1-) Tarihi Doku
Yakın çevresi ile birlikte Pisidia yöresinin önemli yerleşim merkezlerinden birisi olan Isparta’nın tarih öncesi dönemlere kadar ulaştığı bilinmektedir. Isparta'nın da önemli yerleşim merkezlerinden biri olduğu Pisidia bölgesine M.Ö. 2000’lerde Luvi ve Arzava toplulukları yerleşmiştir. Daha sonra bölgeye M.Ö. 1200'lerden itibaren Frigler, Lidyalılar, Persler ve Mekedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar egemen olmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir gelişme gösteren Isparta önemli bir piskoposluk ve ticaret merkezi haline gelmiştir. Bölge 1204 yılında Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına katılmıştır. 1300 yılında Hamitoğulları Beyliği ve II. Murat döneminde kesin olarak Osmanlı egemenliğine girmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde Göller bölgesinde yer alan Isparta, doğusunda Konya, batısında Burdur, güneyinde Antalya ve kuzeyinde Afyon illeri ile çevrilmiştir. İlin yüksek ve engebeli olan toprakları, kuzeydoğudan ve doğudan Sultan Dağları, Beyşehir Gölü, Göl Dağları’nın güney uzantıları, güneyden Antalya Havzası’nın yüksek kesimleri, batıdan ve güneybatıdan Karakuş Dağları, Söğüt Dağları, Burdur Gölü ile Ağlasun ve Bucak yaylaları gibi doğal sınırlarla kuşatılmıştır. Isparta ili toprakları genelde engebeli bir yapıya sahiptir. Dedegöl, Barla, Davraz ve Akdağ ilin en önemli dağları; Eğirdir Gölü, Beyşehir Gölü, Kovada Gölü ve Gölcük Krater Gölü ise bilinen en önemli gölleridir.
Isparta İzmir’e 382 km, İstanbul’a 601 km ve Ankara’ya 421 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 264.426 il genel nüfusu ise 444.914 olarak tespit edilmiştir. Isparta’nın, merkez ilçesi dahil olmak üzere Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç ve Yenişarbademli olmak üzere 13 İlçesi, 9 beldesi ve 203 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Isparta, Akdeniz iklimi ile Orta Anadolu da hüküm süren karasal iklim arasındaki geçiş bölgesinde yer almaktadır. Bu sebeple il sınırları içinde her iki iklim özellikleri de görülmektedir. Şehirde kışları serin, yazları sıcak bir iklim yaşanır. Şehrin Akdeniz’e yakın olan güney bölgelerinde Akdeniz ikliminin özelliği gözlenmektedir. Kuzeydoğuya gidildikçe karasal iklim özellikleri kendini gösterir. Yılın üçte birinde sıcaklığın sıfır derecenin altında seyrettiği şehirde kar yağışı azdır.
Isparta ili, iklim, yükseklik ve toprak yapısı bakımından çok değişik konumda olması nedeniyle il topraklarını örten bitki örtüsü de çok farklılık göstermektedir. Yılın her mevsiminde doğa farklı bitki örtüsü ile değişik bir peyzaj sergilemektedir. Isparta ili içindeki ormanlıklar, meralar, tarım alanları, yörenin bitki örtüsünün belirlenmesinde başlıca doğa mekanlarıdır. Isparta il topraklarının % 40’a yakını orman ve fundalıklardan, % 20’si çayır ve meralardan, % 16’sı ekili ve dikili arazilerden, % 24’ü ise tarıma elverişsiz araziden oluşmaktadır. Yöredeki ormanlarda en çok görülen ağaç türleri, karaçam, kızılcam, katran, ardıç, sedir ve meşe ağaçlarıdır. Ekime müsait arazinin mühim kısmı gül bahçeleri ile kaplıdır.
4-) Ekonomi
Isparta’nın ekonomisi geniş ölçüde tarıma dayanmaktadır. Gül ekimi ve Gülyağı imalatı en çok Isparta’da yapılmaktadır. Türkiye’nin gülyağı için yetiştirilen gül bahçelerinin % 80’i bu ildedir. Hâlen senede üretilen iki milyon kilo gül çiçeğinden binde 30 nispetinde gülyağı elde edilir ve çoğu dışarıya ihraç edilir. Isparta ekonomisinde hayvancılığın önemli bir yeri vardır. Türkmen göçebeler hayvancılıkla uğraşırlar. Koyun, kıl ve tiftik keçisi, sığır beslenir. Halıcılık ve kükürt işletmeciliğinin de ekonomide tarımdan sonra önemli bir yeri vardır. Isparta’da sanayi sektörü tarıma dayalıdır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Isparta il içi ve iller arası karayolu ulaşımı gelişmiş şehirlerden biridir. Şehrin yurt içindeki tüm yerleşmelere ve il dahilindeki tüm köy yerleşmelerine her türlü mevsim koşullarında karayolu ile bağlantıları iyi düzeydedir. Şehirde ulaştırma ve taşımacılık genelde karayolu ile yapılmakta olup, kısıtlı da olsa havayolu ve demiryolundan faydalanılmaktadır. Isparta merkez ilçesine karayolu ile çevresindeki Ankara, Afyon ve Konya illeri üzerinden ulaşım mümkündür. Aynı şekilde D-685 yolu ile Antalya üzerinden ulaşım sağlamak mümkündür. Isparta’ya Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerinden seferler düzenleyen otobüs firmaları bulunmaktadır. Isparta’da şehir içinde ulaşım belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır. Isparta otogarından merkeze servisler ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlanabilmektedir.
ISPARTA OTOGAR: Bahçelievler, 108. Cd. No:4, Merkez/Isparta
Tel: 0 (246) 227 20 70
2-) Demiryolu
Isparta’ya trenle gidebileceğiniz güzergahlar bulunmaktadır. Isparta-İzmir (Basmane) hattında her gün karşılıklı olarak işlemekte olan Göller Ekspresi, Burdur, Isparta, Gümüşgün, Denizli, Nazilli, Aydın güzergâhını izleyerek İzmir'e ulaşmaktadır.
Isparta Tren İstasyonu: İstiklal Mah. Hilmi Dolmacı Cad. No: 105 Merkez/Isparta
Tel: 0246 218 13 01
3-) Havayolu
Isparta’da 1997 yılında hizmete girmiş olan Süleyman Demirel Havaalanı bulunmaktadır. Havaalanı Isparta ve Burdur il merkezleri arasında Keçiborlu ve Dinar ilçeleri ortasında bir konuma sahiptir. Isparta il merkezi ile Keçiborlu, ilçe merkezi ortasındadır. Şehir merkezine 30 km uzaklıkta bir mesafeye sahip olan Süleyman Demirel Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için en sık kullanılan yöntem olarak Havaş servislerini kullanabilirsiniz.
Isparta Süleyman Demirel Havalimanı: Kılıç Köyü Yenice Mevkii Ankara Isparta Yolu 1 Sok. No:1/17 Keçiborlu / Isparta
Tel: 0246 559 20 08
Şehrin Meşhur Yönleri
Isparta’nın Türkiye’de ve dünyada adını duyuran yetiştirdiği güller ve lavantalardır. Dünya'nın en kaliteli güllerinin yetiştiği Isparta toprakları, dünya gül yağı üretiminin yaklaşık % 65’lik kısmını karşılayarak sektöründe dünyada birinci sırada yer almaktadır. Aynı şekilde Kuyucak Köyü’nde yetiştirilen lavanta, Türkiye üretiminin % 90'ını oluşturmaktadır. Ayrıca Isparta elma üretimi ile de Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Tarihi ve doğal güzellikler bakımından zengin olduğu kadar yöresel ürünleriyle de adından söz ettiren Isparta’da gül yağı, gül lokumu, gül reçeli, gül kremi, gül suyu başta olmak üzere gül ile alakalı her şeyi Mimar Sinan Caddesi'nde gül ve gül ürünleri imalatçısı firmaların satış mağazalarından alabilirsiniz. Yine Mimar Sinan Caddesi üzerinde bulunun Halı Sarayı'ndan istediğiniz ölçüde Isparta el halılarını ya da minyatür halıları bulabilirsiniz. Bu arada Isparta’da Sümerhalı Bölge Müdürlüğü, fabrika ile anlaşmalı halı imalatçıları ve kooperatifler vasıtasıyla halı üretim faaliyetlerini sürdürülmektedir.
Isparta tabiî güzellikleri, tarihî zenginlikleri, ulaşım kolaylığı, gül ve kiraz bahçeleri, gölleri, balık ve av hayvanları ve meşhur halıları ile ziyaretçisi bol olan şehirlerimizden biridir. İşte Isparta’ya gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Lavanta Bahçeleri
Keçiborlu İlçesi’ne bağlı Kuyucak Köyü’nde bulunan Lavanta bahçeleri, çiçeklerin açtığı dönemde mor renkli tarlalar ile fotoğraf çekimi için uygun alanlardır. Bu dönemde köy ve civarında, yürüyüş, bisiklet ve fotoğraf çekimi aktiviteleri yapılabilmektedir. Köy, yüksek konumu ile Burdur Gölü manzarasının seyredilebildiği bir alandır. Kuyucak Köyü’nde yetiştirilen lavanta, Türkiye üretiminin % 90'ını oluşturmaktadır. Isparta İl Merkezine 50 km mesafede bulunan Lavanta bahçelerine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Adada Antik Kenti
İlk zamanlarda Artemidoros olarak bilinen Adada Antik Kentinin, kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ II. yüzyılda Termesosla Adada arasında yapılan bir anlaşma metninde geçmektedir. Kentte MÖ I'inci yüzyılda sikke basıldığı da göz önüne alınırsa, kentin bu tarihten daha önce kurulduğu düşünülmektedir. Kentte Roma Dönemi’ne ait ayakta kalmış binalar ziyaretçilerini karşılamaktadır. Forum yapısı, devlet binaları, Zeus Tapınağı, imparator tapınakları, tiyatro ve Bizans Bazilikası çok kısıtlı restore görmüş bu kentin ayakta kalmış bekçileridir. Türkiye’nin işaretli en uzun ikinci yürüyüş yolu olan Aziz Paul Yolu’nun bir bölümü de düzgün taşlarla döşenmiş Kral Yolu’da burada bulunmaktadır ve bu yol kullanılarak yürüyüş turları düzenlenmektedir.
Adada Antik Kenti Isparta il merkezine 90 km mesafede Sütçüler ilçe kara yolu üzerinde yer alan antik kente özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
Sütçüler İlçesi’ne 20 km uzaklıkta bulunan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, zengin bitki örtüsü ve yaban hayatı ile seyrine doyum olmayan eşsiz doğal güzellikleriyle turistlerin sürekli ziyaret ettiği bir yerdir. Tarihi “Kral Yolu”nun da geçtiği kanyon, tapınak ve kaya yazıtları ile tarihi öneme sahiptir. Aziz Paul, Perge'den Pisidia Antiokheia’ya giderken bu kanyondan geçmiştir. Park alanı içerisinde, halkın dinlenmesine uygun kamp alanı bulunmaktadır. Kanyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazılar bulunmaktadır. Bu yazıtlar nedeniyle kanyona “Yazılı Kanyon” denilmiştir. Çandır Köyü sınırları içerisinde kalan park, 1989 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmiştir. Yazılı Kanyon Tabiat Parkında yürüyüş parkuru da bulunmaktadır. Isparta-Antalya Karayolu’nun 38. Kilometresinden Sütçüler İlçesi’ne ayrılan yolu kullanarak özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Hızır Bey Camii
Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Hızırbey (Ö. 1328) tarafından duvarlar kâgir ve üstü toprak damlı olarak yaptırıldığı düşünülen Hızır Bey Camisi, 3000 kişinin aynı anda ibadet yapabildiği bir yapıdır. Kışın biriken karları atmak için Caminin damının bir bölümü açık bırakılmış ve caminin içinde bir kar kuyusu bulunmaktadır. Cami, 1814 Eğirdir de çıkan yangında yanmış ve daha sonra eski tarzına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiştir. Caminin minaresi, Dündar Bey Medresesi ile Hızırbey Camii’nin ortak duvarını oluşturan kale surunun kapısı üzerinde inşa edilmiştir. Eğirdir ilçe merkezindeki camiye yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Eğirdir Gölü
Sultan ve Karakuş Dağları’nın arasında bulunan Eğirdir Gölü, günün değişik zamanlarında farklı renkler alan, gün batımında seyrine doyum olmayan, etrafı elma ve şeftali bahçeleriyle çevrili, berrak plajlarıyla ünlü, Türkiye’nin dördüncü büyük doğa harikası gölüdür. Eğirdir Gölünün güneybatı sahillerinde derin ve kuytu koyları vardır. Eğirdir Gölü iki kısma ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan ve daha küçük göl kesimine Hoyran Gölü, güneyde kalan kesimine ise Eğirdir Gölü denir. Her iki göl Hoyran Boğazı ile birbirine bağlanır. Eğirdir İlçesinde Isparta-Konya Karayolu üzerinde bulunan Eğirdir Gölüne özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Zindan Mağarası
Zindan mağarasının bulunduğu Göller bölgesi yöresi yurdumuzun en yoğunu karstlaşmış alanlarından birisidir. Mağara girişten itibaren taban toprak ve küçük kaya blokları ile kaplıdır ve burası yaz kış yarasa kolonilerinin barındığı bölümdür. Yatay yönde gelişmiş olan mağaranın içinde yürümek ve gezmek son derece rahat ve kolaydır. Yarı aktif olan mağara içinde değişik damlataş, akmataş, kenartaş ve yer altı deresinin oluşturduğu aşınım ve sarkıtlar bulunmaktadır. Ayrıca, mağara içinde bazı kesimlerde minyatür kanyonlar oluşmuştur. Mağaranın sonunda, hamam diye isimlendirilen bölümün tabanında mozaik biçimli özgün kalsit kristalleri bulunmaktadır. Yapılan analizler sonucu, mağara içinde akan suyun kalsiyum ve magnezyum değerlerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aksu ilçesinin 2 kilometre kuzeydoğusunda Aksu çayı vadisinde bulunan Zindan Mağarasına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Davraz Kayak Merkezi
Davraz Kayak Merkezi, Antalya gibi tatil beldelerine yakınlığı ve gelişmeye müsait konumu nedeniyle yoğun ilgi gören yerlerden biridir. Eğirdir Gölü’nün harika manzarası eşliğinde kayak yapma fırsatı sunmaktadır. Davraz’ın coğrafi özellikleri, kayak dışında diğer doğa sporlarının da yapılmasına imkân tanımaktadır. Kulovası Yaylasında Davraz Dağı’nın kuzey yamacında yer alan Davraz Kayak Merkezinin hâkim bitki örtüsünü, çam, ardıç, sedir ve otsu bitkiler oluşturmaktadır. Davraz Kayak Merkezinde 4 yıldızlı otellerin yanı sıra SDÜ konukevi ve dağ evleri bulunmaktadır. Isparta il merkezinin 26 km güneydoğusunda bulunan Davraz Kayak Merkezine özel aracınızla veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi
Isparta Belediyesi tarafından 2013 yılında hizmete açılan Müzede, Dünyanın en büyük 3 adet Isparta Gülü’nü içeren kompozisyon bulunmaktadır. Müzede, Anadolu Coğrafyasında Türkler tarafından kullanılan yaklaşık 3.500 adet halı, kilim ve etnografik ürünler sergilenmektedir. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Müze, Isparta Merkez, Doğancı Mahallesinde Gökçay Mesireliği girişinde yer almaktadır. Özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Pisidia Antiokheia Su Kemerleri
Roma döneminde, Antiokheia şehrinin gelişip büyümesi ile artan su ihtiyacını Su Çıktı adı ile anılan kaynaktan karşılamak için yaklaşık 10 km uzunluğundaki su kemerleri yapılmıştır. Su kemerlerine ait kalıntılar yer yer ayakta durmaktadır. Ayakta duran kemerlerin yüksekliği, 5-7 m arasında değişmektedir; mevcut uzunluğu ise, 250 m’yi bulmaktadır. Su kemerlerinin üst yapısı, tamamen tahrip olduğundan, kemerler üzerindeki suyun yol aldığı akaçların (Canalis) yapısı tam olarak bilinememektedir. Ancak ele geçen mimari parçalardan, su oluğu kesitinin 30 cm çapında daire olduğu anlaşılmaktadır. Isparta ili Yalvaç ilçesinde Pisidia Antiokheia antik kentinin kuzey yönü boyunca uzanan tarihi su kemerlerini özel araç veya turlarla ziyaret edebilirsiniz.
10-) Aya Payana (Baniya) Kilisesi
1750 yıllarında yapıldığı tahmin edilen Kilise, Isparta’nın eski yerleşim yerlerinden olan Turan Mahallesinde bulunmaktadır. Kilise, Geç Osmanlı Dönemi’nde yapılmış olmasına rağmen Erken Bizans Dönemi bazilikal planlı kiliselerine benzerliği ile dikkat çekmektedir. Turan Mahallesinde bulunan Kiliseye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ziyaret edebilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Isparta’nın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra şehir merkezindeki camilerin en eskileri arasında adı geçen Kutlubey Camisini; Isparta-Sütçüler ilçesinde Köprüçay Kanyonu'nun dik bir yamacında, yer alan Kuz Mağarasını; Eğirdir Gölü'nün doğal bir uzantısı olan Kovada Gölünü; Kapıdağı eteğinde inşa edilmiş olan Uluborlu Kalesini; Eğirdir’in deniz sahillerin aratmayan muhteşem Altınkum Plajını; Boğaz Ova’yı seyredebileceğiniz Akpınar Köyü Seyir Terasını; Eğirdir Gölü’nü, Yeşil ve Can adalarını, Barla ve Anamas Dağları’nı da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Isparta’ya yapacağınız geziyi Isparta’nın iklimin ve özellikle görmek istediğiniz yerleri dikkate alarak karar vermek zorundasınız. Isparta’nın meşhur Lavanta Bahçeleri’ni görmek için hasat dönemi olan temmuz ve ağustos aylarında gitmeniz gerekir. Davraz Kayak Merkezinde kayak yapmak için kış aylarını tercih ederseniz diğer güzellikleri de görmeniz mümkündür.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Isparta tarım ve meyvecilik yönünden zengin bir yöre olduğu için, bu yemek kültürüne de yansımıştır. Lavanta bahçelerinde gezindikten sonra yöresel lezzetlerini keşfetmek istiyorsanız gülleri ile meşhur olan bu şehrin kesinlikle tadılması gereken yiyeceklerinden biri olan Gül Reçelini;
lavaş ekmeği ile servis edilen ve odun ateşinde pişirilen kuzu etinden yapılan Fırın Kebabını; şehrin yöresel balık yemeklerinden olan ve özel sosu ile fırında pişirilen Sazan Dolmasını;
Isparta mutfağındaki en bilinen et yemeği olan Banakı; Isparta'da sık sık pişen yemeklerden birisi olan Bakla Boranisini; Isparta mutfağında sıkça yapılan Doğga (Toyga) Çorbasını; daire biçiminde sarılan ve şehrin meşhur güllerinin suyunun eklenmesiyle hazırlanan Yalvaç Güllacını;
börülce ve kıyma ile pişirilen Şalgam Aşını; buğday, fasulye, nohut gibi malzemelerle hazırlanan Dirgit Yemeğini; hamurun içine baharat ve kıymadan oluşan bir karışımın eklenmesiyle sacda pişirilen bir hamur yiyeceği olan Kuyruğu Suluyu; Isparta mutfağına ait olan ve yağda kızartılarak yapılan Kulak Böreğini tatmanız gerekir. Bu arada yemeğin yanında Isparta’da yapılan ve yemeklerin yanında içilen Koruk Suyunu içmeyi unutmayınız.
Akdeniz bölgesinin gül kokan şehri Isparta, kışın kayak turizmiyle, yazın ise tarihi eserleri ve doğa harikası gölleriyle ziyaretçi akınına uğrayan bir şehirdir. Özellikle Lavanta bahçelerinin görücüye çıktığı Temmuz ayında Isparta, Fransa Provans'ını andırmaktadır. Eğirdir Gölü ile hayat bulan şehirde her mevsim canlı turizm potansiyelini karşılayacak, her bütçeye uygun oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Isparta ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Isparta Merkez Öğretmenevi: 6 Mart Atatürk Cad. No:21. Isparta
Tel: (246) 232 51 82 – 323 51 83
Isparta Polisevi: Halıkent Mah. 232 Cadde No:68-70. Isparta
Tel: (246) 242 96 55
Süleyman Demirel Üniversitesi Konukevi: H.İbrahim Parlar Cad. Müze altı, Isparta
Tel: (246) 232 3560
S.D. Üniversitesi Mavi Göl Uygulama Oteli: Yesil Ada Mah. No:17, Eğirdir/ Isparta
Tel: (0246) 311 6417
PTT Isparta Misafirhanesi: Bahçelievler Mah. Süleyman Demirel Cad. Isparta
Tel: (0246) 228 15 66
Isparta zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Uluslararası Gül, Halı Kültür ve Turizm Festivali:
Isparta Valiliği ve Belediye Başkanlığı tarafından her yıl Haziran ayında geleneksel olarak düzenlenen Gül, Halı ve Kültür Festivali, Isparta'nın gül ve halısının dünya ülkelerine tanıtımını amaçlamaktadır. Festival kapsamında yerel ve ulusal sanatçı konserleri, festival yürüyüşü, resim, el sanatları sergileri, halkoyunu gösterileri, gül toplama yarışmaları da düzenlenmektedir.
Motosiklet Şenliği:
Türkiye Motosiklet Platformu (TMP) ve Eğirdir Belediyesi işbirliği ile yapılan Uluslararası Motosiklet Festivali kapsamında doğa harikası gölün temiz sularında yüzme, festival adası sahilinde güneşlenme, kamp kurma imkanına sahip olabilirsiniz. Festival her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Lavanta Diyarı Kamp ve Fotoğrafçılık Etkinliği:
Festival Türkiye'de keşfedilmeyi bekleyen gizli kalmış en önemli 9 yerden birisi olarak gösterilen Lavanta Kokulu Kuyucak Köyünün tanıtılmasını ve her yıl milyonlarca ziyaretçinin akın ettiği, Fransa'nın Provence bölgesini anımsatan Kuyucak lavanta tarlalarının Fransa’ya rakip olabilecek potansiyelinin ortaya çıkartılmasını amaçlamaktadır. Fotoğraf etkinliği kapsamında doğa ve kamp hayatının izlerini sürebilir ve göl manzaralı çadırlarda doğayla bütünleşerek ve bunun yanında bir lavanta vadisi atmosferinde tüm yılın yorgunluğunu çekeceğiniz güzel fotoğraflarla atabilirsiniz. Etkinlik her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Isparta’da, IyaşPark ve Centrum Garden isimli alışveriş merkezleri, Isparta’ya gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında Firdevs Bey Bedestenine ve Üzüm Pazarına, Halı Sarayına, Mimar Sinan Caddesinde gül ürünleri satan mağazalara, Eğirdir'de Dündar Bey Pazarına, Yalvaç'ta Geleneksel El Sanatları'nın bulunduğu Kültür Sitesine uğramadan bu şehirden ayrılmayınız.
Güllerin başkenti olan Isparta sosyal ve kültürel yaşamında dolu dolu bir şehirdir. Isparta’da başta Süleyman Demirel Kongre ve Konferans Merkezi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde olmak üzere il merkezi ve ilçelerde yıl boyu birçok etkinlik yapılmaktadır. Ayrıca Isparta Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Isparta Belediyesi Şehir Tiyatrosu: Kutlubey Mah, Mimar Sinan Cad. No:1 Merkez/Isparta
Tel: 0 246 123 4567
3-) Üniversite
Isparta’da 1992 yılında kuruluna Süleyman Demirel Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversitenin mevcut halde, 15 fakültesi, 6 enstitüsü, 3 yüksekokulu, 4 meslek yüksekokulu ve 47 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır. Süleyman Demirel Üniversitesi yerleşkesi; İstanbul yolu üzerinde, şehir merkezinden yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Çünür’de, yolun iki tarafında Doğu Yerleşkesi ve Batı Yerleşkesi olarak kurulmuştur. Merkez yerleşkeye ulaşım özel halk otobüsleriyle kolaylıkla sağlanmaktadır.
Süleyman Demirel Üniversitesi: Cünür Mah. 32260 ISPARTA
Tel: 0 (246) 211 1000
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 6 si il merkezinde 7 tanesi ilçelerde bulunan toplam 13 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Atabey Yurdu: Gezirler Mah. Armağanşah 1 Cad. No:2 Atabey/Isparta
Tel: (0246) 271 30 31
Eğirdir Yurdu: A.Blok Menderes Mahallesi Ortanca Sokak No:4 Eğirdir/Isparta
B Blok Poyraz Mahallesi 6.Cadde No:11 Eğirdir/Isparta
Tel: 0(246) 311-35-93, 0(246) 311-35-94
Gülkent Öğrenci Yurdu: Cumhuriyet Mah. KYK sk. no:4 Keçiborlu/Isparta
Tel: 0(246) 541-26-12
Gülcihan Öğrenci Yurdu: Çünür Mah.102 (SDÜ Bul.) Cadde no:291 32260/Isparta
Tel: 0(246) 237 13 25
Isparta Öğrenci Yurdu: Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yani, Sanayi Mah. 104. cad. 51/6-7-10 Merkez/Isparta
Tel: 0(246) 502-04-23
Bediüzzaman Said Nursi Öğrenci Yurdu: Çünür Mah. 270. Cadde no:8 Isparta
Tel: 0(246) 237 07 62
Mihri Hatun Öğrenci Yurdu: Çünür Mah. 270. Cad. A/2 No:8/B SDÜ Doğu Yerleşkesi Merkez/Isparta
Tel: 0(246) 237-07-53, 0(246) 237-07-74
Gülistan Öğrenci Yurdu: Çünür Mah. 102. Cadde no:291/A Isparta
Tel: 0(246) 237 13 26
Isparta Murat Hüdavendigar Öğrenci Yurdu: Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yanı Sanayi Mah. 104. cad. 51/8-9-11 Merkez/Isparta
Tel: 0(246) 237 13 85
Sütçüler Öğrenci Yurdu: Birlik Mah. Atatürk Cad. No 67/1 32950 Sütçüler / Isparta
Tel: 0(246) 351-24-86
Kutlubey Öğrenci Yurdu: Kabaağaç Mah. Namık Kemal Cad. KYK Sitesi Yurt Blok No:80/A Uluborlu/Isparta
Tel: 0(246) 531-22-85
Yalvaç Yurdu: Zafer Mahallesi Kılıçarslan Cad. No:7/e 32400 Yalvaç/Isparta
Tel: 0 (246) 441 4227
Şarkikaraağaç Öğrenci Yurdu: Orta Mah. 1478 Sokak No:2 Şarkikaraağaç/Isparta
Tel: 0(246) 411-3960
4-) Kütüphane
Isparta ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Süleyman Demirel Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi : Gülistan Mah. 2829. Sk., 32100 Isparta
Tel: 0 (246) 2182295
Isparta Belediyesi 75. Yıl Gülistan Halk Kütüphanesi: Gülistan Mah. 2816 Sok. 19 Isparta
Tel: 0246 228 31 23
Süleyman Demirel Üniversitesi Prof.Dr. Hasan Gürbüz Bilgi Merkezi: Doğu Yerleşkesi 32260 Isparta / Türkiye
Tel: 0 (246) 2113570
Isparta Valiliği
Kutlubey Mahallesi 114. Cadde Hükümet Konağı Isparta
0246 223 80 80 - 0246 232 41 81
Isparta Belediyesi
Kutlubey Mah, Mimar Sinan Cad. No:1 Isparta
0246 211 60 00
Isparta İl Emniyet Müdürlüğü
Fatih Mahallesi 102 Cadde No:131
0246 228 14 10-20-30
Isparta İl Jandarma Komutanlığı
Davraz Mah. 104 Cad. No.64 Isparta
0246 224 11 25
https://isparta.jandarma.gov.tr/
Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü
İstiklal Mah. 105. Cad. No.54 Merkez/Isparta
0246 280 32 00
Isparta İl Sağlık Müdürlüğü
Sanayii Mah. 142 Cad. No: 72 /B Pk. 32200 / Isparta
0246 211 96 00 - 01 - 02
https://ispartaism.saglik.gov.tr/
Isparta Şehir Hastanesi
Sanayi Mah. 104. Cad. No:51 32200 Merkez/ISPARTA
0246 213 44 00 - 99 (100 Hat)
https://ispartasehir.saglik.gov.tr/
Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi
Doğu Yerleşkesi 32260 Çünür / Isparta
0246 211 20 00