Mail:info@tayinciler.com

Tarihi Doku

Tarih boyunca dünyanın en önemli kadim şehirlerinden biri olan Konya’da, yerleşik şehir hayatının Prehistorik (tarih öncesi) çağda başladığı anlaşılmaktadır. Şehir merkezine yakın olan bir konumda bulunan Çatalhöyük, bugüne kadar keşfedilmiş en eski ve en gelişmiş Neolitik devir yerleşim merkezi olarak bilinmektedir. Tarih devirlerinde Hititler ve Lidyalılar M.Ö. 6. yüzyılda, Persler M.Ö. 4. yüzyılda, Büyük İskender, Selevkoslar, Bergama krallığı, M.Ö. 2. yüzyılda,  Romalılar ise M.S. 395 yılında Konya ve çevresine hakim olmuşlardır.  Daha sonra ise 7. yüzyılda Sasaniler ve Emeviler, şehri geçici olarak işgal etmişlerdir. 10. yüzyıla kadar bir Bizans eyaleti olan Konya, Selçuklular zamanında Kutalmışoğlu Sultan Süleymanşah tarafından fethedilmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti 1097'de 1. Haçlı Seferi sırasında başkent İznik’i kaybedilince Konya'yı başkent yapmışlardır. Selçuklulardan sonra Karamanoğulları Beyliği'nin en büyük şehri olan Konya, 1398'de Yıldırım Beyazıd tarafından fethedilmiştir.


2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Konya, 38.257 kilometrekareyle Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük şehridir. Konya'nın bu yüzölçümüne göller dahil değildir. Şehir eski bir göl yatağında kurulmuştur. Konya’nın doğusunda Niğde, güneyinde İçel ve Antalya, batısında Isparta ve Afyonkarahisar, kuzeybatısında Eskişehir, kuzeyinde de Ankara illeri yer almaktadır. Konya toprakları bir plato görünümündedir. Bu platonun kuzey kısmında yer alan ve doğu-batı doğrultusunda uzanan Bozdağlar’ın üzerindeki tepeler farklı yükseklikte olup bunların en yükseği Karadağ Tepesidir.

Konya İzmir’e 557  km, İstanbul’a  633 km ve Ankara’ya  262  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu ise 2.232.374 olarak tespit edilmiştir. Büyükşehir olan Konya’nın, merkez ilçeleri Meram ve Selçuklu dâhil olmak üzere Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Sarayönü, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak olmak üzere 31 İlçesi bulunmaktadır. 


3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

İç Anadolu bölgesinin güney kısmında yer alan Konya’da karasal iklim hakimdir. Bu nedenle Konya’da kışlar sert, soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. İç Anadolu'nun en güney bölgesinde yer almasına rağmen diğer İç Anadolu şehirlerinden daha soğuktur.  Bunun nedeni orta Torosların deniz etkisini tamamen önlemesidir.

Sahip olduğu iklimin doğal sonucu olarak Konya’nın doğal bitki örtüsü bozkırdır. Konya topraklarının % 60’ı ekili ve dikili alanlarla, % 17’si orman ve fundalıklarla ve % 15’i çayır ve meralarla kaplıdır. İlkbahar yağmurları ile yemyeşil olan arazi kısa bir müddet sonra kavurucu sıcaklıkla sararır. Orman varlığı azdır.

 

4-) Ekonomi

Konya ilinin ekonomisi tarıma ve özellikle buğday tarımına dayanır. Türkiye'nin buğday ambarı sayılır. Faal nüfusun % 75'i tarım, hayvancılık, balıkçılık, avcılık ve ormancılıkla uğraşır. Yıllık safi gelirinin % 40'ı tarımdan elde edilir. Bunun yanında Konya gelişmiş bir ticaret ve sanayi şehridir. 45,000 KOBİ’ye ev sahipliği yapan Konya bir KOBİ Başkentidir.
 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

İç Anadolu’nun ve Türkiye’nin merkezinde bulunan Konya ulaşım imkanları bakımından çok avantajlı bir konuma sahiptir. Konya ili ülkemizin ana ulaşımını sağlayan doğu-batı ve kuzey-güney yönlerinde uzanan karayolu bağlantıları ile önemli bir kavşak noktası halindedir. Konya, Kuzey-Güney aksında D715 (Ankara-Konya-Antalya) yolu ile Doğu- Batı aksında D300 (Aksaray-Konya-Afyon) karayollarının kesişiminde yer almaktadır. İlin, kuzey komşusu olan Ankara ile bağlantısı, Konya’dan başlayan ve Cihanbeyli ile Kulu İlçe merkezlerinden geçerek başkente ulaşan yol ile sağlanmaktadır. Konya ilini güney kıyılarına en kısa mesafeden bağlayan Konya-Seydişehir-Antalya yolunun 1996 yılında trafiğe açılmasıyla, ilin trafik yükünde önemli bir artış meydana gelmiştir. Afyon-Konya-Pozantı yolu aynı zamanda TEM ve E-Road (E981) atamasına sahip olup Ankara-Antalya yolu ise TRACECA ağına dâhil edilmiştir. Konya, Afyon üzerinden E96, Pozantı ve Kulu üzerinden E-90 yollarına bağlanmaktadır; Konya bu sayede Mersin limanına erişim sağlamaktadır. Konya’nın geniş karayolu ağı sayesinde Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezinde bulunan Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ya da tramvayla ulaşım sağlayabilirsiniz.


KONYA OTOGAR:  Yazır Mah. Doç.Dr. Halil Ürün Cad. 42250 Selçuklu/Konya

Tel:  (0332) 265 02 44


2-) Demiryolu

Demir yolu ulaşım ağının en geniş ve faal olduğu illerden biri de Konya’dır. Toros Ekspresi, İç Anadolu Mavi Treni ve Meram Ekspresi Konya’dan geçen trenlerdir. Ayrıca Konya bakımından demiryolu ulaşımında en önemli çalışma olan Konya-Ankara arası hızlı tren hattıdır. Yüksek hızlı tren ile Konya-Ankara arası ulaşım süresi 1 saat 40 dakikaya inmiş ve Konya demiryolu ulaşımında önemli ilerleme kaydedilmiştir. 2013 yılında ise Konya-Eskişehir arası hızlı tren seferleri başlamıştır. 2015 yılında ise Konya-İstanbul hızlı tren seferleri başlamıştır. Konya’yı Mersin ve Antalya’ya ulaştıracak Yüksek Hızlı Tren çalışmaları devam etmektedir.


Konya Tren Garı: Şeyh Sadrettin Mah. Ferit Paşa Cd., 42040 Meram/Konya

Tel: (0332) 322 36 80


3-) Havayolu

Konya ’da hava yolu ulaşımı 2000 yılında faaliyete geçen Konya Havaalanı vasıtasıyla sağlanmaktadır. Konya-İstanbul arasında çeşitli şirketlerin tarifeli uçak seferleri bulunmaktadır. Konya-İstanbul arasında her gün karşılıklı 11 sefer düzenlenmekte, yaz aylarında ise Amsterdam, Kopenhag, Oslo, Düsseldorf, Stuttgart, Rotterdam gibi Avrupa kentlerine doğudan uçuş imkânı sağlanmaktadır. Konya Şehir Merkezine ve Şehir Merkezinden de Konya Havalimanı'na karşılıklı olarak Havaş Otobüsleri Hizmet vermektedir.


Konya Havalimanı: Vali Ahmet Kayhan Cd. 42100 Selçuklu/Konya

Tel: 0 332 239 13 43
 

Şehrin Meşhur Yönleri

Köklü bir tarihe ve kültüre sahip olan Konya Mevlana Şehri olmasıyla tanınmaktadır. Bunun yanında Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kenti olan Konya Türkiye’nin tahıl ambarıdır. Un, tuz, şeker üretimde Türkiye birincisidir. Tarımsal makine ve ekipman üretiminde Türkiye lideridir. Metal işlemede Türkiye pazarının %45’ine hâkimdir. Araç üstü ekipmanda Türkiye pazarının %70’ine sahiptir. Savunma sanayisinde Türkiye’de ilk beştedir.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Yöresel ürünlerin en çok bulunduğu şehirlerden biri de Konya’dır. Konya’ya gittiğinizde küflü peynir, tulum peyniri, gevrek, Mevlana şekeri ve lokum mutlaka almanız gereken favori yöresel ürünlerdir.

 Mevlana bibloları, halı ve kilimler ise şehirde sıklıkla görebileceğiniz hediyelik eşyalardan bazılarıdır.