Mail:info@tayinciler.com

Tarihi Doku

Kocaeli’nin tarihi Frigyalılara dayanmaktadır. M.Ö. 8. yüzyılda İzmit Körfezinin ucuna yerleşmiş olan Magaralılar, “Astakos” ismini verdikleri bir kent kurmuşlardır. Balkanlardan gelen Traklar muhtelif tarihlerde bu bölgeye gelmişlerdir. Traklardan sonra bu bölge Perslerin istilasına uğramış ve M.Ö. 4. yüzyılda Makedonya Kralı İskender bu bölgeyi Perslerden alıp Makedonya’ya ilhak etmiştir.  Makedonya Kralı İskender’in ölümünden sonra bölge sırasıyla Bitinya Krallığının, Romalıların ve Bizanslıların hakimiyetine girmiştir. Bölge 11. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devletinin hâkimiyetine geçmişse de Haçlı seferleri sırasında tekrar Bizanslıların eline geçmiştir. Şehir Orhan Gazi zamanında Türk Komutanlarından Akçakoca tarafından fethedilerek ilk defa Osmanlı Devletine katılmış ve 1337’de kesin olarak Osmanlı hâkimiyetine girmiştir.


2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Marmara Bölgesi’nde yer alan Kocaeli, kuzeyde Karadeniz, güneyde Bursa, batı ve kuzeybatıda İstanbul, doğuda Sakarya illeriyle çevrilidir. Dağlar Kocaeli ili topraklarının yüzde 18.8'ini kaplar. İlin kuzey kesiminde tek tek kütleler halinde tepeler, güney kesiminde ise Samanlı Dağları yer alır. Kocaeli sınırları içinde bulunan tek önemli göl, Sapanca'dır. Ancak Sapanca Gölünün büyük bölümü Sakarya ili sınırları içinde kalır.  Asya ile Avrupa'yı birleştiren önemli bir yol kavşağında bulunan Kocaeli’nde doğal bir liman olan İzmit Körfezi işlek bir denizyoludur.

Kocaeli İzmir’e 450  km, İstanbul’a  111 km ve Ankara’ya  342  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe olan İzmit’in nüfusu 367.990 il genel nüfusu ise 1.953.035 olarak tespit edilmiştir.

Büyükşehir statüsünde bulunan Kocaeli’nin, merkez ilçesi İzmit olmak üzere Başiskele, Çayırova, Darıca, Derince, Dilovası, Gebze, Gölcük, Kandıra, Karamürsel, Kartepe ve Körfez olmak üzere 12 İlçesi ve 472 köyü bulunmaktadır. 


3-) İklim ve Bitki Örtüsü

 Kocaeli ikliminin, Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir geçiş oluşturduğu söylenebilir. İl merkezinde yazlar sıcak ve az yağışlı, kışlar yağışlı, zaman zaman karlı ve soğuk geçer. Kocaeli'nin Karadeniz'e bakan kıyıları ile İzmit Körfezi'ne bakan kıyılarının iklimi arasında bazı farklılıklar göze çarpar. Yazın körfez kıyılarında bazen bunaltıcı sıcaklar yaşanırken Karadeniz kıyıları daha serindir.

Kocaeli'nde bitki örtüsü, genelde Marmara Bölgesi özelliğini taşımakla birlikte, kıyısıyla dağlık alanlar arasında önemli farklılıklar görülmektedir. Ayrıca kuzeyden güneye doğru gidildikçe Karadeniz kıyısına özgü bitki topluluklarının yerini Akdeniz bitkileri almaya başlamaktadır. Samanlı Dağları ile Karadeniz kıyısı ardındaki alanlar sık ve nemcil ormanlarla kaplıdır. İzmit Körfezi'nin kuzey ve doğusunda Akdeniz iklimine özgü makilere rastlanır. Tahrip edilen ormanlık alanlar step bitkileri ve yalancı makilerle kaplıdır.


4-) Ekonomi

Türkiye’nin en hızlı gelişen, sanayileşen şehirlerden biri olan Kocaeli, Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük sanayi merkezidir. Gayri sâfî hâsılasında sanayi sektörünün payı % 70’i aşmış olan Kocaeli’nde bilhassa imalat sanayi büyük ölçüde gelişmiştir. Ülkemizin en büyük 100 sanayi kuruluşunun 18’i Kocaeli’nde bulunmaktadır. Kocaeli'nin imalat sanayi açısından ülke içindeki ve dış ticaretteki payı ise yüzde 13’tür. Kocaeli'nde faaliyet gösteren önemli sektörlerin Türkiye içindeki payı incelendiğinde yüzde 28 ile kimya sanayi birinci sırada yer almaktadır. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Sanayi ve ticaret kenti olan Kocaeli’nin en büyük avantajı önemli ulaşım imkânlarına sahip olmasıdır. İstanbul ve Ankara’yı birbirine bağlayan Anadolu Otoyolu (TEM) ve D-100 (eski adıyla E-5) Karayolu il sınırları içerisinden boydan boya geçmektedir. Üçüncü köprü ile bağlantılı Kuzey Marmara Otoyolu Kocaeli il sınırları içerisinden geçmekte ve OSB bağlantı güzergâhlarıyla lojistik trafiğini daha da geliştirmektedir. Osmangazi Köprüsü, Otoyol 5 kapsamında, İzmit Körfezi'ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edilen, 1.550 metre orta açıklığı ve 2.682 metre toplam uzunluğu ile dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsüdür. Geniş karayolu ağı nedeniyle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.


KOCAELİ OTOGAR: Yahyakaptan Mah. Çayırköy Köyü Seymen Cad. İzmit/Kocaeli

Tel:  0 (262) 311 63 15


2-) Demiryolu

Kocaeli demir yolu ulaşımı bakımından da geniş imkânlara sahip olan illerden biridir. İzmit Tren İstasyonu, İstanbul-Haydarpaşa – Ankara demiryolu hattı üzerinde yer almaktadır.  Konya-İstanbul-Konya YHT hattı günde iki sefer ve Ankara-İstanbul-Ankara YHT günde sekiz sefer düzenlemekte ve İzmit Tren Garını kullanmaktadır. Aynı şekilde Ankara Ekspresi  de her gün düzenli olarak Ankara-Halkalı arasında seferler düzenlenmekte ve İzmit Tren Garını kullanmaktadır.


İzmit Tren İstasyonu: Kozluk Mah. İstasyon Cad., 41200 İzmit/Kocaeli

Tel: 0(262) 321 10 39


3-) Havayolu

Kocaeli’nde Cengiz Topel Havalimanı bulunmaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan havalimanına, otobüs, şehir içi minibüs ve taksi ile gidilebilir. İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Kocaeli il sınırından taşıtla 10 dakikalık mesafededir. 


Cengiz Topel Havalimanı: Emek Mah. D-100 Karayolu No:268, İzmit/Kartepe/Kocaeli

(0262) 375 22 22

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Marmara’nın İstanbul’dan sonraki sanayi şehri olan Kocaeli ülkemizin en büyük 100 sanayi kuruluşunun 18’ine ev sahipliği yapmaktadır.  Şehrin marka ürünleri olan Hereke halısı, Kandıra yoğurdu ve pişmaniyesi en çok bilinenleridir. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler

Kocaeli’nin kültürel zenginliği yöresel ürün ve lezzetlerine de yansımıştır. Bu nedenle yolunuz Kocaeli’ne düştüğünde Kocaeli’yle özdeşleşmiş olan Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı, Kandıra yoğurdu, ev peyniri ve İzmit pişmaniyesi  alabileceğiniz yöresel lezzetlerdir.

 Aynı şekilde dünyaca meşhur Hereke Halısı da Kocaeli’nden alınabilecek yöresel ürünler arasındadır.

 Kayser Wilhelm Köşkünün arkasında bulunan Hereke Halı Fabrikası, 1843 yılından günümüze kadar geçen bir asır içinde ürettiği ipek ve yünlü halılarıyla dünya halıcılık literatürüne girmiştir.