2399/ankara-bolge-mudurlugu.aspx
Haymana Öğrenci Yurdu: Yeni Mahallesi Ankara Yolu Caddesi No:18 Haymana/Ankara
Telefon: 0 312 310 32 42
Gölbaşı Öğrenci Yurdu: Kampüs içi Bloklar: Ankara Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi Bahçelievler Mah. 35. Cadde No:1 /f 06830 Gölbaşı/Ankara
Telefon: 0(312) 484-87-96
Bağlıca Öğrenci Yurdu: Bağlıca Mahallesi Hilal Caddesi No:22/A Etimesgut/Ankara
Telefon: 0(312) 234-2009, 0(312) 234-2010
Ankara Hacı Bayram-ı Veli Öğrenci Yurdu: Hacı Bayram Mah. Çankırı cd. no 14 Ulus/Ankara
Telefon: 0(312) 312-1795
Emine Şerife Hanım Öğrenci Yurdu: Üniversiteler mah. Hacettepe Kampüsü 1596. Cad. no:3/a Çankaya / Ankara
Telefon: 0, 0(312) 227-03-72
Taceddin Veli Öğrenci Yurdu: Sakarya Mahallesi Hacı Bayram Bulvarı No:40 Altındağ/Ankara
Telefon: 0(312) 362-67-01
Gölbaşı Şehit Özel Harekatçılar Öğrenci Yurdu: Bahçelievler Mah.35.Cad.No:4/A Gölbaşı/Ankara
Telefon: 0(312) 484-02-83
Hüseyin Gazi Öğrenci Yurdu: Zübeyde Hanım Mahallesi 641 Sokak No: 3/19 Altındağ/Ankara
Telefon: 0(312) 502-4034
Milli İrade Öğrenci Yurdu: Bahçelievler Mahallesi 35. Cadde No:4/B Gölbaşı / Ankara
Telefon: 0(312) 484-02-98, 0(312) 484-80-12, 0(312) 484-94-73
Güvenlik Yurdu: Remzi Oğuz Arık Mah.Güvenlik Cad. No:37 Aşağı Ayrancı/Çankaya-Ankara
Telefon: 0(312) 426-6464, 0(312) 426-6465
Başkent Yurdu: Hacı Bayram Mah. Çankırı Cad. Maliye Meslek Sok. No: 5 06030 Ulus/Ankara
Telefon: 0(312) 310-20-90, 0(312) 310-20-91
Cebeci Erkek Yurdu: Erzurum Mahallesi Dumlupınar Caddesi Geçim Sok. No:14 Cebeci/Ankara
Telefon: 0(312) 362-97-50, 0(312) 563-03-31, 0(312) 563-03-32
Mehmet Akif Yurdu(Ankara): Beştepe Mah. Alparslan Türkeş Cad. No:3 Yenimahalle-Ankara
Telefon: 0(312) 212-61-08, 0(312) 212-61-10, 0(312) 212-61-14
Seyran Yurdu: Kültür Mahallesi, Libya Cad. No:42-44 Ahmetler Çankaya/Ankara
Telefon: 0(312) 434-0167, 0(312) 434-3674
Gazi Yurdu: Emniyet Mah. Bandırma Sok. No:11 Beşevler/Ankara
Telefon: 0(312) 212-81-60, 0(312) 212-92-73
Cebeci Kız Yurdu: Cemal Gürsel Caddesi No:71 Cebeci/Ankara
Telefon: 0(312) 362-32-44, 0(312) 362-97-60
Hacı Ömer Sabancı Yurdu: Emniyet Mah. Boğaziçi Sok. No:4 Yenimahalle/Ankara
Telefon: 0(312) 212-67-80
Zübeyde Hanım Yurdu: Beştepeler Mah. Meriç Sok. No:9 Beştepe/Ankara
Telefon: 0(312) 212-00-75, 0(312) 212-17-74
Tahsin Banguoğlu Yurdu: Söğütözü Mah. 2180. Cad. (Eski 2'nci Cad.) No. 15 Çankaya/Ankara
Telefon: 0(312) 287-5778, 0(312) 287-5779
Şerife Bacı Yurdu: Yeni Ziraat Mahallesi 659.Cad.N0:8-10 Dışkapı /Ankara
Telefon: 0(312) 342-10-44, 0(312) 342-10-45
Beştepe Yurdu: Beştepeler Mah. Meriç Sok. No:11 Yenimahalle/Ankara
Telefon: 0(312) 212-53-66, 0(312) 212-54-99, 0(312) 213-09-94, 0(312) 215-97-09
Mahmut Nedim Zapçı Yurdu: Kıbrıs Cad Çamkoru Sok No:25-30 Topraklık/Ankara
Telefon: 0(312) 431-2433
Yenişehir Yurdu: Karanfil Sok. No:75 Bakanlıklar/Ankara
Telefon: 0(312) 417-4027, 0(312) 418-8100
Atatürk Yurdu: Demirlibahçe Mah. Plevne Cad. No:4 Mamak/Ankara
Telefon: 0(312) 362-97-40, 0(312) 362-97-41, 0(312) 362-97-42, 0(312) 363-86-83
Nenehatun Yurdu: Emek Mah. Bişkek Cad. (eski 8. Cad.) 15. Cad. (eski 15. Sok.) No:44-46 Çankaya/ Ankara
Telefon: 0312 212 6395, 0312 212 6396
Yunus Emre Yurdu: Anafartalar Mah. Çankırı Cad.No.33 Ulus/Ankara
Telefon: 0(312) 310-3242, 0(312) 310-3243
Hafız Mustafa Sümer Öğrenci Yurdu: Nasuhpaşa Mahallesi Ayhan Sümer Caddesi No. 12 Nallıhan/Ankara
Telefon: 0(312) 785-1250
Polatlı Yurdu: M.Akif Mah. Necmettin Erbakan Blv. TOKİ 2. Etap C1/4 - C1/5 Polatlı/ Ankara
Telefon: 0(312) 623-01-18, 0(312) 623-01-19
Fatma Hanım Öğrenci Yurdu: Yıldırım Beyazıt Mah. Ağrı Sok. No:3 Çubuk/Ankara
Telefon: 0(312) 837-70-82
Çubuk Ulubey Öğrenci Yurdu: Cumhuriyet Mahallesi Cengiz Topel Caddesi No:2 Çubuk / Ankara
Telefon: 0(312) 837-48-80
Şereflikoçhisar Yurdu: Yeşilova Mah. E90-Yolu Üzeri No:44 Şereflikoçhisar/Ankara
Telefon: 0(312) 687-9552, 0312 687 95 51
4-) Kütüphane
Ankara öğrenci ve üniversite şehri olmanın yanında bu eğitim faaliyetine katkı sağlayacak kütüphaneleri ile de ön plana çıkmaktadır. Ankara’da üniversitelerin merkez kütüphaneleri haricinde yaklaşık 50 tane kütüphane bulunmaktadır. Sizleri için bazlarını derledik.
Milli Kütüphane
Ankara’nın ve Türkiye’nin en köklü ve zengin arşivine ve çalışma alanına sahip kütüphanesi olan Milli Kütüphane, hem kitap hem tarih kokan ortamıyla ziyaret edilmeyi hak eden bir kütüphanedir.
Adres: Emek Mah. Wilhelm Thomsen Cad. No: 4 06490 Çankaya / ANKARA
Tel: 0 (312) 470 83 83 - 470 82 08
Web: http://www.millikutuphane.gov.tr/
Cermodern Kütüphane
Çeşitli sergi, etkinlik ve performanslara ev sahipliği yapan Cer Modern Sanatlar Merkezi’nin bünyesinde bulunan Kütüphane, Ankara’ya yakışır bir sanat kütüphanesidir. Kütüphanede özellikle modern sanatlar ve sahne sanatları üzerine kaynaklar bulunmaktadır.
Adres: Altınsoy Cad. No:3 06101 Sıhhıye, Ankara, Türkiye
Tel: 0 312 310 00 00
Web: https://www.cermodern.org/kutuphane.html
Adnan Ötüken İl Kütüphanesi
Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi 800.000 üzerinde kitaptan ve süreli yayından oluşan koleksiyonuyla Türkiye’nin en büyük halk kütüphanelerinden biri olmasının yanı sıra ülkenin 6 derleme kütüphanesinden de bir tanesidir. 1985 yılında Milli Kütüphane’nin kurucusu Adnan Ötüken'e ithaf edilerek adı Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi olarak değiştirilmiştir. Yolu Kızılay’a düşenlerin buram buram tarih ve kitap kokan bu kütüphaneyi mutlaka ziyaret etmesi gerekmektedir.
Adres: Namık Kemal Mah. Kumrular Cd. No:3, 06650 Çankaya/Ankara
Tel: (0312) 410 90 00
Web: http://adnanotuken.kutuphane.gov.tr/
Cebeci Halk Kütüphanesi
Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak 1972 yılında hizmete açılmış olan Cebeci Halk Kütüphanesi, 35000 üzerinde kaynağı bünyesinde barındırmaktadır. Kütüphanede yetişkin ve çocuk bölümünün yanı sıra internet erişim merkezi de bulunmaktadır.
Adres: Dumlupınar Caddesi Eceabat Sokak No:5 Cebeci /Ankara
Tel: 0 (312) 363 45 39
Web: http://cebeci.kutuphane.gov.tr/
T.C. Ankara Valiliği
T.C. Ankara Valiliği Ulus/ANKARA
+90 312 306 66 66 - 312 306 66 00
Ankara Büyükşehir Belediyesi
Hipodrom Cad. No:5 Yenimahalle /ANKARA
+90 312 507 10 00
Ankara İl Emniyet Müdürlüğü
Konya Devlet Karayolu Üzeri İskitler/Yenimahalle ANKARA
+90 312 303 55 55
Ankara İl Jandarma Komutanlığı
Yenimahalle, Çınardibi Cd, 2-14, 06200 25 Mart Yenimahalle, Ankara
+90 312 387 3515
https://ankara.jandarma.gov.tr/
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü
MEB Beşevler Kampüsü I Blok Yenimahalle
+90 312 212 66 40 - 0 312 212 66 41 - 0 312 212 66 42 -
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Ulus, ANKARA
+90 312 309 66 99
https://ankaraism.saglik.gov.tr/
Ankara Şehir Hastanesi
Üniversiteler Mah. 1604. Cad. No: 9 Çankaya /Ankara
+90 312552 60 00
https://ankarasehir.saglik.gov.tr/
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
+90 312 595 30 00