Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Giresun yöresi, Miletos, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden Cumhuriyete uzanan tarih çizgisinde medeniyetlerden çeşitlemeler sunan bir yöredir. MÖ 2000 yıllarından itibaren bölgede yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. İskitler, Miletoslular, Persler ve Kapadokyalılar Roma döneminden önce bölgede hakimiyet kuran topluluklardır. Romalılardan sonra Bizanslıların hakimiyet kurduğu Giresun'da 1200'lü yıllardan sonra Trabzon Rum İmparatorluğu dönemi yaşanmış ancak, bu devlet kısa bir süre sonra Selçuklu Devletinin ve ardından Moğolların bir eyaleti haline gelmiştir. Selçuklu Devleti yıkılınca bölge, Canik Beyliğinin eline geçmiştir. Yıldırım Bâyezîd devrinde Osmanlı Devletine ilhak edildi ise de kesin olarak Fâtih devrinde 1461’de Osmanlı Devletine dâhil olmuştur.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan Giresun’un, doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güney-batısında yine Sivas illeriyle komşu olup, kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır. Şehir merkezi, Aksu ve Batlama vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuş olup, bu yarımadanın doğusunda ve 2 km. açığında Doğu Karadeniz'in tek adası olan Giresun Adası bulunmaktadır.

 Giresun’un İzmir’e 1194  km, İstanbul’a  933 km ve Ankara’ya  615  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 138.858 il genel nüfusu ise 448.400 olarak tespit edilmiştir. Giresun’un, merkez ilçesi dahil olmak üzere Alucra, Bulancak, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Keşap, Piraziz, Şebinkarahisar, Tirebolu ve Yağlıdere olmak üzere 16 İlçesi, 8 beldesi ve 551 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

İklim özellikleri ve doğa bitkisi örtüsü bakımından Dağlarının kıyıya paralel olarak uzanışından kaynaklı olarak Giresun'un kuzey ve güney kısımları birbirinden farklılık göstermektedir. Karadeniz kıyılarında ılık ve yağışlı iklim hüküm sürmektedir. Kelkit Havzası ve Giresun Dağlarının güneyinde ise yazlar sıcak, kışlar soğuk geçmektedir. Kıyı bölgesinde yağış 1300-1760 mm arasında iken, güneyde 564 milimetredir. Giresun kıyı bölgesi Rize’den sonra Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesidir.

Giresun ili bol yağış aldığı için, bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Her taraf yemyeşildir. İlin kuzey kesiminde kıyı ovalarının ardındaki yamaçlar 800 m. yükseltiye kadar fındık bahçeleriyle kaplıdır. Dört mevsim yeşil bir örtüyle kaplı olan Giresun arazisinin %34'ü orman, %25'i tarım (çoğunluğu fındık ağacı), %18'i çayır ve mera, %25'i tarım dışı alandır. İlin güney bölgelerinde daha çok bozkır bitki örtüsü ön plana çıkar.

 

4-) Ekonomi

Giresun ilinin ekonomisi tarıma (fındığa), balıkçılık ve tarıma dayalı sanayiye dayanmaktadır. Faal nüfusun yüzde 80’i tarımla uğraşmaktadır. Giresun’da ekim yapılan alanların yarısı fındık bahçeleri ile kaplıdır. Giresun fındığı dünyanın en kaliteli fındığıdır. Dünyada fındık ihracatında Türkiye ilk sırada olup, Türkiye’de yetişen fındığın da yüzde 25’ine yakınını Giresun temin etmektedir.  Arazi yapısının dağlık ve engebeli olmasından dolayı tarla-bahçe alanları geniş değildir.  Kıyı bölgesinde balıkçılık önemli bir geçim kaynağıdır. Giresun, son 15 sene içinde hızlı bir sanayileşme içine girmiştir. Aksu’da SEKA Kâğıt Fabrikası, Fiskobirlik Entegre Fındık İşleme Tesisleri ve Yonga Levha Fabrikası büyük sanayi kuruluşlarıdır.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Giresun’da özellikle kara yolu ulaşımı çok faaldir. Giresun'un en önemli karayolu bağlantısı, kıyıya paralel olarak uzanan ve tüm doğu Karadeniz İllerinden geçen sahil karayoludur. Sinop’tan Hopa’ya kadar kıyıya paralel olarak uzanan devlet yolu, Giresun ve 7 ilçesinin içinden geçmektedir. Giresun’un Karadeniz’de 122 km kıyısı vardır. Giresun, Trabzon ve Samsun-Ankara yolu ile İstanbul’a, Trabzon-Gümüşhane-Erzurum transit yolu ile de Doğu Anadolu’ya bağlanmaktadır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

GİRESUN OTOGAR:  Teyyaredüz Mah., Şht. Tuğgeneral Bahtiyar Aydın Cd. No:10, 28200 Merkez/Giresun

Tel0 (454) 215 01 27

 

2-) Demiryolu

Giresun’da demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.

 

3-) Havayolu

Giresun’da hava yolu ulaşımı 2015 yılında faaliyete geçen ve  Türkiye'nin ilk deniz üstü havalimanı olan Ordu-Giresun Uluslararası Havaalanı vasıtasıyla sağlanmaktadır. Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu'nun Gülyalı ilçesi ile Giresun'un Piraziz ilçeleri arasında inşa edilmiş sivil kategorideki havalimanıdır.  Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir’in yanı sıra Kıbrıs ve Almanya’ya uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Giresun merkeze ise 28 km mesafede bulunan havaalanına özel araçla veya her gün Tirebolu-Espiye-Keşap-Giresun-Bulancak-Piraziz-Havalimanı güzergahından HAVAŞ servislerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Ordu Giresun Havalimanı Müdürlüğü: Hoşköy Mah. Ordu Cad. No:28/52 Gülyalı/Ordu

Tel: 0452 226 28 52

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Karadeniz'in küçük ve şirin şehri olan Giresun, fındığı ile bilinmektedir. Türkiye’de yetişen fındığın da yüzde 25’ine yakınını Giresun temin etmektedir.  Bunun yanı sıra ‘’Kiraz’ın anavatanı’’ Giresun’dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir. M.Ö. 74 yılında Romalı komutan Lucullus Doğu Karadeniz bölgesine yaptığı seferde batıda bilinmeyen yabani kiraz ağaçlarını görmüş ve Roma’ya geri dönerken kiraz fidanları götürmüştür. Böylece kiraz buradan tüm dünyaya yayılmıştır.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Giresun yöresel ürünleri bakımından zengin bir şehirdir. En meşhur yöresel ürünü elbette fındığıdır. Dolayısıyla Giresun gezisi sırasında fındığın en iyi üreticisi ve işleyicisi olan ''Fiskobilirlik Satış Reyonlarına'' veya ''Fındık Evin'e''  uğrayıp buradan, fındık, fındık ezmesi, fındık kreması, kavrulmuş fındık ve Giresun'a özel bin bir çeşit fındık ve fındık ürünlerinden alabilirsiniz.

Ayrıca Giresun Merkez de Atatürk bulvarı etrafında yörenin doğal olarak üretilen tereyağı, peynir ve çeşitli süt ürünlerinin alınabileceği birçok dükkan vardır.  Sevdiklerinize Giresun'dan bir hediye ya da kendiniz için bir anı almak isterseniz Giresun Kale'sinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarından da renkli ve Giresun'a özel hediyeler alabilirsiniz.