1-) Tarihi Doku
Manisa, Türkiye'nin Ege Bölgesi'ndeki pek çok il gibi bölgenin köklü geçmişinin ve gelip geçmiş pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış tarihi birikimin izlerini taşır. Özellikle yöre hakkında, Antik çağ uygarlıklarına ait oldukça fazla kalıntı ve bilgi günümüze ulaşmıştır. Manisa dağı eteğinden Gediz ovasına bakan şehir, sırasıyla Hititler, Frigler, Yunanlılar, Lidyalılar, İranlılar, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlıların hâkimiyetinde kalmıştır. Manisa, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Saruhan Sancağı olarak idare yapısı içinde yer almış, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Saruhan ili olarak teşkil edilmiş olup, müteakiben 1927 yılında isim değişikliği yapılarak Manisa adını almıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Ege Bölgesi’nin asıl Ege bölümünde yer alan Manisa; kuzeyde Balıkesir, kuzeydoğuda Kütahya, doğuda Uşak, güneydoğuda Denizli, güneyde Aydın ve İzmir, batıda ise İzmir ili ile çevrilidir. Manisa’da arazinin ana çizgilerini, doğu-batı doğrultusunda uzanan ve kuzey-güney ve güneydoğu- kuzeybatı doğrultularına çatallanan oluk şekilli çukurlar oluşturmaktadır. Dağlık ve sarp alanlar ilin doğu, güney ve kuzeyinde bulunmaktadır: batıya gidildikçe yükseltisi azalan dağlar, dere ve çaylarla kesilmektedir.
Manisa, İzmir’e 40 km, İstanbul’a 427 km ve Ankara’ya 563 km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Manisa’nın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu 1.440.611 olarak tespit edilmiştir. Manisa’nın merkez ilçeleri Şehzadeler ve Yunusemre ile birlikte Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma ve Turgutlu, olmak üzere 17 İlçesi ve 1089 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Manisa’da Akdeniz iklimi ile beraber İç Anadolu’nun karasal iklim özellikleri hakimdir. Ovalar ve ovaları çevreleyen vadilerde karasal nitelikli Akdeniz iklimi görülürken, yüksek dağlık bölgeler ve platolar ile kuzey ve kuzeydoğusundaki dağlar ve platolarda İç Anadolu’nun karasal nitelikli ikliminin etkileri görülür. Yaz aylarında sıcaklık yükselirken yağışlar kış aylarında yoğunlaşır.
Manisa’nın toprak, iklim ve çevre şartlarındaki farklılık bitki örtüsüne de yansır. Dağ kütlelerinin deniz etkisini kesmesi, Akdeniz iklimi ve karasal iklim bitki türlerinin iç içe bulunmasına neden olmaktadır. Manisa il topraklarının %46’sı orman ve makilerle kaplıdır. Geniş bir alanı kaplayan makiler dağların kuzey ve batı yamaçlarında yer alır. İl topraklarının %39.1’i ekili ve dikili arazi, %6.6’sı çayır ve meralardan, %8’i tarıma elverişsiz alanlardan oluşur.
4-) Ekonomi
Türkiye’nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Manisa’nın ekonomisi tarım ve sanayiye dayanmaktadır. Şehirde gayri safı hâsılanın % 35’i tarımdan, % 30’u sanayiden elde edilmektedir. Faal nüfusun % 75’i tarım ve ormancılıkla uğraşırken % 10’u sanayi sektöründe çalışmaktadır. Manisa sanayi bakımından ileri, madencilikte zengin, tarımda ise Türkiye’de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren bir ildir. Tarımda zirveye çıkan Manisa, sanayi ve turizmde de zirveye doğru tırmanmaktadır. Manisa’da küçük, orta ve büyük ölçekli sanayi tesisleri bulunmaktadır. Yüksek katma değerli elektronik sektörü çok gelişmiş durumdadır. Bu sektörde, televizyon ve bilgisayar üretimi ile bunların yazılımı yapılmaktadır. Ayrıca bu sektörün yan sanayi kolları gelişmiştir. Elektronik sektörünü, beyaz eşya sektörü takip etmektedir. Manisa ilinin gelişmiş bir otomotiv yan sanayisi bulunmaktadır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Ulaşım imkânları çok zengin olan Manisa, İzmir’i; Ege, Akdeniz kıyıları ile İstanbul, Ankara, İç Anadolu’ya bağlayan karayolları Manisa’dan geçer. İzmir- İstanbul karayolu, Kum Çayı vadisi boyunca güneybatı-kuzeydoğu istikameti boyunca Manisa yerleşim merkezi ile Kenan Evren Sanayi Sitesi boyunca şehrin kenarından geçer. İzmir-Ankara E 23 Karayolu il sınırları içinden doğu-batı yönünde Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Kula ilçelerinden geçer. Ayrıca Alaşehir-Sarıgöl ilçeleri bağlantısı ile Denizli’ye, Salihli-Demirci karayolu ile Kütahya’ya, Akhisar-Bergama, Manisa, Menemen bağlantılarıyla Çanakkale illerine ulaşılmaktadır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezinde bulunan Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Manisa Otogar: Arda Mh. Mimar Sinan Bulv. Merkez/Manisa
Tel: 0 (236) 231 15 04
2-) Demiryolu
Manisa demiryolu ağının kavşak noktalarından biridir. Bandırma-Balıkesir istikâmetinden ve Eskişehir-Uşak istikâmetinden gelen demiryolu hattı Manisa’da birleşir ve tek hat olarak İzmir’e bağlanır. Günlük olarak Manisa’dan Ankara’ya geçen Mavi Tren İzmir Ekspresi, Eskişehir’e Ege Ekspresi, Bandırma’ya Marmara Ekspresi ve Uşak’a Uşak Ekspres seferleri bulunmaktadır. Ayrıca Diyarbakır’a kadar giden posta treni de Manisa’dan geçmektedir. Şehir merkezinin 1 km kuzeyinde bulunan Manisa Tren Garına Atatürk Bulvarı boyunca yürüyerek ulaşmak mümkündür.
Manisa Tren Garı: 2.Anafartalar Mah. İstasyon Cad. 1713 Sok. Şehzadeler/Manisa
Tel: 0236 231 16 96
3-) Havayolu
Manisa’da havaalanı bulunmamaktadır. En yakın havaalanı 65 km mesafedeki İzmir Adnan Menderes Havaalanıdır. HAVAŞ ile Adnan Menderes Havalimanı’ndan Manisa’ya gitmeniz mümkündür.
Şehrin Meşhur Yönleri
Paranın ilk kullanıldığı ve Osmanlı İmparatorluğunu bir cihan devleti yapan padişahların şehzadeliğini geçirdiği yer olması nedeniyle ”Şehzadeler Şehri” olarak bilinen Manisa aynı zamanda dünyada tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen yeridir. Aynı şekilde Manisa kuru üzüm, tütün, tavuk ve sofralık zeytin üretiminde Türkiye birincisidir. Manisa’nın markası haline gelen onunla özdeşleşen bir diğer şey de Manisa mesir Macunudur. Manisa yüzyıllardır süren Uluslararası Mesir Şenlikleri ve müzesi ile kültürel mirasın yaşatıldığı şehirdir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Manisa yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. En meşhur yöresel ürünü elbette şehrin simgesi haline gelen 41 çeşit baharattan yapılan, hastalığa şifasıyla ve enerji vermesiyle bilinen Mesir Macunudur.
İçerisinde 11 çeşit baharatla yapılan Sultan Çayını da almayı unutmayın. Bunların yanı sıra Yunt Dağı, Kula, Gördes ve Demirci halıları ile ün yapmış Manisa'da, geleneksel el dokuması halılar, altın ve gümüş takılar, pamuklu iç ve dış giyim eşyaları ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören eşyalardır.
Ege’nin tarih kokan bu şehri, tarihte ilk parayı basan Lidyalıların başkenti Sardes Antik Kenti’ni bağrında yaşatan ve Hititler, Frigler, Yunanlar, İranlılar, Romalılar, Bizanslılar gibi, pek çok medeniyetine ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı döneminde 16 şehzadenin sancak beyliği yaptığı şehzadeler şehri Manisa Ege bölgesinde gezilmesi gereken önemli noktalardan biridir. İşte Manisa’da muhakkak ziyaret etmeniz gereken tarihi ve doğal mekanlar:
1-) Sardes Antik Kenti
Batı Anadolu’yu hakimiyeti altına almış olan Demir Çağı Lidya Krallığının başkenti olan Sardes Antik Kenti, sikkenin doğum yeri ve adı hayal bile edilemeyecek zenginlikle özdeşleşen Krezüs’ün (Karun) da vatanıdır. Sardes, antik dünyanın önde gelen şehirleri arasında yer almaktaydı. Şehir, kent planlaması konusunda emsalsiz olup, Mezopotamya dışındaki en büyük savunma duvarı ile çevrelenmiştir. Günümüze kadar koruna gelmiş olan dünyanın belki de en görkemli İon düzeni tapınaklarından birine ev sahipliği yapan antik kent, korunmuş Roma yapıları içerisinde anıtsal bir hamam-gymnasium kompleksi ve antik dünyanın en büyük havrasına sahiptir. Lidyalıların başkenti ve tek şehri olan Sardes’ten başka hiçbir şehir ortadan kalkmış bu uygarlıkla doğrudan bağlantılı değildir. Kentin diğer öne çıkan özelliği ise, İran’daki Susa Şehri’nden başlayan Antik Çağ’ın 2.400 km uzunluğundaki ünlü Kral Yolu’nun Sardes’te bitmesidir. Tüm bunlara ek olarak, kentin mükemmel kanalizasyon sisteminin, Antik Çağ’ın ünlü matematikçisi Thales tarafından günümüzden yaklaşık 2600 yıl önce M.Ö. 660’larda yapılmış olması ilgi çekicidir. Manisa’ya 65 km uzaklığında bulunan Salihli İlçesi, Sart Beldesi sınırları içinde yer alan Sardes Antik Kentine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Manisa Kalesi
Manisa kent merkezinin hemen güneyinde yükselen Sipil Dağı (Manisa Dağı)’nın kuzey yamacında kalıntıları görülen Manisa Kalesi’nin ne zaman ve kimler tarafından yapılmış olduğu bilinmese de, 13. yüzyıl başlarına tarihlenebilir. Kale Bizans mimarisinin genel özelliği olan tuğla hatıllı moloz taş örgü tekniği ile yapılmıştır. Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlılar döneminde kale tamir edilmiş ise de 15. yüzyılda surlar çok fazla tahrip olduğundan önemi kalmamış, yerleşme sur dışına çıkmış, kent dini yapılar çevresinde yayılmaya başlamıştır. Dış kalenin içinde kalıntıları bulunan Hacet Mescidi Saruhan Bey tarafından yapılmıştır. İl merkezine yakın konumda bulunan Kaleye özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Muradiye Cami ve Külliyesi
Projesi Mimar Sinan’a ait olan ve III.Murat adına 1583-1592 yılları arasında yaptırılan külliye cami, medrese, imarethane ve dükkanlardan oluşmaktadır. Külliyenin en gösterişli bölümünü oluşturan kesme taştan yapılmış ters T planlı cami, klasik Osmanlı mimarisinin en zarif örneklerinden biridir. Mihrap duvarı İznik çinileriyle kaplıdır. Mermer minber çok değerli bir sanat eseridir. Medrese, klasik Osmanlı medrese plan ve şekline bağlı kalınarak yapılmıştır. Muradiye Camisinin sağlamlığını ve depremde zarar görüp görmediğini gösteren terazi taşları 433 yıldır sapasağlam durmaktadır. Medrese ile cami arasındaki avluda yer alan kütüphane 1812 yılında Karaosmanoğulları’ndan Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi hizmet binası olarak kullanılmaktadır. Medrese ve imarethane bölümleri günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Şehir merkezinde yürüme mesafesinde bulunan Camiye toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) İvaz Paşa Camii
1484 yılında İvaz Paşa tarafından Karaköy semtinde yaptırılmış olan Cami, bir büyük kubbeyle örtülü ve tek minarelidir. Son cemaat yeri ise beş yuvarlak sütun üzerine oturan dört kubbe ile örtülüdür. İnşaatında kesme taş ve tuğla kullanılan caminin tuğla işçiliği önemlidir. İvaz Paşa Camii plan bakımından, 1438-1447 arasında yapılan Edirne’deki Üç Şerefeli Cami’nin küçük bir örneğidir. Caminin son cemaat yerinin doğusunda yer alan mezar ise İvaz Paşa’ya aittir. Gerek Evliya Çelebi tarafından gerekse halk arasında Çaybaşı Camii olarak adlandırılan İvaz Paşa Camisi şehir merkezinde olup özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Manisa Müzesi
Muradiye Külliyesinde hizmet veren Manisa Müzesi, Manisa gezilerinin mutlak uğrak mekanlarından biridir. Yörede bulunan eserler önceleri Muradiye Külliyesi’nin medrese bölümünde depolanmaya başlanmış ancak zamanla eserlerin çoğalması sebebiyle medrese bölümü dönemin yerel yöneticilerinin girişimleriyle 29 Ekim 1937 tarihinde müze olarak açılmıştır. Medrese bölümü de yetersiz kalınca 1972 yılındaki restorasyon çalışmalarından sonra yapılan düzenlemeyle, imarethane bölümü arkeolojik eserlere, medrese bölümü ise etnografik eserlere ayrılmıştır. Batı Anadolu’nun çeşitli yerlerinden toplanan arkeoloji bölümündeki eserler, yöredeki eski uygarlıkların kültür ve yaşam özellikleri hakkında fikir vermeleri açısından büyük önem arz etmektedir. Müzenin diğer bir önemli özelliği, Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes Örenyeri’nde 1958 yılından beri sürdürülen kazılarda bulunan eserlerin burada sergilenmesidir. Arkeoloji bölümünde bronz çağdan Bizans dönemi sonuna kadar lahitler, mezar taşları, mozaikler, toprak kaplar, heykeller, büstler, cam ve fildişi objeler sergilenmektedir. Şehir merkezinde bulunan Müzeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Spil Dağı Milli Parkı
1969 yılında milli park ilan edilen Spil Dağı Milli Parkı jeolojik, morfolojik, arkeolojik ve mitolojik özelliklerinin yanı sıra, dağcılık sporuna uygun ve önemli bir rekreasyon alanıdır. Mitolojide Kybele, Niobe, Tantalos ve Pandereos ile ilgili öykülerde adı geçen Spil Dağı’nın eteklerinde Tantal Kalesi kalıntıları, bereket tanrıçası Kybele’nin rölyefi, Niobe Ağlayan Kaya ve Bizans Dönemi’nden kalma Magnesia Kalesi’nin kalıntıları yer almaktadırlar. Dağın en ünlü bitkisi kümeler halinde yetişen Spil ya da Manisa Lalesi adıyla anılan lalelerdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’a götürülmüş ve bir döneme adını vermiştir. Panoramik yönden çeşitlilik arz eden Spil Dağı’nın değişik yerlerinden Manisa’nın kuşbakışı manzarasını, İzmir Körfezi’ni ve Yunt Dağları ile Aliağa Körfezi’ni görmek mümkündür. 1250 metre yükseklikteki At Alanı Yaylası, Milli Park'ın gelişim bölgesi olarak planlanmıştır. Burada günübirlik kullanım amacıyla kamp alanı, piknik tesisleri, spor, oyun alanları, iki tane kır gazinosu, iki restoran ile 124 yatak kapasiteli dağ evleri personeliyle hizmet vermektedir. Manisa kent merkezinden 1250 metre yükseklikteki At Alanı Yaylası’na özel araç veya turlarla 24 kilometre tutan asfalt yolu kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Kurşunlu Kaplıcaları
Binlerce yıldır şifa dağıtan Kurşunlu Kaplıcaları Bozdağ eteklerinde doğal bir vadi içerisinde tarihi Sardes Antik Kenti’nin hemen yakınında Kurşunlu deresinin kenarında bulunmaktadır. Salihli Belediyesi tarafından işletilen Kurşunlu Kaplıcaları, içerisinde barındırdığı kalsiyum sülfat, bikarbonat, sülfat ve hidrojen sülfür gibi mineraller sayesinde başta romatizma hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığa şifa oluyor. Fokurdayıp kaynayan suların duman duman tüttüğü bir dere içinde bulunan Kurşunlu Kaplıcaları adeta bir doğa harikası görünümü ile gelenleri büyüleyen bir güzelliğe sahiptir. Şelaleden akan suyun çıkardığı seslerin mistik bir havaya büründüğü Kurşunlu Kaplıcaları, şifa veren termal suyu, kuşların cıvıltıları ve büyülü atmosferiyle doğal bir tedavi sunuyor. Salihli merkeze 6 km, Manisa'ya ise 65 km mesafede bulunan Kurşunlu Kaplıcalarına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Kula Peri Bacaları
Volkanik özellikli jeolojik yapıya sahip olan Kula’da Burgaz mevkiinde Gediz Nehri’nin üst kısmında ısı değişiklikleri, yağmur, rüzgar ve erozyon etkisiyle oluşmuş, peri bacaları görünümlü doğal oluşumlar bulunmaktadır. Ege’nin peri bacaları olarak bilinen Kula peri bacaları, değişik bir atmosferle sizi adeta bambaşka bir dünyaya götürüyor. Gediz Vadisi içinde, pastel tonlarda görkemli bir peyzaj oluşturur. Fotoğrafçıların uğrak mekanlarından biri olan peri bacalarında kamp imkanı da bulunmaktadır. Kula’ya 16 km uzaklıkta yer alan Burgaz Köyü yakınında bulunan Peri Bacalarına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Yeni Han
Kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte Karaosmanoğulları tarafından 1825 -1830’larda yaptırıldığı tahmin edilen Yeni Han orta avlulu ve iki katlıdır. Güney, doğu ve batı cephelerine bitişik dükkanlar bulunmaktadır. Han doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Alt kat odaları avluya, üst kat odaları revaklara açılır. Güney cephede girişi bulunmamaktadır. Alt katta yer alan dükkanlar bir duvarla ikiye bölünmüştür. Üst katta, kuzey cephede sekiz, doğu, batı ve güney cephelerde yedi, birer de köşede olmak üzere toplam 33 dükkan yer almaktadır. Odaların bir kaçı hariç, tamamında ocak bulunmaktadır. 2004 yılında tamamlanan restorasyon sonrası Yeni Han alışveriş ve kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. Şehir merkezinde bulunan Yeni Hana özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Mevlevihane
Saruhan Bey’in torunu İshak Çelebi tarafından 1368-1369 yıllarında yaptırılmış olan Mevlevihane, yine İshak Çelebi’nin 1366-1379 yıllarında yaptırdığı Ulu Cami Külliyesi’nin bir bölümünü oluşturmuştur. Bununla beraber Mevlevihane külliyenin biraz uzağında bulunmaktadır. Manisa Mevlevihanesi küçük bir tepe üzerine kesme ve moloz taş ile yer yer de yatay tuğlalardan yararlanılarak dikdörtgen planlı, 27.60x20.25 m. ölçüsünde yapılmıştır. Spil dağı eteğinde bulunan Mevlevihane, Saruhanoğulları’na ait en eski eserlerden biridir. Yapının köşelerinde kesme taşa, kemer ve tonozlarda tuğlaya, ana duvarlarda ise yığma moloz taş ile tuğlaya yer verilmiştir. Manisa’da Mevlevi kültürünün yerleşmesi sonucunda, Şer’i sicillerden öğrenildiğine göre Osmanlı döneminde de Mevlevihane işlevini sürdürmüş,1664, l665,1681 ve1694 yıllarında onarılmıştır. Şehir merkezinde bulunan Mevlevihaneye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Manisa’nın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra 1488 yılında II.Beyazid’ın eşi Hüsnüşah Sultan tarafından yaptırılan Hatuniye Camii ve Külliyesini; Klasik Osmanlı Külliye Mimarisinin görkemli bir örneği olan Sultan Camisini; Saruhanoğulları Beyliği’nin en önemli yapılarından olan Ulu Camiyi; Manisa Alaşehir ilçesinde bulunan Pergamon krallarından II. Attalos Philadelphos tarafından kurulan Philadelphia Antik Kentini; Manisa’nın Yunus Emre ilçesinin Yunt Dağı Köseler Mahallesi yakınında bulunan Aigai Antik Kentini; tarihi erken bronz çağına kadar inen ve dokumacılık merkezi olduğu anlaşılan Akhisar İlçesindeki Antik Thyateira Kenti'ni de gezilecek yerler listesine koymayı unutmayın.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Manisa ve yöresi yaz aylarında aşırı sıcak olduğundan ideal gezi dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
hamur ve kıyma ikilisinin mantıya dönüştüğü Alaşehir Kapamasını; meşe odununda pişirilen Salihli Odun Köftesini;
sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli olan Börülce Taratorunu; sevilen yemeklerinden biri olan Kulak Çorbasını ;
odun ateşinde saatlerce pişen Kula Güvecini; Manisa’da çok yaygın olarak yapılan bir balkabağı yemeği olan Sinkontayı; Manisa’nın yaratıcı yöresel yemeklerinden olan Mantar Tatlısını ;
zahmetli hazırlanışının sonunda enfes bir lezzete dönüşen Bohça Kebabını denemeyi ve üzerine de Manisa’nın meşhur Cilveli Kahvesini içmeyi ihmal etmeyin.
Şehzadeler şehri olarak tanınan, kültürel ve doğal dokusuyla geçmişten bugüne hep ilgi çekici bulunan, tadına doyulmayan zengin yöresel lezzetleriyle adından söz ettiren Manisa, Egenin cazip gezi güzergahlarından biri olduğu için yoğun ziyaret edilen şehirlerden biridir. Manisa merkez ve ilçelerinde yıldızlı, yıldızsız tesisler (otel, apart, pansiyon) mevcuttur. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Manisa ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Manisa Merkez Öğretmenevi: Peker Mahallesi. 1713 Sokak. No:92. Manisa
Tel: (0236) 231 18 43
Manisa Polisevi: Mimar Sinan Bulvarı. Yunus Emre/ Manisa
Tel: (0236) 250 03 55
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Misafirhanesi/Konukevi : Ahmet Bedevi Mahallesi Halil Erdoğan Caddesi No: 26 Şehzadeler/Manisa
Tel: 0(236) 201 11 07
Türkiye Diyanet Vakfı Manisa Misafirhanesi :Güzelyurt Mahallesi İngolstadt Bulvarı No: 16 A.Yunus Emre/Manisa
Tel: 0236 233 13 43 – 0532 686 19 23
Yunusemre Belediyesi Misafirhanesi : Yeni Mahalle Mah. Merkez/Manisa
Tel: 0533 437 95 85
Manisa Vergi Dairesi Misafirhanesi: Ayni Ali Mah. 3316 Sok. 22 Yunusemre/Manisa
Tel: 0(236) 231 46 43
Manisa zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde bir çok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Uluslararası Mesir Macunu Festivali :
Manisa Valiliği, Manisa Belediye Başkanlığı ve Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği tarafından organize edilen ve her yıl Nevruz haftasında (21-24 Mart) kutlanan Mesir Macunu Festivali, Manisa’da yaklaşık 400 yıldır devam etmektedir. Manisa’da festival için gelen yerli ve yabancı misafirlere yönelik hazırlıklar yapılır ve ülkemizin konukseverlik geleneğinin bir örneği olarak mesir macununun gelen yabancı misafirlere ve komşu illere dağıtılmasına özen gösterilir. Festivalin gerçekleştirildiği mekân, yüzyıllardır festivale ilişkin geleneksel bilgi ve becerilerin aktarıldığı ve sürdürüldüğü ortam olan Sultan Cami ve Külliyesi’dir. Mesir Macunu Festivali 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne ülkemiz adına kaydettirilmiştir.
Manisa Çiçek Festivali:
Manisa’da Çiçek Festivali, her yıl Mayıs ayında Fuar Merkezi’nde düzenlenmektedir. Türkiye’nin dört bir yanından getirilen binlerce çiçek, fide ve fidan görücüye çıkmaktadır.
Manisa Geleneksel Hamsi Festivali:
Manisa Trabzonlular Derneği tarafından organize edilen Hamsi Festivali her yıl Aralık ayında düzenlenmektedir. Festival kapsamında katılımcılara hamsi ve karalahana çorbası ikram edilmektedir.
Manisa Bisiklet Festivali:
Manisa’nın çeşitli rotalarında gerçekleştirilen Manisa Bisiklet Festivali her yıl Nisan ayında Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilmektedir. Manisa’yı keşfetmek isteyen bisiklet severler her yıl farklı bir rotada bu festivalde buluşmaktadır.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Manisa’da, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Forum Magnesia alışveriş merkezi, Manisa’ya gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardan biridir. Bunun yanında 500 yıllık tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni ve etrafındaki yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlar alışveriş için ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Manisa’da sosyal ve kültürel yaşamı da hareketlidir. Manisa Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekanlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca Manisa Kültür Merkezi Lale Salonunda önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Manisa Belediyesi Şehir Tiyatrosu : Yarhasanlar Mah. 1706. Sk. No:13 Manisa
Tel: 0539 450 27 83
3-) Üniversite
Manisa’da 1992 yılında kurulmuş olan Celal Bayar Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite mevcut halde, 15 fakültesi, 2 yüksekokulu, 15 meslek yüksekokulu, 3 enstitüsü, 28 araştırma merkezi ve 1 araştırma uygulama hastanesi ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nin birimleri farklı yerlerdeki kampüslerde bulunmaktadır. Bütün bu kampüslere ulaşan şehir içi halk otobüsleri ve dolmuşlar mevcuttur.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi: Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi 45140 – Yunusemre/Manisa
Tel: (236) 201 10 00
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 5 tanesi il merkezinde 12 tanesi ilçelerde bulunan toplam 17 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
4-) Kütüphane
Manisa ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Manisa Celal Bayar Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
İl Halk Kütüphane Müdürlüğü : 1. Anafartalar Mh. Cumhuriyet Cd. No:28 Manisa
Tel : 0236. 231 15 70
Şehzadeler Dr. İbrahim Türek İlçe Halk Kütüphanesi: Nişancıpaşa Mahallesi Borsa Cad. No:27 Şehzadeler / Manisa
Tel: 0 (236) 238 7114
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanlığı Şehit Prof. Dr. İlhan VARANK Yerleşkesi Muradiye/MANİSA
Tel: 0 (236) 201 28 50
Manisa Valiliği
1. Anafartalar Mahallesi, Mustafa Kemal Bulvarı, No:1 Manisa
0236 231 37 27
Manisa Büyükşehir Belediyesi
Merkezefendi Mah. 3819 Sokak No: 80 Yunusemre/ Manisa
0236 231 45 80
Manisa İl Emniyet Müdürlüğü
Uncubozköy Mahallesi, Mimar Sinan Blv. No:173, 45030 Yunusemre/ Manisa
0236 233 14 14
Manisa İl Jandarma Komutanlığı
Dilşikar Mah. Seyfettinbey Cad. No:96 Şehzadeler/Manisa
0236 231 13 12
https://manisa.jandarma.gov.tr/
Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Nişancıpaşa Mah. Atatürk Blv. No 36/A Şehzadeler/Manisa
0236 231 46 08
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü
Akmescit Mh. İzmir Cad. No:291 Yunusemre / Manisa
444 80 45 - 0236 239 60 49
https://manisaism.saglik.gov.tr/
Manisa Şehir Hastanesi
Adnan Menderes Mah. 132. Sk. No: 15 Şehzadeler/Manisa
0236 229 26 00