1-) Taraihi Doku
Doğal, tarihi ve kültürel bereketi ile yıllar boyunca tarih sayfalarında önemli bir yer edinen Malatya’nın tarihi Hititlere dayanır. Merkez ilçenin 4 km yakınında Aslantepe Höyüğü’nde M.Ö. 8. asra ait Hitit Sarayı çıkmıştır. Hititlerden sonra bu bölgeye Hitit asıllı Kargamış Krallığı, Mitanniler, Hurriler, Sami Babilleri, Asurlular, Medler ve M.Ö. 6. asırda Persler, daha sonra Kommagene Krallığı, Pontus Krallığı, Patlar, Sasaniler ve Romalılar hâkim olmuştur. M.S. 395’te Roma İmparatorluğu ikiye bölününce Malatya, Doğu Roma’nın (Bizans) payına düşmüş, Bizanslılar Malatya’yı eyalet merkezi yapmıştır. Habib İbn-i Mesleme komutasındaki İslâm ordularının Malatya’yı fethetmesinin ardından kent 655-712 ve 735-757 arasında 79 sene İslâm Devletinin sınır şehri olmuştur. İslâm Devletindeki iç çekişmeleri fırsat bilen Bizanslılar, Malatya’yı işgal etmişlerse de 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra 1085’te Selçuklular Malatya’yı fethetmiştir. Malatya, 1135-1175 seneleri arasında 40 sene boyunca Selçuklulara bağlı Danişmendoğulları’nın başkenti olmuştur. Kent, Selçuklulardan sonra İlhanlılara ve daha sonra Mumluklulara geçmiş, 1516’da Yavuz Sultan Selim Han Memlûk Devletine son verince Malatya, kesin olarak Osmanlı Devleti’ne katılmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Kayısı Diyarı Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzası'nda yer almaktadır. Malatya, doğuda Elazığ ve Diyarbakır, güneyde Adıyaman, batıda Kahramanmaraş, kuzeyde Sivas ve Erzincan illeri çevrilidir. Güneydoğu Torosların yüksek batı kısmını oluşturan sıradağlar, ilin güneyinde geniş yer kaplar. Bu dağ sıralarının kuzeyinde Malatya Ovası uzanır. Bu büyük ovayı Tohma Suyu ikiye böler.
Malatya İzmir’e 1185 km, İstanbul’a 1100 km ve Ankara’ya 657 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu 800.165 olarak tespit edilmiştir.
Büyükşehir olan Malatya’nın, merkez ilçeleri Battalgazi ve Yeşilyurt dahil olmak üzere Akçadağ, Hekimhan, Arguvan, Kale, Arapgir, Kuluncak, Pütürge, Darende, Yazıhan, Doğanşehir ve Doğanyol olmak üzere 13 İlçesi, 718 mahallesi bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Bulunduğu coğrafik konumun bir sonucu olarak Malatya’da karasal iklim koşulları hüküm sürmektedir. Evvel çok çetin kış ayları yaşanıyor olsa da Malatya'daki su potansiyeli sebebiyle son yıllarda inşa edilen barajlar il genelinde iklimi fazlaca yumuşatmıştır. Bölge iklim koşullarına göre oldukça ılıman bir iklim hüküm sürmektedir.
Malatya toprakları önemli bitki örtüsünden yoksundur. Eskiden il alanının önemli bir bölümü ormanlarla kaplı iken bu örtü zamanla yok olmuştur. Doğal şartlar ormanların kendi kendisini yenilemesini büyük ölçüde güçleştirdiğinden yer yer bozkırlar ortaya çıkmıştır. Malatya il topraklarının % 54’ü çayır ve mer’alarla, % 31’i ekili ve dikili arâzi ile kaplıdır. Ormanlık alanı % 10’dur. Geniş Malatya Ovası, bozkır görünümündedir. Akarsu çevreleri orman gibi uzayan kayısı (meyve) bahçeleri ile kaplıdır. Burada dünyanın en nefis kayısıları yetişir. Malatya Toroslarında en çok meşe, vâdi yamaçlarında ardıç ağaçlarına rastlanır. Platolar çayır bakımından zengindir.
4-) Ekonomi
Tarihsel süreç içerisinde "doğunun batısı batının doğusu" olarak tanımlanan Malatya, bu gün de aynı konumunu sürdürmekte olup sosyo-ekonomik yapısı nedeniyle bölgesinde önemli bir cazibe merkezi durumundadır. Malatya hızlı bir tarıma dayalı ekonomiden sanayiye dayalı ekonomiye geçiş sürecini yaşayan şehirlerden biridir. Ancak her geçen gün hızlanmakta olan bu sürece karşılık, ekonomisinde tarımın etkisi hala büyüktür. Tarım sektörünün il ekonomisi içerinde önemli yer tutmasının en önemli nedenlerinden biri Malatya'nın, kendisi ile özdeşleşen kayısının, adı konmamış başkenti oluşudur. İlin bu gün ulaştığı ekonomik gelişim düzeyinde Malatya ile özdeşleşen kayısı yetiştiriciliğinin etkisi yadsınamayacak düzeydedir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Geniş bir kara yolu bağlantısı bulunan Malatya’nın doğudan, batıdan, kuzeyden ve güneyden gelen ana karayolları üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 5 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Malatya OTOGARI: Cevat Paşa Mh. Ankara Caddesi, Maşti Malatya
Tel: +90-422) 238 47 68
2-) Demiryolu
Malatya demir yolu ağı bakımından gelişmiş bir şehirdir. Doğu ve güneydoğu ile iç ve batı Anadolu arasındaki demiryolu ulaşımında önemli bir kavşak noktasında bulunan Malatya’dan düzenli yük ve yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Ankara-Tatvan-Ankara arasında haftada 2 gün işleyen Van Gölü Ekspresi, Ankara-Kurtalan-Ankara arasında haftanın 5 günü işleyen Güney Kurtalan Ekspresi ve Elazığ-Adana-Elazığ arasında her gün işleyen Fırat Ekspresi Malatya Tren Garına uğramaktadır. Kent merkezine 3 km uzaklıkta bulunan Tren Garına özel araç veya minibüs ve belediye otobüsüyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Malatya Tren Garı: İnönü Mah. İstasyon Cad. Merkez/Malatya
Tel: 0 (422) 212 4040
3-) Havayolu
Malatya’da 1941 yılında hizmete açılan Malatya Erhaç Havaalanı bulunmaktadır. Malatya’dan düzenli olarak İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir’e uçak seferleri düzenlenmektedir. Havaalanında yurt dışı uçuşları da yapılmaktadır. Malatya Havaalanı, şehir merkezine 28 km uzaklıkta olup havaalanından kent merkezine HAVAŞ servisleri hizmet vermektedir.
Malatya Havalimanı Müdürlüğü: Aksaray Mah. Akçadağ/MALATYA
Tel: 0 422 266 00 46-47-50
Şehrin Meşhur Yönleri
Gelişmişlik ve düzen bakımından yöredeki diğer şehirlerden farklı bir profil çizen Malatya’nın en meşhur olduğu şey marka haline gelen kayısısıdır. Bu yüzden kayısı diyarı olarak da bilinmektedir. Bunun yanında eski Cumhurbaşkanlarından İsmet İnönü ve Turgut Özal’ın memleketi olmasıyla da bilinmektedir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Malatya'yı gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Bu nedenle Malatya Kuru Kayısı Pazarına uğrayıp şehrin simgesi haline gelen kaysı ve kayış kullanılarak hazırlanan birbirinden lezzetli tatlılardan satın alabilirsiniz.
Malatya halı ve kilim dokumacılığı ile ön plana çıkar; şehre özel bir şey almak isterseniz yöresel halı ve kilim dükkanları ile ön plana çıkan Esnaflar Çarşısı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca Malatya Milli Egemenlik Caddesi, Atatürk Caddesi ve İnönü Caddesinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarından da renkli ve Malatya'ya özel hediyeler alabilirsiniz.
Tarih boyunca çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış ola Malatya, tarih ve arkeoloji bakımından büyük ve eski bir kültüre sahiptir. İl turizm potansiyeli geçmişten günümüze korunarak taşınmıştır. Gerek sahip olduğu tarihî, doğal ve kültürel zenginlikleri gerekse bölgesinde bulunan önemli turistik değerler nedeniyle Malatya önemli bir gezi güzergahı olmuştur. İşte Malatya’ya gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Arslantepe Ören Yeri
Malatya’nın en önemli arkeolojik alanı olarak kabul edilen ve M.Ö.5000 yıllarından M.S.11.yy’a kadar yerleşim alanı olarak kullanılmış olan Arslantepe, M.S.5-6yy’lar arasında Roma köyü ve daha sonra Bizans Nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır. Höyükte yapılan kazılar sonucunda; M.Ö.3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray, M.Ö.3600-3500’lere ait tapınak, iki bini aşkın mühür baskısı, kaliteli metal eserler bulunmuştur. Elde edilen veriler göstermektedir ki o dönemde Arslantepe, aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkezdir. Türkiye’deki en büyük höyüklerden biri olan Arslantepe 2011 yılında açık hava müzesine dönüştürülüp ziyarete açılmıştır. Ziyaretçiler kazı alanındaki kerpiç saray ile duvar bezemeleri ve diğer kalıntıları görebilmektedir. Arslantepe’de koruma ve sergileme olanağı bulunmayan buluntular Malatya Müzesi’nde sergilenmektedir. Malatya'nın 7 km. kuzey doğusunda yer alan Arslantepe’ye özel araç veya şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Battalgazi Kale Surları
Battalgazi Kale Surlarının yapımına, Roma İmparatoru Titus Livius M.S. 79 yılında başlamış ve Bizans İmparatoru Iustianus zamanında, (530-540) bitirilmiştir. Bu eser Danişment Emirlerinden Gazi Taylı ve Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan tarafından 1181 yılında onarılmıştır. Bu kale alçak bir düzlükte yer alır ve dikdörtgene yakın beşgen bir plan düzeni gösterir. Duvarlarında kullanılan taşlar 20 metre uzunluğunda ve moloz taşlardır. Ne yazık ki bu kale günümüze harap bir halde gelmiştir. Battalgazi Belediyesi tarafından surların bir kısmı aslına uygun olarak restore edilmiştir. Evliya çelebi beş köşeli düzgün taş ile yapılmış Malatya Kalesinden ”Rakabe Kalesi” diyerek bahsetmekte, devamında ise Hz.Yunus Aleyhüsselamın Musul şehrinde iken imana getirdiği Rakabe ismindeki Kayser’in Malatya’nın suyunu ve havasını çok beğendiğinden burada kale yaptırdığını söylemektedir. il merkezinden 11 km kuzeyde bulunan surlara özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
1637 tarihinde IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış olan Kervansaray, 68x76 metre boyutunda dikdörtgen bir alan üzerine, açık avlu ve kapalı hol olarak inşa edilmiştir. Yapının mimarı Halep Mimarbaşısı Üstat Mehmet’in oğlu Üstat Ebubekir’dir. Doğu'ya giden yollar üzerinde bulunan bu kervansaray, şehrin ticari yoğunluğunu göstermesi açısından önem taşır. Ticari olduğu kadar askerî fonksiyonu da bulunan han oldukça sağlam bir temel üzerine kurulmuştur. Bir çizgi üzerinde sıralanmış dükkânların külliye halinde yer aldığı bir yapıdır. 2007-2010 arası yapılan restorasyonla ziyarete açılan kervansaray Battalgazi İlçesi Alacakapı Mahallesi’nde bulunmaktadır. Özel araç veya şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Battalgazi Ulu Cami
Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında 1224 yılında inşa edilmiş olan Ulu Cami, eski Malatya denilen Battalgazi ilçesinde muhakkak ziyaret edilmesi gereken tarih eserlerden biridir. Dört eyvanlı plan ile İran’daki büyük Selçuklu camilerinin Anadolu’daki ilk ve tek örneği olan Ulu Caminin mimarları Yakup bin Ebubekir el-Malati ve Mansur bin Yakup’tur. Tuğladan yapılmış kısımlar ilk cami şeklini, taş olanlar ise daha sonra yapılan ilaveleri gösterir. Firuze ve patlıcan moru çini mozaiklerden geometrik yıldız ve geçmeler, kemer yüzünde kalmış olan kitabe ve yine zikzak biçiminde çini mozaiklerle kaplı sütunlar caminin göz alıcı süslemeleridir. Kubbe iç yüzeyi tuğla kaplamalı muazzam bir çini süslemeye sahiptir. Kubbe etekleri ise üçgenlerin geometrik sanatı şeklinde örgü tuğlalar ile süslenmiştir. Cami ilçe merkezinde olup özel araç veya şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Yeni Cami
Halk arasında yeni anlamında Teze Cami denilen Yeni Cami, 03 Mart 1894 yılında Malatya’da meydana depremde büyük hasar gören Hacı Yusuf Taş Cami’nin yeniden yapılabilmesi için Sultan II. Abdülhamit tarafından gönderilen parayla yaptırılmıştır. Tamamen kesme taşlardan ve kare bir plan üzerine inşa edilen Yeni Caminin ana mekânın ortasında dört filayağı üzerine oturtulan kubbe yer almaktadır. Orta alan yanlara doğru yine filayaklar ve yan duvarlara bindirilen beşik tonozla örtülmüştür. Böylece pencereli olan kubbenin ağırlığı ayaklara, tonozlarla da yan duvarlara verilmiştir. Kare mekânın dört köşesi ayaklara, tonozlara ve duvarlara bindirilen dört küçük pencereli kubbe ile örtülmüştür. Ana mekânın güney duvarı tam ortada beş köşeli yarım daire şeklinde dışa doğru taşarak mihrabı yapılmıştır. Mihrap kesme taşlardan yapılmış olup dış yüzü gömme sütunlarla köşeler ayrılmıştır. Üstü yarım kubbe ile örtülmüş, güney duvarına birleştiği köşelerde karşılıklı birer pencere yapılmıştır. Son cemaat mahalli dört sütunu birbirine bağlayan kemerler ve kuzey duvarına bindirilen kasnaklı beş küçük kubbe ile örtülmüştür. Kuzey duvarının tam ortasında ana giriş kapısı yapılmış olup kapının üzerinde Arapça harflerle yazılan kitabesi yer almıştır. Cami ilçe merkezinde olup özel araç veya şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Levent Vadisi
Doğa sevenlerin uğrak mekanlarından biri olan levent Vadisi, bünyesinde barındırdığı jeolojik özelliklerle birlikte dünyadaki ilginç doğal alanlar arasında gösterilen ve neolitik çağdan kalma kalıntıların da bulunduğu 28 kilometre uzunlukta bir alana sahiptir. Yaklaşık olarak 65 milyon yıl önceye dayanan ve jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen bu doğa harikası Vadi, son derece ilginç jeolojik oluşumlar, uçurumlar ve duvar kısımlarında kaya kabartmalarının hakim olduğu yüzlerce mağarayı da içerisinde barındırmaktadır. Vadinin görünürlüğünü artırmak ve bu doğa harikasını turizm açısından bir cazibe merkezine dönüştürmek amacıyla, vadide 28 km. boyunca uzayan kayalıkların en merkezi noktasına, Malatya Valiliği tarafından düz bir kaya bloğunun üzerine seyir terası yaptırılmıştır. Doğa yürüyüşü, paraşüt, kaya tırmanışı, kampçılık ve izcilik gibi spor ve alternatif turizm faaliyetlerinin yeni rotası olma yolundaki Levent Vadisi sonbahar ve yaz aylarında tabloları aratmayan manzaralara kapı açıp, ziyaretçiler için eşsiz bir manzarada dinlenme imkânı sunarken, fotoğraf meraklıları için de vazgeçilmez yerlerden biridir. Malatya şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta bulunan vadiye özel araç ve turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7- Günpınar Şelalesi
Malatya Darende ilçesine bağlı Günpınar Köyü'nde bulunan Günpınar Şelalesinin suyu kaynağından üç kademe halinde yaklaşık 40 metre yükseklikten dökülmektedir. El değmemiş doğası, kanyonu ve bitki örtüsüyle ziyaretçilerini adeta büyüleyen Günpınar Şelalesinin sol tarafında ana dereden bağımsız gelen kaynak suyu, kış mevsiminde donarak şelaleyi adeta Pamukkale’ye dönüştürmektedir. Çevresinde yeme-içme tesislerinin de bulunduğu şelalede, suyun kaynağına doğru 1,5 kilometre kadar yürüyüş parkuru da bulunmaktadır. Darende ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Günpınar Şelalesine özel araç ve turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Tohma Çayı Kanyonu
Doğal güzellikleriyle ziyaretçileri beğenisini kazanan Tohma Çayı Kanyonu, Darende Somuncu Baba Camii ile Taş Köprü arasında kalmaktadır. Tohma Çayı’nın her iki yamacı dik kayalıklar ve sarp bir vadi biçimindedir. Kayalıklar üzerindeki doğal oyuklar ve mağara şeklindeki kısımlar dikkati çekmektedir. Jeolojik dönemlerdeki kırılmalarla oluşan, sarp kayalıklar arasından akan suyu taşıyan Tohma Çayı Kanyonu, kent yaşamının stresinden uzaklaşmak isteyen doğa tutkunlarınca mola noktası olarak görülmektedir. Malatya'nın bu eşsiz turistik merkezi, doğa tutkunlarının yanı sıra fotoğraf meraklılarını da cezbediyor. Rengarenk görüntüsüyle kartpostalları aratmayan manzaralar oluşturan kanyon, görenleri hayran bıraktırıyor. Alanda rafting, trekking, foto safari ve tırmanış gibi etkinlikler yapılmaktadır. Darende şehir merkezine yakın bir konumda bulunan Kanyona özel araç ve toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Beş Konaklar Etnoğrafya Müzesi ve Geleneksel Malatya Evleri
Saray Mahallesi Sinema Caddesi üzerinde bulunan konaklar, geleneksel Malatya konaklarının yapım özelliklerini taşırlar. Yan yana beş konaktan oluşan bu binalardan biri Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir. Sivil mimarinin güzel örneklerinden olan konaklar 1900'lü yılların başlarında inşa edilmişlerdir. Dış cephede ana yapı malzemesi olarak kerpiç kullanılmış, duvarları bağlayan hatıllar, iç doğramaları, döşemeleri, tavanları, pencereleri, kapıları, yüklükleri, merdivenleri ve sekileri de ahşaptan yapılmıştır. Demir ise sadece kapılarda, pencerelerde ve kapı üstü havalandırmada parmaklık olarak kullanılmıştır. Restorasyon çalışmaları 2009 yılında tamamlanan Beşkonaklar, çeşitli sanat ve kültür hizmetleri için kullanıma açılmıştır. Şehir merkezinde bulunan Konaklara özel araç ve toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Malatya Arkeoloji Müzesi
Malatya ve çevresinde yapılan bilimsel kazılar ve çalışmalar sonucu ortaya çıkan Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu, ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği arkeoloji Müzesi Kernek semtinde bulunmaktadır. Arslantepe Höyük, Cafer Höyük, İmamoğlu Höyük, Pirat Höyük, Köşkerbaba Höyük'te yapılan kazılardan çıkan eserler ve müze müdürlüğü tarafından yapılan kurtarma kazılarından çıkan eserler üç teşhir salonunda bulunan 32 vitrinde kronolojik ve tematik olarak sergilenmektedir. Müzede sergilenen eserlerin büyük çoğunluğunu Arslantepe buluntuları oluşturur. Şehir merkezinde bulunan Müzeye özel araç ve toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Malatya’nın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Atatürk’ün 1931 ve 1937 yıllarında Malatya’ya geldiğinde kaldığı kesme taştan yapılmış bir 19. yüzyıl Osmanlı yapısı olan Atatürk Evi Müzesini; Merkez Çavuşoğlu Mahallesinde yer alan Taşhoron Kilisesini; Malatya doğumlu devlet insanı eski başbakan VIII. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın anısını yaşatmak amacıyla açılan Turgut Özal Müzesini; Battalgazi ilçesinin Pınarbaşı mevkisinde konumlanan Turgut Özal Tabiat Parkı’nı; da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayın.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Malatya’ya hakim olan iklim koşulları ve gezilecek yerlerin niteliği dikkate alındığında Malatya için en ideal gezi dönemi yaz aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Altın sarısı kayısılarının lezzeti ile bildiğimiz Malatya’nın yöresel yemekleri geniş bir yelpazeye sahiptir. Özellikle bulgurun başrolde oynadığı lezzetleri dillere destandır. Bu nedenle yolunuz Malatya’ya düştüğünde Malatya yöresinin en güzel çorbalarından olan Analı-Kızlı Çorbasını; tereyağ, kıyma ve bulgurun mükemmel uyumundan ortay çıkan Gırık Yemeğini
Lahana, pilavlık bulgur ve aynı oranda kıyma ile hazırlanan Lahana Köftesini; bulgurlu köfte de denilen ve sofrada olmazsa olmaz Malatya yemeklerinden biri olan Banık Köftesini ;
Bulgurla yapılan lezzetlerden biri olan Sıkma Köfteyi; Malatya’nın kara nohutundan yapılan dertlere deva Kara Çorbayı ;
kuşbaşı etle beraber yapılan Malatya Kömbesini; kavrulmuş kayısıların, soğan ve kavurmalarla inanılmaz bir lezzete dönüştüğü Kayısılı Kavurmayı;
Normal dolmalıklardan farklı olarak kiraz yapraklarına sarılarak yapılan ve içerisine erik ekşisi de katılan Kiraz Yaprağı Sarmasını mutlaka denemelisiniz. Malatya sofranızda kurutulmuş kayısıdan hazırlanan hafif ve oldukça lezzetli Kayısı Tatlısına ve içecek olarak da süzme ve normal yoğurdun aynı anda çırpılmasıyla ve içine özel yasemin biberlerinin eklenmesiyle hazırlanan Acılı Ayrana yer verin.
Kayısı diyarı Malatya’ya gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Gelişmiş şehir merkezi ve kültürel öneme sahip yapılarıyla her yıl çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Malatya’da konaklamak için her bütçeye uygun kaliteli otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Malatya ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Malatya Merkez Öğretmenevi: İnönü Caddesi. Malatya
Tel: (422) 326 15 43 – 326 15 44
Malatya Polisevi: Sıtma Pınarı Mevkii. İnönü Caddesi. No:172. Malatya
Tel: (422) 212 85 32
Malataya TCDD Misafirhanesi: İnönü Mah., İstasyon Cd. No:1, 44070 Malatya
Tel: 0( 422) 212 48 00
Malatya İnönü Üniversitesi Konuk Evi : İnönü Ünv Kampüsü. 44000 Malatya
Tel: 0(422) 341 00 10
Karayolları 81. Şubesi Şefliği: Zafer Mah. Mehmet Buyruk Cd. No:45, 44300 Malatya
Tel: 0(422) 371 42 23
Malatya Devlet Su İşleri Misafirhanesi: Topsöğüt Mah. Malatya Cd. 2/9, Malatya
Tel: 0(422) 323 83 15
İl Sağlık Müdürlüğü Sosyal Tesisleri: Yukarı Çöşnük Mah. Mehmet Buyruk Cad. Malatya
Tel: (0422) 371 03 02
Malatya zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde bir çok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Malatya Uluslararası Film Festivali :
Malatya Uluslararası Film Festivali her yıl Kasım ayında Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile düzenlenmektedir. Festival kapsamında yerli ve yabancı film gösterileri ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri Ve Kayısı Festivali :
Malatya Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali her yıl Temmuz ayında Mişmişpark Fuar alanında gerçekleştirilmektedir. Festival kapsamında şehrin sembolü olan kayısı üzerine yarışmalar, konserler ve halk oyunları ekipleri gösteriler düzenlenmektedir.
Uluslararası Kervansaray Buluşması:
Battalgazi Belediyesi tarafından organize edilen Uluslararası Kervansaray Buluşması Melita'dan Battalgazi'ye Tarih-Arkeoloji-Kültür Sanat Günleri" her yıl Eylül ayında gerçekleşmektedir. Kendi haline terk edilmiş tarihi ve kültürel mirasımızın ayağa kaldırılması konusunda kamu ve sivil toplum kuruluşlarının dikkatini çekmek amacıyla düzenlenen etkinlik kapsamında çeşitli kültürel ve sportif etkinlikler düzenlenmektedir.
Yeşilyurt Kiraz-Kültür Ve Spor Şenliği
Yeşilyurt Kaymakamlığı ve Yeşilyurt Belediyesi ve İstanbul Yeşilyurtlular Derneğinin ortaklaşa organize ettiği Festival her yıl Haziran ayında gerçekleşmektedir. İlçenin kirazı ve kültürünü tanıtma amacıyla gerçekleştirilen Festival kapsamında en iyi kiraz ve bahçe yarışması , halk konserleri ve çeşitli gösterilen yapılmaktadır.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Malatya’da, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada MalatyaPark, isimli alışveriş merkezi, Malatya’ya gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında Malatya’da tarihi dokusuyla hizmet veren Şire Pazarı, Esnaflar Çarşısı ve Bakırcılar Çarşısı’ndan da alışveriş yapabilirsiniz.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Malatya’da sosyal ve kültürel yaşamı da hareketlidir. Malatya Kültür Merkezi ve Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekanlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Malatya Devlet Tiyatrosu, yıl boyunca Malatya DT Sahnesinde önemli gösterilere imza atmaktadır. Aynı şekilde Malatya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu da yıl içinde tiyatro gösterilerine imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Malatya Devlet Tiyatrosu: İnönü Mah., Buhara Blv. İstasyon Virajı Sabancı Kültür Sitesi No:252, 44070 Yeşilyurt/Malatya
Tel: (0422) 212 01 74
Malatya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu: İnönü Mah. İnönü Cad No:182 Yeşilyurt/Malatya
Tel: 0422 377 19 89
3-) Üniversite
Malatya’da 1975 yılında kurulmuş olan İnönü Üniversitesi ve 2018 yılında kurulmuş olan Turgut Özal Üniversitesi bulunmaktadır. İnönü Üniversitenin mevcut halde, 14 fakülte, 1’i devlet konservatuvarı olmak üzere 2 yüksekokulu, 4 meslek yüksekokulu, 6 enstitü, 1 teknokent, Turgut Özal Tıp Merkezinin de aralarında bulunduğu 24 araştırma ve uygulama merkeziyle yaklaşık 41000 öğrenciye eğitim ve öğretim hizmeti vermektedir. Şehir merkezine 10 km mesafede bulunan üniversite kampüsüne ulaşım belediye araçlarıyla sağlanmaktadır.
Turgut Özal Üniversitesi 6 fakülte, 2 yüksekokul, 1 enstitü, 9 meslek yüksekokulu olmak üzere 18 akademik birimi ile Kayısı ve Ürün Geliştirme, Atçılık ve Atlı Sporları, Arı ve Arı Ürünleri Geliştirme, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Sürekli Eğitim, Uzaktan Eğitim, Hayat Boyu Öğrenme, Türkçe Öğretimi ve Kadın ve Aile Çalışmaları olmak üzere 10 ayrı Uygulama ve Araştırma Merkezlerine ilave olarak il merkezinde, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde, Arapgir, Akçadağ, Darende, Doğanyol, Hekimhan ve Kale olmak üzere 8 ayrı yerleşkede eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.
Üniversitenin merkez yerleşkesine belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanmaktadır.
İnönü Üniversitesi: Malatya Elazığ Yolu 10.KM No:44210 Battalgazi/Malatya
Tel: +90 422 377 30 00
Web: http://www.inonu.edu.tr/tr/
Turgut Özal Üniversitesi : Alacakapı Mah. Kırkgöz Cad. No:70 Battalgazi / Malatya
Tel: 0422 846 12 55
Web: https://ozal.edu.tr/
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 6 sı il merkezinde 1 tanesi ilçelerde bulunan toplam 7 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Arapgir Yurdu: Yukarı Yenice Mah. Malatya Cad. No:3 Arapgir/ Malatya
Tel: 04228112425
Somuncu Baba Öğrenci Yurdu: Mahallesi Buhara Bulvarı Ertuğrul Sokak No:5/2 Yeşilyurt / Malatya
Tel: 0(422) 211-2415, 0(422) 211-2415
Malatya-Hacı Hafize Özal Kız Öğrenci Yurdu: Bulgurlu Mh. Köşküm Sokak. No:6/5 Battalgazi/Malatya
Tel: 0(422) 341-05-08
Battalgazi Öğrenci Yurdu: Bulgurlu Mh. Kanyon Cd. No:39/5 Battalgazi /Malatya
Tel : 0(422) 311-11-45
Eşref Bitlis Öğrenci Yurdu: Bulgurlu Mh. Maksan Karşısı Battalgazi / Malatya
Tel: 0(422) 502-0994
Malatya Kız Yurdu: Bulgurlu Mah. Köşküm Sok. No:6/6 Battalgazi/Malatya
Tel: 0(422) 341-01-67, 0(422) 341-07-18, 0(422) 341-07-19
Beydağı Öğrenci Yurdu: Orduzu Mah. Kanyon Cad. Elazığ Yolu 1. Km No:28 Battalgazi/Malatya
Tel: 0(422) 371-16-71
4-) Kütüphane
Malatya ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Üniversitesi Merkez Kütüphaneleri bulunmaktadır.
Malatya İl Halk Kütüphanesi: Kernek Mah. Beşkonaklar Cad. No:13 Battalgazi/Malatya
Tel: (422) 323-9321
Malatya Sabancı Kültür Sitesi Halk Kütüphanesi: İstasyon Virajı Sabancı Kültür Merkezi Yeşilyurt/Malatya
Tel: (422) 212-2822
Sadreddin Konevi Halk Kütüphanesi: Özalper Mah.İstasyon Virajı Kongre ve Kültür Merkezi Yeşilyurt/Malatya
Tel: (422) 323-2942
İnönü Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: inönü Üniversitesi Kütüphane ve Dok.Dai.Bşk.lığı 44280/ Battalgazi/MALATYA
Tel: 0 422 341 00 55
Turgut Özal Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Alacakapı Mahallesi Kırkgöz Caddesi No:70 P.K. 44210 Battalgazi / MALATYA
Tel: 0422 846 12 55 – 0422 846 12 65
Malatya Valiliği
İstiklal Mahallesi Valilik Sokak No:1 Battalgazi/MALATYA
0422 324 22 66
Malatya Büyükşehir Belediyesi
İnönü Mah. İnönü Cad. No:182 Battalgazi/Malatya
0422 377 10 00
Malatya İl Emniyet Müdürlüğü
İnönü Mh., Istasyon cad, Yeşilyurt/Malatya
0422 212 55 00
Malatya İl Jandarma Komutanlığı
Çamurlu mah. Kanyon cd. No:60 Batalgazi/Malatya
0422 341 03 10
https://malatya.jandarma.gov.tr/
Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Şehit Hamit Fendoğlu Caddesi Battalgazi/Malatya
0422 280 4549
Malatya İl Sağlık Müdürlüğü
İzzetiye Mh. İnönü Cd. No:5/1 Battalgazi / Malatya
0422 321 12 02
https://malatyaism.saglik.gov.tr/
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Özalper Mah. Turgut Özal Bulvarı No:4 Malatya
444 56 34