Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Bergama Kralı II. Attalos tarafından kurulmuş olan Antalya, milattan önce 2000 yılından bu yana sırasıyla;  Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletlerinin ve Pers, Büyük İskender ile onun devamı sayılan Antigonos, Ptolemais, Selevkos, Bergama Krallığı’nın idaresine girmiştir. Daha sonra Roma İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Yöre Bizanslıların hâkimiyeti altındayken, 1207 yılında Selçuklular tarafından Türk topraklarına katılmıştır. Anadolu Beylikleri devrinde ise Teke Aşiretinin bir kolu olan Hamitoğulları’nın egemenliğine girmiştir. Teke Türkmenleri, Türklerin eski yurdu bugünkü Türkmenistan’da da nüfus olarak en büyük boylardan biridir. XI. yüzyılda bir kısmı buraya gelmiştir. Bugün Antalya’nın kuzeyi ile Isparta ve Burdur’5un bir kısmı olan Göller Bölgesinin, bir adı da Teke yöresidir. Osmanlılar zamanında Anadolu eyaletine bağlı Teke Sancağının merkezi, şimdiki Antalya il merkeziydi. O yıllarda buraya Teke Sancağı denirdi. İdarî bakımdan Konya’ya bağlı Teke Sancağı’nın merkezi olan Antalya, Osmanlı imparatorluğunun son yıllarında bağımsız sancak haline getirilmiştir. İlin şimdiki adı ise aslında antik çağdaki adının biraz değişmiş şeklidir ve Cumhuriyet döneminde verilmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Akdeniz Bölgesi'nin batısında yer alan Antalya, Antalya Körfezi'yle Batı Torosların arasında kurulmuştur. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin beşinci büyük şehridir. Güneyinde Akdeniz, batısında Muğla, kuzeyinde Burdur ve Isparta, kuzeydoğusunda Konya, doğusunda ise Karaman ve Mersin illeri bulunmaktadır.

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan Antalya,  İzmir’e 458  km, İstanbul’a 698 km ve Ankara’ya 485 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu ise 2.511.700 olarak tespit edilmiştir.  Antalya’nın Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa, Serik  olmak üzere 19 ilçesi  ve büyük şehir olması nedeniyle köyleri de mahalle statüsüne geçtiğinden toplan 914 mahallesi bulunmaktadır. Antalya’nın, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Aksu ve Döşemealtı ilçeleri merkez ilçelerdir.

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Genel olarak Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Antalya’da yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Antalya’nın kıyı bölgesinde yazlar hem uzun hem de sıcaktır. Kışlar bile ılığa yakın serinlikte geçer. Yazın hiç görülmeyen yağmur, Aralık, Ocak ayları ile çok nadir olarak ilk ve sonbahar aylarında sağanak halinde yağar. Mutedil deniz ve sıcak deniz iklim sınıfına giren Antalya’nın daha iç kesimlerde ise soğuk ve yarı-karasal iklim tipi görülmektedir. Yazın ortalama sıcaklık 30-34 derece arasındadır. Ocak ayında ise sıcaklık ortalama 9-15 derece arasında değişir. Şehirde kar yağması ve don gibi meteorolojik olaylar istisnai zamanlar dışında yaşanmamaktadır.

Antalya’nın bitki örtüsü ise Akdeniz ikliminin getirdiği maki adlı kısa ve her mevsim yeşil ağaçlardan oluşmaktadır. Batı Torosların güneyi ile Akdeniz arasında kalmış bir bölümde bulunmaktadır. Şehrin yukarı kısımlarında kızılçamlar görülür. Aksu Çay Antalya'dan geçen tek akarsu olup şehrin doğusundan geçen bu akarsuyun üzerinde Düden Şelalesi bulunmaktadır.

 

4-) Ekonomi

Antalya şehrinin ekonomisinde turizm, ticaret ve tarım ön planda olup sanayi faaliyetleri de son dönemde gelişme gösteren faaliyetlerdendir. Bunun dışında Antalya'da hayvancılık, madencilik gibi diğerlerine göre daha az yönelinen kollarda iş faaliyetleri de sürdürülmektedir. Antalya'daki ticaret sektörü, toplam gelirlerin %34'ünü oluşturan önemli bir ağırlığa sahiptir. Antalya'da ihracatın %67'si ve ithalatın %60'ı Avrupa Birliği üye ülkeleri ile gerçekleşmektedir.  Antalya, Türkiye'nin gelişmişlik düzeyine göre 7. ili konumundadır. Antalya ekonomisinde sanayii, turizmin ve tarımın gerisinde kalmaktadır. Antalya'da yaklaşık 200 sanayi siciline sahip firma bulunmakta olup bunlardan 63'ü Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin kontrolündedir. 

Dünya ve Türk turizm sektörünün en önemli merkezlerinden biri olan Antalya ilinin turizm dokusuyla uyumlu çevre kirliliği yaratmayan ticaret yapmaya özen gösteren gıda, ahşap-mobilya, kâğıt- ambalaj, tarım-gübre-kimya, makine-metal-enerji, plastik-polyester-akrilik, inşaat-yapı ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösterilmektedir.

Antalya ili sahip olduğu Antalya Ovası ile tarımsal potansiyel ve ekolojik uygunluk açısından Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Antalya topraklarının beşte birinde tarım yapılan bir bölgedir. Antalya'da kıyı kesiminde portakal, muz, avakado gibi tropikal bitkilerin yetiştirilebilmesinin yanında sera tarımına da uygundur. Bugün Türkiye’de seracılık dendiğinde akla ilk bu şehir gelmektedir. Ama kıyıdan uzak kesimlerde ise elma, armut, ayva gibi meyve türleri yetiştirilebilir.

Antalya şehrinde hayvancılık çok yaygın olmayan bir ekonomik faaliyettir. Merkeze bağlı köylerde daha çok küçükbaş hayvancılık yaygındır. Çünkü arazi yapısı küçükbaş hayvancılığı için uygundur. Kümes hayvancılığı da yaygın bir ekonomik faaliyettir. Ayrıca Şehrin kuzeyindeki Kepez Su Ürünleri Üretme İstasyonunda ise balık çeşitlerinin artırılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.

 

ULAŞIM

Antalya artan nüfusuna ve gelen yüksek miktarlardaki yerli ve yabancı turiste rağmen şehir içi ve şehir dışı ulaşımında sorun yaşamamaktadır. Antalya’da şehir içi ulaşım oldukça kolay ve rahattır. Şehirde 800’den fazla güzergâhta ve 70’den fazla otobüs hattıyla hizmet verilmektedir. Bu otobüslerde geçerli olan ”Antalyakart” veya turistler için ”kullan at” biletlerle şehir içi ulaşımınızı rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda bir diğer seçenek ise; en çok tercih edilen ulaşım türü olan ve AntRay olarak adlandırılan tramvaydır.

Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen tatil merkezi olan Antalya, şehir dışı ulaşım noktasında da geniş imkânlara sahiptir. Şehir dışından hava, kara, deniz yoluyla şehre ulaşım sağlanabilmektedir. Ancak havayolu en çok tercih edilen ulaşım alternatifidir.

 

1-) Karayolu

Turizmin merkezi olan Antalya birçok karayoluyla Türkiye’nin dört bir yanına bağlanmaktadır. Antalya’nın Kepez İlçesinde bulunan Şehirlerarası Otobüs Terminali ile Türkiye’nin her tarafına otobüs yolculuğu yapmanız mümkündür. Aynı şekilde Türkiye’nin her tarafından da otobüsle Antalya’ya gelebilirsiniz.

 

Antalya Şehirlerarası Otobüs Terminali: Yenidoğan Mahallesi Dumlupınar Bulvarı G-180-181 Kepez/Antalya

Tel: (90) 242 332 01 05

 

2-) Demiryolu

Mevcut durumda Antalya’ya demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Ancak Antalya'yı, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri güzergâhlarına ve Antalya'yı, Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir'e bağlayacak hızlı tren hatlarına ilişkin proje çalışmaları devam etmektedir.

 

3-) Havayolu

Antalya Havalimanı Avrupa’nın en kalabalık havaalanı listesinde 14. sırada yer almaktadır. Özellikle yaz aylarında artan yabancı turist yoğunluğu havaalanı yoğunluğunu da beraberinde getirmektedir. Antalya Havaalanından Türkiye’nin 15; Dünyanın ise 41 farklı noktasına doğrudan havayolu ulaşımı gerçekleştirilmektedir. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara’ya gün içinde birden çok sefer düzenlenmektedir. Ayrıca birden fazla özel havayolu şirketi de Antalya Havaalanı üzerinden müşterilerine hizmet vermektedir.

Havalimanı Antalya şehir merkezinin kuzey doğusunda yer almakta olup havalimanı D400 kara yoluyla şehir merkezine bağlanmaktadır. Antalya Havaalanından ulaşım taksi, otobüs ve tramvayla sağlanmaktadır. İsterseniz havalimanından özel araç kiralayabilme imkânı da bulunmaktadır. Şehir merkezinden araba ile yolculuk yaklaşık 20 dakika sürmektedir. 

 

Antalya Havaalanı:  

Adres: Antalya Havaalanı, 07230 Muratpaşa/Antalya

Tel: (0242) 444 74 23

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Antalya, sahip olduğu tarihi ve doğal mekânlar ile eşsiz tatil köyleriyle dünyanın lider turizm merkezlerinden biri olmuştur. Toplamda 300 kilometrelik sahil şeridine sahip bir şehir olduğu dikkate alındığında  temelde Antalya’yı dünyaya tanıtan şey,  turistik yerleri ve buna yönelik faaliyetleridir. Zaten temiz çevreyi, temiz plajı, temiz denizi simgeleyen Mavi Bayrak standardına göre Antalya 2019 verilerine göre 202 mavi bayraklı plajıyla dünya lideri konumundadır.

Antalya Patara Soyları tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapan bir şehirdir.

Turunçgil cenneti olan Antalya Türkiye’deki bu meyvelerin üretiminin %20’sini tek başına karşılamaktadır. Hatta Antalya ve portakal o kadar özdeşleşmiştir ki Türkiye’nin en ünlü, dünyanın da saygın festivallerinden biri olan Altın Portakal Film Festivali bu şehirde sunulmaktadır.  

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Antalya zengin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yöresel lezzet ve ürünleriyle de adından söz ettirmektedir.  Yöresel ürünler açısından zengin olan Antalya, 7 yöresel ürünü için coğrafi işaret almıştır.   Finike Portakalı, bölgeye has tezgâhlarda kökboyası ve yağlı iple elde dokunan Döşemealtı El Halısı;

Antalya'nın yüz yıllık tatlarından biri olan ve özel tahinli sosu ile ünü sınırları aşan bir lezzet  olan Antalya Piyazı; Türkiye’de armut üretimin yüzde 20’sini gerçekleştiren Korkuteli’ne özgü yetişen Karyağdı Armudu;  'Altın Susam' olarak da bilinen Manavgat Susamı; Antalyalıların iyi bildiği ve yakın zaman ünü hızla yayılan Tavşan Yüreği Zeytini ve Alanya Avokadosu coğrafi işaret alınan ürünlerdir. Ayrıca  Antalya’da halen yaşayan Yörüklerden dolayı el dokuması heybe, çadır, kilim ayrı bir değere ve öneme sahiptir. Antalya’dan ayrılmadan önce bu tescilli yerel ürünlerden kendinize ve sevdiklerinize almayı ihmal etmeyiniz.