Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Anadolu'nun en köklü ve en eski yerleşim alanlarından biri olan Kayseri ve yöresinde, yerleşmenin başlangıcı M.Ö. 3.000 yılın ortalarına kadar uzanmaktadır. Kayseri’nin 21 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Kültepe ise M.Ö. 4000 yıllarından başlayarak Roma Devri sonuna kadar daima yerleşim merkezi olmuştur. Kalkolotik çağlardan başlayarak Asur, Hitit, Frig dönemlerinde ve Roma devri sonuna kadar bir yerleşim alanı olan Kültepe; bu uygarlıkların kalıntılarını barındıran bir açık hava müzesidir. Kayseri, bu önemli merkezin yakınında yer alan bir bölge olarak bu uygarlıkların hepsinden derin izler taşımaktadır. 1067'de Selçuklu komutanı Afşin ile Türk hakimiyetine giren Kayseri; Selçuklu Devleti, Eratna Beyliği, Dulkadiroğulları, Kadı Burhanettin, Karamanoğulları ve Osmanlı Devleti dönemlerini yaşamış, başta Selçuklular olmak üzere her dönemde önemli bir Türk kültür merkezi olmuştur. Selçuklular devrinde Kayseri, Konya’dan sonra ikinci başkent olmuştur. Sultan İkinci Murad Hân 1436’da Kayseri’yi yeniden alarak Dulkadiroğulları Beyliğine vermiştir. Yavuz Sultan Selim 1515’te Kayseri’yi tamamen Osmanlı toraklarına katmıştır.  

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

İç Anadolu’nun güney bölümü ile Toros dağlarının birbirine yaklaştığı yerde Orta Kızılırmak bölümünde yer alan   Kayseri, doğu ve kuzeydoğusu Sivas, kuzeyi Yozgat, batısı Nevşehir, güneybatısı Niğde, güneyi ise Adana ve Kahramanmaraş illeri ile çevrilidir. Kayseri yüzölçümünün yüzde 53’ünü tarım arazisi oluşturmaktadır. En düşük arazi oranı ise orman ve fundalık alandır. Kayseri orman yönünden oldukça fakirdir.  İlin en önemli ve en yüksek dağı 3.916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağıdır. Erciyes Dağı, göğsünde ve eteklerinde birçok tali volkan tepelerinin bulunduğu sönmüş bir küme volkandır. İlin önemli gölleri Camız Gölü, Çöl Gölü, Sarıgöl, Yay Gölü ve Tuzla Gölüdür. Kayseri geniş ovalara sahip bir şehirdir.  İlin önemli ovaları ise Develi Ovası, Sarımsaklı Ovası,  Karasaz Ovası ve Palas Ovasıdır.

Kayseri İzmir’e 848  km, İstanbul’a  771 km ve Ankara’ya  318  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu 1.407.409 olarak tespit edilmiştir.

Büyükşehir olan Kayseri’nin, merkez ilçeleri Kocasinan ve Melikgazi dâhil olmak üzere Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Özvatan, Pınarbaşı, Talas, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar olmak üzere 16 İlçesi, 420 mahallesi bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü 

Karasal iklimin hâkim olduğu Kayseri’de yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Ancak il iklimi, yükseltiye göre yer yer farklılıklar gösterir. Buna bağlı olarak ilde iklim, çukurda kalan bölgelerde daha yumuşakken, yaylalardan dağlık kesimlere doğru gidildikçe sertleşir. Örneğin, çevreye göre çukur bir alanda yer alan Develi Ovası’nda kış ayları görece yumuşak geçmektedir. 

Kayseri topraklarında genelde bozkır bitki örtüsü egemendir. Ovalar bozkır görümünde oldukları gibi tepeler ve dağlık alanların büyük bölümü de bu görünüşe bürünmüşlerdir. Yüksek kesimlerde yer yer iyi orman örtüsüne rastlanırsa da topraklar genellikle bozuk orman ve çalılıklarla kaplıdır. İlin hemen hemen her kesiminde meşe türleri ve ardıç mevcuttur. Ormandan yoksul kalmış iç kesimlerdeki dağlarda ise seyrek çalılıklarla birlikte otlar geniş yer tutar. Dağlar arasındaki çöküntü havzalarında ve ovalarda önceleri bozkır örtüsünün egemen olmasına karşılık, bu kesimler daha sonra geniş ölçüde tarım alanı durumuna getirilmiştir. Dağların etek bölümü ise genellikle bağlık ve bahçeliktir. Dağların yüksek kesimlerinde gevenlikler, otluklar ve bunların arasında dikenlikler ile yükseklerde dağ çayırları yer tutar.

 

4-) Ekonomi

Kayseri ekonomik, kültürel, sağlık, eğitim, spor ve şehircilik alanında yakaladığı ivme ile Türkiye'nin en hızlı gelişen ve dikkat çeken şehirlerinin başında geliyor. Kayseri ili, elverişli ulaşım ve enerji olanaklarının yanı sıra zengin yeraltı kaynaklarıyla birlikte önemli ölçüde gelişmiş sanayisi ile önde gelen iller arasında yer almaktadır. Kayseri ilinin gelişmesinde başlıca faktörlerden birisi, ticaret ve zanaatta ilin geçmişten günümüze önemli bir kültürel birikime sahip olmasıdır. Kayseri'de halkın yarısından çoğu ilçe merkezi kent ve kasabalarda yaşar. Kayseri’de gelişmiş sanayi ve ticaret hayatının yanı sıra halkın önemli bir bölümü geçimini tarımdan sağlar. İlde yaygın olarak sebze ve meyve üretimi de yapılır. Hayvansal ürün elde etmeye yönelik olarak yetiştirilen başlıca hayvanlar koyun ve sığırdır. Kayseri, Türkiye'de en çok sığır eti üretimi yapılan iller arasında altıncı sırada yer alır. Kayseri'de hayvancılığa bağlı olarak yapılan sucuk ve pastırma üretimi önemli bir gelir kaynağıdır.  

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Geniş bir kara yolu bağlantısı bulunan Kayseri, doğudan, batıdan, kuzeyden ve güneyden gelen ana karayolları üzerinde bulunmaktadır. Karayolları Yol Araştırma Dairesi tarafından ülke düzeyinde, yollar için hesaplanan ulaşılabilirlik endeksine göre en yüksek ulaşılabilirlik endeksine sahip iller sırasıyla Ankara, Kayseri, Sivas, Adana, Afyon ve Konya’dır. İldeki önemli karayolları bağlantıları, kuzey-güney yönündeki Sivas-Kayseri-Niğde-Adana Karayolu ile, doğu-batı yönündeki Ankara-Kayseri-Malatya-Elazığ-Diyarbakır Karayolu bağlantısıdır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 8 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Kayseri OTOGARI: Şeker Mah. Osman Kavuncu Bulv. 38080 Kocasinan/Kayseri

Tel: 0 (352) 327 45 00

 

2-) Demiryolu

Kayseri demir yolu ağı bakımından gelişmiş bir şehirdir. Doğu-batı yönündeki demiryolu ile kuzey-güney yönündeki demiryolu bağlantısı da demiryolu açısından Kayseri’yi önemli bir kavşak noktası konumuna getirmektedir. Ankara-Kars-Ankara arasında her gün işlemekte olan Doğu Ekspresi, Ankara-Tatvan-Ankara arasında haftada 2 gün işleyen Van Gölü Ekspresi, Ankara-Kurtalan-Ankara arasında haftanın 5 günü işleyen Güney Kurtalan Ekspresi ve Erciyes Ekspresi Kayseri-Adana-Kayseri arasında her gün işlemekte olan Erciyes Ekspresi Kayseri Tren Garına uğramaktadır. Kent merkezine 2 km uzaklıkta bulunan Tren Garına özel araç veya minibüs ve belediye otobüsüyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Kayseri Tren Garı: İstasyon, Atatürk Cad. 1. Km., 38100 Kocasinan/Kayseri

Tel: 0 (352) 231 13 13

 

3-) Havayolu

Kayseri’de 1998 yılında hizmete açılan Kayseri Havaalanı bulunmaktadır. Kayseri’den düzenli olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’e uçak seferleri düzenlenmektedir. Havaalanından yurt dışı uçuşları da yapılmaktadır. Kayseri Havaalanı, şehir merkezine 7 km uzaklıkta olup havaalanından kent merkezine HAVAŞ servisleri ve belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanabilir.  

 

Kayseri Havalimanı Müdürlüğü: Ahmet Yasevi Mah. Mustafa Kemal Paşa Blv. Kocasinan/Kayseri

Tel: 0 (352) 337 52 44

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği, pek çok medeniyetin beşiği olmuş, Erciyes Dağı’nın eteklerinde kurulu Kayseri, sucuğu, pastırması, mantısı ve Bünyan halılarıyla meşhur ve marka olmuş bir şehirdir. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler    

Kayseri'yi gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Kayseri’den alınacak hediyelik ürünlerin başında yörenin markası haline gelen sucuk, pastırma ve mantıdır. Bunun yanında Kayseri'nin ünlü Bünyan ve Yahyalı halısı alınabilecek yöresel ürünlerdendirBu noktada Osmanlı döneminde yapılan kapalı çarşılar arasında İstanbul’dakinden sonra en büyük kapalı çarşı olarak kabul edilen Kayseri Kapalı Çarşında bulunan hediyelik eşya ve yöresel ürünlerin satıldığı dükkânlardan alışveriş yapabilirsiniz.