Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Yakın çevresi ile birlikte Pisidia yöresinin önemli yerleşim merkezlerinden birisi olan Isparta’nın tarih öncesi dönemlere kadar ulaştığı bilinmektedir. Isparta'nın da önemli yerleşim merkezlerinden biri olduğu Pisidia bölgesine M.Ö. 2000’lerde Luvi ve Arzava toplulukları yerleşmiştir. Daha sonra bölgeye M.Ö. 1200'lerden itibaren Frigler, Lidyalılar, Persler ve Mekedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar egemen olmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir gelişme gösteren Isparta önemli bir piskoposluk ve ticaret merkezi haline gelmiştir. Bölge 1204 yılında Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına katılmıştır. 1300 yılında Hamitoğulları Beyliği ve II. Murat döneminde kesin olarak Osmanlı egemenliğine girmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde Göller bölgesinde yer alan Isparta, doğusunda Konya, batısında Burdur, güneyinde Antalya ve kuzeyinde Afyon illeri ile çevrilmiştir. İlin yüksek ve engebeli olan toprakları, kuzeydoğudan ve doğudan Sultan Dağları, Beyşehir Gölü, Göl Dağları’nın güney uzantıları, güneyden Antalya Havzası’nın yüksek kesimleri, batıdan ve güneybatıdan Karakuş Dağları, Söğüt Dağları, Burdur Gölü ile Ağlasun ve Bucak yaylaları gibi doğal sınırlarla kuşatılmıştır. Isparta ili toprakları genelde engebeli bir yapıya sahiptir. Dedegöl, Barla, Davraz ve Akdağ ilin en önemli dağları; Eğirdir Gölü, Beyşehir Gölü, Kovada Gölü ve Gölcük Krater Gölü ise bilinen en önemli gölleridir.

Isparta İzmir’e 382  km, İstanbul’a  601 km ve Ankara’ya  421  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 264.426 il genel nüfusu ise 444.914 olarak tespit edilmiştir. Isparta’nın, merkez ilçesi dahil olmak üzere Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç ve Yenişarbademli olmak üzere 13 İlçesi, 9 beldesi ve 203 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Isparta, Akdeniz iklimi ile Orta Anadolu da hüküm süren karasal iklim arasındaki geçiş bölgesinde yer almaktadır. Bu sebeple il sınırları içinde her iki iklim özellikleri de görülmektedir. Şehirde kışları serin, yazları sıcak bir iklim yaşanır. Şehrin Akdeniz’e yakın olan güney bölgelerinde Akdeniz ikliminin özelliği gözlenmektedir. Kuzeydoğuya gidildikçe karasal iklim özellikleri kendini gösterir.  Yılın üçte birinde sıcaklığın sıfır derecenin altında seyrettiği şehirde kar yağışı azdır.

Isparta ili, iklim, yükseklik ve toprak yapısı bakımından çok değişik konumda olması nedeniyle il topraklarını örten bitki örtüsü de çok farklılık göstermektedir. Yılın her mevsiminde doğa farklı bitki örtüsü ile değişik bir peyzaj sergilemektedir. Isparta ili içindeki ormanlıklar, meralar, tarım alanları, yörenin bitki örtüsünün belirlenmesinde başlıca doğa mekanlarıdır. Isparta il topraklarının % 40’a yakını orman ve fundalıklardan, % 20’si çayır ve meralardan, % 16’sı ekili ve dikili arazilerden, % 24’ü ise tarıma elverişsiz araziden oluşmaktadır. Yöredeki ormanlarda en çok görülen ağaç türleri, karaçam, kızılcam, katran, ardıç, sedir ve meşe ağaçlarıdır. Ekime müsait arazinin mühim kısmı gül bahçeleri ile kaplıdır.

 

4-) Ekonomi

Isparta’nın ekonomisi geniş ölçüde tarıma dayanmaktadır. Gül ekimi ve Gülyağı imalatı en çok Isparta’da yapılmaktadır. Türkiye’nin gülyağı için yetiştirilen gül bahçelerinin % 80’i bu ildedir. Hâlen senede üretilen iki milyon kilo gül çiçeğinden binde 30 nispetinde gülyağı elde edilir ve çoğu dışarıya ihraç edilir. Isparta ekonomisinde hayvancılığın önemli bir yeri vardır. Türkmen göçebeler hayvancılıkla uğraşırlar. Koyun, kıl ve tiftik keçisi, sığır beslenir.  Halıcılık ve kükürt işletmeciliğinin de ekonomide tarımdan sonra önemli bir yeri vardır.  Isparta’da sanayi sektörü tarıma dayalıdır. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Isparta il içi ve iller arası karayolu ulaşımı gelişmiş şehirlerden biridir. Şehrin yurt içindeki tüm yerleşmelere ve il dahilindeki tüm köy yerleşmelerine her türlü mevsim koşullarında karayolu ile bağlantıları iyi düzeydedir. Şehirde ulaştırma ve taşımacılık genelde karayolu ile yapılmakta olup, kısıtlı da olsa havayolu ve demiryolundan faydalanılmaktadır. Isparta merkez ilçesine karayolu ile çevresindeki Ankara, Afyon ve  Konya illeri üzerinden ulaşım mümkündür. Aynı şekilde D-685  yolu ile Antalya üzerinden ulaşım sağlamak mümkündür. Isparta’ya Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerinden seferler düzenleyen otobüs firmaları bulunmaktadır. Isparta’da şehir içinde ulaşım belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır.  Isparta otogarından merkeze servisler ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlanabilmektedir. 

 

 ISPARTA OTOGAR:  Bahçelievler, 108. Cd. No:4,  Merkez/Isparta

Tel: 0 (246) 227 20 70

 

2-) Demiryolu

Isparta’ya trenle gidebileceğiniz güzergahlar bulunmaktadır. Isparta-İzmir (Basmane) hattında her gün karşılıklı olarak işlemekte olan Göller Ekspresi, Burdur, Isparta, Gümüşgün, Denizli, Nazilli, Aydın güzergâhını izleyerek İzmir'e ulaşmaktadır.

 

Isparta Tren İstasyonu:  İstiklal Mah. Hilmi Dolmacı Cad. No: 105 Merkez/Isparta

Tel: 0246 218 13 01

 

3-) Havayolu

Isparta’da 1997 yılında hizmete girmiş olan Süleyman Demirel Havaalanı bulunmaktadır. Havaalanı Isparta ve Burdur il merkezleri arasında Keçiborlu ve Dinar ilçeleri ortasında bir konuma sahiptir. Isparta il merkezi ile Keçiborlu, ilçe merkezi ortasındadır. Şehir merkezine 30 km uzaklıkta bir mesafeye sahip olan Süleyman Demirel Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için en sık kullanılan yöntem olarak Havaş servislerini kullanabilirsiniz.  

 

Isparta Süleyman Demirel Havalimanı: Kılıç Köyü Yenice Mevkii Ankara Isparta Yolu 1 Sok. No:1/17 Keçiborlu / Isparta

Tel: 0246 559 20 08

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Isparta’nın Türkiye’de ve dünyada adını duyuran yetiştirdiği güller ve lavantalardır. Dünya'nın en kaliteli güllerinin yetiştiği Isparta toprakları, dünya gül yağı üretiminin yaklaşık % 65’lik kısmını karşılayarak sektöründe dünyada birinci sırada yer almaktadır. Aynı şekilde Kuyucak Köyü’nde yetiştirilen lavanta, Türkiye üretiminin  % 90'ını oluşturmaktadır.  Ayrıca Isparta elma üretimi ile de Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. 

 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Tarihi ve doğal güzellikler bakımından zengin olduğu kadar yöresel ürünleriyle de adından söz ettiren Isparta’da gül yağı, gül lokumu, gül reçeli, gül kremi, gül suyu başta olmak üzere gül ile alakalı her şeyi Mimar Sinan Caddesi'nde gül ve gül ürünleri imalatçısı firmaların satış mağazalarından alabilirsiniz. Yine Mimar Sinan Caddesi üzerinde bulunun Halı Sarayı'ndan istediğiniz ölçüde Isparta el halılarını ya da minyatür halıları bulabilirsiniz. Bu arada Isparta’da Sümerhalı Bölge Müdürlüğü, fabrika ile anlaşmalı halı imalatçıları ve kooperatifler vasıtasıyla halı üretim faaliyetlerini sürdürülmektedir.