1-) Tarihi Doku
Giresun yöresi, Miletos, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden Cumhuriyete uzanan tarih çizgisinde medeniyetlerden çeşitlemeler sunan bir yöredir. MÖ 2000 yıllarından itibaren bölgede yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. İskitler, Miletoslular, Persler ve Kapadokyalılar Roma döneminden önce bölgede hakimiyet kuran topluluklardır. Romalılardan sonra Bizanslıların hakimiyet kurduğu Giresun'da 1200'lü yıllardan sonra Trabzon Rum İmparatorluğu dönemi yaşanmış ancak, bu devlet kısa bir süre sonra Selçuklu Devletinin ve ardından Moğolların bir eyaleti haline gelmiştir. Selçuklu Devleti yıkılınca bölge, Canik Beyliğinin eline geçmiştir. Yıldırım Bâyezîd devrinde Osmanlı Devletine ilhak edildi ise de kesin olarak Fâtih devrinde 1461’de Osmanlı Devletine dâhil olmuştur.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan Giresun’un, doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güney-batısında yine Sivas illeriyle komşu olup, kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır. Şehir merkezi, Aksu ve Batlama vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuş olup, bu yarımadanın doğusunda ve 2 km. açığında Doğu Karadeniz'in tek adası olan Giresun Adası bulunmaktadır.
Giresun’un İzmir’e 1194 km, İstanbul’a 933 km ve Ankara’ya 615 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 138.858 il genel nüfusu ise 448.400 olarak tespit edilmiştir. Giresun’un, merkez ilçesi dahil olmak üzere Alucra, Bulancak, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Keşap, Piraziz, Şebinkarahisar, Tirebolu ve Yağlıdere olmak üzere 16 İlçesi, 8 beldesi ve 551 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
İklim özellikleri ve doğa bitkisi örtüsü bakımından Dağlarının kıyıya paralel olarak uzanışından kaynaklı olarak Giresun'un kuzey ve güney kısımları birbirinden farklılık göstermektedir. Karadeniz kıyılarında ılık ve yağışlı iklim hüküm sürmektedir. Kelkit Havzası ve Giresun Dağlarının güneyinde ise yazlar sıcak, kışlar soğuk geçmektedir. Kıyı bölgesinde yağış 1300-1760 mm arasında iken, güneyde 564 milimetredir. Giresun kıyı bölgesi Rize’den sonra Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesidir.
Giresun ili bol yağış aldığı için, bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Her taraf yemyeşildir. İlin kuzey kesiminde kıyı ovalarının ardındaki yamaçlar 800 m. yükseltiye kadar fındık bahçeleriyle kaplıdır. Dört mevsim yeşil bir örtüyle kaplı olan Giresun arazisinin %34'ü orman, %25'i tarım (çoğunluğu fındık ağacı), %18'i çayır ve mera, %25'i tarım dışı alandır. İlin güney bölgelerinde daha çok bozkır bitki örtüsü ön plana çıkar.
4-) Ekonomi
Giresun ilinin ekonomisi tarıma (fındığa), balıkçılık ve tarıma dayalı sanayiye dayanmaktadır. Faal nüfusun yüzde 80’i tarımla uğraşmaktadır. Giresun’da ekim yapılan alanların yarısı fındık bahçeleri ile kaplıdır. Giresun fındığı dünyanın en kaliteli fındığıdır. Dünyada fındık ihracatında Türkiye ilk sırada olup, Türkiye’de yetişen fındığın da yüzde 25’ine yakınını Giresun temin etmektedir. Arazi yapısının dağlık ve engebeli olmasından dolayı tarla-bahçe alanları geniş değildir. Kıyı bölgesinde balıkçılık önemli bir geçim kaynağıdır. Giresun, son 15 sene içinde hızlı bir sanayileşme içine girmiştir. Aksu’da SEKA Kâğıt Fabrikası, Fiskobirlik Entegre Fındık İşleme Tesisleri ve Yonga Levha Fabrikası büyük sanayi kuruluşlarıdır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Giresun’da özellikle kara yolu ulaşımı çok faaldir. Giresun'un en önemli karayolu bağlantısı, kıyıya paralel olarak uzanan ve tüm doğu Karadeniz İllerinden geçen sahil karayoludur. Sinop’tan Hopa’ya kadar kıyıya paralel olarak uzanan devlet yolu, Giresun ve 7 ilçesinin içinden geçmektedir. Giresun’un Karadeniz’de 122 km kıyısı vardır. Giresun, Trabzon ve Samsun-Ankara yolu ile İstanbul’a, Trabzon-Gümüşhane-Erzurum transit yolu ile de Doğu Anadolu’ya bağlanmaktadır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
GİRESUN OTOGAR: Teyyaredüz Mah., Şht. Tuğgeneral Bahtiyar Aydın Cd. No:10, 28200 Merkez/Giresun
Tel: 0 (454) 215 01 27
2-) Demiryolu
Giresun’da demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.
3-) Havayolu
Giresun’da hava yolu ulaşımı 2015 yılında faaliyete geçen ve Türkiye'nin ilk deniz üstü havalimanı olan Ordu-Giresun Uluslararası Havaalanı vasıtasıyla sağlanmaktadır. Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu'nun Gülyalı ilçesi ile Giresun'un Piraziz ilçeleri arasında inşa edilmiş sivil kategorideki havalimanıdır. Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir’in yanı sıra Kıbrıs ve Almanya’ya uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Giresun merkeze ise 28 km mesafede bulunan havaalanına özel araçla veya her gün Tirebolu-Espiye-Keşap-Giresun-Bulancak-Piraziz-Havalimanı güzergahından HAVAŞ servislerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ordu Giresun Havalimanı Müdürlüğü: Hoşköy Mah. Ordu Cad. No:28/52 Gülyalı/Ordu
Tel: 0452 226 28 52
Şehrin Meşhur Yönleri
Karadeniz'in küçük ve şirin şehri olan Giresun, fındığı ile bilinmektedir. Türkiye’de yetişen fındığın da yüzde 25’ine yakınını Giresun temin etmektedir. Bunun yanı sıra ‘’Kiraz’ın anavatanı’’ Giresun’dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir. M.Ö. 74 yılında Romalı komutan Lucullus Doğu Karadeniz bölgesine yaptığı seferde batıda bilinmeyen yabani kiraz ağaçlarını görmüş ve Roma’ya geri dönerken kiraz fidanları götürmüştür. Böylece kiraz buradan tüm dünyaya yayılmıştır.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Giresun yöresel ürünleri bakımından zengin bir şehirdir. En meşhur yöresel ürünü elbette fındığıdır. Dolayısıyla Giresun gezisi sırasında fındığın en iyi üreticisi ve işleyicisi olan ''Fiskobilirlik Satış Reyonlarına'' veya ''Fındık Evin'e'' uğrayıp buradan, fındık, fındık ezmesi, fındık kreması, kavrulmuş fındık ve Giresun'a özel bin bir çeşit fındık ve fındık ürünlerinden alabilirsiniz.
Ayrıca Giresun Merkez de Atatürk bulvarı etrafında yörenin doğal olarak üretilen tereyağı, peynir ve çeşitli süt ürünlerinin alınabileceği birçok dükkan vardır. Sevdiklerinize Giresun'dan bir hediye ya da kendiniz için bir anı almak isterseniz Giresun Kale'sinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarından da renkli ve Giresun'a özel hediyeler alabilirsiniz.
Giresun, Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan tabiat güzelliği, tarihi, arkeolojik, folklorik değerleri ve fındık üretimiyle öne çıkan şehirlerden biridir. Giresun, yeşilin her tonunu sinesinde toplamış, ormanlarla kaplı yaylaların ve doğal plajların bulunduğu, 122 km’lik kıyıya sahip, sınırsız doğal ve kültürel zenginlikleriyle önemli bir turizm merkezidir. Doğu Karadeniz kıyılarının insan yaşamına elverişli tek adası Giresun Adası (Aretias) başlı başına bir turizm potansiyelidir. İşte Giresun’a gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Giresun Adası
Giresun Adası, Kefken Adası ile birlikte Karadeniz’de bulunan Türkiye'ye bağlı iki adadan biridir. Doğu Karadeniz’de antik çağda ve ortaçağda yerleşime sahne olmuş tek adası olan Giresun Adası, kıyıdan 1.6 km açıkta olup, 40.000 metrekare alana sahiptir. Adada özellikle Akdeniz defnesi ve Yalancı Akasya başta olmak üzere 71 tür doğal otsu ve odunsu bitki türü bulunmaktadır. Ada üzerinde ortaçağdan kalma surlar, 1 adet kilise, 1 adet şapel, 1 adet sarnıç, çok sayıda pithos ve mezar yapıları vardır. Gerek mitolojideki yeri, gerek üzerinde yer alan kültür varlıkları bakımından Doğu Karadeniz’deki üzerinde yerleşim olan tek ada hüviyetindeki Giresun adası aynı zamanda kuş türlerinin önemli bir üreme ve yaşam alanıdır. Giresun Adası’na Giresun Limanından hareket eden tekne turlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Giresun Kalesi
Pontus Kralı I. Pharnakes tarafından yaptırıldığı kabul edilen Giresun Kalesi, kenti ikiye bölen yarımadanın ucundaki tepe üzerine inşa edilmiştir. Antik kaynaklarda "Bronz Duvarlı Kale" olarak anlatılan Giresun kalesinde, Milli Mücadele Kahramanı Yarbay Topal Osman Ağa’nın mezarı, mağaralar, kaba taşlarla örülmüş surlar ve taş kabartmalar görülebilecek önemli noktalardır. Kale günümüzde piknik ve mesire yeri, günübirlik kullanın alanı olarak hizmet vermektedir. Şehir Merkezinde bulunan Giresun Kalesi’ne yürüyerek ya da şehir merkezinden şehir içi kale dolmuşları ile ulaşmanız mümkündür.
3-) Giresun Müzesi
Giresun’un tarih semti olan Zeytinlik semtinde bulunan Eski Gogora Kilisesinde hizmet veren Giresun Müzesinde Bölgeden toplanmış ve diğer müzelerden devir olmuş Arkeolojik ve Etnografik eserler ile Sikkelerin sergilendiği şehir müzesi olarak hizmet vermektedir. Müze içerisinde Eski Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri sergilenmektedir. Şehir merkezinde bulunan müzeye yaya olarak veya özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Mavi Göl
Giresun'daki Göksu Deresi'ndeki büyüklü küçüklü dört gölden oluşan Mavi Göl, Giresun'un Dereli ilçesinde 482 hektarlık alandaki şelaleleri, gölleri, akarsuları ve subasar ormanlarıyla dikkati çeken Kuzalan Tabiat Parkı'nın önemli kaynak değerleri arasında yer almaktadır. Karadeniz'in tek sodalı deresi olan Göksu Deresi içinde, havzanın kayalık yapısına bağlı oluşan göller, karların erimesiyle hazirandan itibaren aralık ayına kadar turkuaz renkte akmaktadır. Giresun merkeze 45 kilometre mesafede ve Karadeniz ve İç Anadolu bağlantısının sağlandığı Giresun-Şebinkarahisar yolundaki derede yer alan Mavi Göl’e özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu arada Mavi Göl’e gitmişken yaklaşık 1 km mesafedeki Kuzulan Şelalesini de ziyaret etmeyi unutmayın.
5-) Sis Dağı
Görele ilçe sınırları içerisinde bulunan Sis Dağı ve içinde bulunduğu yayla Giresun’da en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Ziyaretçilerine dört mevsimi bir arada sunan büyüleyici bir atmosfere sahip olan Sis Dağı, Doğu Karadeniz sıradağlarının uzantılarından biridir ve yüksekliği 2182 metredir. Sahile 40 km. uzaklıkta olan Sis Dağına 1.5-2 saatte ulaşılmaktadır. Yaz aylarında oldukça kalabalık bir nüfusa sahiptir. Yayla güzergahı boyunca doğa sporlarına elverişli pek çok rota bulunmaktadır. Bölge dağcılık aktivitesinin en fazla yapıldığı alanlardan biridir. Her yıl belirli tarihlerde kutlanan ‘Sis Dağı Şenlikleri’ yöredeki çok sayıda köy ve obadan gelenlerin katılmasıyla kutlanır. Sis Dağı ‘C Statüsünde Milli Park olarak korunmaya alınmıştır. Bulutlara komşu olmak ve Sis Dağı’na çıkmak için özel araç veya turları kullanmanız gerekmektedir.
6-) Kümbet Yaylası
Yayla gezmeyi sevenlerin muhakkak ziyaret etmesi gereken Kümbet Yaylası, 1600 metre yükseklikte ve Giresun şehir merkezine 60 km mesafede bulunmaktadır. Doğu Karadeniz’in en meşhur ve turistik yaylalarından biri olan Kümbet Yaylası, her mevsim değişen bitki örtüsünün yaratmış olduğu muhteşem güzellikteki manzarası ile ziyaretçileri büyüleyen bir ambiyansa sahiptir. Yayla yolu boyunca birçok yeme-içme tesisleri, tarihi ve kültürel yapılar bulunmaktadır. Bu yeşilin zirveyle buluştuğu yaylaya özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Arif Kumaş Plajı
Karadeniz’de en geniş ve uzun kumsala sahip olan Giresun’da yaz sezonu boyunca denize girme olanağı vardır. Sahil boyu şehir merkezi ve tüm ilçelerdeki plajlarda yeme-içme-temizlik gibi pek çok hizmet alınabilmektedir. Denize girebileceğiniz en güzel plajlardan biri de Arif Kumaş Plajıdır. Serin suyuyla çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri olan Arif Kumaş Plajında, yaz sezonunda keyifli yarışmalar ve aktiviteler gerçekleştirilmektedir. Şehir merkezine yakın mesafede bulunan plaja özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Hacı Abdullah Duvarı
Dünyada Çin Seddi’nden sonra korunma amaçlı olarak yapılan ikinci büyük duvar olduğu iddia edilen Hacı Abdullah Duvarının, Hacı Abdullahzade tarafından 1610 yıllarında Rum işçilerine yaptırıldığı bilinmektedir. Mera sınırlarını ayırmak ve yaban hayvanlarından korunmak için yapılan duvarın sadece bir kapısı bulunmaktadır. Toplam 6,5 kilometre uzunluğunda ve 1,5 metre yüksekliğindeki taş duvarı her yıl binlerce kişi ziyaret etmektedir. Yağlıdere ve Alucra ilçelerindeki yaylaları kapsayan ve 400 yıldır ayakta kalan bu duvarı ziyaret etmek için özel araç veya turlardan faydalanabilirsiniz.
9-) Hacı Miktad Camii
Hacı Miktad Caminin ilk olarak 1661 (H.1072) yılında Hacı Miktad Ağa tarafından inşa ettirildiği, 1841 (H. 1257) yılında ise Hacı Çalık Kapudan tarafından onarımının yaptırıldığı, doğu cephesindeki giriş kapısı üzerinde yer alan kitabeden anlaşılmaktadır. Kâgir sistemde inşa edilen yapı, uzunlamasına dikdörtgen planlıdır. Malzeme bakımından beden duvarlarında düzgün yonu bazalt; son cemaat yeri, kubbe kasnağı, pencere söveleri, minare, ağırlık kulesi ve duvarlara bitişik ayaklarda ise kesme andezit taş kullanılmıştır. Şehir merkezinde yürüme mesafesinde bulunan Camiye ulaşım kolaydır.
10-) Tarihi Zeytinlik Semti
Yaklaşık iki asır önce Avrupa’dan ithal edilen malzemelerle inşa edilen, Rumlar ile Türklerin yıllarca birlikte yaşadığı, türkülere konu olan Zeytinlik evleri, ziyaretçilerine tarihin içerisinde yolculuğa çıkarmaktadır. Zeytinlik Semti, Giresun’un tarihine ve kültürüne daha yakından bakma fırsatı bulacağınız, tarihten bugüne miras olan bir semttir. Kalenin güneydoğusunda yer alan Zeytinlik Semti tarihi Giresun evlerinden oluşur. Kentsel sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Zeytinlik Mevkii konumu itibariyle geleneksel Doğu Karadeniz yerleşmelerinin tüm özelliklerini taşımaktadır. Kentin geçmişteki dokusunu yansıtan gezilip görülecek müstesna bir semttir. Şehir merkezinde bulunan bu tarihi semte yürüyerek veya özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Giresun’un yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Şebinkarahisar ilçesi Kayadibi Köyü’nde bulunan Bizans dönemine ait Meryem Ana Manastırını; Hristiyanlığın ilk yayıldığı yıllardan kalma bir kaya tapınağı olan Kaya Kilisesini; Sen Jan Kalesi diye de adlandırılan Tirebolu Kalesini; şehir merkezine 56 kilometre uzaklıktaki Bektaş Yaylasını; Dereli ilçe sınırlarında yer alan ve krater gölü olan Sağrak Gölünü ve Giresun Dereli ilçesinde yer alan Kuzulan Tabiat Parkını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Karadeniz'de yeşille mavinin buluştuğu Giresun ilkbahar ve sonbaharda yoğun yağış aldığından ziyaret için en ideal dönem yaz aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Karadeniz’in bu güzel şehri kendine özgü bir mutfak kültürüne sahiptir. Tarihsel süreç içinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Giresun, zengin bir kültür mirasına sahiptir. Bu kültürün önemli bir yanını da “Mutfak Kültürü” oluşturur. Anadolu’nun kuzey bölgesinde yer alan Giresun mutfağına doğal bitki sebzeler ve deniz ürünlerinden oluşan yemekler hâkimdir. Giresun Kalesi'nin eşsiz manzarasında, isterseniz deniz kenarında ya da bir akarsu kenarında tamamen doğal şartlarda hizmet veren güzel mekânlarda köy kahvaltısının tadına varabilir, muhteşem doğa manzarası eşliğinde Giresun'un tadını çıkarabilirsiniz. Bunun yanında Giresun’a gittiğinizde pirinç pilavı ve taze fasulye yemeğinin bir araya geldiği Fasulye Diblesini; Ordu-Giresun civarında yetişen sakarca otundan yapılan Sakarca Mücverini;
kavrulan soğanların haşlanmış pezik ile buluştuğu Pezik Mıhlamasını; kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan Yağlaşı;
Yörenin geleneksel lezzetlerinden biri olan Çalıçileği Çorbasını; Giresunluların yayla pancarı dediği karalahana ve pirincin bir araya gelmesiyle yapılan Lahana Dilbesi; Mısır unu, süt ve yumurtadan yapılan Tavada Mısır Ekmeğini;
Sebze yemeği sevenler için bulunmaz bir nimet olan Isırgan Otu Yemeğini; Giresun’da oldukça fazla yetişen kara üzüm şırasından yapılan Samaksayı; Görele'nin tescilli pidesini ve dondurmasını; Şebinkarahisar'ın pestilini; yaylaların doğal ve taze et ızgarasını; sahil restoranlarının veya denize sıfır mekânların hamsi tava ve taze tutulmuş balığını mutlaka denemelisiniz.
Fındığın başkenti, kirazın anavatanı olan Giresun’a gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkânları bulunmaktadır. Giresun’a gelindiğinde merkezden başlayarak hemen hemen tüm ilçelerinde yıldızlı, yıldızsız tesisler (otel, apart, pansiyon) mevcuttur. Ayrıca Giresun’un birbirinden güzel yaylalarına çıkıp muhteşem doğanın içinde; otel, yayla evleri, bungalov ev, dağ evi veya pansiyonlar da konaklayabilir ve köy kahvaltısı eşliğinde doğanın tadına varabilirsiniz. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Giresun ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Giresun Merkez Öğretmenevi: Çınarlar Mah. Fevzipaşa Caddesi No. 69. Giresun
Tel: (454) 216 22 16 – 212 40 75 – 216 52 44
Giresun Polisevi: Çıtlakkale Mahallesi. Atatürk Bulvarı. No: 109. GİRESUN
Tel: (454) 215 40 11 – (505) 318 28 15
Giresun Üniversitesi Sahil Sosyal Eğitim Tesisleri Misafirhanesi: Sahil Sosyal Eğitim Tesisleri / Teyyaredüzü Mevkii Merkez/Giresun
Tel: (0454) 215 76 86
Giresun Üniversitesi Gazipaşa Misafirhanesi: Gazipaşa Yerleşkesi /Debboy Mevki/ Merkez- Giresun
Tel: 0 (454) 212 41 02
Giresun Defterdarlığı Misafirhanesi: Nizamiye Mah. Orhan Yılmaz Cad. Giresun
Tel: (0454) 216 08 83
Giresun zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali:
Giresun'da bazı geleneklerin yaşatılması amacıyla 1970’lerden beri sürdürülen Festival her yıl mayıs ayında Giresun Belediye Başkanlığı tarafından organize edilmektedir. Aksu Deresi'nin denizle buluştuğu yerde düzenlenen festivalde vatandaşlar, yerden topladıkları yedi çift, bir tek taşı sırtları dereye dönük olacak şekilde dilek tutarak fırlatırlar. Vatandaşlar, bir başka geleneği yaşatmak adına da üç ayaklı sacın içinden üç kez dilek tutup geçerler. Bunun haricinde festival kapsamında yöresel hak oyunları ekipleri gösteriler sunmaktadır.
Kuşdili Kültür Turizm ve Sanat Festivali:
Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy köyü halkı tarafından yüzyıllardır bölgeye özgü ıslıkla haberleşmekte kullanılan ve UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan “Islık Dili”nin yaşatılması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla, düzenlenen festival, her yıl Temmuz ayında Giresun Cumhuriyet Meydan’ında başlayıp Kuşköy Köyü’nde devam etmektedir. Festival Islık Dili Kültür ve Turizm Derneği tarafından organize edilmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Giresun’da, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada G-City ve Sabah Center isimli alışveriş merkezleri, Giresun’a gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında ''Fiskobirlik Satış Reyonları'' veya ''Fındık Evi'' ve Giresun Merkez de Atatürk bulvarı etrafında yöresel ürünlerinin satıldığı dükkânlar alışveriş için ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Giresun’da sosyal ve kültürel yaşamı da hareketlidir. Konak Gençlik Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca Vahit Sütlaş Sahnesinde önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu: Hacı Hüseyin Mah. Fevzi Paşa Cd. No:70, Merkez/Giresun
Tel: 0(454) 212 60 50
3-) Üniversite
Giresun’da 2006 yılında kurulmuş olan Giresun Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversitenin mevcut halde, 13 fakülte, 3 enstitü, 5 yüksekokul, 1 devlet konservatuarı, 13 meslek yüksekokulu, 21 uygulama ve araştırma merkezi ve 5 bölüm ile toplam 19 yerleşkede eğitim öğretim vermektedir. Üniversitenin merkez yerleşkesi olan Güre Kampüsü Giresun Merkez ilçesinin Bulancak yönü çıkışında, Karadeniz Sahil yolu üzerinde bulunmaktadır. Kampüse ulaşım şehir merkezinde bulunan Bulancak Durağı ve Giresun Üniversitesi Gazi Yerleşkesi Debboy Mevkiinden kalkan minibüslerle ve yine aynı güzergâh üzerinden geçen özel halk otobüsleri ile sağlanmaktadır.
Giresun Üniversitesi: Gaziler Mahallesi, Prof. Ahmet Taner Kışlalı Cd, Merkez/Giresun
Tel: +90 (454) 310 10 00
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Giresun Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 7’si il merkezinde 3 tanesi ilçelerde bulunan toplam 10 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Alucra Yurdu: Hürriyet Caddesi Yunus Emre Mahallesi No:83 Alucra Giresun
Tel: 0(454) 777-00-07
Eynesil Öğrenci Yurdu: Gümüşçay Mah. Avukat Bilal Güdük cad. No:4/1 Eynesil/ Giresun
Tel: 0(454) 582-00-38
Aziz Hüseyin Gökçe Öğrenci Yurdu: Hükümet Cad.No:13 Keşap/ Giresun
Tel: 0(454) 666-22-22
Esma Serhat Hatun Öğrenci Yurdu: Güre Mahallesi Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halis Demir Caddesi No:36 Giresun
Tel: 0(454) 215-10-01, 0(454) 215-10-02
Seyyid Vakkas Öğrenci Yurdu: Kavaklar Mh. Gedikkaya Cd. No:68 Giresun
Tel: 0(454) 213-1415, 0(454) 213-1416
Giresun Yurdu: Kale Mahallesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:26 Merkez/Giresun
Tel: 0(454) 214-1676
Giresun Sahil Öğrenci Yurdu: Gaziler Mah. Ahmet Taner Kışlalı Cad. No:36 Giresun
Tel: 0 454 215 31 42-43
Tirebolu Öğrenci Yurdu: Demirci Mah.1.Cad.No:3 Tirebolu / Giresun
Tel: 0(454) 429-34-65
Şebinkarahisar Öğrenci Yurdu: Bülbül Mah. Ptt Cad. Asya Pasajı. No:4/P Şebinkarahisar/ Giresun
Tel: 0(454) 711-30-32, 0(454) 711-34-09
4-) Kütüphane
Giresun ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Giresun Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Giresun İl Halk Kütüphanesi: Çınarlar Mah. Gazi Cad. Tepebaşı Mevkii No:153 Giresun
Tel: 0 454 216 1626
Giresun Çocuk Kütüphanesi: Çınarlar Mah. Fevzi Paşa Cd. No:38 Giresun
Tel: 0 454 216-2516
Giresun Üniversitesi Öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık Merkez Kütüphanesi: Güre Yerleşkesi/Giresun
Tel: 0 (454) 310 10 20-25
Giresun Valiliği
Çıtlakkale Mahallesi Atatürk Bulvarı Giresun
0(454 282 0 282
Giresun Belediyesi
Hacı Miktat Mah. Alpaslan Cad. Giresun
444 4 028
Giresun İl Emniyet Müdürlüğü
Çıtlakkale Mah. Atatürk Bulvarı No:113 Merkez/Giresun
0505 318 28 00 - 0454 216 40 90
Giresun İl Jandarma Komutanlığı
Teyyaredüzü Mah. Şehit Tuüğgeneral Bahtiyar Aydın Caddesi Otogar Karşısı Giresun
0454 215 06 55
https://giresun.jandarma.gov.tr/
Giresun İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Çıtlakkale Mah. Hükümet Konağı A Blok Zemin Üstü ve Kat 1 Giresun
0454 215 75 25 / 26 / 27 / 29
http://giresun.meb.gov.tr/www/iletisim.php
Giresun İl Sağlık Müdürlüğü
Osmaniye Mahallesi Hastane Sokak No:11 Giresun
0454 260 20 00
https://giresunism.saglik.gov.tr/
Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Teyyaredüzü Mah. Atatürk Bulvarı No: 323 Giresun
0454 310 20 00