Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Kütahya yedi bin yıl öncesine uzanan tarihi bir geçmişe sahiptir. Antik kaynaklar ünlü masalcı Ezop’un doğduğu yer olarak Kütahya’yı gösterir. O çağlarda Kütahya’nın adının KOTIAEION olduğu sikkelerden bilinmektedir. Kütahya topraklarına yerleşen en eski halk ise Friglerdir.  Kaynaklardan edinilen bilgiler ışığında bu tarihi topraklarda  geç Miyosen döneminden itibaren Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan ve Osmanlı uygarlıkları var olmuşlardır.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Kütahya ili Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü içinde yer alır.  Kütahya’nın kuzeyinde Bursa, kuzeydoğusunda Bilecik, doğusunda Eskişehir ve Afyon, güneyinde Uşak, batısında Manisa ve Balıkesir illeri bulunmaktadır. Kütahya ili genel olarak bir yayla durumundadır. Coğrafî olarak bu bölgeye “Kütahya Yaylası” denir. İç Anadolu’dan Ege ovalarına ve Marmara havzalarına geçişte bu bölge eşik vazifesi görür. Topraklarının % 57’si dağlardan, % 32’si yaylalardan ve % 11’i ovalardan ibarettir. Ortalama yükseklik 1000-1200 m arasındadır. Volkanik toprakları çok verimlidir.

Kütahya  İzmir’e 340  km, İstanbul’a  330 km ve Ankara’ya  315  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 272.367 il genel nüfusu ise  579.257 olarak tespit edilmiştir.  Kütahya’nın, Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Domaniç, Dumlupınar, Emet, Gediz, Pazarlar, Şaphane, Hisarcık, Simav, Tavşanlı ve merkez ilçesi dahil olmak üzere toplam 13 İlçesi, 15 beldesi ve 546 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Ege, Marmara ve İç Anadolu iklimleri arasında bir "geçiş iklimi" niteliği taşıyan  Kütahya iklimi, sıcaklık bakımından daha çok İç Anadolu ikliminin, yağış rejimi bakımından ise Marmara ikliminin etkisi altındadır. İklim ve sıcaklık şartları bakımından, her üç bölgenin özelliklerini taşır.

Bölgenin hakim bitki topluluğu kara ikliminin bitkileri olmasına rağmen, vadi içlerinde, Karadeniz’in nemli tesirlerine açık kesimlerinde, bilhassa dağlık bölgelerinin kuzey meyillerinde deniz bitki topluluğu, Ege ve Marmara yoluyla Akdeniz tesirinin görüldüğü kesimlerde Akdeniz bitki örtüsü yer alır.

 

4-) Ekonomi

Kütahya ekonomi olarak temelde tarım ve sanayiye dayanmaktadır. Faal nüfusun % 70’i tarım, hayvancılık, ormancılık, avcılık ve balıkçılıkla uğraşır. Gayri safi hâsılanın % 30’u tarımdan elde edilir. Verimli ovalarda çeşitli ürünler yetişir. Faal nüfusun % 20’ye yakını madencilik, imalat ve inşaat Sanayi ile uğraşır. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Genel olarak Kütahya’nın kara yolu ulaşımı iyi noktadadır. Kütahya, İstanbul’u Antalya’ya, Ankara’yı İzmir’e bağlayan karayolları kavşağındadır. Kütahya’nın Manisa dışındaki altı komşusu Eskişehir, Afyon, Uşak, Bursa, Bilecik ve Balıkesir’e düzenli karayolu bağlantısı vardır. İl merkezinden ilçelere ve ilçelerin birbirlerine karayolu bağlantıları muntazamdır.  Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezinde bulunan Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

KÜTAHYA OTOGAR:   Perli Mah. Kütahya Yeni Otogarı, 43100 Kütahya

Tel: 0 (274) 223 60 96

 

2-) Demiryolu

Kütahya, Eskişehir üzerinden kuzeye ve doğuya, Balıkesir üzerinden batıya, Afyon üzerinden güneye ve İç Anadolu’ ya uzanan demiryolu ağlarına bağlanmaktadır. Ankara-İzmir arasında düzenli olarak her gün sefer yapan İzmir Mavi Treni; Basmane-Kütahya-Basmane arasında her gün sefer yapmakta olan Ege Ekspresi Kütahya Tren Garını kullanmaktadır.  Haydarpaşa-Eskişehir-Ankara demiryolu Eskişehir’den ayrılan bir kolla Kütahya’ya varmaktadır. Şehir merkezinde bulunan Tren Garına belediye otobüsleri ve dolmuş ile ulaşmak mümkündür.

 

KÜTAHYA TREN GARI: Yıldırım Beyazıt Mah. Merkez/Kütahya

Tel: 0 (274) 223 61 21

 

3-) Havayolu

Kütahya’da Uşak-Afyon-Kütahya illerine hizmet vermek için Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde kurulan Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olan  Zafer havaalanı bulunmaktadır.   Kütahya merkezine 43 km mesafede yer alan havaalanına şehir merkezinden servislerle ulaşım sağlanmaktadır. Zafer Havaalanından her gün İstanbul-Kütahya-İstanbul seferleri düzenlenmektedir.

 

Zafer Havaalanı : Kuyucak Köyü Mevkii Altıntaş / Kütahya

Tel: 444 3 937 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Çininin başkenti Kütahya olunca alınacak hediyeliklerin başında elbette çiniden  ve porselenden yapılma ürünler gelmektedir.   Çiniciler Çarşısına uğrayıp  el yapımı Kütahya çini ve porselenlerinden muhakkak alın.

 El sanatları ile de ünlü bir Anadolu kenti olan Kütahya’dan el işlemeli danteller, örtüler ve kumaşlar bulabilirsiniz. 

Şehrin Meşhur Yönleri

Kütahya denildiğinde akla ilk gelen şey çinidir. Geçişten günümüze dünyaca meşhur olan, sarayların, konakların vazgeçemediği Kütahya çinileri şehrin simgesi olmuştur.  Çinileri ve porselenleri dünyaca ünlü Kütahya'da el sanatları da hala üretimini sürdürmektedir.  UNESCO, Kütahya çinisi ve el sanatları alanında Kütahya’yı  Yaratıcı Şehirler Ağı'na  dahil etmiştir.