Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Manisa, Türkiye'nin Ege Bölgesi'ndeki pek çok il gibi bölgenin köklü geçmişinin ve gelip geçmiş pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış tarihi birikimin izlerini taşır. Özellikle yöre hakkında, Antik çağ uygarlıklarına ait oldukça fazla kalıntı ve bilgi günümüze ulaşmıştır. Manisa dağı eteğinden Gediz ovasına bakan şehir, sırasıyla Hititler, Frigler, Yunanlılar, Lidyalılar, İranlılar, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlıların hâkimiyetinde kalmıştır. Manisa, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Saruhan Sancağı olarak idare yapısı içinde yer almış, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Saruhan ili olarak teşkil edilmiş olup, müteakiben 1927 yılında isim değişikliği yapılarak Manisa adını almıştır.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Ege Bölgesi’nin asıl Ege bölümünde yer alan Manisa; kuzeyde Balıkesir, kuzeydoğuda Kütahya, doğuda Uşak, güneydoğuda Denizli, güneyde Aydın ve İzmir, batıda ise İzmir ili ile çevrilidir. Manisa’da arazinin ana çizgilerini, doğu-batı doğrultusunda uzanan ve kuzey-güney ve güneydoğu- kuzeybatı doğrultularına çatallanan oluk şekilli çukurlar oluşturmaktadır. Dağlık ve sarp alanlar ilin doğu, güney ve kuzeyinde bulunmaktadır: batıya gidildikçe yükseltisi azalan dağlar, dere ve çaylarla kesilmektedir.

 Manisa,  İzmir’e 40  km, İstanbul’a  427 km ve Ankara’ya  563  km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Manisa’nın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu  1.440.611 olarak tespit edilmiştir. Manisa’nın  merkez ilçeleri Şehzadeler ve  Yunusemre  ile birlikte  Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma ve Turgutlu,  olmak  üzere 17 İlçesi ve 1089 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Manisa’da Akdeniz iklimi ile beraber İç Anadolu’nun karasal iklim özellikleri hakimdir. Ovalar ve ovaları çevreleyen vadilerde karasal nitelikli Akdeniz iklimi görülürken, yüksek dağlık bölgeler ve platolar ile kuzey ve kuzeydoğusundaki dağlar ve platolarda İç Anadolu’nun karasal nitelikli ikliminin etkileri görülür. Yaz aylarında sıcaklık yükselirken yağışlar kış aylarında yoğunlaşır. 

Manisa’nın toprak, iklim ve çevre şartlarındaki farklılık bitki örtüsüne de yansır. Dağ kütlelerinin deniz etkisini kesmesi, Akdeniz iklimi ve karasal iklim bitki türlerinin iç içe bulunmasına neden olmaktadır. Manisa il topraklarının %46’sı orman ve makilerle kaplıdır. Geniş bir alanı kaplayan makiler dağların kuzey ve batı yamaçlarında yer alır. İl topraklarının %39.1’i ekili ve dikili arazi, %6.6’sı çayır ve meralardan, %8’i tarıma elverişsiz alanlardan oluşur. 

 

4-) Ekonomi

Türkiye’nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Manisa’nın  ekonomisi tarım ve sanayiye dayanmaktadır. Şehirde gayri safı hâsılanın % 35’i tarımdan, % 30’u sanayiden elde edilmektedir. Faal nüfusun % 75’i tarım ve ormancılıkla uğraşırken % 10’u sanayi sektöründe çalışmaktadır. Manisa sanayi bakımından ileri, madencilikte zengin, tarımda ise Türkiye’de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren bir ildir. Tarımda zirveye çıkan Manisa, sanayi ve turizmde de zirveye doğru tırmanmaktadır. Manisa’da küçük, orta ve büyük ölçekli sanayi tesisleri bulunmaktadır. Yüksek katma değerli elektronik sektörü çok gelişmiş durumdadır. Bu sektörde, televizyon ve bilgisayar üretimi ile bunların yazılımı yapılmaktadır. Ayrıca bu sektörün yan sanayi kolları gelişmiştir. Elektronik sektörünü, beyaz eşya sektörü takip etmektedir. Manisa ilinin gelişmiş bir otomotiv yan sanayisi bulunmaktadır.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Ulaşım imkânları çok zengin olan Manisa, İzmir’i; Ege, Akdeniz kıyıları ile İstanbul, Ankara, İç Anadolu’ya bağlayan karayolları Manisa’dan geçer. İzmir- İstanbul karayolu, Kum Çayı vadisi boyunca güneybatı-kuzeydoğu istikameti boyunca Manisa yerleşim merkezi ile Kenan Evren Sanayi Sitesi boyunca şehrin kenarından geçer. İzmir-Ankara E 23 Karayolu il sınırları içinden doğu-batı yönünde Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Kula ilçelerinden geçer. Ayrıca Alaşehir-Sarıgöl ilçeleri bağlantısı ile Denizli’ye, Salihli-Demirci karayolu ile Kütahya’ya, Akhisar-Bergama, Manisa, Menemen bağlantılarıyla Çanakkale illerine ulaşılmaktadır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezinde bulunan Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Manisa Otogar:  Arda Mh. Mimar Sinan Bulv. Merkez/Manisa

Tel: 0 (236) 231 15 04

 

2-) Demiryolu

Manisa demiryolu ağının kavşak noktalarından biridir. Bandırma-Balıkesir istikâmetinden ve Eskişehir-Uşak istikâmetinden gelen demiryolu hattı Manisa’da birleşir ve tek hat olarak İzmir’e bağlanır.  Günlük olarak Manisa’dan Ankara’ya geçen Mavi Tren İzmir Ekspresi, Eskişehir’e Ege Ekspresi, Bandırma’ya Marmara Ekspresi ve Uşak’a Uşak Ekspres seferleri bulunmaktadır. Ayrıca Diyarbakır’a kadar giden posta treni de Manisa’dan geçmektedir. Şehir merkezinin 1 km kuzeyinde  bulunan  Manisa Tren Garına Atatürk Bulvarı boyunca yürüyerek ulaşmak mümkündür.

 

Manisa Tren Garı: 2.Anafartalar Mah. İstasyon Cad. 1713 Sok. Şehzadeler/Manisa

Tel: 0236 231 16 96

 

3-) Havayolu

Manisa’da havaalanı bulunmamaktadır.  En yakın havaalanı 65 km mesafedeki İzmir Adnan Menderes Havaalanıdır. HAVAŞ ile Adnan Menderes Havalimanı’ndan Manisa’ya gitmeniz mümkündür.

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Paranın ilk kullanıldığı ve Osmanlı İmparatorluğunu bir cihan devleti yapan padişahların şehzadeliğini geçirdiği yer olması nedeniyle ”Şehzadeler Şehri” olarak bilinen Manisa aynı zamanda  dünyada tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen yeridir. Aynı şekilde  Manisa kuru üzüm, tütün, tavuk ve sofralık zeytin üretiminde Türkiye birincisidir. Manisa’nın markası haline gelen onunla özdeşleşen bir diğer şey de Manisa mesir Macunudur. Manisa yüzyıllardır süren Uluslararası Mesir Şenlikleri ve müzesi ile kültürel mirasın yaşatıldığı şehirdir. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Manisa yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. En meşhur yöresel ürünü elbette şehrin simgesi haline gelen  41 çeşit baharattan yapılan, hastalığa şifasıyla ve enerji vermesiyle  bilinen Mesir Macunudur.

 İçerisinde 11 çeşit baharatla yapılan Sultan Çayını da almayı unutmayın. Bunların yanı sıra Yunt Dağı, Kula, Gördes ve Demirci halıları ile ün yapmış Manisa'da, geleneksel el dokuması halılar, altın ve gümüş takılar, pamuklu iç ve dış giyim eşyaları ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören eşyalardır.