1-) Tarihi Doku
Bergama Kralı II. Attalos tarafından kurulmuş olan Antalya, milattan önce 2000 yılından bu yana sırasıyla; Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletlerinin ve Pers, Büyük İskender ile onun devamı sayılan Antigonos, Ptolemais, Selevkos, Bergama Krallığı’nın idaresine girmiştir. Daha sonra Roma İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Yöre Bizanslıların hâkimiyeti altındayken, 1207 yılında Selçuklular tarafından Türk topraklarına katılmıştır. Anadolu Beylikleri devrinde ise Teke Aşiretinin bir kolu olan Hamitoğulları’nın egemenliğine girmiştir. Teke Türkmenleri, Türklerin eski yurdu bugünkü Türkmenistan’da da nüfus olarak en büyük boylardan biridir. XI. yüzyılda bir kısmı buraya gelmiştir. Bugün Antalya’nın kuzeyi ile Isparta ve Burdur’5un bir kısmı olan Göller Bölgesinin, bir adı da Teke yöresidir. Osmanlılar zamanında Anadolu eyaletine bağlı Teke Sancağının merkezi, şimdiki Antalya il merkeziydi. O yıllarda buraya Teke Sancağı denirdi. İdarî bakımdan Konya’ya bağlı Teke Sancağı’nın merkezi olan Antalya, Osmanlı imparatorluğunun son yıllarında bağımsız sancak haline getirilmiştir. İlin şimdiki adı ise aslında antik çağdaki adının biraz değişmiş şeklidir ve Cumhuriyet döneminde verilmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Akdeniz Bölgesi'nin batısında yer alan Antalya, Antalya Körfezi'yle Batı Torosların arasında kurulmuştur. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin beşinci büyük şehridir. Güneyinde Akdeniz, batısında Muğla, kuzeyinde Burdur ve Isparta, kuzeydoğusunda Konya, doğusunda ise Karaman ve Mersin illeri bulunmaktadır.
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan Antalya, İzmir’e 458 km, İstanbul’a 698 km ve Ankara’ya 485 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu ise 2.511.700 olarak tespit edilmiştir. Antalya’nın Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa, Serik olmak üzere 19 ilçesi ve büyük şehir olması nedeniyle köyleri de mahalle statüsüne geçtiğinden toplan 914 mahallesi bulunmaktadır. Antalya’nın, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Aksu ve Döşemealtı ilçeleri merkez ilçelerdir.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Genel olarak Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Antalya’da yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Antalya’nın kıyı bölgesinde yazlar hem uzun hem de sıcaktır. Kışlar bile ılığa yakın serinlikte geçer. Yazın hiç görülmeyen yağmur, Aralık, Ocak ayları ile çok nadir olarak ilk ve sonbahar aylarında sağanak halinde yağar. Mutedil deniz ve sıcak deniz iklim sınıfına giren Antalya’nın daha iç kesimlerde ise soğuk ve yarı-karasal iklim tipi görülmektedir. Yazın ortalama sıcaklık 30-34 derece arasındadır. Ocak ayında ise sıcaklık ortalama 9-15 derece arasında değişir. Şehirde kar yağması ve don gibi meteorolojik olaylar istisnai zamanlar dışında yaşanmamaktadır.
Antalya’nın bitki örtüsü ise Akdeniz ikliminin getirdiği maki adlı kısa ve her mevsim yeşil ağaçlardan oluşmaktadır. Batı Torosların güneyi ile Akdeniz arasında kalmış bir bölümde bulunmaktadır. Şehrin yukarı kısımlarında kızılçamlar görülür. Aksu Çay Antalya'dan geçen tek akarsu olup şehrin doğusundan geçen bu akarsuyun üzerinde Düden Şelalesi bulunmaktadır.
4-) Ekonomi
Antalya şehrinin ekonomisinde turizm, ticaret ve tarım ön planda olup sanayi faaliyetleri de son dönemde gelişme gösteren faaliyetlerdendir. Bunun dışında Antalya'da hayvancılık, madencilik gibi diğerlerine göre daha az yönelinen kollarda iş faaliyetleri de sürdürülmektedir. Antalya'daki ticaret sektörü, toplam gelirlerin %34'ünü oluşturan önemli bir ağırlığa sahiptir. Antalya'da ihracatın %67'si ve ithalatın %60'ı Avrupa Birliği üye ülkeleri ile gerçekleşmektedir. Antalya, Türkiye'nin gelişmişlik düzeyine göre 7. ili konumundadır. Antalya ekonomisinde sanayii, turizmin ve tarımın gerisinde kalmaktadır. Antalya'da yaklaşık 200 sanayi siciline sahip firma bulunmakta olup bunlardan 63'ü Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin kontrolündedir.
Dünya ve Türk turizm sektörünün en önemli merkezlerinden biri olan Antalya ilinin turizm dokusuyla uyumlu çevre kirliliği yaratmayan ticaret yapmaya özen gösteren gıda, ahşap-mobilya, kâğıt- ambalaj, tarım-gübre-kimya, makine-metal-enerji, plastik-polyester-akrilik, inşaat-yapı ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösterilmektedir.
Antalya ili sahip olduğu Antalya Ovası ile tarımsal potansiyel ve ekolojik uygunluk açısından Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Antalya topraklarının beşte birinde tarım yapılan bir bölgedir. Antalya'da kıyı kesiminde portakal, muz, avakado gibi tropikal bitkilerin yetiştirilebilmesinin yanında sera tarımına da uygundur. Bugün Türkiye’de seracılık dendiğinde akla ilk bu şehir gelmektedir. Ama kıyıdan uzak kesimlerde ise elma, armut, ayva gibi meyve türleri yetiştirilebilir.
Antalya şehrinde hayvancılık çok yaygın olmayan bir ekonomik faaliyettir. Merkeze bağlı köylerde daha çok küçükbaş hayvancılık yaygındır. Çünkü arazi yapısı küçükbaş hayvancılığı için uygundur. Kümes hayvancılığı da yaygın bir ekonomik faaliyettir. Ayrıca Şehrin kuzeyindeki Kepez Su Ürünleri Üretme İstasyonunda ise balık çeşitlerinin artırılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
ULAŞIM
Antalya artan nüfusuna ve gelen yüksek miktarlardaki yerli ve yabancı turiste rağmen şehir içi ve şehir dışı ulaşımında sorun yaşamamaktadır. Antalya’da şehir içi ulaşım oldukça kolay ve rahattır. Şehirde 800’den fazla güzergâhta ve 70’den fazla otobüs hattıyla hizmet verilmektedir. Bu otobüslerde geçerli olan ”Antalyakart” veya turistler için ”kullan at” biletlerle şehir içi ulaşımınızı rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda bir diğer seçenek ise; en çok tercih edilen ulaşım türü olan ve AntRay olarak adlandırılan tramvaydır.
Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen tatil merkezi olan Antalya, şehir dışı ulaşım noktasında da geniş imkânlara sahiptir. Şehir dışından hava, kara, deniz yoluyla şehre ulaşım sağlanabilmektedir. Ancak havayolu en çok tercih edilen ulaşım alternatifidir.
1-) Karayolu
Turizmin merkezi olan Antalya birçok karayoluyla Türkiye’nin dört bir yanına bağlanmaktadır. Antalya’nın Kepez İlçesinde bulunan Şehirlerarası Otobüs Terminali ile Türkiye’nin her tarafına otobüs yolculuğu yapmanız mümkündür. Aynı şekilde Türkiye’nin her tarafından da otobüsle Antalya’ya gelebilirsiniz.
Antalya Şehirlerarası Otobüs Terminali: Yenidoğan Mahallesi Dumlupınar Bulvarı G-180-181 Kepez/Antalya
Tel: (90) 242 332 01 05
2-) Demiryolu
Mevcut durumda Antalya’ya demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Ancak Antalya'yı, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri güzergâhlarına ve Antalya'yı, Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir'e bağlayacak hızlı tren hatlarına ilişkin proje çalışmaları devam etmektedir.
3-) Havayolu
Antalya Havalimanı Avrupa’nın en kalabalık havaalanı listesinde 14. sırada yer almaktadır. Özellikle yaz aylarında artan yabancı turist yoğunluğu havaalanı yoğunluğunu da beraberinde getirmektedir. Antalya Havaalanından Türkiye’nin 15; Dünyanın ise 41 farklı noktasına doğrudan havayolu ulaşımı gerçekleştirilmektedir. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara’ya gün içinde birden çok sefer düzenlenmektedir. Ayrıca birden fazla özel havayolu şirketi de Antalya Havaalanı üzerinden müşterilerine hizmet vermektedir.
Havalimanı Antalya şehir merkezinin kuzey doğusunda yer almakta olup havalimanı D400 kara yoluyla şehir merkezine bağlanmaktadır. Antalya Havaalanından ulaşım taksi, otobüs ve tramvayla sağlanmaktadır. İsterseniz havalimanından özel araç kiralayabilme imkânı da bulunmaktadır. Şehir merkezinden araba ile yolculuk yaklaşık 20 dakika sürmektedir.
Antalya Havaalanı:
Adres: Antalya Havaalanı, 07230 Muratpaşa/Antalya
Tel: (0242) 444 74 23
Şehrin Meşhur Yönleri
Antalya, sahip olduğu tarihi ve doğal mekânlar ile eşsiz tatil köyleriyle dünyanın lider turizm merkezlerinden biri olmuştur. Toplamda 300 kilometrelik sahil şeridine sahip bir şehir olduğu dikkate alındığında temelde Antalya’yı dünyaya tanıtan şey, turistik yerleri ve buna yönelik faaliyetleridir. Zaten temiz çevreyi, temiz plajı, temiz denizi simgeleyen Mavi Bayrak standardına göre Antalya 2019 verilerine göre 202 mavi bayraklı plajıyla dünya lideri konumundadır.
Antalya Patara Soyları tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapan bir şehirdir.
Turunçgil cenneti olan Antalya Türkiye’deki bu meyvelerin üretiminin %20’sini tek başına karşılamaktadır. Hatta Antalya ve portakal o kadar özdeşleşmiştir ki Türkiye’nin en ünlü, dünyanın da saygın festivallerinden biri olan Altın Portakal Film Festivali bu şehirde sunulmaktadır.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Antalya zengin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yöresel lezzet ve ürünleriyle de adından söz ettirmektedir. Yöresel ürünler açısından zengin olan Antalya, 7 yöresel ürünü için coğrafi işaret almıştır. Finike Portakalı, bölgeye has tezgâhlarda kökboyası ve yağlı iple elde dokunan Döşemealtı El Halısı;
Antalya'nın yüz yıllık tatlarından biri olan ve özel tahinli sosu ile ünü sınırları aşan bir lezzet olan Antalya Piyazı; Türkiye’de armut üretimin yüzde 20’sini gerçekleştiren Korkuteli’ne özgü yetişen Karyağdı Armudu; 'Altın Susam' olarak da bilinen Manavgat Susamı; Antalyalıların iyi bildiği ve yakın zaman ünü hızla yayılan Tavşan Yüreği Zeytini ve Alanya Avokadosu coğrafi işaret alınan ürünlerdir. Ayrıca Antalya’da halen yaşayan Yörüklerden dolayı el dokuması heybe, çadır, kilim ayrı bir değere ve öneme sahiptir. Antalya’dan ayrılmadan önce bu tescilli yerel ürünlerden kendinize ve sevdiklerinize almayı ihmal etmeyiniz.
Akdeniz’in incisi, turizmin başkenti olan Antalya tarihi ve doğal güzellikleriyle dört mevsim yerli ve yabancı turizmin vazgeçilmez mekânı olmuştur. Doğa, tarih ve turizmin harmanlandığı bu şehir gezginlerin vaz geçilmez duraklarından biridir. Dünyaca meşhur plajlarıyla da turistlerin gözdesidir. İşte Antalya ve merkez ilçelerinde ziyaret edebileceğiniz yerler:
1-) Kaleiçi
Büyük bir bölümü yıkılmış olan Kaleiçi, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerinin ortak eseri olan at nalı şeklinde içten ve dıştan surlarla çevrilidir. Surların içinde kiremit çatılı tarihi Osmanlı evleri, karakteristik yapıları, Antalya'nın mimari tarihini, bölgedeki yaşam tarzını, gelenek ve görenekleri en iyi şekilde yansıtmaktadır. Kaleiçi’nde her sokak sizi denize götürür. Kaleiçi semti 1972 yılında "SİT bölgesi" olarak koruma altına alınmıştır.
Kaleiçi semti içinde bulunan Yivli Minare, Keyhüsrev Medresesi, Karatay Medresesi, İskele Camii ve Tekeli Mahmut Paşa Camii önemli tarihi eserlerden sadece bazılarıdır. Yat limanı eski şehrin gün ve gece boyunca sergilediği nefes kesici manzara uluslararası ressam şair ve yazarlara ilham kaynağı olmuştur.
Antalya’nın merkez ilçelerinden olan Muratpaşa ilçesi sınırları içinde bulunan Kaleiçi, otelleri, pansiyonları, restoranları ve barları ile aynı zamanda bir eğlence merkezidir. Aynı şekilde buradaki hediyelik eşya dükkânlarından alış veriş de yapabilir, çarşısında keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kaleiçi ve içindeki bu tarihi mekânlara özel aracınızla veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirsiniz.
2-) Yivli Minare
Antalya Kaleiçi’nde bulunan tarihi mekânlardan biri olan Yivli Minare, Antalya’nın ilk Türk yapısı olma özelliğine sahiptir. Anadolu Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’ın yönetimi zamanında (1219-1236) inşa edilmiş olan Yivli Minare, tuğla ile örülen gövdesi, sekiz yarım silindirden oluşmaktadır. Bu minarenin bitişiğindeki caminin yıkılmış ve daha sonra 1372 yılında Bir Türk Beyliği olan Hamitoğulları zamanında şimdiki Ulu Cami yapılmıştır. Antalya ziyaretinde bu tarihi mekânı ziyaret etmeyi unutmayınız.
3-) Antalya Saat Kulesi
1901 yılında, Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından II. Abdülhamit şerefine yaptırılmış olan ve Antalya'nın sembolü olan tarihi eserlerden birisi olan Saat Kulesi, Cumhuriyet Caddesinde Kalekapısı mevkiinde bulunmaktadır. Antalya Saat Kulesi dış surlar üzerinde inşa edilmiştir. 1930'lardan sonra yapılan bir onarımda saat kulesinin kubbesi kaldırılmış ve çatının dört tarafına beşerli dendaneler ilave edilmiştir.
4-) Kesik Minare
Antalya’nın tarihi Kaleiçi semtinde bulunan ve Kaleiçi’nin sembollerinden olan Kesik Minare, Aslen MS 2. yüzyılda Roma tapınağı olarak inşa edilmiş, 7. yüzyılda, Meryem Ana şerefine Bizans kilisesine dönüştürülmüştür. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Antalya’yı ele geçirmesiyle camiye dönüştürülmüş ve asıl minaresi eklenmiştir. Şehzade Korkut tarafından Camiye dönüştürüldüğünden Korkut Camii olarak da bilinmektedir. Mevcut durumda aktif olarak kullanılmamasına rağmen oldukça fazla ziyaretçisi bulunmaktadır.
5-) Hadrianus Kapısı
Antalya'da Üçkapılar, olarak da bilinen Hadirianus Kapısı, Kaleiçi semtinde sur üzerindeki anıtsal kapılardan biridir. M.S 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus'un Antalya'yı ziyareti sırasında, yapılmış olan kapının Latince bir kitabesi bulunmaktadır. Korint üslubunda süslü mermer sütunlardan, kapının üzerinde yer alan, imparator ve ailesinin heykellerinden günümüze sadece kitabe kalabilmiştir.
6-) Saklıkent Kayak Merkezi
Beydağları üzerinde bulunan kayak merkezinde, kayak tesislerinin yanında dağ evleri de bulunmaktadır. Kent merkezine 50 km, havaalanı'na 65 km uzaklıkta bulunan kayak merkezi, etkileyici orman güzelliği içerisinde sizleri karşılar. Ulaşım olarak özel aracınız dışında Antalya Havaalanı’ndan servisler ile Saklıkent kayak merkezine gidebilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinde bulunan Migros alışveriş merkezinin karşısından da her sabah Saklıkent kayak merkezine giden servisler bulunmaktadır.
7-) Manavgat Şelalesi
Manavgat Şelalesi, Antalya merkeze 80 km uzaklıktaki Manavgat ilçesindedir. İlçe merkezine 4 km uzaklıktaki şelaleye özel aracınız dışında dolmuş ya da taksi imkanı ile de ulaşabilirsiniz. Piknik alanı ve işletmelerin bulunduğu alana giriş, yetişkinler için 6 TL ücretlendirilirken, öğrenciler ve şehit/gazi aileleri için ücretsiz giriş imkanı sağlanmaktadır. Berrak güzelliği ile falezden aşağı süzülerek kayaların arasından sert geçişi sırasındaki serin esintisi ile ruhunuzu okşayan bir etkiye sahip olan şelaleyi gezilecek yerler arasında ilk sıraya koyabilirsiniz.
8-) Düden Şelalesi
Şehri simgeleyen tabiat güzelliklerinden olan Düden Şelalesi, Antalya il merkezinin yaklaşık 10 km. kuzeydoğusunda bulunmaktadır. 20 metre yükseklikten dökülen şelalenin Ana kaynağı Kırkgöz mevkisidir. Aşağı Düden Şelalesi ise Lara Plajı yolundadır. Kent merkezinin güneydoğusunda, 40 metre yükseklikteki falezlerden denize dökülür. Antalya’nın simgeleşmiş tabiat güzelliklerindendir. Bu doğa güzelliğini özel aracınızla veya turlarla ya da toplu taşıma araçlarıyla ziyaret edebilirsiniz.
9-) Kurşunlu Şelalesi:
Antalya Aksu’da bulunan ve 1986 yılında tabiat parkı haline getirilen Kurşunlu Şelalesi, yemyeşil ağaçlarla çevrili patika yollar arasından yürüyerek ulaşılabilen saklı bir cenneti andırmaktadır. Antalya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan bu tabiat harikası şelalede bulunduğunuz zaman kendinizi bir masal diyarında zannedersiniz. Yemyeşil derin bir vadinin içinde bulunan şelalenin bütün çevresi yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle gezilebilir. Yer yer gölcüklerin oluştuğu sularda çok sayıda balık yaşamaktadır. Aynı zamanda zengin faunası ile dikkat çekmektedir. Kurşunlu Şelalesini, özel aracınızla veya turlarla ya da toplu taşıma araçlarıyla ziyaret edebilirsiniz.
10-) Lara Plajı
Antalya il merkezinin 10 km. kadar doğusundaki doğa harikası Lara Plajı, kumsallarının genişliği ve ince kum varlığı ile tanınan bir plajdır. İnce kumundan dolayı Altınkum plajı da denilen Lara plajı deniz severlerin vazgeçilmez mekânıdır.
Bu plaja özel aracınızla ya da toplu taşıma araçlarıyla gidebilirsiniz.
11-) Konyaaltı Plajı
Antalya’nın Konyaaltı Belediyesi sınırları içerisinde yer alan ve Türkiye’nin en çok bilinen plajlarından birisi olan Konyaaltı Plajı, yerli ve yabancı binlerce turistin uğrak alanlarından birisidir. Antalya’nın en önemli doğal sembollerinden olan ve 7 kilometre uzunluğundaki sahili ile en uzun plajlardan biridir. Plaj herkesin rahatlıkla ulaşabileceği merkezi bir konumda yer almaktadır. Özel aracınızla ya da toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
12-) Perge Antik Kenti
Antalya şehir merkezinin 17 kilometre doğusunda Aksu ilçesinde bulunan Perge Antik Kenti, Hitit Dönemi'nden beri var olan ve Hitit yazılı metinlerinde adı “Parha” olarak geçen bir şehirdir. Kent Roma Dönemi'nde Anadolu'nun en düzenli kentlerinden biri olmuştur. Mimarisi ve mermer heykeltıraşlığı ile ünlü olan antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkarılan heykeller Antalya Müzesi'ni en önemli heykel müzelerinden biri haline getirmiştir. Antik Kent içinde tiyatro, stadyum, agora, yüksek kuleler, anıtsal çeşmeler, hamamlar ve sütunlu caddeler bulunmaktadır. Antik Kent Perge’nin bir diğer temel yapısı olan stadyum, Türkiye’nin en iyi korunmuş stadyumlarından biridir. Ayrıca Perge Antik Kenti, Hristiyanlık için de önemli merkezlerde biridir. İncil'de yazılı olmasından dolayı şehir ve akarsu Hristiyanlığın kutsal mekânlarından biri olarak kabul edilmektedir. Hristiyanlığın en önemli figürlerinden biri olan Aziz Paul Perge'ye misyonerlik seyahatleri sırasında Aksu Nehri üzerinden varmıştır.
Bu tarihi mekâna özel aracınızla veya turlarla ya da toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
13-) Karain Mağarası
Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından biri olan Karain Mağarası, Antalya'ya 27 km uzaklıkta bulunan Yağca köyü sınırları içinde bulunmaktadır. 1946 yılından beri yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar önce de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarası olma özelliğine sahip Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkez niteliğindedir. Çevresindeki diğer mağaralarla birlikte doğal ve kültürel özellikleri dolayısıyla karma sit olarak Dünya Miras Listesi'ne önerilen Karain Mağarası, Antalya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu mağaraya şahsi aracınızla veya turlarla gidebileceğiniz gibi bu yöne giden dolmuşlarla da ulaşabilirsiniz.
14-) Antalya Müzesi
Antalya Müzesi öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından 1922 yılında kurulmuş olan ve Antalya'nın tarihine ışık tutan birçok eserin bulunduğu Antalya Müzesi, 1988 yılında Avrupa Konseyi Özel Ödülü'ne layık görülmüştür. Müze koleksiyonundaki arkeolojik eserlerin çoğu yerli-yabancı bilim adamlarının bölgede yaptıkları periyodik kazılardan elde edilmiş, etnografik eserler ise müze uzmanlarınca bölgeden toplanmıştır.
Müzeleri gezmeyi seven birisiyseniz Antalya’ya gelmişken Antalya'nın çağdaş tarihi ve kent kültürünü araştırmak amacı ile 2007'de kurulmuş olan ve her hafta sonu Kent-Müze-Tarih söyleşileri düzenlendiği Antalya Kent Müzesini; 1993 yılında Suna ve İnan Kıraç tarafından kurulan ve Türk halk kültürüne ait eserlerin bulunduğu bir etnografya müzesi olan Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesini; Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Mart 1930 tarihinde Antalya’ya geldiğinde bir hafta kaldığı ve Atatürk'ün burada kullandığı eşyaların sergilendiği Atatürk Evi Müzesini
ve Muratpaşa ilçesinde yer alan Antalya Oyuncak Müzesini ziyaret edebilirsiniz.
Diğer Yerler
Antalya’nın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Antalya’ya 34 kilometre mesafedeki bir Doğal Park olan Güllük Dağı içerisinde bulunan ve Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden biri olan Termessos Antik Kentini; Antalya - Burdur karayolunda Dağbeli sapağından önceki bölgede bulunan Ariassos Antik Kentini; Antalya’nın 31 km kuzeybatısında Döşemealtı Belediyesine bağlı bir bölgede bulunan Kırkgöz Hanını; nadir görülen bir güzelliğe sahip olan minberiyle dikkat çeken Murat Paşa Camisini; Antalya’nın 18 km kuzey batısında Antalya-Korkuteli karayolu üzeri bulunan ve 1219 yılında Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan Evdir Hanını; Lara Plajı'nın batısında Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü yerde bulunan Karpuz Kaldıran Plajını; Karaalioğlu Parkı'nda bulunan Adalar Plajını; Antalya şehir merkezinde yat turizmi merkezi ve 65 yat kapasitesine sahip olan Antalya Yat Limanını ve kış turizmi için de Antalya'daki en çok tercih edilen yer Saklıkent Kayak Tesislerini ziyaret edebilirsiniz.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Antalya, iklimi, tarihi ve turistik mekânlarıyla her mevsim ziyaret etmenin mümkün olduğu istisnai şehirlerden biridir. Ancak deniz turizmi ile birlikte düşünüldüğünde bu tarihi ve doğal mekânların en iyi gezileceği dönem yaz aylarıdır. Turizm sezonu genelde mayıs ayında açılıp ekimde havaların soğumasına kadar devam etmektedir. Şehrin sıcaklıkları ekim itibariyle azalmaya başlar. Antalya için doya doya gezmek için en az bir haftalık bir plan yapmalısınız.
1-) Şehrin yemek lezzetleri
Tarihi ve doğal güzellikleri ile turizmin göz bebeği olan Antalya, ziyaretçilerini yöresel yemekleriyle de büyülemektedir. Yörenin iklim ve bitki örtüsü yemeklerine de yansımıştır. İklime bağlı olarak kıyıda oturmakta olan halkın çoğunluğunun sebze ve meyvecilik yapmasına karşın iç kesimlerdeki halk daha çok tahıl ve hayvancılık la uğraşmaktadır. Bu farklılık yörenin yemeklerine de yansımıştır. Bu nedenle bölgede yetişen sebze ve meyvelerle şekillenen Antalya mutfağında yörenin kaliteli etleriyle yapılan et yemekleri de özel bir yere sahiptir. Bu nedenle mezesinden böreğine, kebabından tatlısına çok farklı lezzetler sunan Antalya mutfağı birbirinden nefis yemekleri bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca 1924’te Girit’ten gelen göçmenlerin yöre mutfağına kattığı ot ağırlıklı eşsiz lezzetleri de unutmamak gerekir. Ayrıca Yörük bölgesi olan Antalya’da Yörüklerin beslenme tarzının temelini, temel uğraşıları olan hayvancılık ve buğdaydan elde edilen besinler belirlemektedir.
Bu nedenle deniz, kum, güneş, tarih ve doğaya kavuşmak için turizmin başkenti Antalya’ya geldiğinizde; buğday, fasulye, nohut ve baklanın haşlanarak yapıldığı Kölleyi; soğan, domates, patlıcan, biberin, yağ, pirincin kavrulduğu ve sarımsak, nane, fesleğenin konduğu Domates Cilvesi;
Haşlanmış keçi etinden yapılan Testi Kebabını (Kaynama) ;
İlibada, ebegümeci veya buna benzer tarla bitkilerinden yapılan Alafaşını; Kışın kırlardan toplanan labada otu, bulgur ve yağ ilavesiyle birlikte yapılan İlibada (Labada) Aşını; küçük taneli Çandır fasulyesi ve tahinli tarator sosu ile yapılan coğrafi işaret tescilli Antalya Piyazını;
humusun nohutsuz hali diyebileceğimiz Hibeşi;
mangalda yapılan tahinli patlıcan közlemesini; Antalya’da sofraların olmazsa olmazı fırında közlenmiş patlıcan, biber ve soğanla yapılan Toros Salatasını;
Baklavalık yufka, susam ve kıymayla yapılan çok farklı bir lezzet olan Gazel Böreğini; Fesleğen ve salçanın renk kattığı Kırmızı Tavuğu; erişte de ilave edilerek yapılan Yörük Kebabını; Antalya mutfağına ait sevilen bir et yemeği olan Labayı (Kaburga dolması); Antalya mutfağına ait bir çeşit mantı olan Holuşkayı; buz parçaları konup soğuk servis edilen Bağ Salatası Çorbasını; Antalya’da “düğün çorbası” olarak da bilinen hem işkembe hem de köfteyle yapılan Gilikliyi; tahinli un helvası ve içine eklenen çitlembik ya da menengiç ile yapılan Antalya’nın yöresel tatlısı Cillincopu ;
içli köftenin bulgursuz versiyonu olan Frigya Biber Dolmasını; enginar, kuşbaşı et, soğan ve taze soğanla yapılan Enginarlı Girit Kebabını;
Okka Kabağını (Girit Kabağı ) ve karışık ot yemeği olan Yahnerayı tatmadan bu güzel şehirden ayrılmayınız.
Turizmin başkenti olan Antalya’da yerli ve yabancı turistlerin konaklayabileceği kaliteli mekânlar bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığının 2019 verilerine göre Türkiye genelinde 1 milyon 200 bin Bakanlık belgeli yatağın yüzde 42'sine sahip Antalya'da 889 otelde, 232 bin 361 oda ve 500 bin 583 yatak bulunmaktadır. Türkiye'de birinci, dünyada ise üçüncü en çok yabancı turist ağırlayan Antalya, 400'e yakın 5 yıldızlı oteli bulunan İspanya'nın tamamından daha fazla 5 yıldızlı otel ve tatil köyüne sahip konumdadır. Bu otellerin içinde tek yataklı pansiyon tarzı oteller ve her şey dâhil lüks oteller gibi istediğiniz çeşitte otel bulabilmeniz mümkündür. Dolayısıyla Antalya tatil üzerine kurulmuş konaklama imkânlarıyla geniş alternatifler sunmaktadır. Keyfinize, bütçenize ve nasıl bir tatil istediğinize bağlı olarak konaklama yerinizi belirleyebilirsiniz.
Antalya’da özel sektöre ait konaklama tesislerinin haricinde kamu kurumlarının kendi çalışanlarına hizmet eden çoğu turistik otel kalitesinde hizmet veren misafirhaneler de bulunmaktadır. Aşağıda Antalya’nın merkez ilçelerinde kalınabilecek kamu kurumlarına ait yerlerin listesi verilmiştir.
Antalya Büyükşehir Öğretmenevi: Kültür Mahallesi. Dumlupınar Bulvarı. 3801.Sokak. No:2. Kepez/ Antalya
Tel: (242) 227 11 42 – 227 11 43
Web: http://antalyaogretmenevi.meb.k12.tr/
Antalya Polis Evi: Varlık Mah. Teoman Paşa Cad. Muratpaşa/Antalya
Tel: 0242 247 8516
Web: https://www.polisevi.com/antalya-polis-evi/
Adalet Bakanlığı Aksu Tatil ve Dinlenme Tesisi Misafirhanesi: Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kundu Tatil Köyü Aksu/Antalya
Tel: 0242 431 2240
Web: https://dhdb.adalet.gov.tr/Home/sayfadetay/antalya-egitim-ve-sosyal-tesisi13112019020928
Akdeniz Üniversitesi Misafirhanesi: Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı. Dumlupınar Bulvarı. Akdeniz Üniversitesi Kampüsü/ Antalya
Tel: 0242 310 2174
Türk Diyanet Vakıf- Sen Misafirhanesi: Dutlubahçe Mah. Fatih Sultan Mehmet Camii Yanı, Çevreyolu, Muratpaşa/Antalya
Tel: 0535 741 6742
Antalya PTT Misafirhanesi – Tatil Kampı: Adres: Antalya PTT Kampı Sosyal Tesisleri – Antalya PTT Başmüdürlüğü – Deniz Mah. Güllük Cad. Muratpaşa/Antalya
Tel: 0242 243 0518
Kepez Belediyesi Konuk Evi: Kepez Hasta Konuk Evi – Kültür Mah. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Arkası. Kepez/ Antalya
Tel: 0242 444 6007
Antalya DSİ Konyaaltı Misafirhanesi: Deniz Mah. Konyaaltı Cad. Muratpaşa/Antalya
Tel: 0242 243 1082
Antalya Tarım İl Müdürlüğü Misafirhanesi: Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Binası. Vatan Bulvarı Sedir Mahallesi Tarım Kampüsü. Muratpaşa/Antalya
Tel: 0242 345 2882
Antalya Orman Müdürlüğü Misafirhanesi: Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi. Sedir Mah. Vatan Bulvarı Muratpaşa/Antalya
Tel: 0242 345 1447
Antalya Karayolları Misafirhanesi: Antalya Karayolları Sosyal Tesisleri. Bahçelievler Mah. Piri Reis Cad. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Yanı. Muratpaşa/Antalya
Telefon: 0242 334 7700
Antalya TEDAŞ – TEİAŞ Misafirhanesi: Antalya ve Yöresi Hidroelektrik Santrali İşletme Müdürlüğü. Kepez/Antalya
Tel: 0242 221 1400
Antalya MEB Uygulama Oteli: Turem Otel – Gürsu Mah. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı. Sealife Hotel Arkası. Konyaaltı/Antalya
Tel: 0242 229 1431
Antalya İller Bankası Misafirhanesi: Kültür Mah. Kepez Öğretmenevi Yanı Kepez/Antalya
Tel: 0242 227 0512
Antalya’nın turizmden kaynaklı haraketli yaşamı ve yoğunluğu kültürel faaliyet ve etkinliklere de yansımaktadır. Akdeniz’in zengin tarihi ve doğal güzelliklerini bünyesinde barındıran Antalya, yöresel, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok etkinlik ve festivale de ev sahipliği yapmaktadır. Antalya’da gerçekleşen yüzlerce festival ve etkinlikten katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Antalya Altın Portakal Film Festivali: 1964 yılından bugüne Türkiye sineması ve film sektörünün en önemli buluşma noktası olan ve Asya ile Avrupa kıtasının en prestijli film festivallerinden birine dönüşen Antalya Altın Portakal Film Festivali Antalya’da düzenlenen en önemli festivallerin başında gelmektedir. Yerli ve yabancı birçok yapımın seyirciyle buluştuğu ve ulusal ve uluslararası üne sahip sinema sanatçıları ile söyleşilerin yapıldığı festival büyük ilgi görmektedir.
Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali: Antalya’nın ve Türkiye’nin önemli kültür-sanat etkinlikleri arasında yerini alan Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali (SANDLAND), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Antalya Tanıtım Vakfı ve Antalya Gazeteciler Cemiyetinin de aralarında bulunduğu pek çok kurum ve kuruluş tarafından desteklenmektedir. Antalya’nın dünyaca ünlü Lara Sahil Bandında bulunan 10 bin metrekarelik alanda yaz boyunca gerçekleştirilen Festival kapsamında yerli sanatçıların yanı sıra, dünyanın birçok ülkesinden gelen profesyonel kum heykel sanatçılarının performansları neticesinde, sadece su ve kum kullanılarak oluşturulan eserler sergilenmek ve çocuklara özel atölye, heykellerin yapım aşamalarının anlatıldığı sinevizyon gösterimi, atv safari, paramotor paraşüt vb. etkinlikler düzenlenmektedir.
Antalya Bilim Festivali: Antalya Büyük Şehir Belediyesi’nce düzenlenen Antalya Bilim Festivali her yıl Nisan ayında gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası Antalya Piyano Festivali: Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığının organizasyonunda her yıl Eylül aynıda Antalya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen festival kapsamında klasik müzikten, caz müziğe ve özel şovlarla zengin bir program ile müzikseverlerle buluşmaktadır.
Bunların yanı sıra, Uluslararası Antalya Tiyatro Festivali, Efes Pilsen Blues Festivali ve yine uluslararası festival kimliği kazanmış olan Antalya Jazz Festivali Antalya’ya kültürel kimlik kazandırmada büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca Antalya yerli ve yabancı sanatçıların yıl boyu konserler verdiği bir şehirdir. Bütün bu festival, konser ve aktiviteler Antalya’yı ''Kültür ve Sanat Kenti'' haline getirmiştir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Antalya, son yıllarda sosyo-kültürel etkinlikler alanında Türkiye standartlarının çok üzerinde bir gelişme göstermiştir. Kuşkusuz bu gelişmede, kültürel etkinlikler ve eğlence sektörünün çeşitlendirilmesinde motor güç konumunda olan turizmin payı yadsınamaz.
Antalya turizmle birlikte yaşadığı hareketli yaşamına, yerli ve yabancı turistlerin taleplerine uygun birçok eğlence mekânı, alışveriş merkezi ile kültür merkezlerine sahiptir. Antalya’da Avrupa standartlarında 15 sinema bulunmaktadır. Antalya’da bulunan 9 adet AVM ziyaretçilerin hoşça vakit geçirebilecekleri ve alış veriş yapabilecekleri mekânlardır.
Aynı şekilde Antalya’da Devlet Tiyatrosunun yanı sıra yurtdışında gösterilere katılan son derece başarılı bir Belediye Tiyatrosu da bulunmaktadır. Antalya diğer şehir tiyatrolarının da gösteri için geldiği merkezlerden biridir.
Netice olarak Antalya, yolunuz hangi mevsimde düşerse düşsün çok eğlenceli ve unutulmaz vakitler geçirebileceğiniz bir şehirdir.
Antalya Devlet Tiyatrosu Sahnesi: Evliya Çelebi Cd., Muratpaşa/Antalya
Tel: (0242) 247 87 27
Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları: Gençlik, Işıklar Cd. ABT sahnesi, 07100 Muratpaşa/Antalya
Tel : (0242) 249 53 26
3-) Üniversite
Antalya tarihi ve turistik yerleri, eğlence ve kültür mekânları ile sosyal aktivite imkânları bakımından üniversite öğrencilerini cezbeden bir şehirdir. Antalya'da üçü vakıf (Antalya Bilim Üniversitesi, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi ve Antalya AKEV Üniversitesi) ikisi devlet (Akdeniz ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversiteleri) olmak üzere toplam 5 üniversite 95 Fakülte /Yüksekokul ve yaklaşık 100.000 civarında üniversite öğrencisi bulunmaktadır.
Antalya ve ilçelerinde üniversite eğitim gören öğrenciler için Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde 11 tane kız ve erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Bunlardan 5 tanesi merkez ilçelerde bulunmaktadır. Ayrıca bunlar haricinde bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Kredi ve Yurtlar Kurumu Antalya İl Müdürlüğü: Pınarbaşı Mh. Dumlupınar Cd. Akdeniz Ünv. Kampüsü, Konyaaltı/Antalya
Tel: (0242) 280 35 00
Alanya Öğrenci Yurdu: A Blok: Oba Mahallesi Çevre Yolu Caddesi No:56 Alanya/ANTALYA –
B Blok: Oba Mahallesi Yüzbaşıoğlu Sokak No:8 Alanya/ANTALYA -
Telefon: 0(242) 514-09-87, 0(242) 538-78-06
Alanya Terken Hatun Öğrenci Yurdu: A-B Blok Saray Mah. Yunus Emre Cad. Hancı İbrahim Sok. NO:4 Alanya-Antalya C Blok Kızlarpınarı Mah. Çekicioğlu Sokak No:11 Alanya/ Antalya
Telefon : -
Korkuteli Öğrenci Yurdu: Uzunoluk Mah. 1555 sk no: 4 Ballık Mevkii (Yeni MYO Yanı) Korkuteli/Antalya
Telefon: 0(242) 643-3700, 0(242) 643-3701
Kumluca Öğrenci Yurdu: Ellinci Yıl Mah. Afet Evleri Sok. No:60-A Kumluca-Antalya (A-B-C Kız Blok ) Kasapçayırı Mah.Demirci Tepesi No:4 Kumluca Antalya (D ERKEK BLOK)
Telefon: 0242-8870782
Manavgat Öğrenci Yurdu: Emek Mah. 3053 Sok. No: 1 Manavgat/Antalya
Telefon: 0(242) 742-11-72
Manavgat Şelale Öğrenci Yurdu: Meslek Yüksek Okulu Yanı Emek Mahallesi 3042 Sokak No:5 Manavgat/Antalya
Telefon: 0(242) 742-18-34
Şehzade Korkut Öğrenci Yurdu: Pınarbaşı Mahallesi Dumlupınar Bulvarı No:888 Konyaaltı/Antalya
Telefon : (0242) 227 30 54
Muratpaşa Öğrenci Yurdu: Pınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı no:888 Konyaaltı/ Antalya
Telefon: 0(242) 227-2923, 0(242) 227-2930
Ahmet Hamdi Akseki Öğrenci Yurdu: Kültür Mah. 3805 Sk. No: 6 Kepez/Antalya
Telefon: 0(242) 227-53-20
Akdeniz Yurdu: Akdeniz Üniv. Kampüsü Dumlupınar Bulvarı Pınarbaşı Mahallesi Antalya
Telefon: 0(242) 226-20-00, 0(242) 226-20-03
Elmalılı Hamdi Yazır Öğrenci Yurdu: Pınarbaşı Mahallesi Dumlupınar Caddesi No:456/2 Akdeniz Üniversitesi Kampusü Konyaaltı Antalya
Telefon: 0(242) 227-8085, 0(242) 227-8086
4-) Kütüphane
Antalya ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Antalya’da bulunan üniversitelerin merkez kütüphaneleri de bulunmaktadır. Antalya’nın en eski kütüphanesi olan Tekelioğlu İl Kütüphanesi 1924 yılından beri 64.805 adetlik kitap koleksiyonu ile Antalya halkına hizmet etmektedir. Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğan Hızlan Kütüphanesi, Antalya’nın ilk ve tek interaktif kütüphanesi olma özelliğine sahiptir.
Antalya Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi: Üçgen Mah. 96. Sok. No:54 Muratpaşa/Antalya
Tel: 0(242) 344 51 37
Web: http://antalyatekelioglu.kutuphane.gov.tr/
Muratpaşa Ahmet Sönmez İlçe Halk Kütüphanesi: Fener mah. Sinanoğlu cad. No: 85 Muratpaşa/Antalya
Tel: 0(242) 323 58 78
Web: http://muratpasaahmetsonmez.kutuphane.gov.tr/
Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğan Hızlan Kütüphanesi: Sakıp Sabancı Bulvarı Atatürk Kültür Parkı İçi Cam Piramit Yanı 07070 Muratpaşa/Antalya
Tel: (0242) 238 52 71
Web: http://kutuphaneler.antalya.bel.tr/
T.C. Antalya Valiliği
T.C. Antalya Valiliği Hükümet Konağı 07280 ANTALYA
0 (242) 243 97 91-93-94 / 0 (242) 243 18 80 / 83
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı
Karaalioğlu Parkı içi Merkez/ANTALYA
0 (242) 249 50 00
Antalya İl Emniyet Müdürlüğü
Güvenlik Mahallesi Vatan Bulvarı Çallı/ANTALYA
0 (242) 345 41 00
Antalya İl Jandarma Komutanlığı
Bayındır Mah. Toroslar Cad. Muratpaşa/ANTALYA
0 (242) 238 22 07
https://antalya.jandarma.gov.tr/
Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Soğuksu Mahallesi Hamidiye Caddesi No. 59 Muratpaşa/Antalya
0242 238 60 00
Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü
Soğuksu Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi Defterdarlık Yanı Muratpaşa / Antalya
0242 237 03 90
https://antalyaism.saglik.gov.tr/
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Varlık, Kazım Karabekir Cd., 07100 Muratpaşa/Antalya
0242 2494400
https://antalyaeah.saglik.gov.tr/
Antalya Atatürk Devlet Hastanesi
Üçgen Mah. Güllük Cad. No:100 Muratpaşa/ANTALYA
0242 3454550