1-) Tarihi Doku
Kütahya yedi bin yıl öncesine uzanan tarihi bir geçmişe sahiptir. Antik kaynaklar ünlü masalcı Ezop’un doğduğu yer olarak Kütahya’yı gösterir. O çağlarda Kütahya’nın adının KOTIAEION olduğu sikkelerden bilinmektedir. Kütahya topraklarına yerleşen en eski halk ise Friglerdir. Kaynaklardan edinilen bilgiler ışığında bu tarihi topraklarda geç Miyosen döneminden itibaren Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan ve Osmanlı uygarlıkları var olmuşlardır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Kütahya ili Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü içinde yer alır. Kütahya’nın kuzeyinde Bursa, kuzeydoğusunda Bilecik, doğusunda Eskişehir ve Afyon, güneyinde Uşak, batısında Manisa ve Balıkesir illeri bulunmaktadır. Kütahya ili genel olarak bir yayla durumundadır. Coğrafî olarak bu bölgeye “Kütahya Yaylası” denir. İç Anadolu’dan Ege ovalarına ve Marmara havzalarına geçişte bu bölge eşik vazifesi görür. Topraklarının % 57’si dağlardan, % 32’si yaylalardan ve % 11’i ovalardan ibarettir. Ortalama yükseklik 1000-1200 m arasındadır. Volkanik toprakları çok verimlidir.
Kütahya İzmir’e 340 km, İstanbul’a 330 km ve Ankara’ya 315 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 272.367 il genel nüfusu ise 579.257 olarak tespit edilmiştir. Kütahya’nın, Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Domaniç, Dumlupınar, Emet, Gediz, Pazarlar, Şaphane, Hisarcık, Simav, Tavşanlı ve merkez ilçesi dahil olmak üzere toplam 13 İlçesi, 15 beldesi ve 546 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Ege, Marmara ve İç Anadolu iklimleri arasında bir "geçiş iklimi" niteliği taşıyan Kütahya iklimi, sıcaklık bakımından daha çok İç Anadolu ikliminin, yağış rejimi bakımından ise Marmara ikliminin etkisi altındadır. İklim ve sıcaklık şartları bakımından, her üç bölgenin özelliklerini taşır.
Bölgenin hakim bitki topluluğu kara ikliminin bitkileri olmasına rağmen, vadi içlerinde, Karadeniz’in nemli tesirlerine açık kesimlerinde, bilhassa dağlık bölgelerinin kuzey meyillerinde deniz bitki topluluğu, Ege ve Marmara yoluyla Akdeniz tesirinin görüldüğü kesimlerde Akdeniz bitki örtüsü yer alır.
4-) Ekonomi
Kütahya ekonomi olarak temelde tarım ve sanayiye dayanmaktadır. Faal nüfusun % 70’i tarım, hayvancılık, ormancılık, avcılık ve balıkçılıkla uğraşır. Gayri safi hâsılanın % 30’u tarımdan elde edilir. Verimli ovalarda çeşitli ürünler yetişir. Faal nüfusun % 20’ye yakını madencilik, imalat ve inşaat Sanayi ile uğraşır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Genel olarak Kütahya’nın kara yolu ulaşımı iyi noktadadır. Kütahya, İstanbul’u Antalya’ya, Ankara’yı İzmir’e bağlayan karayolları kavşağındadır. Kütahya’nın Manisa dışındaki altı komşusu Eskişehir, Afyon, Uşak, Bursa, Bilecik ve Balıkesir’e düzenli karayolu bağlantısı vardır. İl merkezinden ilçelere ve ilçelerin birbirlerine karayolu bağlantıları muntazamdır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezinde bulunan Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
KÜTAHYA OTOGAR: Perli Mah. Kütahya Yeni Otogarı, 43100 Kütahya
Tel: 0 (274) 223 60 96
2-) Demiryolu
Kütahya, Eskişehir üzerinden kuzeye ve doğuya, Balıkesir üzerinden batıya, Afyon üzerinden güneye ve İç Anadolu’ ya uzanan demiryolu ağlarına bağlanmaktadır. Ankara-İzmir arasında düzenli olarak her gün sefer yapan İzmir Mavi Treni; Basmane-Kütahya-Basmane arasında her gün sefer yapmakta olan Ege Ekspresi Kütahya Tren Garını kullanmaktadır. Haydarpaşa-Eskişehir-Ankara demiryolu Eskişehir’den ayrılan bir kolla Kütahya’ya varmaktadır. Şehir merkezinde bulunan Tren Garına belediye otobüsleri ve dolmuş ile ulaşmak mümkündür.
KÜTAHYA TREN GARI: Yıldırım Beyazıt Mah. Merkez/Kütahya
Tel: 0 (274) 223 61 21
3-) Havayolu
Kütahya’da Uşak-Afyon-Kütahya illerine hizmet vermek için Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde kurulan Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olan Zafer havaalanı bulunmaktadır. Kütahya merkezine 43 km mesafede yer alan havaalanına şehir merkezinden servislerle ulaşım sağlanmaktadır. Zafer Havaalanından her gün İstanbul-Kütahya-İstanbul seferleri düzenlenmektedir.
Zafer Havaalanı : Kuyucak Köyü Mevkii Altıntaş / Kütahya
Tel: 444 3 937
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Çininin başkenti Kütahya olunca alınacak hediyeliklerin başında elbette çiniden ve porselenden yapılma ürünler gelmektedir. Çiniciler Çarşısına uğrayıp el yapımı Kütahya çini ve porselenlerinden muhakkak alın.
El sanatları ile de ünlü bir Anadolu kenti olan Kütahya’dan el işlemeli danteller, örtüler ve kumaşlar bulabilirsiniz.
Şehrin Meşhur Yönleri
Kütahya denildiğinde akla ilk gelen şey çinidir. Geçişten günümüze dünyaca meşhur olan, sarayların, konakların vazgeçemediği Kütahya çinileri şehrin simgesi olmuştur. Çinileri ve porselenleri dünyaca ünlü Kütahya'da el sanatları da hala üretimini sürdürmektedir. UNESCO, Kütahya çinisi ve el sanatları alanında Kütahya’yı Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil etmiştir.
1-) Aizanoi Antik Kenti
Aizanoi Antik Kenti, Zeus Tapınağı, Stadyum-Tiyatro Kompleksi ve Macellumu ile Roma Döneminin en önemli kentlerindendir. Bir tepe üzerine kurulmuş olan ve şehrin önemli dinsel yapısı olarak görülen Zeus Tapınağı dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınaklarından biridir. Etrafındaki sütunla çevrili mekânın üstünün mermer kirişlerle kaplı olması nedeniyle Zeus Tapınağı pseudodipteros plandaki tek örnektir. Şehrin kuzeyinde 13.500 kişi kapasiteli Stadyum ve 20.000 kişi kapasiteli Tiyatronun bir kompleks şeklinde yapılması antik dönemde Aizanoi’den başka hiçbir yerde görülmemektedir. Dünyanın ilk borsalarından biri olan M.S. 2. yüzyılın 2. yarısına tarihlenen Aizanoi Macellum’un duvarlarında İmparator Diocletian'ın M.S. 301 yılında enflasyonla mücadele için tespit ettiği imparatorluk pazarlarında satılan malların fiyatlarının yer aldığı ve günümüze kadar oldukça iyi durumda korunmuş olan yazıtlar bulunmaktadır. Bütün bu tarihi niteliklerinden dolayı Aizanoi Antik Kenti kültürel yapısıyla sanat çevreleri tarafından ikinci Efes olarak kabul edilmektedir. Kütahya il merkezine 50 km mesafedeki Çavdarhisar ilçesinde bulunan Antik Kente özel araç veya Çavdarhisar ilçe otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Kütahya Kalesi
Tarih boyunca birçok önemli medeniyete kucak açmış Kütahya’da geçmişin, bugünün ve geleceğin en heybetli şahidi Kütahya Kalesidir. Şehre hakim bir tepede bulunan Kütahya Kalesi M.S. 8. yüzyılda inşa edilmiş bir Bizans eseridir. 72 burcuyla Türkiye’nin 3. büyük kalesi olan Kütahya Kalesi, Bizans İmparatorluğunun ömrünü tamamlamasının ardından sırasıyla Selçuklu, Germiyanoğlu ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılmış; yapılan ilave ve onarımlarla günümüze ulaşmış ve bugün o heybetli duruşuyla hala zamana meydan okumaktadır. Tarihle sanatın iç içe geçtiği Kütahya’da, şehir merkezine 3 km mesafede bulunan kaleye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Frig Vadisi
Frig Vadisi adıyla anılan ve Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir üçgeninde, ‘‘Phrygia Epiktetus’’(Küçük Frigya) dağlık yerleşimi olarak tanımlanan bölge, M.Ö. 900-600 yılları arasında Frigler tarafından iskan edilmiştir. Volkan tüfünün kolay işlenebilir bir kayaç olması Figlerin bunları oyma ve yontma yoluyla çeşitli amaçlarla kullanmalarını sağlamıştır. O dönemden ana tanrıça Kybele’ ye adanmış açık hava tapınakları, sunaklar ve kaya mezarları ile savunma ve barınma amaçlı pek çok yapı günümüze ulaşmıştır. Daha sonra Roma ve Bizanslıların da yerleştiği bölgedeki kilise ve şapellerde, kök boyalı haçlar, meander motifleri, yazı ve fresk izleri hala seçilebilmektedir. Vadide Frigler ve Bizanslar tarafından kayalar oyularak yapılan, ‘‘Deliktaş Kalesi’’ ve ‘‘Penteser Kalesi’’ denilen doğal kaleler yer almaktadır. Bölge Kapadokya’yı andıran doğal kaya yapısının yanı sıra çam ormanları ile kaplı ilgi çekici bakir bir bölgedir. Kütahya merkeze 7 km uzaklıktaki Yeni Bosna köyünden başlayan frig Vadisine özel araç veya turlarla erişim sağlayabilirsiniz.
4-) Çinili Camii
Son dönem Türk mimarisini en başarılı örneklerinden biri olan Çinili Cami, ressam ve neyzen Ahmet Yakupoğlu tarafından 1973 yılında yaptırılmıştır. Yapı tarzı ve süsleme üslubuyla Orta Asya Türk mimarisinden bir esintiyi yansıtır. Caminin sekizgen ana gövdesi, Kubbesi ve son cemaat yeri Selçuklu Beylikler devri üslubudur. Sekizgen iki katlı ve tek kubbeli olan yapının içi kalem işi süslemelerle, dışı ise özel üretim mavi Kütahya çinileriyle süslenmiştir. Türk motiflerinin kullanıldığı süslemeleri ve mimarisiyle özgün bir örnektir. Şehir merkezinde bulunan Camiye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Dönenler Mevlevihanesi - Camisi
Dönenler Mevlevihanesi, 14 y.y. da yapılmış olup erken dönem Anadolu Türk mimarisinin özgün örneklerinden biridir. Kütahya’nın bu ilk Mevlevihanesi iki kez onarım görmüş ve günümüze semahane ile derviş hücreleri kalmıştır. Bugün cami olarak kullanılan yapı, kareye yakın dörtgen planlı, sekizgen kasnaklıdır. Yapının bitişiğinde ‘‘Kütahya’nın Selçuklu Dönemi Fatihi’’ olarak bilinen İmadüttin Hezar Dinari tarafından yaptırılan mescid, Mevlana’nın torunu Ergun Çelebi’nin buraya defnedilmesi ile Mevlevihanenin türbesi haline gelmiştir. Halk arasında Dönenler Camii olarak bilinen Mevlevihaneye şehir merkezinde olup özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Çini Müzesi
Türkiye'deki ilk ve tek çini müzesi olma özelliğine sahip olan Kütahya Çini Müzesi, Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi (1387 -1429) tarafından 1411 yılında yaptırılan külliyenin restore edilen imaret ve türbe bölümünde hizmet vermektedir. Müzedeki vitrinlerde, 14.y.y.’dan günümüze kadar Kütahya ve İznik'te üretilen çini mimari elemanlar, çini kitabeler, çini vazo, tabak, pano ve çiniden yapılma ev gereçleri kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. Müzenin girişinde, son Germiyan beyi II. Yakup Çelebiye ait Osmanlı Türkçesiyle yazılmış dünyanın en büyük ikinci taş kitabesi bulunmaktadır. ‘‘Gök Şadırvan’’ olarak da bilinen müzede 13 Temmuz 1766 yılında fincancı ustaları ile kalfalar arasında imzalanan tarihteki ‘‘İlk Toplu İş Sözleşmesi’nin metinlerini görmek mümkündür. Şehir merkezine yürüme mesafesinde bulunan Müzeye ulaşım kolaydır.
7-) Yoncalı Kaplıcaları
Kütahya ve çevre illerin şifa merkezi olarak bilinen Kütahya Yoncalı Kaplıcalarının geçmişi 1200’lü yıllarda Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’a kadar uzanmaktadır. En az 8 asırlık kaplıca geçmişi bulunan Yoncalı' da ilk hamam ve camii 1233 yılında Selçuklu sultanı Aleaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Kireçlenme ve eklem romatizmaları, iltihabi eklem hastalıkları, yumuşak doku romatizmaları, nörolojik hastalıklar, travmatik ve spor rahatsızlıklarının tedavisine iyi geldiği bilinmektedir. Yoncalı’da bir çok termal otelin yan ısıra Günübirlik gelen ziyaretçiler için termal sulardan faydalanabilecekleri Türk hamamı, açık ve kapalı havuzlar mevcuttur. Kütahya-Tavşanlı kara yolu üzerinde 17. km’de bulunan kaplıcalara özel araç veya Kütahya merkezden gün içerisinde sürekli seferler düzenleyen toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Germiyan Sokağı
Germiyanoğulları Beyliğinin Merkezi olan Kütahya’nın tarih kokan sokağı Germiyan Sokağı, 9 yy. sivil mimarlık örneklerinden olan ve konut mimarisi bakımından Anadolu’nun ahşap mimari özelliklerini taşıyan Kütahya evlerinin bulunduğu sokaktır. Kendine özgü iki ve üç katlı mimarileri, ahşap payandalı çıkmaları, pencere düzeni ve geniş saçakları ile eski konak kültürünün en güzel örneklerini bugüne taşımaktadır. Kütahya evlerinde çıkma, mimari üslubun en önemli öğesidir. Sokaklar çok dar olsa bile saçaklar birbirine değercesine çıkmalar yapılmıştır. Şehir merkezine yürüme mesafesinde bulunan Germiyan Sokağına ulaşım kolaydır.
9-) Dumlupınar Şehitliği
Kütahya’ya yapılacak gezilerde muhakkak ziyaret edilmesi gereken tarihi mekanlardan biri de Dumlupınar Şehitliğidir. Başkomutan Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar-Kocatepe'den başlamış, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar'da büyük zaferle sona ermiştir. Dumlupınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan evlatlarının anısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılarak, Büyük Taarruz’un 70'inci yıldönümü olan 30 Ağustos 1992 tarihinde büyük bir törenle ziyarete açılmıştır. Şehitlik, Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri, Şehit Baba-Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh ve Şadırvan’dan oluşmaktadır. Kütahya il merkezine yaklaşık 83 km, Dumlupınar ilçe merkezine ise yaklaşık 3 km uzaklıkta Kütahya Uşak yolu üzerinde bulunan Şehitliğe özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Murat Dağı Termal Kayak Merkezi
Termal ve kış sporlarının bir araya geldiği Türkiye’nin ilk ve tek merkezi olan Murat Dağı Termal Kayak Merkezi, Kütahya’nın son dönemde çokça ziyaret edilen mekanlarından biridir. Kütahya’nın Gediz ilçesi sınırları içerisinde bulunan 2 bin 312 metre yükseklikteki Murat Dağı konuklarına bin 450 metre yükseklikte 41 derece sıcaklıkta termal su ve konaklama, bin 850 metre yükseklikte ise her disiplinde kayak keyfi imkânını sunuyor. 2 bin 312 metre yüksekliğe sahip Murat Dağı, “doğa yürüyüş yolu”, “kayak merkezi”, ”kamping”, “fotosafari”, “flora ve fauna gözlemciliği”, “dağ bisikleti” , “dağcılık”, “off road” gibi alternatif turizm aktivitelerinin yapılabileceği bir bölgedir. Her seviyeden kayakçıya uygun pistlerin bulunduğu Murat Dağı Termal Kayak Merkezi Gediz ilçesine 29 km mesafede olup özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Kütahya’nın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra 1314 yılında Germiyan Beylerinden Umur bin Savcı tarafından yaptırılmış olan Vacidiye Medresesinde hizmet veren Arkeoloji Müzesini; Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmış olan ve Kütahya’ nın en büyük ve en güzel camisi olan Ulu Camiyi; 19. yüzyılda Kütahya Valisi Fuat Paşa tarafından yaptırılan Kütahya Saat Kulesini; Kütahya’nın Domaniç ilçesinde yer alan Topuk Yaylasını ve Domaniç Ormanlarını; Simav ilçesinde yer alan Yeniköy Peribacalarını; muhteşem bir göl manzarasına sahip olan Simav Gölcük Yaylası’nı da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayın.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Kütahya’nın genelinde hakim olan karasal iklim koşulları ve ziyaret edilecek mekanların niteliği dikkate alındığında Kütahya için ideal gezi dönemi ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Ancak kaplıca ve kayak merkezi için kış ayları da ideal gezi dönemleridir.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, Germiyanoğullarına başkentlik yapmış, Osmanlı Şehzadelerine mekan olmuş olan Kütahya’nın zengin tarihi ve kültürel geçmişi gibi yemek kültürü de çok zengindir. Kütahya mutfağında buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri beslenmenin temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle yolunuz Kütahya’ya düştüğünde Kütahya’nın meşhur lezzetlerinden biri olan Yapılışıyla mantıya benzeyen Cimciki ;
yeşil mercimekli veya kıymalı olmak üzere iki farklı türde yapılan Sini Mantısını; Kuzu etinin küp içerisinde lezzete dönüştüğü Küp Kebabını;
ıspanağın hamurla lezzete dönüştüğü Ispanaklı Şibiti; içine kızılcık katılarak hazırlanan Kızılcık Tarhanasını;
Ilıbadaların ekşili harçla muska şeklinde bir araya geldiği Ilıbada Dolmasını ;
gözlemenin efsaneleşmiş hali olan Haşhaşlı Gözlemeyi; kuzu ön kolu kullanılarak yapılan Kütahya usulü Güveçi; Hekmane eriğinin kurusu ile hazırlanan Hekmane Erik Hoşafını; pofuduk pofuduk olmasıyla adının hakkını veren Tosunum Böreğinisüt ve cevizin birleşmesiyle hafif olduğu kadar leziz ve enerji verici bir tatlı olan Sütlü İncir Tatlısını mutlaka denemelisiniz.
Kütahya’nın tarih ve turistik mekanlarını gezmek için veya termal tesislerin bulunduğu mekanlarda konaklamak için her yıl binlerce insan Kütahya’ya gitmektedir. Çini şehri Kütahya’ya gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Şehir merkezinden başlayarak hemen hemen tüm ilçelerinde yıldızlı, yıldızsız tesisler, termal oteller ve pansiyonlar mevcuttur. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Kütahya ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Kütahya Merkez Öğretmenevi: Abdurrahmnan Kara Blv. İstasyon Cad. No:5. Kütahya
Tel: (274) 223 62 49 – 223 62 50
Kütahya Polisevi: Atatürk Bulvarı. Dempark Yanı. Kütahya
Tel: (274) 225 12 75
Dumlupınar Üniversitesi Konukevi :Tavşanlı Yolu 10. Km. Evliya Çelebi Yerleşkesi Yurtlar Bölgesi Yeni Konuk Evi, 43020 Merkez/Kütahya
Tel: 0(274) 265 30 12
Kütahya Belediyesi Misafirhanesi : Gaybiefendi Mah. Atatürk Blv. No: 83 Kütahya
Tel: 0(274) 224 21 76
Kütahya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Misafirhanesi: Gaybiefendi Mah. Atatürk Blv. No:93, 43020 Kütahya
Tel: 0(274) 223 60 75
Devlet Su İşleri Misafirhanesi : Ali Paşa Mah., Fevzi Çakmak Cad. No:18, 43020 Merkez/Kütahya
Tel:0 (274) 223 55 27
Kütahya zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde bir çok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Dumlupınar Çini ve El Sanatları Festivali:
Kütahya çinisini tanıtmak ve yaşatmak adına Kütahya Valiliği, Kütahya Belediyesi, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Çini ve Seramik Araştırma Merkezi, DPÜ Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu, Kütahya Sanayi ve Ticaret Odası (KÜTSO) ile Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) iş birliğinde Hezar Dinari Kültür Merkezi´nde düzenlenen Dumlupınar Çini ve El Sanatları Festivali her yıl Ekim ayının ilk haftasında düzenlenmektedir.
Kütahya Festivali:
Kütahya Belediyesi tarafından her yıl Temmuz sonu Ağustos başında organize edilen Kütahya Festivali Kütahya Belediyesi Fuar alanında düzenlenmektedir. Bu festival Kütahya’nın en eski festivallerinden biridir.
Germiyan Geleneksel Türk Oyunları Festivali
Okçuluk Federasyonu ile Kütahya Belediyesinin işbirliğinde düzenlenen Festival geleneksel ata sporlarını desteklemek amacıyla her yıl Zafer haftasında düzenlenmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Kütahya’da, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Sera Kütahya ve Festiva isimli alışveriş merkezleri, Kütahya’ya gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında Çiniciler Çarşısındaki yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlar alışveriş için ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Kütahya’da sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Hezar Dinari Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekanlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Kütahya Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca Hezar Dinari Kültür Merkezinde önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Kütahya Belediyesi Şehir Tiyatrosu : Yunusemre Mah. 43020 Kütahya
Tel: 0274 223 70 80
3-) Üniversite
Kütahya’da 1992 yılında kurulmuş olan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversitenin mevcut halde, 1 enstitü, 11 fakülte, 1 yüksekokul ve 14 meslek yüksekokulu ve 24 uygulama ve araştırma merkezi ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Üniversitenin merkez yerleşkesi olan ve Kütahya il merkezine 10 km mesafede yer alan Evliya Çelebi Yerleşkesine belediye araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi: Evliya Çelebi Yerleşkesi Tavşanlı Yolu 10.km Kütahya
Tel: +90 (274) 443 43 43
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 7 si il merkezinde 5 tanesi ilçelerde bulunan toplam 12 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Gediz Yurdu: A Blok Özyurt Mah. Mustafa Necip Alayeli Cad. NO:3 / B-C Blok Dayınlar Mah. Fabrikalar Üstü Küme Evleri No:3/1-2-3 Gediz/Kütahya
Tel : 0(274) 412-76-84, 0(274) 413-01-05
Kütahya-Zafertepe Öğrenci Yurdu: Kirazpınar Mahallesi DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesi No:27/1 Kütahya
Tel: 0(274) 265-2293, 0(274) 265-2294
Dumlupınar Öğrenci Yurdu: A Blok-Kirazpınar Mah.Melihşah Bulvarı No:8 Kütahya
Tel: 0(274) 265-2402
Devlet Hatun Öğrenci Yurdu: Akkent Mah.5. Ak Sk.No:6 Kütahya
Tel: 0(274) 225-5205
Emine Gülbahar Hatun Öğrenci Yurdu: Kirazpınar Mah. 5.Karadeniz Sokak 20.Cadde No:6-8 Kütahya
Tel: 0 (274) 227-06-53, 0(274) 227-08-31
Hezar Dinari Öğrenci Yurdu: Andız Mah. Şeyh Şamil Blv. 20. Cad. No:48 Kütahya
Tel: 0(274) 265-30-33
Kütahya Yesevi Öğrenci Yurdu: Afyon Karayolu Üzeri 100. Yıl Mah. Birinci Gözde Sokak No:12 Kütahya
Tel : 0(274) 227-0651, 0(274) 227-0652
Hayme Ana Öğrenci Yurdu: Evliya Çelebi Mah. Nafia Garaj Yolu Cad. No:8 Kütahya
Tel : 0(274) 230-0072, 0(274) 230-0333
Molla Fenari Öğrenci Yurdu: Yeni Mahalle Atatürk Caddesi No:113 Simav / Kütahya
Tel : 0(274) 513-95-02
Simav Öğrenci Yurdu: Muradınlar Mahallesi Fakülte Caddesi No:43 Simav/Kütahya
Tel : 0(274) 513-95-03
Arslan Bey Öğrenci Yurdu: Moymul Mah. Balıkesir Yolu Cad. No:82 Tavşanlı/Kütahya
Tel:0 274 614 56 26
İslamoğlu Öğrenci Yurdu: Türegün Mah. Osmanlı Cad. No:1.2.3.4 Şaphane-Kütahya
Tel: 0(274) 551-00-73
4-) Kütüphane
Kütahya ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Vahit Paşa İl Halk Kütüphanesi: Ali Paşa Mah. Menderes İş Hanı Kat:4 Kütahya
Tel : (0274) 223 62 17
Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi: Balıklı Mah. Kanaat Sok. No: 8 Kat: 2-3 Kütahya
Tel: (0274) 224 14 84 - 3
Gülten Dayıoğlu Çocuk Kütüphanesi: Balıklı Mah. Kanaat Sok. 8 Kütahya
Tel: 02742241484
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Evliya Çelebi Yerleşkesi Kütahya
Tel: 0 (274) 443 43 43
Kütahya Valiliği
Servi Mh. Zafer Meydanı No:1 43050 Merkez/Kütahya
0274 223 69 93
Kütahya Belediyesi
Gaybiefendi Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 83 Kütahya
0850 283 43 43
http://www.kutahya.bel.tr/default.asp
Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü
Bahçelievler Mah. Hekim Sinan Cad. No:3 Merkez/Kütahya
0274 224 81 41
Kütahya İl Jandarma Komutanlığı
30 Ağustos Mahallesi, Dumlupınar Blv.Kütahya
0 (274) 2280266-67
https://kutahya.jandarma.gov.tr/
Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Yıldırım Beyazıt Mah. Erdoğan Atasoy Cad. No 37 Kütahya
0274 280 43 00
Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü
Saray Mah. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:40 Kütahya
0274 223 63 38
https://kutahyaism.saglik.gov.tr/
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Eski SSK Binası) İstiklal Cad. Okmeydanı Cd. Kütahya
0274 231 66 60