Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Balıkesir genelinde bulunan höyük, mağara ve düz yerleşim yerlerinde yapılan araştırmalarda bu topraklara M.Ö. 8000-3000 yılları arası yerleşildiği ortaya çıkmıştır. Bu kalıntılardan eski çağlarda Balıkesir ve civarında Misyalıların yaşadığı anlaşılmaktadır. Bağımsız bir devletleri bulunmayan Misyalılar,  tarihsel süreç içerisinde Truva, Hitit, Frig, Pers, Büyük İskender ve Bergama krallıklarının egemenliği altında yaşamışlardır. Kent, Bergama kralının ölümünden sonra M.Ö. 1129 yılında Romalıların eline geçmiştir. Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmış oğlu Süleyman zamanında Bizanslılardan alınmışsa da Haçlı seferlerinden sonra tekrar Bizanslıların hakimiyetine girmiştir. Anadolu Selçuklu Devletinin zayıflamasıyla birlikte batı Anadolu’ya göç eden Karesi Beyliği tarafından yeniden ele geçirilen şehir, beylik merkezi olarak kullanılmıştır. Orhan Gazi döneminde Osmanlı topraklarına dâhil edilmiştir.

Balıkesir, adını günümüzde ikiye ayrılan eski merkez ilçesinden almaktadır. İlin eski adı Karesi olup 24 Ekim 1926 tarih ve 4248 sayılı Kararname ile Balıkesir olmuştur.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Coğrafi konum olarak Balıkesir ilinin büyük bir kısmı Güney Marmara’da yer almakla birlikte hem Marmara hem de Ege Bölgesi’nde toprakları bulunmaktadır.  Balıkesir Türkiye'nin en kalabalık on yedinci şehridir. Şehrin Doğusunda Bursa ve Kütahya illeri, güneyinde Manisa ve İzmir illeri ve batısında Çanakkale ili bulunmaktadır. Ayrıca Ayvalık ilçesinden de Yunanistan'ın Midilli Adası'na komşu konumdadır.  

Tarih boyunca bir geçiş bölgesi niteliği taşıyan topraklarda kurulmuş olan Balıkesir, iki ayrı denize kıyısı olan bir yerleşim alanıdır. Şehir İzmir’e 187 km, İstanbul’a 319 km ve Ankara’ya 572  km mesafede yer almaktadır.  Büyükşehir statüsünde olan Balıkesir’in TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçeleri Karesi’nin nüfusu 183.084, Altıeylül’ün nüfusu 181.286  ve il genel nüfusu ise 1.228.620 olarak tespit edilmiştir. 

Büyükşehir olan Balıkesir’in Karesi ve Altıeylül  merkez ilçeleridir. Bunların dışında Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi,  Kepsut, Manyas, Marmara, Savaştepe, Sındırgı ve Susurluk  olmak üzere toplamda 20 ilçesi bulunmaktadır. Ayrıca merkez ve diğer ilçelerde toplam 1129 mahalle bulunmaktadır.

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Balıkesir’in coğrafi konum olarak bölgeler arası geçiş noktasında olması iklimine de yansımıştır. Balıkesir ilinde, Akdeniz ikliminin yanı sıra il genelinde yer yer Karadeniz ve karasal iklimin etkisi de görülmektedir. Ege kıyılarında yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve genellikle yağışlı Akdeniz iklimi, Marmara kıyılarında ise Karadeniz ikliminin etkisiyle yazlar nispeten serin geçmektedir. Kıyılardan iç kesimlere gidildikçe karasal iklim etkisi artmakta ve kışlar daha soğuk geçmektedir.

Balıkesir’deki iklimsel çeşitlilik bitki örtüsüne de yansımıştır. Balıkesir'de Marmara, Akdeniz ve karasal ikliminin, tesiri görüldüğünden, ilin bir bölgesindeki bitkiler, diğer bölgesinde görülmez. Balıkesir’in yüzölçümünün yüzde 30'u ormanlıktır. Ormanlar daha çok Dursunbey, Sındırgı, Edremit, Burhaniye ve Balya bölgesinde zengindir. İlin % 32'si mer'a ve çayırlıktır. Arazinin % 23'ü ekime müsaittir. % 15'i ise zeytinlik, sebze ve meyve bahçesidir. Ege kıyılarında 300 m yüksekliğe kadar makilere rastlanır. Edremit bölgesi ise 500 metreye kadar zeytinliklerle kaplıdır. Daha yukarılarda kara ve kızılağaç ormanları bulunmaktadır.

 

4-) Ekonomi

Balıkesir’in ekonomisi genelde tarım ve hayvancılığa ve son yıllarda artan turizm potansiyeli nedeniyle kısmen de turizme dayanmaktadır. Arazi ve iklim yapısının elverişli olması nedeniyle Balıkesir'de her türlü tarım ürünü yetiştirilmektedir. Balıkesir’de tarımın geniş alan kapsaması tarıma dayalı endüstri kollarının gelişmesini sağlamıştır. Sanayi üretimi il içinde dengeli dağılmıştır.  Türkiye’nin gıda deposu ve Türkiye’yi doyuran şehir sloganları ile bilinen Balıkesir süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et ürünleri, zeytincilik gibi alanlarda ülkemizde lider konumdadır. Balıkesir kırmızı et üretiminde Türkiye’nin ilk üç ilinden biridir. Kırmızı et üretimi sığır ve dana eti ağırlıklıdır. Koyun eti üretimi de oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı şekilde yumurta üretiminde Balıkesir, Türkiye genelinde ilk üçün içinde bulunmaktadır. 

 

ULAŞIM

Balıkesir, Marmara Bölgesi'nin önemli turizm kentlerinden biridir. Balıkesir'e demiryolu, havayolu, karayolu ve deniz yolu ile ulaşmak mümkündür.

 

1-) Karayolu

Balıkesir ili,  İstanbul, İzmir ve Bursa arasındaki şehirlerarası trafiğin ortasında tam geçiş noktasında bulunmaktadır. Bundan dolayı Balıkesir’e İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara gibi büyük şehirlerin dışında, Türkiye'nin diğer tüm illerinden düzenli otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bursa yolu üzerinde bulunan ve merkeze 6,5 km uzaklıkta olan Balıkesir Otogarına belediye otobüsü, minibüs ve firmaların servisleri ile özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir. 

 

Balıkesir Otogarı: Akıncılar Mh. Cumalı Cd. 10100 Merkez/Balıkesir

Tel: 0266 246 57 51

 

2-) Demiryolu- Denizyolu

Balıkesir’de demiryolu ulaşımı olarak İzmir - Balıkesir arasında da tren seferleri düzenlenmektedir. Balıkesir Tren Garı, Anadolu'daki en eski ikinci demiryolu hattı olan İzmir-Basmane – Kasaba Demiryolu hattı için inşa edilerek 1912 yılında hizmete girmiştir. Karesi Ekspresi Balıkesir-İzmir Basmane Tren Garı- Balıkesir arasında her gün düzenli olarak sefer yapan TCDD Taşımacılık trenidir.  Karesi Ekspresi özellikle İzmir güzergâhından gelecek ziyaretçiler bakımından hem ekonomik hem de kısa süreli zaman tasarrufu sağlaması nedeniyle tercih nedenidir. Balıkesir’de denizyolu ile ulaşımı tercih edenler için İstanbul'dan Bandırma’ya feribot seferleri de bulunmaktadır. İstanbul’dan Bandırmaya gelen yolcular toplu taşıma servisleriyle Balıkesir, Ayvalık ve Altınoluk’a geçiş yapabilmektedirler.

 

Balıkesir Tren Garı:  Gümüşçesme Mah. Balıkesir Merkez, Balıkesir

Tel: (0266) 241 0300

 

İDO Bandırma Feribot İskelesi:  Ayyıldız Mah., Cumhuriyet Cd., 10200 Bandırma/Balıkesir

Tel: :0850 222 4436

 

3-) Havayolu

Balıkesir havayolu ulaşımını Edremit ilçesinde bulunan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı üzerinden sağlamaktadır. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere çeşitli havaalanlarından buraya karşılıklı uçuşlar düzenlenmektedir.

Balıkesir'e 87 km, Edremit'e 7 km ve Burhaniye'ye 6 km mesafede bulunan Havaalanına yolcu servisi, Taksi ve Çanakkale-İzmir karayolundan Toplu Taşıma araçları ile transfer sağlayabilirsiniz.

 

Balıkesir Koca Seyit Havalimanı: Bostancı Köyü, 10300 Edremit/Balıkesir

Tel: 0 (384) 421 44 55

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Balıkesir, tarım, hayvancılık ve turizm ili olarak bilinmesine rağmen Antik Dönemden günümüze kadar madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı bir yöredir. Ülkemizin önemli metalojenik yörelerinden biri olan Kuzeybatı Anadolu Bölgesi’nde yer alan Balıkesir İli, metalik cevherleşmeler, enerji hammaddeleri ve özellikle endüstriyel hammadde kaynakları yönünden ülkemizin madencilik sektöründe ve dış ticaretinde önemli yer tutan yataklara sahiptir. Balıkesir coğrafi işaret alınmış Ayvalık zeytinyağı, duyusal ve kimyasal özellikleri ile de öne çıkmaktadır.

Türkiye’nin gıda deposu ve Türkiye’yi doyuran şehir sloganları ile bilinen Balıkesir süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et ürünleri, zeytincilik gibi alanlarda ülkemizde lider konumdadır.  

Güney Marmara rüzgâr enerjisi konusunda Türkiye’nin lider bölgesi konumunda ve önemli bir potansiyelini barındırmaktadır. Bölge, ülkemizdeki rüzgâr enerji santrallerinin kurulu güç bakımından da yüzde 30’una sahiptir.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Balıkesir’den ayrılacağınız zaman buranın tadını, lezzetini ve güzelliğini size hatırlatacak yöreye özgü birçok hediyelik eşya bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi şehrin simgesi haline gelen kolonya ile birçok ilçesinde üretiminde uzmanlaşılmış olan zeytin, zeytin ürünleri ve zeytinyağıdır. Ayrıca Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde birkaç farklı köyde yaşayan Yağcıbedir Yörükleri tarafından yüzyıllarca dokunan Yağcıbedir Halıları

ve adı bal peteği anlamına gelen Gömeç’in balı da alınacak yöresel ürünlerdendir.