1-) Tarihi Doku
Tarihten önceki devirlerden beri önemli bir yerleşim yeri olduğu bilinen ve Klasik devirde Klikya olarak adlandırılan Mersin ve yöresinde sırası ile Hititler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar hüküm sürmüş, XI. yüzyılda Selçukluların, XIV. yüzyılda Karamanoğulları ve Ramazanoğullarının XV. yüzyılda da Osmanlı İmparatorluğunun hâkimiyetine geçmiştir. 1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır. 28 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla İl’in ismi yeniden Mersin olmuştur.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Akdeniz Bölgesi boyunca uzanan Toros dağlarının güney eteklerinde, Çukurova deltası üzerine kurulmuş şirin bir sahil şehri olan Mersin, doğuda Adana, batıda Antalya, kuzeyinde Karaman, Niğde ve Konya illeri ile komşu olup güneyi boydan boya Akdeniz ile çevrilidir. Yalnız Türkiye’nin değil aynı zamanda Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’in de en önemli liman şehirlerinden biri olan Mersin’in büyük bir kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır. İl yüzölçümünün % 87’si dağlık, % 54’ü ormanlık arazidir. Şehir akarsu bakımından çok zengin olmayıp en önemli akarsuları Göksu ve Berdan Çay olarak bilinmektedir.
Mersin İzmir’e 906 km, İstanbul’a 944 km ve Ankara’ya 496 km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Mersin’in TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu 1.840.425 olarak tespit edilmiştir. Mersin’in, merkez ilçeleri Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir dahil olmak üzere Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke ve Tarsus olmak üzere 13 İlçesi ve 805 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Mersin’de genel olarak Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Ancak kıyıdan içeri doğru gidildikçe kara iklimi kısmen etkilerini göstermektedir. Kıyılarda yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yüksek yerlerde yazlar serin ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer.
Mersin sahip olduğu Akdeniz ikliminin doğal sonucu olarak bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Arazinin sâdece yüzde 5’i tarıma elverişli değildir. Geri kalan toprağın yüzde 55’i ormanlık ve fundalıkla kaplıdır. Yüzde 25’i ekili ve dikili alanlardır. Yüzde 15’i çayır ve meralarla kaplıdır. Ovalar tahıl ve diğer ürünleri yetiştiren tarlalarla, kıyı şeridi muz ve turunçgil bahçeleri ve vadiler meyve ağaçları ile kaplıdır.
4-) Ekonomi
Mersin ekonomisi, tarım, ticaret, sanayi, üniversite ve iç turizmin bir arada geliştiği çok odaklı bir ekonomidir. Uluslararası bir limana sahip olması, otoban ile hızlı kara ulaşım olanağı, limanı ve gelişmiş “Serbest Bölge” faaliyetleri Mersin’i dünyanın önde gelen bölgesel kalkınma projelerinden biri olan GAP’ın (Güneydoğu Anadolu Projesi) dünyaya açılan kapısı konumuna getirmiştir. Mersin her yönüyle zengin bir ilimizdir. Gayri sâfi hâsılanın (Brüt gelirin) % 40’ı sanâyi, % 30’u tarım ve % 10’u ticâret sektöründen elde edilir. Mersin Türkiye geneli meyve üretiminde 1. sırada sebze üretiminde 3. sırada örtü altı üretiminde 2. sırada yer almaktadır. Türkiye yaş sebze ve meyve ihracatının %24’ü, narenciye ihracatının %31’i, bakliyat ihracatının %86’sı Mersin bölgesinden yapılmaktadır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Mersin’e, kara yolu ile Türkiye’nin her bölgesinden ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Özellikle Antalya tarafından gelecekler için kara yolunu tercih ederek sahil yolunun eşsiz manzarası ve Torosların muazzam doğası eşliğinde seyahat edebilirsiniz . Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Mersin Otogar: Çiftçiler Mahallesi, 33240 Toroslar/Mersin
Tel: 0 (324) 238 16 48
2-) Demiryolu
Adana 6. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak Mersin sınırları içinde yolcu ve yük taşımacılığı hizmeti veriyor. Yolcu trenlerinin sevk ve kabulü için 3 adet yolcu peronu ve yük trenleri için 3 adet yükleme rampası olup, Mersin limanına 250 metre demir yolu ile hat bağlantısı bulunuyor. Mersin’den Adana’ya günlük 29 adet karşılıklı sefer düzenleniyor ve bu seferlerin 12 adedi hızlı tren seferleridir. Adana üzerinden de Elazığ-Adana-Elazığ arasında her gün işletilmekte olan Fırat Ekspresini; her gün düzenli olarak Konya-Adana-Konya arasında işlemekte olan Toros Ekspresini; Kayseri-Adana-Kayseri arasında her gün işlemekte olan Erciyes Ekspresini kullanabilirsiniz.
Mersin Tren Garı: İstiklal Cad. Yeni Mah. Akdeniz /Mersin
Tel: 0 324 231 12 67
3-) Havayolu
Mersin’de havaalanı bulunmamaktadır. Havayolu ulaşımı Mersin’e 67 km mesafede olan Adana Şakirpaşa Havaalanı’ndan sağlanmaktadır. Toplam kurulu alanı 2.105.510 m2 olan Adana Uluslararası Havalimanı 1937 yılından beri hizmet veriyor. Yıllık 5 Milyon yolcu kapasitesine sahip olan Şakirpaşa Havalimanı’ndan yurt içi İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir; yurt dışı Suudi Arabistan, KKTC ve Almanya’ya direkt uçuş bulunabilir.
Adana Havalimanı: Adana- Mersin Yolu, Şakirpaşa Cad. Seyhan/Adana
Tel: 0 322 435 03 80
Şehrin Meşhur Yönleri
Akdeniz’in incisi konumunda olan Mersin tarih ve turistik mekanları ile her daim adından söz ettirmektedir. Bunun yanı sıra Mersin, Türkiye’nin en büyük limandır. Mersin Türkiye geneli meyve üretiminde 1. sırada sebze üretiminde 3. sırada örtü altı üretiminde 2. sırada yer almaktadır.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Mersin yöresel ürünlerin bol olduğu şehirlerden biridir. Alışveriş merkezleri açısından son derece zengin olan Mersin'in ve ilçelerinin yöresel özelliklerini yansıtan çeşitli hediyelik eşya ve tatlı çeşitleri alınabilir. Özellikle kendinize ve sevdiklerinize başta Cezerye
olmak üzere, yöresel halılar, kilimler ve rengarenk yazmalar satın alınabilir. Ayrıca Tarsus Ulu Camii yanında bulunan Kırkkaşık Bedesteninden Tarsus'a özgü başta Şahmeran olmak üzere çeşitli hediyelik eşyalar alınabilir.
Doğu Akdeniz sahilinde, önemli bir liman kenti olan Mersin, palmiye ağaçlarıyla gölgelenen yolları, şehir parkı, modern otelleri, yakınlarındaki tarihi kalıntıları ve sayısız kumsalları ile önemli bir gezi noktasıdır. İşte enfes doğası, tarihi mekanları ve güzel iklimi ile önemli bir kültür ve turizm merkezi olan Mersin'e gittiğinizde görmeniz gereken en güzel yerler:
1-) Kız Kalesi
Kalede bulunan yazıttan 1199 yılında I. Leon tarafından küçük bir adacığın üzerine yaptırılmış olan Deniz Kalesi olarak da anılan Kızkalesi, Mersin’de en çok ziyaret edilen mekanların başında gelmektedir. Kıyıya uzaklığı bulunduğunuz yere göre değişmekle birlikte ortalama 600 m kadardır. Tarihi yapısı ile de göz büyüleyen Kız Kalesinin çoğu kısmı günümüze kadar korunmuş ve ziyarete açık bir durumdadır. Kız Kalesinin en önemli özelliği, açıklıkta olduğundan dolayı dışarıdan alabileceği her türlü saldırıların rahatlıkla gözlemlenebilir ve müdahale edilebilir bir mesafede olmasıdır. Kızkalesi, biri 300, diğer bin 200 metre uzunluğundaki iki ince kumlu plajı ile deniz, kum, güneş turizmi denildiğinde Mersin’de ilk akla gelen tatil yerlerinden biridir. Tarih boyunca Hititlerden Osmanlılara kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kız Kalesi Mersin il merkezine yaklaşık 60 km, Erdemli ilçesine ise 21 km uzaklıkta olup özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kaleye geçiş ise kıyıdaki balıkçı motorları kullanılarak sağlanmaktadır.
2-) Soli Pompeipolis
Mersin iline bağlı Mezitli ilçesindeki Viranşehir mahallesinde bulunan Soli – Pompeiopolis antik kenti çok sayıda medeniyetin izlerini taşımaktadır. Bu antik kentin Kıbrıs’tan Anadolu’ya geçiş yapan Rodos korsanları tarafından M.Ö. 700 yılında kurulduğu düşünülmektedir. Tarihte önemli bir liman kenti olan Soli Pompeiopolis M.Ö. 78 de Pompe idaresindeki Roma İmparatorluğunun egemenliğine geçmiştir. Bu zamana kadar Soli olarak anılan kentin adı da Soli – Pompeiopolis olarak anılmaya başlanmıştır. Mersin şehrinin en fazla ilgi çeken yerleri arasına giren antik kent ziyaretçilerini harika bir atmosferle karşılamaktadır. Mezitli ilçesinin yaklaşık olarak 2 km güney kısmında bulunan antik kente özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Yumuktepe
Yumuktepe’nin Neolitik Çağ’dan günümüze kadar kesintisiz yerleşim görmüş olması nedeniyle arkeoloji dünyasında ayrı bir önemi bulunmaktadır. Daha çok Prehistorik Çağ yerleşmeleri ile tanınan Yumuktepe’nin her ne kadar İslami tabakaları park yapımı sırasında tahrip olsa da, 10-13. yüzyıllarda en az üç yapı katı halinde, surlarla güçlendirilmiş önemli bir merkez olduğu ortaya çıkmıştır. Arkeobotanik analizler Akdeniz’de zeytinin ve incirin ana vatanının bu bölge olduğu, üzümün ise daha geç dönemde geldiği gibi ilginç bulgular vermiştir. Yumuktepe’nin Kalkolitik Dönem’den sonra çevresi surlarla kuşatılmıştır. Hitit İmparatorluk zamanında da güçlü duvarların yapıldığı anlaşılmıştır. Bu duvarlar M.Ö 1200 yıllarına kadar kenti korumuştur. Kent bu dönemde büyük bir yangınla son bulmuştur. Son derece zengin kazı buluntuları Mersin Müzesi’nde sergilenmektedir. kent merkezinin yaklaşık 1 km. kadar kuzeybatısındaki Demirtaş Mahallesi’nde bulunan Yumuktepe’ye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Adamkayalar
Mersin’in Erdemli ilçesinde Şeytan Deresi Vadisinde bulunan, dünyada eşine az rastlanan arkeolojik miraslardan biri olan Adamkayalar, kayalara oyulmuş 12 kabartmadan oluşmaktadır. MÖ 2. yüzyıl ile MS 2. yüzyıl arasındaki dönemde yapıldığı tahmin edilen Adamkayalar’ın 250 yılda tamamlandığı tahmin edilmektedir. Yemyeşil bir coğrafyada ulaşımı zor bir vadinin yamacında 9 niş içerisinde 4 kadın, 11 erkek, iki çocuk, bir dağ keçisi ve Roma kartalı figürleri bulunan Adamkayaları her yıl görmek için binlence insan bu vadiye akın etmektedir. Onbir ayrı çerçeve içerisinde yer alan Adamkayalar kabartmalarının yamaçtaki kompozisyonları içerisinde en sık yinelenen figürler, dört ölü ziyafeti sahnesine ait olanlardır. Silifke Narlıkuyu’nun yaklaşık 11 kilometre kuzeyinde, Karyağdı (Mitan) Vadisi’nin doğu yamacı üzerinde, bulunan Adamkayalar’a özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Mersin Arkeoloji Müzesi
M.Ö. 3'üncü bin yıldan M.S. 6'ncı yüzyılın sonlarına kadar iskân gören Soli-Pompeipolis Antik Kenti başta olmak üzere Mersin ve yöresindeki antik kentlerden elde edilen eserlere tanık olacağınız Mersin Arkeoloji Müzesi zengin arkeoljik içeriği ile önemli bir gezi noktasıdır. Toplam 1435 adet eserin sergilendiği Müzede, ziyaretçiler, giriş katında bulunan zaman tünelinde tarihe bir yolculuk yapma, kronolojik sergi salonunda uygarlıkların her alanda nasıl geliştiği ve neler yapabildiklerini izleme, ölü kültü alanında farklı kültürlerde ölü gömme geleneklerini öğrenme, etnografik salonda insanların geçmişten günümüze kullandığı etnografik eserlerin yanında Yumuktepe Höyüğü yakınında bulunan Huğ Evi’nin replikasını görme fırsatı bulmaktadır. Merkez Akdeniz ilçesinde bulunan Müzeye özel araç veya şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Hz. Miktad Cami
Ankara Kocatepe Camisi'nden sonra Cumhuriyet Dönemi'nin ikinci büyük camisi olma özelliğine sahip olan Hz. Miktad Camisi ya da diğer adıyla Muğdat Camisi, klasik Osmanlı mimarisi tarzında olup toplam üçer şerefeli, 6 minaresi, konferans salonu, kütüphane, aşevi, sağlık ocağı ve diğer birimleriyle külliye özelliği taşımaktadır. Caminin bahçesinde İslamiyet’e ilk inanan sahabelerden Hz. Miktad'ın Türbesi bulunmaktadır. Mersin merkez Muğdat Semti’nde bulunan camiye özel araç veya Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Mersin Marina
Liman şehri Mersin’in gözde gezi noktalarından biri de modern nitelikteki marinasıdır. 2011 yılı sezonu itibarı ile hizmet vermeye başlayan Mersin Marina, 500 yatlık deniz, 500 yatlık kara bağlama kapasitesi ile ülkemizin Doğu Akdeniz çanağındaki en büyük marinası konumundadır. Şehir marinası anlayışı ile tasarlanmış olan Mersin Marina, Mersin’e yeni bir yaşam kalitesi getirmektedir. Mersin Marina bünyesinde bulundurduğu spa, restoran, bar, yat kulübü ve spor merkezi gibi birçok sosyal olanağın yanı sıra yatçılar için yat gereçleri satan mağazalar, çamaşırhane, duş-tuvalet, süpermarket, özel park yerleri, kablosuz internet erişimi, TV bağlantısı, akaryakıt ikmal, tekne bakım, ilkyardım, meteoroloji, yatçı depoları, hudut kapısı giriş çıkış ve gümrük hizmetleri gibi ihtiyaç duyulabilecek tüm hizmetleri “uluslararası standartlardaki kalitesi” ile müşterilerine sunmaktadır. Şehir merkezinde bulunan Marinaya özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Cennet ve Cehennem Çukurları
Her ikisi de Narlıkuyu Kasabası, Hasanaliler Mahallesi'nde yer alan Cennet ve Cehennem Çukurları bir yeraltı deresinin oluşturduğu kimyasal erozyonla, tavanın çökmesi sonucu meydana gelmişlerdir. Cennet Çukurun tabanında 260 metre uzunluğunda bir mağara vardır. içinde yer alan Meryem Ana Kilisesi nedeniyle inanç turizmi açısından da önem taşımaktadır. Cehennem Çukuru ise 130 metre derinliğinde büyük bir çukurdur. Meryem Ana Kilisesi Cennet Çöküğü'nün içerisinde, çok tanrılı dönem tapınma yeri olan mağaranın tam ağzında bir kilise inşa edilmiştir. Kilisenin giriş kapısı üzerindeki dört satırlık yazıttan, bu kilisenin Paulus adında dindar bir şahıs tarafından Meryem Ana adına yaptırılmış olduğu anlaşılmaktadır. Kilise, tarih olarak dışarıda bulunan tapınaktan dönme bazilika ile aynı dönemde yani en geç M.S. 5'inci yüzyıla, en erken 6'ncı yüzyıla tarihlenmektedir. Yapının kilise olarak ne zamana kadar kullanıldığı saptanamamıştır. Silifke merkeze 25 km mesafede bulunan bu çukurlara özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Yerköprü Şelalesi
Ermenek Çayı üzerinde bulunan ve görenler hayran kaldığı Yerköprü Şelalesi’ Türkiye’de koruma altına alınan 94 tabiat anıtı ağacın yanı sıra tabii ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere sahip 8 ayrı tabiat parçasından biridir. Şelale, 03 Mayıs 2011 tarihinde Tabiat Anıtı olarak tescillenmiştir. Yaklaşık 30 metre yükseklikten akan şelalenin, kendisini oluşturan 200 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve tabanı 10-15 metre derinliğinde göl olan su tünelinin içerisindeyse doğallığı bozulmamış sarkıt ve zengin bitki örtüsü yer almaktadır. En etkili yerlerden biri olan ve köprü görevini gören mağaranın Gezende Barajı’ndan gelen suyla beslenmesi ve kayanın dibindeki gözden çıkan suyun birleşme yerindeki hareketlilik beraberinde serinliği getirmektedir. Mut ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıktaki şelaleyle özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Mersin Deniz Müzesi
Türk deniz harp tarihinin geçmişini gözler önüne seren 500'den fazla objeyle araştırmacılara hizmet veren Mersin Deniz Müzesinde, 450 metrekarelik ana sergi salonunda deniz harp tarihi konusunda kronolojik bilgi verilmekte; sergi salonunda dönemlere ilişkin gemi modelleri, sancak, arma, askeri kıyafetler, kesici, delici ve ateşli silahlar ile yağlı boya tablolar sergilenmektedir. Interaktif Salon'da Efsane Mahmudiye, Kahraman Hamidiye, Preveze ve Barbaros Hayrettin Paşa, tarihin akışını değiştiren Nusret Mayın Gemisi, Milli mücadele döneminin kahramanı Gazi Alemdar ve Yavuz Muharebe Kruvazörü hakkında dijital ortamda bilgiler sunulmaktadır. Açık sergi alanında ise Türk Deniz Kuvvetleri'nde kullanılmış yüzer unsurlarımıza ait top, asroc lancer, radar, torpido, mayın, su bombası gibi objeler ile denizaltı modeli ve Refah Gemisi'nin tahliye botu sergilenmektedir. Müzede bölgedeki kültür ve sanat etkinliklerine katkıda bulunmak amacıyla resim ve gemi modeli atölyeleri de bulunmaktadır. Şehir merkezinde bulunan Müzeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Mersin’in yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Akdeniz kıyı şeridinde, günümüze kadar ulaşabilmiş Türk kalelerinden birisi olan Mamura Kalesini; Evliya Çelebi'nin "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor" diye anlattığı Mersin-Karaman karayolu üzerinde bulunan Alahan Manastırını; Tarsus Ulu Cami'nin güneybatı tarafında bulunan Bilal Habeşi Makamı ve Mescidini; Atatürk ve eşi Latife Hanım 20 Ocak- 2 Şubat 1925 tarihleri arasında Mersin’i ziyaretlerinde on bir gün boyunca bu evde konuk oldukları Mersin Atatürk Evini; Hıristiyanlarca kutsal sayılan ve M.S 312 yılında Hıristiyanlık serbest bırakılıncaya kadar gizli bir ibadet yeri olarak kullanılmış olan Aya Thekla Manastırını ve Hristiyanlık ve İslamiyet inancında önemli bir yere sahip olan yedi uyurların kaldığına inanılan Ashab-ı Kehf Mağarasını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayın.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Akdeniz ikliminden kaynaklı olarak yazların çok sıcak ve nemli olduğu düşünüldüğünde Mersin için ideal gezi dönemi ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Mersin Akdeniz’in verdiği balık ve diğer deniz ürünleri ile ovadan dağlara doğru değişken bir iklimin çeşitlenen tarım ürünlerine sahiptir. Bu zengin fauna ve flora ortaya büyük bir mutfak çıkarıyor. Mersin yöresinin kendine özgü, lezzetli yemekleri vardır. Yemeklerde buğday önem taşır, et ve sebze yemekleri de çok çeşitli aynı zamanda lezzetlidir. Sebze yemeği olarak ekili sebzelerin yanında kırda kendiliğinden yetişenler de tercih edilir. Mersin mutfağının temel özelliği bol baharatlı yemekleri ve yemek üstüne yenilen tatlılarıdır. Bu nedenle yolunuz Mersin’e düştüğünde şüphesiz Mersin’in sembol ve markalı yemeklerinden biri olan Tantuniyi;
Adana'ya benzetilen ama aslında içinde soğan olmasından dolayı farklı olan Tarsus Kebabını; tantuniden sonra Mersin'in en bilinen lezzetlerinden olan yöresel tatlı Kerebiçi ;
Yörük sıkması olarak da bilinen, içinde patates ya da soğan kavrularak hazırlanan Sıkmayı; yörenin meşhur lezzetlerinden olan ve mantı çorbası olarak da bilinen Yüksük Çorbasını ; yer elması ve kereviz görünümüyle dikkat çeken yöresel bitki olan gövelezden yapılan Gölevez Yemeğini; kuru ya da çorba şeklinde yapılabilen Batırıkı; Tarsus’ta yapılan ve parmak ısırtan patlıcanlı bir meze olan Babagannuşu denemeyi ve sofranıza meşhur Silifke Yoğurdundan istemeyi unutmayın.
Liman şehri Mersin’e gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Mersin’e gelindiğinizde merkezden başlayarak hemen hemen tüm ilçelerinde yıldızlı, yıldızsız tesisler (otel, apart, pansiyon) mevcuttur. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Mersin ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Mersin Suphi Öner Öğretmenevi : Dumlupınar Mah. Adnan Menderes Bulvarı No:124 Yenişehir/Mersin
Tel: (0324) 328 81 11
Mersin Akdeniz Merkez Öğretmenevi: Çankaya Mahellesi, Silifke Caddesi. No:38. Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesi Yanı. Akdeniz/ MERSİN
Telefon: (0324) 231 97 51 – 232 11 60
Mersin Polisevi : Akkent Mahallesi. GMK Bulvarı üzeri. No:555 Yenişehir – Mersin
Telefon: (0324) 341 18 90
Mersin 67.Şube DSİ-Devlet Su İşleri Misafirhanesi: Eğri Çam Mah. G.M.K. Bulvarı. 572 Sokak. Yenişehir-Mersin
Telefon: (0324) 341 15 00
Mersin Karayolları Merkez Bölge Misafirhanesi : Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı. Devlet Hastahanesi Karşısı. Toroslar/Mersin
Telefon: (0324) 322 98 04 -322 98 06
Mersin Karayolları Narlıkuyu Dinlenme Tesisleri : Mersin Silifke yolu üzeri. Narlıkuyu-Mersin
Telefon: (0324) 723 33 47
Mersin Defterdarlığı Maliye Misafirhanesi: Palmiye Mahallesi. Maliye Lojmanları. No:2/16 Yenişehir/MERSİN
Telefon: (0324) 337 38 30
Mersin zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde bir çok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Kız Kalesi Turizm Festivali
Geleneksel olarak her yıl Haziran ayında, Erdemli ilçesi Kızkalesi Halk Plajı’nda gerçekleştirilen festivalin amacı Mersin’in kültür, sanat, turizm ve spor gibi birçok alanda tanıtılmasına katkı sağlamaktır. Mersin Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Erdemli Belediyesi, Kızkalesi Turizm ve Kültür Derneği’nin işbirliğinde gerçekleştirilen festivalde konserler ve sportif aktivitelerin yanı sıra dans ve eğlence gösterileri de yer almaktadır. Festivalde doğa ve turizm cenneti Kızkalesi'ni hem Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtacak etkinliklere yer verilmektedir.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali
Her yıl Haziran ayında gerçekleşen Mersin Uluslararası Müzik Festivali başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok belediye, kişi, kurum ve şirket tarafından desteklenmektedir. Festivalde yerli ve yabancı sanatçılara, topluluklara, senfoni orkestralarına yer verilmektedir. Festivalde ayrıca yerli ve yabancı şan, piyano, keman, flüt, gitar yıldızları ve dans toplulukları izlenmektedir.
Mersin Uluslararası Narenciye Festivali
TÜİK verilerine göre ülkemizde üretilen 3,5 milyon ton turunçgilin yüzde 30’u, limon üretiminin yüzde 56’sı, portakal üretiminin yüzde 15’i, mandalina üretiminin yüzde 14’ü Mersin’de gerçekleştirilmektedir. Mersin denince akla gelen en önemli iki, üç sembolden bir tanesi olan narenciyenin tanıtımı için her yıl Kasım ayında düzenlenen festivalde yerli ve yabancı sanatçıların konserleri, narenciye temalı defile, satranç ve fotoğraf yarışmalarının gerçekleştirileceği festivalde merkez ilçe sınırları içerisinde bulunan okullara portakal ve mandalina dağıtımı yapılmıştır.
Mezitli Soli Güneş Festivali
Mezitli Belediyesi tarafından 21 Haziran Dünya Güneş Günü nedeniyle 1999 yılından beri düzenlenen Festival kapsamında güneş enerjisine dikkat çekmek için üniversite akademisyen ve öğrencilerinin güneş enerjisi sistemleri ile çalışan projeleri, arabalar ve bir de tekne sergilenmiştir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Mersin’de, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Forum Mersin, Palm City AVM, Kipa AVM, Soli Center AVM ve SayaPark isimli alışveriş merkezleri, Mersin’e gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında Siptilli Çarşısında yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlar alışveriş için ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Mersin’de sosyal ve kültürel yaşamı da hareketlidir. Mersin Kültür Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekanlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu : Çankaya Mah. Atatürk Cd. No:19 Taş Bina Akdeniz, Mersin
Tel: 0324 533 2105
3-) Üniversite
Mersin’de 1992 yılında kurulmuş olan ve devlet üniversitesi olan Mersin Üniversitesi ve 2009 yılında kurulmuş ve vakıf üniversitesi olan Toros Üniversitesi bulunmaktadır.
Mersin Üniversitesi mevcut halde, 16 fakülte, 5 enstitü, 7 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 34 uygulama ve araştırma merkezi ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir.
Toros Üniversitesi mevcut durumda 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 1 meslek yüksekokulu bünyesinde 14 lisansüstü, 15 lisans ve 20 önlisans program ve bölüm/ana bilim dalında eğitim-öğretimini sürdürmektedir.
Her iki Üniversitenin de kampüslerine Belediye toplu taşma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.
Mersin Üniversitesi: Çiftlikköy, 33110 Yenişehir/Mersin
Tel: +90 324 361 00 01
Web: http://www.mersin.edu.tr/
Toros Üniversitesi: Bahçelievler Kampüsü, 1857 Sokak, No:12 Yenişehir/Mersin
Tel: 0 (324) 325 33 00
Web: https://www.toros.edu.tr/
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 4 tanesi il merkezinde 4 tanesi ise ilçelerde bulunan toplam 8 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Anamur Öğrenci Yurdu: Ören Mahallesi Üniversite Sokak No:2 Anamur/Mersin
Telefon : 0(324) 835-1082, 0(324) 835-1083
Erdemli Kız Kalesi Öğrenci Yurdu: Akdeniz Mah. Erenler Sok. No: 60/A Erdemli/Mersin
Telefon : 0324 515 22 29
Mersin Kız Öğrenci Yurdu: Çiftlikköy Mah. Mersin Üniversitesi Kampüs Alanı No:66 Yenişehir / Mersin
Telefon : 0 324 2902520, 0 324 2902522
Mersin-Yenişehir Öğrenci Yurdu: Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü İçi No:64/B Yenişehir/Mersin
Telefon : 0(324) 290-42-26, 0(324) 290-42-28
İçel Öğrenci Yurdu: 75.Yıl Mah. G.M.K. Bulvarı No:865 Mezitli/Mersin
Telefon : 0(324) 481-41-86, 0(324) 481-41-99
Kırkkaşık Öğrenci Yurdu: Çiftlikköy Mah. Mersin Üniversitesi Kampüs Alanı No:66 Yenişehir/Mersin
Telefon : 0(324) 502-09-49, 0(324) 502-13-25, 0(324) 502-13-28
Silifke Taşucu Öğrenci Yurdu: Taşucu Mahallesi İsmet İnönü Caddesi No:53 Silifke / Mersin
Telefon : 0(324) 741-20-22
Tarsus Yurdu: A Blok: Şehitler Tepesi Mahallesi 3692 Sokak No:1 Tarsus/Mersin
B Blok:Şehitler Tepesi Mah.Atatürk Cad.No:250 Tarsus/Mersin
C Blok:Şehit Mustafa Mahallesi 3503 Sokak No:1/1 Tarsus/Mersin
Telefon : 0(324) 614-40-33, 0(324) 625-40-90, 0(324) 627-56-85
4-) Kütüphane
Mersin ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Üniversitelerin Merkez Kütüphaneleri bulunmaktadır.
Mersin İl Halk Kütüphanesi: İstiklal Cad. İstasyon karşısı no:5 Akdeniz/Mersin
Tel: (324) 233-5379
Mersin Çocuk Kütüphanesi: Camii Şerif Mah. Uray Cad. 5212. Sok. No:5 D:1 Mersin
Tel: (0324) 231 22 56
Mersin Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Çiftlikköy, 33110 Yenişehir/Mersin
Tel: +90 324 361 0001
Toros Üniversitesi Merkez Kütüphanesi : Bahçelievler Kampüsü, 1857 Sokak, No:12 Yenişehir/Mersin
Tel: 0 (324) 325 33 00
Mersin Valiliği
Akkent Mah. Hüseyin Okan Merzeci Bulv. No:662 Yenişehir/Mersin
0324 341 10 23
Mersin Büyükşehir Belediyesi
Çankaya Mahallesi, Atatürk Caddesi No:19 Mersin
0324 185 00 00
Mersin İl Emniyet Müdürlüğü
Limonluk Mah. 2457 Sokak No:5 Yenişehir/Mersin
0324.328 42 90
Mersin İl Jandarma Komutanlığı
Cami Şerif Mah. İstiklal Cd. 21/A Akdeniz/Mersin
0324 238 59 93
https://mersin.jandarma.gov.tr/
Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Dumlupınar Mah. GMK Bulvarı Yenişehir/Mersin
0324 329 14 8184
Mersin İl Sağlık Müdürlüğü
Camişerif Mah. İsmet İnönü Blv. No:84 Akdeniz/Mersin
0324 238 28 10
https://Mersinism.saglik.gov.tr/
Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Korukent Mah. 96015 Sok. Mersin Entegre Sağlık Kampüsü 33240 Toroslar/Mersin
0324 225 10 00