1-) Tarihi Doku
Anadolu'nun en köklü ve en eski yerleşim alanlarından biri olan Kayseri ve yöresinde, yerleşmenin başlangıcı M.Ö. 3.000 yılın ortalarına kadar uzanmaktadır. Kayseri’nin 21 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Kültepe ise M.Ö. 4000 yıllarından başlayarak Roma Devri sonuna kadar daima yerleşim merkezi olmuştur. Kalkolotik çağlardan başlayarak Asur, Hitit, Frig dönemlerinde ve Roma devri sonuna kadar bir yerleşim alanı olan Kültepe; bu uygarlıkların kalıntılarını barındıran bir açık hava müzesidir. Kayseri, bu önemli merkezin yakınında yer alan bir bölge olarak bu uygarlıkların hepsinden derin izler taşımaktadır. 1067'de Selçuklu komutanı Afşin ile Türk hakimiyetine giren Kayseri; Selçuklu Devleti, Eratna Beyliği, Dulkadiroğulları, Kadı Burhanettin, Karamanoğulları ve Osmanlı Devleti dönemlerini yaşamış, başta Selçuklular olmak üzere her dönemde önemli bir Türk kültür merkezi olmuştur. Selçuklular devrinde Kayseri, Konya’dan sonra ikinci başkent olmuştur. Sultan İkinci Murad Hân 1436’da Kayseri’yi yeniden alarak Dulkadiroğulları Beyliğine vermiştir. Yavuz Sultan Selim 1515’te Kayseri’yi tamamen Osmanlı toraklarına katmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
İç Anadolu’nun güney bölümü ile Toros dağlarının birbirine yaklaştığı yerde Orta Kızılırmak bölümünde yer alan Kayseri, doğu ve kuzeydoğusu Sivas, kuzeyi Yozgat, batısı Nevşehir, güneybatısı Niğde, güneyi ise Adana ve Kahramanmaraş illeri ile çevrilidir. Kayseri yüzölçümünün yüzde 53’ünü tarım arazisi oluşturmaktadır. En düşük arazi oranı ise orman ve fundalık alandır. Kayseri orman yönünden oldukça fakirdir. İlin en önemli ve en yüksek dağı 3.916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağıdır. Erciyes Dağı, göğsünde ve eteklerinde birçok tali volkan tepelerinin bulunduğu sönmüş bir küme volkandır. İlin önemli gölleri Camız Gölü, Çöl Gölü, Sarıgöl, Yay Gölü ve Tuzla Gölüdür. Kayseri geniş ovalara sahip bir şehirdir. İlin önemli ovaları ise Develi Ovası, Sarımsaklı Ovası, Karasaz Ovası ve Palas Ovasıdır.
Kayseri İzmir’e 848 km, İstanbul’a 771 km ve Ankara’ya 318 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu 1.407.409 olarak tespit edilmiştir.
Büyükşehir olan Kayseri’nin, merkez ilçeleri Kocasinan ve Melikgazi dâhil olmak üzere Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Özvatan, Pınarbaşı, Talas, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar olmak üzere 16 İlçesi, 420 mahallesi bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Karasal iklimin hâkim olduğu Kayseri’de yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Ancak il iklimi, yükseltiye göre yer yer farklılıklar gösterir. Buna bağlı olarak ilde iklim, çukurda kalan bölgelerde daha yumuşakken, yaylalardan dağlık kesimlere doğru gidildikçe sertleşir. Örneğin, çevreye göre çukur bir alanda yer alan Develi Ovası’nda kış ayları görece yumuşak geçmektedir.
Kayseri topraklarında genelde bozkır bitki örtüsü egemendir. Ovalar bozkır görümünde oldukları gibi tepeler ve dağlık alanların büyük bölümü de bu görünüşe bürünmüşlerdir. Yüksek kesimlerde yer yer iyi orman örtüsüne rastlanırsa da topraklar genellikle bozuk orman ve çalılıklarla kaplıdır. İlin hemen hemen her kesiminde meşe türleri ve ardıç mevcuttur. Ormandan yoksul kalmış iç kesimlerdeki dağlarda ise seyrek çalılıklarla birlikte otlar geniş yer tutar. Dağlar arasındaki çöküntü havzalarında ve ovalarda önceleri bozkır örtüsünün egemen olmasına karşılık, bu kesimler daha sonra geniş ölçüde tarım alanı durumuna getirilmiştir. Dağların etek bölümü ise genellikle bağlık ve bahçeliktir. Dağların yüksek kesimlerinde gevenlikler, otluklar ve bunların arasında dikenlikler ile yükseklerde dağ çayırları yer tutar.
4-) Ekonomi
Kayseri ekonomik, kültürel, sağlık, eğitim, spor ve şehircilik alanında yakaladığı ivme ile Türkiye'nin en hızlı gelişen ve dikkat çeken şehirlerinin başında geliyor. Kayseri ili, elverişli ulaşım ve enerji olanaklarının yanı sıra zengin yeraltı kaynaklarıyla birlikte önemli ölçüde gelişmiş sanayisi ile önde gelen iller arasında yer almaktadır. Kayseri ilinin gelişmesinde başlıca faktörlerden birisi, ticaret ve zanaatta ilin geçmişten günümüze önemli bir kültürel birikime sahip olmasıdır. Kayseri'de halkın yarısından çoğu ilçe merkezi kent ve kasabalarda yaşar. Kayseri’de gelişmiş sanayi ve ticaret hayatının yanı sıra halkın önemli bir bölümü geçimini tarımdan sağlar. İlde yaygın olarak sebze ve meyve üretimi de yapılır. Hayvansal ürün elde etmeye yönelik olarak yetiştirilen başlıca hayvanlar koyun ve sığırdır. Kayseri, Türkiye'de en çok sığır eti üretimi yapılan iller arasında altıncı sırada yer alır. Kayseri'de hayvancılığa bağlı olarak yapılan sucuk ve pastırma üretimi önemli bir gelir kaynağıdır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Geniş bir kara yolu bağlantısı bulunan Kayseri, doğudan, batıdan, kuzeyden ve güneyden gelen ana karayolları üzerinde bulunmaktadır. Karayolları Yol Araştırma Dairesi tarafından ülke düzeyinde, yollar için hesaplanan ulaşılabilirlik endeksine göre en yüksek ulaşılabilirlik endeksine sahip iller sırasıyla Ankara, Kayseri, Sivas, Adana, Afyon ve Konya’dır. İldeki önemli karayolları bağlantıları, kuzey-güney yönündeki Sivas-Kayseri-Niğde-Adana Karayolu ile, doğu-batı yönündeki Ankara-Kayseri-Malatya-Elazığ-Diyarbakır Karayolu bağlantısıdır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 8 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kayseri OTOGARI: Şeker Mah. Osman Kavuncu Bulv. 38080 Kocasinan/Kayseri
Tel: 0 (352) 327 45 00
2-) Demiryolu
Kayseri demir yolu ağı bakımından gelişmiş bir şehirdir. Doğu-batı yönündeki demiryolu ile kuzey-güney yönündeki demiryolu bağlantısı da demiryolu açısından Kayseri’yi önemli bir kavşak noktası konumuna getirmektedir. Ankara-Kars-Ankara arasında her gün işlemekte olan Doğu Ekspresi, Ankara-Tatvan-Ankara arasında haftada 2 gün işleyen Van Gölü Ekspresi, Ankara-Kurtalan-Ankara arasında haftanın 5 günü işleyen Güney Kurtalan Ekspresi ve Erciyes Ekspresi Kayseri-Adana-Kayseri arasında her gün işlemekte olan Erciyes Ekspresi Kayseri Tren Garına uğramaktadır. Kent merkezine 2 km uzaklıkta bulunan Tren Garına özel araç veya minibüs ve belediye otobüsüyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kayseri Tren Garı: İstasyon, Atatürk Cad. 1. Km., 38100 Kocasinan/Kayseri
Tel: 0 (352) 231 13 13
3-) Havayolu
Kayseri’de 1998 yılında hizmete açılan Kayseri Havaalanı bulunmaktadır. Kayseri’den düzenli olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’e uçak seferleri düzenlenmektedir. Havaalanından yurt dışı uçuşları da yapılmaktadır. Kayseri Havaalanı, şehir merkezine 7 km uzaklıkta olup havaalanından kent merkezine HAVAŞ servisleri ve belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanabilir.
Kayseri Havalimanı Müdürlüğü: Ahmet Yasevi Mah. Mustafa Kemal Paşa Blv. Kocasinan/Kayseri
Tel: 0 (352) 337 52 44
Şehrin Meşhur Yönleri
Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği, pek çok medeniyetin beşiği olmuş, Erciyes Dağı’nın eteklerinde kurulu Kayseri, sucuğu, pastırması, mantısı ve Bünyan halılarıyla meşhur ve marka olmuş bir şehirdir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Kayseri'yi gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Kayseri’den alınacak hediyelik ürünlerin başında yörenin markası haline gelen sucuk, pastırma ve mantıdır. Bunun yanında Kayseri'nin ünlü Bünyan ve Yahyalı halısı alınabilecek yöresel ürünlerdendir. Bu noktada Osmanlı döneminde yapılan kapalı çarşılar arasında İstanbul’dakinden sonra en büyük kapalı çarşı olarak kabul edilen Kayseri Kapalı Çarşında bulunan hediyelik eşya ve yöresel ürünlerin satıldığı dükkânlardan alışveriş yapabilirsiniz.
Bilinen tarihi MÖ. 6.000 yıl öncesine dayanan İç Anadolu Bölgesi'nin üçüncü büyük şehri, Türkiye'nin en kalabalık 14. şehri Kayseri, gerek tarihi gerekse de doğal güzellikleriyle keşfedilmeye değer şehirlerimizden biridir. İşte Kayseri’ye gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Kültepe
Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve onu saran Karum’dan oluşan Kültepe Ören Yeri, Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran belgelerin gün ışığına çıkarıldığı yerdir. Ören yerinde yönetim binalarının, dini yapıların, ev, dükkân ve atölyelerin kalıntıları görülmektedir. Diğer taraftan 1925’te Kültepe’nin önemli bölümlerinden biri olan karum keşfedilmiştir. Asurların kurduğu büyük ticaret kolonileri Karumların merkezi Kültepe’deki Karum’du ve diğer karumları yönetiyordu. Kültepe, Anadolu’daki ilk yazılı tabletleri barındırması ve dünyanın ilk organize ticaret merkezi olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Asur çivi yazısı ile yazılan bu tabletlerde, dönemin siyasi ve hukuki ilişkilerini gösteren mektuplar, senetler, mühürler ve anlaşma metinleri vardır. Söz konusu tabletler 2015 yılında Unesco Dünya Belleği listesine alınmıştır. Ticaret yolu üstünde stratejik öneme sahip Kültepe bu özelliğini yüzlerce yıl sürdürmüştür. Kültepe, dünya müzelerine ve eski eser pazarlarına dağılan ve Kapadokya tabletleri olarak tanımlanan çivi yazılı belgelerin ilk ortaya çıktığı 1871 yılından beri bilinmektedir. Kayseri merkeze 21 kilometre uzaklıkta bulunan Kültepe’ye özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Kayseri Kalesi
Orta Anadolu'da ulaşım geçitleri üzerinde bulunan Kayseri şehir merkezini koruyan, günümüze kadar gelen eski varlığı ve zaman içinde yapılan ekleriyle bir orta çağ kalesi olan Kayseri Kalesi, 3'üncü yüzyılda Roma Dönemi'nde yapılmış ve 6'ıncı yüzyılda Bizans Dönemi'nde ise daraltılmıştır. Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat zamanında Kayseri Kalesi ve Surları bugünkü şekliyle yeniden yapılmıştır. Karamanoğulları ve Osmanoğulları zamanında iki defa tamir görmüştür. Tarihi Kayseri Şehri ve Kalesi düz bir alana kurulmuş olup Dış Kale ve İç Kale olarak iki kısımdan ibarettir. İç Kale, Dış Kale'ye göre daha yüksek yapılmış olması ve etrafına eklenmiş olan sur duvarları ile ayrı bir kale konumuna getirilmiştir. Şehir Merkezinde bulunan Kaleye özel araç veya şehir içi toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Döner Kümbet
Çift başlı kartal, insan başlı ve kanatlı pars, aslan ve hayat ağacı figürleriyle süslü Döner Kümbet, Şah Cihan Sultan'a ait olup 1276 yılında yapılmıştır. 12 yüzeyli olması ve giriş kapısı yanlarındaki iki yüzey hariç diğer on yüzeyinin geometrik şekilleri ve taş işçiliği birbirine çok yakın olmasından dolayı halk arasında döner kümbet denmiştir. Kümbetin etrafında dolaşıldığında aynı işaret ve motifleri görülmektedir. Kayseri Melikgazi ilçesi Kartal Kavşağı'nda bulunan Döner Kümbete Kaleye özel araç veya şehir içi toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Hunat Hatun Külliyesi
Geometrik şekiller ve bitki figürleriyle süslü taç kapısıyla taşın zarafetini mükemmel bir şekilde yansıtan Hunat Hatun Cami ve hayranlık uyandıran yüksek kemerli ana kapısıyla medrese, Kayseri ziyaretlerinin olmazsa olmaz tarihi duraklarından biridir. 1238 yılında I. Alaaddin Keykubat’ın karısı Mahperi Hunat Hatun için yaptırılmış olan Külliye, cami, medrese, hamam ve türbeden meydana gelmektedir. Külliye, taşı estetikle buluşturan Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerini sergilemektedir. Merkez Kocasinan İlçesinde Cumhuriyet Meydanında bulunan Külliyeye özel araç veya şehir içi toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
Kayseri'de Selçuklu döneminde 15 kadar medresenin olduğu belirtilmektedir. Bu medreseler arasında Tıp Medresesi ve Şifahane olarak yapılan Çifte Medrese (bugünkü adıyla Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi) Anadolu'daki ilk tıp merkezi olarak bilinmektedir. Medresenin, Hastane kısmı Selçuklu Hükümdarı, I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından, hastaneye ekli tıp medresesini de 1213 yılında I. İzzettin Keykavus tarafından yaptırılmıştır. Gevher Nesibe Şifahiyesi Türklerin yaptırdığı on birinci büyük hastanedir. Anadolu'da ise beşinci olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda içerisinde tıp tahsili yapılanların ilkidir. İnsan ruhuna dinginlik ve huzur veren ney ve su sesi ile akıl hastalarının şifa bulduğu hastane ve yanındaki ilk uygulamalı tıp okulu özelliğini taşıyan medrese, Çifte Medrese olarak da anılan yapılar yüksek tavanlar ve güzel taş işçiliği örnekleri ile hayranlık uyandırıcıdır. Merkez Kocasinan İlçesi Gevher Nesibe Mahallesi içinde bulunan Müzeye özel araç veya şehir içi toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Kurşunlu Camii (Mimar Sinan Camii)
Selçuklu eserlerinin hâkim olduğu Kayseri’deki nadide Osmanlı mimarisi örneklerinden birisi olan Kurşunlu Camisi, Mimar Sinan tarafından Kayseri'de inşa edilen iki camiden biridir. Klasik Osmanlı dönemi mimari eseri olan Kurşunlu Cami, kalem nakışları ve süslemeleri bakımından Kayseri’nin en güzel camilerinden biridir. Caminin Kayserili olan Mimar Sinan tarafından inşa edilmesi yapıya farklı bir anlam katmaktadır. 16. yüzyıl mimari karakterini taşıyan tek kubbeli, tek minareli, son cemaat mahalli çift revaklı bir camidir. Kayıtlarda "Hacı Ahmed Paşa Camii" şeklinde geçen Kurşunlu Cami’nin onun tarafından yaptırıldığı, giriş kapısı üzerindeki iki satırlık dört mısra halinde yazılmış kitabeden anlaşılmaktadır. Tamamen kurşunla kaplı olan kubbesinden adını alan Cami, şehirde 12 eser yapan Mimar Sinan’ın Kayseri’de Kurşunlu Cami ve Şadırvanı günümüze ulaşmış tek eseri olma özelliğini taşımaktadır. İç süslemeleri, minberi ve avluda sekiz sütuna basan sivri kemerlerin taşıdığı kubbeli şadırvanı ile dikkat çekmektedir. Kayseri Merkez Kocasinan İlçesi Cumhuriyet Meydanında bulunan Camiye özel araç veya şehir içi toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Erciyes Dağı (Kayak Merkezi)
Kayserinin sembolü ve en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelen Erciyes Dağı, bulutları delen zirvesi ve tepesinden eksik olmayan karı ile doğa harikası bir yerdir. İç Anadolu Bölgesi’nin birinci, Türkiye’nin beşinci büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Dağı, hem kış turizmi hem dağ tırmanışı hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini korumakta ve ziyaretçi akınına uğramaktadır. Her mevsim bembeyaz zirvesiyle bulutlara uzanan Erciyes Dağı, Harkasos toz karı, zorlu tırmanış rotaları, zengin florası, faunası ve yayları ile kayak meraklıların, sporcuların, doğa aşıklarının ve macera tutkunlarının her mevsim akınına uğramaktadır. Erciyes Dağı, sunduğu konforlu konaklama imkanları sayesinde de güzel bir Erciyes tatili vaat etmektedir. Türkiye’de dağcılık ve buzul tırmanışları için profesyonel sporcular tarafından en çok tercih edilen dağlardan olan Erciyes, yüksek kar kalitesine sahip dünyada sayılı yerlerden biri olma özelliği ile de kayak merkezi olarak ön plana çıkmaktadır. Kayseri şehir merkezine 29 km mesafede bulunan Kayak Merkezine özel araç veya Kayseri şehir merkezinden hareket eden Develi minibüslerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Kapuzbaşı Şelaleleri
Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi durumunda olan Kapuzbaşı Şelaleleri, Beş tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yan yana dizi halinde dökülen 7 tane şelaleden oluşmaktadır. Dağ yamaçlarından birbiri ile yarışırcasına akan yan yana yedi şelale, doğanın Kayseri’ye armağan ettiği eşsiz güzelliklerdendir. Görenleri adeta büyüleyen bir güzelliğe sahip olan Kapuzbaşı Şelalelerinin yükseklikleri ortalama 40-60 metre olup, her biri bir dereyi besleyecek güçtedir. Kapuzbaşı Şelaleleri, sularının yıl boyu gür akması ve yüksekliklerinin fazla olması nedeniyle yurdumuzun en büyük şelaleleri arasında yer almaktadır. İrtifa akışı itibari ile Uganda'da bulunan Victoria çağlayanı hariç, ABD'de bulunan Niagara'dan, Finlandiya'da bulunan İmatra'dan, Erzurum'daki Tortum'dan, Antalya'daki Düdenden ve Manavgat'tan daha büyük olan Kapuzbaşı şelalelerinin aktığı yerin rakımı ise 700 metredir. Bembeyaz akan Kapuzbaşı şelaleleri, etrafında piknik alanlarıyla, suyun huzur veren dinlendirici sesi eşliğinde güzel bir gün geçirmek için mükemmel bir ortama sahiptir. Kayseri’deki en popüler trekking parkuru üzerindeki şelaleler benzersiz manzaralar eşliğinde bir yürüyüş deneyimi de sunmaktadır. Kayseri Yahyalı İlçesi Küçükçakır Köyü’nün kuzeyinde bulunan Ensenin Tepesi’nde yer alan Şelalelere özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Sultan Sazlığı (Kuş Cenneti)
Ev sahipliği yaptığı 300 civarında kuş türü ve 400'e yakın bitki türü ile doğayı gözlemlemek isteyenler için adeta bir cennet olan Sultan Sazlığı, İç Anadolu step ekosistemi içerisinde sahip olduğu zengin biyolojik çeşitliliği ve Afrika ile Avrupa arasındaki göçmen kuşların kullandığı iki ana kuş göç yolunun bu alanda kesişmesi nedeniyle ülkemizdeki en önemli sulak alanlardan birisidir. Aralarında turna, filamingo ve dikkuyruğunda olduğu kuşların yaşam, dinlenme ve yavrularını dünyaya getirme alanı olarak tercih yeridir. Sazlıklar arasında kayıkla gezilebilir, yeşil, mavi ve sarının yarattığı büyüleyici bir fonda zarafet ve incelik abidesi kuşları fotoğraflayabilirsiniz. Büyük bir kısmı sazlarla kaplı olan Sultan Sazlığı'nda yer yer kamış, kafa otu ve kındıra bulunur. Gölde açık havalarda nilüfer ve süsen, bununla birlikte çok sayıda yüzen saz adacıkları yer almaktadır. Bu tatlı su kompleksi güney ve kuzeyde tuzlu bir göl olan Yay Gölü ile ayrılır. Kayseri merkeze 70 kilometre uzaklıkta Erciyes eteklerinde bulunan Sultan Sazlığına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Arkeoloji Müzesi
Hititler'den bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri'nin ilk çağlarına ışık tutan Kayseri Arkeoloji Müzesi, özellikle Asur kolonilerinden olan Kaniş-Karum yerleşkesinde bulunan yazılı tabletler başta olmak üzere binlerce eser ile Roma ve Bizans dönemine ait birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. Arkeoloji Müzesi, Kayseri tarihi ve kültürünün zenginliğini ortaya koymaktadır. Müzede tamamı arkeolojik olan eserler, iki salon ve bahçede teşhir edilmektedir. Birinci salonun girişinde Kalkolitik (M.Ö. 5500-3000) ve Eski Tunç Devrine ait (M.Ö. 3000-2000) Polikrom ve Monokrom Seramikler ile Su Mermeri (Alabastron) İdoller ve Ana Tanrıça heykellerine yer verilmiştir. Büyük salonda Kültepe Örenyeri’nde (Kaniş/Tepe ve Karum/Aşağı Şehir) 1948 yılından beri yapılan düzenli kazılarda açığa çıkartılan Asur Ticaret Kolonileri devrine ait (M.Ö. 1950-1750) eserler tipolojik olarak sergilenmektedir. Kayseri merkez Gültepe Mahallesinde bulunan Müzeye özel araç veya şehir içi toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Kayseri’nin yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra bazı bölümlerinin milattan önce yapıldığı tahmin edilen Ağırnas Yer Altı Şehrini; 1906 yılında II. Abdülhamit zamanında yaptırılmış olan Saat Kulesini; Selçukluların Asya tuğla tekniğini Anadolu’da ilk kez kullandıkları eserlerden olan güzel minaresi, iç mekanındaki kemerli sütunları ve mermer sütun başlıklarıyla ilgi çeken Ulu Camiyi (Camii Kebir); Kayseri’ye 80 km uzaklıkta, binlerce yıldır farklı hayatlara tanıklık eden yeşillikler içerisindeki Soğanlı Vadisini; 1249 yılında yapılan, köşelerindeki küçük kulelerle kaleyi andıran kemerleri, taç kapıları ve mihrabındaki taş işçiliği ile dikkat çeken Hacı Kılıç Camii ve Medresesini; Selçuklu devrine ait olan ve Lala Musluhiddin Paşa tarafından yaptırılan Lale Camisini; Gültepe Mahallesi, “Köşk Dağı” adı verilen tepenin üzerinde bulunan Köşk Medresesini; Görkemli dorukları ve heyecan verici sarp beyaz kayalıklarıyla Aladağlar Milli Parkını; İmamizade Raşit Ağa Konağı olarak da bilinen Atatürk Evi ve Müzesini; kendine has vadi, boğaz ve buzul kayalıkların güzellikleriyle, Yedigöller ve Kapuzbaşı Şelalelerini birbirine bağlayan Hacer Vadisi ve Ormanını; kapısının yanlarındaki ve üzerindeki geometrik oymalar Selçuklu son dönem işçiliğinin en güzel örneği olan ve Selçuklu Sultanı III. Gıyasettin Keyhusrev zamanında inşa ettirilmiş olan Sahabiye Medresesini; Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan Yamula Barajını; büyük kubbe örtüsü, cam işçiliği ve kubbe süslemesiyle klasik Osmanlı mimari tarzını yansıtan Bürüngüz Camisini; Pınarbaşı İlçesi'ne bağlı Melikgazi Köyü'nde bulunan Melikgazi Kalesi ve Türbesini de gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Kayseri’ye hâkim olan iklim koşulları ve gezilecek yerlerin niteliği dikkate alındığında Kayseri için en ideal gezi dönemi ilkbahar ve yaz aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Dillere destan pastırması ve sucuğuyla Türkiye’nin şarküteri başkenti olan Kayseri, mutfağıyla da adından söz ettirmektedir. Tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Kayseri, Anadolu’nun dört bir yanını birbirine bağlayan önemli bir noktada yer alıyor. 5000 yıllık bir tarihin geriye mirası olan Kayseri mutfağı, her ne kadar mantı ve pastırma ile anılsa da dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olması sebebiyle çok zengin bir mutfak ve yemek kültürüne sahiptir. Türk mutfağının mihenk taşlarından birini oluşturan Kayseri mutfağı genel olarak et ve hamur işler ile ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle yolunuz Kayseri’ye düştüğünde Kayseri'de otuzun üzerinde çeşidi olduğu bilinen ve Kayseri’nin marka yemeği haline gelen Kayseri Mantısını;
Talas yemeği olarak da bilinen Tahinli Yaprak Sarmayı; yufka üzerine tavuk göğsünün serpiştirilmesi ve özel olarak hazırlanan sosun yemeğin üzerine dökülmesiyle hazırlanan Tiridi; geleneksel bir Kayseri yemeği olan ve incecik açılan hamurun katlar halinde üst üste getirilmesi ve domates salçası, soğan ve kıymanın eşlik ettiği bir karışımın bu hamur katmanlarının üzerine ilave edilmesi ile hazırlanan Yağlamayı;
tavuk eti, kuş üzümü, çeşitli baharatlar ve fıstık ile lezzetlendirilen pilavın hamur ile örgü şeklinde kaplanması sonucu oluşan enfes bir lezzet olan Örgülü Pilavı; Kayseri'nin özgün tatlılarından biri olan Altın Kesesini; Kayseri'nin yöresel yemeklerinden olan ve kuşbaşılı pide olarak da tarif edilen Cıvıklıyı;
büyükbaş hayvanların kuyruk sokumundaki etten hazırlanan hafif ama lezzetli bir sakatat yemeği olan Pöçü; Kayseri mutfağının en leziz tatlarından biri olan Bamya Çorbasını; dana etiyle nohutun bir araya geldiği Kurşun Aşını; koyun ya da kuzu kıymasından yapılan Sucuklu Köfteyi denemeyi yanında da Gilaburu meyvesinin suyundan hazırlanan ve zengin bir antioksidan ve C vitamini deposu olan Gilaburu Suyunu içmeyi ihmal etmeyiniz.
Tarihi ve doğal güzellikleri ile gezginlerin önemli duraklarından olan Kayseri’ye gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Gelişmiş şehir merkezi ve kültürel öneme sahip yapılarıyla her yıl çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Kayseri’de konaklamak için her bütçeye uygun kaliteli otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Kayseri ve ilçelerinde öğretmenevi ve polisevi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Kayseri Merkez Kocasinan Öğretmenevi: Sahabiye Mah. Mete Cad. No:13 Kocasinan/Kayseri
Telefon: (352) 222 26 06
Kayseri Polisevi: Becen Mah. Hisarcık Yolu Üzeri. Erciyes Bulvarı. Melikgazi/Kayseri
Telefon: (352) 341 34 15 – 341 34 17
Kayseri Uygulama Oteli: Çorakçılar Mah. Sokullu Cad. No:48-Melikgazi / Kayseri
Telefon: 0 (352) 330 59 01
Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Oteli: 38039 Melikgazi/Kayseri
Telefon: 0 352 207 66 66 (Dahili: 17000)
Kayseri Karayolları Misafirhanesi: Alsancak Mah. Yavuz Selim Cad. 1. Sok. Kayseri
Telefon: 0352 240 45 45
Kayseri DSİ Misafirhanesi: Osman Kavuncu Bulvarı DSİ 12. Bölge Müdürlüğü Kayseri
Telefon: 0 352 336 28 50
Kayseri Tarım İl Müdürlüğü Misafirhanesi: Yeni Mah. 7. Cad. No:57 Kocasinan / Kayseri
Telefon: 0545 731 86 550352 240 97 80
Kayseri Meteoroloji Misafirhanesi: Erenköy Mah. Meteoroloji Cad No:3 Melikgazi/Kayseri
Telefon: 0 352 225 67 20 / 0 352 225 67 21
Kayseri Bölge Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi: Tacettin Veli Mah. Tacettin Bulvarı No:28 Melikgazi/Kayseri
Telefon: 0 352 222 62 80
Kayseri zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Festa 2200 Bisiklet Festivali
Bisiklet kullanımını teşvik etmek, yöreyi tanıtmak, farklı şehirlerden gelen bisikletçilerin kaynaşmasını temin etmek ve doğada hoş vakit geçirmek için düzenlenen festival her yıl Temmuz ayında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilmektedir.
Erciyes Film Festivali
Yöre halkını, öğrencileri, akademisyenleri ve sinema alanında üretim yapan profesyonelleri bir araya getirip, düşünce ve birikimlerin paylaşılabildiği üretken bir ortam hazırlamak için 2008 yılından bu yana düzenli olarak yapılan Erciyes Film Festivali kapsamında belgesel ve kurmaca dalında yarışmalar, kısa film ve sinema üzerine düşünce alışverişlerinin sağlanabilmesi için çeşitli söyleşi ve etkinlikler yapılmaktadır. Festival Ekim ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Kayseri Altınçınar Film Festivali
Kayseri Valiliği’nin himayelerinde, Yücel Çakmaklı Film Atölyesi ve Anadolu Sinemacılar Derneği tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle düzenlenen ve Orta Anadolu'nun en büyük festivali olma özelliği taşıyan Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali, her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir. Festival kapsamında belgesel film, kısa film ve animasyon film kategorisinde gösterimler yapılmaktadır.
Uluslararası Erciyes Kar Festivali
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Erciyes Kar Festivali, Erciyes Dağı'nda enfes gösterilerin yapıldığı ve katılımcıların kara ve kayağa doyduğu bir festivaldir. Festival Şubat ayı içinde organize edilmektedir.
Mantı Sucuk Pastırma (PASUMA) Kültür Festivali
Kayseri Kültürü Tanıtma ve Yaşatma Derneği ile Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mantı Sucuk Pastırma (MASUPA) Kültür Festivali Kayseri'nin adıyla özdeşleşen mantı, sucuk ve pastırmanın tanıtımını yapmayı amaçlamaktadır. Festival Ekim ayı içinde organize edilmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Kayseri’de, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Melikgazi’de bulunan ve Kayseri’nin en büyük iki alışveriş merkezi olan Forum Kayseri ve Kayseri Park AVM’de aradığınız pek çok şeyi bulabilirsiniz. Yöreye özgü yiyecek ve el işlerinin satıldığı dükkânlara göz atmak isterseniz Kayseri Kapalı Çarşıya uğrayabilirsiniz.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Kayseri’de sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Kayseri Kültür Merkezi, Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi ve Gültepe Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekanlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Kayseri Devlet Tiyatrosu, yıl boyunca Kayseri DT Sahnesinde önemli gösterilere imza atmaktadır. Aynı şekilde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu da yıl içinde tiyatro gösterilerine imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Kayseri Devlet Tiyatrosu: Sahabiye Mah. İstasyon Cd. No:22/A Kocasinan/Kayseri
Tel: 0 352 231 30 93
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu: İstasyon cad. Kocasinan/ Kayseri
Tel: 0352 222 39 85
3-) Üniversite
Kayseri’de 1978 yılında kurulmuş olan Erciyes Üniversitesi 19 fakülte, 1 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu, 7 enstitü ile; 2009 yılında kurulmuş olan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi 19 fakülte, 1 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu, 7 enstitü ile; 2011 yılında kurulmuş olan Abdullah Gül Üniversitesi 6 fakülte, 2 enstitü, 2 meslek yüksekokulu ile; 2018 yılında kurulmuş olan Kayseri Üniversitesi 4 fakülte, 1 enstitü, 11 meslek yüksekokulu ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Üniversitelerin kampüslerine ulaşım belediye araçlarıyla sağlanmaktadır.
Erciyes Üniversitesi: Yenidoğan Mah. Turhan Baytop Sok. No:1 Talas/Kayseri
Tel: +90 352 207 66 66
Web: https://www.erciyes.edu.tr/
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi: Ertuğrul Gazi Mah. Nuh Naci Yazgan Yerleşkesi Küme Evler Kocasinan/Kayseri
Tel: 0 (352) 324 00 00
Abdullah Gül Üniversitesi: Sümer Kampüsü 38080 Kayseri
Tel: +90 352 224 88 00 - 02 - 03
Kayseri Üniversitesi: Mevlana Mahallesi 15 Temmuz Yerleşkesi Kümeevler No:5 38280 Talas / Kayseri
Tel: +90 352 432 38 38/+90 352 504 38 38
Web: https://www.kayseri.edu.tr/
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 4 tanesi merkez ilçelerde 7 tanesi ilçelerde bulunan toplam 11 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Develi Yurdu: B, C Bloklar ve İdare: Çevreyolu Bulvarı Bahçelievler Mah. No:6 Develi / KAYSERİ A BLOK: İbrahimağa Mah. Ortaokul Cadde/Sokak No:1 Develi/Kayseri
Telefon: 0(352) 621-01-31, 0(352) 621-23-87
Erciyes Yurdu: Köşk Mah. Talas Bulvarı NO:85 Melikgazi / Kayseri
Telefon: 0(352) 437-48-97
Gevher Nesibe Yurdu: Erenköy Mahallesi Talas Bulvarı No:84 Melikgazi / Kayseri
Telefon: 0(352) 437-73-32, 0(352) 437-73-40
Melikgazi Kız Öğrenci Yurdu: Erenköy Mah. Talas Bulvarı No:68 Melikgazi Kayseri
Telefon: 0(352) 438-38-12, 0(352) 438-38-13
Şule Yüksel Şenler Öğrenci Yurdu: Yenidoğan Mh Şaban Yılmaz Cd No.4 Talas/Kayseri
Telefon: 0(352) 437-7336, 0(352) 503-1270, 0(352) 503-1271
Pertevniyal Sultan Öğrenci Yurdu: Mevlana Mah. Sayer Cad. Numune sk. No:6 Talas/Kayseri
Telefon: 0(352) 431-3844, 0(352) 431-3845
Kocasinan Öğrenci Yurdu: Mimar Sinan Mah. Tarsus Sok. No: 57 Kocasinan/Kayseri
Telefon: 0(352) 235-2115, 0(352) 235-2116, 0(352) 235-2117
Hunat Hatun Öğrenci Yurdu: A Blok Mevlana Mahallesi Metehan Sokak No:40 Talas Kayseri B Blok Yenidoğan Mahallesi Yaprak Caddesi No:8 Talas/Kayseri
Telefon: 0(352) 502-32-69, 0(352) 503-12-23
Seyyid Burhaneddin Öğrenci Yurdu: Mevlana mah. Şehit Fatih Duman Sokağı No:24 Talas/Kayseri
Telefon: 0(352) 502-03-75
Mustafa Asım Köksal Öğrenci Yurdu: Mevlana Mah. 6083. Cad. No: 3 PK Talas/Kayseri
Telefon: 0352 437 22 27
Kayseri Öğrenci Yurdu: Mevlana Mah. 15 Temmuz Yerleşkesi Kümeevleri No:9-10 Talas/Kayseri
Telefon: : 0352 502 90 34
4-) Kütüphane
Kayseri ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Üniversitelerin merkez kampüslerinde hizmet veren Merkez Kütüphaneleri bulunmaktadır.
Kayseri 75.Yıl İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü: Hunat Mahallesi. Hoca Ahmet Yesevi Bulvarı No:44 Kayseri
Tel: (352) 231-2171
Mimarsinan Selçuklu Halk Kütüphanesi: Kayapul Mah. Ahmet Yesevi Cad. No:13 Kayseri
Tel: 0 (352) 294-2386
Ziya Gökalp Halk Kütüphanesi: Ziya Gökalp Mah. Milli Egemenlik Cad. No:5 Kayseri
Tel: (352) 666-3836
Hikmet Taş Çocuk Kütüphanesi: İstasyon Mah. Ziya Sokak No:11 Kocasinan Kayseri
Tel: (352) 339-1043
Erkiletli Mehmet Paşa Halk Kütüphanesi: Hacı Mustafa Tarman Kültür Sitesi General Emir Mahallesi Yıldırım Caddesi No:30 Erkilet / Kayseri
Tel: 352) 344-0098
Kayseri Valiliği
Sahabiye Mah. Sivas Bulvarı No:1 Kocasinan /Kayseri
0352 221 07 37
Kayseri Büyükşehir Belediyesi
Sahabiye Mah. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No: 15 Kocasinan / Kayseri
0352 222 89 60
Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü
Erkilet Bulvarı Üzeri Sümer Mah. No:12 Kocasinan/KAYSERİ
0352 338 14 02 - 0505 318 38 00
Kayseri İl Jandarma Komutanlığı
Kiçiköy Mah. Hoca Ahmet Yesevi Cad. No:1 Kayseri
0352 437 58 09
https://kayseri.jandarma.gov.tr/
Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Gültepe Mh Talas Bulvarı No 1/B Kayseri
0352 330 11 25
Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü
Hunat Mah. N.N. Yazgan Caddesi Melikgazi / Kayseri
0352 222 69 96
https://kayseriism.saglik.gov.tr/
Kayseri Şehir Hastanesi
Şeker Mah. Muhsinyazıcıoğlu Bulvarı No:77 Kocasinan/Kayseri
0352 315 77 00 - 01 - 02
https://kayserisehir.saglik.gov.tr/TR,269423/iletisim.html
Kayseri Devlet Hastanesi
Sanayi Mah. Atatürk Bulvarı Hastane Cad. No:87 Kayseri
0352 336 88 84