Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Tarihi Hititlere dayanan Kastamonu, Frigya ve Lidya Krallıklarının egemenliği altında bulunduktan sonra M.Ö. 4. yy’da Perslerin hâkimiyetine geçmiştir. M.Ö. 4. yy'da Büyük İskender Anadolu ile birlikte Kastamonu topraklarını da Makedonya'ya katmıştır. İskender'den sonra yöreyi ele geçiren Pontus Krallığı M.Ö. 1. yy'da Romalılar tarafından ortadan kaldırılmıştır. Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan Kastamonu M.S. 395 yılında İmparatorluğun bölünmesiyle bütün Anadolu gibi Bizans İmparatorluğuna katılmıştır. Kastamonu'nun ilk defa Türklerin eline geçmesi Danişmentliler zamanında 1105 yılında gerçekleşmiştir.  Daha sonra 15 yıl süre ile tekrar Bizanslılara geçen şehir, 1213 yılında Anadolu Selçukluları tarafından fethedilmiştir. Bir süre Candaroğlu Beyliğinin hakimiyetinde kalan Kastamonu, Fatih Sultan Mehmet'in 1460 yılında Sinop'la birlikte bu şehri alarak Candaroğulları beyliğini ortadan kaldırmasından sonra Osmanlı Devletine katılmıştır. 

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Kastamonu’nun, doğusunda Sinop, batısında Bartın ve Karabük, güneyinde Çankırı ve güneydoğusunda Çorum illeri ile sınırı bulunmaktadır. İlin kuzey kısmının tamamı ise Karadeniz'e kıyı oluşturmakta olup, ilin sahil şeridi uzunluğu 170 km'dir. Kastamonu ili çoğunlukla engebeli arazilerden oluşmakta ve ilin kuzeyinde Batı Karadeniz Dağları bulunmaktadır. Karadeniz sahiline paralel olarak İsfendiyar (Küre) Dağları il merkezinin kuzeyinde, güneyinde ise yine doğu batı uzantılı Ilgaz dağları yer alır. Kastamonu’nun yüzölçümünün %74,6’sı dağlık ve ormanlık, %21,6’sı plato ve %3,8’i ovadan oluşur. Dağılımdan da anlaşılacağı gibi ilin tarıma elverişli geniş alanları yoktur. Ancak vadiler etrafında küçük ovalar göze çarpmaktadır. 

Kastamonu İzmir’e 824 km, İstanbul’a 508 km ve Ankara’ya 245 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 152.553 il genel nüfusu ise 379.405 olarak tespit edilmiştir. Kastamonu’nun, merkez ilçesi dâhil olmak üzere Doğanyurt, Cide, Şenpazar, Bozkurt, Abana, Çatalzeytin, Pınarbaşı, Azdavay, Küre, Ağlı, Azdavay, Devrekani, Seydiler, Hanönü, Taşköprü, Daday, Araç, İhsangazi ve Tosya olmak üzere 20 İlçesi ve 1054 köyü bulunmaktadır. 
 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Coğrafik özelliklerinden dolayı Kastamonu’da iki ayrı iklim tipi görülmektedir. Şehrin kuzeyinde Karadeniz iklimi egemen iken, güneyde karasal ikliminin etkilerine rastlanmaktadır. Şehrin iklimini biçimlendiren etkenlerin en önemlilerinden biri yeryüzü şekilleridir. Kastamonu’nun kuzeyinde kıyıya koşut olarak uzanan Küre Dağları, ilin kıyı kesimleri ile iç kesimler arasında bir engel oluşturmaktadır. Bu nedenle, iç kesimlere doğru Karadeniz ikliminin etkisi giderek azalmakta, yerini İç Anadolu ikliminin sert ve karasal özellikleri almaktadır.

Kastamonu, bitki örtüsü bakımından oldukça zengin bir alanda yer almaktadır. Şehrin, Devrekani dolayları orman örtüsünden yoksundur. Ancak, bu kesimlerde de seyrek ağaç, çalı ve orman kalıntılarına rastlanmaktadır. İlin kuzey kesimlerinde Karadeniz'e kıyısı bulunan Cide ve İnebolu kesimleri arasında daha çok çam, köknar ve kayın türleri arasında yer alan ıhlamur, kestane, karaağaç, gürgen, mersin, kavak, dişbudak ve ahlat türleri yoğun bir şekilde gözlemlenebilmektedir.
 

4-) Ekonomi

Kastamonu ekonomisi geniş ölçüde tarıma dayanmaktadır. Gayri safi hasılanın % 40’ı tarımdan sağlanmaktadır. Sanayi son yıllarda gelişmeye başlamıştır. Özellikle Orman ürünlerine dayalı sanayi gelişmiştir. Türkiye’nin orman bakımından zengin bölgelerinden biridir. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu 

Kastamonu karayolu ulaşımı bakımından avantajlı şehirlerden biridir. Bölgeniz iki önemli karayolu Kastamonu’da kesişmektedir. Karabük-Kastamonu-Samsun devlet yolu ile İnebolu-Kastamonu-Çankırı devlet yolu Kastamonu’yu Karadeniz ve İç Anadolu’ya bağlamaktadır. Kastamonu kara yolları ile tüm ilçelere ve diğer illere rahatlıkla ulaşım mümkündür. Birçok ille karşılıklı otobüs seferleri mevcuttur. Şehir merkezine 7 km mesafedeki otogara kendi aracınızla veya düzenli olarak merkezden ve çevre ilçelerden otogara gelen toplu taşım araçları ve firmaların servisleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

KASTAMONU OTOGAR:  Kuzeykent Mahallesi, Özen Sitesi 2 A, 37150 Kastamonu

Tel0 (366) 215 45 55


2-) Demiryolu

Kastamonu’nda demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.


3-) Havayolu
Kastamonu’nda 2013 yılında faaliyete geçen Kastamonu Havaalanı bulunmaktadır. Kastamonu Havalimanı’na haftanın belirli günleri, uçak firmalarının İstanbul ve diğer şehirlere doğrudan veya aktarmalı seferleri bulunmaktadır. Havalimanı ve şehir merkezi arası yaklaşık 13 kilometre olduğundan, havalimanına geldikten sonra taksi ile merkeze geçebilir veya servise binebilirsiniz. Havaalanına ulaşım için, Kastamonu merkezin bazı noktalarından servisler kalkmaktadır.

 

Kastamonu Havaalanı: Örencik Köyü Havaalanı Türem Mah. No:5 Kastamonu

Tel: 0366 220 02 54 - 55 - 56 - 57 - 58

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler   

Keyifli kanyonları, özel sahilleri, farklı medeniyetlerden kalmış mimari yapıları ile çevresindeki illere nazaran bir adım öne çıkan Kastamonu yöresel ürünler bakımından da zengin bir şehirdir. Eski bir kültüre ve tarihe sahip olan Kastamonu'da alışveriş için çok fazla seçeneğe sahipsiniz. Bu nedenle Mahkemealtı Çarşısından çekme helva, pastırma ve sucuk;

İplikçiler Çarşısından  yalnızca tırnakla ve pamuk ipliği kullanılarak değişik motiflerin yapıldığı çarşaf bağları ve oyalar gibi Kastamonu'dan yöresel dokumalarını;

Semt pazarlarından Taşköprü’nün meşhur sarımsağını satın alabilirsiniz.