1-) Tarihi Doku
Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan İzmir hakkında yapılan araştırmalar, İzmir'in bir Aiol kenti olduğunu göstermektedir. Bir dönem Hitit İmparatorluğu'nun nüfuz alanı içine girse de (M.Ö. 2000-1200), Aiol kenti olma özelliğinin İonialıların kenti ele geçirmelerine kadar sürdürdüğü bilinmektedir. M.Ö. 800 dolaylarında ticari faaliyetlerini İzmir Körfezi'nin son noktasına kadar yaymak isteyen İonialılar sınırlarındaki bu Aiol kentini ele geçirdiler. Kent, ticaret aracılığıyla kısa sürede zenginleşti ve gelişti. Daha sonra Kenti sırasıyla ele geçiren Lydialılar ve Persliler kenti yağmalayıp büyük zarar vermişlerdir. İzmir'in yeniden kurulması, Büyük İskender zamanında olmuştur. Yeni kent, deniz ticareti de düşünülerek Kadifekale yamaçlarından, denize doğru inşa edilmişti. M.Ö. III. yüzyıl başlarında Ion kentleri arasındaki birliğe giren ve daha sonra Bergama Krallığına bağlanan İzmir, M.Ö. 133'te Roma İmparatorluğu'na katılmıştır. Roma döneminde giderek önem kazanan İzmir, Bizanslılar döneminde de bu önemini korumuştur. 1071 Malazgirt Zaferinden kısa bir süre sonra 1076 yılında, İzmir önlerinde Türk kuvvetleri görülmeye başlamıştır. Aynı yıl, İzmir 20 yıl gibi kısa bir zaman sürecek olan Türk egemenliğini de tanıyacaktır. İlk haçlı seferini (1096) izleyen günlerde, Doğu Roma kuvvetleri kenti ele geçirirler. 1317 yılında bir Türkmen Bey'i olan Aydınoğullarının egemenliğine giren şehir 1426 yılımda Osmanlıların hakimiyetine girmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Tarih boyunca coğrafi konumunun öneminden dolayı büyük medeniyetlere merkez olmuş olan İzmir, kuzeyde Madra Dağları ve Balıkesir, güneyde Kuşadası Körfezi ve Aydın, batıda Çeşme Yarımadası ve kendi adı ile anılan İzmir Körfezi, doğusunda da Manisa il sınırı ile çevrilmiş bir coğrafyaya sahiptir. İzmir içinde Ege bölgesinin önemli akarsularından olan Gediz'in aşağı çığırı ile Küçük Menderes ve Bakırçay akış gösterir. Diğerleri sel karakterli küçük akarsulardır. İzmir ilinin yeryüzü şekilleri, yakın jeolojik geçmişin bir sonucudur. Doğu-batı doğrultusunda uzanan sıradağlar arasında yer alan çöküntü ovaları ve akarsu ağızlarındaki birikinti ovaları, yeryüzü şekillerinin ana hatlarını meydana getirirler. İlin en kuzeyinde Madra Dağları bulunur.
İzmir, Ankara’ya 578 km ve İstanbul’a 480 km mesafede yer almaktadır. İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’in TUİK verilerine göre il genel nüfusu ise 4.367.251 olarak tespit edilmiştir. İzmir iline bağlı 30 ilçe, 1 büyükşehir belediyesi ve 1293 mahalle bulunmaktadır. İzmir’in ilçeleri Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlıbahçe, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla’dır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
İzmir Akdeniz iklim kuşağında kaldığından yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Dağların denize dik uzanması ve ovaların İç Batı Anadolu eşiğine kadar sokulması denizsel etkilerin iç kesimler kadar yayılmasına olanak vermektedir. Ancak, il bütününde yükseklik, batı ve kıyıdan uzaklık gibi fiziksel coğrafya farklılıkları, yağış, sıcaklık ve güneş açısından önemli sayılabilecek iklim farklılıklarına da yol açmaktadır. Kar yağışı yok denecek kadar az olduğu şehirde temmuz-ağustos ayları en sıcak ve ocak-şubat en soğuk aylardır. Sıcak yaz aylarında “imbat” ismi verilen rüzgâr serinlik getirir. Kara ve denizin gece-gündüz arasındaki ısınma ve soğuma farkından meydana gelen bu rüzgâr sadece İzmir'e aittir. Kavurucu yaz günlerinde İzmir’e tatlı bir serinlik getirir.
İzmir sahip olduğu Akdeniz ikilimin sonucu olarak Akdeniz iklim bölgesinde yetişen geniş, sert ve iğne yapraklı, sürekli yeşil kalan, kuraklığa dayanıklı ağaç ve çalılar, yaygın doğal bitki örtüsünü oluşturur. Bitki örtüsünde kızılçam, fıstık çamı, karaçam, selvi, maki ve zeytin ağaçlarına bol rastlanır. Bağ ve meyve bahçeleri oldukça geniş yer kaplar. Kozak Dağı, Türkiye’nin en büyük çam fıstığı istihsal yerlerinden biridir. Dağlık kesimlerin büyük kısmı ormanlıktır. Ormanlar il içerisinde 431786 hektar bir alanı kaplar. Ormanların kapladığı alan, il arazisinin % 41'idir. Denizden 600 m. yüksekliğe kadar kızılçam, daha yukarılarda karaçam ormanları vardır. Bergama'nın Kozak, Cumaovası'nın Güner, Torbalı'nın Helvacı Köyü çevresinde doğal olarak yetişmiş fıstıkçamı ormanları bulunur.
4-) Ekonomi
İzmir ekonomik büyüklüğü ile Türkiye ekonomisine en fazla katkı veren kentlerin başında gelmektedir. Çok yönlü ekonomik yapıya sahip olan İzmir’in ekonomisi temelde sanayi, tarım, ticaret ve turizme dayanmaktadır. İzmir sanayisinde petrol ve kimyevi ürünler, metal, tekstil, makine, otomotiv ile gıda, tütün ve toprağa dayalı sanayi ön plana çıkmaktadır. İzmir ticaret hayatında gıda, ticaret, inşaat, tekstil-konfeksiyon, ağaç-mobilya, kimya-plastik ve tarım ürünleri ticareti yaygın bir şekilde gözlenmektedir. Tarım ve hayvancılıkta pamuk, üzüm, zeytin, incir, tütün ve sebze-meyve, balık ve hayvansal yan ürünler üretimi üst sıralardadır. Liman kenti olmasının yanında, hammadde kaynakları, nitelikli işgücü ve ulaşım olanaklarının genişliği, sanayinin gelişmesine olanak vererek İzmir’i bölgenin ticaret merkezi konumuna getirmiş durumdadır. Sanayi sektöründe üretilen mallar, dünya standartları ölçüsünde kaliteye sahiptir. Tarım bakımından verimli olan İzmir’de faal nüfusun yarısı tarımla uğraşır. Gayri safi hasılanın (brüt kazancın) % 15’i tarımdan, % 15’i ticaretten ve % 35’i sanayi sektöründen sağlanır. İmalat sanayiinde İstanbul ve Kocaeli’nden sonra üçüncü sırada İzmir yer alır. Türkiye’nin en büyük ihracat limanı İzmir’dir. Tabii güzellikleri ve tarihi zenginlikleri, kara, demiryolu, hava ve deniz ulaşımı ve yeterli konaklama tesisleri ve alt yapıları ile turizm sektörü her geçen gün gelişmektedir.
ULAŞIM
İzmir büyükşehir olması nedeniyle ulaşım imkanları en geniş şehirlerin başında gelmektedir. Şehir içi ulaşım metro, hafif raylı sitem, otobüs, dolmuş ve banliyö gibi toplu taşıma araçlarıyla sağlanırken şehirlerarası ulaşımda havaalanlarından, tren istasyonlarından, otogarlardan ve otoyollardan faydalanılmaktadır. İzmir ulaşım imkanları açısından oldukça donanımlı bir şehirdir. Merkezden her ilçeye otobüsle, metroyla, vapurla ve özel dolmuş seferleriyle ulaşmak mümkündür. Şehirlerarası ulaşımda da karayolu, havayolu ve demiryolu ulaşımının en işlek olduğu şehirlerin başında gelmektedir.
1-) Karayolu
Ege Bölgesinin bütün illeri ve diğer illerle iyi bir karayolu bağlantısı bulunan İzmir karayolu ulaşımı bakımından en rahat illerdendir. İzmir’i Çeşme (Otoyol 32) ve Aydın'a (Otoyol 31) bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu (Otoyol 30), İzmir İstanbul Otoyolu bulunmaktadır. İstanbul ve İzmir arasında yakın zamanda hizmete giren otoyol İzmir kara yolu ulaşımını iyice geliştirmiştir. Bundan dolayı buradan Türkiye’nin her tarafına ulaşım mümkün olduğu gibi Türkiye’nin bütün şehirlerinden günlük karşılıklı otobüs seferlerinin düzenlendiği bir şehirdir. Merkeze 12 km uzaklıkta bulunan İzmir Otogarına toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
İzmir Otogar: Karacaoğlan Mah. Kemalpaşa Cd. 35070 Bornova/İzmir
Tel: 0 (232) 259 88 62
2-) Demiryolu
İzmir demir yolu ulaşımı bakımından da Türkiye’nin en geniş imkanlarına sahip şehirlerindendir. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen tren yolu hatlarının buluşma noktasında yer almaktadır. Bu noktada tarihi İzmir Garı’nı kullanan Ankara ile İzmir'i birbirine bağlayan demiryolu hattı olan İzmir Mavi Trenini; İzmir’i Manisa, Uşak, Afyonkarahisar yoluyla Konya'ya bağlayan Konya Mavi Trenini; İzmir’i Manisa yoluyla Balıkesir'e bağlayan Ege ve Karesi Ekspreslerini; Manisa yoluyla Bandırma'ya - İDO aracılığıyla İstanbul'a bağlayan 6 Eylül ve 17 Eylül Ekspreslerini ve Manisa, Denizli, Aydın’a düzenli seferler yapan bölgesel trenleri kullanarak İzmir’e seyahat edebilirsiniz.
Merkez İzmir Basmane Garı: Etiler Mah., Anafartalar Cad., No:896/F, Konak/İzmir
Tel: 0 232 484 86 38
3-) Havayolu
İzmir’de ulaşım için kullanılabilecek bir diğer önemli alternatif ise havayoludur. İzmir Adnan Menderes Havalimanı; İzmir'i diğer Türk ve dünya şehirlerine bağlayan hem yerel hem de uluslararası bir havalimanıdır. Adnan Menderes Havalimanı, ülkenin en işlek beşinci havalimanıdır. Neredeyse Türkiye’deki havaalanı olan bütün illere doğrudan veya aktarmalı olarak havayolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Özellikle İstanbul, Ankara ve turizm merkezlerine gün içinde birden çok sefer düzenlenmektedir. Ayrıca birden fazla özel havayolu şirketi de İzmir Adnan Menderes Havalimanı üzerinden müşterilerine hizmet vermektedir.
Şehir merkezinin 14 km güneyinde, Gaziemir ilçe sınırları içinde bulunan Havalimanından şehir merkezine ulaşım taksi, servis, HAVAŞ, Banliyo ve İZBAN ve EŞHOT otobüsleri ile sağlanmaktadır.
İzmir Esenboğa Havalimanı: Sarnıç Mevkii Gaziemir / İzmir
Tel: +90232 274 26 26
Şehrin Meşhur Yönleri
Ege’nin incisi İzmir tarihteki önemli rolü ve kadim kültürü ile Türkiye’de ve dünyada tanınmaktadır. İzmir’in tanınmasını sağlayan tarihi ve turistik mekânların yanı sıra İzmir yöresine has Ege Sultani Üzümü, Ege Pamuğu ve Ege İnciri meşhur ürünleridir. Bunun yanında marka haline gelen Boyoz ve Kumruyu da unutmamak gerekir. Türkiye’de tatilin marka isim olan Çeşme ve Alaçatı ile Efes Antik Kenti İzmir’in sembolleri ve en meşhur yerleridir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
İzmir’e yolunuz düştüğünde İzmir’in yöresel ürünlerini bulabileceğiniz ideal mekanların başında Kemeraltı Çarşısı ve Anafartalar Caddesi gelmektedir. Buralardaki dükkanlarda birçok hediyelik eşya ve İzmir temalı ürünlere rastlayabilirsiniz. Urgancılar Çarşısı ve Kuyumcular Çarşısı da yine alış veriş yapabileceğiniz mekânlardandır. Bu tarihi çarşı ve mekânlardan geçmişten günümüze birçok tarihi unsuru barındıran İzmir’de antik eserleri yansıtan heykelcikler, organik zeytinyağı, Bergama Halısı ve Kilimi,
İzmir Tulum Peyniri, Nazarköy Boncuğu ve özellikle Şirince şarapları İzmir’den alıp götürebileceğiniz hediyelik eşyalar arasındadır.
Bunun yanında Kızlarağası Hanı’nda İzmir’e özgü orijinal figürler satın alabilirsiniz. Ödemiş ipeğinden yapılmış tekstil ürünleri de satın alınabilecek yöresel ürünlerdendir.
Birçok eski uygarlığın izlerini göreceğiniz İzmir, Ege denizine kıyısı olmanın verdiği avantajla güzel plajları, doğal güzellikleri, tarihi ve turistik mekânları, sanatsal etkinlik ve konserlerle hem yaşamak hem de turist olarak gezmek için ender şehirlerden biridir. Hem ilçeleri hem de şehir merkeziyle çok sayıda gezilecek noktaya sahip olan İzmir Türkiye’nin vazgeçilmez gezi noktalarını başında gelmektedir. Dünyaca ünlü plajların yanı sıra birçok tarihi yapının da görülebileceği şehirde, unutulmaz gezi ve tatil için ideal şehirlerden biridir. Dünyanın en önemli Antik şehirlerinden biri olan Efes’i, en iyi plajlara sahip olan Çeşme ve Alaçatı’yı, en sevimli köylerden biri olan Şirince’yi de bünyesinde barındıran İzmir, hem kültür turizmi hem de yaz turizmi açısından Türkiye’de ziyaret edilmesi gereken önemli destinasyonlardan biridir. İzmir’in birbirinden güzel tarihi, turistik ve doğal güzelliklerinden sizin için seçtiklerimiz aşağıda sıralanmıştır.
1-) İzmir Saat Kulesi
Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25'inci yıldönümü kutlamaları dâhilinde 1901 yılında Konak Meydanına inşa edilmiş olan İzmir Saat Kulesi İzmir’in sembolü olan yapılardan biridir. 25 metre yüksekliğinde, dört katlı ve sekizgen planlı Saat Kulesinde kullanılan Kuzey Afrika’ya özgü sütun başlıkları, at nalı kemerler ve yapının cephelerinin hiç boşluk bırakılmayacak şekilde doldurulması, kökeni Kuzey Afrika ve Endülüs’teki yapılarda bulunabilecek olan bir mimari anlayışa sahip olduğunu gösteren oryantalist üsluba işaret etmektedir. Saat Kulesi’nin inşaatında kullanılan yeşil ve kırmızı mozaikler Efes’ten, esas bünyeyi oluşturan taşlar ise Sarayköy’den getirilmiştir Somaki mermer sütunlara sahip Saat Kulesinin saati ise Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. Konak Meydanında bulunan Saat Kulesini görmeye gitmişken meydanın simge yapılarından olan çinileri ve sekizgen planıyla dikkat çeken, İzmir’in en zarif camilerinden Yalı (Konak) Camisini ve Konak Vapur İskelesini de ziyaret etmeyi unutmayınız. Konak Meydanında bulunan bu tarihi yapılara özel araç veya Vapur İskelesi ve Bahribabaya gelen Belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz. Kemeraltı Çarşısı, İzmir Saat Kulesi, 35360 Konak/İzmir
2-) Kemeraltı Çarşısı
İzmir’in simge mekanlarından biri olan Kemaraltı Çarşısı, Mezarlıkbaşı semtinden Konak Meydanı’na kadar uzanan bölgeyi içine alan tarihi bir çarşıdır. İlk yapıldığı yıllarda kısmen tonozlu, kiremit örtülü, yan sokakları ve arastalarıyla bir kapalı çarşı görünümünde olan Kemeraltı Çarşısı içinde pek çok han yer almaktadır. Eskiden olduğu gibi günümüzde de Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in en önemli alış-veriş merkezidir. Eskinin gizemli tonoz ve kubbeli dükkânlarının sayısı oldukça azalsa bile, modern iş merkezleri, mağazaları, sinemaları ve kafeteryaları ile sokakları günün her saati canlı, her türlü alış-verişin yapılabileceği bir site görünümündedir. Bu kapalı ve açık mekânlardan oluşan çarşıda geleneksel Türk el sanatlarından seramikler, çini panolar, ahşap ürünler, tombaklar, halı ve kilimler, deri ürünlerinin her çeşidini bulmak mümkündür. İzmir’e gelen yerli ve yabancı gezginlerin mutlaka uğradığı Konak’taki Çarşıya özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. İzmir, Kemeraltı Çarşısı, 35360 Konak/İzmir
3-) Agora Antik Kenti
Roma Döneminden (M.S. 2. yy) kalma Agora Antik Kenti, Hippodamos şehir planına göre merkeze yakın yerde üç kat halinde inşa edilmiştir. İzmir Agorası, İon agoralarının en büyük ve en iyi korunmuş olanıdır. Kent meydanı, çarşı, pazar yeri anlamına gelen Agora, dikdörtgen formda, ortaya geniş bir avlu etrafında sütun ve kemerler üzerine inşa edilmiş, üç katlı ve önünde merdiveni olan bileşik bir yapı olduğu anlaşılmıştır. Agora’nın kuzey kapısında bulunan Tanrıça Vesta kabartmasının, ilk dönem kazılarda çıkarılan Zeus Sunağı kabartmalarının devamı olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Tanrı Hermes, Dionysos, Eros, Herakles heykellerinin yanı sıra birçok erkek, kadın ve hayvan heykeli, kabartma, figürin, mermer, kemik, cam, maden ve pişmiş topraktan eserler ortaya çıkarılmıştır. Kazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği Agora Antik Kenti İzmir'in Namazgâh semtinde bulunmakta olup özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Smyrna Agorası, Namazgah, Tarik Sari Sokağı No:29, 35240 Konak/İzmir
4-) Kızlarağası Hanı
Osmanlı Mimarisinin günümüze ulaşan nadir eserlerinden olan Kızlarağası Hanı, 1744 yılında Sultan III. Ahmet ile Sultan I. Mahmut’un Dârüssaade ağalıklarını yapan Hacı Beşir Ağa tarafından diğer Osmanlı Hanları gibi çarşılı ve avlulu hanlar düzeninde inşa edilmiştir. Kızlarağası Hanı 4000 m2’lik kareye yakın dikdörtgen planlı, avluya bakan kısımları iki katlı, ‘Çuha’ ve ‘Cevahir’ bedestenleri adları taşıyan, tek katlı 2 bedesteni olan, yaklaşık 500 m2’lik avlusu ile görkemli bir yapıdır. Avlusunda bulunan iki katlı mescit günümüzde işlevini yitirmiş, alt katı kahve ocağı, ikinci katı ise işyeri olarak kullanılmaktadır. 1988–1993 yılları arasında restore edilerek günümüzde turistik bir çarşı olarak hizmete giren Kızlarağası Hanı’nda çok çeşitli el sanatları, halı, kilim, gümüş takı, giyim eşyası ve malzemeleri, deri kıyafetler ve çarpıcı hediyelik eşyaların satışını yapan dükkânları bulmanız mümkündür. Buradaki mistik havayı soluyarak avlusunda ve hanı çevreleyen sokaklarda çay ya da İzmir’e özel ‘Fincanda Pişen Türk Kahvesi’ni içebilir ve günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Konak ilçesinde, Fevzipaşa Bulvarındaki Hisar camii yanında bulunan Kızlarağası Hanına özel araç veya Konak vapur iskelesinden ya da Bahribaba Belediye otobüsleri son durağından yaya olarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Kızlarağası Hanı, Konak, 871. Sk. no:19 D:106, 35250 Konak/İzmir
5-) Efes Antik Kenti
İzmir’e yerli ve yabancı turistlerin geliş sebeplerinin başında yer alan Efes Antik Kenti Dünya Miras Listesinde yer alan müthiş bir tarihi mirastır. Türkiye'nin en güzel antik şehirleri arasında yer alan Efes'te dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı'nın bulunması, bölgenin cazibesini de artırmaktadır. Antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş ve tarihinin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti ve kültürel ve ticari merkez olmuştur. Helenistik ve Roma Döneminin üstün kentleşme, mimarlık ve dini tarihine ışık tutan simgeleri barındıran Efes’te farklı dönemlere ait en üstün mimari ve kent planlama örnekleri bulunmaktadır. M. Ö. 8. yüzyıla tarihlenen ve Antik dönemin yedi harikasından biri olarak ünlenen kült merkezi Artemision, Hz. Meryem’in İsa’nın annesi olarak kabul ve ilan edildiği 431 tarihli Ekümenik Konsülün gerçekleştiği yer olan Meryem Kilisesi, Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan ve Yahya İncili’ni Efes’te yazan St. John’ın mezarı üzerine inşa edilen Bazilika gibi Erken Hristiyanlık dönemine şahitlik eden benzersiz eserleri, günümüzde Hristiyanlar tarafından hac mekanı olarak kabul edilen Meryem Ana Evi ve Beylikler döneminde inşa edilen İslam yapıları ile Efes aynı zamanda dini tarih açısından da bugün hala ayakta olan benzersiz bir birikim sunmaktadır. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kentine özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Efes Müzesi, Atatürk Mah, Uğur Mumcu Sevgi Yolu No: 26, 35920 Selçuk/İzmir
6-) Kadifekale
En güzel İzmir manzarasının seyredildiği yerlerden biri olan Kadifekale, Pagos dağı eteklerinde MÖ. 334 yılında Anadolu’yu Pers egemenliğinden kurtaran Makedonya Kralı Büyük İskender'in isteği ile generallerinden Lysimachos tarafından inşa edilmiştir. İzmir merkezde, körfeze hâkim bir noktada deniz seviyesinden 186 m. yükseklikte kurulmuş olan Kadifekale 6 kilometrelik bir alan üzerinde yer almaktadır. Doğu ve Güney duvarları tamamen yıkılmış olan kalenin Kuzey ve doğu duvarları ile beş kulesi ayakta kalmıştır. Kulelerin yüksekliği 20-35 metredir. Kale içinde Bizans Dönemine ait kemerli büyük bir sarnıç ve bir mescit kalıntısı bulunmaktadır. Eski adı “Pagos” olan Kadifekale'de yaşayan Amazon kadınlarının, dağın eteklerinden inip, hâkimiyetlerini uzun yıllar burada sürdürdükleri rivayet edilmektedir. Kadifekale Mahallesinde bulunan Kaleye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kadifekale Dağı, Laleli, 35370 Buca/İzmir
7-) Saint Polycarpe Kilisesi
İzmir’in en eski yapılarından birisi olan Saint Polycarpe Kilisesi, 1625 yılında Sultan Süleyman’ın izni ile 69-155 yılları arasında yaşamış, Aziz Yuhanna’nın ilk öğrencilerinden olan ve sonradan Aziz ilan edilmiş olan İzmir Piskoposu St. Polikarp’a ithafen yaptırılmıştır. Romalı yöneticilerin inancından vazgeçirmek için çok baskı yapmalarına rağmen Polikarp inancından vazgeçmemiş bunun üzerine 23 Şubat 155’de Kadifekale eteklerindeki Roma Stadyumu’nda yakılarak öldürülmüştür. Geçirdiği yangın ve depremlerden dolayı birkaç kez onarımdan geçmiş ve eklemeler yapılmıştır. Geçen yüzyılın sonlarında, İzmir’de yaşamış olan genç Fransız sanatçı, ressam, mimar Raymond C. Pere, St. Polikarp’ın yaşam öyküsünü kilisenin içinde yapmış olduğu fresklere yansıtmıştır. Kilise bugünkü onarılmış haliyle; doğu- batı doğrultusunda üç nefli, bema kesimi kubbeli, dikdörtgen şeklinde bir bazilikadır. Batı cephesinin güney ucunda yükselen bir çan kulesi bulunmaktadır. Konak ilçesinde Necatibey Bulvarında bulunan Kiliseye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Aziz Polikarp Katolik Kilisesi + St. Polycarp Catholic Church, Akdeniz, Necati Bey Blv. no:2/A, 35210 Konak/İzmir
8-) Tarihi Asansör ve Dairo Moreno Sokağı
İzmir’de görülmesi gereken yerlerden biri de Tarihi Asansör ve önündeki Dairo Moreno Sokağıdır. Tarihi asansör, İzmir’in tarihi yaşamanın yanı sıra İzmir’in muhteşem manzarasına da tanık olmak için gelenlerin mutlaka görmek istediği yerlerden biridir. Mithatpaşa Caddesi ve Nihat Bey Caddesi arası 50 metre yükselti farkından dolayı semt arasında 155 basamakla çıkılan ve ulaşımı kolaylaştırmak için Musevi işadamı “Nesim Levi” tarafından 1907 yılında 3 katlı bu tarihi asansör yaptırılmıştır. İki cadde arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla yaptırılan asansör, Türkiye’de bu amaçla yapılan tek, dünyadaki ise sayılı örnekler arasında yer alıyor. 105 yıldan bu yana ayakta dimdik duran asansör günümüzde işlevini sürdürmekte kafe, bar ve restoran olarak eşsiz manzarasıyla turistleri çekmekte ve İzmir’in eşsiz manzarasını sunmaktadır. Tarihi Asansör‘ün üst katında, yemek yiyebileceğiniz, çay içebileceğiniz veya birtakım etkinlikler düzenleyebileceğiniz küçük bir restoran bulunuyor. Eşsiz bir kent panoramasına sahip Tarihi Asansör’ün Mithat Paşa’ya çıkan sokağı, ünlü Türk gitarist ve oyuncu Dario Moreno’nun yaşadığı sokak olması sebebiyle Dario Moreno Sokağı adını almıştır. Ünlü sanatçı Dairo Moreno’nun yaşadığı ve sanatçının adıyla anılan bu sokak, otantik havasıyla ziyaretçilerini büyülemektedir. Karataş semtinde bulunan tarihi Asansör ve Dario Moreno Sokağına özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. İzmir Tarihi Asansör Binası, Turgut Reis, Şht. Nihatbey Cd. 76/A, 35000 Konak/İzmir
9-) Alsancak Kordonboyu
İzmir'in en popüler destinasyonlarından biri olan İzmir Kordon, masmavi deniz manzarası ve kenarda sıralanmış şirin kafeleri ile İzmirlilerin ve İzmir’i ziyarete gelenlerin keyifli vakitler geçirmek için gittikleri yerlerden biridir. Şiirlere ve şarkılara esin kaynağı olmuş, romantik günbatımı, imbatı, barları, kafeleri, balık lokantaları, şık mağazaları, geçit törenleri, koşu ve bisiklet parkurlarıyla ünlü Alsancak semti İzmir’in en popüler gezi ve eğlence merkezidir. Sahil şeridi “Kordonboyu” (I. Kordon), Kıbrıs Şehitleri Caddesi, çarşısı, Gündoğdu Meydanı, Cumhuriyet Meydanı, rum evleri, kiliseler, sinagoglar, kordonun ilk iskelesi olan Pasaport İskelesi, II. Kordon eğlence dolu zaman geçirilebilecek oldukça hareketli ve keyifli yerlerdir. Alsancak semtinde bulunan Kordonboyuna özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kültür, Park İçi Yolu, 35220 Konak/İzmir
10-) İzmir Doğal Yaşam Parkı
Hayvanların kendileri için özel olarak doğal ortamlarındakine benzer hazırlanan barınaklarda özgürce yaşadığı, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile kentin ve kentlinin nefes aldığı Doğal Yaşam Parkı, kısa sürede İzmir’in cazibe merkezlerinden biri olmuştur. Çiğli'de kuşkusuz ki görülmesi gereken yerlerden biridir. İzmir Kültürpark Fuar'ında 18 dönüme kurulan Hayvanat Bahçesi, 1937 yılında Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesidir. 2008 yılında Çiğli Sasalı’daki 425 dönümlük alanda Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı’na dönüştürülmüştür. Çiğli ilçesinde, Sasalı kent ormanı ve piknik alanı yanında yer alan ve Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı olan Doğal Yaşam Parkı, 425 bin metrekare alan üzerinde 138 türde 2600'den fazla hayvanı ve 250'den fazla bitki türünü bünyesinde barındırmaktadır. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne (EAZA) üye olan Doğal Yaşam Parkı’nda hediyelik eşya alabileceğiniz yerler ile çay ve kahve keyfi yapabileceğiniz, yemek ve fast food gibi seçeneklerin olduğu Kuğulu ve Develi isimli Kafeler bulunmaktadır. 09:00-17:00 saatleri arasında açık olan parkın giriş ücretlerinde Öğrenci:5TL, tam:10 TL uygulanırken Otopark ve Lavabo ihtiyacı ücretsizdir. İzmir Doğal Yaşam Parkı, Tuzla, Ahmet Piriştina Cd. No 3, 35620 Çiğli/İzmir
11-) İzmir Kuş Cenneti
Dünyada nesli tükenmekte olan tepeli pelikanları, pembe kanatlı flamingoları, gri ve siyah leylekleri ile 205 kuş türünün yaşadığı İzmir Kuş Cenneti, sahip olduğu doğal şartlar bakımından ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri olduğu gibi, dünyadaki benzerleri ile kıyaslanamayacak derecede de mükemmeldir. Doğaseverler ve fotoğraf hobisi bulunanlar için Çamaltı Tuzlası ile Kuş Cenneti bulunmaz bir nimettir. Saha içindeki Çamaltı Tuzlası, yıllık 600 bin tonu bulan kapasitesi ile Türkiye'nin tuz ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaktadır. 1982 yılında Su Kuşları Koruma ve Üreme Sahası olarak tescil edilen İzmir Kuş Cenneti kuşların göç yolu üzerinde olup yılda 50 bin kuşun uğradığı bir bölgedir. Aynı zamanda arkeolojik sit alanı olan Kuş Cenneti'nde ziyaretçi merkezi, kuş gözlem kuleleri, dürbün ve gezi bisikleti bulunmaktadır. Çiğli'ye 10, Karşıyaka’ya 26 kilometre uzaklıkta bulunan İzmir Kuş Cennetine özel araç veya turlarla ulaşım sağlanmaktadır. Kuş Cenneti, Tuzla, No:, Kuş Cenneti Yolu No:11, 35620 Çiğli/İzmir
12-) Karagöl Doğal Krater Gölü
Tantalos efsanesiyle ünlenen Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağı'nda 810 metre yükseklikte ve 35 hektarlık bir krater gölünün çevresinde oluşmuş bir doğa harikası olan Karagöl Mesire Alanı, içinde yüzen ördekleri, yapraklarını suya eğen söğüt ağaçlarıyla bir fotoğraf karesini andırmaktadır. Piknik alanı, kızılçam, karaçam ve söğüt ağaçlarıyla kaplıdır. Karagöl'ün yemyeşil ormanlar arasında küçük ve şirin bir göl olmasının yanında mitolojide de yeri vardır. Karşıyaka ilçe merkezine 27 km. uzaklıkta bulunan Karagöl Doğal Krater Gölüne özel araç veya turlarla ulaşım sağlanmaktadır. Kara Göl, Kır, 35670 Menemen/İzmir
13-) Alaçatı
Alaçatı, sakız kokulu sokakları, mavi yel değirmenleri ve rengarenk evleri ile Türkiye’nin son yıllarda en popüler destinasyonları arasında yer almaktadır. Tarihi cumbalı taş evleri ve sörfe uygun havasıyla dikkat çeken tatil merkezi Alaçatı, Çeşme'nin en güzel adreslerinden biridir. Dar sokaklar arasında muhteşem bir atmosfer barındıran beldenin enfes doğası kesinlikle görülmeye değer niteliktedir. Alaçatı başlı başına haftalarca tarih ve turistik yerlerini gezeceğiniz, mas mavi plajlarında güneşleneceğiniz bir beldedir. İzmir için bir planınız olabilir ancak otlu yemeklerini, sımsıcak insan manzaralarını, taş evlerini, begonviller ve sardunyalarla çevrelenmiş Arnavut kaldırımlı sokaklarını, masmavi plajlarını ve birbirinden özel mekânları ile Alaçatı'yı daha yakından tanımak istiyorsanız Alaçatı için ayrı bir tatil planı yapsanız iyi olur. Çeşme’ye 3 kilometre ve İzmir şehir merkezine 79 kilometre uzaklıkta bulunan Alaçatı’ya özel araç veya şehir merkezi ve otogardan hareket eden toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Alaçatı, Çeşme/İzmir
14-) Şirince
İzmir’in tarihi mimarisi korunmuş turistik köylerinden biri olan Şirince, yıllar boyunca tadına doyulmaz şarapları, bozulmamış dokusu ve Ege lezzetleri ile meşhur eski bir Rum köyüdür. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi isimlerle bilinen köy, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince şeklinde resmileştirilmiştir. 19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1800 haneli bir Rum kasabası olarak bilinen Şirince, 1923'te Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla Kavala'nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle iskân edilmiştir. Köyün evvelce bağcılık, şarap üretimi ve zeytinciliğe dayalı olan ekonomisi, bir tütün bölgesinden gelen yeni sakinlerinin elinde bir süre sekteye uğramış, ancak son yıllarda artan turistik önemine paralel olarak, bu sektörler yeniden gelişmeye başlamıştır. Bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra, şeftali, incir, elma, ceviz yetiştirilir. Köyde halen bazı Rum evleri pansiyon olarak hizmet vermektedir. İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bağlı ve Selçuk'a 8 kilometre mesafede bulunan Şirince’ye özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
15-)İzmir Müzeleri
Tatil beldeleri, plajları ve tarihi mekanları kadar İzmir’in müzeleri de mutlaka görülmesi gereken mekanlardır. İşte İzmir’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken müzeler:
İzmir Arkeoloji Müzesi
Konak'ta Bahribaba Parkı içinde 1984 yılında 5000 m²’lik bir alanda yeni ve modern bir müze binası ziyarete açılan İzmir Arkeoloji Müzesi, teşhir salonları, laboratuvarları, depoları, fotoğrafhanesi, kitaplığı, konferans salonu ile her türlü ihtiyaca cevap verebilecek şekilde düzenlenmiştir. Müzede sergilenen eserler 5000'in üzerindedir. Merkezi bir konumda Konak ilçesinde bulunan İzmir Arkeoloji Müzesine özel araç veya toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Atatürk Evi Müzesi
Atatürk Evi Müzesi 1875-1880 yıllarında halı tüccarı Takfor Efendi tarafından Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımı neoklasik tarzda yapılmış tarihi bir konaktır. İzmir'e giren Türk ordusu tarafından karargâh olarak kullanılan, Atatürk’ün İzmir’e geldiğinde konakladığı bu Konak, İzmir Belediyesi tarafından 13 Ekim 1926 tarihinde satın alınarak bazı yeni eşyalar konularak Atatürk’e hediye edilmiştir. Atatürk’ün ölümü ile kız kardeşi Makbule Baysan’a veraset yoluyla kalan ev, 25 Eylül 1940’da İzmir Belediyesi tarafından müze yapılmak üzere kamulaştırılmıştır. Atatürk’ün İzmir’e gelişinin 19. yılına rastlayan 11 Eylül 1941 tarihinde törenle müze olarak açılmıştır. O günün modasına göre döşenmiş olan salon ve odalar, batı kaynaklı bronz, dökme heykeller, vazolar ve yağlı boya tablolarla bezenmiştir. Merkezi bir konumda olan Alsancak semtinde bulunan Atatürk Evi Müzesine özel araç veya toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
İzmir’in ünlü müzelerinden biri olan İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, 2004 yılında Kültürpark'ta hizmete girmiştir. Müze üç ayrı binadan ve üç ayrı bölümden oluşuyor. Girişte sağdaki bina taş eserlere, ortadaki bina seramik eserlere ve soldaki bina da değerli eşyalara ev sahipliği yapmaktadır. Müze ziyaretçilerine İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserleri sunmaktadır. Merkezi bir konumda olan Konak ilçesinde bulunan İzmir Tarih ve Sanat Müzesine özel araç veya toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Key Museum
Özel bir şirket tarafından 7.000 metrekare alana kurulu olan müzede, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından yıllardan beri titizlikle bir araya getirilen parçalarla oluşmuş farklı koleksiyonlar sergilenmektedir. 6 Mayıs 2015'te açılan müze, 7.000 m² alanıyla ve sahip olduğu 130 otomobil ve 40 motosiklet ile Türkiye'nin en büyük otomobil müzesidir. Key Museum’da 1886 yılında üretilen ilk otomobilden bugüne otomobil dünyasının 100 yılı aşkın hikâyesini anlatan 130 otomobil bulunmaktadır. Bunlar arasında Mercedes-Benz, Cadillac, Ford, BMW, Porsche ve Mini gibi markaların ilk modelleri yer alıyor. İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan Key Museuma özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
16-)Balçova Teleferik Tesisleri
Hat boyunun 810 metre, yüksekliğinin ise 316 metre olduğu teleferik tesisinde saatte 1200 yolcu taşınmaktadır. 2 dakika 42 saniye Seyahat süresi ile 8’er kişi kapasiteli 20 gondol ile çalışan tesiste, teleferik, 5 yaş ve altındaki çocuklar için ücretsiz olarak faaliyet göstermektedir.Teleferik Alanı'nın doğu yönünde körfez manzaralı seyir terasında gözleme- mantı evi; baraj gölü manzaralı batı seyir terasında ise aperatif yiyeceklerin yer aldığı iki katlı kır kahvesi; çocuk oyun grubunun bulunduğu alanın yanındaki Park Kafe'de miniklere yönelik dondurma, pamuk helva, haşlanmış mısır gibi yiyecekler ve tesisin zirvesinde kurulan ‘Et Evi’nde de kontrollü mangal hizmeti verilmektedir. Ziyaretçiler, kendileri için yakılan mangallarda et evinden temin ettikleri et çeşitleri ve şarküteri ürünlerini kendileri pişirebiliyor. Tesis içerisinde ayrıca bir de market bulunmaktadır. Teleferik, İZULAŞ A.Ş. İZMİR BALÇOVA TELEFERİK, Sakarya Cd. No:127, 35330 Balçova/İzmir
Diğer Yerler
İzmir tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerin gezmeye doyamadığı yerlerden biridir. Gezilecek yerlerin çok olduğu İzmir’de yukarıda belirttiğimiz tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra;
Efes Antik şehrinin yakınlarında, Panayır Dağı eteklerinde bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası'nı Acarlar, Yedi Uyurlar Mağarası, 35920 Selçuk/İzmir ;
Buca Kaynaklar Merkez Mahallesinde bulunan bin yıllık tarih çınarları;
Dünya Miras Komitesinin 38. Dönem Toplantısında Kültürel Peyzaj kategorisinde Dünya Miras Listesine alınan ve Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanını,
Akdeniz dokusuna özgü tipik palmiye ağaçları ve yeşil örtüsü, spor ve eğlence tesisleriyle İzmirlilerin başlıca rekreasyon alanı olan Kültür Parkını,
Eskiden beri İzmirlilerin hafta sonu gezintilerinin gözde yerlerinden biri olan İnciraltı sahilini,
İzmir-Bergama karayolu üzerinde bulunan ve Çandarlı Ceneviz şövalyeleri tarafından inşa edilen ve Türkiye’nin en iyi korunmuş durumdaki kalelerinden birisi olan Çandarlı Kalesini,
1592 yılında Yakup Bey tarafından yaptırılmış olan ve İzmir’in en büyük ve gösterişli camisi olan Hisar Camisini,
Konak semtinde bulunan ve 1636 yılında inşa edilmiş olan Şadırvan Camisini,
İnciraltı Dalyanı'nı çevresiyle birlikte düzenlenen, yaklaşık 2 milyon metrekarelik İnciraltı Kent Ormanını,
Antik çağlardan beri, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Tarihi Birgi Beldesini,
Ödemiş'i çevreleyen Bozdağlar'da bulunan Gölcük Yaylasını ve Gölcük Gölü’nü de gezilecek yerler listenize koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
İzmir’in iklimi de dikkate alındığında yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerin en iyi görüleceği zaman dilimi İlkbahar ve yaz aylarıdır. İzmir’i gezmek ve tatile doymak istiyorsanız en az bir haftalık bir plan yapsanız iyi olur.
1-) Şehrin yemek lezzetleri
Türkiye'nin doğası ve atmosferi ile en güzel köşelerinden biri olan Ege’nin incisi İzmir, birbirinden özel yemekleriyle de ziyaretçilerine bir lezzet şöleni vadetmektedir. Binlerce yıllık kültürel birikimin iklim ve coğrafyayla sentezi, ziyaretçisini Anadolu’nun en zengin mutfaklarından biri olan İzmir mutfağıyla tanıştırmaktadır. Ege medeniyetlerindeki çok renklilik ve hoşgörü, mutfaktaki çeşitlilikte de hissedilmektedir. “Zeytinyağlılar”, Türklerin Anadolu’ya göç ettiklerinde tanıştıkları bir yemek türüdür. Binlerce yıldır Doğu Akdeniz medeniyetlerinin bulunduğu coğrafyanın en eski bitkisi olan zeytin ve zeytinyağı Akdenizlilerin ortak kültürel mirasının bir parçası ve tarihsel bir besindir. Sağlığın, güzelliğin ve sağlıklı beslenmenin kaynağı olan zeytinyağı, asma yaprağı, bakla, barbunya, börülce, dolmalık biber, enginar, ıspanak, kabak, kabak çiçeği ve lahana gibi sebzelerle şifalı İzmir otlarından yapılan yemeklerin en önemli malzemesidir. Arapsaçı, hindiba, ısırgan otu, radika, roka ve semizotu gibi onlarca çeşit ot yemeklerin yanı sıra salata ve böreklerin aranılan tatlarıdır. İzmir’deki bitki kültürünün yaygınlaşmasında Ege Denizi’ndeki adalardan gelen göçmenlerin büyük etkisi olmuştur. İzmir mutfağında yolculuğun bir diğer önemli durağı ise deniz ürünleridir. Deniz ürünleri ve mezeleri İzmir mutfağının en güzel örnekleridir. Bu nedenle yolunuz İzmir’e düştüğünde;
İzmir’den Türkiye’ye yayılan ve ızgarada pişirilen sucuk ve salamın, domates dilimleri ve kaşar ile buluşmasıyla ortaya çıkan eşsiz bir lezzet olan Kumruyu ;
Balık, mantar, midye ve kaşar peynirinin, beşamel sos ile bütünleşmesiyle ortaya çıkan enfes bir tat olan Sütlü Balığı,
İzmir’e özgü bir hamur işi olan ve sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden olan Boyozu
Şevketotu ya da bostanotu olarak da bilinen İzmir’e has sebzenin kuzu etiyle tamamlanmasıyla oluşmuş olan Şevketi Bostanı,
Kordon’da her köşe başında kuyruklar oluşturan bir diğer lezzet olan İzmir Lokmayı,
Yoğurt, irmik, yumurta ve unla yapılan kekin üzerine dökülen şerbetle tatlandırılan Şambaliyi,
Tepsiye özenle döşenmiş patatesler ve üzerine eklenen özel domates sosu ile adından söz ettiren İzmir Köfteyi ,
Özel günlerin tatlısı olan ve İzmir’de bir başka güzel yapılan Zerdeyi;
İzmir’de mutlaka tatmanız gerekenler arasında da yer alan ve et ile yapılan bir tatlı olan Gerdan Tatlısını,
Mis gibi damla sakızı kokulu Alaçatı Kurabiyesini,
İzmir’le özdeşleşen geleneksel lezzetlerden olan İzmir Bombasını,
Bergama mutfağından çıkan ve Ege mutfağına ait özelliklerin hemen hepsini bünyesinde barındıran Patlıcan Çığırtmayı,
Asma yaprağında pişirilmiş Sardalyayı tatmadan ayrılmayınız.
Ege’nin kalbi olan İzmir’in tarihi, turistik ve doğal güzelliklerini görmek için İzmir ve ilçelerine her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist gelmektedir. Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’in kaliteli konaklama imkân ve seçenekleri geniştir. Tarihi ve turistik mekânlara yakın yerlerde dilediğiniz kalitede oteller bulunduğu gibi neredeyse bütün kamu kurumlarının kaliteli misafirhaneleri de bulunmaktadır. İzmir’deki kamu kurumlarına ait misafirhanelerden özellikle memnun kalacağınız birkaç seçeneği aşağıda sizlerin takdirlerine sunuyoruz.
İzmir Konak Hasan Sağlam Merkez Öğretmenevi: İki Çeşmelik Caddesi. No: 2. Eşrefpaşa, Konak/İzmir
Telefon: 0 232 446 45 10
Çeşme Remzi Yurtsever Öğretmenevi: Ilıca Mah. 5065 Sokak. No: 20. Çeşme/İzmir
Telefon: 0 232 723 21 01 – 723 29 44
Karşıyaka Öğretmenevi: 1851/4 Sokak. No: 15 Bahçelievler, Karşıyaka/ İzmir
Telefon: 0 232 367 62 62
İzmir Konak Polisevi: Yeşiltepe Mh., Mithatpaşa Caddesi No: 178 Konak/İzmir
Telefon:+90 232 483 66 11
İzmir Narlıdere Polisevi: Huzur Mahallesi Tuna Caddesi No: 80 Narlıdere/İzmir
Telefon: 0232 238 58 50
İzmir DSİ Misafirhanesi: DSİ 2. Bölge Müdürlüğü Bornova/İzmir
Telefon: 0 232 462 54 31 – 435 51 00
İzmir Karayolları Sosyal Tesisleri: Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri. Bornova/İzmir
Telefon: 0 232 435 84 00
İzmir 9 Eylül Üniversitesi Misafirhanesi: Buca Eğitim Fakültesi kampüsü Buca/İzmir
Telefon: 0 232 498 54 44
İzmir SSK Misafirhanesi: Birinci Kordon. Gündoğdu. Konak-İZMİR
Telefon: 0 232 464 79 72 – 463 14 82
Ege’nin en büyük ve Türkiye’nin 3. büyük şehri olan İzmir’de birçok yerel, ulusal ve uluslararası etkinlik ve festivale ev sahipliği yapılmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
İzmir Enternasyonal Fuarı:
Farklı sektörleri bir araya getiren ülkenin ilk ve tek genel ticaret fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı, geçmişten bu yana dünyadaki yenilikleri ve gelişmeleri Türkiye ile buluşturmaktadır. Her yıl Eylül ayında gerçekleşen İzmir Enternasyonal Fuarı ülkenin ticari perspektifini genişlettiği gibi, yarattığı kültürlerarası etkileşim ortamı ile ülkenin kültürel gelişimine de katkıda bulunmaktadır. İzmir Enternasyonal Fuarı ticareti canlandırmanın yanı sıra, 10 gün süren etkinlikleriyle fuar misafirlerine eğlence dolu anlar yaşatmaktadır. Konserden tiyatroya, sinema gösterimlerinden müzikal gösterilere, söyleşiden sokak gösterilerine her yıl heyecanla beklenen ve her kesime hitap eden birçok etkinlik düzenlenmektedir.
Uluslararası İzmir Festivali:
İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen ve programında müzik, bale, tiyatro ve opera gibi sanat dallarına yer veren Uluslararası İzmir Festivali, Avrupa Festivaller Birliği üyesidir. Her yıl Haziran ve temmuz aylarında düzenlenen Festival İzmir’in en çok katılım sağlanan festivallerinden biridir.
Alaçatı Ot Festivali:
Her yıl Nisan ayında düzenlenen Alaçatı Ot Festivali meraklısının dört gözle beklediği bir festivaldir. Festival kapsamında otları tanıma ve toplama gezilerinden yemek atölyelerine, yabani ot ve bitkilerle beslenme seminerlerinden konserlere kadar birçok etkinlik düzenlenmektedir. Festival nedeniyle birbirinden renkli butik otelleri, farklı konseptteki kafeleri ile Alaçatı’da keyifli vakit geçirebilir, tarihi dokusu ile kendinizden geçeceğiniz güzel bir hafta sonu kaçamağı yapabilirsiniz.
Uluslararası Giritten Tire’ye Lezzet ve Kültür Festivali:
Her yıl Nisan ayında düzenlenen ve Girit’ten mübadele yoluyla Anadolu’ya göç edenlerin yeni kuşak aile bireylerini bir araya getiren Uluslararası Girit’ten Tire’ye Lezzet ve Kültür Festivali ise Tire’nin Turgutlu Mahallesi’nde gerçekleşmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire Belediyesi ve Tire Giritliler Derneği tarafından düzenlenen festivalde, yok olmaya yüz tutan yemekleri, dansları, müzikleri ile Girit kültürü yaşatılmaktadır.
Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali:
Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali ilk kez 2000 yılında düzenlenmiş ve o günden bu yana Türkiye’nin en önemli kısa film festivallerinden biri olmuştur. Festivalin, düzenlendiği İzmir kentinin tek sinema festivali olma özelliği büyük önem arz etmektedir. Her yıl uluslararası ve ulusal kategorilerde kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon dallarındaki kısa filmlere Altın Kedi Ödülü veren festival, yurtdışından ve Türkiye’den sinema dünyasında önemli ve isim yapmış kişileri jürisine davet ederek kısa filmin gelişimi açısından rekabete dayalı bir canlılık da getirmektedir. Festival kasım ayı içinde düzenlenmektedir.
İzmir Gençlik Karnavalı
Her yıl Haziran ayında düzenlenen İzmir Gençlik Karnavalı ile birbirinden eğlenceli sanatçıların konserleri eşliğinde eğlenebilirsiniz. Karnaval kapsamında her gün farklı sanatçılar sahne almaktadır.
Germiyan Festivali
Çeşme Belediyesi’nin “9 Durak 9 Deneyim” projesi kapsamında yer alan Germiyan Festivali dopdolu içeriğiyle ziyaretçilerine adeta zaman yolculuğu yaşatmaktadır. Her yıl Ekim ayında yapılan Germiyan Festivali’nde Germiyan halkının geleneksel ekmek yapımı ve mutfak gereçleri ile köy eski fotoğraf ve kıyafetleri de sergilerle ziyaretçileri ağırlamakta, bölge halkı da kendi yetiştirdiği ürünleri sergileme fırsatı bulmaktadır. Ekmek, ev sabunu ve kopanisti (basma peynir) yapımı atölyelerinin de ücretsiz olarak ziyaretçileri ağırladığı Germiyan Festivali’nde; gastronomi söyleşileri, ekmek yarışması, sergi ve konserlerin yanı sıra bir çiftin köy geleneklerine uygun olarak kına gecesi, nikah ve düğün yemeği de gerçekleştirilmektedir.
İzmir Karaburun Nergis Festivali
Karaburun’un başlıca ürünleri arasında yer alan Nergis çiçeğini Dünya’ya tanıtmak amacıyla Karaburun Belediyesi tarafından ocak ayı içerisinde düzenlenen festivalde üreticiler kendi yetiştirdikleri nergisleri tanıtıp satarken aynı zamanda da müzik grupları festivale katılanların hoşça vakit geçirmesine katkı sunmaktadır.
Balkan Panorama Film Festivali
Buca Belediyesi’nin himayesinde Rumeli Organizasyon tarafından her yıl Ekim ayında gerçekleşen Balkan Panorama Film Festivali sinema bağlamında Türkiye ile Balkanlar arasındaki köprü görevini ciddi anlamda üstlenmektedir. Festivalde Türkiye ve Balkan yapımı uzun ve kısa metraj kurmaca ve belgesel filmler gösterilmekte ve Festivalin sembolü olan Sarı Şemsiye ödülü verilmektedir.
İzmir Gastro Fest
Her yıl yurt içinden ve dışından gastronomi dünyasının ünlü isimlerinin bir araya geldiği İzmir Gastro Fest her yıl farklı bir teme ile gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de yeme-içme kültürüne önem veren, gastronomi konusunda dünyadaki eğilimleri merak eden, seyahat etmeyi seven ve damak tadına güvenen ya da geliştirmek isteyen her yaşta insanı, üniversitelerin gastronomi bölümleri öğrencilerini, turizm ve restoran sektöründe çalışanlarını ağırlayan festival her yıl Ekim ayında düzenlenmektedir.
İzmir Uluslararası Kukla Günleri
Uluslararası arenada ses getiren kukla sanatçılarını, İzmirli kukla severlerle bir araya getiren İzmir Uluslararası Kukla Günleri Mart – Nisan aylarında düzenlenmektedir. Festival kapsamında kukla gösterileri yanında atölye çalışmaları, sergiler ve konferanslar düzenlenmektedir. Her yıl Şubat-Mart aylarında düzenlenen İzmir Uluslararası Kukla Günleri dünyanın en büyük kukla festivallerinden biridir.
İzmir Retro Festivali
Türkiye’nin konsept ilk ve tek retro festivali olan İzmir Retro Festivali her yıl nisan ve ekim aylarında noltalji severlerle buluşmaktadır. Festival kapsamında yapılan yarışma ve aktivitelerle sizi çocukluğunuza yeniden götürecektir.
Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali
Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist ve basın mensubu tarafından izlenen Selçuk- Efes Deve Güreşleri Festivali Ocak ayında gerçekleştirilmektedir. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde bir gelenek haline gelen deve güreşlerinin “en popüler ve en iyi organizasyonu” olarak ünlenen Selçuk-Efes Deve Güreşleri Festivali, Selçuk – Efes Kültür ve Turizm Vakfı’nın organizasyonunda Selçuk Belediyesi’nin desteğiyle Selçuk’ta gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali
2010 yılında Uluslararası nitelik kazanan “Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali” Nisan ayında Bayındır Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilmektedir. Çiçek festivalinde yüzlerce çeşit çiçeğin oluşturduğu renk cümbüşü ziyaretçilere kültürün ve sanatın tabiatla iç içe keyifle yaşanabildiğini bir kez daha hissettirmektedir. Festivalde konserler, gösteriler, yarışmalar, folklor, havai fişek gösterisi, uçurtma şenliği, sokak tiyatroları, sergiler, seminerler, yöresel yemekler ve binbir çeşit çiçek ziyaretçilere merhaba demektedir.
Seferihisar Mandalina Şenliği
Seferihisar mandalinasının markalaşması amacıyla Türkiye’nin ilk Cittaslow (Sakin Şehri) Seferihisar’da Kasım ayında Seferihisar Belediyesi tarafından Mandalina Şenliği düzenlenmektedir. Düzenlenen etkinlik birbirinden ilginç yarışma ve gösterilerle renklenmektedir.
Boyoz Festivali
İzmir Büyükşehir Belediyesi ana sponsorluğunda, Radyo Romantik Türk projesi ve organizasyonu işbirliğiyle düzenlenen festival, her yıl Ekim ayında İzmirlileri boyoz yemek için buluşturmaktadır. Gündoğdu Meydanında on binlerce boyoz, yumurta, peynir ve çay ikramının ücretsiz olarak sunulduğu festivalde, Boyoz Yeme Yarışması, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Pop Orkestrası konseri ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Sosyal ve Kültürel Alanlar
Egenin tatil ve sanayi şehri olan İzmir’de insanların sosyo-kültürel etkinlikte bulunma, gezme ve hoşça vakit geçirme taleplerini karşılamak üzere başta Konak Pier, Forum Bornova, Mavibahçe Karşıyaka:, İstinye Park Balçova, Hilltown Karşıyaka, Agora ve Optimum Outlet olmak üzere 20’ye yakın alış veriş merkezi bulunmaktadır. Birbirinden farklı büyüklükte ve imkânlara sahip olan bu AVM’lerde hoşça vakit geçirebilir ve alış veriş yapabilirisiniz.
İzmir’in hareketli sosyo-kültürel yaşamı içinde tiyatroların ayrı bir yeri vardır. İzmir'de Kültür Bakanlığına, Büyükşehir Belediyesine ve ilçe belediyelerine bağlı olarak faaliyet gösteren 30’a yakın kültür merkezinde yıl boyu birçok etkinlik gerçekleştirilmektedir. Ayrıca İzmir Devlet Tiyatrosu sahnesi ve özel tiyatro grupları bulunmaktadır. İzmir Devlet Tiyatrosu Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi, Urla Atatürk Kültür Merkezi Sahnesi, Konak Sahnesi ve Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesinde yıl boyunca birbirinden güzel tiyatro oyunları sergilemektedir.
İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü:Tuna Mah. 1713 Tiyatro Sk. No:43 Karşıyaka/ İzmir
Tel: 0 (232) 368 21 70
Konak Sahnesi: Mithatpaşa Caddesi No: 110 Konak / İzmir
Tel: 0 (232) 445 34 55
Urla Atatürk Kültür Merkezi Sahnesi: Sıra Mah. Zafer Cad. No:80 Urla / İzmir
Tel: 0 (232) 754 69 56
Bornova Kültür Merkezi Bozkurt Kuruç Sahnesi: Ergene Mah. 550. Sk. No:33, Bornova / İzmir
Tel: 0 (232) 504 06 97
Karşıyaka Sahnesi: Tuna Mah. 1713 Tiyatro Sk. No:43 Karşıyaka / İzmir
Tel: 0 (232) 368 21 78
3-) Üniversite
İzmir sosyal ve kültürel yaşamı, ekonomik imkânları ile tam bir öğrenci dostu ve üniversite şehridir. Birçok şehre göre oldukça düzenli ve planlı yapısı, konumu gereği başka şehirlere ve şehir içi ulaşımın kolaylığı, İzmir’de bulunan üniversitelerin kalitesi ve mükemmel iklimi, yeşil ve maviyi bir arada tutan doğası ile üniversite eğitimi bakımından cazip bir şehirdir. İzmir’de 7 devlet üniversitesi ve 4 vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 9 üniversite bulunmaktadır. Devlet üniversitelerinden Ege Üniversitesi 1955 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi 1981 yılında, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 1992 yılında, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi 2011 yılında, İzmir Bakırçay Üniversitesi 2016 yılında, İzmir Katip Demokrasi Üniversitesi 2016 yılında ve Milli Savunma Üniversitesi Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu 2016 yılında kurulmuştur.
Özel üniversitelerden İzmir Ekonomi Üniversitesi 2001 yılında, Yaşar Üniversitesi 2001 yılında, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Hava Ulaştırma Fakültesi 2011 yılında ve Tınaztepe Üniversitesi 2018 yılında hizmete açılmıştır.
Öğrenci şehri olan İzmir ve ilçelerinde üniversite eğitim gören öğrenciler için Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde 20 tane kız ve erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Bunlar haricinde bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu İzmir İl Müdürlüğü:
Adres: Fatih, Birleşmiş Milletler Cad. No:16, 35260 Varyant-Konak/Konak/İzmir
Tel: (0232) 255 91 91
Web : https://kygm.gsb.gov.tr/YurtMudurlukleri
Hacı Sinan Öğrenci Yurdu/ Sadıkpaşa Mahallesi Sokullu Sokak N0:18 Bayındır/İZMİR
Telefon: 0(232) 581-2535, 0(232) 581-2535
Gazi Ayşe Hanım Öğrenci Yurdu/ Yıldız Mahallesi 203/38 Sokak No:57 Buca/İZMİR
Telefon : -
İzmir Gaziemir Öğrenci Yurdu/ Atıfbey Mahallesi Gazi Atatürk Bulvarı No:3 Gaziemir/İZMİR
Telefon: 0(232) 274-7009
Bornova Öğrenci Yurdu/ Mevlana Mah.1744.sok.No:1 Bornova/ İZMİR
Telefon : -
İzmir Kız Öğrenci Yurdu/ Doğuş Cad.Adatepe Mah.No:195 Tınaztepe Mevkii Kuruçeşme Buca İZMİR
Telefon: 0(232) 440-1066, 0(232) 440-1069
Hanzade Hatun Öğrenci Yurdu/ Yıldız Mahallesi 203/38 Sokak No: 54-1 Buca/ İZMİR
Telefon : -
Çakabey Öğrenci Yurdu/ Buca Koop Mah. 1405 Sok. No:1/1 35390 Buca / İZMİR
Telefon: 0(232) 453-24-24
İzmir Barbaros Öğrenci Yurdu/ Buca Koop. Mah.200/68 sokak No:4 Buca İZMİR
Telefon: 0(232) 454-1050
Zübeyde Hanım Öğrenci Yurdu/ Erzene Mah. Ankara Cad.172-55 Ege Üni Kampüs İçi Bornova İZMİR
Telefon: 0(232) 388-1083
Çiğli Öğrenci Yurdu/ Balatçık Mah. 8903/1. Sok. No: 7/A Çiğli /İZMİR
Telefon: 0(232) 329-5824, 0(232) 329-5849
Hoca Ahmet Yesevi Yurdu (İzmir)/ Hoca Ahmet Yesevi Cad. No:185 P.K 35160 Kuruçeşme/ İZMİR
Telefon: 0(232) 442-1300, 0(232) 453-1667
Cihannüma Öğrenci Yurdu/ Balatçık Mahallesi 8914/10 Sok. No:1/. Çiğli İZMİR
Telefon: 0(232) 329-9420, 0(232) 329-9420
Ege Öğrenci Yurdu/ Erzene Mah.Ankara Cad.No:172/30 Ege Üniversitesi Kampüs İçi. Bornova/ İZMİR
Telefon : -
Gazi Umurbey Öğrenci Yurdu/ Mevlana Mahallesi 1771/1 Sokak No:7 Bornova/İZMİR
Telefon : -
Hacı Ahmet Tatari Yurdu/ Gaziler Mah.1086 Sokak No:7 Evka-1 Buca/İZMİR
Telefon: 0(232) 420-5160
Atatürk (İnciraltı) Yurdu/ İnciraltı Cad. No:69 P.K 35340 Balçova/İZMİR
Telefon: 0(232) 277-33-33
Buca Kız Yurdu/ Kuruçeşme Mah. 203/40 Sokak No:1 Buca/ İZMİR
Telefon : -
Urla Latife Hanım Öğrenci Yurdu/ Gülbahçe Mahallesi Gülbahçe Caddesi No.3/A İyte Kampüsü Urla-İZMİR
Telefon: 0(232) 765-92-25
Urla Yurdu/ Gülbahçe Mahallesi Gülbahçe Caddesi No.3/A İYTE Kampüsü Urla/ İZMİR
Telefon: 0(232) 765-91-10, 0(232) 765-91-16
Çeşme Yurdu/ Cumhuriyet Mahallesi 4320 Sokak No:7 Çeşme/İZMİR
Telefon: 0(232) 724-92-77
4-) Kütüphane
İzmir öğrenci ve üniversite şehri olmanın yanında bu eğitim faaliyetine katkı sağlayacak kütüphaneleri ile de ön plana çıkmaktadır. İzmir’de üniversitelerin merkez kütüphaneleri haricinde yaklaşık 38 tane kütüphane bulunmaktadır. Merkezde bulunan önemli kütüphaneler ve iletişim adresleri aşağıdadır:
İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi: Akdeniz Mah. 1343 Sok. no: 31 Pasaport Konak/İzmir
Tel: (232) 483-3846
Bayraklı Alpaslan İlçe Halk Kütüphanesi: 1620/15 sokak No:2 Bayraklı/İzmir
Tel: (232) 345-2050
Bornova İlçe Halk Kütüphanesi : Kazım Dirik Mah. 151 Sok. Nu.:8 Bornova – İzmir
Tel: (232) 388-2847
Buca İlçe Halk Kütüphanesi: 1212 Sokak No: 29 EVKA-1 Buca/İzmir
Tel: (232) 440-8405
Osman Nuri Saygın Şirinyer Halk Kütüphanesi: Yaylacık Mah. 191/3 No: 2 Buca/İzmir
Tel: (232) 442-6288
Karşıyaka Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü: 1725 Sokak No:49 Karşıyaka/İzmir
Tel: (232) 369-0902
Karşıyaka Çocuk Kütüphanesi: Donanmacı Mah. 1725 Sok. No:49 Karşıyaka/İzmir
Tel: (232) 369-0902
Bornova Mehmet Akif Ersoy Çocuk Kütüphanesi: İnönü Mah. 784 Sok Nu:3 Bornova-İZMİR
Tel: (232) 339-5575
T.C. İzmir Valiliği
Konak Mahallesi İzmir Valiliği İç Yolu 35250 Konak/İZMİR
+90 232 455 8282
İzmir Büyükşehir Belediyesi
Hüriyet Bulvarı No: 1 Konak/İZMİR
444 40 35
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü
Vilayet Blokları F-Blok KONAK / İZMİR
+90 232 489 05 00
İzmir İl Jandarma Komutanlığı
Aydoğdu Mah. Yahya Kemal Beyatlı Cad. Evka-1 Buca/İzmir
+90 232 442 18 19
https://izmir.jandarma.gov.tr/
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Fevzipaşa Mh. 452 Sk. No 15 Kemeraltı Katlı Otopark Arkası Konak / İzmir
+90 232 280 35 00
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü
Sümer Mahallesi 451. Sk. No:2 Konak/İzmir
+90 232 441 81 11
https://izmirism.saglik.gov.tr/
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Gaziler Cad. No:468 Yenişehir Konak/İzmir
+90 232 469 69 69
https://tepecikeah.saglik.gov.tr/
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Saim Çıkrıkçı Cad. No:59 Bozyaka /İzmir
+90 232 250 50 50
http://bozyakaeah.saglik.gov.tr/
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Basın Sitesi Mah. Gazeteci Hasan Tahsin Cad. Karabağlar/İzmir
+90 232 243 18 71
http://izmirataturkeah.saglik.gov.tr
Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Kozağaç Mh Özmen Cad. No:145 Buca/İzmir
+90 232 452 52 52