1-) Tarihi Doku
Batman il merkezi olarak oldukça yakın bir geçmişe sahiptir. Beşiri ilçesine bağlı olan İluh nahiyesi, 1940'lı yılların sonları ile 1950'li yılların başlarında bölgede var olan petrol filizlerinin değerlendirilmesi sonucunda büyük gelişme sağlamış ve 1955 tarihinde burada Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1957 yılında ise İluh yerleşim merkezi Batman adıyla ilçe teşkilatı olarak kabul edilmiştir. Petrol yataklarından kaynaklı gelişmeye devam eden Batman 1990 yılında Türkiye'nin 72. ili olma unvanına kavuşmuştur.
Batman il merkezinin geçmişi eskiye dayanmasa da Batman yöresinin tarihi geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Dicle'nin aktığı bu toprakların zengin tarihi geçmişi ve yörede yapılan kazılarda bulunan tarihsel anıtlar bölgenin geçmişine ışık tutmaktadır. Batman'da bulunan tarihi yapılar ve bu yapıtların ait olduğu medeniyetlerin tarihi Neolotik Çağ öncesine dayanmaktadır. M.Ö. 7000-6300 yıllarına ilişkin elde edilen buluntular doğrultusunda, buranın çok eski ve önemli bir yerleşim alanı olduğu saptanmıştır. Batman'ın Kozluk ilçesi Kaletepe köyü sınırları içerisinde kalan ve Batman Çayı kenarında bulunan Hallan Çemi Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında elde edilen buluntular M.Ö. 10.600-10.000 yıllarını işaret etmektedir. Burada çıkarılan kadın süs eşyaları, taştan yapılmış hayvan figürlü heykel ve taş silahların incelenmesi sonucunda bu yörenin yaklaşık 12 bin yıl öncesi bir yerleşim alanı olduğu ortaya çıkmıştır. Neolotik Çağda Hallan Çemi Tepesi ile Çayönü yerleşmeleri arasında yer alan bölgenin kronolojik boşluğunu dolduran bir öneme sahip olduğu kabul edilmektedir. Anadolu'nun en eski yerleşim yeri olarak Çatalhöyük kabul edilse de Çayönü ve Hallan Cami Höyüğü'ndeki buluntular ile eski yerleşim biriminin Batman-Kozluk sınırları kapsamında yer aldığı teyit edilmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Batman, kuzeyde Muş, batıda Diyarbakır, doğuda Bitlis ve Siirt, güneyde ise Mardin ile komşudur. Şehrin kuzey ve kuzeydoğusu yüksek, sarp ve dağlık olup güneyi ise dağlık ve engebelidir. Dicle nehri batıdan doğuya akarak il topraklarının içinden geçer. Batman çayı, Batman-Diyarbakır il sınırını çizerek Dicle nehri ile birleşir. 4000'i aşkın mağaranın bulunduğu bu bölge dünyada benzeri az bulunan bir doğa harikasıdır.
Güneydoğunun gelişen şehri Batman, İzmir’e 686 km, İstanbul’a 1465 km ve Ankara’ya 1520 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 301.661 il genel nüfusu ise 416.367 olarak tespit edilmiştir. Batman iline bağlı Merkez, Beşiri, Hasankeyf, Sason, Kozluk ve Gercüş olmak üzere 6 ilçe, 5 belde, 284 köy, 281 mezra bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Batman bulunduğu coğrafi konumun sonucu olarak karasal iklime sahiptir. Yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Ancak klasik karasal iklimden daha ılıman kışlar yaşanmaktadır. Yağmur, genelde ilkbaharda düşer. Yıllık ortalama sıcaklık 15.7°C, ortalama yağış tutarı 956 mm’dir. Yüksek kesimlerde meşe, ardıç, yaban fıstığı karışımı ormanlar, daha alçaklarda bozkır bitkileri, ırmak boylarında kavak, söğüt ağaçları doğal bitki örtüsünü oluşturmaktadır.
4-) Ekonomi
Batman ekonomisinin temeli tarım, hayvancılık ve petrol endüstrisine dayanmaktadır. Başlıca tarımsal ürünler; buğday, arpa, mercimek, nohut, üzüm, ceviz, nar ve bademdir. Küçükbaş hayvan (koyun, kılkeçisi) yetiştiriciliği, canlı hayvan ve hayvansal ürünler ticareti önemlidir. Tarım, Batman ve Beşiri ovalarında yapılmaktadır. Batman Ovası, ülkemizin sayılı verimli ovalarından biridir. Başta özellikle battaniye olmak üzere dokumacılık sektörü de gelişmiştir. Ülkemizin ilk petrol yataklarının bulunduğu Raman petrol sahasının bulunmasıyla, il ekonomisinin yapısı değişmiştir. İl merkezinde, ülkemizin sayılı petrol arıtım ünitelerinden biri bulunmaktadır. Türkiye'deki ham petrol üretiminin yüzde 75'ini gerçekleştiren kent, günlük 27 bin varillik petrol üretmektedir.
ULAŞIM
Batman gelişen sanayi, ticaret ve turizm potansiyelini karşılayacak ulaşım imkânlarına sahiptir. Kara, demir ve hava yolu ile ulaşımın mümkün olduğu Batman’da şehir içinde de ulaşım sorunu bulunmamaktadır. Batman’da şehir içi ulaşım için otobüs ve minibüs hatlarını kullanabilirsiniz.
1-) Karayolu
Dicle’nin geçtiği bu topraklara kara yolu ulaşımı, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi güzergâhlar bakımından uzak ve yorucu olsa da mümkündür. Kendi aracınızla bu güzergâhta bulunan devlet yolarını kullanarak gelebileceğiniz gibi Türkiye’nin çoğu şehrinden Batman’a otobüs seferleri düzenlenmektedir. Batman şehir merkezine 3.5 km mesafede bulunan OTOGAR’a ulaşım bakımından şehir içindeki en yaygın ulaşım araçları olan minibüsler kullanılabilir. OTOGAR ile tüm ilçeler arasında minibüs seferleri de yapılmaktadır. Batman’a seyahat eden otobüs firmalarının özel servislerini kullanarak da ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Batman Otogarı: Batman, Ahmet Necdet Sezer Blv, Batman
Tel: 0(488) 2141749
2-) Demiryolu
Batman’a demir yolu ulaşımı vardır. Şehir merkezinde bulunan Batman Tren Garı, Batman, Ankara, Kurtalan ve Diyarbakır arasında hizmet vermektedir. Batman ve Diyarbakır arasında bölgesel tren seferleri yapılmaktadır. Güney Kurtalan Ekspresi ise Ankara–Siirt-Kurtalan–Ankara güzergahında haftada 5 gün boyunca hizmet vermektedir. Ankara’dan Kurtalan’a pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri, Kurtalan’dan Ankara’ya pazartesi, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri hareket etmektedir. Şehir merkezine yürüme mesafesinde bulunan Batman Tren Garı'na, özel araçlarla ve şehir içi dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Batman Tren Garı: 201. Sok. Akyürek Mah. Merkez/Batman
Tel: (0488) 213 2770
3-) Havayolu
Batman Havaalanı 1998 yılından beri sivil ve askeri uçaklara hizmet vermektedir. Batman' dan günlük karşılıklı olarak Ankara ve İstanbul’a direkt, İzmir'e ise aktarmalı olarak havayolu seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca yaz aylarında Antalya’ya da seferler düzenlenmektedir. Şehir merkezine 7 kilometre mesafede bulunan Batman Havaalanından şehir merkezine olan ulaşımlar taksi ve Batman Belediyesi tarafından işletilen belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır.
Batman Havaalanı: Batman Bitlis Karayolu Yediyol Merkez/Batman
Tel: 0488 218 04 44
Şehrin Meşhur Yönleri
Batman yukarıda belirtiğimiz tarihi, kültürel, doğal güzellikleri ve yöresel lezzetlerinin yanı sıra farklı özelikleriyle de ön plana çıkan bir şehrimizdir. Batman zengin doğalgaz ve petrol sahalarına sahiptir. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından 2020 yılındaki ham petrol üretimi toplam 878.656 varildir. Batman ili sınırları içindeki sahalardaki üretim 556.851 varil olup üretilen petrolün %63,4’ne tekabül etmektedir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Tarihi boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Batman, el sanatları ve yöresel ürünler yönünden de zengin bir birikime sahiptir. Yok olmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının zamana karşı direnişine tanıklık edeceğiniz Batman'da, halı ve kilim dokumacılığı, iğne oyacılığı ve telkari sanatı belli başlı el sanatlarıdır. Ayrıca Batman'da ustalıkla yürütülen yapma bebek sanatı
ahşap oyma ve yakma sanatı da kenti temsil eden el sanatlarından biridir. Bu yüzden Batman şehir merkezindeki hediyelik eşya satan yerel dükkanlardan ve çarşılardan bu ürünlerden bolca alabilirsiniz. Bu noktada özellikle şehrin eski çarşısı olarak bilinen Ulucami Çarşısı ve Gülistan Caddesi'nde bulunan Mısır Çarşısı yöresel alışveriş için uygun yerlerdir.
1-) Medeniyetlerin Buluştuğu Şehir: Hasankeyf
Her ne kadar şu an Ilısu Barajının su toplamasıyla birlikte bir kısmı sular altında kalacak olsa da bu tarihi şehir gezmekle doyamayacağınız bir güzelliğe sahiptir. Hasankeyf Diyarbakır, Cizre şehirleri arasında önemli bir kara ve su yolu güzergâhında bulunmaktadır. Önemli savaşların mekânı olması ve ticaret yollarının buradan geçmesi bir yerde Hasankeyf'i kültürlerin kavşak noktası haline getirmiştir. İran ve İç Asya Kültürleri, Doğu Akdeniz, Mezopotamya, Roma ve Bizans kültürlerini barındırdığından, Romalılar İran sınırını denetim altında tutabilmek için Hasankeyf'e kale inşa etmişlerdir. Romalılardan sonra sırasıyla Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Selçuklular, Eyyübiler ve Moğollar, Akkoyunlular, Safaviler ve Osmanlıların hâkimiyetinde bulunmuştur. En muhteşem dönemini Artuklular döneminde yaşayan Hasankeyf’e bu dönemde önemli tarihi ve mimari eserler yaptırılmıştır.
Görülüğü üzere zengin tarihi geçmişi ve ev sahipliği, medeniyetlerin çokluğu burayı adeta açık hava medeniyetler müzesi haline getirmiştir. Ilısu Baraj gölü altında kalacak tarihi eserlerden bazıları yeni yerlerine taşınsa da bu mekânı ziyaret ettiğinizde bu medeniyetlerin varlığını gözlerinizle görmüş olacaksınız. Bundan dolayı Batman Hasankeyf’e gittiğinizde;
Hasankeyf’in sembolü olan ve M.S. 363 yılında bir Süryani piskoposluğunun merkezi olarak Bizanslılar tarafından yekpare taş kitlenin oyulması suretiyle yapılan Hasankeyf Kalesini ,
Hasankeyf kalesinin altında bulunan, ağzı Dicle Nehrine doğru açılan yaklaşık bin kişi kapasiteli doğal mağara olan Yolgeçen Hanını,
Tarihin karanlık çağlarından beri veya insanlığın yerleşik hayata uyum sağladığı tarihten bu yana Sümerlere, Asurlulara ve Babillilere barınma merkezi ve iskân yeri olan ve sayıları 4000 civarında olan Hasankeyf Mağaralarını ,
Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey için yapılmış olan ve Anadolu’daki anıt mezar geleneğinin ilk örneği olan Zeynel Bey Kümbetini,
Hz. Muhammed’in (S.A.V) soyundan gelen ve M.S 638 yılında yaşanan İslami savaşlar sırasında Hasankeyf’te şehit düşen İmam Abdullah için yapılmış olan ve tarihi Hasankeyf Köprüsü’nün solunda yer alan tepede bulunan İmam Abdullah Türbesini ,
Hasankeyf kent merkezine girişte Dicle ırmağı üzerinde yer alan köprü ve şimdilerde Ilısu Barajıyla birlikte tamamen sulara gömülecek olan tarihi Hasankeyf Köprüsünü,
Hasankeyf’te günümüze ulaşan Eyyubi Dönemi eserlerinden olan ve Dicle Nehri'nin güneyinde, Kale ile Hasankeyf Köprüsü arasında bulunan Er-Rızk Camisini, 611 yıllık Süleyman Han Camisini, Artuklu Hamamını Kızlar ve Koç camilerini, Baldaken Türbeleri ve diğer tarihi eserleri mutlaka ziyaret ediniz. Hasankeyf ilçe merkezinin Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacağından dolayı bu belirttiğimiz eserlerden baraj gölü sahasından çıkarılan Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı, Süleyman Han Camisi minaresi, Hasankeyf Kalesi orta kapısı, İmam Abdullah Türbesi ve Zaviyesi, Baldaken Türbeleri ile Er-Rızık, Kızlar ve Koç Camileri, yeni Hasankeyf`teki Kültürel Park Alanı`na nakledilmiştir. Batman il merkezine 37 km mesafede bulunan Hasankeyf’e özel aracınızla veya bu istikamete giden minibüsleri kullanarak ulaşabilirsiniz.
2-) Memikan Köprüsü
Bir zamanlar Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Garzan Ovasındaki yerleşim birimlerinin, özellikle Hasankeyf’le olan ticari ilişkisini sağlayan Memikan Köprüsü, bu bölgeden geçen İpek Yolunun, geçit vermeyen Garzan Çayı üzerinden karşıya bağlantısını sağlayan stratejik bir noktasında yer almaktadır. İnşa tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber, yörede bulunan Hasankeyf, Malabadi ve Cizre’deki taş köprülerle kıyaslandığı zaman, bu köprü inşaatında kullanılan taşçı malzemeler nedeniyle, köprünün yukarıdaki köprülerle büyük bir benzerlik gösterdiği görülmektedir.
Batman ili Beşiri ilçesine bağlı Yazıhan (Mezrik) köyünün Gedikli mezrası sınırları içerisinde yer alan Memikan Köprüsü özel araçlarla veya Batman’a veya Beşiri ilçesine gelip buradaki köy servisleriyle ulaşım mümkündür.
3-) Hallan Çemi Höyüğü
Batman çayı kıyısındaki Batman’ın Kozluk ilçesi Kaletepe köyü sınırları içinde kalan bu höyük, neolitik döneme ait olup 10.000 yıllık bir geçmişi vardır. İnsanlığın yerleşik hayata geçiş yaptığı yerlerin başında gelir. Burada yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen buluntular, insanların ilk defa tarımla uğraştığı ve yabani tohum ekerek mercimek ve bezelye elde ettikleri anlaşılmıştır. Kozluk merkezinin kuş uçumu 22.74 km kuzeybatısında yer alan höyüke özel araç veya turlarla ulaşabilirsiniz.
4-) Batman Müzesi
Paleolitik Dönem’den Ortaçağ’a kadar geniş tarih yelpazesinde yaklaşık 500 adet eserin sergilendiği Batman Müzesi, aynı zamanda Batman ve Siirt illerinde bulunan ve Ilısu Barajı suları altında kalacak olan höyüklerde gerçekleştirilen toplam yedi kurtarma kazısına da başkanlık etmektedir. Müzede bulunan en önemli eser, Başur Höyük kazısında ortaya çıkarılan Oyun Taşları’dır. Gusir Höyük’ten “Dikili Taş”, Başur Höyük’ten “Tunç Mezar Hediyeleri”, Hasankeyf’ten “Tanrı Bes” müzede yer alan önemli eserler arasındadır.
Şehir Merkezinde bulunan müzeyi özel aracınızla veya turlarla ya da şehir içi toplu taşıma araçlarıyla ziyaret edebilirsiniz.
5- Kozluk (Hezo) Kalesi
M.S. 416 yılında Pers Hanedanı için dini bir merkez olarak kayalık bir tepe üzerine inşa edilmiş olan Kozluk Kalesi, Hasankeyf, Siirt ve Silvan arasındaki üçgende yer alan Erzen bölgesinin önemli kalelerinden biridir. Kozluk ilçe merkezinde Kale mahallesinde bulunan bu tarihi mekâna özel araç ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Mor Aho Manastırı
İlk çağ Süryanilerinin Hasankeyf’teki hakimiyetleri döneminde inşa edildiği tahmin edilen Mor Aho Manastırı, Batman ili Hasankeyf ilçesine bağlı Üç Yol köyünün 2 km. kuzeyindeki Banı Mahar kırsalında bulunmaktadır. Halk arasındaki mahalli ismi Mahar Kilisesi anlamına gelen Deyr Mahar’dır. Dicle nehrine yaklaşık 150 metre yükseklikte bulunan ve Dicle’ye hâkim bir düzlükte inşa edilmiş bulunan Mor Aho Manastırının yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Yüzyıllardan beri cemaatinin bulunmayışı nedeniyle bakımsızlıktan dolayı harabeye dönmüştür. Özel araçla ziyaret mümkündür.
7-) Hızır Bey Camii
Miladi 1512 yılında Sason ve Hezo (Kozluk) Beyi Ebubekir Roşkin’in oğlu Hızır Bey tarafından yaptırılan Hızır Bey Camisi, Kozluk ilçesinin en büyük camisidir. Cami Kozluk ilçe merkezinde bulunmaktadır.
8-) Diğer Yerler
Batman’ın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Süryani Hıristiyanları tarafından kutsal kabul edilen Turabidin bölgesinin en uç noktasındaki Mor Kiryakus Manastırı; Batman kent merkezine 7 kilometre mesafede Batman Çayı üzerinde yapılan ve on kemerli olan Zilek Köprüsü; Batman’ın Sason ilçesinde yer alan tarihi Bozikan Kalesi; Kozluk ilçesinin Bölükkonak Köyü sınırlarında yer alan Kandil Kalesi; Sason ilçesine Bekiş Köyü’ndeki Beksi Kalesi; Batman’ın Kozluk ilçesinde yer alan İbrahim Bey Camisi de gezilecek yerler arasında yer almaktadır.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Batman’ın iklim durumu ve gezilecek mekânların niteliği dikkate alındığında Batman seyahati için en uygun dönem İlkbahar ve Sonbahar aylarıdır. Yaz ayları aşırı sıcaklar nedeniyle gezi için uygun bir dönem olmadığından havanın daha yumuşak olduğu İlkbahar ve Sonbahar dönemleri gezi için uygundur.
1-) Şehrin yemek lezzetleri
Güneydoğunun bu şirin şehri yemek kültürü ile ziyaretçilerine ziyafeti yaşatan bir şehirdir. Güneydoğu'ya has lezzetli tüm yemeklerin pişirildiği Batman'da temel besin kaynaklarını oluşturan et ve süt ürünleri ile hamur işlerinden oluşan yemekler, ana menüleri süslemektedir. Batman’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdikten sonra Batman mutfağına ait kuşbaşı etin pirinçle birlikte işkembe keseciklerinde lezzete büründüğü İşkembe Dolmasını ;
çiğ köfte kıvamında yoğrulmuş köfteyle yapılan Yoğurtlu Leben Çorbasını ;
kıymanın, haşlanmış pirincin, soğanın ve maydanozun hamurla buluştuğu Şam Böreğini; yöreye özgü çamurdan yapılan tandırlarda pişirilen Tandır Ekmeğini ;
et veya tavuk suyu ve elde açılan yufka hamuru ile yapılan Perde Pilavını; ince köftelik bulgurların hamur haline getirilip açılmasından sonra, içerisine etli ve pirinçli harcın konulmasıyla yapılan Batman Usulü Kütülkü
yemeden bu şehirden ayrılmayınız.
Özellikle Hasankeyf’ten kaynaklı yerli ve yabancı ziyaretçinin artmasıyla birlikte Batman’da önemli konaklama tesisleri hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda özel sektöre ait çok sayıda Turizm Bakanlığından belgeli ve yıldızlı oteller yanında belediyeden belgeli oteller de vardır. Bunların yanı sıra Batman’da T.P.A.O, Tüpraş, Öğretmen Evi ve Polis Evi gibi kamu kurum ve kuruluşlarına ait pansiyon ve misafirhaneler de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Batman Merkez Öğretmenevi: Turgut Özal Bulvarı. No:2461. Batman
Tel: (488) 215 46 03
Web: http://batmanogretmenevi.meb.k12.tr/
Batman Polisevi: Kültür Mahallesi Adalet Caddesi Emniyet Müdürlüğü Bahçesi Batman
Tel: (488) 214 30 67 – 214 30 68
Web: http://www.batman.pol.tr/batmanpolisevi2019
Tüpraş Batman Sosyal Tesisleri: Site Mah. Özgürlük Bulvarı No:152 Batman
Tel: (488) 217 21 00
TPAO Batman Misafirhanesi: Site Mah. 2907. Sokak, Merkez/Batman
Tel: (488) 217 60 60
Batman DSİ Misafirhanesi: Demokrasi Bulvarı No:354/2 Batman
Telefon: 0 488 221 17 68/172
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Dicle’nin suladığı bu bereketli topraklar, yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Batman Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali:
Her yılı Ekim ayında Batman Belediyesi tarafından düzenlenen “Batman Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali’nin hem Hasankeyf ayağında hem de Batman ayağında sinema, tiyatro, dans ve edebiyat alanında etkinlikler düzenlemektedir.
Hasankeyf İmam Abdullah’ı Anma Haftası:
Hz. Muhammed’in (S.A.V) soyundan gelen ve M.S 638 yılında yaşanan İslami savaşları sırasında Hasankeyf’te şehit düşen İmam Abdullah için düzenlenen anma etkinlikleri 1300 yıldır devam etmektedir. Hasankeyf’te her yıl Haziran ayında gerçekleşen anma etkinliklerine katılımcılar ilgi göstermektedir.
Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali:
Festival Batman Belediyesi, Batman Kültür ve Sanat Derneği ve Batman Barosunun desteğiyle; her yılı Kasım ayında düzenlenmektedir. Festival kapsamındaki etkinlikler Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilmektedir.
Batman Yılmaz Güney Film Festivali:
Batman Belediyesinin destekleri ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği (OSAD) öncülüğü ile her yıl Nisan ayında gerçekleşen Festival kapsamında bölge halkının sinema sanatına ilgisini büyütmek ve sinemacıların filmlerine destek alanları açmak için etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Batman’daki, Worldmar ve Batman Park alışveriş merkezileri gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Ayrıca Batman’a geldiğinizde kültürel etkinliklere katılabileceğiniz önemli noktalardan biri de Batman’ın merkezinde Üniversite Caddesi’nde yer alan Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezidir. Konserlerden tiyatroya kadar pek çok etkinliğin gerçekleştiği kültür merkezinde, Batman Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ücretsiz etkinlikler de bulunmaktadır.
Ayrıca Batman Belediyesi Şehir Tiyatrosu da yıl boyunca etkinlikler düzenleyerek kentin kültürel gelişimine katkı sağlamaktadır.
Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi: Kültür, Üniversite Cd. No: 1 Merkez/Batman
Tel: (0488) 213 27 61
Tov Sanat Merkezi:
Tov Sanat Merkezi, özel bir girişimle kurulan sanat merkezi, kültür ve sanatla ilgilenenlerin şehirde muhakkak bildiği yerlerden biridir. Tiyatro eğitimlerinden, tiyatro gösterilerine kadar pek çok etkinliğin gerçekleştirildiği sanat evinde, birbirinden farklı alanlarda atölyeler de kurulmaktadır.
Adres: Gap Mah. 2506. Sk. No: 19 Merkez/Batman
Tel: 0535 327 01 43
3-) Üniversite
2007 yılında kurulan Batman Üniversitesinde, 7 fakülte, 3 enstitü, 4 yüksekokul, 5 meslek yüksekokulu ve 10 araştırma merkezi bulunmaktadır. Üniversitenin bu birimlerinde görev yapan 395 öğretim elemanı ve 294 idari personeli ile yaklaşık 15 bin öğrenciye eğitim hizmeti verilmektedir.
Batman Üniversitesi Türkiye’de Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümünün bulunduğu iki üniversiteden biridir.
Batman Üniversitesi: Batman Üniversitesi Merkez Kampüsü, 72060 Batman
E-mail: batman@batman.edu.tr
Tel: 444 9 072
Batman’da Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Batman Üniversitesi öğrencilerine şehir merkezinde hizmet veren ikisi kız ve biri de erkek olmak üzere toplam 3 öğrenci yurdu bulunmaktadır. Ayrıca şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren özel yurtlar da bulunmaktadır.
Seyyid Bilal Öğrenci Yurdu: Bayındır Mh. Özgürlük Bulvarı Kapı No: 363 Batman
Telefon: 0(488) 213-7101
Batman Kız Öğrenci Yurdu: Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü Cad.10/A Merkez/Batman
Telefon: 0(488) 231-00-52
Süveybe Ana Öğrenci Yurdu: Site Mahallesi Batı Raman Caddesi No: 15 Batman
Telefon: 0(488) 502-44-00
4-) Kütüphane
Batman ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Batman Üniversite Kütüphanesi bulunmaktadır.
Batman İl Halk Kütüphanesi: Kültür Mah. Yaşar Kemal Cad. No:6, 72060 Batman
Tel: (0488) 213 20 12
Web: http://batman.kutuphane.gov.tr/
Batman Üniversitesi Kütüphanesi: Batman Üniversitesi Merkez Kampüsü, 72060 Batman,
Tel: 444 9 072