1-) Tarihi Doku
Balıkesir genelinde bulunan höyük, mağara ve düz yerleşim yerlerinde yapılan araştırmalarda bu topraklara M.Ö. 8000-3000 yılları arası yerleşildiği ortaya çıkmıştır. Bu kalıntılardan eski çağlarda Balıkesir ve civarında Misyalıların yaşadığı anlaşılmaktadır. Bağımsız bir devletleri bulunmayan Misyalılar, tarihsel süreç içerisinde Truva, Hitit, Frig, Pers, Büyük İskender ve Bergama krallıklarının egemenliği altında yaşamışlardır. Kent, Bergama kralının ölümünden sonra M.Ö. 1129 yılında Romalıların eline geçmiştir. Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmış oğlu Süleyman zamanında Bizanslılardan alınmışsa da Haçlı seferlerinden sonra tekrar Bizanslıların hakimiyetine girmiştir. Anadolu Selçuklu Devletinin zayıflamasıyla birlikte batı Anadolu’ya göç eden Karesi Beyliği tarafından yeniden ele geçirilen şehir, beylik merkezi olarak kullanılmıştır. Orhan Gazi döneminde Osmanlı topraklarına dâhil edilmiştir.
Balıkesir, adını günümüzde ikiye ayrılan eski merkez ilçesinden almaktadır. İlin eski adı Karesi olup 24 Ekim 1926 tarih ve 4248 sayılı Kararname ile Balıkesir olmuştur.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Coğrafi konum olarak Balıkesir ilinin büyük bir kısmı Güney Marmara’da yer almakla birlikte hem Marmara hem de Ege Bölgesi’nde toprakları bulunmaktadır. Balıkesir Türkiye'nin en kalabalık on yedinci şehridir. Şehrin Doğusunda Bursa ve Kütahya illeri, güneyinde Manisa ve İzmir illeri ve batısında Çanakkale ili bulunmaktadır. Ayrıca Ayvalık ilçesinden de Yunanistan'ın Midilli Adası'na komşu konumdadır.
Tarih boyunca bir geçiş bölgesi niteliği taşıyan topraklarda kurulmuş olan Balıkesir, iki ayrı denize kıyısı olan bir yerleşim alanıdır. Şehir İzmir’e 187 km, İstanbul’a 319 km ve Ankara’ya 572 km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir statüsünde olan Balıkesir’in TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçeleri Karesi’nin nüfusu 183.084, Altıeylül’ün nüfusu 181.286 ve il genel nüfusu ise 1.228.620 olarak tespit edilmiştir.
Büyükşehir olan Balıkesir’in Karesi ve Altıeylül merkez ilçeleridir. Bunların dışında Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Kepsut, Manyas, Marmara, Savaştepe, Sındırgı ve Susurluk olmak üzere toplamda 20 ilçesi bulunmaktadır. Ayrıca merkez ve diğer ilçelerde toplam 1129 mahalle bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Balıkesir’in coğrafi konum olarak bölgeler arası geçiş noktasında olması iklimine de yansımıştır. Balıkesir ilinde, Akdeniz ikliminin yanı sıra il genelinde yer yer Karadeniz ve karasal iklimin etkisi de görülmektedir. Ege kıyılarında yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve genellikle yağışlı Akdeniz iklimi, Marmara kıyılarında ise Karadeniz ikliminin etkisiyle yazlar nispeten serin geçmektedir. Kıyılardan iç kesimlere gidildikçe karasal iklim etkisi artmakta ve kışlar daha soğuk geçmektedir.
Balıkesir’deki iklimsel çeşitlilik bitki örtüsüne de yansımıştır. Balıkesir'de Marmara, Akdeniz ve karasal ikliminin, tesiri görüldüğünden, ilin bir bölgesindeki bitkiler, diğer bölgesinde görülmez. Balıkesir’in yüzölçümünün yüzde 30'u ormanlıktır. Ormanlar daha çok Dursunbey, Sındırgı, Edremit, Burhaniye ve Balya bölgesinde zengindir. İlin % 32'si mer'a ve çayırlıktır. Arazinin % 23'ü ekime müsaittir. % 15'i ise zeytinlik, sebze ve meyve bahçesidir. Ege kıyılarında 300 m yüksekliğe kadar makilere rastlanır. Edremit bölgesi ise 500 metreye kadar zeytinliklerle kaplıdır. Daha yukarılarda kara ve kızılağaç ormanları bulunmaktadır.
4-) Ekonomi
Balıkesir’in ekonomisi genelde tarım ve hayvancılığa ve son yıllarda artan turizm potansiyeli nedeniyle kısmen de turizme dayanmaktadır. Arazi ve iklim yapısının elverişli olması nedeniyle Balıkesir'de her türlü tarım ürünü yetiştirilmektedir. Balıkesir’de tarımın geniş alan kapsaması tarıma dayalı endüstri kollarının gelişmesini sağlamıştır. Sanayi üretimi il içinde dengeli dağılmıştır. Türkiye’nin gıda deposu ve Türkiye’yi doyuran şehir sloganları ile bilinen Balıkesir süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et ürünleri, zeytincilik gibi alanlarda ülkemizde lider konumdadır. Balıkesir kırmızı et üretiminde Türkiye’nin ilk üç ilinden biridir. Kırmızı et üretimi sığır ve dana eti ağırlıklıdır. Koyun eti üretimi de oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı şekilde yumurta üretiminde Balıkesir, Türkiye genelinde ilk üçün içinde bulunmaktadır.
ULAŞIM
Balıkesir, Marmara Bölgesi'nin önemli turizm kentlerinden biridir. Balıkesir'e demiryolu, havayolu, karayolu ve deniz yolu ile ulaşmak mümkündür.
1-) Karayolu
Balıkesir ili, İstanbul, İzmir ve Bursa arasındaki şehirlerarası trafiğin ortasında tam geçiş noktasında bulunmaktadır. Bundan dolayı Balıkesir’e İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara gibi büyük şehirlerin dışında, Türkiye'nin diğer tüm illerinden düzenli otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bursa yolu üzerinde bulunan ve merkeze 6,5 km uzaklıkta olan Balıkesir Otogarına belediye otobüsü, minibüs ve firmaların servisleri ile özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
Balıkesir Otogarı: Akıncılar Mh. Cumalı Cd. 10100 Merkez/Balıkesir
Tel: 0266 246 57 51
2-) Demiryolu- Denizyolu
Balıkesir’de demiryolu ulaşımı olarak İzmir - Balıkesir arasında da tren seferleri düzenlenmektedir. Balıkesir Tren Garı, Anadolu'daki en eski ikinci demiryolu hattı olan İzmir-Basmane – Kasaba Demiryolu hattı için inşa edilerek 1912 yılında hizmete girmiştir. Karesi Ekspresi Balıkesir-İzmir Basmane Tren Garı- Balıkesir arasında her gün düzenli olarak sefer yapan TCDD Taşımacılık trenidir. Karesi Ekspresi özellikle İzmir güzergâhından gelecek ziyaretçiler bakımından hem ekonomik hem de kısa süreli zaman tasarrufu sağlaması nedeniyle tercih nedenidir. Balıkesir’de denizyolu ile ulaşımı tercih edenler için İstanbul'dan Bandırma’ya feribot seferleri de bulunmaktadır. İstanbul’dan Bandırmaya gelen yolcular toplu taşıma servisleriyle Balıkesir, Ayvalık ve Altınoluk’a geçiş yapabilmektedirler.
Balıkesir Tren Garı: Gümüşçesme Mah. Balıkesir Merkez, Balıkesir
Tel: (0266) 241 0300
İDO Bandırma Feribot İskelesi: Ayyıldız Mah., Cumhuriyet Cd., 10200 Bandırma/Balıkesir
Tel: :0850 222 4436
3-) Havayolu
Balıkesir havayolu ulaşımını Edremit ilçesinde bulunan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı üzerinden sağlamaktadır. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere çeşitli havaalanlarından buraya karşılıklı uçuşlar düzenlenmektedir.
Balıkesir'e 87 km, Edremit'e 7 km ve Burhaniye'ye 6 km mesafede bulunan Havaalanına yolcu servisi, Taksi ve Çanakkale-İzmir karayolundan Toplu Taşıma araçları ile transfer sağlayabilirsiniz.
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı: Bostancı Köyü, 10300 Edremit/Balıkesir
Tel: 0 (384) 421 44 55
Şehrin Meşhur Yönleri
Balıkesir, tarım, hayvancılık ve turizm ili olarak bilinmesine rağmen Antik Dönemden günümüze kadar madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı bir yöredir. Ülkemizin önemli metalojenik yörelerinden biri olan Kuzeybatı Anadolu Bölgesi’nde yer alan Balıkesir İli, metalik cevherleşmeler, enerji hammaddeleri ve özellikle endüstriyel hammadde kaynakları yönünden ülkemizin madencilik sektöründe ve dış ticaretinde önemli yer tutan yataklara sahiptir. Balıkesir coğrafi işaret alınmış Ayvalık zeytinyağı, duyusal ve kimyasal özellikleri ile de öne çıkmaktadır.
Türkiye’nin gıda deposu ve Türkiye’yi doyuran şehir sloganları ile bilinen Balıkesir süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et ürünleri, zeytincilik gibi alanlarda ülkemizde lider konumdadır.
Güney Marmara rüzgâr enerjisi konusunda Türkiye’nin lider bölgesi konumunda ve önemli bir potansiyelini barındırmaktadır. Bölge, ülkemizdeki rüzgâr enerji santrallerinin kurulu güç bakımından da yüzde 30’una sahiptir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Balıkesir’den ayrılacağınız zaman buranın tadını, lezzetini ve güzelliğini size hatırlatacak yöreye özgü birçok hediyelik eşya bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi şehrin simgesi haline gelen kolonya ile birçok ilçesinde üretiminde uzmanlaşılmış olan zeytin, zeytin ürünleri ve zeytinyağıdır. Ayrıca Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde birkaç farklı köyde yaşayan Yağcıbedir Yörükleri tarafından yüzyıllarca dokunan Yağcıbedir Halıları
ve adı bal peteği anlamına gelen Gömeç’in balı da alınacak yöresel ürünlerdendir.
Balıkesir merkez ve ilçeleri çok önemli tarihi mekânlara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Deniz kenarında bulunan ilçeleri olan Bandıma ve Burhaniye ayrıca deniz turizmi bakımından cazip koy ve sahillere sahipken şehir merkezi ve diğer ilçeler kültür turizmi bakımından olağanüstü güzellikte mekânlara sahiptir.
1-) Antandros Antik Kenti
Mozaikleriyle ünlü Antandros Antik Kenti, Edremit'in Altınoluk Mahallesi'ne 2 km. uzaklıkta yer alan önemli bir Troas kentidir. Antik Yunan tarihçileri Strabon ve Heredot'un hakkında bilgiler verdiği bir antik kent olan Antandros’un M.Ö. 10.yy'da kurulduğu düşünülmekle birlikte çok yakınında bulunan Assos'un M.Ö. 2000 yıllarına kadar inen tarihinden Antandros'un da bu tarihlerde iskân görmüş olması mümkün görülmektedir. 2000 yılında yüzey araştırmasıyla başlanan akademik kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Çıkarılan eserler Balıkesir Müzesi'nde sergilenmektedir.
Balıkesir’e 119 km mesafede yer alan antik kente özel araçlarla veya turlarla ulaşım mümkündür. Ayrıca Balıkesir otogarından kalkan otobüslerle de buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Balıkesir Saat Kulesi (Koca Saat)
Balıkesir şehir merkezinde bulunan Saat Kulesi, İstanbul Galata Kulesi’nin benzeri olarak 1829 yılında Giritli Mehmet Paşa tarafından silindir şeklinde yaptırılmıştır. Halk arasında Koca Saat olarak bilinen Saat Kulesinin ilk hali 1897 yılındaki deprem nedeniyle yıkılınca 1901 yılında aynı yere beyaz kesme taş ile yapılmış ve kabartma işçiliklerle de süslü kare prizma şeklindeki mevcut hali inşa edilmiştir.
3-) Zağnos Paşa Camii
Balıkesir şehir merkezinde çarşı içerisinde bulunan Cami, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Zağnos Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Avlusunda türbe ve hamam da bulunmakla birlikte sadece hamam orijinal durumunda günümüze gelebilmiştir. 1897 yılında yıkılan cami ve türbe 1908’de yılında yeniden yaptırılmıştır. Kare plânlı olarak düzgün yontma taş ve kesme taştan yapılan Balıkesir’in bu en büyük camisinin mihrabı, son dönem Türk sanatı özelliklerini taşıyan en güzel örneklerdendir. Atatürk, 07.02.1923 tarihinde bu camide ünlü hutbesini okutmuştur. Ayrıca Mehmet Akif Ersoy, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde bu camide bir hutbe vermiştir. Balıkesir merkezde çokça ziyaret edilen tarihi mekânlardan biridir.
4-) Yıldırım Camisi (Eski Cami)
Balıkesir’in en eski Osmanlı yapıtı olan Caminin, yapım kitabesi bulunmamakla birlikte çeşitli kaynaklardan ve vakfiyesinden 1388 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Şehir merkezinde Yıldırım Mahallesi’nde bulunan Cami, ilk Osmanlı döneminde sık görülen zaviye camiler tipinin en basit örneğidir. Cami, 1818 ve 1897 senelerinde tamir görmüştür.
5-Kuvayi Milliye Müzesi
Millî Mücadele yıllarında karargâh ve 1947-1988 yılları arasında ise belediye binası olarak kullanılan bina 1840 yılında Karesi Sancağı Defterdarı Girid-i Zade Mehmet Paşa’nın konağı olarak yaptırılmıştır. Binada yapılan yenileme ve eser toplama çalışmalarından 6 Eylül 1996 tarihinde Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzede, Balıkesir'de Kuva-yi Milliye'nin kurulmasına öncülük etmiş kişilerin aldıkları kararlar ve kişisel eşyalarının yanı sıra Atatürk ile eşi Latife Hanım’ın balmumu heykelleri ve Balıkesir ilinde ortaya çıkan arkeolojik ve etnografik eserlere yer verilmektedir. Müze şehir merkezinde bulunduğundan ulaşım sorunu yaşanmamaktadır.
6-) Arkeoloji Müzesi
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan Arkeoloji Müzesi, Eski Tunç Çağı'ndan 20. yüzyıl başlarına kadar bölgede hâkimiyet kuran medeniyetlere ait eserleri sergilemektedir. Burada sergilenen eserlerin çoğu Daskleion Ören Yeri ve Kyzikos Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında elde edilen buluntulardan oluşmaktadır.
Bandırma-Erdek, Çanakkale, İzmir yolunun kesiştiği noktada bulunması nedeniyle bu güzergâha seyahat eden turistlerin uğrak mekânlarından biridir. Ayrıca deniz yoluyla Bandırma’ya gelen turistlerin kullanmak zorunda olduğu güzergâh üzerinde bulunmaktadır. Özel aracı olmayanlar için de İstanbul Deniz Otobüsleri İşlemesi’nin ön kısmında yer alan taksi dolmuş ve dolmuşların bulunduğu durakta 15-20 dakika arayla müzeye dolmuş seferi düzenlenmektedir.
Müzeleri gezmeyi seviyorsanız Balikesir’e geldiğinizde Akçay’da bulunan Tahtakuşlar Etnografya Müzesini, Edremit Belediyesi tarafından kurulan Sıdıka Erke Etnografya Müzesini, Gönen Mozaik Müzesini ve Marmara İlçesindeki Bizans döneminden kalan eserlerin bulunduğu Saraylar Köyü Açık Hava Müzesini, Balıkesir’de Paşa Konağı olarak bilinen binada hizmet veren Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi ve Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesini de ziyaret edebilirsiniz.
7-) Manyas Kuş Cenneti
Balıkesir ili sınırları içinde bulunan ve 1959 yılından beri milli park statüsünde bulunun Manyas Kuş Cenneti, Afrika'dan, Avrupa ve Asya'ya göç eden su kuşlarına ev sahipliği yapmaktadır. Kuşların ana göç yolları üzerinde bulunan Kuş Cenneti tepeli pelikan, ak pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuşu barındırmaktadır. Yapılan sayımlara göre tespit edilen 266 kuş türünün; 64 tanesi her yıl düzenli olarak kuluçka yapmakta, 22 tür bazı yıllar, geri kalan 178 tür ise göç esnasında Millî Park'a uğramaktadır. Kuş Cenneti Milli Parkı, yoğun ve çeşitli bitki örtüsü ve özellikle de yüzlerce kuş türünü görme imkânı vermesi nedeniyle yoğun bir ilgi görmektedir. Milli Park içinde bulunan müze ve kuş gözlem kulesi ziyaretçiler için ideal bir gezi sağlamaktadır. Balıkesir merkeze 85 km mesafede bulunan ve doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, yaban hayatı gözlemciliği, kaya tırmanışı kuş gözlemciliği, olta balıkçılığı ve bisiklet sporu aktiviteleri için ideal bir mekân olan bu doğa harikası mekanı özel aracınızla veya Balıkesir’den Manyas’a sefer düzenleyen otobüs ve midibüsleri kullanarak ziyaret edebilirsiniz.
8-) Kaz Dağları Milli Parkı
Edremit Körfezi’nin Kuzeyinde bulunan Kaz dağları 21.300 hektarlık alanıyla deniz ve yeşilin kucaklaştığı zengin fauna ve florası ile ülkenin görülmeye değer yerlerindendir. 1994 yılında milli park ilan edilmiş olan Kaz Dağları dünyada başka hiçbir yerde yetişmeyen 21 bitki örtüsü ile birlikte Alplerden sonra oksijen bakımından en verimli dağ özelliğine sahiptir.
İda Dağı olarak da bilinen Kazdağı, dünyada mitoloji ve efsaneler Dağı olarak bilinmektedir. Kaz Dağlarındaki üç efsaneden biri Yunan efsanesi (İlyada), diğerleri ise Sarıkız ve Hasan ile Emine’nin aşk öyküler olan iki Türk efsanesidir. Balıkesir’den Çanakkale’ye kadar uzanan Kaz Dağları, Mitolojide Tanrı Zeus’un Troya savaşını izlediği Zeus Altarı’na da ev sahipliği yapmaktadır. Antik Çağ'da yaşamış İyonyalı şair Homeros’ “İlyada” isimli eserinde İda Dağı (Kazdağı) için ‘Bol pınarlı vahşi hayvanlar anası’ diye bahsetmektedir.
Balıkesir'e 92 km. mesafede bulunan Kaz Dağları Milli Parkına özel aracınızla veya turla ulaşabilirsiniz. Ayrıca İstanbul’dan, feribotla Bandırmaya geldikten sonra buradan toplu taşıma araçlarıyla milli parka ulaşabilirsiniz.
9-) Cunda Adası
Balıkesir şehrinin Ayvalık ilçesi yakınlarında yer alan 22 ada içerisinde yaşam alanı olarak kullanılan tek ada olan Cunda, aynı zamanda Türkiye’nin Ege Denizi’nde bulunan en büyük 4. adasıdır. Resmi kayıtlardaki adı Alibey olan ancak halk arasında Cunda Adası olarak bilinen bu otantik tatil adasının yüksek kesimlerinden boğazların, adaların, iç içe girmiş koyların güzelliklerini seyredebilirsiniz. Ayrıca ada merkezinde sıralanmış balıkçı lokantalarında, özellikle akşam yemeği olarak yöreye has deniz mahsullerini, mezeleri ve zeytinyağlı ot yemeklerini tadabilirsiniz. Cunda Adası, Girit mutfağı, deniz kokulu nostaljik sokakları, huzur veren taş evleri, akşamları balkonlarda keyifli kahkahalar ve caddelere yayılan kızarmış balık kokuları ile unutulmaz anlar yaşayacağınız bir yerdir.
Balıkesir’in Ayvalık ilçesine 7 km mesafede bulunan Cunda Adasına, Ayvalık’tan Cunda Adası’na gün içinde seferler düzenleyen otobüsler ve taksi dolmuşlar ile gidebilirsiniz. Ayrıca Ayvalık’tan Cunda Adası’na feribot ile de gitme imkânı bulunmaktadır.
10-) Diğer Yerler
Balıkesir’in yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra; Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin güneyinde büyük kayalık tepelerin üstünde bulunan Şeytan Sofrasını, mübadele öncesi Ayvalık, Sarımsaklı ve çevresinde yaşayan Rumların, Sarımsaklı civarında inşa ettikleri kiliselerden biri olan Aya Athanasiu Kilisesini, Zeytinli Beldesi sınırları içinde ve Kazdağı’nın eteklerinde bulunan Hasan Boğuldu Şelalesini (Sütüven Şelalesi), Kapıdağ eteklerinde Bandırma-Erdek kara yolunun geçtiği yerde kurulmuş olan Kyzikos Antik Kentini, Balıkesir’in doğal termal kaynaklarından olan Gönen, Hisaralan ve Susurluk Kaplıcalarını, incecik kumu ve berrak deniziyle görenleri etkisi altına alan Altınova ve Akçay Altınkum Plajlarını, altın sarısı kumsalı ve berrak deniziyle oldukça sevilen plajı ile Avşa Adasını ziyaret listenize koymanızı tavsiye ederiz.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Balıkesir’in bu belirttiğimiz ve saymakla bitmeyen tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için yılın her ayını değerlendirebilirsiniz. Ancak Balıkesir yöresinin güzel plajlarının ve koylarının tadını da çıkaracak bir tatil düşünüyorsanız yaz ayları ideal bir dönemdir. Balıkesir’in tadını çıkarmak için bir haftalık bir tatil planı yapmalısınız.
1-) Şehrin yemek lezzetleri
"Türkiye'yi doyuran il" sloganıyla anılan Balıkesir; deniz, kültür, termal, doğa ve ekoturizm gibi birçok turizm çeşidinin yanında yemek kültürüyle de adından söz ettirmektedir. Damağınızın şenlendiği, kendinizi mutlu hissedeceğiniz bir mutfak kültürüne sahip olan Balıkesir’e geldiğinizde peynir ve irmiğin tatlı olma için harmanlandığı Hoşmerimi,
oğlak eti ile yapılan Bigadiç Güvecini, Balıkesir'e özgü yemeklerden olan ve Manyas peynirinden yapılan Peynirli Patlıcanı,
kuzu ya da oğlak etinden yapılan ve tam bir şölen yemeği olan Sura Yemeğini, tavuk ve tavuk suyunun hamurla buluştuğu Balıkesir Mantısını, Balıkesir usulü Düğün Çorbasını, şerbetli bir hamur tatlısı olan Mafişi, yörenin meşhur börülcelerinden yapılma Börülce Ekşilemesini ,
Balıkesir düğünlerinin olmazsa olmazlarından olan Keşkek ve Tiriti, Balıkesir Kaymaklısını,
Ayvalık Tostunu, Susurluk Ayranını, daha çok Körfez Bölgesi’nde yapılan Midye Çorbasını ve Balıklı Bamyayı mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz.
Gerek doğal güzellikleri gerekse tarihi yerleri ile çok fazla ziyaretçi ağırlayan Balıkesir'de konaklayabileceğiniz her bütçeye uygun, otel ve pansiyon bulunmaktadır. Ayrıca birçok tatil evi ve günlük kiralık daireler de bulunmaktadır. Balıkesir’de özel sektöre ait konaklama imkânlarının haricinde şehirde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Balıkesir Merkez Öğretmenevi: Dumlupınar Mah. Doğumevi Sok. No:22/1. Merkez/Balıkesir
Tel: (266) 241 86 63
Web: http://balikesirogretmenevi.meb.k12.tr/
Balıkesir Polisevi: Paşaalanı Mah. Gaffar Okan Caddesi. No: 14/1 (Bursa Yolu Yaylada Alışveriş Merkezi Karşısı). Merkez/Balıkesir
Tel: (266) 246 45 10 – 246 51 99
Web: https://www.polisevi.com/balikesir-polis-evi/
Balıkesir PTT Misafirhanesi: Gümüsçesme Mah. Kepsut Cad. No: 279 Altıeylül/Balıkesir
Tel: (0266) 244 95 57
Çevre ve Şehircilik Balıkesir İl Müdürlüğü: Kuva-i̇ Milliye, 106. Sk., 10030 Balıkesir Merkez/Balıkesir
Tel: 0(266) 224 47 15
Balıkesir Defterdarlığı Merkez Misafirhanesi: Dumlupınar Mah. Doğumevi Sok. Maliye Lojm. A Blok Kat: 5 Balıkesir
Tel: 0 266 249 28 09
Balıkesir Orduevi : Eski Kuyumcular, Kuvayi Milliye Cad., 10010 Karesi/Balıkesir
Tel: (0266) 245 55 90
Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Eğitim ve Uygulama Tesisi: Adres: Ören Mah. Örentepe Mevkii 10700 Burhaniye / Balıkesir
Tel: +(90) 266 416 2128
Tarihin, doğanın, kültürün buluştuğu bir şehir olan Balıkesir, yöresel ve ulusal düzeyde birçok festivale, sinemadan müziğe birçok etkinliğe, tiyatro gösterilerine de ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Balıkesir Sinema Günleri
Özellikle amatör sinemacılar tarafından büyük ilgi gören Balıkesir Sinema Günleri etkinliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ve Balıkesir Amatör Sinema Derneği’nin organizasyonuyla 10 yılı aşkın süredir devam etmektedir. Her yıl Haziran aynıda gerçekleşen sinema günleri amatör sinemacılar tarafından büyük ilgi görmektedir. Bir hafta süren etkinlik boyunca sinemaseverler için güzel gösterimler yapılmaktadır. Balıkesir Sinema Günleri' kapsamında, 2011 yılından bu yana “Zeus Altarı Sinema Ödülü” de verilmektedir.
Zeytinli Rock Festivali
Balıkesir’de turizmin önemli merkezlerinden biri olan Zeytinli’de gerçekleşen Zeytinli Rock Festivali Türkiye’nin en büyük festivali özelliğine sahiptir. Her yıl yüzbinlerce insanın katılığı Festival Ağustos ayının son haftasında Zeytinli Dalyan sahilinde düzenlenmektedir. Kamp temalı bu festivale gelenler çadırlarında müziğin ve tatilin tadını çıkarmaktadırlar.
Uluslararası Balıkesir MotoFest
Balıkesir Motosiklet Kullanıcıları Spor Kulübü Derneği organizasyonu ile her yıl motosiklet tutkunlarını buluştuğu bir araya geldiği bir festivaldir. Her yıl Ağustos ayında Cunda adasında düzenlenene festival kendine ait özel kitlesi ile katılanların eğlendiği bir festivaldir.
Hip Hop Summer Fest
2010 yılından beri her yıl Nisan ayında Cunda Adası’nda düzenlenen Festival, adanın güzelliği ile hiphop kültürünü birleştirmeyi amaçlamaktadır. Müziğin ve kamp kültürünün birleştiği festivallerden biridir.
Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali
Bandırma Belediyesi Kültür ve Sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali, Bandırma Kuşcenneti Milli Parkı'nın geniş kitlelere tanıtımının yapılabilmesi ve çevre kirliliği nedeniyle karşı karşıya kaldığı tehlikelere kamuoyunun dikkatini çekebilmek amacıyla, 1987 yılından bu yana her yıl düzenlenmektedir. Festival her yıl Haziran ayının ilk haftasında başlayıp beş gün sürmektedir.
Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri
Yağlı güreşin dünyaca ünlü pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivan anısına 60 yıldan fazla süredir düzenlenen “Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri” Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesinin ev sahipliğinde, her yıl Temmuz ayında Kurtdereli Er Meydanı'nda gerçekleştirilmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Balıkesir ve ilçelerinde ziyaretçilerin hoşça vakit geçirebilecekleri, kendileri ve sevdikleri için alışveriş yapabilecekleri toplam 11 tane alışveriş merkezi bulunmaktadır. Bunun haricinde Balıkesir ve özellikle ilçelerindeki çarşı ve pazarlar turistlerin vazgeçilmez uğrak yerleridir.
Tiyatro etkinlikleri de Balıkesir ve yöresinde önemli bir sosyo- kültürel faaliyettir. Bu kapsamda 2010 yılının Nisan ayından beri düzenli yapılan Ayvalık Tiyatro Festivali Balıkesir’in önemle takip ettiği festivallerden birisidir. Balıkesir’in en işlek yeri olan ve toplu taşıma merkezi yanında bulunan Salih Tozan Toplantı ve Gösteri Merkezi, yıl boyu sosyal ve kültürel etkinliklerin ve tiyatro gösterilerinin düzenlendiği bir yerdir. Bunun yanında Balıkesir Sanat Merkezi bünyesinde devam BSM Oyuncuları, 2007 yılında Balıkesir Kent Oyuncuları adı altında Balıkesir’de kurularak faaliyetlerine başlayan Balıkesir’in ilk ve tek özel tiyatrosu olma özelliğini taşıyan tiyatrosudur. Sinema ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Salih Tozan Toplantı ve Gösteri Merkezi: Akıncılar, Gazi Blv., 10020 Merkez/Balıkesir
Tel: 0266 244 03 15
Balıkesir Sanat Merkezi: Akıncılar Mahallesi Yalkır Caddesi No:38/A Balıkesir
Tel: 0266 245 45 99 541
3-) Üniversite
1993 yılından beri faaliyette bulunan Balıkesir Üniversitesi, 4 enstitü, 11 fakülte, 13 meslek yüksekokulu ve 21 araştırma merkezinde 1.046 öğretim elemanı ve 625 idari personeli ile ön lisans programlarında 11.936, lisans programlarında 22.448 ve yüksek lisans programlarında 1.955 olmak üzere toplam 36.339 öğrenciye eğitim ve öğretim vermektedir.
Balıkesir Üniversitesi kampüsü kent merkezine 17 km uzaklıkta Bigadiç yolunda bulunmakta olup toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır. Balıkesir Bandırma ilçesinde Balıkesir Üniversitesi’nden devralınan eğitim kurumları ile 2015 yılında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi kurulmuştur. Üniversitenin toplamda 8 yerleşkede 4 enstitü, 9 fakülte, 1 yüksekokul ve 9 meslek yüksekokulu ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.
Balıkesir Üniversitesi: Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR
Tel: 0 (266) 612 14 00-08 (9 hat)
Web: http://www.balıkesir.edu.tr
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi: Yeni Mahalle Şehit Astsubay Mustafa Soner Varlık Caddesi No:77 PK:10200 Bandırma / BALIKESİR
Tel: 0266 717 0117
Web: www.bandirma.edu.tr
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Balıkesir Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 11 yurt bulunmaktadır. Bunlardan ikisi Balıkesir merkezde diğerleri ise ilçelerde bulunmaktadır. Bunlar haricinde şehir ve ilçe merkezlerinde öğrencilere hizmet veren birçok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Balıkesir Yurtkur İl Müdürlüğü: Paşaalanı Mah. Tarihçi Cemal Kutay Cad. No: 2/1 Balıkesir
Telefon: 0(266) 246 41 93-94
Ayvalık Öğrenci Yurdu: Ali Çetinkaya Mahallesi Atatürk Bulvarı NO:83 Ayvalık/ Balıkesir
Telefon: 0(266) 331-06-00
Fatma Ana Öğrenci Yurdu: Yeni Mahalle Şehit Tnk. Teğmen Doğuş Uran Caddesi No:105/A Bandırma Balıkesir
Telefon: 0(266) 738-1096
Ayhan Songar Öğrenci Yurdu: Kayacık Mah. Çanakkale Şehitleri Cd. Küme Evleri CK1-3 B Blok Bandırma/ Balıkesir
Telefon: 0(266) 715-2004
Bandırma Öğrenci Yurdu: 600 Evler Mah. Atatürk Cd. 23.Sk. No:121 Bandırma/Balıkesir
Telefon: 0(266) 721-3088
Muhyiddin-i Rumi Öğrenci Yurdu: A Kız Blok: Enver Güreli Cad. NO 92/1 Burhaniye/Balıkesir
B Erkek Blok: Bahçelievler Mah. Rauf Denktaş Bulvarı No: 42-44-46-48-50-52-54-56 Burhaniye/Balıkesir
Telefon: 0(266) 412-1117, 0(266) 412-1118, 0(266) 414-1121, 0(266) 414-1122
Bigadiç Öğrenci Yurdu: Kuyu Mah. Pirsultan Abdal Cad. No: 41/1 Bigadiç/Balıkesir
Telefon : -
Dursunbey Öğrenci Yurdu: Cebeci Mah. Suçıktı Bulvarı No:28 Dursunbey/Balıkesir
Telefon: 0(266) 662-14-84
Gönenli Mehmet Efendi Öğrenci Yurdu: Karşıyaka Mahallesi Prof Dr. Ahmet Dervişoğlu Caddesi No:12 Gönen /Balıkesir
Telefon: 0266 241 1944
Manyas Öğrenci Yurdu: Yeni Mahalle Milli Egemenlik Caddesi No: 85 Manyas /Balıkesir
Telefon: 0(266) 818-20-21
Balıkesir Yurdu: Paşaalanı Mahallesi Tarihçi Cemal Kutay Cd.2/1 Karesi/Balıkesir
Telefon: 0(266) 246-2004
Hasan Basri Çantay Öğrenci Yurdu: Çağış Mahallesi B.M Sokak No:327 D:1 Üniversite Kampüsü Çağış Yerleşkesi Balıkesir
Telefon: 0(266) 612-1440, 0(266) 612-1441
4-) Kütüphane
Balıkesir ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk ve çocuk kütüphanelerinin yanı sıra Balıkesir ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitelerinin Merkez Kütüphaneleri de bulunmaktadır.
Balıkesir İl Halk Kütüphanesi: Dinkçiler Mah. Soma Cd No:10 Altıeylül/Balıkesir
Tel: 0.266.2413233
Web: http://balikesir.kutuphane.gov.tr/
Altıeylül Çocuk Kütüphanesi: Gazi İmam Hatip Orta Okulu Karesi / Balıkesir
Tel: 0.266. 2396158
Atatürk Çocuk Kütüphanesi: Gümüşçeşme Mah. Gençlik Merkezi Binası Altıeylül / Balıkesir
Tel: 0.266. 2415613
Balıkesir Üniversitesi Kütüphanesi: Balıkesir Üniversitesi Çağış Kampüsü Rektörlük Binası, 10000, Balıkesir
Tel: +90 266 612 14 00
Web: http://kutuphane.balikesir.edu.tr/
T.C. Balıkesir Valiliği
Eski Kuyumcular Mah. Hükümet Cad. No:2 Hükümet Konağı Karesi/Balıkesir
0266 245 13 01
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi
Eski Kuyumcular, Mah., Mekik Sk. No:25, 10010 Karesi/Balıkesir
444 40 10 - 153
Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü
Atatürk Mah. Bandırma Cad. No:104 Karesi/Balıkesir
0266 243 81 00-01-02 / 0505 318 10 00-01-02
Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı
Yıldız Mah. Yakup Şevki Paşa Cad. Altıeylül/Balıkesir
0266 221 24 00
https://balikesir.jandarma.gov.tr/
Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Kasaplar Mah. Sındırgı Cad. No 1 /A Balıkesir
0266 277 10 00
Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü
Bahçelievler Mah. 100. Yıl Cad. Uygar Sokak Altıeylül/Balıkesir
0266 2459595
https://balikesirism.saglik.gov.tr/
Balıkesir Şehir Hastanesi
Gaziosmanpaşa, 209. Sk. No:26, 1010 Altıeylül/Balıkesir
0266 460 40 00
https://balikesirataturkdh.saglik.gov.tr/
Balıkesir Devlet Hastanesi
Atatürk Mah. Turgutreis Cad. Karesi/Balıkesir
0266 245 90 20