1-) Tarihi Doku
Uygarlıklar beşiği Anadolu’nun cennet köşelerinden biri olan Bursa ve yöresinin, çok eski çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bölgedeki uygarlıkların geçmişinin günümüzden 7 bin yıl öncesine kadar gittiği, bölgedeki höyük ve kazılardan anlaşılmaktadır. Bursa bölgesi, MÖ. 4. yüzyılda Bithynia devleti kurulana dek Lidyalılar ve Perslilerin hakimiyeti altında kalmıştır. MÖ. 3. yüzyılda Bithynialılar ve Prusiaslılar tarafından kurulan kentin ilk adı “Prusa” olmakla birlikte bazı yazılı kaynaklarda “Bitinya” olarak da geçmektedir. Bursa ve çevresinin en eski yerleşimleri İznik Gölü çevresindedir. M.Ö. 74 yılında Roma’ya bağlanan Bithynia Krallığı, uzun yıllar Roma egemenliğinde kalmıştır. Daha sonra Bizanslıların bir ili olarak varlığını sürdüren Bursa ve civarı Osmanlı Beyliği döneminde dahi yabancı kaynaklarca Bithynia Beyliği veya Krallığı olarak anılmıştır. Osmanlılar 1326 tarihinde Bursa’yı Orhan Bey zamanında fethetmiş ve İstanbul’un fethine kadar Devletin başkenti olarak kullanmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Marmara Denizi’nin güneydoğusunda yer alan Bursa, doğuda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde Kocaeli, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güneyde Kütahya, batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir. İlin yüzey şekilleri, birbirlerinden eşiklerle ayrılmış çöküntü alanlarıyla, dağlar halindedir. Çöküntü alanlarının başlıcalarını İznik ve Uluabat gölleriyle Yenişehir, Bursa ve İnegöl ovaları oluşturmaktadır. Toplam yüzölçümü 10. 819 km2 olan Bursa ili topraklarının % 17’sini ovalar ve % 35’ini ise dağlar kaplamaktadır. Dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklindedir.
Coğrafik olarak stratejik bir konuma sahip olan Bursa, İzmir’e 322 km, İstanbul’a 243 km ve Ankara’ya 382 km mesafede yer almaktadır. Türkiye'nin en kalabalık dördüncü şehri olan Bursa’nın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu ise 3.056.120 olarak tespit edilmiştir.
Büyükşehir Belediyesi statüsünde bulunan Bursa’nın merkez Nilüfer, Osmangazi ve Yıldım ilçeleri ile Büyükorhan, Gemlik, Gürsu Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Orhangazi ve Yenişehir olmak üzere toplam 17 ilçesi bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Bursa bölgeler arasında geçiş noktasında bulunmaktadır. Marmara ve Ege bölgeleri arasında bir geçiş alanında yer alması nedeniyle Bursa’nın iklimi karmaşık bir yapı göstermektedir. Kuzey kesiminde Akdeniz ikliminin Marmara kıyılarına özgü tipi etkili olurken güney ve iç kesimlerinde İç batı Anadolu’nun karasal iklimi görülmektedir. En düşük hava sıcaklığı Gemlik ve Mudanya’da -10 derecenin altına düşmezken Uludağ gibi bir yükseltiden kaynaklı olarak Bursa’da -25 dereceyi bulan soğuklarla karşılaşmak mümkündür.
Bursa’daki iklim farklılığı bitki örtüsünde çeşitliliğe neden olmuştur. İl alanının yaklaşık %40’ı ormanlarla kaplıdır. Ormanların büyük ölçüde tahrip edildiği güney kesimdeki platolarda bitki örtüsü genellikle step (bozkır) görünümündedir. Marmara kıyılarında makiler ve zeytinlikler egemendir. Alçaklardaki ormanlar daha çok gürgen, ıhlamur, kestane ve kızılağaçlardan oluşur. Daha yükseklerde kayın, meşe, göknar ve kara çam ormanları vardır. Uludağ’da 1600 m'den daha yüksek kesimlerde saf Uludağ göknarı ormanları bulunmaktadır.
4-) Ekonomi
Bursa, doğal güzelliklerle sanayi ve teknoloji uyumunu başarmış dünyanın nadir birkaç şehrinden biridir. Geçmişte İpekyolu üzerinde yer alan Bursa sahip olduğu bu stratejik konumu ile her zaman önemli bir ticaret kenti olmuştur. Türkiye’nin ekonomik bakımdan İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’dan sonra en gelişmiş beşinci şehri olan Bursa’nın ekonomisi tarım ve tarıma dayalı sanayii, ticaret ve turizme dayanmaktadır. Maden bakımından da zengindir. Tarım bakımından toprağı çok bereketli ve tarım ürünlerinin çok çeşitli ve bol olduğu Bursa’da faal nüfusun % 60’ı tarımla uğraşmakta ve brüt gelirin % 20’si tarımdan sağlanmaktadır. Bursa sebze üretiminde domateste birinci sırayı alırken, soğanda ise ikinci sıradadır. Bursa meyvecilikte çok ileridir. Türkiye’de, çileğin % 80’i, şeftalinin% 40’ı Bursa’da yetişir. Gemlik, Mudanya ve Orhangazi ilçelerinin zeytinleri sofralık, lezzetli zeytinlerdir. Bursa’da hayvancılık da oldukça ileridir. Mera ve çayırlar hayvancılığa müsaittir.
Diğer yandan Bursa Türkiye’nin başta gelen sanayi merkezlerinden biridir. Türkiye’nin 500 büyük firmasının 32 adedi Bursa’dadır. Türkiye’nin üç otomobil fabrikasından 2’si olan Renault ve Tofaş Bursa’dadır. Otomotiv yan sanayi ile ilgili iş yerleri ve Mensucat sanayi ile ilgili iplik (naylon, poliester, yün, makara ipliği, dokuma, havlu, boya ve empirme) fabrikalarının sayısı oldukça fazladır. Tekstil sektörü söz konusu edildiği zaman hiç şüphesiz ilk akla gelen şehrimiz Bursa olmaktadır. Tarihteki ipek şehri Bursa, günümüzde sanayi şehrine dönüşmüş durumdadır.
ULAŞIM
Kara, deniz ve hava ulaşımından en geniş şekilde yararlanabilen bir il olan Bursa, coğrafi ve tarihsel konumu, ülkenin önemli ve gelişmiş merkezlerine yakınlığı, ulaşım alternatiflerinin bol olması nedeniyle bir cazibe merkezidir. Şehirde yaz ve kış turizminin bir hayli gelişmiş olması, ulaşımdaki kalite ve konforun da artmasına neden olmuştur. Sanayi, ticaret ve tekstilde Türkiye’nin en önde gelen şehirleri arasında yer alan Bursa, ulaşımda da her geçen gün çağ atlayarak bu alanda Türkiye’nin öncü şehirlerinden olmuştur.
1-) Karayolu
Bursa gerek turizm gerekse sanayi ve ticaretten kaynaklı ulaşım ihtiyacının büyük bir kısmını karayolu ile sağlamaktadır. Bursa'nın KGM’nin kayıtlarındaki otoyol ve devlet yollarından oluşan toplam 28 il yolu bulunmakta olup bu yolların toplam uzunluğu 613 km’dir. Bursa’nın turizm ve ticaret kenti oluşu nedeniyle başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerinden Bursa’ya direkt otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bursa Terminali il merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Terminalden şehir merkezine 24 saat ulaşım imkânı bulunmaktadır.
Bursa OTOGARI: Yeni Yalova Yolu 8. km Bursa
Tel: 0 (224) 261 54 00
2-) Demiryolu
Bursa’ya demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Ancak Ankara-Bursa yüksek hızlı tren hattının yapım çalışmaları devam etmekte olup yakın bir zamanda faaliyete geçmesi tahmin edilmektedir. Mevcut durumda Eskişehir-Ankara YHT bağlantılı Eskişehir-Bursa arasında otobüsler tarafından seferler düzenlenmektedir.
3-) Havayolu
Bursa’da bulunan Yenişehir Havaalanı, Bursa’ya gelen ziyaretçiler bakımından önemli bir ulaşım imkânıdır. Özellikle yurt dışı veya uzak şehirler bakımından önem arz etmektedir. Yenişehir Havalimanı’ndan Türkiye’nin her yerine ulaşım mevcuttur. Bunun yanında BURULAŞ’a ait olan Deniz Uçağı ve Helitaksi’yle İstanbul’a çok kısa sürede ulaşım sağlanmaktadır. Bursa’dan doğrudan uçuş yapılamayan şehirler için Ankara aktarmalı uçuşlar yapılmaktadır. Bursa merkeze 50 km uzaklıkta bulunan Havaalanına, şehir içi ulaşımda BURULAŞ adı altında Bursaray, Burtram raylı sistemleri ve toplu ulaşım araçları kullanılmaktadır.
Bursa Yenişehir Havalimanı: Yolören Mahallesi, Bursa Cd. No:50, Yenişehir/Bursa
Tel: (224) 781 81 81
2-) Denizyolu
Bursa deniz yolunu kullanarak ulaşabileceğiniz şehirlerden biridir. Marmara’nın kıyısında yer alan Bursa’ya hızlı feribot seferleri ile kolayca ulaşım sağlamak mümkündür. Bursa (Mudanya)-İstanbul (Eminönü-Sirkeci) arasında günlük karşılıklı birçok sefer düzenlenmektedir. Güzelyalı ve Mudanya iskelelerinde feribot seferlerine uygun olarak toplu taşıma ile şehir merkezine seferler bulunmaktadır.
BURULAŞ A.Ş. (BUDO): Ömerbey Mahallesi, 16940 Mudanya/Bursa
Tel: 444 9 916
Şehrin Meşhur Yönleri
Osmanlıya başkentlik yapmış olan ve Osmanlı kültürünün bütün izlerini ve varlığını halen ziyaretçilerine hissettiren Bursa’yı meşhur yapan şeylerden biri leziz yemeklerinin yanı sıra tarihi ve turistik yerleridir. Ulu Cami'sinden Kapalı Çarşısı'na kadar birçok tarihi yeriyle göz dolduran Bursa, sadece yerli değil yabancı turistlerin de sıklıkla tercih ettiği şehirlerden biri olarak bilinmektedir. Bunların haricinde Uludağ’ı, Yeşil Camisi, iskenderi, pideli köftesi, kestane tatlısı, ipek havlusu ve şeftalisi ile yöresel olmaktan çıkıp ülke ve dünya çapında bir üne kavuşmuştur. Bunun yanında Hacivat-Karagöz gölge oyunlarının asıl memleketi de Bursa’dır.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Bir Osmanlı şehri olan Bursa’da özellikle eski çarşılarından ve hanlar bölgesindeki tarih hanlarından alacağınız çok şey vardır. Bursa merkezde bulunan Koza Han, İpek Han gibi yerlerde bulunan mağazalardan Bursa ipeğinden yapılmış şallar;
Tarihi Bursa Kapalı Çarşı’dan başta Bursa Havlusu olmak üzere çok sayıda tekstil ürünü ve kıyafet ;
Aynı şekilde Antikacılar Çarşısı’nda sizi şaşırtacak güzellikte antika malzemeler ve Kapalı Çarşı’nın alt tarafındaki Ayakkabıcılar Çarşısı’nda istediğiniz her ayakkabıyı bulabilirsiniz. Ayrıca mevsiminde orada olmak kaydıyla hediyelik olarak şeftali, kestane, kestane şekeri, kestane ezmesi, kestane reçeli ve çikolatalı kestane şekeri ya da karyoka gibi kestane ürünlerini almayı unutmayınız.
Bursa muhteşem tarihi geçmişi, yeşil doğası ve kolay ulaşım imkânları ile önemli bir gezi güzergâhıdır. Osmanlı Devletinin başkentliğini yapmış olan bu şehir yerli ve yabancı gezginlerin vazgeçemedikleri ve tekrar tekrar ziyaret ettikleri bir yerdir. Her gelişinizde tarihin ve doğanın sizi alıp uzaklara götürdüğü bu şehirde görmeniz ve yaşamanız gereken tarih ve doğal güzellileri sizleri için özetliyoruz.
1-) Ulu Cami
Bursa’ya gidildiğinde muhakkak ziyaret edilecek mekânların başında gelen Bursa Ulu Cami, 1400 yılında Osmanlı sultanlarından Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmış bütün camilerin atası olan Cami, Niğbolu zaferinde kazanılan ganimet mallarıyla yaptırılmıştır. Yapılış tarzı açısından Osmanlı mimarisinde özgün bir yapı olan Ulu Cami Türkiye’deki “Ulu Cami” ismindeki camilerin en büyüğüdür. Caminin ilk imam-hatibi, Mevlid-i Şerif yazarı Süleyman Çelebi’dir. Hutbenin sağ tarafında yüksekçe bir yere asılan siyah örtü, Yavuz Sultan Selim’in Mekke’nin onarımından sonra getirttiği Kabe kapısının eski örtüsüdür. Şehir merkezinde, Atatürk Caddesi üzerinde bulunan bu tarihi camiye özel aracınızla veya Bursa’nın her tarafından toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Kapalı Çarşı
İlk hâli Orhangazi zamanında mevcut hanların araları çatı ile kapatılarak oluşturulan Kapalı Çarşı, daha sonraki yıllarda eklenen Sahaflar, Akatarlar, İvaz Paşa, Gelincik, Sipahiler, Karacabey (Yorgancılar, Sandıkçılar) Eski Bakırcılar çarşıları ile bugünkü haline gelmiştir. 1958 yılında tamamen yanan Kapalı Çarşı yeniden inşa edilmiş ve 1960 yılında restorasyonla üstleri kapatılmıştır. Bursa’nın en çok ilgi çeken, dokusu bozulmayan bu tarihi mekan, giyimden havluya, altın ve gümüş takılardan, ayakkabıya kadar her şeyi bulabileceğiniz yaklaşık 130 tane dükkanı ile hem hoşça vakit geçirebileceğiniz hem de bol bol alış veriş yapabileceğiniz harika bir yerdir. Ulu Cami’nin hemen arkasında bulunan Kapalı Çarşıya özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3- Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri
Osmangazi vasiyeti üzerine Bursa’nın fethinden sonra “Gümüşlü Kümbet” olarak bilinen Sainte Elie adlı Bizans manastırının şapeli üzerine inşa edilen bu türbeye gömülmüştür. 1801 yılındaki yangın ve 1855 depremi ile tamamen yıkılan türbe Sultan Abdülaziz tarafından eski yapısına sadık kalınarak 1863 yılında bugünkü haline getirilmiştir. Türbenin ortasında bulunan sedef kakmalı ahşap sanduka Osmangazi ye aittir.
Babasının vasiyetini yerine getiren Bursa’nın fatihi Orhangazi’nin türbesi Osmangazi Türbesi'nin tam karşısında ve Sainte Elie Manastırı'nın zemin mozaikleri üzerine inşa edilmiştir. Manastıra ait mozaik işlemeleri günümüzde hala varlığını korumaktadır.
Bursa’nın Hisar Semti'ndeki Tophane Parkı'nda bulunan Osmangazi ve Orhangazi Türbelerine özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Emir Sultan Camisi ve Türbesi
Bursa’nın manevi mekanlarından biri de Emir Sultan Camisi ve türbesidir. Emir Sultan Camisi, Yıldırım Bayezıt’ın kızı ve Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından, Emir Sultan’ın vefatı üzerine Bursa’nın doğusunda Uludağ eteklerindeki bir tepenin üzerinde inşa edilmiştir. Duvarları kesme taş ve tuğla ile örülen Cami’nin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerinde kesme taştan iki minaresi bulunmaktadır. Emir Sultan Mahallesi'ne Emir Sultan Caddesi ile Doyuran Caddesi'nin kesiştiği yerde bulunan Camiye Bursa merkezden otobüslerle veya özel araçlarla ulaşım sağlanabilir.
5-) Bursa Saat Kulesi
Panoramik Bursa manzarasının izlenebileceği en güzel yer olan Saat Kulesi, ilk olarak Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış ancak 1900’lü yıllarda bilinmeyen bir tarihte yıkılması üzerine 2. Abdülhamit tarafından tekrar yaptırılmıştır. Saat Kulesinin üst katının dört cephesinde, 90 santimetre çapında yuvarlak saatler bulunmakta olup saatler şu an çalışmamaktadır. 89 basamaklı ahşap bir merdivenle çıkılan Kule, 33 metre yüksekliğinde ve 6 katlıdır. Bursa’nın Hisar Semti'ndeki Tophane Parkı'nda bulunan Saat Kulesine özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Yeşil Camii
Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1419 yılında yaptırılmış olan Cami, Bursa’nın ve belki de Osmanlı saltanatının en mükemmel eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. “Ters T” planlı camilerden olan Yeşil Camiinin girişindeki taç kapı, Türk taş oymacılığının; çinilerle kaplı Caminin on metreden yüksek olan mihrabı çini işçiliğinin en mükemmel örnekleri olarak gösterilmektedir. Caminin mihrabı âdeta bir çini cenneti gibidir. Aynı şekilde Pencere kapakları, devrin ahşap işçiliğinin güzel örneklerindendir. Diğer camilerde bulunmayacak biçimde, dilimli kubbelerinde çok ince süslemeler bulunmaktadır. Cami içinde güzel bir şadırvan vardır. Şadırvanın tek parçadan yapılmış fıskiyesi eşsiz inceliktedir. Yeşil Camii’nin bahçesinde aynı isimde bir de türbe bulunmaktadır. Türbenin duvarlarını süsleyen enfes çini işlemeleri, ziyaretçilerinin oldukça ilgisini çekmektedir. Bursa’nın Yeşil semtinde bulunan Camiye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Bursa Kalesi
M.Ö. 1. Yüzyılda Bithynialılar tarafından yapıldığı tahmin edilen Bursa Kale’sinin uzunluğu 2 km bulan surları ve Çakırhamam ile Tophane arasında biri yuvarlak diğeri dört köşe iki burcu ile Hisar Kapı, Kaplıca Kapısı, Zindan Kapısı, Pınarbaşı Kapısı, Yer Kapı olmak üzere 5 kapısı bulunmaktadır. Hisar Semti’nde bulunan Kaleye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) İnkaya Çınarı
Osmanlı Devleti'nin ilk köylerinden biri olan İnkaya Köyü'nde bulunan 600 yıllık tarihi çınar muhteşem görünümü ile dünyaca ünlüdür. Çınar gökyüzünü tek başına kaplayan bir orman gibidir. Dalların kalınlığı 3-4 metreyi bulan çınar, 9,2 metrelik çevresiyle Türkiye'nin en yaşlı ağaçlarından biridir. İnkaya Çınarı, Bursa'ya yolu düşen yerli ve yabancı turistlerin uğramadan geçmediği önemli bir semboldür. Osmanlı Devleti ile özdeşleşmiş olan ve Bursa’nın Çekirge semti, Uludağ yolu üzeri İnkaya Köyünde bulunan Çınara, özel araç veya Ulu Camii önündeki otobüsleri kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Uludağ Milli Parkı
Bursa’nın adeta sembollerinden biri olan ve kentin 36 kilometre güneyinde yer alan, 2 bin 543 metre yüksekliğindeki Uludağ, Bursa’nın ve ülkemizin en gözde kış sporları merkezlerinden birdir. Uludağ, eşsiz güzelliği, flora ve faunasının zenginliği ile 1961 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Kış turizminin yanı sıra yaz aylarında da, kamp, trekking ve günübirlik piknik etkinliklerine olanak sağlamasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Uludağ, bu özellikleriyle dört mevsim turizme hizmet veren bir doğaya sahiptir. Bursa ovasından yukarı doğru çıkıldığında, bitki kuşaklarının hepsinin botanik bilimindeki tanımlamalara uygun şekilde yer alması Uludağ'a uluslararası alanda ün kazandırmıştır. Senenin 4-5 ayı karla örtülü olan Uludağ, Türkiye'nin en gözde kış sporları merkezidir. Bursa’nın 36 kilometre güneyinde yer alan Uludağ Milli Parkına ve oteller bölgesine ulaşım için özel araç veya Tophane’deki dolmuşları veya terminaldeki Uludağ Oteller Bölgesi’ne giden otobüsleri kullanabilirsiniz.
10-) Koza Han
Bursa’da bulunan ve hepsi de birbirinden güzel olan hanlarından biri de tarih Koza Han’dır. 1492 yılında II. Beyazıt tarafından İstanbul’daki cami ve medresesine gelir sağlamak amacıyla Orhan Camii ile Ulu Camii arasındaki geniş bir alana yaptırılmış olan Han’ın yapımında çoğunlukla kesme taş, bazı yerlerinde ise tuğla kullanılmıştır. Günümüzde Koza Han’ın iç avlusu insanların dinlenebilecekleri kafe ve çay bahçesi olarak düzenlenmiştir. Koza Han eskiden olduğu gibi şimdi de Bursa’nın ipek ve ticaret merkezi durumundadır. Bursa şehir merkezinde bulunan Atatürk caddesine yakın Ulu Cami ve Orhan Cami arasında bulunan Hana, özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Bursa’nın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra 55 km güneybatısında Orhaneli ilçesinin Sadağı köyünde bulunan Sadağı Kanyonu doğa güzellikleri ve yürüyüş alanları ile büyüleyici bir etkiye sahiptir.12 km uzunluğundaki kanyonun duvarlarında insan ve hayvan tasvirleri bulunmaktadır.
Ayrıca açık havalarda Bursa ve Marmara denizinin seyredilebildiği önemli bir manzara seyir noktası olan Bakacak’ı; Bursa’nın en zengin antik yerleşim yerlerinden biri olan Gölyazı’yı; önemli kuş alanı statüsü kazanan Ulubat Gölünü; Osmanlı padişahlarının Bursa’da yaptırdığı son külliye olma unvanına sahip Muradiye Külliyesini; Çarşılı köprü modelinin en güzel örneklerinden biri olan Irgandı Köprüsünü; Yeşil Türbe’de bulunan Yeşil Medresede hizmet veren Türk İslam Eserleri Müzesini; Bursa Kent Müzesini; Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesi olma unvanına sahip olan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesini; Bursa ve çevresinde hüküm sürmüş medeniyetlerin tarihine ışık tutacak eserlere ev sahipliği yapan Bursa Arkeoloji Müzesini; 1844 yılında dönemin valisi tarafından Sultan Abdülmecit için yaptırılan ve şuan müze olarak kullanılan Hünkar Köşkü Müzesini; Osmanlı mimarisinin ürünü, kimi restorasyon halinde kimi ise kullanımda olan evleriyle meşhur Cumalıkızık’ı da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Aslında Bursa için gezi tarihi vermek doğru değildir. Her mevsim gezilecek şehirlerin başında gelmektedir. Kış turizmine imkân veren doğal güzelliklerinin yanı sıra her mevsim görülmeyi bekleyen bu tarihi ve doğal güzellikleri yılın 365 günü ziyaret edebilirsiniz. Ancak kış haricinde yapılacak geziler bakımından Temmuz-Eylül ayları ideal bir dönemdir.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Tarihi ve kültürel motifleriyle tam bir Osmanlı şehri olan Bursa zengin bir mutfak kültürüne de sahiptir. Bursa günümüz Türk mutfağına hediye ettiği birçok yemek ve tatlıyla bilinmektedir. Bu kapsamda tarihi Kayhan Çarşısı’nda dönere alternatif olarak ortaya çıkan pideli köfte yüzlerce yıllık geçmişi ile sadece Bursa’da yapılmaktadır.
Bursa’ya özgü tatları tanımak isteyen bir turiste ilk önerilen yemek pideli köftedir. Bursa’nın dünya çapında meşhur bir diğer yemeği de Bursa İskender Kebabıdır.
1867 yılında Mehmetoğlu İskender Efendi tarafından yapılmaya başlanmış ve bu marka lezzet de Kayhan Çarşısı'ndan bü
tün Dünyaya yayılmıştır. Bunlar haricinde yolunuz Bursa’ya düştüğünde 110 yıldan bu yana aynı şekil ve aynı lezzet ile hazırlanan ve İnegöl´de ortaya çıkan lezzetli İnegöl Köfteyi; Tatar mutfağında yapılan bir çeşit çörek olan Cantıkı; Bursa Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılan Bursa’nın meşhur tatlılarından Bursa Kestane Şekerini;
Bursanın Mustafakemalpaşa ilçesinde yüzlerce yıldır küçük süthanelerde üretilen Kemalpaşa Tatlısını; Halk arasında kına lokumu olarak da bilinen Cevizli Lokumu; Bursa’nın en eski tatlılarından olan Cendere Baklavasını yemeden Bursadan ayrılmayınız. Yediklerinizin üzerine de Bursa’nın meşhur şeftalisini ve dağ çileğini yemeyi de unutmayınız
Bursa yılın her döneminde iş ve kongre turizmi, kış turizmi, yazın deniz turizmi, tarih ve kültür turizmi amacıyla yurt içinden ve yurt dışından pek çok turisti ağırlamaktadır. Bu yoğunluktan kaynaklı olarak Bursa’da pek çok farklı konaklama seçeneği bulunmaktadır. Her bütçeye uygun otelin bulunduğu Bursa’da oteller ağırlıklı olarak şehir merkezinde, Uludağ’da ya da deniz kenarı olan Mudanya ve Tirilye’de bulunmaktadır. Buralarda lüks otellerin yanı sıra pek çok butik ve apart otel ya da pansiyon bulunmaktadır. Şehrin merkezine veya diğer noktalarına kısa sürede, tek bir araç ile rahatlıkla ulaşabilmek bakımından merkezdeki Bursa butik otellerinde konaklayabilirsiniz. Bursa’da özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Bursa ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Bursa Merkez Öğretmenevi: Şehreküstü Mah. Okul Cad. No:4. Osmangazi/ Bursa
Tel : (0224) 224 26 31 – 224 21 62
Web: https://www.bursaogretmenevi.com.tr/
Bursa Polisevi: Çekirge Mahallesi. Selvinaz Sokak. No: 11. Çekirge/Bursa
Tel:(0 224) 369 06 02 – 239 69 00
Web: http://www.bursa.pol.tr/cekirge-polis-egitim-ve-dinlenme-tesisi
Bursa Uludağ Polisevi: Oteller Mevkii. Uludağ – Osmangazi/Bursa
Tel: 0 224 285 22 56
Web: http://www.bursa.pol.tr/uludag-egitim-ve-kongre-merkezi-pekom
Bursa Uludağ Üniversitesi Misafirhanesi: VİDAŞ Kükürtlü Tesisleri. Çekirge Cad. İntam karşısı. Bursa
Tel: (0224) 233 79 91 – 233 11 93
Bursa Adliyesi Misafirhanesi: Kurtoğlu Mahallesi. Şükrü Nailli Caddesi. Adliye Lojmanları. No: 52. Yıldırım/Bursa
Tel: 0224 272 50 04 (30 Hat)
Bursa DSİ-Devlet Su İşleri Misafirhanesi: Hocaalizade Mahallesi. Setbaşı. Hocaalizade Caddesi. Atatürk İlköğretim Okulu Yanı. Osmangazi/Bursa
Tel: (0224) 224 73 41
Bursa Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Misafirhanesi: Muradiye Mahallesi. Okul Sokak. No:16. Osmangazi/Bursa
Tel:0 224 221 38 25
Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Misafirhanesi: Adalet Mahallesi. 1.Hürriyet Caddesi. Osmangazi/Bursa
Tel: (0224) 246 42 30
Bursa, köklü geçmişindeki mekânsal ve mimari özelliklerini günümüze taşıyan bir tarih ve kültür kentidir. Kültürel ve tarihsel zenginliğini festivallerle, otantik ve kırsal kesimdeki etkinlikleriyle, halk oyunlarıyla, Hacivat-Karagöz’üyle, mehteri ve kılıç-kalkanıyla ortaya koymaktadır. Kültür-sanat şehri olan Bursada sayamayacağınız kadar etkinlik ve festival düzenlenmektedir. Her gün ayrı bir hareketlilik yaşayan Bursada sizler için bir derleme yaptık.
1-) Festival ve Etkinlikler
Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali:
Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla, Sinema Genel Müdürlüğü ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın destekleriyle Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği tarafından her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. Festival kapsamında birçok kısa film gösterimi ve etkinlik yapılmaktadır. Festival kapsamındaki halk gösterimleri Yunuseli Havalimanı'nda kurulan arabalı sinemada başlamaktadır.
Bursa Festivali:
Ülkemizdeki en uzun soluklu devam eden kültür ve sanat festivali olma özelliğine sahip Bursa Festivali 1961 yılından beri devam etmektedir. Dünyaca ünlü sanatçıların katılımıyla farklı kültürlerin harmanlandığı festival, zengin içeriği ile kentte sanat rüzgârı estirmektedir. Her yıl Haziran ayında yapılan festivalin etkinlikleri Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM), Kent Müzesi önü ve Kültürpark Açık Hava Tiyatrosunda gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali
Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı tarafından, ASSITEJ (Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) Türkiye Merkezi sanatsal desteği ile düzenlenen Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, her yıl Ekim ayında Bursa merkezdeki kültür merkezlerinde gerçekleştirilmektedir. Çocuk ve gençlik oyunlarının yanı sıra dans/müzik ağırlıklı oyunlara, kukla gösterilerine ve atölyelere kadar birçok etkinlik yapılmaktadır.
Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali
Türk gölge sanatı Karagöz’ü ve farklı kültürlere ait gölge ve kukla sanatlarını tanıtmak, kültürel ve sanatsal anlamda uluslararası paylaşım ve iletişim ortamı yaratmak ve bu sanatlar yoluyla da ülkeler arasındaki dostluğu geliştirmek amaçlı düzenlenen Festival, her yıl Kasım ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı tarafından, UNIMA Türkiye Milli Merkezi’nin sanatsal desteği ile organize edilmektedir. Etkinlikler Tayyare Kültür Merkezinde gerçekleştirilmektedir.
Bunlar haricinde; her yıl düzenlenen Uludağ Music Festivali, Uluslararası Piyano Festivali, Whitefest – Uludağ, Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali, Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali, Uludağ Astrofest Gözlem Festivali, Bursa Model Uçak ve Havacılık Festivali, Whitefest – Uludağ gibi birçok güzel festivale katılabilirsiniz.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Bursa’da hoşça vakit geçirip alışverişler yapabileceğiniz tarihi hanlar ve çarşılar haricinde birçok modern alış veriş merkezi bunmaktadır. Bunlar haricinde başta Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi ve Teyyare Kültür Merkezi olmak üzere Bursa’nın her semtinde gidebileceğiniz kültür merkezlerinde birçok etkinliğe katılabilirsiniz. Mesela Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrasının Merinos Kültür Merkezi’nde her hafta verdiği konserlere katılabilirsiniz. Ayrıca Bursa Devlet Tiyatrosu ve Bursa Şehir Tiyatrosu yıl boyu birbirinden güzel oyunları sergilemektedir.
Bursa Devlet Tiyatrosu: Atatürk Caddesi Heykel – Osmangazi / Bursa
Tel: 0 (224) 221 29 44
Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu: Atatürk Caddesi Tayyare Kültür Merkezi Heykel/ Bursa
Tel: 0224 716 37 77
3-) Üniversite
Bursa'da iki devlet üniversitesi bulunmaktadır. Bursa’nın ilk üniversitesi olan ve 1975 yılından beri hizmet veren Uludağ Üniversitesi, 5 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve Rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.
Bursa'nın ikinci devlet üniversitesi Bursa Teknik Üniversitesi, 2010 yılında kurulmuştur. Üniversitede 2 enstitü, 6 fakülte, 2 yüksek okul ve 10 araştırma merkezi vardır.
Bursa Uludağ Üniversitesi: Görükle Kampusu 16240 Nilüfer/Bursa
Tel: (0224) 294 0000
Web: http://uludağ.edu.tr
Bursa Teknik Üniversitesi: Mimar Sinan Mah. Mimar Sinan Bulvarı Eflak Cad. No:177 16310 Yıldırım/Bursa
Tel: 444 84 16
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Bursa’da bulunan üniversitelerin öğrencilerine hizmet veren 8 tanesi merkez ilçelerde 3 tanesi diğer ilçelerde bulunan toplam 11 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Gemlik Öğrenci Yurdu: Ata Mahallesi İstiklal Caddesi NO:120/17 Uludağ Üniversitesi Gemlik Sunğipek Asım Kocabıyık Yerleşkesi Gemlik/Bursa
Telefon: 0(224) 513-35-86, 0(224) 513-35-87
Karacabey Öğrenci Yurdu: Esentepe Mahallesi 239. Sokak. No:3-c Karacabey Bursa
Telefon : -
Orhangazi Yurdu: Mimar Sinan Mh.Emniyet Cd. No:40 Orhangazi/Bursa
Telefon: 0(224) 366-10-50
Gülruh Hatun Öğrenci Yurdu: 23 Nisan Mahallesi 257.Sokak Durmaz Evleri Sitesi B Blok Nilüfer/Bursa
Telefon : -
Mehmed Zahid Kotku Öğrenci Yurdu: Dumlupınar Mahallesi Elit Caddesi No:4 Nilüfer/Bursa
Telefon: 0(224) 483-48-21
Malhun Hatun Öğrenci Yurdu: Dumlupınar Mah. Kızılırmak Cd. No: 31 Görükle Nilüfer/Bursa
Telefon: 0(224) 483-7343
Nilüfer Hatun Öğrenci Yurdu: Altınşehir Mh. Muhammer Aksoy Cd. No: 8/B1 Nilüfer/Bursa
Telefon: 0(224) 413-74-15
Bursa Emir Sultan Öğrenci Yurdu: Görükle Mahallesi Üniversite 1.Cadde No:549 Bursa
Telefon: 0(224) 442-8872, 0(224) 442-8874
Halime Hatun Öğrenci Yurdu: Uludağ Üniversitesi Kampüsü Görükle Mah. Üniversite-1 Cad. No:557/2 Nilüfer/Bursa
Telefon: 0(224) 442-8130
Uludağ Yurdu: Uludağ Üniversitesi Kampüsü KYK Uludağ Kız Öğrenci Yurdu Görükle Mah. Üniversite-1 cad. No:557/2 Bursa
Telefon: 0(224) 442-81-25, 0(224) 442-81-30
Şirin Hatun Öğrenci Yurdu: Turgutalp Mahallesi Gazi Osman Paşa Sokak No:7/7a İnegöl/Bursa
Telefon : 0(224) 712-01-51
4-) Kütüphane
Bursa ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra üniversitelerin kütüphaneleri bulunmaktadır.
Bursa İl Halk Kütüphanesi: Karaağaç Mah. İpekçilik Cad. No:40, Yıldırım/Bursa
Tel: 0224 326 79 09
Web: http://bursa.kutuphane.gov.tr/
Akkılıç Halk Kütüphanesi: Ataevler Mah. Yılmaz Akkılıç Cad. Basın Kültür Sarayı Kat: 2 Nilüfer / Bursa
Tel: 0224 441 01 42
Ali Paşa Oyuncak Kütüphanesi: Alipaşa Mah. 1. Nazım Sk. No:28 Osmangazi/Bursa
Tel : (224) 368 99 54
Web: http://kutuphaneler.bursa.bel.tr/kutuphanelerimiz/alipasa-oyuncak-kutuphanesi
İnebey Yazma Eser Kütüphanesi: Tahtakale Mah. İnebey Cad. inebey Sok. No:5, Osmangazi/Bursa
Tel: 0224 222 72 14
Web: http://www.inebey.yek.gov.tr/
Nilüfer Şiir Kütüphanesi: Yüzüncüyıl Mah. Uğur Mumcu Bulvarı No:7 Nazim Hikmet Kültürevi Nilüfer / Bursa
Tel: 0224 413 27 37
Web: http://www.nilufer.bel.tr/niluferbelediyesi-190-siir_kutuphanesi
Setbaşı Şehir Kütüphanesi: Kurtoğlu Mahallesi 16360 Yıldırım/Bursa
Tel: 0224 716 25 62
Şehbenderler Halk Kütüphanesi: İbrahim Paşa Mah. Kız Okulu Cad. Osmangazi/Bursa
Tel: 0224 224 24 18
Uludağ Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Uludağ Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Görükle Kampüsü / Bursa
Tel: (0224) 294 04 60
Web: https://uludag.edu.tr/kutuphane
Bursa Teknik Üniversitesi Kütüphanesi: Mimar Sinan Mah. Mimar Sinan Bulvarı Eflak Cad. No:177 16310 Yıldırım/Bursa
Tel: 0(224) 300 38 38
T.C. Bursa Valiliği
Hocaalizade Mh. 6. Kültür Sok. No: 2 Heykel Osmangazi/Bursa
+90 224 225 19 00 - 224 222 60 00
Bursa Büyükşehir Belediyesi
Zafer Mh. Ankara Yolu Cd. C Blok No:1 PK:16270 Osmangazi / Bursa
444 16 00
Bursa İl Emniyet Müdürlüğü
İhsaniye Mah. Beşevler Kavşağı, 16130 Nilüfer/Bursa
+90 224 270 50 00
Bursa İl Jandarma Komutanlığı
Alaşar Mah. İstanbul Cad.8.Km. Bursa
+90 224 261 57 07
https://bursa.jandarma.gov.tr/
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü:
Hocahasan Mah. İlkbahar Cad. No38 Yeni Hükümet Konağı A Blok 16050 Osmangazi/Bursa
+90 224 445 16 00
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü
Dikkaldırım Mah. Hat Caddesi No:4 Osmangazi/ Bursa
+90 224 295 60 00
https://bursaism.saglik.gov.tr/
Bursa Devlet Hastanesi
Hasta Yurdu Cad. No: 31 Tophane/Bursa
+90 224 220 00 35
https://bursadh.saglik.gov.tr/
SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Mimar Sinan Mah. Emniyet Cad. Polis Okulu Karşısı Yıldırım / BURSA
+90 224 295 50 00