1-) Tarihi Doku
Tarihin derinliklerinden günümüze dikkate değer izler taşıyan bir yer olan Çorum’da, en eski tarihlerden bugüne kadar gelmiş değişik medeniyetlere ait kalıntılara rastlanmaktadır. Çorum il toprakları tarihi devirlerin en başından beri insan yerleşimine sahip olmuştur. Hititler Anadolu egemenliğine bu bölgeden başlamışlardır. Kadim Hititlerin başkenti Hattuşaş Çorum ilindedir. Hatti ve Hitit gibi Anadolu’nun en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapan Çorum, dünya tarihini etkileyen bazı bulguların ortaya çıkarıldığı, dünyanın ilk yazılı antlaşması Kadeş’in kil tabletten kopyasının bulunduğu adeta açık hava müzesi gibidir.
Bölgede bu uygarlık kalıntıları bitişik veya üst üste bulunmaktadır. Bir Hitit höyüğü yanında bir Frig, Roma, Bizans devri mezarı veya taban mozaikleri, diğer yanda Selçuklu Kervansarayına ait yıkıntı yerleri ve onun yanında Osmanlı eserlerine rastlamak mümkündür. Bütün bunlar Çorum bölgesinin uygarlık tarihinde eski bir medeniyet merkezi olduğunu ortaya koymaktadır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Çorum Orta Karadeniz Bölümünün iç kısmında yüksek, parçalanmış ve aşınmış dağ sıralarıyla İç Anadolu platolarından oluşan bir geçit alanında yer almaktadır. Çorum’un %40’ı dağlardan ve yüksek platolardan, %50’si meyilli ve hafif meyilli arazilerden, %10’u da düz ovalardan oluşmaktadır. Doğuda Amasya, güneyde Yozgat, batıda Çankırı, kuzeyde Sinop, kuzeydoğuda Samsun, güneybatıda Kırıkkale ile çevrilidir.
İç Anadolu’nun Karadeniz’e açılan kapısı olan Çorum, İzmir’e 823 km, İstanbul’a 614 km ve Ankara’ya 244 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 297.224 il genel nüfusu ise 530.864 olarak tespit edilmiştir.
Çorum’un, merkez ilçesi dahil olmak üzere Boğazkale, Dodurga, İskilip, Osmancık, Kargı, Sungurlu, Ortaköy, Oğuzlar, Uğurludağ, Lâçin, Mecitözü, Alaca, Bayat olmak üzere 14 İlçesi, 2 beldesi ve 759 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Çorum, Karadeniz ikliminden İç Anadolu iklimine geçiş yeri üzerinde yer almaktadır. Bundan dolayı ilçeler arasında iklimsel farklılıklar vardır. Çorum’un Bayat, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Oğuzlar, Osmancık ve Uğurludağ ilçelerinde Karadeniz iklimi görülürken Çorum merkez, Alaca, Boğazkale, Mecitözü, Ortaköy ve Sungurlu ilçelerinde İç Anadolu iklimi görülmektedir. İlkbaharda ve sonbaharda az miktarda yağmur yağmaktadır. Bunun dışında yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimi ise soğuk ve kar yağışlıdır. Yağışlar genelde ilkbahar ve kış aylarında toplanmaktadır.
Çorumdaki iklimsel farklılık bitki örtüsüne de yansımıştır. Karadeniz ile İç Anadolu iklimlerinin kesişme yeri olan Çorum’da bitki örtüsü de bu iklim farklılığına göre şekillenmektedir. Güney kesimlerinde İç Anadolu Bölgesinin uzantısı olan step bitki toplulukları yer almaktadır. Ormanlık alanlar İskilip, Osmancık ve Kargı İlçelerinde yoğundur. Buralarda yer alan ormanlar aşağı kesimlerde meşeden, yukarılarda karışık ağaçlardan oluşmaktadır. Tarım yapılmayan arazi % 2 olmasına rağmen, yazları sıcak ve kurak geçmesi sebebiyle yeşillik bilhassa yaz ve sonbaharda görülmez.
4-) Ekonomi
Çorum, bulunduğu coğrafyadaki diğer illerde olduğu gibi, ekonomisi temel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Faal nüfusun % 85’i tarım sektöründe çalışır. Sanayi sektöründe son dönemde ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir. Çorum karasal ikliminin hâkim olmasından kaynaklı olarak tarımda hububat ziraatı ön plana çıkmaktadır. Ekiliş alanları itibariyle buğday ve arpa önemli bir üretim potansiyeline sahiptir. Kızılırmak’ın suladığı alanda pirinç tarımı yapılmaktadır. Çorum’da modern tarıma geçiş hızla devam etmektedir. Tarımla uğraşmanın doğal neticelerinden biri de olarak Çorum’un ekonomik yapısında, hayvancılık önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle tavukçuluk ve arıcılık her geçen gün ilerlemektedir. Çorum yeraltı kaynakları çok zengindir. Osmancık, İskilip, Bayat hattı zengin linyit yatakları ile kaplıdır. Bu hat üzerinde Türkiye Kömür İşletmelerince işletilen Alpagut Dodurga linyitleri Çorum ve çevresinin kömür ihtiyacını karşılamaktadır. Sanayileşme açısından değerlendirildiğinde Çorum’da 19 adet un fabrikası ve 46 adet tuğla ve kiremit fabrikası mevcuttur. Çorum ilinde küçüklü büyüklü yaklaşık 102 adet fabrika mevcuttur. Bunların 100 tanesi özel sektöre, 2 tanesi kamu sektörüne aittir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Çorum İç Anadolu’dan Karadeniz’e geçiş güzergâhı üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle Karadeniz ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan kara yolları vasıtasıyla geniş bir ulaşım ağına sahiptir. Çorum coğrafi olarak Orta Karadeniz Bölgesi'nin iç kesiminde, en önemli devlet karayolu üzerinde yer almaktadır. Çorum'a Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Samsun üzerinden ulaşmak mümkündür. Çorum Otogarından Türkiye’nin her tarafına günlük seferler düzenleyen otobüs firmaları bulunmaktadır. İlçelere de ulaşım yine otogardan sağlanmaktadır. Şehir içine ulaşım taşımacı firmalara ait servisler ve özel halk otobüsleriyle sağlanabilmektedir. Otogar çevreyolu bulvarındadır. Otogardan merkeze servisler veya özel halk otobüsleriyle ulaşım sağlanabilmektedir.
ÇORUM OTOGAR: Çepni Mah. Yeni Sanayi Cad. Merkez/Çorum
Tel: 0 (364) 213 66 70
2-) Demiryolu
Çorum’da demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Ancak Samsun-Çorum-Ankara hızlı tren projesi tamamlandığında demir yolu ulaşımına kavuşmuş olacaktır.
3-) Havayolu
Çorum’da hava alanı bulunmamakla birlikte çevre havaalanları bu noktada ulaşım için kullanılabilir. Bu kapsamda Çorum’a 67 kilometre uzaklıktaki Amasya Merzifon Havalimanı uzak yerlerden yapılacak ulaşımlar için kullanılabilir. Amasya Merzifon Havalimanından Çorum şehir merkezine ulaşımı sağlayan servisler bulunmaktadır. Aynı şekilde Amasya Merzifon Havalimanı’na servis otobüsleri Devlet Tiyatro Salonu önünden hareket etmektedir.
Şehrin Meşhur Yönleri
Çorum’u dünya çapında tanınır hale getiren Hattuşaş ve Alacahöyük Antik Kentleridir. Bunun yanında Çorum leblebisi de ülke çapında meşhurdur.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Tarihi ve doğal güzellikler bakımından zengin olduğu kadar yöresel ürünleriyle de adından söz ettiren Çorum’da her ilçenin kendine has yöresel ürünleri ön plana çıkmaktadır. Çorum ilinden alınabilecek şeylerin başında, şehrin sembollerinden olan Çorum leblebisi ve bakır hediyelik eşya gelmektedir.
Bunun yanında İskilip’te ağaç oyma işleri, Alaca Büyük Camili Köyünde kilim,
Ortaköy İlçesi Karahacip beldesinde kilim, heybe, patik, çorap ve el örgü ürünlerini bulmak mümkündür.
Osmancık ve Kargı’da üretilen pirinçler de, farklı lezzetleriyle mutlaka tadılması önerilen ürünlerdendir.
Anadolu'nun bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve tarihi kökleri 7000 yıl öncesine kadar dayanan medeniyetlere ev sahipliği yapan Çorum’da gezilecek tarihi ve turistik birçok yer bulunmaktadır. Sizleri için bir derleme yaptık.
1-) Çorum Müzesi
Yapılan restorasyonlar sonrası 2003 yılında ziyarete açılan ve “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş olan bir bina da bulunan Çorum Müzesinde birbirinden bağımsız Arkeolojik ve Etnografik teşhir salonları bulunmaktadır. Arkeoloji salonunda, Alacahöyük ve Kuşsaray kazılarında bulunmuş olan Kalkolitik Çağ eserleri, eski Tunç Çağı Resuloğlu Mezarlık kazısı buluntuları, Hitit dönemi ederleri ile Alacahöyük kazı buluntuları sergilenmektedir. Ayrıca Frig, Helenistik, Galat, Roma ve Doğu Roma (Bizans) dönemi seramik, cam ve madeni eserleri de teşhir edilmektedir. Çorum müzesi Etnografya salonu ise, Türk sanatının Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar devam eden örneklerinin sergilendiği bir bölümdür. Sergilediği eserler ve sayıları bakımından Türkiye’nin önde gelen müzelerinden olan Çorum müzesi çok yoğun ziyaret edilen yerlerden biridir.
Şehir merkezinde Otogara 500 metre mesafedeki müzeye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun yanında eğer müze gezmekten hoşlanan bir gezginseniz şehir merkezindeki Çorum Müzesi'ni, Hattuşa Antik Kenti'nden çıkarılan eserlerin sergilendiği Boğazköy Müzesi'ni ve Alacahöyük kazılarından çıkarılan buluntuların sergilendiği Alacahöyük Müzesi'ni gezmenizi tavsiye ederiz.
2-) Çorum Kalesi
Çorum Kalesinin kim tarafından ve ne zaman yapıldığına dair kesin bir kayıt bulunmamaktadır. 16. yüzyılda Çorum’a gelen Evliya Çelebi, Kalenin Sultan Kılıçarslan tarafından inşa edilmiş bir Selçuklu yapısı olduğunu belirtmesine karşın Çorum Kalesi’ne ait M.S. 1571 tarihli ilk yazılı belgede ise kaleden Sultan Süleyman Hayratı olarak söz edilmektedir. Kare planlı olan kalede, yapı malzemesi olarak kesme taş, moloz taş ve Roma-Bizans dönemlerine ait devşirme taşlar da kullanılmıştır. Kale içinde küçük bir cami ile kırk iki adet konut yer almaktadır. Şehir merkezinde Kale Mahallesi'nde bulunan kaleye şehir merkezinden yaya olarak veya özel araçla ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Ulu Cami
Çorum merkezde bulunan ve Murad-ı Râbi Ulu Camii olarak da bilinen caminin yapılış tarihin gösteren kitabesi bulunmamakla birlikte eski kayıtlardan hareketle Selçuklu Sultanı III. Alâeddin Keykubad’ın azat ettiği kölelerinden Hayreddin Bey tarafından XIII. yüzyılın sonlarında yaptırıldığı kabul edilmektedir. XVI. yüzyıldaki depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen cami, III. Murad döneminde Mimar Sinan tarafından aslına uygun olarak onarılmıştır. Daha sonraki dönemlerde de onarımlardan geçen Cami, Çorum ziyaretinde gezilmesi gereken yerlerden biridir. Cami Çorum şehir merkezinde olduğundan yürüyerek veya özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Çorum Saat Kulesi
İstanbul'da Ali Suavi olayını bastıran Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedisekiz Hasan Paşa tarafından 1894 yılında inşa ettirilen Saat Kulesi, sarı renkli kesme kum taşından, sekizgen kaideden Türk üçgeni motifli bir pabuçla gövdeye geçilmek suretiyle minare stilinde yapılmıştır. Güneye açılan yuvarlak kemerli kapısı üzerinde, kitabesi bulunmaktadır. Üzeri kurşun kubbeyle örtülü olan kulenin dört bir tarafında saat kadranı bulunmaktadır. Çorum’da ziyaret edilecek mekânlardan biri olan Saat Kulesi, şehir merkezinde bulunduğundan yürüyerek veya özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Paşa Hamamı
1484 yılında Taceddin İbrahim Paşa Bin Hacı Bey tarafından yaptırılan Paşa Hamamı, Osmanlı hamam mimarisi içerisinde çifte hamam planı düzeninde yapılmıştır. Günümüze özgün biçimini koruyarak gelmiş olan hamam, soğukluk, sıcaklık ve halvet bölümlerinden oluşmakta olup her bölümün üzeri ise kiremit kaplı kubbelerle örtülmüştür. Çorum merkezde Kunduzhan Mahallesinde Çarşı içerisinde bulunan Paşa Hamamına yürüyerek veya özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Hattuşa Antik Kenti
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa, Hitit İmparatorluğunun MÖ 17. ile 13. yüzyıllar arasında başkentliğini yapmış ve Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Çorum’un güneybatısında, Boğazkale İlçesi’nde bulunan Hattuşa Antik Kenti, sadece Çorum’un değil ülkemizin de en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Antik Kent Fransız Gezgin Charles Texier tarafından 1834 yılında keşfedilmiştir. Tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapması nedeniyle kent oldukça geniş bir alana yayılmış durumdadır. Ören yerinde bulunan çivi yazılı tabletlerde “Bin Tanrılı şehir” olarak söz edilen Hattuşa’da bugüne kadar saray ve tapınaklar, binlerce tablet, çoğu günümüze kadar oldukça sağlam durumda gelmiş olan anıtsal kapılar ortaya çıkarılmıştır. Yapılan kazılar sonucunda kentte dünyada yapılan ilk yazılı antlaşma tabletlerine burada rastlanmıştır. Çorum’a 90 kilometre, Sungurlu'ya 29 kilometre, Boğazkale İlçe merkezimize 1 kilometre mesafede bulunan Hattuşa Antik Kentini özel araç veya turlarla ziyaret edebilirsiniz.
7-) Alacahöyük Antik Kenti
Alacahöyük, Hitit İmparatorluğu zamanında, mabet-sarayı, temiz ve atık su kanalları, biri kabartmalı anıtsal iki kapısı ve girişinde bulunan şehir suru ile önemli bir kültür ve sanat merkezi olduğu gözükmektedir. Antik kentte yapılan kazı çalışmaları neticesinde 4 farklı zaman diliminden 4 farklı kültüre ait kalıntılara rastlanması bu şehri diğerlerinden farklı kılmaktadır. Ayrıca höyükte, MÖ 1240'lara tarihlendirilen ve tanrıça Hepat'a ithaf edilen tarım arazilerini sulamak ve içme suyu sağlamak amacıyla kullanılan yaklaşık 150 metre uzunluğunda bir bente sahip bir baraj da bulunmaktadır. Barajın Hitit Kralı Tuthalia tarafından, Anadolu'da yaşanan büyük kuraklığın ardından yaptırıldığı bilinmektedir. İçinde bulunan kral mezarları ve höyüğüyle ünlü olan antik kent yerli ve yabancı ziyaretçilerin ve araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Çorum iline 49 kilometre uzaklıkta ve Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Hüyük köyünde bulunan Antik Kente özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) İncesu Kanyonu
Çorum’un Ortaköy İlçesi İncesu Köyü'nde bulunan İncesu Kanyonu, tek giriş ve çıkışı bulunan, 12.5 kilometre uzunluğunda ve genişliği 40-60 metre arasında değişen bir kanyondur. Kanyonun her iki yamacı sarp kayalık olup yer yer ormanlık alanlara rastlamak mümkündür. Kanyon rafting ve trekking sporları için uygun özellikler taşımaktadır. Kanyon içine İl Özel İdaresi tarafından 2 km yürüyüş yolu yaptırılmıştır. Çekerek Irmağı’nın geçtiği kanyonu çevreleyen kayalarda M.Ö. 2.yüzyıl’a ait olan duvar kalıntıları ve merdiven basamaklı su sarnıçları ve kayalardaki Kibele tanrıçası kabartmaları görülmeye değer güzelliklerdir. Yöre halkı tarafından Uzungeçit olarak da adlandırılan İncesu Kanyonu muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapmaktadır. Çorum merkeze 83 km mesafede bulunan kanyona özel araç veya turlarla erişim sağlayabilirsiniz.
9-) Laçin Kapılıkaya Kaya Mezarı
Çorum’un Laçin İlçesi Kırkdilim Mevkii'nde oldukça sarp, kayalık derin vadilerin oluşturduğu engebeli arazi üzerinde, kuzeye doğru uzanan bir kaya kütlesinin kuzey-bati köşesinde yer alan Kapılıkaya Kaya Mezarı, Helenistik Dönem kaya mezarı olup M.Ö. 2'nci yüzyılda yaşamış olan komutan İkezios’a ait olduğu kabul edilmektedir. Mezar odasının kapısı üzerinde “İkezios” yazısı ve aşı boyasıyla renklenen bir haç motifi göze çarpmaktadır. Mezar odası kare planlı olup girişin sağ ve solunda niş şeklinde oyulmuş ölü şekilleri vardır. Çorum merkeze 27 kilometre mesafede bulunan Kaplıkaya Kaya Mezarına özel araç veya turlarla erişim sağlayabilirsiniz.
10-) Sıklık Tabiat Parkı
Çorum-Samsun yolu üzerinde yer alan Sıklık Boğazı olarak bilinen bölge 2009 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Alan, ziyaretçilerin piknik, doğa yürüyüşü, fotoğraf çekimi, bitki ve yaban hayatı gözlemi gibi birçok farklı etkinliği yapmasına elverişlidir. Fauna tanıtım alanı içerisinde yer alan karaca, ceylan, geyik, yaban keçisi, yaban koyunu gibi yabani türler özellikle çocuk ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Sıklık Tabiat Parkı’nda bulunan seyir teraslarından Çorum Barajı şehir ve orman manzarası görülebilmektedir. Çorum-Samsun karayolunun 7. km’sinde bulunan parka özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Çorum’un yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Çorum Saat Kulesi’nin hemen yanında yer alan Ali Paşa Hamamını; Çorum’a 140 kilometre uzaklıktaki Kargı Yaylasını; İskilip ilçesinin Sorkun Köyünde bulunan Karayanık Şelalesini ve 35 han odasından oluşan tarihi Veli Paşa Hanını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Çorumun iklimi ve ziyaret edilecek mekânların niteliği dikkate alındığında Çorum için en ideal ziyaret dönem bahar aylarıdır. Çorum için 2 veya 3 günlük bir gezi programı uygun olacaktır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Anadolu’nun kültür ve sanat geleneğini devam ettiren, birçok uygarlık kalıntısını saklayan açık hava müzesi durumundaki Çorum, mutfak kültürü bakımından da zengindir. Özellikle “Çorum beşlisi” olarak bilinen ve düğünlerde yapılan; düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklava gibi başlıca lezzetlerin yanı sıra, il merkezinde, ilçelerde ve köylerde, kendine mahsus özellik gösteren yemek türleri ve pişirme çeşitleri vardır. Yolunuz Çoruma düştüğünde özellikle kuzu etinden hazırlanan ve uzun saatler kısık ateşte pişirilen Kuzu Tandır ;
Çorum ve çevresinde yetişen madımak otu kullanılarak yapılan Pastırmalı Madımak ;
hamurun iç harcına dana kıyma kullanılan, bol salça soslu ve tereyağlı nefis Çorum Mantısı; Yeşil mercimeğin başrolde yer aldığı Çatal Aşı; emeği bol, yapımı zahmetli ve pişmesi en az 15 saat süren İskilip Dolması ;
Çorum ve çevresinde yetişen bir mantar türü olan, kuzu göbeği kullanılarak hazırlanan Göbelek Dolması tadacağınız lezzetler listesinde bulunsun.
Çorum başta Hattuşaş ve Alacahöyük olmak üzere bölgede yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan sayısız tarihi eseri görmek için şehre gelenlerin konaklayabileceği birbirinden güzel konaklama imkânlarına sahiptir. Çorumda ziyaretçi potansiyelini karşılayacak, her bütçeye uygun oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Çorum ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Çorum Merkez Öğretmenevi: Bahçelievler Mah. Çamlık Cad. No:12. Çorum
Tel: (364) 221 75 47 – 221 75 48
Web: http://corumogretmenevi.meb.k12.tr/
Çorum Polisevi: İnönü Cad. Emniyet Sok. No:1. Devlet Hastanesi Arkası. Çorum
Tel: (364)224 10 09
Hitit Üniversitesi Konukevi: Karakeçili Mah. Gazi Cad. No. 99 Çorum
Tel: 0 364 222 1 777
Çorum DSİ 54. Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi: Ankara Yolu 2. Km. Çorum
Tel: 0 364 224 71 54
Çorum TEDAŞ Misafirhanesi: İnönü Cad. No:137 Çorum
Tel: 0 364 225 33 61-2
Hitit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli: Buharaevler Mah. Buhara 8. Sk. No:8, Merkez/Çorum
Tel: 0 (364) 226 10 10
Çorum zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali:
Geleneksel olarak düzenlenen ve Çorum’un simgelerinden biri haline gelen Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali Çorum Belediyesi tarafından her yıl Temmuz ayında gerçekleşmektedir. Çorum’un tanıtımına katkı sağlamayı hedefleyen festival kapsamında konserler, anfi tiyatroda her akşam bir film gösterimleri, halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve çeşitli alanlarda yarışmalar düzenlenmektedir.
Ortaköy Şapinuva İncesu Kanyonu Kültür Tanıtım Etkinlikleri Festivali:
Ortaköy Belediye tarafından bölgenin tanıtılması amacıyla her yıl Eylül ayında gerçekleştirilen festival kapsamında folklor gösterileri, mehteran gösterileri, “Geçmişten günümüze yöresel tatlı ve çorba yarışması”, halk konserleri, havai fişek gösterileri, Şapinuva’dan Ortaköy’e ‘Şapinuva Gençlik Koşusu’ ve İncesu’dan Ortaköy’e ‘Kanyon Bisiklet Yarışı’ gibi birçok etkinlik düzenlenmektedir. Bunlar haricinde aşağıdaki festival ve etkinlikler düzenlenmektedir;
İskilip Dolma, Turşu Ve Çilek Festivali: Ağustos- İskilip
Gökköy Yaz Şenliği: Temmuz- Çorum
Geleneksel Ceviz Festivali Kültür Ve Sanat Etkinlikleri: Ekim-Oğuzlar
Pırlanta Pirinç Festivali: Eylül- Osmancık
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Çorum’da, AHLPARK isimli alışveriş merkezi Çorum’a gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih bir yerdir. Bunun yanında şehrin merkezi caddelerinde yer alan yöresel ürün mağazalarında ve eski çarşılarında da alış veriş yapabilirsiniz.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Çorum’un sosyal ve kültürel yaşamına hareket katan Buhara Kültür Merkezi, yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Çorum Devlet Tiyatrosu, yıl boyunca önemli gösterilere imza atmaktadır. Sinema ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Çorum Belediyesi Buhara Kültür Merkezi: Buharaevler Mah. 1.Sokak No: 2 Çorum
Tel: 364 777 10 20
Çorum Devlet Tiyatrosu: Karakeçili, Hamit Kaplan Cd. No:3, Merkez/Çorum
Tel: (0364) 213 33 43
3-) Üniversite
Çorum’da 17 Mart 2006 tarihinde kurulan Hitit Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversitenin mevcut halde, 11 fakültesi, 1 enstitüsü, 1 yüksekokulu, 7 meslek yüksekokulu ve 21 araştırma merkezi bulunmaktadır. Üniversitenin bu birimlerinde görev yapan 866 öğretim elemanı ve 618 idari personel, yaklaşık 16000 öğrenciye hizmet vermektedir. Şehir merkezinde yer alan Saat Kulesi yanından her 15 dakikada bir hareket eden toplu taşıma araçları ile Üniversitenin Kuzey Kampüsüne ulaşım sağlanabilmektedir.
Hitit Üniversitesi: Kuzey Kampüsü Çevre Yolu Bulvarı 19030 Çorum
Tel: 0364 219 19 19
Web: http://hitit.edu.tr
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Hitit Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 3 tanesi il merkezinde 3 tanesi ilçelerde olmak toplam 6 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Hayrettin Karaman Öğrenci Yurdu: Çepni Mh. Fen Lisesi 2.cd. No:2 Merkez/Çorum
Telefon: 0(364) 226-62-37, 0(364) 777-07-71
Kerebi Gazi Öğrenci Yurdu: Üçtutlar Mahallesi Eşref Hoca Caddesi No:56 Merkez/Çorum
Telefon: 0(364) 227-8055
İskilipli Atıf Hoca Öğrenci Yurdu: Mimarsinan Mah. Erzurum Dede 38.sok. No:5 Çorum
Telefon: 0(364) 333-08-22
Osmancık Öğrenci Yurdu: Koyunbaba Mahallesi Eminederesi Kümeevler No:35 Osmancık/Çorum
Telefon: 0(364) 611-70-70
Sungurlu Öğrenci Yurdu: Yenihayat Mahallesi 12046.Sokak No:21 Sungurlu/Çorum
Telefon: 0(364) 311-19-35, 0(364) 311-19-36
İskilip Öğrenci Yurdu: Hacıpiri Mahallesi Ahmet Yesevi Caddesi Küme Evler No:30 İskilip/Çorum
Telefon: 0(364) 511-01-05
4-) Kütüphane
Çorum ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Hitit Üniversitesi Kütüphanesi bulunmaktadır.
Çorum İl Halk Kütüphanesi: Mimar Sinan Mh. 3.Cd. No:11 Merkez / Çorum
Tel: (0364) 234 73 39
Web: http://corum.kutuphane.gov.tr/
Faik Tonguç Çocuk Kütüphanesi: Çöplü Mah. Çöplü 2. Sok. No:7 Çorum
Tel: 364 213 91 53
Mehmet Şadisoğlu Çocuk Kütüphanesi : Bahçelievler Mah. Yeşilyurt 4.Sok. No:2/A Çorum
Tel: 364 221 68 59
Eşref Ertekin Halk Kütüphanesi: Ulukavak, 12. Sok. Garantievler No:5, Çorum
Tel: (0364) 226 16 20
Hasanpaşa Yazma Eser Kütüphanesi: Çöplü Mah. Camikebir 3. Sok. No: 17 Çorum
Tel: 0 364 201 02 19
Hitit Üniversitesi Kütüphanesi: Kuzey Kampüsü Çevre Yolu Bulvarı 19030 Çorum
Tel: (0364) 219 2770
Çorum Valiliği
Karakeçili Mh. Gazi Cd. Hükümet Konağı No:61 Çorum
0364 213 5207
Çorum Belediyesi
Yeniyol Mah. Gazi Cad. No: 2 PK.19200 Çorum
0364 333 0 333
Çorum İl Emniyet Müdürlüğü
Karakeçili Mah. Fuar Cad. No:1, Merkez/Çorum
0364 224 10 09
Çorum İl Jandarma Komutanlığı
Karakeçili Mah Fatih Cad. Nu:151 Çorum
0364 223 11 11
https://corum.jandarma.gov.tr/
Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Üçtutlar Mah. Eşref Hoca Caddesi No:8 Çorum
0364 224 17 83 / 224 02 01
Çorum İl Sağlık Müdürlüğü
Bahçelievler Mah. Çamlık Sok. No: 86 /A Çorum
0364 219 5500
https://corumism.saglik.gov.tr/
İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi
Meydan Mh, Hastane Cd. No:12, İskilip/Çorum
0364 511 05 05
https://iskilipdh.saglik.gov.tr/
Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Çepni Mah. İnönü Cad. No:176 ÇORUM
0364 219 30 00