1-) Tarihi Doku
Anadolu, Mezopotamya ve İran üçgeninde yer alan coğrafi konumuyla birçok topluluğun ilgisini çeken ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hakkâri’nin tarihi Paleolitik Çağ'dan başlamaktadır. M.Ö. 6. yüzyıl başlarına kadar Urartuların egemen olduğu bölge daha sonra sırasıyla Medlerin, Perslerin, Makedonların, Seleukos Krallığı'nın, İran'da bir krallık kuran Partların, Sasanilerin, Müslüman Arapların, Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların, İlhanlıların, Karakoyunluların, Akkoyunluların ve Safevilerin hâkimiyetine girmiştir. Yazılı olarak bölgenin adına ilk defa Arap kaynaklarında rastlanmaktadır. Ünlü Arap tarihçisi İbn-i Havkal, Hakkar aşiretinin adına dayanarak Van Gölü'nün güneyine düşen bölgeyi 'Hakkâriye' (Hakkarların beldesi) adıyla anmaktadır. Hakkâri 1536'da Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren Osmanlı egemenliğine girmiş ve Hakkâri adıyla anılmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Türkiye'nin güneydoğu köşesinde derin ve uzun Zap Vadisi'nin güney yamacına kurulu, dört bir yanı dağlarla çevrili olan Hakkâri'nin kuzeyinde Van, doğusunda İran, güneyinde Irak, batısında Şırnak bulunmaktadır. Genel karakteristiğini yüksek dağların ve platoların belirlediği ilin denizden yüksekliği ortalama 1720 metredir. En yüksek dağı Cilo Dağı (4168 m) olan Hakkâri’de irili ufaklı birçok yüksek dağ bulunmaktadır. Hakkâri ili dağlık ve engebeli alanlardan oluşması nedeniyle, Zap Suyu hariç, ildeki akarsuların boyları genellikle kısa ve az su taşımaktadırlar. İlin en büyük akarsuyu sularını Dicle nehrine taşıyan ve ili kabaca kuzeyden güneye kat eden Zap Suyudur. Yeryüzü şekillerinin yaklaşık %88'ini dağların oluşturduğu Hakkâri illinde toprakların %86'sı tarıma elverişlidir. Bununla birlikte ekili - dikili alanın il alanı içindeki payı ancak %1.4'tür.
Hakkâri, İzmir’e 1809 km, İstanbul’a 1810 km ve Ankara’ya 1364 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe nüfusu 78.672 ve il genel nüfusu ise 280.991 olarak tespit edilmiştir. Hakkâri’nin merkez ilçesi ile birlikte Yüksekova, Şemdinli, Derecik ve Çukurca olmak üzere 5 İlçesi, 3 beldesi ve 139 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Hakkâri İli denizlerden uzak ve yüksek dağlarla çevrili olması nedeniyle genel olarak karasal iklimin etkisi altındadır. Ancak güneyden gelen hava hareketlerinin etkisine giren kesimlerde sıcaklık ortalaması biraz yükselmekte ve güney kesimler kuzeye nazaran daha ılıman geçmektedir.
Karasal iklimin hüküm sürdüğü Hakkari’de tabii bitki örtüsü, doğudan batıya, kuzeyden güneye hakim formasyon antropojen steptir. Orman formasyonunun bugünkü yayılış sahası ise ilin güney kesimlerinde ve kısmen de vadi ve dağların kuzey yamaçlarında kendini göstermektedir. Doğal olarak yetişen türler arasında meşe, huş, ardıç, titrek kavak ve menengiç türleri yer almaktadır. Hakkâri topraklarının % 59’u çayır ve mer’alardan, %25’i orman ve fundalıklardan, % 2’si ekili ve dikili alanlardan ibarettir. Tarıma elverişli olmayan arazi ise % 14’tür. Dağların çoğu çıplaktır.
4-) Ekonomi
Zorlu coğrafi ve ağır iklim koşulları Hakkâri ekonomisini doğrudan etkileyen nedenler olmuştur. Hakkâri’nin genel ekonomik yapısına bakıldığında, dağlık alanın çok fazla olması ve ekilebilir tarım arazisi sınırlı olduğundan yüzyıllardan beri yöre halkının temel geçim kaynağı hayvancılık olmuştur. İlin işlenebilen tarım arazisi az olduğu için tarla tarımı, seracılık, meyvecilik ve sebzecilik gibi araziye bağlı tarımsal faaliyetler yeterli ölçüde gelişememiştir. Ancak geniş çayır-meraları ve yüksek yayları ile hayvancılık yapmaya oldukça elverişlidir. İlin arazi yapısı engebeli olup dar bir alan içinde topoğrafik farklılıkları nedeni ile arıcılık sezonu diğer illere göre daha uzun sürmesi ve yöreye has çiçeklerin bolluğu sayesinde arıcılık ekonomik yaşamda önemli bir unsurdur.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Hakkâri’ye kara yolu il ulaşım Van üzerinden aktarmalı olarak seyahat eden turizm firmaları üzerinden sağlanmaktadır. Bu firmaların yolcu minibüsleri sabah 07:00 ile akşam 18:00 saatleri arasında Van’dan hareket etmektedir. Hakkâri-Van arası 210 km olup ulaşım yaklaşık 3 saat sürmektedir. Van-Hakkâri arasında karşılıklı olarak her gün düzenli olarak günde 3 kez otobüs seferi düzenlenir; bunlar sabah, öğlen ve akşam saatlerinde yapılır. Aynı şekilde her saat başında dolmuş seferleri de yapılmaktadır. İl merkezine 3 km mesafedeki Otogardan şehir merkezine dolmuşlarla ulaşım sağlanmaktadır.
Hakkâri Otogarı: Sümbül Mah. Hakkâri - Van Bulvarı Üstü Hakkâri
Tel: 0 (348) 351 24 76
2-) Demiryolu
Hakkâri doğrudan demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Ancak Ankara-Tatvan-Ankara arasında haftada 2 gün işleyen Van Gölü Ekspresi kullanılarak Van’a gelindikten sonra otobüslerle Hakkâri’ye ulaşım sağlanabilir.
3-) Havayolu
Hakkâri’de 2015 yılında Yüksekova ilçesinde kurulan Hakkâri Selahaddin Eyyûbi Havaalanı bulunmaktadır. Ankara, İstanbul ve İzmir hattına tarifeli uçak seferleri bulunmaktadır. Yüksekova’dan Hakkâri il merkezine sabah saat 07.00’den akşam saat 18.00’e kadar yolcu minibüsleriyle ulaşım sağlanabilmektedir. Hakkâri-Yüksekova arası 78 km olup ulaşım yaklaşık 50 dakika sürmektedir. Ayrıca Türkiye’nin her yerinden Van Ferit Melen Havaalanına uçak seferleri bulunmaktadır. Havaalanına indikten sonra Van şehirlerarası otobüs terminaline gidilerek Hakkâri-Van arası seyahat eden turizm firmalarından biriyle Hakkâri’ye gelinebilmektedir. Merkeze 9 km mesafe bulunan Havaalanından şehir merkezine ulaşım HAVAŞ servisleri ve belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır.
Hakkâri Selahaddin Eyyûbi Havaalanı: Çimenli Mh. Havalimanı Yolu Yüksekova/Hakkâri
Telefon: 0 438 300 33 33
Şehrin Meşhur Yönleri
Doğu Anadolu’nun en karlı ve yüksek şehirlerinden biri olan Hakkâri, hüznün sembolü olarak bilinen en eski süs bitkisi olan Ters Lalenin anavatanı olmasıyla meşhurdur. Bunun yanında Türkiye'nin en büyük vadi buzulu olan Uludoruk buzulu da Hakkâri’de bulunmaktadır.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Hakkâri’yi gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Bu noktada özellikle Cumhuriyet Caddesi üzerindeki mağaza ve dükkânlardan yöre kültürünün adeta simgesi olan kök boya ve yünden imal edilen Hakkâri kilimleri satın alınabilir.
Bunun yanında dağlardaki lezzetli otların toplanmasıyla hazırlanan otlu peynir ve Şemdinli Balı satın alabilirsiniz.
Gökyüzüne uzanan yüksek ve haşmetli dağları, derin vadileri, buzullu göl ve dorukları, yüksek şelaleleri, rengârenk ot ve çiçeklerle bezenmiş Alpin çayırları, devamlı karlarla kaplı yüksek zirveleri, yazın koyun ve kuzu sürülerinin meleştiği soğuk sulu serin yaylaları ile dağcılık, su ve kara avcılığı, kış sporları, doğa yürüyüşü ve raftingin rahatlıkla yapılabileceği turizm açısından zengin doğal kaynaklara sahiptir. Bunun haricinde bölgede yaşamış medeniyetlerden kalan tarihi eserler de görülmeğe değer niteliktedir. İşte Hakkâri’ye gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler:
1-) Meydan Medresesi
Hakkâri’de, Osmanlı Devleti döneminde inşa edilen 300 yıllık Meydan Medresesi ziyaretçilerin muhakkak uğradığı tarihi mekânların başında gelmektedir. Anadolu'da Selçuklu döneminde başlayıp, Beylikler ve Osmanlı döneminde gelişen avlulu medrese plan tipinin 18. yüzyıl başlarındaki bir örneği olan Meydan Medresesi, Hakkâri merkezde Kale Altı Mezarlığı’nın doğu tarafındaki düz bir platforma kurulmuştur. Bölgede yer alan Bitlis, Hoşap ve Pizan'daki medreselerle plan ve mimari özellikleri bakımından benzerlikler göstermektedir. 1700-1701 tarihinde İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılan Medrese, iç avlulu, iki katlı ve iki kanatlı, düz damlı medreseler grubuna girmektedir. Düzgün kesme taş ile inşa edilen medresede bağlayıcı malzeme olarak kireç hare kullanılmıştır. Taç kapı güney cephenin ortasında yer almaktadır. Yapıya güney cephenin ortasındaki bir taç kapı vasıtasıyla girilmektedir. Kendi içindeki sütunların birbirinden farklılığı, kapıların hürmetten dolayı alçak yapılması gibi kendine has özellikleri vardır. Şehir Merkezinde Biçer Mahallesinde bulunan Medreseye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Taş Köprü
Şemdinli Çayı üzerinde kurulu olan Taş Köprü, 1898 yılında Şeyh Muhammed Sıddık tarafından yaptırılmıştır. Köprü Nehri-Derecik- Irak yolunun bağlantısını sağlamaktadır. Yüksek dağların arasında derin bir vadide yer alan, kuzey güney istikametinde tek açıklık halindeki köprünün her iki ayağı da kayalıklara oturmaktadır. Köprünün yüksekliği 11 metre uzunluğu ise 21 metre olup tek gözlü ve yolu eğimli köprüler grubuna girmektedir. İlçe merkezine 13 km ve Nehri (Bağlar) köyüne 4 km uzaklıkta bulunan Köprüye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Kayme Sarayı
Şemdinli’de bulunan Kayme Sarayı, 1909 - 1911 yıllarında Seyit Ubeydullah’ın oğlu Seyit Muhammed Sıddık tarafından yaptırılmıştır. Kayme sarayı iki katlı bir yapı olup 18,8 x 24 m. ölçülerinde kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Günümüze sarayın yalnızca kuzey ve batı duvarları iyi bir durumda iken doğu ve güney duvarları ise kısmen ayakta kalabilmişti. Sarayın üst örtüsü tamamen yıkılmıştı. 22 Temmuz 2016’ da Kayme Sarayı’nın restorasyonuna başlanmış olup son gelinen aşamada restorasyon tamamlanmıştır. Hakkâri Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından sarayın Seyyid Taha-İslam Hakkâri Müzesi olarak turizme kazandırılması için çalışma başlatılmıştır. Şemdinli İlçesi Bağlar Köyü’nün (Nehri) eski yerleşim alanlarının kuzey tarafında bulunan Saraya özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Berçelan Yaylası
Yayla turizmini sevenler için ideal bir yer olan Berçelan Yaylası Hakkâri’nin doğa harikası yerlerinden biridir. Berçelan yaylası ve çevresi dağcılık, kayakçılık, doğa yürüyüşü imkânlarına, güzel floraya sahip bir alandır. Dört mevsimin bir arada yaşandığı yüksek rakımlı Berçelan yaylası diğer yaylalar gibi yöre halkının yazın hayvanlarını otlatmak ve ürünlerini değerlendirmek için göç ettikleri, geleneksel kara çadırları ile yaşadıkları bir yayladır. Yayla civarında yer alan Seyithan buzul gölü çevreye ayrı bir özellik ve güzellik katmaktadır. Hakkâri’de serin havası, soğuk su kaynakları ve verimli otlaklarıyla hayvan yetiştiricilerinin ilgisini çeken 3 bin 300 rakımlı Berçelan Yaylası, dağcılık ve kayak sporları için de uygun bir alandır. Berçelan yaylasının batısında bulunan Golan yaylası yörenin en önemli kayak merkezi olabilecek bir konumdadır. Golan yaylasına 15 km'lik yolla ulaşılmaktadır. Hakkâri şehir merkezinden kuzeye doğru 18 km uzaklıkta bulunan Yaylaya özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Seyithan Gölü
Berçelan Yaylasının kuzeybatı yönündeki zirveye yakın bir çöküntüde Cilo Dağının zirvesini süsleyen Seyithan Gölü, Hakkâri Yüksekova’nın Yazılı Köyünde bulunmaktadır. Kaynağını hemen yanındaki karlardan ve bembeyaz soğuk pınarlardan alan Göl, berrak ve masmavi rengiyle oldukça güzel bir görünüme sahiptir. İsmini, av düşkünü olan ve her ava çıktığında bu gölün kenarında dinlenen Hakkâri Beyi’nin oğlu Seyithan’dan alan Göl, Berçalan yaylası ile birlikte yöre halkının ve yayla turizmi meraklılarının uğrak yerlerinden biridir. Özellikle dağ sporları tutkunlarının tercih ettiği yerlerden biri olan Gölde, yaz-kış çadır kurulmaktadır. Hakkâri şehir merkezinden kuzeye doğru 18 km uzaklıkta bulunan Yaylaya özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Cennet Cehennem Vadisi
Dört mevsimin bir arada yaşandığı 3 bin 500 rakımdaki doğal güzellikleriyle dikkat çeken Cennet Cehennem Vadisi, bir tarafı binlerce yıllık devasa buzullarla kaplı olup, diğer tarafında ise çeşit çeşit çiçeklerle muhteşem bir görüntüye sahiptir. Vadiyi ziyaret eden doğaseverler kamp, dağ sporları, kaya tırmanışları, doğa yürüyüşleri gibi etkinlikler düzenlerken, bir yandan da gizli kalan cennetleri keşfetme olanağına sahiptir. Cennet Cehennem Vadisi, buzulları, rengârenk çiçeklere bezenmiş yaylalarıyla doğaseverlerin görmek istediği yerlerdendir. Çevresinde Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesinin yer aldığı Cilo Dağları'ndaki 4 bin 135 rakımlı "Uludoruk" ile buzulların bulunduğu 3 bin 500 rakımlı vadi, kar sularıyla oluşan akarsuların kenarında açan rengârenk çiçeklerle birlikte eşsiz bir manzaraya sahiptir. Hakkâri’ye 45 kilometre uzaklıkta bulunan Cennet- Cehennem Vadisine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Merga Bütan Kayak Merkezi
Hakkâri’nin Merga Bütan Yaylası'ndaki kayak merkezi, 4'lü telesiyej ve 3 bin 500 metreye çıkarılan yeni pist uzunluğu ile yurt içinden ve dışından gelecek olan kayak tutkunlarına ev sahipliği yapmaktadır. Eksiklikleri giderilen 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Kayak Merkezinde, il dışından gelen kayak tutkunları için yapımına başlanan 4 yıldızlı otelin inşaatı ise sürmektedir. Kar yağışıyla birlikte hizmete açılan Merga Bütan Kayak Merkezi, sahip olduğu rakım nedeniyle de sezonu en geç kapatan merkez özelliği taşımaktadır. Hakkâri’de kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Merga Bütan Kayak Merkezine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-)Peri Bacaları
Hakkâri Kapadokya’sı ya da Vanadokya olarak da isimlendirilen bu bölge Hakkâri’nin görülmeye değer yerleri arasındadır. Volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların, yağmur sularının ve rüzgârın aşındırmasıyla ortaya çıkmış olan Peri Bacaları Hakkâri’nin Yavuzlar köyünde bulunmaktadır. Özellikle kışın yağan karla bembeyaz olan Peri Bacaları masalsı bir görünüm kazanmaktadır. Hakkâri’nin Yavuzlar Köyü sınırları içinde bulunan peri bacalarına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Ava Ore Şelalesi
Bölgenin önemli doğal güzelliklerinden biri olan Ava Ore Şelalesi özellikle kışın donduğu zaman kartpostallık görüntüler ortaya çıkmaktadır. Ava Ore Şelalesi, yaz dönemlerinde de hem yerel halk tarafından hem de misafirler tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Serin havası ve buz gibi suyu ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan şelalenin yemyeşil güzergâhı aynı zamanda iyi bir yürüyüş parkurudur. Hakkâri-Çukurca karayolunun 30. km’sinde bulunan 20 m’lik bu şelaleye özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Uludoruk Buzulları
Cilo Dağları'ndaki 20 bin yıl öncesinden başlayarak günümüze kadar halen erime sürecinde olan Uludoruk buzulları görülmeğe değer niteliktedir. Türkiye’nin en sık buzullarının yer aldığı Cilo Dağlarındaki en uzun buzul olan Uludoruk yaklaşık olarak 4 kilometre uzunluğunda olup Türkiye'nin en büyük vadi buzuludur. 4.135 metre yüksekliğindeki bu tepe, aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek ikinci zirvesi konumundadır. Son yıllarda yerli ve yabancı doğaseverlerin uğrak noktası haline gelen buzulların yapısı ve özellikleri ilgi çekmektedir. Dağcılık ve zirve tırmanıcılarının favori mekânlarından biri olan Uludoruk zirvesine ilk tırmanış, 1931 senesinde "Ludwig Sperlich" ve arkadaşı "Ludwig Krenek" tarafından gerçekleştirilmiştir. Hakkâri merkeze 37 km uzaklıkta bulunan Cilo-Sat dağlarına ve Uludoruk Tepesi tırmanış alanına kadar özel araç veya turlarla yürüyüş parkuruna ulaşabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Hakkâri’nin yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Hakkari’nin el sanatı işlerinden meydana gelen kilimlerin sergilendiği Hakkari Kilim Müzesini; 2500 metre rakıma sahip Durankaya Yaylasını; Merkeze 18 kilometre mesafede yer alan Golan Yaylasını; İl merkezine 7 kilometre mesafede yer alan Zap Suyu ve Vadisini de gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
12-) Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Hakkâri’ye hâkim olan iklim koşulları ve gezilecek yerlerin niteliği dikkate alındığında Hakkâri için en ideal gezi dönemi ilkbahar ve yaz aylarıdır. Kayak merkezi için kış ayları da uygundur.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Doğu Anadolu bölgesinin en karlı ve soğuk şehirlerinden biri olan Hakkâri mutfağı ile ziyaretçilerine ziyafet sunmaktadır. Hakkâri mutfağı, hemen hemen her yörede yiyecek alışkanlıklarının ve mutfak kültürünün doğal belirleyicisi olan coğrafi yapının ve buna bağlı doğal çevrenin belirgin biçimde baskın olduğu mutfaklardan biridir. Genel olarak hayvansal gıda ağırlıklı bir mutfak kültürüne sahip olan Hakkâri’de, daha çok kırmızı etten yapılan yemekler meşhurdur. Ayrıca Hakkâri mutfağına özgü pek çok yemekte kullanılan dövülmüş buğday halen pek çok yerde geleneksel yöntemlerle elde edilir. Bu nedenle yolunuz Hakkari’ye düştüğünde tok tutucu bir özelliği olan ve içerisinde bol miktarda nohut ve buğday kullanılan Maşin Çorbasını; baharatları ile oldukça lezzetli bir kebap çeşidi olan Yüksekova Kebabını;
patlıcan, yeşil biber, soğan, patates ve kuşbaşı etten oluşan ve Hakkari’ye ait bir kebap türü olan Parmak Kebabını;
Kaburga eti ile yapılan Kırişi; kemikli et ve lahanadan yapılan bir çeşit yöresel çorba olan Çorti Aşını;
Hakkari’nin yöresel yemekleri listesine giren simgesel bir yemek olan Köftesiri; yoğurt ve bol rendelenmiş salatalıkla hazırlanan leziz bir aperatif olan Jajiki; bol bal kabağı, kırık pirinç ve kıyma ile yapılan Hakkari usulü Dolemeyi ve Hakkari yöresine ait leziz bir tatlı olan Aside Tatlısını denemeyi unutmayınız.
Hakkâri’ye gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkânları bulunmaktadır. Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel öneme sahip yapılarıyla adından söz ettiren Hakkâri’de konaklamak için her bütçeye uygun kaliteli otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Hakkâri ve ilçelerinde öğretmenevi ve polisevi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Hakkâri Merkez Öğretmenevi: Bulak Mahallesi. Cumhuriyet Caddesi. Hakkâri
Telefon: (438) 211 83 13 – 211 83 14
Hakkâri Polisevi: Bulak Mahallesi. Fidan Hanım Caddesi. No:6. Hakkâri
Telefon: (438) 211 65 48 Dâhili: 6761
Hakkâri Hekimevi Sağlık Misafirhanesi: Dağgöl Mah. Çevre Yolu Merkez/Hakkâri
Telefon: 0 438 211 74 74
1-) Festival ve Etkinlikler
Hakkâri, tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
Ters Lale Festivali
Ülkemizin milli çiçeklerinden olan ve Hakkâri yöresinde "Tuşaya" olarak tanınan Ters Lalenin endemik türünü yaşatmak, geliştirmek, teşvik etmek ve şehrin ekonomisine katma değerini artırmak için düzenlenen Festival her yıl Mayıs ayında Hakkâri Valiliği tarafından düzenlenmektedir.
Hakkâri Kar Festivali
Kentin turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması ve değerlendirilmeye açılması, iki ülkeye sınırı bulunan Hakkâri’nin bir turizm iline dönüşmesi, Hakkâri’nin tanıtımı ve imajına olumlu katkı sağlanması amacıyla her yıl Şubat ayında Hakkâri Valiliğinin destekleriyle Kar Festivali düzenlenmektedir.
Cilo Festivali
Türkiye'nin Alpin Çayırlarına sahip en yüksek sıra dağları olan Cilo Dağları ve Türkiye’nin en büyük buzulları olan Cilo Buzullarının tanıtımı ve turizme kazandırılması amacıyla Cilo Doğa Derneği tarafından her yıl Temmuz ayında Cilo Festivali düzenlenmektedir. Festival kapsamında yürüyüş ve tırmanışlar, fotoğraf gezileri, doğa ile ilgili söyleşiler, paneller, sunumlar ve müzik dinletileri düzenlenmektedir.
Çukurca Foto Safari ve Doğa Sporları Festivali
Festival Hakkâri Valiliği, Çukurca Kaymakamlığı ve Belediyesi ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteğiyle her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir. Yamaç paraşütü, dağ tırmanışı, off-road, ziblen, bisiklet, rafting, paintball, trekking ve benzeri birçok etkinliğin düzenlendiği festivale bir çok fotoğrafçı da katılmaktadır.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Hakkâri’de tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz ve yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkânlar bulunmaktadır. Bu noktada Cumhuriyet Caddesindeki mağaza ve dükkânlardan yöresel ürünler alabilirsiniz.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Hakkâri’de sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Hakkâri Atatürk Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Çevre il şehir tiyatroları ve devlet tiyatroları ile Hakkâri Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'ne bağlı Onuncu Köy Tiyatro Topluluğu bu kültür merkezlerinde önemli gösterilere imza atmaktadır.
Hakkâri Atatürk Kültür Merkezi: Bulak Mah. Şht. Mehmet Ceyhan Cd. No:12, Merkez/Hakkâri
Tel: 0438 211 40 36
3-) Üniversite
Hakkâri’de 2008 yılında kurulmuş olan Hakkâri Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite mevcut halde, 6 fakülte, 1 yüksekokul, 1 enstitü, 3 meslek yüksekokulu ve 7 araştırma merkezi ile yükseköğretim hizmeti vermektedir. Hakkâri merkezde bulunan üniversitenin ana yerleşkesine ulaşım belediye araçlarıyla sağlanmaktadır.
Hakkâri Üniversitesi: Merzan Mah. Küçük Sanayi Sitesi Arkası 433. Sok. No:51 Merkez/Hakkâri
Tel: 0 (438) 212 12 12
Web: https://www.hakkari.edu.tr/
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversitesi öğrencilerine il merkezinde hizmet veren 2 tane yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Afife Öğrenci Yurdu: Merzan Mah. Merzan Cad Yurtkur Loj.Sit. A/B Blok No:135/A Merkez/Hakkâri
Telefon: 0 438 211 80 46
Hakkâri Yurdu: Merzan Mahallesi Merzan Caddesi Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Loj. Sitesi A/B Blok No.135/A Merkez- Hakkâri
Telefon: 0(438) 211-90-09
4-) Kütüphane
Hakkâri ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Hakkâri Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Hakkâri İl Halk Kütüphanesi: Bulak Mah. Şehit Mehmet Ceylan Cad. Hakkâri
Tel: 0 (438) 211-6090
Hakkâri Üniversitesi Kütüphanesi: Hakkâri Üniversitesi Fakülteler Derslikleri Binası Kayacan Caddesi, Kat 1 Merkez/ Hakkâri
Tel: 0438 212 12 12
Hakkâri Valiliği
Bulak Mah. İstiklal Cad. Hükümet Konağı No:17/Hakkâri
0438 211 6023 - 3773 - 7822
Hakkâri Belediyesi
Bulak Mah. Bulvar Cad. No. 20 Merkez/Hakkâri
0438 211 61 81 - 211 60 18
Hakkâri İl Emniyet Müdürlüğü
Halife Derviş Mah. Hakkâri-Van Blv. No.144 Hakkâri
0438 211 65 31 - 0505 318 30 00
Hakkâri İl Jandarma Komutanlığı
Bulak Mah. Şehit Mehmet Ceyhan Cad. No: 35 Merkez/Hakkâri
0438 211 61 48
https://hakkari.jandarma.gov.tr/
Hakkâri İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Bulak Mah. Konak Cad. No:4 Merkez/Hakkâri
0438 280 30 00
Hakkâri İl Sağlık Müdürlüğü
Dağgöl Mah. Çevreyolu Devlet Hastanesi Karşısı Hakkâri
0438 211 79 78
https://hakkariism.saglik.gov.tr/
Hakkâri Devlet Hastanesi
Dağgöl Mah. Gençlik Cd. No:2, Merkez/Hakkâri
0472 215 10 56 - 215 87 10 - 215 63 63 - 215 18 16 - 21