Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

 Uygarlıklar beşiği Anadolu’nun cennet köşelerinden biri olan Bursa ve yöresinin, çok eski çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bölgedeki uygarlıkların geçmişinin günümüzden 7 bin yıl öncesine kadar gittiği, bölgedeki höyük ve kazılardan anlaşılmaktadır.  Bursa bölgesi, MÖ. 4. yüzyılda Bithynia devleti kurulana dek Lidyalılar ve Perslilerin hakimiyeti altında kalmıştır. MÖ. 3. yüzyılda Bithynialılar ve Prusiaslılar tarafından kurulan kentin ilk adı “Prusa”  olmakla birlikte bazı yazılı kaynaklarda “Bitinya” olarak da geçmektedir. Bursa ve çevresinin en eski yerleşimleri İznik Gölü çevresindedir.  M.Ö. 74 yılında Roma’ya bağlanan Bithynia Krallığı, uzun yıllar Roma egemenliğinde kalmıştır. Daha sonra Bizanslıların bir ili olarak varlığını sürdüren Bursa ve civarı Osmanlı Beyliği döneminde dahi yabancı kaynaklarca Bithynia Beyliği veya Krallığı olarak anılmıştır. Osmanlılar 1326 tarihinde Bursa’yı Orhan Bey zamanında fethetmiş ve İstanbul’un fethine kadar Devletin başkenti olarak kullanmıştır. 

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Marmara Denizi’nin güneydoğusunda yer alan Bursa, doğuda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde Kocaeli, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güneyde Kütahya, batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir. İlin yüzey şekilleri, birbirlerinden eşiklerle ayrılmış çöküntü alanlarıyla, dağlar halindedir. Çöküntü alanlarının başlıcalarını İznik ve Uluabat gölleriyle Yenişehir, Bursa ve İnegöl ovaları oluşturmaktadır. Toplam yüzölçümü 10. 819 km2 olan Bursa ili topraklarının % 17’sini ovalar ve % 35’ini ise dağlar kaplamaktadır.  Dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklindedir. 

Coğrafik olarak stratejik bir konuma sahip olan Bursa,  İzmir’e 322 km, İstanbul’a  243 km ve Ankara’ya  382  km mesafede yer almaktadır. Türkiye'nin en kalabalık dördüncü şehri olan Bursa’nın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu ise 3.056.120 olarak tespit edilmiştir.

Büyükşehir Belediyesi statüsünde bulunan Bursa’nın merkez Nilüfer, Osmangazi ve Yıldım ilçeleri ile Büyükorhan, Gemlik, Gürsu Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel,  Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Orhangazi ve Yenişehir olmak üzere toplam 17 ilçesi bulunmaktadır.

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Bursa bölgeler arasında geçiş noktasında bulunmaktadır.  Marmara ve Ege bölgeleri arasında bir geçiş alanında yer alması nedeniyle Bursa’nın iklimi karmaşık bir yapı göstermektedir. Kuzey kesiminde Akdeniz ikliminin Marmara kıyılarına özgü tipi etkili olurken güney ve iç kesimlerinde İç batı Anadolu’nun karasal iklimi görülmektedir. En düşük hava sıcaklığı Gemlik ve Mudanya’da -10 derecenin altına düşmezken Uludağ gibi bir yükseltiden kaynaklı olarak Bursa’da -25 dereceyi bulan soğuklarla karşılaşmak mümkündür.

Bursa’daki iklim farklılığı bitki örtüsünde çeşitliliğe neden olmuştur. İl alanının yaklaşık %40’ı  ormanlarla kaplıdır. Ormanların büyük ölçüde tahrip edildiği güney kesimdeki  platolarda  bitki örtüsü genellikle step (bozkır) görünümündedir. Marmara kıyılarında makiler ve zeytinlikler egemendir. Alçaklardaki ormanlar daha çok gürgen, ıhlamur, kestane ve kızılağaçlardan oluşur. Daha yükseklerde kayın, meşe, göknar ve kara çam ormanları vardır. Uludağ’da 1600 m'den daha yüksek kesimlerde saf Uludağ göknarı ormanları bulunmaktadır.

 

4-) Ekonomi

Bursa, doğal güzelliklerle sanayi ve teknoloji uyumunu başarmış dünyanın nadir birkaç şehrinden biridir. Geçmişte İpekyolu üzerinde yer alan Bursa sahip olduğu bu stratejik konumu ile her zaman önemli bir ticaret kenti olmuştur. Türkiye’nin ekonomik bakımdan İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’dan sonra en gelişmiş beşinci şehri olan Bursa’nın ekonomisi tarım ve tarıma dayalı sanayii, ticaret ve turizme dayanmaktadır. Maden bakımından da zengindir. Tarım bakımından toprağı çok bereketli ve tarım ürünlerinin çok çeşitli ve bol olduğu Bursa’da faal nüfusun % 60’ı tarımla uğraşmakta ve brüt gelirin % 20’si tarımdan sağlanmaktadır.  Bursa sebze üretiminde domateste birinci sırayı alırken, soğanda ise ikinci sıradadır. Bursa meyvecilikte çok ileridir. Türkiye’de, çileğin % 80’i, şeftalinin% 40’ı Bursa’da yetişir. Gemlik, Mudanya ve Orhangazi ilçelerinin zeytinleri sofralık, lezzetli zeytinlerdir. Bursa’da hayvancılık da oldukça ileridir. Mera ve çayırlar hayvancılığa müsaittir.

Diğer yandan Bursa Türkiye’nin başta gelen sanayi merkezlerinden biridir. Türkiye’nin 500 büyük firmasının 32 adedi Bursa’dadır. Türkiye’nin üç otomobil fabrikasından 2’si olan Renault ve Tofaş Bursa’dadır. Otomotiv yan sanayi ile ilgili iş yerleri ve Mensucat sanayi ile ilgili iplik (naylon, poliester, yün, makara ipliği, dokuma, havlu, boya ve empirme) fabrikalarının sayısı oldukça fazladır. Tekstil sektörü söz konusu edildiği zaman hiç şüphesiz ilk akla gelen şehrimiz Bursa olmaktadır. Tarihteki ipek şehri Bursa, günümüzde sanayi şehrine dönüşmüş durumdadır. 

 

ULAŞIM

Kara, deniz ve hava ulaşımından en geniş şekilde yararlanabilen bir il olan Bursa, coğrafi ve tarihsel konumu, ülkenin önemli ve gelişmiş merkezlerine yakınlığı, ulaşım alternatiflerinin bol olması nedeniyle bir cazibe merkezidir.  Şehirde yaz ve kış turizminin bir hayli gelişmiş olması, ulaşımdaki kalite ve konforun da artmasına neden olmuştur. Sanayi, ticaret ve tekstilde Türkiye’nin en önde gelen şehirleri arasında yer alan Bursa, ulaşımda da her geçen gün çağ atlayarak bu alanda Türkiye’nin öncü şehirlerinden olmuştur.

 

1-) Karayolu

Bursa gerek turizm gerekse sanayi ve ticaretten kaynaklı ulaşım ihtiyacının büyük bir kısmını karayolu ile sağlamaktadır. Bursa'nın  KGM’nin kayıtlarındaki otoyol ve devlet yollarından oluşan toplam 28 il yolu bulunmakta olup bu yolların toplam uzunluğu 613 km’dir. Bursa’nın turizm ve ticaret kenti oluşu nedeniyle başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerinden Bursa’ya direkt otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bursa Terminali il merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Terminalden şehir merkezine 24 saat ulaşım imkânı bulunmaktadır.

 

Bursa OTOGARI: Yeni Yalova Yolu 8. km  Bursa

Tel: 0 (224) 261 54 00  

 

2-) Demiryolu

Bursa’ya demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.  Ancak Ankara-Bursa yüksek hızlı tren hattının yapım çalışmaları devam etmekte olup yakın bir zamanda faaliyete geçmesi tahmin edilmektedir. Mevcut durumda Eskişehir-Ankara YHT bağlantılı Eskişehir-Bursa arasında otobüsler tarafından seferler düzenlenmektedir.

 

3-) Havayolu

Bursa’da bulunan Yenişehir Havaalanı, Bursa’ya gelen ziyaretçiler bakımından önemli bir ulaşım imkânıdır. Özellikle yurt dışı veya uzak şehirler bakımından önem arz etmektedir. Yenişehir Havalimanı’ndan Türkiye’nin her yerine ulaşım mevcuttur. Bunun yanında BURULAŞ’a ait olan Deniz Uçağı ve Helitaksi’yle İstanbul’a çok kısa sürede ulaşım sağlanmaktadır. Bursa’dan doğrudan uçuş yapılamayan şehirler için Ankara aktarmalı uçuşlar yapılmaktadır. Bursa merkeze 50 km uzaklıkta bulunan Havaalanına, şehir içi ulaşımda BURULAŞ adı altında Bursaray, Burtram raylı sistemleri ve toplu ulaşım araçları kullanılmaktadır.

 

Bursa Yenişehir Havalimanı: Yolören Mahallesi, Bursa Cd. No:50, Yenişehir/Bursa

Tel: (224) 781 81 81

 

2-) Denizyolu

Bursa deniz yolunu kullanarak ulaşabileceğiniz şehirlerden biridir. Marmara’nın kıyısında yer alan Bursa’ya hızlı feribot seferleri ile kolayca ulaşım sağlamak mümkündür. Bursa (Mudanya)-İstanbul (Eminönü-Sirkeci) arasında günlük karşılıklı birçok sefer düzenlenmektedir.  Güzelyalı ve Mudanya iskelelerinde feribot seferlerine uygun olarak toplu taşıma ile şehir merkezine seferler bulunmaktadır.

 

BURULAŞ A.Ş. (BUDO): Ömerbey Mahallesi, 16940 Mudanya/Bursa

Tel: 444 9 916 

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Osmanlıya başkentlik yapmış olan ve Osmanlı kültürünün bütün izlerini ve varlığını halen ziyaretçilerine hissettiren Bursa’yı meşhur yapan şeylerden biri leziz yemeklerinin yanı sıra tarihi ve turistik yerleridir.  Ulu Cami'sinden Kapalı Çarşısı'na kadar birçok tarihi yeriyle göz dolduran Bursa, sadece yerli değil yabancı turistlerin de sıklıkla tercih ettiği şehirlerden biri olarak bilinmektedir. Bunların haricinde Uludağ’ı, Yeşil Camisi, iskenderi, pideli köftesi,  kestane tatlısı, ipek havlusu ve şeftalisi ile yöresel olmaktan çıkıp ülke ve dünya çapında bir üne kavuşmuştur. Bunun yanında Hacivat-Karagöz gölge oyunlarının asıl memleketi de Bursa’dır. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler   

Bir Osmanlı şehri olan Bursa’da özellikle eski çarşılarından ve hanlar bölgesindeki tarih hanlarından alacağınız çok şey vardır. Bursa merkezde bulunan Koza Han, İpek Han gibi yerlerde bulunan mağazalardan Bursa ipeğinden yapılmış şallar;

Tarihi Bursa Kapalı Çarşı’dan başta Bursa Havlusu olmak üzere çok sayıda tekstil ürünü ve kıyafet ;

Aynı şekilde Antikacılar Çarşısı’nda sizi şaşırtacak güzellikte antika malzemeler ve Kapalı Çarşı’nın alt tarafındaki Ayakkabıcılar Çarşısı’nda istediğiniz her ayakkabıyı bulabilirsiniz.    Ayrıca mevsiminde orada olmak kaydıyla hediyelik olarak şeftali, kestane, kestane şekeri,  kestane ezmesi, kestane reçeli ve çikolatalı kestane şekeri ya da karyoka gibi kestane ürünlerini almayı unutmayınız.