1-) Tarihi Doku
Muğla ve yöresinin tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. İlk çağlarda bu bölgeye Karia’lılar yerleştiği için Karia adı verilmiştir. Şehrin bilinen tarihi ise Hitit’ler ile başlar. Hititlerin Lugga dedikleri bu bölge daha sonra Friglerin, Lidyalıların, Dorların ve Ionların egemenliğine girmiştir. Bölge M.Ö. 546 yılında Pers’lerin, M.Ö. 334 yılında Makedonya Kralı Büyük İskender’ in, M.Ö. 189 da Bergama Krallığının, M.Ö. 133 de Roma İmparatorluğu’nun, Roma’nın ikiye bölünmesiyle de, Doğu Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiştir. Türklerin eline geçmesi Uç Beylerden Menteşe Bey tarafından 1284 de gerçekleşmiştir. Muğla ve yöresi 1391 yılında, Yıldırım Beyazıt, tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, 1402 de Timur’un hakimiyetine geçmiş, Timur bu yöreyi tekrar Menteşe Beyliği’ne vermiş, daha sonra 1425 de II Murat zamanında, Menteşe Bölgesi tümüyle Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğine geçmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Türkiye'nin güneybatı ucunda yer alan Muğla, kuzeyinde Aydın, kuzeydoğusunda Denizli ve Burdur, doğusunda Antalya ile komşu olup, güneyinde Akdeniz, batısında Ege Denizi ile çevrilidir. Muğla, Toros kıvrım sistemiyle Batı Anadolu kıvrım sisteminin iç içe girdiği dağlık ve engebeliğin Menteşe yöresinde yer almaktadır. Dağları örten kıyıya inen ormanları ve geçmiş uygarlıkların kalıntılarıyla bezenmiş doyumsuz güzellikleri vardır.
Muğla İzmir’e 210 km, İstanbul’a 668 km ve Ankara’ya 605 km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Muğla’nın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin (Menteşe) nüfusu 115.059, il genel nüfusu ise 983.142 olarak tespit edilmiştir.
Muğla’nın, merkez ilçesi Menteşe dahil olmak üzere Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula ve Yatağan olmak üzere 13 İlçesi ve 569 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Muğla’da hakim olan iklim tipi Akdeniz iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Kıyıdan içeriye gidildikçe kara ikliminin tesiri görülür ve ısı düşer. Kıyılarda kar yağışı görülmez. İç kısımlarda ise senede 1-2 gün kar görülebilir.
Muğla’da iklim ve toprak koşulları nedeni ile çok çeşitli ve zengin bir bitki örtüsü görülmektedir. Topraklarının %80’e yakını yeşil ile kaplı olan yörede gür ve verimli iğne yapraklı ormanlar, makiler ve dikenli bitkiler yaygın olarak bulunmaktadır. Makiler boyları 2 metrenin üzerine çıkmayan bodur çalılıklar şeklindedir. Dağların büyük kısmı ormanlarla, kıyılardaki yamaçlar makilerle örtülüdür. Ormanlarda çoğunlukla kızılçam, karaçam, fıstıkçamı, sedir, ardıç ve dünyâda ender bulunan kokulu “günlük” ağaçlar bulunur. Vâdi ve su kıyılarında çınar, söğüt ve selvi ağaçları çoktur. İl topraklarının % 4,5’i çayır ve mer’alarla % 16’sı ekili dikili alanlarla kaplıdır.
4-) Ekonomi
Çok yönlü bir ekonomiye sahip olan Muğla’da ekonomi temelde tarıma, turizme, sanâyi ve ticârete dayanmaktadır. En çok turist gelen illerden biri olan Muğla’da turizm önemli bir ekonomik faktördür. Bunun yanında orman, turunçgiller ve sanâyi ürünleri bakımından da zengindir. Ayrıca Milas’ta su ürünleri, Yatağan ve Kavaklıdere’de madencilik, Bodrum’da tekne ve yat imalatı, Fethiye ve Milas’ta bitkisel üretim sektörleri öne çıkmaktadır. Muğla, Türkiye genelinde ocak işletmeciliği ve blok mermer üretiminde ilk sırada; fabrika tesis işletmeciliğinde ise Afyonkarahisar’dan sonra ikinci sırada gelmektedir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Muğla ve ilçeleri turizm merkezi olmaları nedeniyle Türkiye’nin her tarafından otobüs seferlerinin düzenlendiği bir noktadır. Zaten kara yolu ulaşımı bakımından da gelişmiş şehirlerden biridir. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 1 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Muğla Otogar: Emirbeyazıt Mahallesi, Atatürk Blv., 48000 Menteşe/Muğla
Tel: 0 (252) 214 00 37
2-) Demiryolu
Muğla’ya demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.
3-) Havayolu
Muğla’da Dalaman Havalimanı ve Milas-Bodrum Havalimanı hizmet vermektedir. Artan turizm potansiyelini karşılamak için hizmet veren her iki havaalanı Türkiye’nin değişik noktalarından doğrudan veya aktarmalı uçuşların olduğu, özellikle yaz aylarında yoğun kullanılan havaalanlarıdır. Her iki havaalanından da Muğla merkez ve ilçelerine HAVAŞ servisleri ile ulaşım sağlanmaktadır.
Dalaman Havalimanı: Ege Mah. 48770 Dalaman/Muğla
Tel: (0252) 792 55 55
Milas-Bodrum Havalimanı : Ekinanbarı, Havalimanı Sk, 48200 Milas/Muğla
Tel: (0252) 523 01 01
Şehrin Meşhur Yönleri
Muğla sahip olduğu 1124 km kıyı uzunluğu, Muğla çam balı, Milas halısı, Bodrum Mandarini ve eşsiz doğal güzellikleriyle öne çıkmaktadır. Muğla’nın istihdam ve gelir bakımından en önemli sektörü turizmdir. İstanbul ve Antalya ‘nın ardından en yoğun turist çeken üçüncü il Muğla’dır. Muğla ilçeleri ile adeta turizmin lokomotifi konumundadır.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Her yıl binlerce tatilciyi ağırlayan Muğla’da bulunan birçok alışveriş merkezi, hediyelik eşya dükkânları ve pazarlar ise tatil dönüşünde olan tatilcilerin alışveriş yaptığı noktalardandır. Alışveriş merkezleri ve pazarlarda tatilciler kendileri ile beraber hatıra olacak görsel ürünleri, doğal reçel, bal, zeytinyağı gibi yiyecekleri, bakırdan yapılan süslemeleri ve el dokuması olan halıları alarak tatilini tamamlamaktadır. Muğla Arasta’da çok sayıda esnaf hala el sanatları ile ilgilenmektedir. Buradan alışveriş yapabilirsiniz. Muğla’ya özgü dokuma kumaşlardan satın alabilirsiniz. Perşembe günleri kurulan Muğla Pazarı’nı gezebilir ve aradığınız pek çok ürünü, tekstil ürünlerini, taze sebze ve meyveyi satın alabilirsiniz. Muğla merkezde bulunan çarşı, dükkân ve pek çok mağazadan hediyelik eşya, süs eşyası, takılar ve yöreye özgü eşyalar satın alabilirsiniz. Muğla Evlerini sembolize eden ahşap hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Özellikle Muğla’nın coğrafi işaretli ürünleri olan Muğla Saraylısı ve Muğla Çam Balı almayı unutmayın.
Bunun yanında marka haline gelen Milas halıları da alınabilecek yöresel ürünlerdendir.
Turizminin en gözde yerleri arasında bulunan Muğla’da hem dinlenmek hem de eğlenmek mümkündür. Hem Muğla hem ilçeleri başlı başına birer tatil cenneti konumundadır. Burada denizin tadını çıkarmak haricinde gezip görülebilecek benzersiz mekanlar da bulunmaktadır. Muğla kıyılarının büyük bir kısmı Ege Denizi ile komşu durumdadır. Bu kıyılara kıyasla daha küçük bir bölge ise Akdeniz’e bakmaktadır. Yani, Muğla’ya uğrayanlar ufak bir seyahat rotası oluşturarak iki denizin havasını yakın zamanlarda alabilmektedir. Muğla, turistik açıdan her yaşa ve her bütçeye hitap etme özelliğine sahiptir. Bu bağlamda Bodrum, Dalaman, Fethiye, Marmaris, Datça ve Marmaris ayrı ayrı birer gezi rotası olabilecek niteliktedir. İşte Muğla’ya gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Stratonikeia Antik Kenti
İ.Ö. 3. yüzyılda Suriye Kralı I. Seleukos oğlu Antiokhos tarafından kurulmuş olan Stratonikeia Antik Kentin akropolü güneydeki dağın tepesindedir. Bu tepenin çevresi bir surla çevrilmiştir. Kuzeyinde, yamaç üzerindeki bir teras üzerinde şimdiki karayolunun hemen altındaki, bir yazıtta imparator için yapılmış küçük bir tapınağın kalıntıları göze çarpar. Bunun aşağısında da büyük bir tiyatro vardır. Antik kent üzerinde günümüzde terkedilmiş Eskihisar Köyü bulunmaktadır. Kent surlarla çevrilmiş olup, bugün kent surlarının yalnızca önemsiz uzantıları görülmektedir. Yerleşim alanının kuzeydoğu köşesinde, büyük kesme taşlar ile kireç harçtan örülmüş güçlü bir kalenin yıkıntıları vardır. Muğla-Bodrum yolu üzerinde Eskihisar Köyünden 1 km içeride bulunan Antik Kente özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Kayaköy
Antik Dönemde Karmylassos olarak bilinen Kayaköyü’nün geçmişi filolojik verilere göre M.Ö.3. binlere kadar gitmektedir. Kentte yamaca dayalı olarak bulunan yapı gruplarının tamamı Osmanlı imparatorluğunun geç dönemlerinde azınlıklara tanınan haklarla 19.yy.ın II. Yarısı ile 20.yy.ın ilk çeyreğinde iskan edilen Rumlarca yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluş yıllarında bölgede yaşayan Rumların batı Trakya’daki Türkler ile mübadele edilmesi sonucu boşaltılan kentteki yapıların ahşap olan kapı pencere ve üst örtü sistemlerinin doğal etkenler ile tahrip olmasıyla kent hayalet bir şehir görünümü almıştır. Terk edilen kentte kullanıldığı dönemde her biri 50 m2. den büyük olmayan manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan genellikle alt katları kiler hüviyetinde ikişer katlı, girişte çatıdaki yağmur sularının toplandığı zemin altı sarnıçlarının olduğu 350 ila 400 konut bulunmaktadır. Konutların yanı sıra evlerin arasına serpiştirilen çok sayıda şapel, 2 büyük kilise, 1 okul binası ile 1 gümrük binası yer almaktadır. Fethiye’nin 8 Km. güneyinde bulunan Kayaköy’e özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Ölüdeniz
Muğla’nın en tercih edilen turistik mekanlarından biri olan Ölüdeniz hareketsiz çarşaf gibi duran koyu ile büyülü gibidir. Dibinde tek bir yosunun bulunmadığı ve beyaz bir kumla örtülü olan Ölüdeniz’de suyun ve dibinde kumun kırdığı ışık denize turkuaz bir renk verir. Ölüdeniz’e Çamların gölgesi düşer ve bu etkileyici turkuazı zenginleştirir. Ölüdeniz Lagünü ve Kıdrak Plajını kapsayan alanın içindeki Kumburnu Günübirlik Dinlenme Tesisleri Muğla Valiliği eliyle işletilmektedir. Fethiye’den çamlar arasından giden 14 km’lik yokuşlu inişli yolun sonunda varılan Ölüdeniz’e özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Saklıkent Kanyonu
Yazın Fethiye’nin sıcağından bunaldığınızda serinlemek için gidebileceğiniz en güzel güzergah Saklıkent Kanyonudur. Güneş ışınlarının giremeyeceği kadar dar ve yüksek Saklıkent Kanyonunun buz gibi sularında yürümek gibisi yoktur. Her mevsim buz gibi akan Eşen çayı, kanyonun 100 m. içinde patlayarak yeryüzüne çıkıyor. Çayın üzerine kanyon duvarına tutturulmuş tahta iskeleler kurulmuş. İskeleden tek sıra ilerliyor ve çayın patladığı yere ulaşıyorsunuz. Müthiş bir çağıltıyla dökülen suları bu noktadaki restorana oturup ayran, gözleme ya da alabalık ısmarlayarak izleyebilirsiniz. Dilerseniz buz gibi suyu aşarak karşı kıyıya geçip, kanyonun derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz. Suyun dibi çakıllı taşlı olduğundan lastik ya da bez ayakkabınızı yanınıza almayı unutmayın. Kanyon kimi zaman daralarak, kimi zaman engebeli bir biçimde 18 km sürmektedir. Kanyona özel araç veya turlarla ya da Fethiye’den kalkan dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) İztuzu Sahili
Yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken İztuzu Plajı, Muğla’nın tatil cennetlerinden biri olan Ortaca ilçesinde bulunuyor. Dalyan beldesinde yer alan plaj 4,5 kilometre uzunluğa sahiptir. Dev kaplumbağalar ve Caretta Carettalar ile ünlü İztuzu Sahilinin bir ucunda İstuzu Plajı tesisleri, öteki ucunda da Dalyanağzı Günübirlik Plaj tesisleri yer alıyor. Kumsal kilometrelerce uzanıyor. İstuzu plajına Dalyan’dan karayoluyla ulaşılıyor. Dalyan ağzı plajına ise Dalyan’dan kalkan dolmuş tekneler götürüyor. Caretta caretta türü dev kaplumbağalar, yumurtlamaya İztuzu kumsalına geliyorlar. Kumsalın gerisinde kalan İstuzu ve Dalyanağzı Plai tesislerinde Kabinler ve soğuk bir şeyler içebileceğiniz büfeler var. Denize girip, kumsalda güneşlendikten sonra öbür yanda gölün tatlı suyuyla duş yapabilirsiniz. Hem tuzlu, hem de tatlı suda yüzebilme olanağı büyük keyif veriyor insana. İztuzu Caretta Caretta'ların ötesinde bir doğa harikası bir yerdir. Dalyan kanallarında hemen her mevsim boyu 1 metreyi bulan Nil Kaplumbağalarını da görebilirsiniz. Dalyan’a 13 km mesafede bulunan İztuzu Plajı’na Dalyan’dan dolmuş teknelerle ya da minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Kelebekler Vadisi
Fethiye çevresinin en çarpıcı yerlerinden olan Kelebekler Vadisi ismini, barındırdığı 80′den fazla kelebek türünden alıyor. 1. derecede doğal sit ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide biraz zahmetlice tırmanıştan sonra, milyarlarca kelebeğin kayaları, ağaçların gövdelerini ve yapraklarını, kısacası her yeri bir şal gibi örttüğünü görmek çok şaşırtıcı bir etki yaratıyor. Kelebekler Vadisi’ne gitmek için önce Ölüdeniz’e gidip, oradan kiralayacağınız veya dolmuş usulü gidiş-dönüş bineceğiniz bir tekneyle vadinin kumsalına inmeniz gerekir. Biraz zahmetli bir yolculuğu olsa da Kelebekler Vadisini gördüğünüzde buna değdiğini anlayacaksınız.
7-) Kurşunlu Cami
Menteşe Beylerinden Es seyit Şücaaddin tarafından 1493 yılında yaptırılan Kurşunlu Camisi, düzgün kesme taştan örme beden duvarları Selçuklu Mimarisi özelliği taşımaktadır. Eskiden otuz odalı bir medresesi de bulunan caminin Muğla’da ki diğer camilerden ayrılan en önemli özelliği kurşunla kaplanan büyük kubbesidir. Cami içinde yer alan kalem işi süslemeler Rodos’tan getirilen kök boyalarla işlenmiştir. Caminin içinde bulunan Kâbe ve yelkenli gemi resimleri görülmeye değerdir. Muğla şehir merkezinde bulunan Camiye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Konakaltı Hanı
19. yy. eserleri arasından günümüze sağlam bir şekilde gelmiş olan eserlerden biri olan Konaklatı Hanı, ahşap ağırlıklı bağdadi bir yapı olup tarihi han yapılarının en güzel örneklerinden biridir. Üst kat şehre ticaret yapmaya gelen tüccarların ve mevsimlik işçilerin konaklaması için kullanılmıştır. Alt katta dükkanlar, hayvan damları ve ambarlar yer almaktaydı. Muğla Belediyesi himayesinde Ağa Han mimarlık ödülü sahibi Nail Çakırhan gözetiminde restore edilen han, günümüzde Muğla Belediyesi Eğitim, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kültürel ve sosyal faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır. Müştakbey Mahallesinde bulunan hana özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-Muğla Müzesi
1992 yılı sonlarında Özlüce Köyü Kaklıcatepe'de yapılan kazılar sonucunda birçok hayvan ve bitki fosili çıkarılmıştır. Bu kazılarda çıkarılan fosillerin 1994'te sergilenmeye başlamasıyla Muğla Müzesi ziyarete açılmıştır. Muğla Müzesi'nde sergilenen fosiller günümüzden 5-9 milyon yıl önce yaşamış olan canlılara aittir. Bu canlılar, Doğu Asya'dan İspanya'ya kadar uzanan geniş bir alanda yaşamış ve yok olmuş canlılardır. Bu dönem canlılarına ait fosiller ilk defa İspanya'nın Tervel Havzası'nda bulunduğundan, bu döneme Turolian denilmektedir. Kazılarda zürafagiller, boynuzlugiller, gergedangiller, hortumlu memeliler, domuzgiller, atgiller ve etçilere ait fosiller ile çok sayıda bitki fosilleri bulunmuştur. Bunların bir kısmı müze doğa tarihi bölümünde sergilenmektedir. Muğla Müzesi'nde, ziyarete açık olan bir başka bölüm de etnografya seksiyonudur. Muğla'nın çeşitli yörelerinden giyim kuşam ve günlük kullanım eşyaları bu bölümde sergilenmektedir. Müze kapalı alanında sergilenen arkeolojik buluntuların büyük bölümü Yatağan ilçesindeki Stratonikeia antik kenti kazılarından getirilmiştir. Müştakbey Mahallesinde yer alan Konakaltı Kültür Merkezinin hemen yanında, bulunan Müzeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Tarihi Muğla Evleri
Geleneksel Türk mimarisinin en özgün örneklerinden birisi olan Muğla Evleri, ahşap işçiliği, bacaları, tavan işlemeleri ve tasarımlarıyla diğer evlerden ayrılırlar. Tarih boyunca eğitim seviyesinin yanı sıra kültürel farkındalığın da yüksek olduğu Muğla ili, Hisar Dağı eteklerine doğru yoğunlaşan tarihi evleri ile ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Ayrıca Karabağlar Mahallesi ile Düğerek Mahallesi de geleneksel Muğla evleri örneklerinin yoğun olarak bulunduğu yerlerdir. Muğla evlerinde “hayat” adı verilen ön sofaları ve avlu girişlerinde “kuzulu kapı” bulunur. Geniş ve uzun saçaklar, ahşap süslü verandalar, duvara gömme banyolar, ocak ve bacalar bu evlerin karakteristik özelliklerini yansıtır. Şehir merkezine yakın konumda bulunan tarihi evlere özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Muğla’nın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Köyceğiz Gölü’nü denize bağlayan ve antik dönemde Calbis adı verilen fiyort tipi doğal kanalın kıyısında şirin bir tatil beldesi olan Dalyan’ı; Köyceğiz ilçesi Çandır köyü sınırları içerisinde bulunan antik Kaunos Kaya Mezarlarını; Milas Ovası’nın kenarında, ovadan 200 metre yükseklikte, düz bir platonun üzerine kurulmuş olan Beçin Kalesini; iki liman arasında kayalık bir alan üzerinde kurulmuş olan Bodrum Kalesini; Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesini; 1895’ te Muğla’nın ilk Belediye Başkanlarından Hacı Kadızade Süleyman Efendi ve eşi Pembe Ana tarafından yaptırılan Saatli Kuleyi; Milas’a 28 km. uzaklıktaki Balıkpazarı Açık Hava Müzesini ; Muğla şehir merkezine 3 km uzaklıktaki Karabağlar Yaylasını; Kerme Körfezi'nde (Gökova Körfezi) bulunan görülmeğe değer güzellikte, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğü olan Sedir Adasını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayın.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Yumuşak iklimi nedeniyle her mevsim gezilmeye müsait illerden biri olan Muğla için hem tarihi mekanları gezmek hem de denizin tadını çıkarmak istiyorsanız yaz ayları ideal gezi dönemi olacaktır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Turizm açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Muğla ve yöresi yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin gözdesidir. Kendine has mutfağı ile de dikkat çeken Muğla mutfağı denildiğinde ilk akla gelen tarhanadır. Bunun yanı sıra ebegümeci, hindiba ve devetabanı gibi yabani otlar Muğla mutfağında önemli bir yere sahiptir. Yöre halkı genellikle sebze ağırlıklı beslenir. Bu nedenle yolunuz Muğla’ya düştüğünde biftek eti ile hazırlanan ve patates kızartması ve yoğurt eşliğinde sunulan Çökertme Kebabını ;
deniz kıyılarında yetişen Deniz Börülcesi Salatasını; turp otu, sarımsak ve nar ekşisiyle yapılan hafif ve lezzetli bir Muğla yemeği olan Sündürmeyi; yeşillikli, tuzlu, zeytinyağlı harika bir lezzet olan Milas Çaykamasını ;
normal mantıdan hem katlanış şekli hem de hamurların haşlanmadan, kızgın yağda kızartılması nedeniyle farkı olan Bodrum Mantısını; Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin vazgeçilmezi olan Kabak Çiçeği Dolmasını ;
denizden toplanan kaya koruklarının, sarımsaklı ve sirkeli sosla birleşmesiyle oluşan Kaya Koruğu Salatasını; Muğla’nın mis gibi yemeklerinden biri olan Sulu Muğla Kebabını
ve Yörüklerden Muğlalılara kalma bir tatlı olan Muğla Saraylısını mutlaka denemelisiniz.
Muğla ve yöresindeki tatil beldelerinden herhangi birine seyahat etmeyi planlayanların çok sayıda konaklama seçeneği de bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistler Muğla’nın çoğu yerinde; apart, pansiyon ve otellerde kalabilmektedir. Doğa ile iç içe bulunmak isteyenler için çadır ve karavan kampı yapma imkanı da bulunmaktadır. Buna göre kampçılar hem kamp alanlarında konaklayabilmekte hem de Muğla’nın el değmemiş koylarını keşfetme fırsatı yakalamaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Muğla ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Muğla Merkez Öğretmenevi : Emirbeyazit Mah. Cumhuriyet Caddesi. No:2/B. Muğla
Telefon: (252) 214 53 36
Fethiye Polisevi : Ölüdeniz Mahallesi, Atatürk Caddesi. No:6. Fethiye / Muğla
Telefon: 0(252) 616 65 35
Marmaris Polisevi : Kemeraltı Mahallesi. Atatürk Caddesi. 66 Sokak. No:2. Marmaris/Muğla
Telefon: 0(252) 413 24 75 – 413 24 76
Marmaris Uygulama Oteli: Armutalan Mah. (İçmeler- Armutalan Arası) Barbaros Cad. NO:2 İçmeler Marmaris/Muğla
Telefon: 0 (252) 455 21 38
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Tesisler Konuk Evi: Orhaniye Mah. İskender Alper Cd., 48000 Muğla
Telefon: 0(252) 211 21 99
Muğla Karayolları 26. Şube Şefliği: Emirbeyazıt, Ova Yolu No:1, Merkez/Muğla
Telefon: 0(252) 214 71 36
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi: Emirbeyazıt Mah, Cumhutriyet Cad. No:8 D:1, Merkez/Muğla
Telefon: 0(252) 214 12 02
DSİ Misafirhanesi: Orhaniye Mah. Şht. Asteğmen Yıldıray Çeltiklioğlu Cd. No:1, Menteşe/Muğla
Telefon: 0 (252) 214 11 37
Muğla zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde bir çok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Bodrum Deve Güreşi Festivali
Bodrum Belediyesi tarafından her yıl Aralık ayında Kızılağaç Deve Güreşi Arenası'nda düzenlenen Bodrum Deve Güreşi Festivali'ne Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin çeşitli illerinden develerin katılımıyla güreşler yapılmaktadır. Bodrumdaki en eski festivallerden biridir.
Milas Zeytin Hasat Şenliği:
Milas Belediyesinin her yıl Ekim Ayı sonunda Milas Atapark’da organize ettiği Festival kapsamında Milas’ın sosyo-ekonomik, kültürel açıdan çok büyük önem taşıyan, vatandaşların büyük çoğunluğunun geçim kaynağı olan zeytin ve zeytinyağının üretimine, pazarlanmasına, tanıtılmasına, markalaşmasına katkı sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Bodrum Caz Festivali:
Her yıl Eylül ayında gerçekleştirilen ve Dünyanın pek çok yerinden Jazz müzisyenlerinin geldiği, konserler verildiği, söyleşiler ve sergiler düzenlendiği festival Bodrum’un en çok ilgi gören festivallerinden biridir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Muğla ve ilçelerinde, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Karacan Point Center, Park Muğla ve Rüya Park isimli alışveriş merkezleri, Muğla’ya gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında Muğla merkez ve ilçelerindeki yöresel ürünlerin ve hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar alışveriş için ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Muğla’da sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi ve İskender Alper Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekanlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Muğla Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Muğla Belediyesi Şehir Tiyatrosu : Müştakbey Mah. Belediye Sokak No:6 Muğla
Tel: 444 48 01
3-) Üniversite
Muğla’da 1992 yılında kurulmuş olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite mevcut halde 21 fakülte, 4 enstitü, 3 yüksekokul, 16 meslek yüksekokulu, 47 araştırma ve uygulama merkezi ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Üniversitenin merkez yerleşkesine ve diğer yerleşkelerine ulaşım belediye halk otobüsleri ile sağlanmaktadır.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi: 48000 Kötekli/Muğla
Tel: + 90 (252) 211-1000
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 3 tanesi il merkezinde 3 tanesi ilçelerde bulunan toplam 6 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Fethiye Sıtkı-Mefharet Koçman Öğrenci Yurdu: Karaçulha Mah. Üniversite Cad.168 Sok. No:5 Fethiye / Muğla
Telefon : 0(252) 646-5131
Muğla Milli Piyango Kız Yurdu: Kötekli Mah.Sıtkı Koçman Caddesi No:10/6 Menteşe/Muğla
Telefon : 0(252) 223-85-88, 0(252) 223-89-73, 0(252) 223-89-74, 0(252) 223-89-75
Muğla Erkek Yurdu: Kötekli Mah. Sıtkı Koçman Cad. No:14/2 İç kapı:1 Menteşe / MUĞLA
Telefon : 0(252) 223-8011, 0(252) 223-8012
Şahidi Kız Yurdu: Kötekli Mah. Denizli Yolu Bulvarı. 232 Sokak. No: 48 Muğla
Telefon : 0(252) 223-86-12
Milas Öğrenci Yurdu: İsmet Paşa Mah. Sodra Doğakent Evleri No: 91 Milas/Muğla
Telefon : 0252 223 97 97
Muğla-Ortaca Yurdu: Karaburun Mah. 524 Sok. Yurt Binası Sitesi No:10 Ortaca/Muğla
Telefon : 0(252) 282-98-92
4-) Kütüphane
Muğla ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Hoca Mustafa Efendi İl Halk Kütüphanesi: Müştakbey Mah. Postane Sk. No:5 Merkez/Muğla
Tel: 0 252 214 90 15
Şehbal Hilmi Şerif Baydur Çocuk Kütüphanesi: Şeyh, Hacı Şerif Ağa Sk. No:9, Merkez/Muğla
Tel: 0 252 212 28 06
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Menteşe Kütüphanesi: Kötekli Yerleşkesi Kötekli/Muğla
Tel: 0 252 211 10 71
Muğla Valiliği
Emirbeyazıt Mahallesi, Cumhuriyet Meydanı No:3 Muğla
0252 214 1234
Muğla Büyükşehir Belediyesi
Müştakbey Mahallesi Belediye Sokak No:6 Muğla
444 48 01
Muğla İl Emniyet Müdürlüğü
Emirbeyazıt Mh. Atatürk Bul. No: 23 Muğla
0252 214 19 05
Muğla İl Jandarma Komutanlığı
Orhaniye Mah. Birlik Sokak No:9 Menteşe/Muğla
0252 212 85 90
https://Muğla.jandarma.gov.tr/
Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Emirbeyazıt Mahallesi Dr. Baki Ünlü Caddesi Blok No 12 İç Kapı No 1 Menteşe / Muğla
0252 280 48 00
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü
Orhaniye Mh. İsmet Çatak Cd. No:22 Menteşe / Muğla
0252 214 11 05
https://muglaism.saglik.gov.tr/
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Kötekli Mahallesi Marmaris Yolu üzeri No: 48 Menteşe /MUĞLA
0252 214 13 23