1-) Tarihi Doku
Tarihte pek çok kavmin uygarlık ve egemenliğine sahne olan Bilecik, Antik Çağlarda Bitinya (Bithynia) bölgesinin bir parçasıdır. Bölgenin Trakya kavimlerinden Thynler'le ile başlayan tarihi, daha sonra Mısır, Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Makedonya, Bitinya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Emevi ve Abbasiler ile Osmanlı İmparatorluğuyla devam etmiştir. Bilecik Türk tarihi bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Söğüt, Kayı Boyu'nun Orta Asya'dan 400 çadırla gelip Osmanlı Devleti’nin kuruluş merkezliğini yaptığı yerdir. Bilecik Kurtuluş Savaşı'nda verdiği çetin mücadeleler ve kazanılan zaferlerle Cumhuriyetin kuruluşunda da önemli bir role sahip olmuştur. Bilecik'teki tarihi eserlerin çoğunu Osmanlı döneminde yapılan camiler, türbeler, hanlar, hamamlar, sivil mimari örnekleri, imaret ve benzeri yapılar oluşturmaktadır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Marmara Bölgesinde yer alan Bilecik, Karadeniz, İç Anadolu Bölgesi, Ege ve Marmara Bölgelerinin tam kesişim noktaları üzerindedir. Dört bölgede toprağı olan tek ildir. Bilecik, doğudan Bolu ve Eskişehir güneyden Kütahya, batıdan Bursa, kuzeyden Sakarya illeri ile çevrilidir.
Bilecik 4307 km²'lik alanı ile Türkiye'nin küçük illerinden biridir. Alan sıralaması bakımından 65. sırada yer almaktadır. Bilecik ili toprakları tepelik alanlar, dik ve derin vadilerle yarılmış aşınım düzlükleridir. Kuzey Anadolu kenar dağları, yani Karadeniz dağlarının başlangıç merkezi, İç Anadolu platolarının başlangıç yeri, Marmara Bölgesinin ise kıyı ve akarsu çanak tabak ovalarının sona erdiği alanların tamamı ilin sınırları içerisindedir. Bozüyük Ovası ve Sakarya Irmağı ile kuzey-güney yönünde iki bölüme ayırır. Dağlar il topraklarının % 32'sine yakın bir bölümünü kaplar. İlin en yüksek noktası Bozüyük ilçesinin batı ve güneybatısında yer alan yükseltiler üzerindeki 1906 m yüksekliğindeki Kala Dağı'dır.
Karadeniz, İç Anadolu Bölgesi ve Ege ile Marmara Bölgelerinin tam kesişim noktaları üzerinde yer alan Bilecik’in İzmir’e 420 km, İstanbul’a 247 km ve Ankara’ya 315 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 78.533 il genel nüfusu ise 219.427 olarak tespit edilmiştir.
Bilecik’in Merkez, Bozüyük, Gölpazarı, İnhisar, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt ve Yenipazar olmak üzere 8 ilçesi ve 244 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Bilecik’in coğrafi olarak bölgeler arasında geçiş noktasında olması ilin iklim yapısını da farklılaştırmıştır. Şehrin geçit bölgesinde bulunması, su kaynakları ve farklılık gösteren topografyasına paralel olarak 3 farklı iklim tipinin görüldüğü Bilecik’te, genel olarak Merkez, Gölpazarı, Osmaneli ve Söğüt İlçelerinde Marmara Bölgesi iklimi; Bozüyük, Pazaryeri ve Yenipazar ilçelerinde ise İç Anadolu Bölgesi iklimi; Gölpazarı, Osmaneli ve Söğüt ilçelerinin Sakarya Irmağı kıyı şeridinde mikro-klima iklim özellikleri görülmektedir.
Bilecik sahip olduğu iklimden kaynaklı olarak bol yağış aldığından dolayı yüzölçümünün %47’sini ormanlık alanlar oluşturmaktadır. Bin metreye kadar yükseklerde orman örtüsü genellikle meşe, otsu bitkiler ve makilerden oluşurken daha yükseklerde ise karaçam, kayın, kızılçam, kestane türündeki yüksek boylu ağaçlar bulunmaktadır.
4-) Ekonomi
Bilecik tarihten gelen çok zengin bir kültür birikiminin yanı sıra gelişmekte olan sosyal ve ekonomik bir yapıya da sahiptir. Bilecik Marmara Bölgesi içerisindeki konumu ve gelişmekte olan ulaşım ağıyla son yıllarda ekonomik cazibe ve yayılma merkezi durumuna gelmiştir. Şehrin ekonomisinde tarım ve hayvancılığın yanı sıra madencilik, ormancılık, dericilik, bıçakçılık, mermer, tuğla, seramik ve tahta işlemeciliği sektörleri önemli bir paya sahiptir. Bilecik’te bulunan zengin mermer ocakları ilin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Özellikle Bilecik merkezindeki ve çeşitli yolların kesişim noktasında olan Bozüyük ilçesindeki sanayi tesisleri de ilin ekonomik gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Madencilik açısından zengin kaynaklara sahip olan Bilecik’te seramik ve cam sanayiinde kullanılan kil, kaolin ve feldispat rezervleri çok zengindir. Bilecik'te "Bilecik taşı" ismi verilen mermer (kireç taşları) meşhurdur. Vezirhan ve Kösedere'de çıkarılan pembe ve beyaz somaki mermerler; Hırtılar ve Külümbe köylerinde çıkarılan kırmızı, pembe ve şeftali renkli somaki mermerler ile Söğüt'te çıkarılan siyah benekli beyaz mermerler aranan mermerlerdir. Şehir Bursa ve Balıkesir'den sonra ipek böceği kozası en çok yetiştirildiği ildir. Nar üretiminde de Türkiye’de birincidir.
ULAŞIM
Bilecik bölgelerin ve yolların kavşak noktasında bulunan bir şehirdir. Türkiye’nin her tarafına ulaşımı mümkün bir şehirdir. Özellikle Bozüyük, Bilecik-Eskişehir-Kütahya arasındaki konumu ve Ankara, İstanbul, Bursa gibi kentlere kolay ulaşımıyla adeta doğal bir lojistik merkez durumundadır.
Bilecik küçük bir şehir olması sebebiyle geniş bir toplu taşıma ağına sahip olmasa da şehir içi ulaşımı sağlayacak minibüsler bulunmaktadır. Pazaryeri, Söğüt ve Bozüyük gibi Bilecik'in çevresindeki ilçelere ulaşmak için ise otogardan kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz.
1-) Karayolu
Kavşak bir noktada bulunan Bilecik’te Karayolları Genel Müdürlüğünün 211 km devlet yolu, 246 km il yolu olmak üzere toplam 457 km yol ağı bulunmaktadır. Bilecik’in Bolu, Eskişehir, Kütahya ve Sakarya ile karayolu bağlantıları bölünmüş yollar ile sağlanmıştır. Başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin her tarafından Bilecik güzergâhını içine alan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezinde bulunan Bilecik Otogarına özel araç veya dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bilecik Otogarı: Ertuğrulgazi Mah, 11040 Bilecik Merkez/Bilecik
Tel: 0228 212 10 88
2-) Demiryolu
Bilecik demiryolu ulaşımı bakımından güzel imkanlara sahiptir. Her şeyden önce Ankara – İstanbul (Ankara - İstanbul YHT) ve İstanbul-Konya (İstanbul - Konya YHT) Yüksek Hızlı Tren Hatları güzergâhı üzerinde bulunmaktadır. Tren hem Bilecik’te hem de Bozöyük’te durmaktadır. Belirtilen şehirlerle her gün hızlı tren seferleri düzenlenmektedir. Dolayısıyla bu hatlar üzerindeki şehirler için en iyi ulaşım yüksek hızlı tren seçeneğidir. Bilecik Yüksek Hızlı Tren Garı Eskişehir güzergâhında merkeze 8 km mesafede bulunmakta olup buraya veya buradan özel araç veya buraya giden toplu taşım araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun haricinde Bilecik Tren Garından günde 2 tren seferi gerçekleşmektedir. Ankara Ekspresi İstanbul-Ankara arasında günlük seferler yapmaktadır.
Bilecik Yüksek Hızlı Tren Garı: Osmangazi Mah., 11000 Merkez/Bilecik
Tel: (228) 215 00 31
Bilecik Tren Garı: Atatürk Blv., No:20C, Bilecik, Bilecik
Tel: +90 228 215 80 03
3-) Havayolu
Bilecik’te bir havalimanı bulunmamaktadır. Şehre havayolu ile ulaşım için Bursa Yenişehir Havalimanı kullanılmaktadır. Havaalanına Bilecik ve Bursa arasında hizmet veren şehirlerarası otobüsler ile ulaşım sağlanmaktadır.
Bursa Yenişehir Havalimanı: Bursa Cd. No:50, 16900 Yenişehir/Bursa
Tel: (0224) 781 81 81
Şehrin Meşhur Yönleri
Türkiye’de 4 bölgede toprağı olan tek il olma özelliğine sahip Bilecik küçük yüz ölçümü nedeniyle ekonomik veya sosyal özelliklerinden çok tarihten gelen kültürü ve değerleriyle Türkiye’de tanınmaktadır. Osmanlının kurulduğu bu topraklarda kuruluştan beri var olan tarihi mekânlarla ve bu mekânlar nedeniyle buralarda düzenlenen etkinliklerle her yıl adından söz ettirmektedir. Aynı şekilde Kurtuluş Savaşı’nın önemli muharebelerinden olan İnönü muharebeleri bu topraklarda gerçekleşmiştir. Yine Türkiye Büyük Millet Meclisi ile İstanbul Hükümeti arasındaki ilk resmi görüşme 5 Aralık 1920 tarihinde Bilecik Tren Garında gerçekleşmiştir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Bilecik geçmişten gelen kültürün halen canlı olduğu şehirlerden biridir. Bu canlılık varlığını yöresel ürünlerde en bariz şekilde göstermektedir. Bu noktada Pazaryeri İlçesi Kınık Köyü'nde yaklaşık yüz yıldan beri süregelen toprak ürünleri eşya yapımcılığı yaygındır. Kınık köyü yataklarından çıkan kırmızı kilden yapılan su kabı, sürahi, testi ve çanak çömlek bunlardan bazılarıdır
Ayrıca Bilecik Merkez ilçede ağaçtan çeşitli kutular, biblolar, kolyeler, anahtarlıklar, duvar aplikleri, oyma sehpa, resim çerçeveleri, isimlik, abajur, gazetelik, çiçeklik ve duvar panoları yapılmaktadır. Pazaryeri ilçesine bağlı Dereköy ve Arapdere köylerinde yapılan ağızlık, kalemlik, isimlik, masa kalemlikleri, biblo gibi turistik değer taşıyan ağaç işleri, çeşitli turistik yörelere pazarlanmaktadır.
Bilecik ve ilçelerindeki hediyelik eşya dükkanları ve çarşılarda bu hediyelik ürünlerden alabilirsiniz.