1-) Tarihi Doku
Gaziantep tarih boyunca Anadolu'da kurulan ve Anadolu'ya egemen olan tüm devletler için önemli bir merkez olmuştur. Gaziantep ve çevresinde yapılan araştırmalara göre yöre, Anadolu’nun ilk yerleşilen alanlarından biridir. Yöredeki ilk yerleşimlerin M.Ö. 10.000’lere tarihlenen Paleolitik Çağ’a uzandığı yapılan kazılarda ele geçen buluntulardan anlaşılmaktadır. Ayrıca bölgede Kalkolitik, Tunç, Mitanni, Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemleri yaşanmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birleşme noktasında yer alan Gaziantep’in doğusunda Şanlıurfa, batısında Osmaniye ve Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş, güneyinde Suriye, kuzeydoğusunda Adıyaman ve güneybatısında Kilis illeri bulunmaktadır. Şehirde genellikle dalgalı ve engebeli araziler yaygındır. Gaziantep'te çok sayıda pınar bulunmasına karşın hiç doğal göl bulunmamaktadır. Bu yüzden şehrin birçok yerine yapay göller ve barajlar inşa edilmiştir. Gaziantep platosu üzerine kurulmuş olan Gaziantep il merkezinin yakınında hiç doğal orman bulunmaz. Bu yüzden il çevresinde kızılçam ağaçlarından oluşan yapay ormanlar oluşturulmuştur.
Bölgelerarası geçiş noktasında bulunan Gaziantep, İzmir’e 1106 km, İstanbul’a 1126 km ve Ankara’ya 673 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu 2.069.364 olarak tespit edilmiştir.
Büyükşehir statüsünde bulunan Gaziantep’in, merkez ilçeleri Şahinbey ve Şehitkâmil dâhil Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli ve Yavuzeli olmak üzere toplam 9 İlçesi, 4 beldesi ve 511 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Gaziantep, Akdeniz ve kara ikliminin geçiş noktasında yer almaktadır. Şehrin güney kesimleri Akdeniz ikliminin etkisinde olmakla beraber, genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. İlde yağış en çok kış ve ilkbahar aylarında görülür.
Gaziantep ilinin çok büyük bir bölümü Güneydoğu Anadolu step alanı içinde kalmaktadır. Şehrin Kuzeybatı kesimi ise Akdeniz bitki örtüsü ile Güneydoğu Anadolu step örtüsü arasında bir geçit alanı durumundadır. Şehrin % 99’u tarıma elverişlidir. % 63’ü ekili dikili sahadır. % 22 orman ve fundalıktır. % 14’ü çayır ve meralardan ibarettir. Orman sahası azdır.
4-) Ekonomi
Dünya Bankası Rekabetçi Şehirler Bilgi Tabanı (CCKB) Projesi kapsamında dünyanın en rekabetçi 7 kentinden biri seçilen Gaziantep, ekonomik açıdan başarılı ve ilginç bir kent olarak değerlendirilmektedir. Gaziantep ulaşım olanakları ve liman kentlerine yakınlığı sebebiyle ekonomik açıdan Türkiye'nin en zengin kentlerindendir. Coğrafi yönden GAP'ın giriş kapısı, sanayisi ve ticari hacmi ile GAP'ın merkezi olan Gaziantep, ekonomik yönden çevresindeki birçok ili etkisi altında tutarken son yıllarda turizm alanında da ciddi yatırımlar yapmaktadır. Gerçekleştirdiği üretim ve ihracat hacmi ile ülkemiz ekonomisine yön veren illerin başında gelmektedir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Gaziantep, Mezopotamya ve Akdeniz arasında bulunuşu, güneyden ve Akdeniz’den doğuya, kuzeye ve batıya giden yolların kavşağında oluşu, uygarlık tarihine ve bugüne yön vermiştir. Tarihi İpek Yolu’nun da bu bölgeden geçiyor olması ilin önemini ve canlılığını devamlı olarak korumasını sağlamıştır. Gaziantep, kara, hava ve demiryolu ulaşım imkânları ile önemli bir geçit noktasıdır. Kara ulaşımında güneyden ve Akdeniz’den doğuya ve kuzeye giden yolların kavşağında ve GAP’ın girişinde bulunmaktadır. Tarsus-Adana-Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu şehrin kara yolu ulaşımında önemli bir konumdadır. Türkiye’nin her yerinden bu güzel şehre otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 6 km mesafedeki otogara belediyeye ait otobüs veya firmaların servisleriyle ya da dolmuş kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gaziantep OTOGAR: Karacaahmet Mahallesi, 27630 Şehitkâmil/Gaziantep
Tel: 0 (342) 232 58 15
2-) Demiryolu
Gaziantep demir yolu ulaşımı bakımından yurt içi ve yurt dışı ulaşıma imkân sağlayacak niteliktedir. Gaziantep Tren Garı; Güneydoğu'da Adana, Malatya, Halep ve Bağdat'a yönelik tren seferlerinde önemli bir merkez halindedir. Irak ve Suriye ile bağlantısı olan demiryolu, ulaşım anlamında önemli olanaklar sağlamaktadır. Gaziantep demiryolu, Adana-Malatya demiryolunun Narlı İstasyonu’nu Halep-Bağdat demiryoluna bağlar. Ayrıca Fevzipaşa’dan geçen Halep Ekspresi de Gaziantep’in İslahiye İlçesi sınır kapısından Suriye topraklarına girmektedir. Şehir merkezinde bulunan Gaziantep Tren Garı'ndan, pek çok yere kolayca ulaşım sağlamak mümkündür. Şehir merkezine yürüme mesafesinde olan ve Gaziantep Otogarı'na sadece 5 km uzaklıkta bulunan Gaziantep Tren Garı'na, farklı bölgelerden özel araçlar ve çeşitli toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Gaziantep Tren Garı: Yaprak Mah. 27400 Şehitkâmil/Gaziantep
Tel: +90 342) 323 29 43
3-) Havayolu
Gaziantep’te Gaziantep Havaalanı bulunmaktadır. Havaalanından İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale ve Antalya başta olmak üzere birçok noktaya karşılıklı seferler düzenlenmektedir. Şehir merkezine 20 km. uzaklıkta bulunan havaalanından şehir merkezine toplu taşıma araçlarıyla ve Havaş servisleri ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Gaziantep Havalimanı: Sazgın Mah. 27900 Oğuzeli/Gaziantep
Tel: 0342 582 11 11
Şehrin Meşhur Yönleri
Gastronominin merkezi olana Gaziantep, yöresel ürünleri olan Baklavası ve Antep fıstığının yanı sıra mutfak kültürüyle de marka bir şehirdir. Tarihi mekân olarak Zeugma Antik Kenti şehrin adeta reklam yüzü olmuş durumdadır.
2-) Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler Gaziantep, zengin mutfağı ve eşsiz gezi noktalarının yanı sıra köklü kültürünü yansıtan pek çok hediyelik yöresel ürünü bulabileceğiniz bir şehirdir. Gaziantep seyahati sonrasında tatilinizi sonlandırırken, Gaziantep’te sanattan öte bir yaşam şekline dönüşen bakır işlemeciliğinin en güzel örneklerini, Gaziantep’in deriden yapılma geleneksel “köşker” adındaki pabuçlarını, Gaziantep şehri ile özdeşleşmiş sedef kakmalı ahşap kutuları ve kutlu kumaşından yapılmış kol çantalarını Bakırcılar Çarşısından Antep Yemenisi
ve birbirinden değişik tat ve kokuya sahip baharatları Baharatçılar ve Yemeniciler ÇarşısındanGaziantep’in yerel tatlarından biri olan kurutulmuş patlıcanları Elmacılar Pazarı’ndan alabilirsiniz.
Ayrıca Zincirli bedesteni ve diğer yöresel dükkânlardan Antep işi adı verilen kumaş dokumasını, Nizip’ten zeytinyağlı sabunu alabileceğiniz yöresel ürünlerdir. Gaziantep Baklavası ve Antep fıstığı da Gaziantep gezinizin sonunda yanınızda götürebileceğiniz hediyelik eşyalar arasındadır.
Köklü geçmişe sahip olan illerimizden biri olan Gaziantep, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yapılarıyla da adından söz ettirmektedir. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan şehirde doğal afetler ile meydana gelen yapılar bulunduğu gibi Persler ve Osmanlı Devleti tarafından yapılan eserler de yer almaktadır. Yıllar içerisinde çok fazla değişikliğe maruz kalan şehir, yine de kendisine özgü mimarisini en iyi şekilde korumuştur.
1-) Zeugma Antik Kenti
Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda, tepeler üzerine kurulmuş olan Zeugma, Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator tarafından MÖ 300’de, Büyük İskender’in, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde kurulmuştur. Yaklaşık 20 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olan Belkıs/Zeugma Antik Kenti; Fırat'ın geçilebilir en sığ yerinde olması, askeri ve ticari bakımdan çok stratejik bir bölge olması nedeniyle tarihin her döneminde önemini korumuştur. 80 bin nüfusu ile döneminin en büyük kentlerinden biri olan Belkıs/Zeugma, tarihin değişik dönemlerinde değişik isimlerle anılmıştır. Şehir, MÖ 31’den itibaren Roma’ya bağlanarak adına geçit-köprü anlamında “Zeugma” denilmiştir. Roma Dönemi'nde kent altın çağını yaşamıştır. MS 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur, Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmıştır. Bu tarihten sonra Zeugma bir daha eski ihtişamına ulaşamamıştır. Bölgenin sadece bir bölümünde gerçekleştirilen kazılarda gün ışığına çıkarılan mozaikler Zeugma’nın tam anlamıyla bir mozaik kenti olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu tarihi mekâna özel araç veya Gaziantep Nizip ilçesinin Belkıs Merkez Mahallesi'ne giden toplu taşıma araçlarıyla ya da turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Gaziantep Kalesi
Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisi olan Gaziantep Kalesi, ilk olarak Roma Dönemi'nde höyük üzerinde bir gözetleme kulesi olarak yapılmış, bugünkü biçimini ise “Kaleler Mimarı” olarak adlandırılan Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde MS. VI. yüzyılda almıştır. Kale çapı yaklaşık 100 metre, çevresi 1200 metre olan gayrı muntazam dairesel bir şekle sahiptir. Kale bedenleri üzerinde 12 adet kule mevcuttur. Gaziantep şehir merkezinde bulunan Kaleye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Rumkale
Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konuşlanmış olan Rumkale’deki mimari kalıntılar Geç Roma ve Ortaçağ karakteri taşımaktadır. Kalede bugün görülebilen yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendek yer almaktadır. Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hıristiyanlık dinini yayması nedeniyle Hıristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynamaktadır. Kale bir yarımada üzerinde bulunduğu ve yarımadanın da hendek ile bağlantısı kesildiği için, ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 km uzaklıktaki kasaba köyünden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler ile yapılmaktadır.
4-) Tarihi Gaziantep Evleri
Gaziantep'e özgü kışın sıcak, yazın da serin tutma özelliği bulunan "Havara" ve "Kıymık" adı verilen taşlardan yapılan ve yüzlerce yıllık geçmişe sahip tarihi Gaziantep evleri, yüksek duvarlar arkasında, dış mekânlardan mümkün olduğunca soyutlanmış, avluya dönük yapılardır. Genellikle iki katlı olan bu tarihi evlerdeki avlulara, yaşantının büyük bölümünün burada geçmesi nedeniyle “hayat” denilmektedir. Mahremiyeti sağlamak için zemin katlarda sokağa bakan pencere açılmaması da hayat denilen mekânları vazgeçilmez kılmıştır. Şehir merkezinde yürüme mesafesinde olan bu evler Gaziantep gezilerinin mutlak duraklarından biridir.
5-) Bakırcılar Çarşısı
Gaziantep’in en çok ziyaret edilen mekânlarından biri olan Bakırcılar Çarşısı, birçok el sanatı esnafının üretim yaptığı bir çarşılar kompleksinden oluşmaktadır. Gaziantep Bakırcılar Çarşısı ahşap kaplamalı dükkânları, taş döşenmiş sokakları ile ziyaretçilerine başka bir dönemden kesitler sunmaktadır. Bakırcılar Çarşısında yer alan dükkânların yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 19'uncu yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Tek katlı dükkânlardan oluşan çarşı, hanlar bölgesi içinde yer almaktadır. Kemerli girişlerle sokağa açılan dükkânlar düzgün kesilmiş sert kalker (keymıh) taştan yapılmıştır. Çarşıya adını veren ve 400 yıllık geçmişi olan bakırcılık sanatı varlığını günümüzde de yoğun bir şekilde devam ettirmektedir. Şehir merkezinde yürüme mesafesinde olan Çarşıya her türlü ulaşım çok kolaydır.
6-) Zincirli Bedesteni
Geçmişten günümüze ayakta kalmayı başaran ve ticari fonksiyonlarını devam ettiren Zincirli Bedesten, modern zamanların AVM’si gibi bir işlev görmüştür. XVIII. yüzyılın ilk çeyreğinde Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Zincirli Bedesten, halk arasında “Kara Basamak Bedesteni” olarak bilinir. Geçmişte kasapların yer aldığı bedesten restorasyon sonrası 73 dükkan ile ticari faaliyette bulunmak isteyen özellikle baharatçı ve turistik eşya satıcılarına otantik bir ortam sunmaktadır. Şehir merkezinde yürüme mesafesinde olan Bedestene her türlü ulaşım çok kolaydır.
7-) Tarihi Tahmis Kahvehanesi
Bir kahvenin kırk yıl hatır varsa da bu kahvehanenin 400 yıllık hatırı ve hatırası vardır. Türkmen Ağası ve Sancak Beyi Mustafa Ağa Bin Yusuf tarafından, Mevlevihane Tekkesi’ne gelir getirmesi amacıyla 1635-1638 yılları arasında yaptırılmıştır. 1901-1903 tarihinde iki büyük yangın geçirmiştir. Mevlevihane’nin postnişini Feyzullah oğlu Şeyh Münip Efendi, Tahmis Kahvesi ve 33 dükkânı yeniden yaptırmıştır. Türkiye’de halen hizmet veren en eski kahvehanesi olan Tahmis kahvehanesi, uzun yıllar “Löküslü Kahve” ve “Tömbekici Kahvesi” olarak da anılmıştır. Şehir merkezinde bulunan Kahvehaneye yürüyerek çok rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
8-) Hayvanat Bahçesi
2001 yılında hizmete giren Hayvanat Bahçesi, Türkiye'nin en büyük doğal hayatı koruma alanı unvanına sahiptir. Doğal hayatı koruma alanı içerisinde idari bina, kafeterya, maymun evi, 21 bölümlü akvaryum, fok gösteri merkezi, deve-lama evi, at evi, kanguru evi, deve kuşu evi, kanatlılar için kuş kafesi inşa edilmiştir. İçinde yüzlerce türün bulunduğu kuş kafesi 400 m² alana sahip 30 m yüksekliğinde hayvanların yazın ve kışın içerisinde rahatlıkla uçabilecekleri şekilde dizayn edilmiştir. Hayvanat bahçesi yaklaşık 264 tür ve 6800 canlıyla sadece Gaziantep'e değil tüm bölgeye ve Türkiye’ye hizmet vermektedir. Gaziantep Hayvanat Bahçesi içerisinde düzenlenen tren ve nostaljik fayton turları ile ziyaretçiler hayvanat bahçesinin tamamını kolaylıkla gezme fırsatı bulmaktadırlar. Şehitkâmil ilçesinde Gaziantep Üniversitesi'nin arka tarafında bulunan Gaziantep Hayvanat Bahçesi özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Zeugma Mozaik müzesi
Eski Tekel fabrikası arazisi üzerine kurulmuş olan Zeugma Mozaik Müzesi, sanat tarihçileri, arkeologlar aynı zamanda tarih ve kültür meraklılarının göz bebeği bir müzedir. Müze, Türkiye’yi ve Gaziantep’i ziyaret etmek için tek başına sebep oluşturabilecek bir zenginliğe sahiptir. Gerek bina büyüklüğü gerekse sergilenen mozaiklerin kapladığı alan bakımından dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak bilinmektedir. Ayrıca başta Savaş Tanrısı Ares’in bronz heykeli olmak üzere Roma Dönemi’ne ait heykeller, sütunlar ve çeşmeleri de müzede görebilmek mümkündür. Ancak müzenin en önemli eseri Zeugma’nın Mona Lisa’sı olarak adlandırılarak antik kentin ve müzenin simgesi haline gelmiş olan M.S. 2'nci yüzyıl tarihli Maenad ya da daha bilinir adıyla Çingene Kızı Mozaiği'dir. Merkez Şehitkamil ilçesinde bulunan Müzeye özel araç veya turlarla ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Yesemek Açık Hava Müzesi
M.Ö. 2.000’in dördüncü çeyreği ile M.Ö. 8. yüzyıl arasında, yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel işleme atölyesi olan Yesemek, bölgenin Hitit hâkimiyeti altına girdiği M.Ö. 1375-1335 yılları arasında, İmparator 1. Şuppiluma zamanında işletmeye açılmıştır. Bir ara faaliyeti zayıflayan atölyede, Geç Hitit Krallıkları zamanında çalışmalar tekrar yoğunlaşmıştır. Yeni dönemde özellikle, Hitit, Suriye, Arami ve Asur sanat unsurları ağırlık kazanmıştır. Oriantalizm adıyla anılan bu üslup, batıda gelişmeye başlayan Ege Kültürlerini etkileyerek Yunan sanatının çekirdeğini oluşturmuştur. M.Ö VIII. yüzyılın son çeyreğinde Asurlularca, faaliyetine son verildiği ve ustalarının Asur’a götürüldüğü bilinen atölyede, her şey olduğu gibi kalmış ve 1890 yılına kadar zaman donmuş gibidir. Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi, taşların ocaktan kesilmesi, yontu taslaklarının hazırlanması ve tamamlanmasına kadarki evrelerin teker teker örnekleriyle görülebileceği dünyada başka bir benzeri olmayan bir heykel okulu niteliğindedir. Gaziantep’in İslahiye ilçesinin 22 km. güneydoğusunda bulunan Yesemek Köyünün Karatepe sırtlarında yer alan açık hava müzesine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Gaziantep’in yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra 17. yüzyıldan günümüze kadar kullanılan en gözde oyuncakların sergilendiği Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesini; Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve sadece Gaziantep’in değil, bölgenin en büyük kervansarayı olan Şire Hanı; İslam kültürüne ait olan bilimsel faaliyetlerin, icatların ve keşiflerin detaylı bilgilerine yer verildiği Gaziantep İslam Bilim Tarihi Müzesini; Türkiye’deki ilk mutfak müzesi olan Emine Göğüş Mutfak Müzesini; Asurlular, Medler, Hititler, Perslerin ve Büyük İskender’in izlerine rastlayacağınız Dülük Antik Kentini; Türk mimarisinin en eşsiz tasarımlarından olan Pişirici Kasteli ve Mescidini; Gaziantep Kalesi’ne oldukça yakın bir mesafede konumlanan Keloğlan Mağarasını; Türkiye’nin elle dikilmiş en büyük koru ormanlarından biri olma özelliğine sahip Dülükbaba Tabiat Parkını; Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bahsettiği ve aktif olarak hizmet veren Naib Hamamını; Gezegenevi ve Bilim Merkezini ve Dünya El Sanatları Kültür Müzesini de gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Gaziantep sahip olduğu iklim özelliklerinden dolayı yazları çok sıcak olduğundan yaz ayları gezi için iyi bir dönem değildir. Gezilecek tarihi, kültürel ve doğal yerlerin niteliği de dikkate alındığında ilkbahar ve sonbahar ayları ideal gezi dönemleridir.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Gaziantep markalaşmış bir gastronomi şehridir. Antep mutfağı gerçek manada şehrin ismi ile anılan nadir mutfaklardan biridir. Antep mutfağı, kullanılan malzemelerin çeşitliliği, farklı pişirme teknikleri ve bölgede hüküm süren medeniyetlerin etkileri nedeniyle Türk ve Dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Gaziantep mutfağı, UNESCO Yürütme Kurulunun aldığı karar doğrultusunda 116 şehrin katılımı ile kurulan Yaratıcı Şehirler Ağı Listesine 11.12.2015 tarihinde girerek Dünya Mutfağında hak ettiği yeri almıştır. Gaziantep’e gittiğinizde genelde sabahları ve hafta sonları tüketilen bol fıstık ve kaymağın oluşturduğu mükemmel lezzet Antep Katmerini;
Gaziantep kahvaltılarının bir diğer olmazsa olmazlarından biri olan Beyran Çorbasını; Gaziantep’in ülke geneline yayılmış en lezzetli yemeklerinden Ali Nazik Kebabını;
yeni doğum yapan ineklerin lezzetli sütünden yapılan ve lavaş, kaymak, bal ve şeker ile tüketilen Batma Kaymağı; et-patlıcan kombinasyonunun en iyi örneklerinden biri olan Patlıcan Kebabını;
çıtır hamur üzerinde etin tadını aldığınız ve lahmacunların piri olan Gaziantep Lahmacununu;
Gaziantep’in dünyaca ünlü tescilli lezzeti Baklavasını;
Küçük soğanların arasına patlıcan kebabında olduğu gibi kıyma koyularak fırında pişirilen Soğan Kebabını; koyun omurgasında yer alan, ortalama 15 cm’lik tamamen sinirsiz, yumuşacık bir etten yapılan Küşlemeyi yemeyi ve üzerine de Tarihi Tahmis Kahvesinden de kahvenizi içmeyi unutmayınız.
Eskilerin “Ayıntap” dediği bu güzel şehir adını Osmanlı’dan; Gazi sıfatını ise Milli Mücadele Dönemi'ndeki kahramanlıklarından almıştır. Mutfağına ayrı, tarihine ayrı saygı duyulan bu şehrin yüzlerce hatta binlerce yıllık kültürel geçmişine tanık olmak için her yıl yüzbinlerce insan bu şehri ziyaret etmektedir. Şehrin her mevsim canlı turizm potansiyelini karşılayacak, her bütçeye uygun oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özellikle Şehitkâmil, Şahinbey ve Bey Mahallesi bölgesi ideal konaklama mekânlarının bulunduğu yerlerdir. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Gaziantep ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Şahinbey Öğretmenevi: Bey Mah. Atatürk Bulvarı. No:23. Şahinbey/ Gaziantep
Tel: (342) 231 3110 – 230 86 97- 221 08 16
Gaziantep Polisevi: Osmangazi Mah. 62. Cadde. No: 23. Şehitkâmil/Gaziantep
Tel:(342) 360 04 00
Gaziantep Devlet Su İşleri Misafirhanesi: Budak Mah. Fevzi Çakmak Bulv. Kalyon Kavşağı, 27090 Şehitkâmil/Gaziantep
Tel: (0342) 321 36 01
Gaziantep Karayolları Genel Müdürlüğü Misafirhanesi : Budak Mah., Maraşal Fevzi Çakmak Blv. No:90, 27090 Sammezreası Köyü/Şehitkâmil/Gaziantep
Tel: (0342) 321 34 02
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Misafirhanesi: Yeditepe Mah. Üniversite Blv. No:325, 27470 Şahinbey/Gaziantep
Tel: (0342) 360 60 60
Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü Misafirhanesi: Binevler Mah. Üniversite Blv. No: 20 Şahinbey/Gaziantep
Tel: 0342-3351727 )
Gaziantep Üniversitesi Turizm Uygulama Oteli: Yamaçtepe Mah. Burç Yolu Üzeri 1.Km (Hayvanat Bahçesi Girişi) Şahinbey/Gaziantep
Tel: 0342 360 90 45
Gaziantep Defterdarlığı (Maliye) Misafirhanesi: Güneykent Mah. 241 Sk. No:2 Şahinbey/Gaziantep
Telefon: 0 (342) 360 15 77
Gaziantep zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Uluslararası GastroAntep Hasat Günleri:
Gaziantep’in zengin mutfağıyla sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşımayı hedefleyen Uluslararası GastroAntep Hasat Günleri’nde; yerli yabancı şefler, gastronomi profesyonelleri, Türkiye’nin önemli yatırımcıları ve gurmelerinin yanı sıra yerli-yabancı basın mensupları katılmaktadır. Festival her yıl Eylül ayında Festival Park’ta gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Festival, Antep Fıstığının tüm dünyaya tanıtımının yapılması ve ekonomik değerinin artırılmasını amaçlamaktadır. Festival Gaziantep’in tüm kültürel değerlerinin tanıtıldığı, yerli ve yabancı birçok katılımcının yer aldığı büyük bir festivale dönüşmüştür. Festival kapsamında kültür ve sanat etkinlikleri, kortej, konserler, sergiler, yarışmalar, kardeş şehir gösterileri, söyleşi ve halk oyunları düzenlenmektedir. Festival her yıl Eylül ayında gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivali: Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen festival, her yıl Nisan ayında GAÜN Mavera Kültür ve Sanat Merkezi Ana Salonunda gerçekleştirilmektedir.
Bunların haricinde her yıl Ekim ayında Yavuzeli ilçesinde düzenlenen Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali ve Kırkayak Kültür Sanat ve Doğa Derneği tarafından her yıl Kasım ayında düzenlenen Uluslararası Zeugma Film Festivali de katılması tavsiye edilen festivallerdir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Gaziantep’te, Forum Gaziantep, M1 Gaziantep, PrimeMall ve Sanko Park isimli alışveriş merkezleri, Gaziantep’e gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekânlardır. Ancak Gaziantep’in Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesteni ve diğer tarihi çarşı ve yöresel dükkânları da gezmek ve alışveriş için ideal mekânlardır.
Gaziantep’in tarihi ve kültürel zenginliği sosyo-kültürel yaşamına da yansımıştır. Şehir merkezinde bulunan Gaziantep Sanat Merkezi, Gaziantep Üniversitesi Mâvera Kongre ve Sanat Merkezi ve Korkut Ata Kültür Sanat Merkezi gibi kültür ve sanat merkezleri sayesinde yıl boyu birçok kültür ve sanat etkinliğine gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ve Gaziantep Devlet Tiyatrosu yıl boyunca Onat Kutlar Sahnesinde önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür - sanat ve tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Gaziantep Devlet Tiyatrosu: İncili Pınar Mah. 3. Cad. Şehitkâmil, Gaziantep
Tel: 0342 221 17 50
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu: Bey Mah. Atatürk Blv. Çınar Apt. Kat: 2 Gaziantep
Tel: 0506 473 4718-0505 392 3068
3-) Üniversite
Gaziantep ekonomisi, kültürü ve tarihiyle önde olduğu gibi eğitim noktasında da önemli bir konumdadır. Bölgenin önemli üniversite şehirlerinden biridir. Şehirde Gaziantep Üniversitesi , Hasan Kalyoncu Üniversitesi, SANKO Üniversitesi Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olmak üzere 4 üniversite bulunmaktadır.
Gaziantep Üniversitesi: Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkâmil / Gaziantep
Tel: (342) 360 12 00
Web: http://www.gantep.edu.tr/
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi: Beştepe Mah. 192180 No’lu Cadde 27010 Şahinbey/Gaziantep
Tel: 0530 948 43 00
Web: http://www.gibtu.edu.tr/index.html
Hasan Kalyoncu Üniversitesi: Havalimanı Yolu üzeri 8.km Şahinbey/Gaziantep
Tel: 0342 211 80 80
SANKO Üniversitesi: İncilipınar Mah. Gazi Muhtar Paşa Bulv. No:36 27090 Şehitkâmil/ Gaziantep
Tel: 0342 211 65 00
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 6 si il merkezinde 3 tanesi ilçelerde bulunan toplam 9 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Gaziantep Nilüfer Öğrenci Yurdu: Şahintepe Mah. 426 Nolu Cadde No:4 Şahinbey/Gaziantep
Tel: 0342 360 06 77
Oğuzeli Öğrenci Yurdu: Fatih Mah 45 Nolu Sok.N0 1 Oğuzeli/Gaziantep
Tel: 0(342) 571-20-07
Gazikent Öğrenci Yurdu: Yeşilkent Mah. Havaalanı Yolu Bul. Öğrenci Yurdu Sit. No: 267 /1A / 1 Şahinbey / Gaziantep
Tel: 0(342) 424-00-11, 0(342) 424-00-12
Ezogelin Öğrenci Yurdu: 15 Temmuz Mah. Üniversite Bulvarı 316/U Gaziantep Üniversitesi Kampüs İçi Şehitkâmil/Gaziantep
Tel: 0(342) 360-29-18
Gaziantep Şahinbey Öğrenci Yurdu: Şahintepe Mah. 426 Nolu Sokak No:4 Şahinbey/Gaziantep
Tel: 0(342) 360-0698, 0(342) 360-0699
Abdülkadir Güllüoğlu Öğrenci Yurdu: Batıkent Mah. 9121 Nolu Sokak No:1 Şehitkâmil/Gaziantep
Tel: 0(342) 502-04-39
Ümmü Gülsüm Öğrenci Yurdu: 15 Temmuz Mahallesi Gaziantep Üniversitesi Kampüs İçi 316/51 Şehitkâmil/Gaziantep
Tel: 0342 360 06 98
Nizip Yurdu: Samandöken Mevkii Nizip MYO Yanı No:93/C Nizip/Gaziantep (A-B Kız Blok) - Fatih Sultan Mahallesi İpek Yolu Mevki Pafta 46, Ada 758, Parsel 39 Nizip/ Gaziantep(C Erkek Blok)
Tel: 0(342) 523 10 11
Ukkaşe Öğrenci Yurdu: Arpalı Mah. Arpalı Sokak No:64/2 Daire No:1 İslahiye/Gaziantep
Tel: 0(342) 869-10-00, 0(342) 869-10-01
4-) Kütüphane
Gaziantep ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra burada bulunan üniversitelerin kütüphaneleri bulunmaktadır.
Gaziantep Münif Paşa Halk Kütüphanesi: Akyol Mah. Atatürk Bulvarı No: 121 Şahinbey / Gaziantep
Tel: 0342 231 45 76
Bilgi Yılı Kütüphanesi: Hürriyet Mah. Bademci Sok. 9/15 Şehitkâmil/Gaziantep
Tel: 0342 323 47 44
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çocuk Kütüphanesi: Değirmiçem Mah. Mehmet Emin Kılıçkale Cad. 8 Şehitkâmil/Gaziantep
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütercim Asım Kütüphanesi: Yeşilkent Mah. Havaalanı Yolu (Havaalanı Yolu 8. Km) Şahinbey/Gaziantep
Tel: 0342 211 80 80
Gaziantep Üniversitesi Kütüphanesi: Osmangazi Mah. Üniversite Blv. Şehitkâmil/ Gaziantep
Tel: 0342 317 1500
SANKO Üniversitesi Kütüphanesi: Gazimuhtar Paşa Bulvarı No:36 - 27090 Şehitkâmil /Gaziantep
Tel: +90 342 211 65 00 / 01 / 02 / 03 / 04
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphanesi: Beştepe mah. 192180 nolu Cadde 27010 Şahinbey/Gaziantep
Tel: 0342 909 75 00
T.C. Gaziantep Valiliği
İncilipınar Mah. Muammer Aksoy Bulvarı Şehitkâmil/Gaziantep
0342 220 13 47 - 0342 231 35 16
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cad. Şehitkâmil/Gaziantep
0342 211 12 00
Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü
İncilipınar Mah. 36057. Sok. No:30 Şehitkâmil/Gaziantep
0342 230 18 30
Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı
Beyazlar Cad. Ordu Cad. No:97 Şahinbey/ Gaziantep
0342 336 00 16
https://gaziantep.jandarma.gov.tr/
Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü
İncilipınar Mah. Şht. Mehmet Öter Cad. No:1 Şehitkâmil/Gaziantep
0342 231 10 58 - 0342 230 80 02 - 0342 231 33 90
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü
Kayaönü Mah. 42035 Nolu Sok. Şehitkâmil/Gaziantep
0342 220 96 14
https://gaziantepism.saglik.gov.tr/
Gaziantep 25 Aralık Devlet Hastanesi
Sarı Güllük Mahallesi Fevzi Çakmak Bulvarı Şehitkâmil/ Gaziantep
0342 338 25 25
Gaziantep Av. Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi
Hürriyet Caddesi Şahinbey/ Gaziantep
0342 221 07 00
Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi
Üniversite Bulvarı Şehitkâmil/ Gaziantep
0342 360 57 46
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Gaziantep Üniversitesi Kampus Alanı, Tıp Fakültesi Dekanlığı Şehitkâmil/ Gaziantep
0342 360 60 60