- İstanbul Haber 4 - Devamını Oku
- İstanbul Haber 3 - Devamını Oku
- İstanbul Haber 2 - Devamını Oku
- İstanbul Haber 1 - Devamını Oku
Yerleşim tarihi 300 bin, kentsel tarihi yaklaşık 3 bin, başkentlik tarihi 1600 yıla kadar uzanan bir şehir olan İstanbul, 1204-1261 arasındaki Haçlı istilası haricinde (330-1922) Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun üç imparatorluğa başkentlik yaparak, 16 yüzyıl boyunca batıda Tuna Nehri’nden doğuda Pers İmparatorluğu’na kadar olan geniş coğrafyasında bölgenin tek hâkimi olmuştur. Bugünkü İstanbul’un temelleri M.Ö. 7. yüzyılda atılmıştır. “Byzantion” şehri Megaralılar tarafından M.Ö. 667’de kurulmuştur. Uzun süre şehir devlet yapısı gösteren Byzantion, stratejik konumu gereği ekonomik gelişme sayesinde tüm antik Yunan bölgesine hâkim bir güç olmuştur. Daha sonraki süreçte Roma İmparatorluğu’nun önemli şehirlerinden biri haline gelen şehrin adı değişmiş ve Konstantinopolis olarak Roma İmparatorluğu’nun başkenti olmuştur. M.S. 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu çok genişlemiş; İstanbul, stratejik konumundan dolayı, İmparator Büyük Konstantin tarafından Roma’nın yerine yeni başkent olarak seçilmiştir. Yakın çağın başladığı dönemde İkinci Roma ve Yeni Roma adları ile anılan kent, daha sonra "Byzantion" ve geç devirlerde Konstantinopolis olarak adlandırılmıştır. Halk arasında ise kentin adı tarih boyunca "Polis" olarak anıla gelmiştir. Batı Roma İmparatorluğu’nun 5. yüzyılda çökmesi nedeniyle, İstanbul, uzun seneler Doğu Roma İmparatorluğu’nun (Bizans) başkenti olmuştur. İstanbul, 53 günlük bir kuşatma sonrası, 1453' te Türklerin hâkimiyetine geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti buraya taşınmış, ülkenin çeşitli yerlerinden getirilen göçmenlerle şehir nüfusu artırılmış, boş ve harap olan şehrin imar çalışmalarına başlanmıştır. 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı Sultanlarının Halife olmalarından ötürü, İstanbul tüm İslam dünyasının da merkezi olmuştur.
Avrupa ile Asya kıtaları arasında köprü görevi gören, bunların birbirine en çok yaklaştığı iki uç üzerinde kurulmuş bir şehir olan İstanbul, Avrupa kıtasında Çatalca, Asya kıtasında ise Kocaeli; güneyden Marmara ve Bursa, güneybatıdan Tekirdağ ve kuzeybatıdan Kırklareli ile çevrilidir. Şehrin adını aldığı ve Haliç ile Marmara arasında kalan yarımada üzerinde bulunan asıl İstanbul 253 km², bütünü ise 5712 km² 'dir.
İstanbul, Ankara’ya 450 km ve İzmir’e 480 km mesafede yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’un TUİK verilerine göre il genel nüfusu ise 15.519.267 olarak tespit edilmiştir.
İstanbul iline bağlı 39 ilçe, 1 büyükşehir belediyesi ve 964 mahalle bulunmaktadır. İstanbul’un ilçeleri Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu’dur.
İstanbul coğrafi konumu ve fiziki coğrafya özellikleri nedeniyle aynı enlemde yer alan birçok yerleşmelerin ikliminden daha farklı iklim özelliklerine sahiptir. İstanbul’un il bütününün yer aldığı alandaki iklim tipini, belirgin bir iklim tipi içinde değerlendirme imkânı yoktur. İstanbul’ da Akdeniz ile Karadeniz iklimleri arasında geçiş iklimi olan Marmara iklim tipi gözlenir. Güneyde Marmara Denizi kıyılarında yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık geçerken, kuzeye çıkıldıkça, Karadeniz kıyılarında yazlar daha ılık ve yağışlı, kışlar serin geçer. Yağışlar genelde sonbahar ve kış aylarında düşer.
Akdeniz ile Karadeniz arasındaki geçiş ikliminin özelliklerini taşıyan İstanbul’un bitki örtüsü iklimsel değişikliğe bağlı olarak farklılık göstermektedir. Marmara kıyılarında Akdeniz ikliminin etkisi altındaki kısımlarda maki toplulukları görülür. Genellikle yerleşim alanlarının genişlemesi sonucu güney kıyılarda doğal bitki örtüsünü belirleyebilecek örnekler çok azalmıştır. Anadolu yakasında, kabaca Boğaz’ın ortasından Gebze’ye çekilen tasar çizginin güneyinde kalan bölümünde, bodurlaşmış, seyrek meşe ormanlarıyla karışık olarak kocayemiş, defne, funda, akçakesme, kermez meşesi, ardıç, laden ve katırtırnağı görülür. Ormanlar içinde en meşhuru İstanbul’un 20 km kuzeyindeki Belgrat Ormanıdır.
Ülkemizin sanayi ve üretim merkezi olan İstanbul, dünyanın birçok ülkesinden fazla olan nüfusuyla büyük bir ekonomik güçtür. İstanbul geçmişten günümüze Türkiye ekonomisinin geçirdiği tüm dönüşümlerde merkezi rol oynamıştır. Bunda, İstanbul’un yurtdışından gelen akımların ülkemize giriş kapısı olması kadar, yurt içinde yaratıcılık ve yeniliğin odaklandığı, girişimciliğin yoğunlaştığı bir merkez olmasının etkisi büyüktür. Türkiye’deki sanayinin üçte biri, ithalatın üçte biri, ihracatın beşte biri İstanbul’dan yapılmaktadır. Türkiye’nin en büyük sanayi, ticaret, ulaşım, reklam ve iktisadî kuruluşları İstanbul’dadır. İstanbul’da gayri sâfi hasılanın % 40’ ı sanayi, % 30’ u ticaret ve geri kalanı diğer sektörlerden sağlanır. Tarımın payı sâdece % 1 dir. Türkiye bütçesinin ana kaynağı İstanbul’dur. Toplam vergilerin yaklaşık % 37’ si İstanbul’dan toplanmaktadır. İstanbul’u Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Kocaeli takip etmektedir. İstanbul’da her ailede ortalama 2 kişi çalışmaktadır.
ULAŞIM
İstanbul büyükşehir olması nedeniyle ulaşım imkanları en geniş şehirlerin başında gelmektedir. Şehir içi ulaşım metro, hafif raylı sitem, otobüs, dolmuş, banliyö ve vapur gibi toplu taşıma araçlarıyla sağlanırken şehirlerarası ulaşımda havaalanlarından, tren istasyonlarından, otogarlardan ve otoyollardan faydalanılmaktadır. İstanbul ulaşım imkanları açısından oldukça donanımlı bir şehirdir. Merkezden her ilçeye otobüsle, metroyla, vapurla ve özel dolmuş seferleriyle ulaşmak mümkündür. Şehirlerarası ulaşımda da karayolu, havayolu ve demiryolu ulaşımının en işlek olduğu şehirlerin başında gelmektedir.
1-) Karayolu
Türkiye’nin kültür, turizm ve sanayi başkenti konumunda bulunan İstanbul bölgenin bütün illeri ve diğer illerle iyi bir kara yolu bağlantısı bulunmaktadır. İstanbul’u Ankara, İzmir ve Edirne’ye bağlayan otoyollar ve devlet yolları bulunmaktadır. Bu yollar aynı zamanda İstanbul’u diğer ülkelere de bağlamaktadır. İstanbul’dan karayolu ile Yunanistan, Makedonya, Almanya, Fransa, Avusturya, İsviçre, Suudi Arabistan, Suriye, Rusya (Moskova) Romanya, Bulgaristan ve Ürdün (Amman)’e seferler yapılmaktadır. Ankara Yurtiçi ulaşımının hareket noktası, Anadolu yakasında Harem, Avrupa yakasında ise Esenler’ de bulunan uluslararası otogardır. Her iki otogara da toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
İstanbul Esenler Otogarı: Altıntepsi Mh., 34035 Bayrampaşa/İstanbul
Tel: 0 212 658 0505
İstanbul Harem Otogarı: Selimiye Mah. Üsküdar Harem Yolu Üsküdar/İstanbul
Tel: 0 216 333 37 63
2-) Demiryolu
Demiryolu ulaşımı bakımından da Türkiye’nin en geniş imkanlarına sahip şehirlerinden olan İstanbul, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen tren yolu hatlarının buluşma noktasında yer almaktadır. Bu noktada Ankara’dan hareket eden Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni Ankara-İstanbul arasında karşılıklı 8 (4+4) sefer düzenlenmekte olup Eryaman, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Arifiye, İzmit, Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı duraklarına uğramaktadır. Konya-İstanbul-Konya arasında karşılıklı günlük iki sefer düzenleyen Konya-İstanbul Yüksek Hızlı Treninin durakları sırasıyla Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Arifiye, İzmit, Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı olmaktadır. Bunun yanında Ankara-Halkalı-Ankara arasında her gün karşılıklı olarak çalışan Ankara Ekspresi Ankara, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, İzmit, Pendik, Söğütlüçeşme ve Halkalı istasyonlarına uğramaktadır. Bunların haricinde Halkalı-Kapıkule ve Halkalı -Uzunköprü arasında işletilen bölgesel trenler bulunmaktadır.
İstanbul Gar Müdürlüğü: Hoca Paşa Mah. Ankara Cad. Sirkeci Garı Eminönü, Fatih, İstanbul
Tel: 0212 527 18 16
Halkalı Tren Garı: İstasyon Mahallesi, Yarımburgaz Caddesi Küçükçekmece/İstanbul
Tel: (212) 678 48 00 /9336
Haydarpaşa TCDD 1. Bölge Müdürlüğü: Rasim Paşa Mahallesi Tren Garı Yolu Sokak 34716 Kadıköy / İstanbul
Tel: 0216 348 80 20
3-) Havayolu
İstanbul’a ulaşım için kullanılabilecek bir diğer önemli alternatif ise havayoludur. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı İstanbul'u diğer Türk ve dünya şehirlerine bağlayan hem yerel hem de uluslararası havalimanlarıdır. Türkiye’deki havaalanı olan bütün illere doğrudan veya aktarmalı olarak havayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Özellikle İzmir, Ankara, Antalya ve diğer turizm merkezlerine gün içinde birden çok sefer düzenlenmektedir. Ayrıca birden fazla özel havayolu şirketi de İstanbul Adnan Menderes Havalimanı üzerinden müşterilerine hizmet vermektedir.
İstanbul’un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında bulunan İstanbul Havalimanı şehir merkezine 35 km mesafede yer alıyor. İstanbul Anadolu yakasında yer alan Sabiha Gökçen Havaalanı; Kadıköy'e 40 km, Pendik'e 12 km, Taksim'e ise 50 km mesafededir. Her iki havalimanlarından şehir merkezine ulaşım taksi, servis, HAVAŞ, İETT otobüsleri ile sağlanmaktadır.
İstanbul Havalimanı: Tayakadın, Tayakadın İhsaniye Yolu No:1, 34283 Arnavutköy/İstanbul
Tel: 0 212 444 14 42
Sabiha Gökçen Havalimanı: Terminal Binası Kurtköy Pendik 34906 İstanbul
Tel: 0216 588 88 88
Şehrin Meşhur Yönleri
Yüzyıllar boyunca birçok kültüre, farklı dini inanışa ev sahipliği yapmış olan ve Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan, İmparatorluklara başkentlik yapmış olan İstanbul tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle bir bütün olarak Türkiye’nin ve dünyanın gözde şehridir. Şehri ikiye bölen İstanbul Boğazı tarih boyunca bütün medeniyetlerin hayalini kurduğu bir yerdir. Bunun yanında Ayasofya, Sultanahmet Camii, Galata Kulesi, Topkapı Sarayı, Kız Kulesi ve boğaza sıralanmış 100 yılı aşkındır var olan yalıları gibi tarihi mekânları dünya çapında meşhurdur.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Türkiye’nin kültür ve moda başkenti olarak tanımlanan İstanbul’da çok sayıda modern ve dünya çapında kaliteli alışveriş merkezleri, mağazalar, geleneksel dükkânlar ve semt pazarları bulunmaktadır İstanbul’a yolunuz düştüğünde İstanbul’un yöresel ürünlerini ve İstanbul ile alakalı hediyelik eşyaları bulabileceğiniz ideal mekânların başında Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı ve Sultanahmet Meydanı gelmektedir. Buralardaki dükkanlarda birçok hediyelik eşya ve İstanbul temalı ürünlere rastlayabilirsiniz. Özellikle Kapalı Çarşı‘dan Türk el sanatları örnekleri, dünyaca ünlü Türk halıları, el boyaması seramikler, bakır ve pirinçten objeler, deri ve tekstil ürünlerini ;
Mısır Çarşısı‘nda envai çeşit baharatı ;
Sultanahmet‘te muhtelif hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz.
Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi üç evrensel imparatorluğa başkentlik yapmış şehir unvanına sahip olan İstanbul tarihi, turistik ve doğal mekânları ile yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği şehir konumundadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, başkent olmuş, çağ açıp, çağ kapatmış bir şehir olmasından dolayı geçmiş medeniyetlerin izlerinin hala canlı olarak görülebilecek bir şehirdir. Türkiye’nin en kalabalık nüfusuna sahip olması ve dünya genelinde de en kalabalık şehirlerden biri olması sebebiyle ilgi çekmektedir. Tarihi ve doğal güzellikleri ile burada yaşamanın ve burada gezmenin ayrı bir güzelliği bulunmaktadır. İşte İstanbul’un birbirinden güzel tarih, turistik ve doğal güzelliklerinden sizin için seçtiklerimiz:
1-) Ayasofya Camii
Mimarisi, ihtişamı, büyüklüğü ve işlevselliği ile sanat dünyasında önemli bir yer tutan Ayasofya Camisi, Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer almaktadır. Türkiye’de en çok ziyaret edilen tarihi mekân özelliğine sahip olan Ayasofya Camisi, Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olup aynı yerde üç kez inşa edilmiştir. Günümüz Ayasofya Camisi, İmparator Justinianos tarafından dönemin iki önemli mimarı Tralles’li (Aydın) Anthemios ve Miletos’lu (Balat) İsidoros’a yaptırılmıştır. Ayasofya-i Kebir Camisi'nin mimarisindeki en önemli özelliği kubbesinin alışılmıştan daha büyük oluşu ve orta mekâna hâkim olmasıdır. 916 yıl kilise olarak faaliyette bulunan Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed' in 1453' te İstanbul'u fethetmesiyle camiye dönüştürülmüştür. Fetihten hemen sonra yapı güçlendirilerek en iyi şekilde korunmuş ve Osmanlı Döneminde mihraplar, minber, müezzin mahfilleri, vaaz kürsüsü ve maksureler ilave edilerek cami olarak varlığını sürdürmüştür. Sultanahmet Meydanında bulunan Ayasofya Camisine özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Topkapı Sarayı
Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilaveler yapılan Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19. yüzyıl ortalarına kadar ikamet ettiği Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorluğunun yıkılmasından sonra 3 Nisan 1924’ te Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle müzeye dönüştürülmüştür. Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet zamanında “Yeni Saray” anlamına gelen “Saray-ı Cedid” ismi ile bilinmekteydi. Saray, Sultan I. Mahmud tarafından Bizans surlarının yakınına yaptırılan ve önündeki selam topları nedeniyle “Topkapusu Sahil Sarayı” denilen büyük ahşap sahil sarayı bir yangında tamamen kül olunca, bu sarayın ismi yeni saraya verilmiştir. Esasen mütevazi bir saray olmakla birlikte Sarayın kendine özgü binaları, nefis çinileri ve tabiatla iç içe geçmiş yapısı kadar, Sarayburnu’ndaki konumu da ona doğal bir güzellik ve ihtişam verir. Topkapı Sarayı’nın olağanüstü zenginlikteki koleksiyonları ve son derece ilgi çekici hikâyelerle örülü tarihi bu sarayı dünyanın en görülmeye değer saraylarından biri kılar. İmparatorluk Hazinesi, Avrupa porselenleri ve camları, bakır ve tombak mutfak eşyası, Çin ve Japon porselenleri, gümüşler, Hırka-i Saadet Dairesi ve Kutsal Emanetler, İstanbul cam ve porselenleri, padişah elbiseleri, padişah portreleri ve resim koleksiyonu, silahlar müzede sergilenen değerli koleksiyonlar arasındadır. Sultanahmet Meydanında bulunan Ayasofya Camisine özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Dolmabahçe Sarayı
Osmanlının en muhteşem yapılarından olan Dolmabahçe Sarayı, 1842 ve 1853 yılları arasında I. Abdülmecit tarafından, Karabet Balyan’a inşa ettirilmiştir. Sultan I. Abdülmecit ve sonra gelen padişahların ikamet ettiği yer olmasının yanı sıra resmî işleri de gördüğü mekân olan Dolmabahçe Sarayı Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Konutu olarak kullanılmıştır. Saray 10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk’ün öldüğü yer olması münasebetiyle Cumhuriyet tarihinde ayrı bir öneme sahiptir. Harem, Mabeyn, Saat Kulesi ve Dolmabahçe Camisi'nden oluşan Dolmabahçe Sarayı’nda 285 oda ve 46 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvalet vardır. Saray 110 bin metrekare alana kurulmuştur ve 1910’larda elektrik ve kalorifer sistemine geçmiştir. Sarayın yanındaki Dolmabahçe Camisi, Osmanlı mimarisine damgasını vuran Balyanlar ailesinden Nikoğos Balyan tarafından 1853 yılında tamamlanmıştır. Beşiktaş ilçesinde bulunan Ayasofya Camisine özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Galata Kulesi
İstanbul’un tarihi siluetini oluşturan en önemli yapılardan biri olan Galata Kulesi 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Dünyanın en eski kuleleri arasında sayılan ve İstanbul’un sembollerinden biri olan Galata Kulesi, ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507-508 yılında inşa edilmiştir. Günümüzdeki kule ise 1348 - 1349 yılında Cenevizliler tarafından yeniden inşa etmiştir. Galata Kulesi yığma moloz taş örgü sistemde inşa edilmiştir. Dış cephe taş örgüdür. Uzun dönem yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmış ve Galata Yangın Kulesi olarak adlandırılmıştır. Çeşitli dönemlerde depremlerden ve yangınlardan zarar görmesi nedeniyle onarımlar gören Galata kulesine II Mahmut iki kat daha çıkar ve külah biçiminde olan ünlü dam örtüsüyle kulenin tepesi kapatılmıştır. Beyoğlu ilçesinde Galata semtinde bulunan Galata Kulesine araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Kız Kulesi
Salacak açıklarındaki küçücük bir adanın üzerine inşa edilmiş olan Kız Kulesi boğaz manzarasının vazgeçilmez yerlerinden biridir. Üsküdar'ın incisi olan Kız Kulesi, tarihin izlerini taşıyan eserlerdendir. Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul`un tarihine eş bir tarih yaşamış ve bu kentin yaşadıklarına görgü şahitliği yapmıştır. Antik çağda başlayan geçmişiyle, Eski Yunan`dan Bizans İmparatorluğu’na, Bizans`tan Osmanlıya, tüm tarihi dönemlerde var olarak günümüze kadar gelmiştir. İstanbul'a gelenlerin mutlaka görmek istediği ve İstanbul boğazını süsleyen tarihi Kız Kulesi, uzun tarihi boyunca savunma kalesi, sürgün istasyonu, hapishane, karantina odası, radyo istasyonu, vergi noktası ve deniz feneri olarak kullanılmıştır. Kızkulesi’nin üzerinde yer aldığı kayalıktan ilk kez M.Ö. 410’ da söz edilir. Bu tarihte Atinalı komutan Alkibiades, Boğaz’a girip çıkan gemileri denetlemek ve vergi almak amacıyla bu küçük ada üzerine bir kule inşa ettirir. Sarayburnu'nun bulunduğu yerden, kulenin bulunduğu adaya zincir gerilir ve kule böylece Boğaz’ın giriş ve çıkışlarını kontrol eden bir gümrük istasyonu halini alır. Binlerce yıllık gizemli bir tarihe sahip bu özel mekan, kendine özgü kimliğine ve geleneksel mimarisine bağlı kalarak tamamlanan restorasyon çalışması sonrasında 2000 yılında kapılarını ziyarete açar. Kız Kulesi'ne Üsküdar Salacak ve Kabataş'tan tekne ile ulaşım yapılmaktadır.
6-) Sultan Ahmet Camii
Sultan I. Ahmet tarafından 17. yüzyılda, Mimar Sinan'ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılmış olan Sultan Ahmet Camii, duvarlarında mavi renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için Mavi Camii (Blue Mosque) olarak da bilinmektedir. Duvarlarında 21 bin 43 adet göz alıcı İznik Çinisi bulunan Caminin alt sıra pencere üstlerinden başlayarak üçüncü sıra pencere altlarına kadar duvar yüzeyleri çinilerle kaplanmıştır. Özellikle mahfil duvarlarında yer alan çiniler mekân içinde gözü yormayacak şekilde yerleştirilmiştir. Camiyi yaptıran Sultan Ahmet'in 16'ncı Osmanlı Padişahı olması sebebiyle Minarelerde 16 adet şerefe bulunmaktadır. Sultan Ahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük yapı komplekslerinden biridir. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır. Sultan I. Ahmet'in mezarı da cami bahçesine bitişik biçimde inşa edilmiştir. Fatih ilçesinde bulunan Sultan Ahmet Camisine özel araç veya Kabataş-Bağcılar Tramvay hattının Sultanahmet durağını kullanarak ya da diğer toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz
7-) Süleymaniye Camii
Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 1551-1558 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırılmış olan Süleymaniye Camisi muhteşem yapısıyla İstanbul’un simge yapılarından biridir. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak tanımladığı Süleymaniye Camii, Klasik Osmanlı Mimarisi’nin en önemli örneklerinden birisidir. İkisi üç şerefeli, ikisi de iki şerefeli olmak üzere dört minareye sahip olan caminin kubbesi 53 metre yüksekliğindedir. Mabedin bir ana kubbesi, iki yarım kubbesi ve iki çeyrek kubbesi ile on küçük kubbesi vardır. İstanbul'un en güzel yerlerinden birinde inşasına başlanan mabedin temeline ilk taşı, büyük alim Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin koyduğu rivayet edilir. Granit ve mermer sütunlara dayanan hünkâr ve müezzin mahfili, minber ve mihrap işçilikleriyle dikkati çekmektedir. Müezzin mahfilinin sağında madeni şebekelerle çevrili bulunan bölüm, 1918 yılına kadar kütüphane olarak kullanılmış; mevcut kitaplar aynı tarihte, Süleymaniye Medreseleri' nde tesis edilen Umumi Kütüphane' ye nakledilmiştir. Yaklaşık 6 bin metrekarelik alana sahip olan cami bahçesinin 11 kapısı bulunmaktadır. Bahçenin etrafında Süleymaniye Medreseleri diye meşhur olan beşi lise seviyesinde, biri fakülte birisi de ihtisas bölümü olmak üzere yedi medrese tesis edilmiştir. Caminin sağ tarafında bulunan binalar, Evvel ve Sani medreseleri ile Sibyan Mektebi iken daha sonra Süleymaniye Kütüphanesi'ne tebdil edilmiş (değiştirilmiş), bir bölümü de çocuk kütüphanesi olmuştur. Eminönü ilçesinde bulunan Süleymaniye Camisine özel araç veya İETT otobüsleri ve minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Yerebatan Sarnıcı
İstanbul'un görkemli tarihsel yapılarından birisi de Ayasofya’nın güneybatısında bulunan Yerebatan Sarnıcı’dır. Stoa Bazilikasının altında yer aldığı için Bazilika Sarnıcı olarak da bilinen Yerebatan Sarnıcı 532 yılında İmparator Justinianus tarafından inşa ettirilmiştir. Sarnıç, uzunluğu 140 metre genişliği 70 metre dikdörtgen biçimde bir alanı kapsayan dev bir yapıdır. 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen sarnıcın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır. Birbirine 4.80 metre aralıklarla dikilen bu sütunlar, her sırada 28 tane 12 sıra meydana getirirler. Suyun içerisinde yükselen bu sütunlar uçsuz bucaksız bir ormanı hatırlatmakta ve ziyaretçiyi sarnıca girer girmez etkilemektedir. Sarnıcın tavan ağırlığı haç biçiminde tonozlar yuvarlak, kemerler vasıtasıyla sütunlara aktarılmıştır, Sarnıcın tuğladan örülmüş, 4.80 metre kalınlığındaki duvarları ve tuğla döşeli zemini Horasan harcından kalın bir tabakayla sıvanarak su geçmez hale getirilmiştir. Toplam 9.800 metrekare bir alanı bulunan bu sarnıç yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahiptir. Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki Medusa başı Roma Çağı heykel sanatının şaheser örneklerindendir. Sarnıcı ziyarete gelenlerin hayretler içerisinde seyrettikleri IV. yüzyıla ait bu başların hangi yapıdan alınarak buraya getirildiği konusunda kesin bir bilgi olmamakla birlikte Genç Roma Çağı'na ait antik bir yapıdan sökülerek buraya getirildiği düşünülmektedir. İstanbul Fatihte bulunan Yerebatan Sarnıcına özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Kapalıçarşı
Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Kapalıçarşı, üzeri dam ve kubbelerle örtülü dükkanların çevrelendiği tarihi bir alışveriş meydanıdır. Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya’ya gelir getirmesi amacıyla 1461 yılında temeli atılmış olan Kapalı Çarşı yıllar içinde yapılan eklemelerle giderek büyümüştür. Kapalıçarşı, estetik tasarımı sayesinde adeta dev ölçülü bir labirenti andırır. 60’a yakın sokağı ve 3600’ü aşkın dükkânı bulunan tarihi alışveriş alanı, toplamda 30.700 metrekarelik alanı kapsar. İstanbul’un hem turizm hem de ticari anlamda çekim noktası olarak ifade edilebiliriz. Zamanla tüm bölgenin en önemli ticari merkezi haline gelen, İstanbul’un en zengin esnaflarına ev sahipliği yapan, dünyanın her yerinden gelen mücevherlerin ve kıymetli takıların ticaretinin yapıldığı Kapalıçarşı, bu yıllarda bir banka ve finans merkezi gibi de hizmet vermiştir. Aynı zamanda İstanbul’u ve Avrupalıların gözündeki Doğu yaşamını en iyi biçimde yansıtan yerlerden biri olarak görülmesi nedeniyle çok sayıda seyahat kitabında ve ressamların tablolarında yer etmesi Kapalıçarşı’nın tarihi ve kültürel önemini de kanıtlamaktadır. Dünyanın yalnızca en eski değil en büyük alışveriş merkezi olarak da tanımlanan, Osmanlı Dönemi’nde ekonominin kalbinin attığı yer olan Kapalıçarşı, günümüzde İstanbul’a gelen ve alışveriş yapmak isteyenlerin ilk uğrak noktasıdır. Burada halıdan çantaya, tekstil ürünlerinden altın ve gümüş takılara, antikalardan çinilere ve anılarınızı sonsuza kadar yaşatacak hediyelik eşyalara kadar her şeyi bulabilmeniz mümkündür. İstanbul’un Fatih ilçesinin Beyazıt semtinde bulunan Kapalıçarşı’ya özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Mısır Çarşısı
İstanbul’un ikinci büyük kapalı çarşısı olan Mısır Çarşısı içinde bulunduğunuz zamanı unutturup sizi kendi tarihinde dolaştıracak kadar hoş bir atmosfere sahiptir. İstanbul’un en popüler duraklarından biri olan çarşı, yanındaki Yeni Cami’nin yanında camiye maddi destek sağlamak amacıyla yapılmıştır. 1660 yılında IV. Mehmed' in annesi tarafından, mimar Kâzım Ağa'ya yaptırılan Mısır Çarşısı adını Uzak Doğu ve Hint mallarının kervanlar ile Mısır’dan getirilmesinden almıştır. Mısır Çarşısı, İstanbul’un doğulu yüzünü en egzotik biçimde yaşatan, en eski kapalı çarşılarından biridir. “L” planlı inşa edilen biri 150, diğeri 120 metrelik iki koldan oluşan Çarşının altı girişi bulunmaktadır. Mısır Çarşısı iki ana girişin üstündeki tonozlu bölmelerde yer alan meşhur Pandeli ve daha az bilinen Bab-ı Hayat restoranların da dâhil olduğu 100 kadar dükkânı barındırmaktadır. Eminönü Meydanı’nda bağımsız bir görüntü sergileyen Mısır Çarşısı aktarlarıyla meşhur olduğu yabancılar tarafından “Baharat Çarşısı” da denilmektedir. Günümüzde aktarların azaldığı çarşıda baharat, lokum, kuruyemiş ve yiyecek maddeleri var ama çok sayıda dükkân Kapalı Çarşı’da bulabileceğiniz türden turistik eşya satılmaktadır. Eminönü’ndeki Yeni Camii ile Çiçek Pazarı'nın hemen yanında yer alan Mısır Çarşısına özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) İstiklal Caddesi
İstanbul’un en turistik semti olan Beyoğlu’da bulunan İstiklal Caddesi, nostaljik tramvayların çalıştığı, yalnız yayalara açık olan ve Cumhuriyet döneminde konsolosluklara tahsis edilen tarihi elçilik binaları ile çevrili ve yaklaşık 1,5 km. uzunluğunda ve aynı zamanda İstanbul’un en popüler caddesidir. Taksim denilince ilk akla gelen yerlerden birisi olan ve eski zamanlarda Grande Rue de Pera olarak anılan olan cadde İstanbul’un en popüler kültür ve sanat merkezi konumundadır. İstanbulluların, özellikle gençlerin ve turistlerin İstanbul’da en çok ziyaret ettiği, araç trafiğine kapalı renkli bir cadde konumunda olan İstiklal Caddesi, kafeleri, barları, restoranları, sanat merkezleri, sinemaları, alışveriş merkezleri ve tarihi dokusuyla 24 saat eğlence ve hayat sunuyor. Kuzey ucunda Taksim Meydanı’ndan başlayan ve güney ucunda Tünel Meydanı’nda biten İstiklal Caddesinde günümüzde çeşitli markalara ev sahipliği yapan 19’uncu yüzyıldan kalma tarihi ve zengin mimari yapısıyla göze çarpan binaları, konakları, pasajları ve çok sayıda yabancı ülke konsolosluk ve elçilikleri göreceksiniz. İstiklal caddesi boyunca, fantastik Madame Tussauds Balmumu Müzesi, Hüseyin Ağa Camii, Sent Antuan Katolik Kilisesi, Pera Müzesi, Çiçek Pasajı ve Fransız Sokağı gibi popüler mekânları ziyaret edebilirsiniz. Beyoğlu’nda bulunan caddenin bulunduğu yere özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
12-) Gülhane Parkı
İstanbul’un gözbebeği Tarihi Yarımada’da yer alan Gülhane Parkı İstanbul’a gittiğinizde muhakkak görmeniz gereken mekanlardan biridir. Gülhane Parkı İstanbul’un taşıt-yaya trafiği açısından en merkezi bölgelerinden biri olan Fatih ilçesinde yer almaktadır. Sarayburnu, Alay Köşkü ve Topkapı Sarayı’nın arasındaki alanda yer alan Gülhane Parkı, İstanbul’un da ilk parklarından birisidir. Osmanlı Dönemi’nde sarayın dış bahçesi olarak kullanılan ve güllerle dolu bir huzur bahçesi olduğu için Gülhane dense de aslında parkın tarihi çok daha öncelere kadar dayanmaktadır ve aynı zamanda da tarihte önemli birçok olaya şahitlik etmiş ve birçok esere de konu olmuştur. Yılın her döneminde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen bu alan, kentimizin önemli kilit noktalarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Gülhane Parkı, asırlık çınarların altında dinlenmek, Sarayburnu’na doğru çıkıp boğaz manzarasına dalmak için İstanbul’daki en doğru adreslerden birisidir. Ayrıca iki tarafı ağaçlarla kaplı bu parkın içerisinde yürüyüş yapmanın yanı sıra, parkta bulunan müze ve kütüphanelerde kültürel bir geziye çıkabilirsiniz. İstanbul ili Fatih ilçesi, Cankurtaran Mahallesinde yer alan Gülhane Parkına özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
13-) Emirgan Korusu
Emirgan Korusu, İstanbul´un ünlü korularından birisi olup, Boğaz´ın Avrupa yakasında, Baltalimanı ile İstinye arasında yer alan Emirgan semtinin kuzey batısında yamaçlar ve sırt üzerinde yer almaktadır. Yüksek duvarlarla çevrili olan, Koruda Boğaz´ın görünümü çok güzeldir. Tepeye yakın yerde birbiriyle bağlantılı iki gölet, iki su aynası koruya güzellik kazandırmıştır. Göletlerin üst kenarında kaskad–grotto´lar yükselir, küçük patika, merdivenler ve köprülerle mağaraya girilir, çıkılır. Koruda Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından 1878 yılında inşa edilmiş Sarı Köşk, Beyaz Köşk ve Pembe Köşk olmak üzere 3 adet tarihi köşk mevcuttur. İstanbul’un en güzel yelerinden biri Emirgan Korusu özellikle Lale festivali sırasında tam bir renk cümbüşüne dönüşmektedir. Emirgan Korusu özellikle gezinti yapmak, hafta sonları kahvaltı keyfi yaşamak için mükemmel bir ortam barındırmaktadır. İstanbul Belediyesi tarafından işletilmekte olan Sarı Köşk’te kahvaltı keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Emirgan Korusuna özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
14-) Belgrad Ormanı
İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan önemli yeşil alanlarından olan Belgrat Ormanı, günümüzde İstanbulluların yürüyüş veya gezi amaçlı gittikleri, su kemerleri, mesire alanları ve huzurlu ortamı ile İstanbul’un yorgunluğunu üzerinizden atabileceğiniz doğa harikası bir yerdir. İsmini Kanuni Sultan Süleyman'ın Sırbistan seferi dönüşü beraberinde getirdiği Belgradlıların yerleştirildiği Belgrad köyünden almaktadır. Köy sakinlerinin su kaynaklarını kirlettiği anlaşılınca padişah buyruğuyla köy taşınmış; bu tarihten sonra ormanın ve barındırdığı su kaynaklarının korunması için ilk kez resmî önlemler alınmıştır. Belgrad Ormanı, İstanbul ve çevresinde canlı varlığı açısından da önemli bir bölgedir. Çok sayıda kuş, sürüngen ve memelinin doğal yaşama ortamıdır. Ormana yönelik koruma tedbirleri ve hayvanlar için koyulan av yasaklarıyla, tehlikede olan türler burada rahatça üreme olanağı bulabilmektedir. Su varlığı bakımından da oldukça zengin bir coğrafyası olan Belgrad Ormanları, irili ufaklı pek çok akarsuya ev sahipliği yapmaktadır. Çatalca Yarımadasının en doğu ucunda bulunan Belgrad Ormanı’na özel araç veya toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
15-) İstanbul’un Meşhur Müzeleri
İstanbul’u gezmek için bir planınız olsun ancak bu plan haricinde İstanbul’un dünya çapında meşhur olan müzelerini gezmek için ikinci bir planınız mutlaka olsun. Zira dünyanın en önemli kültür başkentlerinden biri olan İstanbul 82 müzeye ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle sonbaharda kültür, tarih, bilim ve sanat dolu bir gezi müze turu için İstanbul mükemmel bir adrestir. Bu nedenle yolunuz İstanbul’ a düştüğünde özellikle
1897’de ilk olarak kurulan müze bulundurduğu 20 bine yakın koleksiyonla Türk denizcilik tarihine ışık tutan İstanbul Deniz Müzesini,
Haliç’in kıyısında iş adamı Rahmi Koç’un desteğiyle 1994’te açılan ve Türkiye’de sanayi, ulaşım, endüstri ve iletişimin başlangıçtan günümüze serüvenini göreceğiniz Rahmi Koç Müzesini,
2002 yılında Atlı Köşk’te hizmete açılan ve 14-20. yüzyıl Kuran-ı Kerim, hat nüshaları ve Tanzimat’tan Cumhuriyet’e zengin resim koleksiyonuyla öne çıkan Sakıp Sabancı Müzesi’ni,
Türk Ordusu’nun kuruluşundan Osmanlı’ya Birinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar askeri teknoloji eserleri göreceğiniz Harbiye Askeri Müzesi’ni,
Kilise, cami ve müze gibi süreçler yaşayan Kariye Müzesi’ni, İslam ve Türk sanatı eserlerini bir arada toplayan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ni,
Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ana birimden oluşan kompleks, bir milyonu aşan eserle dünyanın en büyük müzeleri arasında bulunan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ni,
Beyoğlu'nda Tarlabaşı'nın aşağıda tarafında, İstiklal Caddesi'ne bir sokak mesafede bulunan İstanbul Pera Müzesi’ni,
İstanbul Mozaik Müzesi olarak da bilinen Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’ni,
İstanbul`un ünlü kültür ve sanat merkezlerinden biri olan ve ayrıca Türkiye`nin tek basın müzesi olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’ni,
İslamiyet Öncesi Arabistan Eserleri, Mısır Eserleri, Mezopotamya Eserleri, Anadolu Eserleri, Urartu Eserleri ve Çivi Yazılı Belgeler bölümlerinden oluşan Eski Şark Eserleri Müzesi'ni,
19. yy. arasında dokunmuş en nadide eserlerden seçilen halıların, kronolojik sırayla ve desen gruplarına göre sergilendiği Halı Müzesi’ni,
Sirkeci Garı içinde 23.09.2005 tarihinde açılmış olan İstanbul Demiryolu Müzesi’ni,
2005 yılında sanatçı Sunay Akın’ın ailesinden kalma Göztepe’deki köşkünde kurulmuş olan Oyuncak Müzesi’ni,
2004 senesinde hizmete açılan ve Türkiye’nin özel girişimler aracılığıyla kurulan ilk modern sanat müzesi olma unvanını taşıyan İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni,
Dünyanın ilk 4 boyutlu heykel müzesi olma özelliği taşıyan Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi’ni,İstanbul`un fethine yeniden tanık olacağınız Panorama 1453 Fetih Müzesi’ni,İçerisinde çikolatadan bir dünyanın yaratıldığı Pelit Çikolata Müzesi, Madame Tussauds’un 21. şubesi olarak 2016’da kapılarını ziyaretçilerine açan Madame Tussauds İstanbul Balmumu Heykel Müzesi’ni,mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
16-) Diğer Yerler
İstanbul tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerin gezmeye doyamadığı yerlerden biridir. Kültürel aktivite imkânlarının yüksek olduğu İstanbul’da yukarıda belirttiğimiz tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra;
Bizans`ın İlk Kilisesi olan Aya İrini Kilisesi’ni,
Türk Osmanlı saray mimarisinin son örneği olan Yıldız Sarayı’nı,
İstanbul’un en meşhur tepesi olan Pierre Loti Tepesi’ni,
İstanbul Boğazı’nın büyüleyici manzarası ile şehrin panoramik görüntüsüne tanıklık edeceğiniz Çamlıca Tepesi’ni
1906 senesinde II. Abdülhamit tarafından inşasına başlanan Haydarpaşa Garı’nı,
Türkiye’nin en başarılı mimarilerinin minyatür ölçeklerde tasarlanmış hallerinin ziyaretçilere sunulduğu Miniatürk’ü,
Sultan Abdülmecit tarafından Haliç üzerine inşa ettirilen Galata Köprüsü’nü,
İstanbul’da heyecanlı turistlerin en çok sorduğu adreslerden biri olan Sultan Ahmet Meydanı’nı,
İstanbul’un en popüler meydanı olmanın yanı sıra hem kutlamaların hem de toplumsal olayların ilk adresi olan taksim Meydanı’nı,
İstanbul’un Anadolu Yakasının e güzel caddesi olan Bağdat Caddesi’ni,
Haliç kıyılarında yer alan ve bir ibadet yeri olmanın da ötesinde yılın her günü binlerce insanın ziyaret ettiği Eyüp Sultan Camii’ni;
Osmanlı padişahlarının sayfiye mekânı ve yabancı devlet başkan ya da hükümdarlarının ağırlanacağı bir devlet konukevi olarak düşünülmüş ve devrin padişahı Sultan Abdülaziz’in (1861-1876) isteği üzerine inşa edilmiş Beylerbeyi Sarayı’nı,
Dünyanın En Büyük Tematik Akvaryumu olan İstanbul Akvaryumu’nu muhakkak ziyaret listenize koymanızı tavsiye ederiz.
17-) Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
İstanbul’un iklimi de dikkate alındığında yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerin en iyi görüleceği zaman dilimi ilkbahar ve yaz aylarıdır. İstanbul’u gezmeye ve tatile doymak istiyorsanız en az bir haftalık bir plan yapsanız iyi olur.
1-) Şehrin yemek lezzetleri
Tarihe yön veren imparatorluklara başkentlik yapan, birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu kültür ve medeniyetler şehrinin kendine has bir mutfak kültürü bulunmaktadır. Tarih boyunca önemli konumda olmasından ve sürekli göçlerin, istilaların, işgallerin merkezinde olmasından kaynaklı olarak geniş bir yelpazeye yayılan bir yemek kültürü bulunmaktadır. Anadolu’nun her yöresinden izlerin de bulunduğu bu yemek kültürü sizleri mutlu edecektir. Osmanlı mutfağının şekillendiği yerlerden bir tanesi olan İstanbul özellikle et ile yapılan yemeklerin ağırlıkta olduğu bir mutfaktır. Aynı zamanda çorbaları, zeytinyağlıları ve börekleri meşhur yemekleridir. İstanbul mutfağında yolculuğun bir diğer önemli durağı ise deniz ürünleridir. Deniz ürünleri ve mezeleri İstanbul mutfağının en güzel örnekleridir. Boğazda rakı-balık söylemi bu şehrin slogan yemek cümlesi haline gelmiştir. Ayrıca bazı lezzetler adeta İstanbul’un bazı semtleriyle özdeşleşmiş bir durumdadır. Bu nedenle yolunuz İstanbul’a düştüğünde;
İstanbul’a gidip denemeye değer denebilecek lezzetlerin başında yer alan Sultanahmet Köftesini,
Geleneksel lezzetlerimizin başında gelen ve 893 tarihinden beri kuşaktan kuşağa aktarılan bir lezzet olan Kanlıca Yoğurdunu, Kuzu ya da dananın bağırsak, ciğer, gerdan ya da yürek gibi yerlerinden çıkarılarak yapılan ve Sütlüce semtinde son derece meşhur olan Uykuluğu, Osmanlı döneminden beri şehirle özdeşleşmiş meşhur İstanbul Pilavını, İstanbul’un meşhur lezzetlerinden biri olan ve Eminönü semtinde teknede satılan Balık Ekmeği,
Süleymaniye Camii’nin tam karşısında sıralanmış lokantalarda Süleymaniye’ye özgü kuru fasulyeyi, İstanbul’un Sarıyer ilçesiyle özdeşleşmiş olan Sarıyer Böreğini,
Bol fındığı ve muhteşem çikolatasıyla damakta bıraktığı tadı ile eşsiz bir lezzet olan Beyoğlu Çikolatasını
Ortaköy’ün en sevilen ve bilinen lezzetlerinden olan Kumpiri, 1876 yılından beri Vefa semtinde yapılan ve kış aylarının sevilerek tüketilen en eski sıcak Türk içeceği olan Bozayı,
Pier Loti Tepesinde İstanbul’un eşsiz manzarası eşliğinde Pier Loti Kahvesini, tatmadan ayrılmayınız.
KONAKLAMA
Şehr-i İstanbul’un tarihi, turistik ve doğal güzelliklerini görmek için İstanbul ve ilçelerine her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük şehri olan İstanbul’un kaliteli konaklama imkân ve seçenekleri geniştir. Tarihi ve turistik mekanlara yakın yerlerde dilediğiniz kalitede oteller bulunduğu gibi neredeyse bütün kamu kurumlarının kaliteli misafirhaneleri de bulunmaktadır. İstanbul’daki kamu kurumlarına ait misafirhanelerden özellikle memnun kalacağınız birkaç seçeneği aşağıda sizlerin takdirlerine sunuyoruz.
Ataşehir Belediyesi Bahriye Üçok Konukevi: Cengiz Topel Caddesi. No: 11 Küçükbakkalköy – Ataşehir / İstanbul
Telefon: (0216) 572 15 84
Yıldız Teknik Üniversitesi Misafirhanesi: Merkez Kampus Barbaros Bulvarı. Yıldız – Beşiktaş- İSTANBUL
Tel: 0 212 261 20 02
Marmara Üniversitesi Misafirhanesi: Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü, Kuyubaşı-Kadıköy-İstanbul
Tel : (0 216) 330 55 20 – 418 88 18 – 418 88 19
Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Tesisleri: Güney Kampüs. Bebek- İSTANBUL
Tel: 0 212 358 15 00
İstanbul DSİ Misafirhanesi: Libadiye Cad. 100. Yıl Durağı Küçükçamlıca, Üsküdar- İSTANBUL
Tel: 0 216 325 63 20
İstanbul Üniversitesi Misafirhanesi: Balta Limanı Kemik Hastanesi yanı Sarıyer- İstanbul
Tel: 0 212 512 51 12
İstanbul Bayındırlık ve İskan Bakanlığı: Darphane Durağı Beşiktaş- İstanbul
Tel: 0 212 272 64 96
İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Tesisleri: İTÜ Vakfı Sosyal Tesisleri Teşvikiye, Maçka- İstanbul
Tel: 0212 296 31 47
İstanbul Karayolları Sosyal Tesisleri: E5 Karayolları kenarı Küçükyalı- İSTANBUL
Tel: 0212 296 31 47
İstanbul Makina Kimya Endüstrisi Sosyal Tesisleri: İnönü Cad. No.88 Taksim/ İstanbul
Tel: 0 212 251 87 11 / 243
İstanbul Öğretmen Evi: Meşrutiyet Cad. No: 232 Amerikan Konsolosluğu yanı Tepebaşı, Beyoğlu- İSTANBUL
Tel: 0 212 252 43 43
İstanbul Tapu Kadastro Vakfı Misafirhanesi: Yerebatan Sarayı Cad. Salkım Söğüt Sok. No: 15 Sultanahmet- İSTANBUL
Tel: 0 212 520 84 48 / 4950
TCDD Haydarpaşa Misafirhanesi: Rıhtım Cad. Kadıköy Haydarpaşa Gar Binasının yanı. İSTANBUL
Tel: 0 216 336 26 85
Türk Telekom Misafirhanesi: 4. Kısım Çarşı yanı Ataköy – İSTANBUL
Tel: 0 212 661 24 24
İstanbul Köy İşleri Bakanlığı Konukevi: Demirhane Caddesi, Askeriye yanı, Tren İstasyonu bitişiği, Zeytinburnu – İstanbul
Tel: 0 212 582 00 21
İstanbul Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Tarabya Sosyal Tesisleri: Şişli – Ferahevler Mahallesi, Yeniköy Caddesi, Dedeman Camii yanı, No. 57 Şişli/İSTANBUL
Tel: 0 212 489 53 00
İstanbul KKY: 17. Bölge Md. Yıldız Yokuşu, Beşiktaş
Tel: 0 212 274 68 00 / 358, 359
Beykoz Sabancı Öğretmenevi (ASO) : Küçüksu Cd. Anadolu Hisarı Beykoz – İstanbul
Tel: (216) 3323634 – 3082411
Beyoğlu Öğretmenevi ASO: Meşrutiyet Cad. No:114 Tepebaşı /İstanbul
Tel: (212) 2922411 – 2525479
Bahçelievler Öğretmenevi ASO: Talat Paşa Cd. No:38/6. Bahçelievler -İstanbul
Tel: (212) 5022411 – 5552411
Beşiktaş Öğretmenler Lokali ve Öğretmenevi Adres: Türkali Mah. Uzuncaova Cd. No:111. Beşiktaş-İSTANBUL
Tel: (212)2364988 2364987
Bakırköy Başöğretmen Lokali ve Öğretmenevi: Kilitahir Sk. No:6 Ataköy 4.Kısım Bakırköy-İSTANBUL
Tel: (212) 559 59 52-559 59 53
Fatih Eminönü Cankurtaran Öğretmenevi (ASO) Adres: Kennedy Cd. Ahırkapı Sk. No:9 Eminönü, Fatih – İSTANBUL
Tel: (212)5172411-6893 4582411
Zeytinburnu Öğretmenevi ASO: Beştelsiz Mh. Rauf Denktaş Cd. No: 39. Zeytinburnu-İSTANBUL
Tel: (212) 4154597-5467837 – 4154898
Küçükçekmece Öğretmenevi (ASO): Yeşilova mh. Reyhan Cd. No.27. Küçükçekmece-İSTANBUL
Tel: (212)5412454-4252370 5410580
Adalar (Burgazada) Öğretmenevi ASO Gönüllü Cd. No:51 Burgazada – Adalar – İSTANBUL
Tel: (216) 3812721- 3812966
Kadıköy (F.Şadiye ) Kızıltoprak Öğretmenevi ASO: Hasan Ahir Sk. No:14 Kızıltoprak – Kadıköy-İSTANBUL
Tel: (216) 4182411-3382411 – 3452411
Kadıköy(Zübeyde hanım) Vali Erol Çakır Öğretmenevi: Ataşehir Girişi. BP Benzin İstasyonu Arkası. Merdivenköyyolu N:1.Kadıköy-İSTANBUL
Tel: (216) 5762411 – 5743794
Sarıyer Öğretmenevi Adres: Mesherburnu Cd. No:43 Sarıyer / İSTANBUL
Tel: (212) 2182411 – 2180469
Ümraniye Öğretmenevi ASO: Aşağı Dudullu Mh. Cami cd. No:32. Ümraniye-İstanbul
Tel: (216) 6126429 – 6126204
Sarıyer / Baltanimanı Polisevi Şube Müdürlüğü: Sakıp Sabancı Cad. No:96 Sarıyer/İSTANBUL
Tel: 212 229 60 84
Merter Polisevi (PEKOM): Adres: Maltepe, 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiye
Telefon: +90 212 484 58 00
SOSYO-KÜLTÜREL FAALİYET ve ETKİNLİKLER
Türkiye’nin kültür başkenti ve en büyük şehri olan İstanbul’da birçok yerel, ulusal ve uluslararası etkinlik ve festivale ev sahipliği yapılmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden en sevilenleri şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
İstanbul Film Festivali
Her sene nisan ayı içinde düzenlenen İstanbul Film Festivali 1982 yılından beri her sene yüzlerce çeşitli sinemalarda filmi izleyicilerle buluşturmaktadır. İstanbul Film Festivali bünyesinde ulusal ve uluslararası olmak üzere iki ayrı yarışma da yapılıyor. Program dahilinde yönetmen ve oyuncularla düzenlenen söyleşilerin yanı sıra kısa metrajlı filmler de izleyicilerle buluşturuluyor.
İstanbul Caz Festivali
1994 yılından beri her yıl temmuz ayının ilk yarısında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali, adeta bir müzik şölenidir. İstanbul’un farklı konser ve etkinlik mekanlarında yapılan festivalde dünyaca ünlü müzisyenler ağırlanıyor.
İstanbul Sahaf Festivali
Kitapseverlerin büyük bir ilgiyle takip ettiği etkinlikler arasında yer alan İstanbul Sahaf Festivali, 2006 yılından beri Beyoğlu Taksim meydanında gerçekleştirilmektedir. Sahaf geleneğini unutturmamak için gerçekleştirilen festivalde Türkiye’nin dört bir yanından 50’ye yakın sahaf stand kuruyor ve tarihe tanıklık etmiş kitapların yanı sıra plaklar ve afişler de İstanbullular ile buluşturuluyor.
İstanbul Müzik Festivali
Türkiye’deki en saygın ve köklü klasik müzik etkinlikleri arasında yer alan İstanbul Müzik Festivali, 1972 yılından beri İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından her yıl temmuz ayında gerçekleştirilmektedir. İstanbul Müzik Festivali, şehrin farklı bölgelerindeki tarihi alanlarda müzik severleri mest eden konserlerle kulakların pasını siliyor. Seçkin uluslararası toplulukların yer aldığı etkinlik her sene farklı konsepti ile büyülüyor.
Uluslararası İstanbul Opera Festivali
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından her yıl Eylül ayında Zorlu PSM Turkcell Sahnesinde gerçekleştirilen Uluslararası İstanbul Opera Festivali, ülkemizin en yetenekli oyuncuları opera ve bale performanslarının izlenmesine yardımcı oluyor.
Chill-Out Festival
Her yıl haziran ayında düzenlenen ve İstanbul’un merakla beklenen festivalleri arasında yer alan Chill-Out Festivali, her yıl müzik severlerin kulaklarının pasını siliyor. Sevilen müzisyenlerin sahne performanslarının yanı sıra DJ performanslarıyla da dikkat çeken festival Türkiye’nin başka bölgelerinde de düzenleniyor.
One – Love Festivali
Türkiye’nin sevilen isimlerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen müzisyenlerin sahne aldığı One – Love Festivali, 2004 yılından beri her yıl temmuz ayında düzenlenmektedir. Eğlenceli anlar yaşamak isteyenlerin tercihi olan festival, İstanbul’un farklı etkinlik mekanlarında gerçekleştirilmektedir.
İstanbul Bienali
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 1987 yılından bu yana, farklı kültürlerden sanatçılar ve izleyiciler arasında görsel sanatlar alanında İstanbul' da bir buluşma noktası oluşturmayı amaçlayan İstanbul Bienali'ni düzenliyor. İKSV tarafından 2 yılda bir düzenlenen sanat etkinliği İstanbul Bienali, çok sayıda katılımcının merakla beklediği festivaller arasında yer alıyor. Düzenlendiği her sene farklı bir konsept ile sanat severlerin karşısına çıkan İstanbul Bienali, yüksek katılım oranlarıyla dikkat çekiyor.
İstanbul Tiyatro Festivali
Yerli ve yabancı tiyatro ve dans topluluklarının izleyiciyle buluştuğu uluslararası bir etkinlik olan İstanbul Tiyatro Festivali, ilk kez 1989 yılında gerçekleştirildi. Her yıl Kasım ayında, iki haftalık süreyle düzenlenen festival kapsamındaki yapımlar ve topluluklar, hem izleyiciye hem de sanat dünyasına farklı açılımlar kazandırıyor. Ulusal ve uluslararası, klasik ve çağdaş yorumlar, her yıl İstanbul Tiyatro Festivali merceğinden sahnelere yansıyor.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
İstanbul tarihi geçmişi itibariyle her dönemde medeniyetlerin merkezi konumunda olması nedeniyle sosyo-kültürel etkinliklerin, alış verişlerin ve gezilerin de merkezi konumunda olmuştur. Avrupa’nın çoğu ülkesinden kalabalık nüfusu ve ülkenin en çok ziyaret edilen şehri olması nedeniyle sosyo-kültürel etkinlik alanları ve alış veriş imkanları zengindir. Bu nedenle İstanbul’da, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada toplam 125 AVM bulunan İstanbul’da, Mall of İstanbul, Venezia Mega Outlet, Cevahir Alışveriş Merkezi, İstinye Park AVM, İsfanbul, Kanyon, City's Nişantaşı AVM, Ataköy Galleria AVM, Historia Fatih Alışveriş ve Yaşam Merkezi ve Forum İstanbul başta olmak üzere bu alışveriş merkezleri İstanbul’a gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi, Çiçek Pasajı ve Beyoğlu İş Merkezi yöresel ürünler, hediyelik eşyalar ve diğer ihtiyaçlarınızı gidermek için ideal yerlerdir.
İstanbul’un hareketli sosyo-kültürel yaşamı içinde kültür merkezlerinin ve tiyatroların ayrı bir yeri vardır. İstanbul'da kültür Bakanlığına, Büyükşehir Belediyesine ve ilçe belediyelerine bağlı olarak faaliyet gösteren kültür merkezlerinin yanı sıra özel girişimcilere ait kültür ve sanat merkezlerinde yıl boyu birçok etkinlik gerçekleştirilmektedir. Başta İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi, Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi, Bostancı Kültür Merkezi, İstanbul Sanat Merkezi, Akatlar Kültür Merkezi, Akbank Kültür Sanat Merkezi , AKM - Opera & Bale, Beşiktaş Kültür Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Harbiye kültür Merkezi keyifli vakit geçirebileceğiniz mekanlardır.
Ayrıca İstanbul Devlet Tiyatrosu sahnesi ve özel tiyatro grupları bulunmaktadır. İstanbul Şehir tiyatroları İstanbul genelinde bulunan 13 sahnede yıl boyu tiyatro oyunları sergilemektedir. İstanbul Devlet Tiyatrosu da İstanbul genelinde 9 sahnesiyle İstanbullulara tiyatro ziyafeti sunmaktadır. Bunlar haricinde Türkiye’nin birbirinden meşhur tiyatro oyuncularını sahne aldığı özel tiyatrolar da yıl boyunca birbirinden güzel tiyatro oyunları sergilemektedir.
1-) İstanbul Şehir Tiyatroları: Harbiye Mahallesi, Darülbedayi Caddesi No:3 Şişli / İstanbul
Tel: 0 (212) 455 39 00
Web: https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/
2-) İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü: Gümüşsuyu, Necip Akar İş Merkezi, Mete Cd. D:No:26, 34437 Beyoğlu/İstanbul
Tel: (0212) 292 39 00
Web: http://www.devtiyatro.gov.tr/DevletTiyatro/tr/bolgeler/2#gameListSection
Küçükçekmece CKSM Sahnesi: Cennet Mahallesi Yahya Kemal Beyatlı Cad. Cennet Kültür Merkezi Küçükçekmece / İSTANBUL
Tel: 0 (212) 424 24 19
Kozyatağı Kültür Merkezi: Bayar Caddesi, Buket Sokak, No:16 Kozyatağı / Kadıköy / İSTANBUL
Tel: 0 (216) 658 00 14
Mecidiyeköy Büyük Sahne: Fulya Mahallesi, Büyükdere Caddesi TORUN CENTER, A Blok No:74A/15 Şişli-İstanbul
Tel: 0212 244 52 55-56
Mecidiyeköy Stüdyo Sahne: Fulya Mahallesi, Büyükdere Caddesi TORUN CENTER, A Blok No:74A/15 Şişli-İstanbul
Tel: 0(212) 244 52 55-56
Garibaldi Salon 1:Asmalı Mescit Perukar Çıkmazı No: 2 Beyoğlu / İSTANBUL
Tel: 02122518628
Garibaldi Salon 2: Asmalı Mescit Perukar Çıkmazı No: 2 Beyoğlu / İSTANBUL
Tel: 02122518628
Zeytinburnu Sahnesi: Semiha Şakir Cad. 15 Temmuz Meydanı Zeytinburnu / İSTANBUL
Tel:0 (212) 413 11 11 / 36 02
Üsküdar Stüdyo Sahne: Paşa Limanı No: 66 Üsküdar / İSTANBUL (Tekel Müzesi ve Kültür Merkezi)
Tel: 0 (216) 532 02 03
Üsküdar Tekel Sahnesi: Paşa Limanı No : 66 Üsküdar / İSTANBUL (Tekel Müzesi ve Kültür Merkezi)
Tel: 0 (216) 532 02 03
3-) Üniversite
İstanbul sosyal ve kültürel yaşamı, ekonomik imkanları ile tam bir öğrenci dostu ve üniversite şehridir. Tarihi, turistik ve doğal güzellikleri ile herkesin favorisi olduğu gibi üniversite öğrencilerinin de en çok ilgi gösterdiği şehir tartışmasız İstanbul’dur. Türkiye’nin en eski üniversitelerinin bulunduğu şehirde birbirinden kaliteli devlet ve özel üniversite bulunmaktadır. İstanbul'da 13 adet devlet ve 47 adet vakıf olmak üzere toplam 60 üniversite bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Hava ve Deniz Harp okulları ve bir üniversiteye bağlı olmayan 6 tane vakıf meslek yüksekokulu vardır. İstanbul'da özellikle, 2006 yılından sonra pek çok vakıf üniversitesi açılmıştır. İstanbul ve ilçelerinde üniversite eğitim gören öğrenciler için Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde 24 tane kız ve erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Bunlar haricinde birçok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: Şehremini Mah. Ahmet Vefik Paşa Cd. No:78 34104 Fatih/İstanbul
Tel: 0(212) 588 00 35-62-71-72 / 0(212) 528 12 05-06
Web : https://kygm.gsb.gov.tr/YurtMudurlukleri
Esenyurt Erkek Öğrenci Yurdu: Atatürk Mah.Sedef Sok.10-12 Kıraç Esenyurt/İSTANBUL
Telefon: 0(212) 886-63-98, 0(212) 886-71-42
Esenyurt Kız Öğrenci Yurdu: Mevlana Mah. Hürriyet Cad. No:14 Esenyurt/İSTANBUL
Telefon : -
Sadabad Öğrenci Yurdu: Merkez Mahallesi Ece Sokak No: 12 Kağıthane – İSTANBUL
Telefon: 0(212) 294-8374, 0(212) 294-9870
Bahçeköy Öğrenci Yurdu: Ptt Evleri Mah.Hacıosman Bayırı Cad. No: 20 34453 Sarıyer – İSTANBUL
Telefon: 0(212) 223-0468
Niğde Kız Yurdu: (İst.)/ Şehremini Mah. Bestekar Rahmi Bey Sok. No: 15 Fındıkzade Fatih/İSTANBUL
Telefon: 0(212) 589-2035
Kanuni Sultan Süleyman Öğrenci Yurdu/ Ziya Gökalp Mahallesi Muhsin Ertuğrul Caddesi No: 2 İkitelli-Başakşehir/İSTANBUL
Telefon: 0(212) 812-30-07
Vali Muammer Güler Öğrenci Yurdu/ Atatürk Mah. Girne Cad. No: 2 Ataşehir – İSTANBUL
Telefon: 0(216) 455-7571
Mimar Sinan Öğrenci Yurdu/ Zümrütevler Mahallesi Emek Caddesi No: 91 Maltepe- İSTANBUL
Telefon: 0(216) 371-0191
Mahir İz Öğrenci Yurdu/ Zafer Mahallesi Haramidere Yolu Caddesi No:26/7 Esenyurt/İSTANBUL
Telefon: 0(212) 423-34-67
Atatürk Öğrenci Yurdu/ Merkez Efendi Mahallesi Sabri Ülker Sokak No:37/34015 Zeytinburnu/ İSTANBUL
Telefon: 0(212) 546-2330, 0(212) 546-2336
Florya-Beşyol Öğrenci Yurdu/ Beşyol Mh. Beşyol Yanyolu Sok. No:29 Küçükçekmece 2.Giriş Kapısı (Kullanılan Giriş):Beşyol Mh.Karadeniz Sk.No:21 Küçükçekmece/ İSTANBUL
Telefon: 0(212) 541-5723, 0(212) 541-5724
Vezneciler Yurdu/ Kalenderhane Mah. 16 Mart Şehitleri Cad. No:3 Şehzadebaşı / Fatih /İSTANBUL
Telefon: 0(212) 526-2010
İyimaya Öğrenci Yurdu/ Osmangazi Mahallesi Erguvan Sokak No:8 Sancaktepe/İSTANBUL
Telefon: 0(216) 311-15-23
Fatih Yurdu/ Akşemseddin Mah.Bedrettin Simavi Sok. No:2 Fatih İSTANBUL
Telefon: 0(212) 631-1362, 0(212) 631-7685
Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu/ Gençosman Mahallesi Ensar Cd. No:2 / 2 Esenler/İSTANBUL
Telefon: 0(212) 568-46-02, 0(212) 568-47-93
Şişli Erkek Öğrenci Yurdu/ Kaptan Paşa Mahallesi Halit Ziya Türkkan Sokak No:8 Şişli/ İSTANBUL
Telefon: 0(212) 222-5510, 0(212) 222-5511
Ataşehir Kız Öğrenci Yurdu/ ÖRNEK MAH. ERCÜMENT BATANAY CAD. NO:27 Ataşehir/ İSTANBUL
Telefon: 0(216) 470-5427
Çemberlitaş Yurdu/ Binbirdirek Mah. Peykhane Sokak No:20 Cemberlitaş/Fatih/ İSTANBUL
Telefon: 0(212) 516-32-50
Akkadın Hacı Mustafa Tarman Kız Yurdu/ Merdivenköy Mah. Çömlekçi Çukuru Sokak No:33 Kadıköy/İSTANBUL
Telefon: 0(216) 567-2339
Edirnekapı Kız Öğrenci Yurdu/ Topkapı Mah.Adnan Menderes Vatan Bulvarı. No:127 Fatih/İSTANBUL
Telefon: 0(212) 523-42-81, 0(212) 534-86-33
Avcılar-Atatürk Kız Yurdu/ Üniversite Mah. Kamp Sok No:2 Avcılar/ İSTANBUL
Telefon: 0(212) 421-3355
Kadırga Erkek Öğrenci Yurdu/ Şehsuvarbey Mah. Cömertler Sok. No:4 Kumkapı Fatih- İSTANBUL
Telefon: 0(212) 517-94-72
Anadolu Hisarı Yurdu/ Göksu Mah. Cuma Yolu Cad. No:1/1 Anadolu Hisarı Beykoz/ İSTANBUL
Telefon: 0(216) 308-2617, 0(216) 308-2620
1453 Öğrenci Yurdu/ Turgut Özal Mahallesi 68. Sokak No:50/2 Esenyurt/ İSTANBUL
Telefon: 0212 620 10 34
4-) Kütüphane
İstanbul öğrenci ve üniversite şehri olmanın yanında bu eğitim faaliyetine katkı sağlayacak kütüphaneleri ile de ön plana çıkmaktadır. İstanbul’da üniversitelerin merkez kütüphaneleri haricinde yaklaşık 45 tane kütüphane bulunmaktadır. Merkezde bulunan önemli kütüphaneler ve iletişim adresleri aşağıdadır:
İstanbul Atatürk Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi: Ordu Cad. No: 19 Beyazıt / İstanbul
Tel: (212) 518-1047
İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi: Beyazıt Mah. Turan Emeksiz Sok. No:3 Beyazıt Meydanı Fatih/İstanbul
Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi: Eski Telgrafhane Binası Cankurtaran Mah. Gülhane Parkı içi Gülhane Fatih/İstanbul
Tel: (212) 511-0297
Topkapı Halk Kütüphanesi: Millet Cad. Paşa Odaları Sok. Kaleiçi / Fatih İstanbul
Tel: (212) 453-1453
Atatürk Kitaplığı: Miralay Şefik Bey Sok. No: 6 Taksim, Beyoğlu – İstanbul
Tel: 0(212) 249 95 65
Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi: Süleymaniye, Kanuni Medresesi Sk. No:24, 34116 Fatih/İstanbul
Tel: (0212) 520 64 60
İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM): Altunizade, İcadiye Bağlarbaşı Cd. No:40, 34672 Üsküdar/İstanbul
Tel: (0216) 474 08 50
Merkezefendi Şehir Kütüphanesi: Merkezefendi Mahallesi, Dere Sk. No:7, 34015 Zeytinburnu/İstanbul
Tel: (0212) 413 11 69
Kadın Eserleri Kütüphanesi: Balat, Kadir Has Kavşağı No:8, 34083 Fatih/İstanbul
Tel: +90 212 621 81 34
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi: Meşrutiyet Caddesi No.47 34430 Tepebaşı - Beyoğlu - İstanbul
Tel: +90 212 334 09 00
İstanbul Modern Kütüphanesi: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası
Antrepo 4, 34433 Karaköy - İstanbul
Tel: 0212 334 73 18
İdris Güllüce Kütüphanesi: Aydınlı Yolu Üzeri Oto Sanayi Sit. Karşısı İçmeler
Tuzla / İstanbul
Tel: 0216 493 96 56
Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi: 34342 Bebek İstanbul
Tel / Faks: 0212 257 50 16
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi Kütüphanesi: Alemdar Mah., Alemdar Cad. Alay Köşkü, 34122 Fatih/İstanbul
Tel: (0212) 520 20 81
T.C. İstanbul Valiliği
Ankara Caddesi 34110 Cağaloğlu-Fatih/İstanbul
+90 212 455 59 00
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Kemalpaşa Mh. 15 Temmuz Şehitleri Cd. No:5 34134 Fatih / İSTANBUL
+90 212 455 13 00
İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü
Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Cad.) Hırka-i Şerif Mahallesi No:58 Fatih / İstanbul
+90 212 635 00 00 - 69
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı
Büyükdere Caddesi Atatürk Oto Sanayi Sitesi Yanı Maslak - Sarıyer/ İSTANBUL
+90 212 285 21 04 - 5 - 6
https://istanbul.jandarma.gov.tr/
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL
212 384 34 00
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü
Binbirdirek Mah. Peykhane Sk. No:8 PK. 34122 Çemberlitaş / İSTANBUL
+90 212 638 30 00
https://istanbulism.saglik.gov.tr/
İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
Başakşehir Olimpiyat Bulvarı Yolu, 34480 Başakşehir/İstanbul
+90 212 909 60 00
https://camsakurasehir.saglik.gov.tr/
Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
Darülaceze Cad. No:27 Şişli / İstanbul
+90 212 314 55 55
https://cemiltascioglush.saglik.gov.tr/
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi
D-100 Güney Yanyol No:47 Cevizli Mevkii 34865 Kartal / İSTANBUL
+90 216 441 39 00 / 216 458 50 00
https://lutfikirdareah.saglik.gov.tr/
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Aksaray Mahallesi, Adnan Adıvar Caddesi, 34130 Fatih / Istanbul
+90 212 529 44 00
https://hasekieah.saglik.gov.tr/
Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Tıbbiye Cad. No: 23 34668 Üsküdar / İSTANBUL
+90 216 542 32 32 / 216 542 32 00
https://haydarpasanumuneah.saglik.gov.tr/
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Org. Abdurrahman Nafiz Gürman Cad. Etyemez, Samatya, 34098 İstanbul
+90 212 459 60 00
Hakkında Blog Yazıları
Gülhane Parkı : İstanbul’da mutlaka uğramanız gereken bir gezi durağı
Detaylı Görüntüleİstanbul'daki bu gizli cennetleri muhakkak keşfetmelisiniz!
Detaylı Görüntüle