1-) Tarihi Doku
Tarihi Hititlere dayanan Kastamonu, Frigya ve Lidya Krallıklarının egemenliği altında bulunduktan sonra M.Ö. 4. yy’da Perslerin hâkimiyetine geçmiştir. M.Ö. 4. yy'da Büyük İskender Anadolu ile birlikte Kastamonu topraklarını da Makedonya'ya katmıştır. İskender'den sonra yöreyi ele geçiren Pontus Krallığı M.Ö. 1. yy'da Romalılar tarafından ortadan kaldırılmıştır. Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan Kastamonu M.S. 395 yılında İmparatorluğun bölünmesiyle bütün Anadolu gibi Bizans İmparatorluğuna katılmıştır. Kastamonu'nun ilk defa Türklerin eline geçmesi Danişmentliler zamanında 1105 yılında gerçekleşmiştir. Daha sonra 15 yıl süre ile tekrar Bizanslılara geçen şehir, 1213 yılında Anadolu Selçukluları tarafından fethedilmiştir. Bir süre Candaroğlu Beyliğinin hakimiyetinde kalan Kastamonu, Fatih Sultan Mehmet'in 1460 yılında Sinop'la birlikte bu şehri alarak Candaroğulları beyliğini ortadan kaldırmasından sonra Osmanlı Devletine katılmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Kastamonu’nun, doğusunda Sinop, batısında Bartın ve Karabük, güneyinde Çankırı ve güneydoğusunda Çorum illeri ile sınırı bulunmaktadır. İlin kuzey kısmının tamamı ise Karadeniz'e kıyı oluşturmakta olup, ilin sahil şeridi uzunluğu 170 km'dir. Kastamonu ili çoğunlukla engebeli arazilerden oluşmakta ve ilin kuzeyinde Batı Karadeniz Dağları bulunmaktadır. Karadeniz sahiline paralel olarak İsfendiyar (Küre) Dağları il merkezinin kuzeyinde, güneyinde ise yine doğu batı uzantılı Ilgaz dağları yer alır. Kastamonu’nun yüzölçümünün %74,6’sı dağlık ve ormanlık, %21,6’sı plato ve %3,8’i ovadan oluşur. Dağılımdan da anlaşılacağı gibi ilin tarıma elverişli geniş alanları yoktur. Ancak vadiler etrafında küçük ovalar göze çarpmaktadır.
Kastamonu İzmir’e 824 km, İstanbul’a 508 km ve Ankara’ya 245 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 152.553 il genel nüfusu ise 379.405 olarak tespit edilmiştir. Kastamonu’nun, merkez ilçesi dâhil olmak üzere Doğanyurt, Cide, Şenpazar, Bozkurt, Abana, Çatalzeytin, Pınarbaşı, Azdavay, Küre, Ağlı, Azdavay, Devrekani, Seydiler, Hanönü, Taşköprü, Daday, Araç, İhsangazi ve Tosya olmak üzere 20 İlçesi ve 1054 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Coğrafik özelliklerinden dolayı Kastamonu’da iki ayrı iklim tipi görülmektedir. Şehrin kuzeyinde Karadeniz iklimi egemen iken, güneyde karasal ikliminin etkilerine rastlanmaktadır. Şehrin iklimini biçimlendiren etkenlerin en önemlilerinden biri yeryüzü şekilleridir. Kastamonu’nun kuzeyinde kıyıya koşut olarak uzanan Küre Dağları, ilin kıyı kesimleri ile iç kesimler arasında bir engel oluşturmaktadır. Bu nedenle, iç kesimlere doğru Karadeniz ikliminin etkisi giderek azalmakta, yerini İç Anadolu ikliminin sert ve karasal özellikleri almaktadır.
Kastamonu, bitki örtüsü bakımından oldukça zengin bir alanda yer almaktadır. Şehrin, Devrekani dolayları orman örtüsünden yoksundur. Ancak, bu kesimlerde de seyrek ağaç, çalı ve orman kalıntılarına rastlanmaktadır. İlin kuzey kesimlerinde Karadeniz'e kıyısı bulunan Cide ve İnebolu kesimleri arasında daha çok çam, köknar ve kayın türleri arasında yer alan ıhlamur, kestane, karaağaç, gürgen, mersin, kavak, dişbudak ve ahlat türleri yoğun bir şekilde gözlemlenebilmektedir.
4-) Ekonomi
Kastamonu ekonomisi geniş ölçüde tarıma dayanmaktadır. Gayri safi hasılanın % 40’ı tarımdan sağlanmaktadır. Sanayi son yıllarda gelişmeye başlamıştır. Özellikle Orman ürünlerine dayalı sanayi gelişmiştir. Türkiye’nin orman bakımından zengin bölgelerinden biridir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Kastamonu karayolu ulaşımı bakımından avantajlı şehirlerden biridir. Bölgeniz iki önemli karayolu Kastamonu’da kesişmektedir. Karabük-Kastamonu-Samsun devlet yolu ile İnebolu-Kastamonu-Çankırı devlet yolu Kastamonu’yu Karadeniz ve İç Anadolu’ya bağlamaktadır. Kastamonu kara yolları ile tüm ilçelere ve diğer illere rahatlıkla ulaşım mümkündür. Birçok ille karşılıklı otobüs seferleri mevcuttur. Şehir merkezine 7 km mesafedeki otogara kendi aracınızla veya düzenli olarak merkezden ve çevre ilçelerden otogara gelen toplu taşım araçları ve firmaların servisleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
KASTAMONU OTOGAR: Kuzeykent Mahallesi, Özen Sitesi 2 A, 37150 Kastamonu
Tel: 0 (366) 215 45 55
2-) Demiryolu
Kastamonu’nda demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.
3-) Havayolu
Kastamonu’nda 2013 yılında faaliyete geçen Kastamonu Havaalanı bulunmaktadır. Kastamonu Havalimanı’na haftanın belirli günleri, uçak firmalarının İstanbul ve diğer şehirlere doğrudan veya aktarmalı seferleri bulunmaktadır. Havalimanı ve şehir merkezi arası yaklaşık 13 kilometre olduğundan, havalimanına geldikten sonra taksi ile merkeze geçebilir veya servise binebilirsiniz. Havaalanına ulaşım için, Kastamonu merkezin bazı noktalarından servisler kalkmaktadır.
Kastamonu Havaalanı: Örencik Köyü Havaalanı Türem Mah. No:5 Kastamonu
Tel: 0366 220 02 54 - 55 - 56 - 57 - 58
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Keyifli kanyonları, özel sahilleri, farklı medeniyetlerden kalmış mimari yapıları ile çevresindeki illere nazaran bir adım öne çıkan Kastamonu yöresel ürünler bakımından da zengin bir şehirdir. Eski bir kültüre ve tarihe sahip olan Kastamonu'da alışveriş için çok fazla seçeneğe sahipsiniz. Bu nedenle Mahkemealtı Çarşısından çekme helva, pastırma ve sucuk;
İplikçiler Çarşısından yalnızca tırnakla ve pamuk ipliği kullanılarak değişik motiflerin yapıldığı çarşaf bağları ve oyalar gibi Kastamonu'dan yöresel dokumalarını;
Semt pazarlarından Taşköprü’nün meşhur sarımsağını satın alabilirsiniz.
Kastamonu, birbirinden güzel saklı cennetleri andıran kanyonları, vadileri, mağaraları, tabiat parkları ve tarihi mekanları ile önemli bir turizm merkezidir. İşte Kastamonu’ya gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Pompeipolis Antik Kenti
Pompeipolis Antik Kenti M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia (Paflagonya) Eyalet Merkezi olarak kurulmuştur. Kapalı höyük durumundaki antik yerleşimden çıkan mimari parçaların bir bölümü Taşköprü İlçesinde, arkeolojik kazılarda çıkan eserler ve mozaikler Kastamonu Arkeoloji Müzesinde görülebilmektedir. Uzmanlar ve arkeologlar tarafından Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir benzeri olarak nitelendirilen Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Yapılan çalışmalarda Roma dönemine kadar inilmiş ve en eski tarihi kalıntılara ulaşılmıştır. Kastamonu'nun 45 km. kuzeyinde Taşköprü İlçe merkezinde yer alan Pompeiopolis’e, özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Kastamonu Kalesi
Kastamonu kalesi, Karadeniz bölgesindeki tarihi Bizans dönemine kadar uzanan pek çok kaleden biridir. Kastamonu’nun en yüksek noktasında bulunan bir ana kaya kütlesi üzerinde şehrin tacı gibi duran Kale, M.S. 12'nci yüzyılda Komnenoslar tarafından yaptırılmıştır. Orijinal yapısından günümüze sadece iç kale kısmı ulaşmış olan Kalenin dış surları 18'inci yüzyıl sonlarında yok olmuştur. Şehrin ana simgelerinden biri olan Kalenin çeşitli dönemler içerisinde geçirmiş olduğu değişiklikler, bir Orta Çağ Bizans yapısından çok Türk mimarisini yansıtmasına neden olmuştur. Kalenin şehirden yaklaşık 120 metre yüksekte bulunuşu, Kastamonu’yu panoramik açıdan izlenebilecek en iyi yer konumunda bulunmasını sağlar. Kale içerisinde sarnıçlar, zindan, kaçış tünelleri ile “Bayraklı Sultan” olarak anılan türbe yer almaktadır. Şehrin merkezinde yürüyüş mesafesindeki Kaleye isterseniz dolmuşlarla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Saat Kulesi
1885 yılında, Vali Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılmış olan Saat Kulesi, Kastamonu Hükümet Konağı’nın arkasında, Sarayüstü Tepesi’nde yer almaktadır. Saat Kulesi, hakkındaki Sürgün Saat Efsanesi ile de meşhur bir yapıdır. Efsaneye göre, İstanbul Sarayburnu’nda bulunan saatin zamansız çalan çanı, padişahın hamile cariyelerinden birinin çocuğunu düşürmesine sebep olunca saat kulesi II. Abdülhamit tarafından Kastamonu’ya sürgün olarak gönderilir. Ziyaretçilerin en çok hoşuna giden bu tarihi saatin gölgesinde Kastamonu’nun eşsiz manzarası eşliğinde bir bardak yorgunluk çayı içmektir. Şehrin panoramik fotoğrafını çekmek için ideal mekanlardan biridir. Şehir merkezindeki saat kulesi yürüme mesafesindedir.
4-) Nasrullah Camii
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kastamonu'da inşa ettiği ilk anıtsal eserlerden biri olan Nasrullah Camii, Kastamonu'nun en önemli sembollerinden biridir. Arapça kitabesinden anlaşıldığına göre, II. Beyazıd döneminde 1506 yılında Kastamonu ve İstanbul’da müderrislik yapmış, Diyarbekir, Manisa ve Belgrad kadılıklarında bulunmuş Kadı Nasrullah tarafından yaptırılmıştır. Kesme ve moloz taştan çok kubbeli ulu camilerin plan tipinde inşa edilen Nasrullah Camii, meydanı, şadırvanı, köprüsü ve sonradan eklenen medresesi ile bir külliyedir. Kastamonu’nun en büyük camisi olan Nasrullah Camisinin içindeki hatlar ve süslemeler Kastamonulu ünlü hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından yazılmıştır. Milli Şair’imiz Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele döneminde vaaz verdiği Nasrullah Camisinin halk arasında yaşayan bir söylenceye göre, Caminin şadırvanından bir kez su içen kişi ömründe ya yedi kez Kastamonu’yu ziyaret etmekte ya da Kastamonu’ya yerleşmektedir. Şehir merkezinde yer alan Cami, yürüme mesafesindedir.
5-) Şeyh Şabanı Veli Külliyesi
16. yüzyılın önemli din âlimlerinden ve Halveti Tarikatının Şabaniye kolunun kurucusu olan Kastamonu Taşköprülü Şeyh Şabanı Veli Hazretleri için ölümünden sonra, III. Murad’ın Hocası Suca Efendi tarafından yaptırıldığı anlaşılan Şeyh Şabanı Veli Külliyesi, Dergâh Evleri, Cami, Türbe, Kütüphane, Asa Suyu ve Şadırvandan oluşmaktadır. Cami, aynı zamanda Halveti Dergâhı olduğundan, içerde arka tarafta halvethaneler sıralanmaktadır. Külliyenin kuzey tarafında yer alan iki büyük konak, güzel sivil yapı örneklerindendir. Şehir merkezinde yürüme mesafesindeki Külliyeye şehir içi dolmuşlarla da ulaşım sağlanabilmektedir.
6) Küre Dağları Milli Parkı
Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu ve Bartın il sınırları içinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı, ülkemizin doğal değerlerinin fazla tahrip görmediği alanlardan biridir. İyi bir orman örtüsü, otsu floraya ve yaban hayatına sahiptir. Milli parkın kaynak değerlerini Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası gibi jeolojik oluşumlar; Ilıca Şelalesi gibi doğal güzellikler ve zengin bir flora ve fauna ile otantik, folklorik kültür zenginlikleri oluşturmaktadır. Hareketli topografik yapısıyla, bu sıradağlar önemli bir peyzaj çeşitliliğinin de ev sahibidir. Türkiye’de en fazla mağaranın bulunduğu milli park alanına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Valla Kanyonu
Valla Kanyonu 12 km uzunluğu ve yer yer 1,1 kilometreyi bulan derinliği ile dünyanın en derin ve geçişi en zor kanyonları arasında gösterilmektedir. Riskleri nedeniyle rehbersiz geçişe izin verilmeyen Kastamonu'daki Valla Kanyonu, Devrekani Çayı'nın Küre Dağları içinde açmış olduğu enfes bir görüntüye sahiptir. Devrekani Çayı’nın Küre Dağları’nı aşındırmasıyla meydana gelen doğa harikası Valla Kanyonu, başta Kanyon sporcuları olmak üzere seyirlik terasları dolayısıyla doğaseverlerin uğrak yeri haline gelmiştir. Pınarbaşı'nın 26 kilometre kuzeyindeki Muratbaşı Köyü yakınlarında, Devrekani Çayı ile Kanlıçay'ın buluştuğu yerde başlayan Kanyona özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Horna Kanyonu
Pınarbaşı ilçe merkezine 3 km mesafede bulunan Horma Kanyonu, sahip olduğu doğal zenginlikleri ile Batı Karadeniz’in görülmesi gereken yerlerinden biridir. Horma Kanyonu özel olarak planlanmış doğal yürüyüş alanlarına ve dinlenme noktalarına ev sahipliği yapmaktadır. Kanyon içerisinden Ilıca Şelalesinden dökülen, Zarı Çayı geçmektedir. Batı Karadeniz’in tüm güzelliklerini gözler önüne seren Horma Kanyonu trekking için oldukça elverişli bir yapıya sahip olup kanyon sporları ve doğa fotoğrafçılığı için bulunmaz bir yerdir. Günümüzde ailelerin rahatlıkla yürüyebileceği 3 km'lik doğaya uygun ahşap platform bulunmaktadır. Horma Kanyonu doğal akvaryum niteliğinde olup etkileyici dev taş kazanları ve bölgeye özel endemik bitki çeşitleriyle dikkat çekmektedir. Kanyona özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Ilıca Şelalesi
Kastamonu Pınarbaşı’na 12 kilometre uzaklıkta Ilıca Köyü sınırlarında Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan ve 3 kilometrelik Horma Kanyonu’nun çıkışında yer Ilıca Şelalesi, Zara Çayı'nın taşıdığı suların Ilıca’da 15 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşmuştur. Doğu Karadeniz’in saklı Cenneti, Ilıca şelalesi, suyun döküldüğü yerde oluşan doğal havuz ve çevresi çeşitli bitki örtüsü ile kaplanmış egzotik bir görünüme sahiptir. Kayaların arasından dökülen bu şelaleye, Horma Kanyonu ile Ilıca Şelalesi arasındaki yürüyüş yolunda yapılacak 3 kilometrelik bir orman yolculuğuyla ulaşılabilmektedir. Özel araç veya turlarla şelaleye giden yürüyüş yoluna vardıktan sonra yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle şelaleye ulaşabilirsiniz.
10-) Arkeoloji Müzesi
1917 tarihinde milli mimari akımının kurucusu Mimar Kemaleddin Bey’in planını çizdiği binada hizmet veren Arkeoloji Müzesi, eser sayısı bakımından ülkenin önde gelen müzelerinden biridir. Arkeoloji Müzesinde 2015 rakamlarıyla 31.282’si sikke olmak üzere 32.904 eser bulunmaktadır. Kastamonu ve yöresine hâkim olan uygarlıklardan kalan eserlerin sergilendiği Müzede, Mustafa Kemal Atatürk ve Şapka İnkılâbına ilişkin eserlerin de sergilendiği bir bölüm bulunmaktadır. Şehir merkezinde Cumhuriyet Meydanına 250 metre uzaklıkta bulunan Müzeye yaya bir şekilde ya da dolmuşlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
11-) Diğer Yerler
Kastamonu’nun yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Kastamonu’nun merkezinde yer alan en eski antik eser olarak dikkat çeken Ev Kaya Mezarlarını; Küre Dağları Milli Parkı içinde, kanyonlar, mağaralar, şelaleler ve göller gibi pek çok doğal güzelliği içinde barındıran Loç Vadisini; Küre Dağları Milli Parkı içerisinde Yamanlar Köyü yakınlarında bulunan Ilgarini Mağarasını; Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde yer alan Çatak Kanyonunu; Kurtuluş Savaşı döneminde kağnısı ile İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşırken tarihe geçen kahraman bir Türk kadını olan Şerife Bacı Anıtını; Kastamonu’nun sahil ilçesi İnebolu’da yer alan tarihi evleri; tipik ahşap bir Kastamonu konağı olan Liva Paşa Konağında hizmet veren Liva Paşa Etnografya Müzesini; Türkiye’nin ilk kent tarihi müzesi olarak 2002 yılında açılan Kastamonu Kent Tarihi Müzesini; Türkiye’nin ilk ve tek Şapka Müzesi ve Dantel Müzesini bünyesinde barındıran Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’ni de gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Batı Karadeniz'de saklı cennetleri koynunda saklayan Kastamonu’ya yapılacak gezilerde, doğa tatili, tırmanış, trekking gibi etkinlikleri gerçekleştirmek bakımında eylül, ekim ayları; denize girebilmek için ağustos ayı ideal zamanlardır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Karadeniz’in saklı cennetler şehri Kastamonu, binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini göstermektedir. Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 adedinin Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıkmıştır. Bu kadar bol çeşit yemeğin bulunduğu bu güzel şehre gittiğinizde özellikle Kastamonu’nun vazgeçilmezleri arasında bulunan Etli Ekmeği;
kendine has yapılışı ile Kuyu Kebabını; hindi suyuna parmak kalınlığında durulmuş yufkaları batırıp, tepsiye dizdikten sonra üzerine hindi veya tavuğun etleri konularak yapılan Bandumayı;
Kastamonu’nun en bilinen tatlılardan biri ve yapılışı oldukça zahmetli olan Çekme Helvayı;
Kastamonu’ya özel susamsız kel simit, kıyma ve sarımsaklı yoğurt ile yapılan Simit Tiridini;
Kastamonu’da yetişen siyez buğdayından elde edilen bulgurla yapılan Ekşili Pilavı; meşhur Taşköprü sarımsağının haşlanmış patatesle birlikte sahneye çıktığı bir lezzet olan Patates Paçasını denemeden bu şehirden ayrılmayınız. Aynı şekilde bu şehrin kel simidini de muhakkak deneyin
Kastamonu’da konaklayabileceğiniz her bütçeye uygun oteller bulunmakla birlikte çiftliklerde ve doğa içindeki tatil beldelerinde konaklamak çok popüler bir durumdur. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Kastamonu ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Kastamonu Merkez Şerife Bacı Öğretmenevi: İnönü Mah. Öğretmenevi Cad. No:10 Kastamonu
Tel: (366) 214 64 40
Kastamonu Polisevi: Saraçlar Mahallesi. Killik Tepe Mevkii. No:50. Kastamonu
Tel: (366) 212 05 66
A.Ü. Örsem Tesisleri: Bostan Köyü Ilgaz Dağı Milli Parklar Kastamonu
Tel: 0366 239 10 61
Türkiye Kayak Federasyonu Ilgaz Dağı Tesisleri: Bostan Köyü Ilgaz Dağı Milli Parklar Kastamonu
Tel: 0366 239 10 03
Atatürk’ün Kastamonu’ya Gelişi ve Şapka ve Kıyafet İnkılabı Etkinlikleri:
Cumhuriyetin ilanından sonra, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "23-31 Ağustos 1925" tarihleri arasında Kastamonu'da yaptığı Kıyafet ve Şapka İnkılabı, Cumhuriyet Dönemi’nin önemli olayı olarak tarih sayfalarına geçmiştir. Bu süre "Kültür, Tarih ve Sanat Haftası" ismini almıştır. Etkinlikler Kastamonu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilmektedir.
Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü:
İstiklal Yolu, İnebolu sahilinden başlayıp Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara’ya uzanan, Kurtuluş Savaşı boyunca İnebolu’ya deniz yoluyla gelen cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırılmasında kullanılmış olan 340 km’lik yoldur. İstiklal Yolunun İnebolu-Kastamonu arası, Kastamonu il sınırları içerisindeki 105 km’lik bölümü Kastamonu Valiliği tarafından işaretlenerek yürüyüş yolu olarak düzenlenmiştir. 2006 yılından beri Kastamonu valiliği tarafından Kastamonu’dan İnebolu’ya uzanan “İstiklal Yolu ve Atatürk Yürüyüşü” düzenlenmektedir. Yürüyüş her yıl Haziran ayında Kastamonu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilmektedir.
Cide Rıfat Ilgaz Sarıyazma Kültür ve Sanat Festivali:
Kastamonu'nun Cide ilçesiyle özdeşleşen Sarıyazma ile ünlü şair ve yazar Rıfat Ilgaz adına, her yılın Temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilen festival Rıfat Ilgaz Kültür Evinde düzenlenmektedir.
Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali:
Taşköprü Belediyesinin organize ettiği festival her yıl Ağustos ayı içerisinde düzenlenmektedir. Kastamonu Taşköprü marka değeri olan sarımsağının tanıtımı amacıyla 1966 yılından beri düzenlenen festival kapsamında yerel birçok etkinlik düzenlenmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Kastamonu’nda, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkânlar bulunmaktadır. Bu noktada Barutçuoğlu AVM, Kastamonu Park AVM ve Zirve AVM isimli alışveriş merkezleri, Kastamonu’ya gittiğinizde zaman geçireceğiniz, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında Kastamonu yöresine ait pek çok geleneksel el sanatını, bu yöreye özgü şifalı otları ve yöresel Kastamonu mutfağından lezzetleri bulabileceğiniz bir çarşı olan Münire Medresesi El Sanatları Çarşısını ve İplikçiler Çarşısını da muhakkak gezmenizi tavsiye ederiz.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Kastamonu’da sosyal ve kültürel yaşamı da hareketlidir. Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi ve Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Kastamonu Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca Kastamonu Belediyesi Kuzeykent Nikâh ve Konferans Salonunda önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Kastamonu Belediyesi Tiyatrosu: Kuzeykent Nikah ve Konferans Salonu Kuzeykent / Kastamonu
Tel: 0 (366) 215 53 22
3-) Üniversite
Kastamonu’da 2006 yılında kurulmuş olan Kastamonu Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversitenin mevcut halde, 13 fakülte, 3 enstitü, 3 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu ve 23 araştırma ve uygulama merkezi yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Üniversitenin merkez kampüse ulaşım belediye otobüsleri ve özel halk otobüsleri ile sağlanmaktadır.
Kastamonu Üniversitesi: Kuzeykent Mah. Orgeneral Atilla Ateş Paşa Cad. No: 19 Kuzeykent/Kastamonu
Tel: 0 366 280 13 27
Web: https://www.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Kastamonu Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 6 tanesi il merkezinde 1 tanesi ilçelerde bulunan toplam 7 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Abana Öğrenci Yurdu: Merkez Mah. Zekayi Sümer Sok. No:6 Abana/Kastamonu
Tel: 0(366) 564-1059
Baharzade Feride Hanım Öğrenci Yurdu: Kuzeykent Mah. Org. Atilla Ateş Paşa Cad. No:15/BP Üniversite Yerleşkesi / Kastamonu
Tel: 0(366) 502-01-43
Şeyh Şaban-I Veli Öğrenci Yurdu: Kuzeykent Mah. 61. Sok. 152. Cad. No:7 Merkez/Kastamonu
Tel: 0(366) 215-66-71
Kastamonu Hüma Hatun Öğrenci Yurdu: Kuzeykent Mah. Bilgin Sk. No:10/D Kastamonu
Tel: 0(366) 215-2701, 0(366) 215-2702
Rabia Gülnuş Öğrenci Yurdu: Kuzeykent Mah. Orgeneral Atilla Ateş Paşa Cad. No:15 Kastamonu
Tel: 0(366) 502-01-46
Kastamonu Yurdu: Kuzeykent Mah. Kamil Demircioğlu Cad. No:34/2 Kuzeykent/Kastamonu
Telefon: 0(366) 215-0913
Atma Aliye Hanım Öğrenci Yurdu: Kuzeykent Mah. Metehan Sok. No:22 Kastamonu
Telefon: 0(366) 215-28-04, 0(366) 215-28-18
4-) Kütüphane
Kastamonu ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Kastamonu İl Halk Kütüphanesi: Hepkebirler Mah. Belediye Cad. No:109 (Osmanlı Sarayı) Kastamonu
Tel: (0 366) 214 65 01
Kastamonu Yazma Eserler Kütüphanesi: Cebrail Mah. 10 Aralık Cad. 30 Kastamonu
Tel: 03662142281
Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Kuzeykent Mh. Org.Atilla Ateş Paşa Cd. No:15 Kastamonu
Tel: 0 366 280 16 06
Kastamonu Valiliği
Cebrail Mah. 10 Aralık Cad. No: 24/1 Kastamonu
0366 214 11 22
Kastamonu Belediyesi
Aktekke Mah. Yalçın Cad. Barbaros Sok. Kastamonu
0366 214 10 48
Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü
Cebrail Mah. Şehit Cemal Tepeli Sok. 5/C, Kastamonu
0366 214 31 61
Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı
İsmail Bey Mah. İnebolu Cad. Merkez/Kastamonu
0366 214 10 63
https://kastamonu.jandarma.gov.tr/
Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Saraçlar Mah. Bayındır Sok. No 4 Kastamonu
0366 214 10 01
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü
Candaroğulları Mah. Şehit Piyade Er Mahir Demir Sok No:11 Kastamonu
0366 214 10 66
https://kastamonuism.saglik.gov.tr/
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Kuzeykent Mah. Cankat Sok. No: 4Merkez/Kastamonu
0366 214 10 53