Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Batman il merkezi olarak oldukça yakın bir geçmişe sahiptir. Beşiri ilçesine bağlı olan İluh nahiyesi, 1940'lı yılların sonları ile 1950'li yılların başlarında bölgede var olan petrol filizlerinin değerlendirilmesi sonucunda büyük gelişme sağlamış ve 1955 tarihinde burada Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1957 yılında ise  İluh yerleşim merkezi Batman adıyla ilçe teşkilatı olarak kabul edilmiştir. Petrol yataklarından kaynaklı gelişmeye devam eden Batman 1990 yılında Türkiye'nin 72. ili olma unvanına kavuşmuştur.

Batman il merkezinin geçmişi eskiye dayanmasa da Batman yöresinin tarihi geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Dicle'nin aktığı bu toprakların zengin tarihi geçmişi ve yörede yapılan kazılarda bulunan tarihsel anıtlar bölgenin geçmişine ışık tutmaktadır.  Batman'da bulunan tarihi yapılar ve bu yapıtların ait olduğu medeniyetlerin tarihi Neolotik Çağ öncesine dayanmaktadır. M.Ö. 7000-6300 yıllarına ilişkin elde edilen buluntular doğrultusunda, buranın çok eski ve önemli bir yerleşim alanı olduğu saptanmıştır. Batman'ın Kozluk ilçesi Kaletepe köyü sınırları içerisinde kalan ve Batman Çayı kenarında bulunan Hallan Çemi Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında elde edilen buluntular M.Ö. 10.600-10.000 yıllarını işaret etmektedir. Burada çıkarılan kadın süs eşyaları, taştan yapılmış hayvan figürlü heykel ve taş silahların incelenmesi sonucunda bu yörenin yaklaşık 12 bin yıl öncesi bir yerleşim alanı olduğu ortaya çıkmıştır. Neolotik Çağda Hallan Çemi Tepesi ile Çayönü yerleşmeleri arasında yer alan bölgenin kronolojik boşluğunu dolduran bir öneme sahip olduğu kabul edilmektedir. Anadolu'nun en eski yerleşim yeri olarak Çatalhöyük kabul edilse de Çayönü ve Hallan Cami Höyüğü'ndeki buluntular ile eski yerleşim biriminin Batman-Kozluk sınırları kapsamında yer aldığı teyit edilmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Batman, kuzeyde Muş, batıda Diyarbakır, doğuda Bitlis ve Siirt, güneyde ise Mardin ile komşudur.  Şehrin kuzey ve kuzeydoğusu yüksek, sarp ve dağlık olup güneyi ise dağlık ve engebelidir. Dicle nehri batıdan doğuya akarak il topraklarının içinden geçer. Batman çayı, Batman-Diyarbakır il sınırını çizerek Dicle nehri ile birleşir. 4000'i aşkın mağaranın bulunduğu bu bölge dünyada benzeri az bulunan bir doğa harikasıdır.

Güneydoğunun gelişen şehri Batman, İzmir’e 686  km, İstanbul’a 1465 km ve Ankara’ya 1520 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 301.661 il genel nüfusu ise 416.367 olarak tespit edilmiştir.  Batman iline bağlı Merkez, Beşiri, Hasankeyf, Sason, Kozluk ve Gercüş olmak üzere 6 ilçe, 5 belde, 284 köy, 281 mezra bulunmaktadır.

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Batman bulunduğu coğrafi konumun sonucu olarak  karasal iklime sahiptir. Yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Ancak klasik karasal iklimden daha ılıman kışlar yaşanmaktadır. Yağmur, genelde ilkbaharda düşer. Yıllık ortalama sıcaklık 15.7°C, ortalama yağış tutarı 956 mm’dir. Yüksek kesimlerde meşe, ardıç, yaban fıstığı karışımı ormanlar, daha alçaklarda bozkır bitkileri, ırmak boylarında kavak, söğüt ağaçları doğal bitki örtüsünü oluşturmaktadır.

 

4-) Ekonomi

Batman ekonomisinin temeli tarım, hayvancılık ve petrol endüstrisine dayanmaktadır.  Başlıca tarımsal ürünler; buğday, arpa, mercimek, nohut, üzüm, ceviz, nar ve bademdir. Küçükbaş hayvan (koyun, kılkeçisi) yetiştiriciliği, canlı hayvan ve hayvansal ürünler ticareti önemlidir. Tarım, Batman ve Beşiri ovalarında yapılmaktadır. Batman Ovası, ülkemizin sayılı verimli ovalarından biridir.  Başta özellikle battaniye olmak üzere dokumacılık sektörü de gelişmiştir. Ülkemizin ilk petrol yataklarının bulunduğu Raman petrol sahasının bulunmasıyla, il ekonomisinin yapısı değişmiştir.  İl merkezinde, ülkemizin sayılı petrol arıtım ünitelerinden biri bulunmaktadır. Türkiye'deki ham petrol üretiminin yüzde 75'ini gerçekleştiren kent, günlük 27 bin varillik petrol üretmektedir.

 

ULAŞIM

Batman gelişen sanayi, ticaret ve turizm potansiyelini karşılayacak ulaşım imkânlarına sahiptir. Kara, demir ve hava yolu ile ulaşımın mümkün olduğu Batman’da şehir içinde de ulaşım sorunu bulunmamaktadır.   Batman’da şehir içi ulaşım için otobüs ve minibüs hatlarını kullanabilirsiniz.

 

1-) Karayolu

Dicle’nin geçtiği bu topraklara kara yolu ulaşımı, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi güzergâhlar bakımından uzak ve yorucu olsa da mümkündür. Kendi aracınızla bu güzergâhta bulunan devlet yolarını kullanarak gelebileceğiniz gibi Türkiye’nin çoğu şehrinden Batman’a otobüs seferleri düzenlenmektedir. Batman şehir merkezine 3.5 km mesafede bulunan OTOGAR’a ulaşım bakımından şehir içindeki en yaygın ulaşım araçları olan minibüsler kullanılabilir. OTOGAR ile tüm ilçeler arasında minibüs seferleri de yapılmaktadır. Batman’a seyahat eden otobüs firmalarının özel servislerini kullanarak da ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

 

Batman Otogarı: Batman, Ahmet Necdet Sezer Blv, Batman

Tel: 0(488) 2141749

 

2-) Demiryolu

Batman’a demir yolu ulaşımı vardır.  Şehir merkezinde bulunan Batman Tren Garı, Batman, Ankara, Kurtalan ve Diyarbakır arasında hizmet vermektedir. Batman ve Diyarbakır arasında bölgesel tren seferleri yapılmaktadır. Güney Kurtalan Ekspresi ise  Ankara–Siirt-Kurtalan–Ankara güzergahında haftada 5 gün boyunca hizmet vermektedir.  Ankara’dan Kurtalan’a pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri, Kurtalan’dan Ankara’ya pazartesi, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri hareket etmektedir. Şehir merkezine yürüme mesafesinde bulunan Batman Tren Garı'na, özel araçlarla ve şehir içi dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.  

 

Batman Tren Garı:  201. Sok. Akyürek Mah. Merkez/Batman

Tel: (0488) 213 2770

 

3-) Havayolu

 Batman Havaalanı 1998 yılından beri sivil ve askeri uçaklara hizmet vermektedir.  Batman' dan günlük karşılıklı olarak Ankara ve İstanbul’a direkt, İzmir'e ise aktarmalı olarak havayolu seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca yaz aylarında Antalya’ya da seferler düzenlenmektedir. Şehir merkezine 7 kilometre mesafede bulunan Batman Havaalanından şehir merkezine olan ulaşımlar taksi ve Batman Belediyesi tarafından işletilen belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır.

 

Batman Havaalanı:   Batman Bitlis Karayolu Yediyol Merkez/Batman

Tel: 0488 218 04 44

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Batman yukarıda belirtiğimiz tarihi, kültürel, doğal güzellikleri ve yöresel lezzetlerinin yanı sıra farklı özelikleriyle de ön plana çıkan bir şehrimizdir.  Batman zengin doğalgaz ve petrol sahalarına sahiptir. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından 2020 yılındaki ham petrol üretimi toplam 878.656 varildir. Batman ili sınırları içindeki sahalardaki üretim 556.851 varil olup üretilen petrolün %63,4’ne tekabül etmektedir.  

 

 Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler 

Tarihi boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Batman, el sanatları ve yöresel ürünler yönünden de zengin bir birikime sahiptir. Yok olmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının zamana karşı direnişine tanıklık edeceğiniz Batman'da, halı ve kilim dokumacılığı, iğne oyacılığı ve telkari sanatı belli başlı el sanatlarıdır. Ayrıca Batman'da ustalıkla yürütülen yapma bebek sanatı

ahşap oyma ve yakma sanatı da kenti temsil eden el sanatlarından biridir. Bu yüzden Batman şehir merkezindeki hediyelik eşya satan yerel dükkanlardan ve çarşılardan bu ürünlerden bolca alabilirsiniz. Bu noktada özellikle şehrin eski çarşısı olarak bilinen Ulucami Çarşısı ve Gülistan Caddesi'nde bulunan Mısır Çarşısı yöresel alışveriş için uygun yerlerdir.