Tarihi Doku
Kocaeli’nin tarihi Frigyalılara dayanmaktadır. M.Ö. 8. yüzyılda İzmit Körfezinin ucuna yerleşmiş olan Magaralılar, “Astakos” ismini verdikleri bir kent kurmuşlardır. Balkanlardan gelen Traklar muhtelif tarihlerde bu bölgeye gelmişlerdir. Traklardan sonra bu bölge Perslerin istilasına uğramış ve M.Ö. 4. yüzyılda Makedonya Kralı İskender bu bölgeyi Perslerden alıp Makedonya’ya ilhak etmiştir. Makedonya Kralı İskender’in ölümünden sonra bölge sırasıyla Bitinya Krallığının, Romalıların ve Bizanslıların hakimiyetine girmiştir. Bölge 11. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devletinin hâkimiyetine geçmişse de Haçlı seferleri sırasında tekrar Bizanslıların eline geçmiştir. Şehir Orhan Gazi zamanında Türk Komutanlarından Akçakoca tarafından fethedilerek ilk defa Osmanlı Devletine katılmış ve 1337’de kesin olarak Osmanlı hâkimiyetine girmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Marmara Bölgesi’nde yer alan Kocaeli, kuzeyde Karadeniz, güneyde Bursa, batı ve kuzeybatıda İstanbul, doğuda Sakarya illeriyle çevrilidir. Dağlar Kocaeli ili topraklarının yüzde 18.8'ini kaplar. İlin kuzey kesiminde tek tek kütleler halinde tepeler, güney kesiminde ise Samanlı Dağları yer alır. Kocaeli sınırları içinde bulunan tek önemli göl, Sapanca'dır. Ancak Sapanca Gölünün büyük bölümü Sakarya ili sınırları içinde kalır. Asya ile Avrupa'yı birleştiren önemli bir yol kavşağında bulunan Kocaeli’nde doğal bir liman olan İzmit Körfezi işlek bir denizyoludur.
Kocaeli İzmir’e 450 km, İstanbul’a 111 km ve Ankara’ya 342 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe olan İzmit’in nüfusu 367.990 il genel nüfusu ise 1.953.035 olarak tespit edilmiştir.
Büyükşehir statüsünde bulunan Kocaeli’nin, merkez ilçesi İzmit olmak üzere Başiskele, Çayırova, Darıca, Derince, Dilovası, Gebze, Gölcük, Kandıra, Karamürsel, Kartepe ve Körfez olmak üzere 12 İlçesi ve 472 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Kocaeli ikliminin, Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir geçiş oluşturduğu söylenebilir. İl merkezinde yazlar sıcak ve az yağışlı, kışlar yağışlı, zaman zaman karlı ve soğuk geçer. Kocaeli'nin Karadeniz'e bakan kıyıları ile İzmit Körfezi'ne bakan kıyılarının iklimi arasında bazı farklılıklar göze çarpar. Yazın körfez kıyılarında bazen bunaltıcı sıcaklar yaşanırken Karadeniz kıyıları daha serindir.
Kocaeli'nde bitki örtüsü, genelde Marmara Bölgesi özelliğini taşımakla birlikte, kıyısıyla dağlık alanlar arasında önemli farklılıklar görülmektedir. Ayrıca kuzeyden güneye doğru gidildikçe Karadeniz kıyısına özgü bitki topluluklarının yerini Akdeniz bitkileri almaya başlamaktadır. Samanlı Dağları ile Karadeniz kıyısı ardındaki alanlar sık ve nemcil ormanlarla kaplıdır. İzmit Körfezi'nin kuzey ve doğusunda Akdeniz iklimine özgü makilere rastlanır. Tahrip edilen ormanlık alanlar step bitkileri ve yalancı makilerle kaplıdır.
4-) Ekonomi
Türkiye’nin en hızlı gelişen, sanayileşen şehirlerden biri olan Kocaeli, Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük sanayi merkezidir. Gayri sâfî hâsılasında sanayi sektörünün payı % 70’i aşmış olan Kocaeli’nde bilhassa imalat sanayi büyük ölçüde gelişmiştir. Ülkemizin en büyük 100 sanayi kuruluşunun 18’i Kocaeli’nde bulunmaktadır. Kocaeli'nin imalat sanayi açısından ülke içindeki ve dış ticaretteki payı ise yüzde 13’tür. Kocaeli'nde faaliyet gösteren önemli sektörlerin Türkiye içindeki payı incelendiğinde yüzde 28 ile kimya sanayi birinci sırada yer almaktadır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Sanayi ve ticaret kenti olan Kocaeli’nin en büyük avantajı önemli ulaşım imkânlarına sahip olmasıdır. İstanbul ve Ankara’yı birbirine bağlayan Anadolu Otoyolu (TEM) ve D-100 (eski adıyla E-5) Karayolu il sınırları içerisinden boydan boya geçmektedir. Üçüncü köprü ile bağlantılı Kuzey Marmara Otoyolu Kocaeli il sınırları içerisinden geçmekte ve OSB bağlantı güzergâhlarıyla lojistik trafiğini daha da geliştirmektedir. Osmangazi Köprüsü, Otoyol 5 kapsamında, İzmit Körfezi'ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edilen, 1.550 metre orta açıklığı ve 2.682 metre toplam uzunluğu ile dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsüdür. Geniş karayolu ağı nedeniyle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
KOCAELİ OTOGAR: Yahyakaptan Mah. Çayırköy Köyü Seymen Cad. İzmit/Kocaeli
Tel: 0 (262) 311 63 15
2-) Demiryolu
Kocaeli demir yolu ulaşımı bakımından da geniş imkânlara sahip olan illerden biridir. İzmit Tren İstasyonu, İstanbul-Haydarpaşa – Ankara demiryolu hattı üzerinde yer almaktadır. Konya-İstanbul-Konya YHT hattı günde iki sefer ve Ankara-İstanbul-Ankara YHT günde sekiz sefer düzenlemekte ve İzmit Tren Garını kullanmaktadır. Aynı şekilde Ankara Ekspresi de her gün düzenli olarak Ankara-Halkalı arasında seferler düzenlenmekte ve İzmit Tren Garını kullanmaktadır.
İzmit Tren İstasyonu: Kozluk Mah. İstasyon Cad., 41200 İzmit/Kocaeli
Tel: 0(262) 321 10 39
3-) Havayolu
Kocaeli’nde Cengiz Topel Havalimanı bulunmaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan havalimanına, otobüs, şehir içi minibüs ve taksi ile gidilebilir. İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Kocaeli il sınırından taşıtla 10 dakikalık mesafededir.
Cengiz Topel Havalimanı: Emek Mah. D-100 Karayolu No:268, İzmit/Kartepe/Kocaeli
(0262) 375 22 22
Şehrin Meşhur Yönleri
Marmara’nın İstanbul’dan sonraki sanayi şehri olan Kocaeli ülkemizin en büyük 100 sanayi kuruluşunun 18’ine ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin marka ürünleri olan Hereke halısı, Kandıra yoğurdu ve pişmaniyesi en çok bilinenleridir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Kocaeli’nin kültürel zenginliği yöresel ürün ve lezzetlerine de yansımıştır. Bu nedenle yolunuz Kocaeli’ne düştüğünde Kocaeli’yle özdeşleşmiş olan Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı, Kandıra yoğurdu, ev peyniri ve İzmit pişmaniyesi alabileceğiniz yöresel lezzetlerdir.
Aynı şekilde dünyaca meşhur Hereke Halısı da Kocaeli’nden alınabilecek yöresel ürünler arasındadır.
Kayser Wilhelm Köşkünün arkasında bulunan Hereke Halı Fabrikası, 1843 yılından günümüze kadar geçen bir asır içinde ürettiği ipek ve yünlü halılarıyla dünya halıcılık literatürüne girmiştir.
Sanayi ve ticarette adını duyuran Kocaeli tarihi ve turistik mekanları ile de ön plana çıkan şehirlerimizden biridir. İşte Kocaeli’ne gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Ballıkayalar Tabiat Parkı
Kocaeli ili, Gebze ve Dilovası ilçeleri sınırları dâhilinde bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı, sahip olduğu jeomorfolojik, biyolojik, jeolojik, peyzaj ve rekreasyonel kaynak değerleri açısından görülmesi gereken doğal güzelliklerden biridir. Karayolu ulaşımı bakımından oldukça elverişli bir konuma sahip olan Ballıkayalar Tabiat Parkı içinde bulunan Ballıkayalar kanyonu Türkiye’de 12 ay boyunca keyifli tırmanış imkânı verilebilen tek yer olma özelliğine sahiptir. Bir zamanlar hafta sonu yürüyüş deyince ilk akla gelen yer olan Ballıkayalar günümüzde de bu özelliğini korumaktadır. Vadi içinde göl, şelaleler ve Ballıkaya Deresi'ne ulaşan travertenler üzerinde seyir terasları bulunmaktadır. Alan içerisinde günübirlik piknik de yapılabilmektedir. Gebze’ye 8 km mesafede bulunan Tabiat Parkına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Maşukiye
Kocaeli’nin yeşil cennet beldelerinden birisi olan Maşukiye, yem yeşil doğası ve et-mangal ve alabalık lokantalarıyla adından söz ettiren güzel mekânlardan biridir. Doğası ve içerisinde yapılabilecek bin bir çeşit aktivitesi ile oldukça popüler bir gezi noktası olan Maşukiye; elma, ceviz ve kiraz ağaçlarıyla kaplıdır. İsmi âşık anlamına gelen mâşuktan gelen Maşukiye’den Kartepe yolu takip edildiğinde Alabalık Vadisi’ne ulaşılır. Bu vadinin her iki tarafında balık restoranları bulunmaktadır. Buralarda kuş sesleri ve şelalelerden uzanan su sesi eşliğinde yemek yeme imkânı bulabilirsiniz. Kiremitte alabalık, fırında mantar ve güveçte köy peyniri Maşukiye’nin özel yemekleri arasında yer almaktadır. İstanbul’a 120 kilometre ve İzmit’e 20 kilometre uzaklıkta bulunan Maşukiye’ye özel araç veya kent merkezinden halk otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Eskihisar Kalesi
Eski çağlarda İzmit Körfezi'nin güneyindeki geçişi kontrol altında tutan Eskihisar Köyü'nün kuzey doğusunda bulunan Eskihisar Kalesi, Bizans Dönemi'nde, limanı korumak amacıyla yapıldığı sanılmaktadır. Kalede 8 sütunlu 15 kubbeli Bizans sarnıcı ve 1025 kişi kapasiteli tiyatro sahnesi bulunmaktadır. Osmanlılar tarafından da kullanılan kale 1998 yılında restore edilmiştir. Kalenin antresi konser etkinlikleri için kullanıma açılmıştır. İzmit'ten 45 kilometre uzaklıktaki Eskihisar'a özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) İzmit Saat Kulesi
İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından, Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle 1902 yılında Neoklasik üslupta Hereke ve Tavşancıldan getirilen traverten taşlardan yaptırılmış olan İzmit Saat Kulesi, Kemalpaşa mahallesinde Kasr-ı Hümayun (Saray Müze) ile Atatürk Heykeli arasında yer almaktadır. Kulenin üç yüzü, mermer motifli çeşmelerle süslenmiştir. İzmit/Kocaeli’nin sembolü haline gelen Saat Kulesi, her katında farklı mimarinin ve süsleme unsurlarının uygulandığı (oyma ve kabartma vs.), hareketli beden duvarları ve ince uzun-külah yapısıyla dikkat çekmektedir. Saat Kulesi şehir merkezinde yürüme mesafesindedir.
5-) Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı
Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1993 yılından bu yana halka açık bir şekilde hizmet vermektedir. Hayvanat bahçesi aslında hem bir botanik park, hem de bir kuş cenneti konumundadır. 80 dönümlük alanda, 255 farklı tür ve 3000 adedi aşkın canlı nüfusu ile ülkemizin en çok türe sahip olan hayvanat bahçesi, ayrıca 600’e yakın bitki türü ve 8.000’i aşkın adedi ile Türkiye’nin sayılı botanik parkları arasındadır. Her iklim ve kıtadan ayrı ayrı cinslerin bir arada bulunduğu bu kültürel ve bilimsel park, hem kendiniz hem de çocuklarınız için ideal bir gezi noktası olacak niteliktedir. Hayvanat Bahçesine özel araç veya Darıca merkezden toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Kartepe Kayak Merkezi
Özellikle Sapanca Gölü ve doğal güzelliği sayesinde her yıl birçok ziyaretçiyi ağırlayan Kartepe kayak Merkezinde, karın yüksekliği, normal kış koşulları içerisinde 3 metreye kadar çıkabilmektedir. Mevsimin başlarında toz ve mevsimin sonlarında ise ıslak karlara rastlanmaktadır. Her türlü zorluk derecesine uygun pistlere sahip olan kayak merkezinde konaklamak için güzel oteller bulunmaktadır. Özellikle İstanbul’un stresinden kurtulmak için hafta sonları için ideal bir gezi rotasıdır. Kartepe Kayak Merkezinde kayak yapmak için en uygun zaman Aralık ayı ile mart ayı arasıdır. Maşukiye’yi geçtikten sonra kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabileceğiniz Kartepe Kayak Merkezine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi
Kocaeli gezilerinde en çok ziyaret edilen mekânların başında gelen Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, büyük Türk Müzecisi ve ressamı Osman Hamdi Bey tarafından Gebze-Eskihisar Köyü'nde, 1884 yılında yapılmıştır. Köşk, resimhane, kayıkhane ve müştemilat olarak yaptırılmıştır. Planları Osman Hamdi Bey tarafından çizilen ve Fransız mimarisi özellikleri taşıyan köşkün yapı malzemelerinin birçoğu yurtdışından getirilmiştir. Osman Hamdi Bey’in giriş katında bulunan ahşap kapıların tablalarına yaptığı her bir çiçek resminin tabloları değerinde olduğu düşünülmektedir. Osman Hamdi Bey 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği bu köşkte en ünlü tablolarını çizmiştir. Müzeye özel araç veya Gebze otogarından toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Gayret Gemi Müzesi
1946 yılında yapılan ve 1973 yılında da Amerika Birleşik Devletlerinden satın alınan ve yaklaşık 20 yılı aşkın süre Türk Donanma Komutanlığı'na hizmet eden TCG Gayret Gemisi, 1995 yılında hizmet dışına ayrıldıktan sonra, "Müze-Gemi Projesi" kapsamında Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Donanma Komutanlığı'nın müşterek girişimleri ile modern müzecilik anlayışına göre dekore edilerek 1997 yılında TCG Gayret Müzesi olarak İzmit sahilinde Türkiye’de ilk “Müze Gemi” olma özelliği ile hizmet vermeye başlamıştır. TCG Gayret gemisinin komutan kamarası, makine dairesi, mutfağı ve çamaşırhanesi orijinal haliyle sergilenmektedir. Cansız mankenlerin yerleştirildiği odalar, dönemin durumunu canlandırabilmek adına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Gittiğinizde Hızırreis Denizaltısını aynı yerde ziyaret edebilirsiniz. Şehir merkezine yakın bir konumda demirlemiş olan Gemiye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz
9-) Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi eserlerinin sergilendiği Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 1873-1910 yılları arasında inşa edilen Tarihi Gar Binaları Kompleksi'nin, Tamir Atölyesi, Su Deposu, Lojman Binası ve İki adet Tekel Deposu birleştirilerek restore edildiği alanda 2007 yılından beri hizmet vermektedir. Şehir merkezinde bulunan müze yürüme mesafesindedir.
10-) Kasrı Hümayun Saray Müzesi
Mermer işçiliği tavan süslemeleri, bol sütunlu oluşu Dolmabahçe Sarayı'nın küçük bir örneğini hatırlatan Kasr-ı Hümayun Sarayı, Sultan Abdülaziz Dönemi'nde yapışmıştır. Bazı Osmanlı padişahlarına hizmet vermiş, birçok devlet adamı ve önemli şahsiyeti ağırlamış olan Kasr-ı Hümayun Sarayı, Neo-Klasik üslupta Avrupa barok sitilinde iki katlı yapılmış olup cephesi mermer kaplıdır. Binanın tavan süslemeleri Fransız ressam Sason'un eseridir. Mimarı Karabet Amira Balyan olan Saray, dış mekân özelliklerinin yanı sıra, iç mekân özellikleriyle de dikkat çekmektedir. 1967 yılına kadar Vilayet ve Ziraat Odaları olarak hizmet veren saray binası bu yıldan sonra İzmit Müzesi olarak kullanılmıştır. 17 Ağustos depremi ile ağır hasar gören Saray 2004 yılında restorasyona alınmış 16 Ocak 2007 tarihinde tekrar ziyarete açılmıştır. Şehir merkezinden yürüme mesafesinde bulunan Saraya özel araçla veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Kocaeli’nin yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra üzerinde surlar ve antik su kuyularının olduğu, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma
mimari kalıntıların bulunduğu Kefken Adasını; Karadeniz sahilinde doğal korunaklı bir liman olan Kerpe Koyunu; İzmit Yukarı Pazar mevkiinde 20. yüzyılın başlarında yapılan Pembe Köşkü; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığı ile meydana çıkmış bir proje olan Kocaeli Bilim Merkezini; Sapanca Gölü’nün sizi selamladığı manzarası ile doğa harikası Kuzu Yaylasını; Kocaeli’nin Yuvacık ilçesinde yer alan Serindere Kanyonunu; Kocaeli şehrinin en hoş manzarasından birine şahit olacağınız Çamlıtepe’yi; mimarisi ile yüzyıllık geçmişi olduğu gibi yansıtan Değirmendere Yalı Evlerini; popüler yürüyüş noktaları arasında yer alan Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Kavaklı Sahilini; I. Abdülhamit zamanında inşa edilen Saatçi Ali Efendi Konağını; Hereke kıyısında, halı fabrikasının sınırları içinde bulunan ve eskiden Sümerbank’a ait olan dokuma Kaiser 2. Wilhelm Köşkünü de gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Bulunduğu coğrafik konum ve iklim koşulları nedeniyle esasen her mevsim gezmeye müsait olan Kocaeli bakımından, Kayak Merkezi için kış ayları diğer tarih ve doğal mekanlar için ilkbahar ve sonbahar ayları ideal gezi dönemleridir.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biri olan Kocaeli, kültürel çeşitliliği mutfak kültürüne de yansımıştır. Tarımda çağdaş yöntemleri kullanan şehirde sebze üretimi fazladır. Anadolu’da klasik yemek alışkanlıkları hamur işlerine dayanırken, Kocaeli yemekleri arasında sebze-meyve tüketimi öne çıkmaktadır. Kocaeli’nin yerlileri olan Manavlar’ın köylerinde yöresel yemekler varlığını sürdürmektedir. Bu nedenle Kocaeli’ne yolunuz düştüğünde bulgur veya pirinç pilav üzerine kavrulmuş kavurma ve onların da üzerine de süt kaymağının eritilerek döküldüğü Ciğceli Kavurmayı ;
hodan ve kaldirik otu olarak da bilinen mancardan yapılan Mancar Yemeğini;
bilinen un, tereyağı ve fındık kadar ufalanmış hamur parçalarından yapılan Umaç Çorbasını; Manda sütü ve inek sütü karıştırılarak yapılan Kandıra Yoğurdunu; şerbetli yufka tatlısı adıyla da bilinen Nazlı Fatma Tatlısını; yumurta, peynir ve irmikten yapılan peynir tatlısı Höşmerimi; içerisine konulan özel mayası ile sacda pişirilen krepin en güzel hali olan Cizlamayı mutlaka denemelisiniz.
Kocaeli her yıl birbirinden güzel tarihi ve doğal güzellikleri görmeye gelen binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Sanayi ve ticaret kenti olan Kocaeli'ne hem iş hem de gezi amaçlı gelenlerin konaklayabileceği birbirinden güzel otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. İstanbul'a yakın olması sebebiyle hafta sonu ya da günübirlik geziler için ideal olan Kocaeli; baktıkça huzur bulacağınız geniş yeşil alanları, önemli tarihi eserleri ve sevimli köyleriyle ziyaretçilerinin keyifli vakit geçirebilmesi için pek çok olanağa sahiptir. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Kocaeli ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Kocaeli İzmit Öğretmenevi: Kozluk Mah. D100 Karayolu Üzeri. Seka Camii Girişi İzmit/ Kocaeli
Tel: (0262) 321 06 34
Kocaeli İzmit Polisevi: Karabaş Mahallesi. Belde Sokak. No:3. İzmit/Kocaeli
Tel: (0262) 321 48 80
Kocaeli DSİ – Devlet Su İşleri 15. Şube Müdürlüğü İzmit Misafirhanesi: Kullar Mah. Başiskele/Kocaeli
Tel: (0262) 335 24 21
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Misafirhanesi: Fatih Mah. Mehtap Sokak. Kuruçeşme, İzmit/Kocaeli
Tel: (262) 318 10 01
Kocaeli Defterdarlığı Maliye Misafirhanesi: Mimar Sinan Mah. Harmanlar Cad. Pektim Maliye Lojmanı. 14-B/Blok. Yarımca, Körfez/Kocaeli
Tel: (0262) 528 15 35
Kocaeli Üniversitesi Anıtpark Konukevi: Şehit Rafet Karacan Bulvarı. No:12. Kocaeli Üniversitesi Anıtpark Yerleşkesi Karşısı, İzmit/Kocaeli
Tel: (0262) 325 62 97
Gebze TSE – Türk Standartları Enstitüsü Misafirhanesi: Fatih Tren İstasyonu Yanı. Gebze/Kocaeli
Tel: (0262 ) 723 16 20 (G.M. santral)
Kocaeli Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İzmit Misafirhanesi: Ömerağa Mah. Ankara Cad.No: 39. Kocaeli
Tel: (0262) 321 06 50 (Gümrük santral)
Derbent Uygulama Oteli: Derbent Meslek Yüksekokulu, Derbent, Kartepe/Kocaeli
Tel: (0262) 353 43 71
İzmit Orduevi Misafirhanesi: İnönü Caddesi. No:80. İzmit/Kocaeli
Tel: (0262) 332 35 74
İzmit Orman İşletme Müdürlüğü Misafirhanesi: Cedit Mah. Gazanfer Bilge Bulvarı. Vezir Sokak. No:4. İzmit/Kocaeli
Tel: (0262) 322 44 60
Kocaeli zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
İzmit Pişmaniye Festivali:
İzmit Belediyesi tarafından her yıl Ekim ayıda gerçekleştirilen İzmit Pişmaniye Festivali Kocaeli’nin simge yöresel ürünlerinden olan pişmaniyenin yurt içinde ve yurt dışı alanda tanıtılması ve pazarlanması amacıyla düzenlenmektedir.
Değirmendere Fındık ve Kültür Sanat Festivali:
Fındık yetiştiriciliğini teşvik etmek, "Değirmendere Fındığı"nı ülke çapında duyurmak, bu sayede beldedeki fındıklıkların yok olmasını önleyerek fındık yetiştiricisinin mesleğine devam etmesini sağlamak, diğer bir yandan da halkı yaza özel kültürel ve sanatsal etkinliklerle buluşturmayı amaçlayan festival her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Kartepe Off-Road Şenliği:
Kartepe Off-Road Kulübü tarafından her yıl Haziran ayında düzenlenen Festival Offroad´u tanıtmak, gerekli müracaatlar ve lisanslar alınarak yönetmelikler çerçevesinde müsabaka, gösteri düzenlemek, gösterilere katılmak, gönüllü arama kurtarma, oryantiring, kampçılık, safari, su ve sualtı sporu, yamaç paraşütü gibi doğa sporları ana dallar olmak üzere tüm sportif faaliyetlere katılmayı sağlamak amaçlı düzenlenmektedir.
Uluslararası Halk Oyunları Festivali:
Kocaeli Gençlik Merkezi ve Derince Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “Uluslararası Halk Oyunları Festivali” her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir. “Farklı Renkler, Ortak Kalpler” sloganıyla gerçekleştirilen Festival kapsamında yerli ve yabancı folklor ekipleri katılıp gösteriler yapmaktadır.
Kocaeli Turizm ve Bisiklet Festivali:
Kocaeli’nin yaz aylarında popüler turizm ilçesi Kandıra’da her yıl Eylül ayında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kocaeli Bisiklet Platformu ve Kandıra Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilmektedir. Festival kapsamında bisiklet tutkunları Kerpe’den başlayarak toplamda 109 kilometrelik rotada üç günde, Kandıra’nın doğal güzelliklerini tanıyıp tanıtmaktadırlar.
Kocaeli Cumhuriyet ve Gençlik Festivali:
Festival, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl Ekim ayında İzmit Milli İrade Meydanı’nda düzenlenmektedir. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına coşku ve anlam katmak için düzenlenen Festivalde lise ve üniversite gençliğinin yer aldığı etkinlikler, gösteriler ve konserler düzenlenmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Kocaeli’nde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada 41 Burda, ArastaPark, Gebze Center, NCity AVM, OutletCenter ve Symbol isimli alışveriş merkezleri, Kocaeli’ne gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekânlardır. Bunun yanında İzmit'in Geleneksel Mirası Tarihi Çarşı da hoş vakit geçireceğiniz tarihi bir mekândır.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Kocaeli kültüre önem veren faaliyetlere yoğun olarak katılan bir kenttir. Kocaeli genelinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM), Gebze Osman Hamdi Bey Sahnesi, Gölcük Kervansaray Sahnesi ve Sabancı Kültür Merkezi olmak üzere 4 adet kültür merkezi bulunmaktadır. Belirtilen kültür merkezleri başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Kocaeli Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca Gölcük Kazıklı Kervansaray Sahnesi ve Gebze Osman Hamdi Bey Sahnesinde önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Kocaeli Şehir Tiyatrosu:
Gölcük Kazıklı Kervansaray Sahnesi: İpekyolu Bulvarı No: 96, Şirinköy Mah. GÖLCÜK / KOCAELİ
Tel: (0262) 422 09 09
Gebze Osman Hamdi Bey Sahnesi: Güzeller Mah. Bahar Cad. No:1 GEBZE – Kocaeli
Tel: (0262) 644 81 96
3-) Üniversite
Kocaeli’nde Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi bulunmaktadır.
Kocaeli Üniversitesi: 1992 yılında kurulmuş olan üniversitenin mevcut halde, 19 fakülte, 1 yüksekokul, 21 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuvarı, 15 uygulama ve araştırma merkezi yükseköğretim hizmeti vermektedir. Üniversitenin merkez yerleşkesine ulaşım minibüslerle ve yine aynı güzergâh üzerinden geçen özel halk otobüsleri ile sağlanmaktadır.
Kocaeli Üniversitesi: Umuttepe Yerleşkesi İzmit/KOCAELİ
Tel: 0 (262) 303 10 00
Web: http://www.kocaeli.edu.tr/index.php
Gebze Teknik Üniversitesi: 2014 yılında kurulmuş olan üniversitenin mevcut halde, 4 Fakülte ve 9 Enstitüde yükseköğretim hizmeti vermektedir. Üniversitenin
merkez yerleşkesine ulaşım minibüslerle ve yine aynı güzergâh üzerinden geçen özel halk otobüsleri ile sağlanmaktadır.
Gebze Teknik Üniversitesi: Cumhuriyet Mah. 2254. Sk. No:2, 41400 Gebze/Kocaeli
Tel: 90 (262) 605 10 00
Web: https://www.gtu.edu.tr/?languageId=1
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 7 si il merkezinde 3 tanesi ilçelerde bulunan toplam 10 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Gebze Öğrenci Yurdu: Muallimköy Mah. 4125 Sokak No:1 Muallimköy-Gebze/Kocaeli
Tel: 0(262) 759-11-71, 0(262) 759-11-72
Kandıra-İl Özel İdaresi Yurdu: Orhan Mah. Alim Sokak. No:8 Kandıra/Kocaeli
Tel: 0(262) 551-45-00, 0(262) 551-49-73
Karamürsel-Gazanfer Bilge Öğrenci Yurdu: Dereköy Mah. Yaşar Doğu Cad. No:57/A Karamürsel/Kocaeli
Tel: 0(262) 452-1688, 0(262) 452-1689
Kocaeli Vilayetler Hizmet Birliği Yurdu: Prof. Baki Komsuoğlu Bulv. Umuttepe Yerleşkesi Kabaoğlu Köyü No: 515/FG İzmit/Kocaeli
Tel: 0(262) 359-1287, 0(262) 359-1288
Kocaeli Öğrenci Yurdu: Serdar Mh Arızlı Cd No:7 İzmit/Kocaeli
Tel: 0(262) 226-27-17, 0(262) 226-27-57, 0(262) 226-27-70
Samiha Ayverdi Öğrenci Yurdu: Kabaoğlu Mah. Merkez Mevkii Prof Dr. Baki Komsuoğlu Bulvarı Umuttepe Yerleşkesi No: 515/FF İzmit/Kocaeli
Tel: 0(262) 359-1036
Kocaeli Zekiye Gündoğdu Yurdu: Yahya Kaptan Mah. Şehit Ergün Köncü Sokak. Dış Kapı No:12 İzmit/Kocaeli
Tel: 0(262) 311-70-13
Şerife Gelin Öğrenci Yurdu: Baki Komsuoğlu Caddesi No: 442 Kabaoğlu Köyü/İzmit/Kocaeli
Tel: 0(262) 359-1054, 0(262) 359-1077, 0(262) 359-1085
Ali Fuat Cebesoy Öğrenci Yurdu: Yeşilova Mahallesi İzmit Kandıra Yolu Caddesi No: 88 İzmit – Kocaeli
Tel: 0(262) 325-8850, 0(262) 325-8851
Gölcük Öğrenci Yurdu: Düzağaç Mah. Davutpaşa Caddesi No:36 Gölcük Kocaeli
Tel: 0(262) 422-50-57
Gazi Süleyman Paşa Öğrenci Yurdu: Umuttepe Yerleşkesi Kabaoğlu Mahallesi Prof. Baki Komşuoğlu Caddesi No: 518 İzmit-Kocaeli
Tel: 0(262) 359-1048, 0(262) 359-1049
Fatma Seher Hanım Öğrenci Yurdu: Kabaoğlu Mh. Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Bulvarı No: 495/a Umuttepe/İzmit/Kocaeli
Tel: 0(262) 359-13-37, 0(262) 359-13-39
Pertevpaşa Öğrenci Yurdu: Hacı Osman Mah. Hızır Reis Cad. No:270 Körfez/Kocaeli
Tel: 0(262) 528-5566, 0(262) 528-5567
Sultan Baba Öğrenci Yurdu: Derbent Mah. Ömer Yalçın Cad. 68/A Kartepe/ Kocaeli
Tel: 0(262) 353-4962, 0(262) 353-4963
Canfeda Hatun Öğrenci Yurdu: Yeşilova Mah. İrade Sokak No: 6 İzmit/KOCAELİ
Tel: 0(262) 332-3228, 0(262) 332-3229
4-) Kütüphane
Kocaeli ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Üniversitesi Merkez Kütüphaneleri bulunmaktadır.
Kocaeli İl Halk Kütüphanesi: Oramiral Salim Dervişoğlu Cad.Sabancı kültür Sitesi Kocaeli
Tel: 0262 321 21 84
Nazmi Oğuz Çocuk Kütüphanesi: Hacı Hasan mah Hacı Kasım sok Oğuz apt. 6. Blok İzmit/Kocaeli
Tel: (262) 322-5244
Zübeyde Hanım Halk Kütüphanesi: Kadıköy Mah.Turan Güneş Cad.No.15 İzmit/Kocaeli
Tel: 0(262) 331-2517
Kocaeli Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Umuttepe Yerleşkesi 41380, İzmit/KOCAELİ
Tel: 0 (262) 303 13 21
Gebze Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Cumhuriyet Mah. 41420 Gebze/Kocaeli
Tel: 0 (262) 605 10 00
Kocaeli Valiliği
Körfez Mah. Ankara Karayolu Cad. No:129 41040 İzmit/Kocaeli
0262 300 50 00
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Karabaş Mah. Salim Dervişoğlu Cad. No:80 41040 İzmit / Kocaeli
0262 318 10 00
Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü
İbni Sina Mahallesi İstiklal Caddesi No: 304 PK:41900 Kaşkaldere Derince/ Kocaeli/ Türkiye
0262 315 72 72 - 0505 318 41 00 - 01
Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı
Körfez Mah.Oramiral Salim Dervişoğlu Cad.Rıza Paşa Sok.No.2
0262 335 21 32
https://kocaeli.jandarma.gov.tr/
Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Körfez Mh.Ankara Karayolu Cd. No 129 Pk41040 İzmit/KOCAELİ
0262 300 58 58 / 0262 300 58 59
Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü
Kocaeli Valiliği Kompleksi Körfez Mahallesi Ankara Karayolu Caddesi No: 129 İzmit/Kocaeli
0262 300 60 00 - 0262 300 64 00
https://kocaeliism.saglik.gov.tr/
Kocaeli Devlet Hastanesi
Güneş Cad. Cedit. Mah. Hastane sokak İzmit/Kocaeli
0262 309 20 00
https://kocaelidh.saglik.gov.tr/
İzmit Seka Devlet Hastanesi Merkez (Yenidoğan) Yerleşkesi
D–100 Karayolu üzeri Yenidoğan mevki İzmit/Kocaeli
0262 322 34 60