Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

 Muğla  ve yöresinin tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır.  İlk çağlarda bu bölgeye Karia’lılar yerleştiği için Karia adı verilmiştir. Şehrin bilinen tarihi ise Hitit’ler ile başlar. Hititlerin Lugga dedikleri bu bölge  daha sonra Friglerin,  Lidyalıların, Dorların ve Ionların egemenliğine  girmiştir.  Bölge M.Ö. 546 yılında Pers’lerin, M.Ö. 334 yılında Makedonya Kralı Büyük İskender’ in, M.Ö. 189 da Bergama Krallığının, M.Ö. 133 de Roma İmparatorluğu’nun, Roma’nın ikiye bölünmesiyle de, Doğu Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiştir. Türklerin eline geçmesi Uç Beylerden Menteşe Bey tarafından 1284 de gerçekleşmiştir.  Muğla ve yöresi 1391 yılında, Yıldırım Beyazıt, tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, 1402 de Timur’un hakimiyetine geçmiş, Timur bu yöreyi tekrar Menteşe Beyliği’ne vermiş, daha sonra 1425 de II Murat zamanında, Menteşe Bölgesi tümüyle Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğine geçmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Türkiye'nin güneybatı ucunda yer alan Muğla, kuzeyinde Aydın, kuzeydoğusunda Denizli ve Burdur, doğusunda Antalya ile komşu olup, güneyinde Akdeniz, batısında  Ege Denizi ile çevrilidir. Muğla, Toros kıvrım sistemiyle Batı Anadolu kıvrım sisteminin iç içe girdiği dağlık ve engebeliğin Menteşe yöresinde yer almaktadır. Dağları örten kıyıya inen ormanları ve geçmiş uygarlıkların kalıntılarıyla bezenmiş doyumsuz güzellikleri vardır.

Muğla  İzmir’e 210  km, İstanbul’a  668 km ve Ankara’ya  605  km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Muğla’nın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin (Menteşe)  nüfusu 115.059, il genel nüfusu ise 983.142 olarak tespit edilmiştir.

Muğla’nın, merkez ilçesi Menteşe dahil olmak üzere Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Milas, Ortaca, Seydikemer, Ula ve Yatağan olmak üzere 13 İlçesi ve 569 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Muğla’da hakim olan iklim tipi  Akdeniz iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Kıyıdan içeriye gidildikçe kara ikliminin tesiri görülür ve ısı düşer. Kıyılarda kar yağışı görülmez. İç kısımlarda ise senede 1-2 gün kar görülebilir. 

Muğla’da iklim ve toprak koşulları nedeni ile çok çeşitli ve zengin bir bitki örtüsü görülmektedir. Topraklarının %80’e yakını yeşil ile kaplı olan yörede gür ve verimli iğne yapraklı ormanlar, makiler ve dikenli bitkiler yaygın olarak bulunmaktadır. Makiler boyları 2 metrenin üzerine çıkmayan bodur çalılıklar şeklindedir. Dağların büyük kısmı ormanlarla, kıyılardaki yamaçlar makilerle örtülüdür. Ormanlarda çoğunlukla kızılçam, karaçam, fıstıkçamı, sedir, ardıç ve dünyâda ender bulunan kokulu “günlük” ağaçlar bulunur. Vâdi ve su kıyılarında çınar, söğüt ve selvi ağaçları çoktur. İl topraklarının % 4,5’i çayır ve mer’alarla % 16’sı ekili dikili alanlarla kaplıdır.

 

4-) Ekonomi

Çok yönlü bir ekonomiye sahip olan Muğla’da  ekonomi temelde tarıma, turizme, sanâyi ve ticârete dayanmaktadır. En çok turist gelen illerden biri olan Muğla’da turizm önemli bir ekonomik faktördür. Bunun yanında orman, turunçgiller ve sanâyi ürünleri bakımından da zengindir. Ayrıca Milas’ta su ürünleri, Yatağan ve Kavaklıdere’de madencilik, Bodrum’da tekne ve yat imalatı, Fethiye ve Milas’ta bitkisel üretim sektörleri öne çıkmaktadır. Muğla, Türkiye genelinde ocak işletmeciliği ve blok mermer üretiminde ilk sırada; fabrika tesis işletmeciliğinde ise Afyonkarahisar’dan sonra ikinci sırada gelmektedir.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Muğla ve ilçeleri turizm merkezi olmaları nedeniyle Türkiye’nin her tarafından otobüs seferlerinin düzenlendiği bir noktadır. Zaten kara yolu ulaşımı bakımından da gelişmiş şehirlerden biridir.  Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 1 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Muğla Otogar:  Emirbeyazıt Mahallesi, Atatürk Blv., 48000 Menteşe/Muğla

Tel: 0 (252) 214 00 37

 

2-) Demiryolu

Muğla’ya demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.

 

3-) Havayolu

Muğla’da Dalaman Havalimanı ve Milas-Bodrum Havalimanı  hizmet vermektedir. Artan turizm potansiyelini karşılamak için hizmet veren her iki havaalanı Türkiye’nin değişik noktalarından doğrudan veya aktarmalı uçuşların olduğu, özellikle yaz aylarında yoğun kullanılan havaalanlarıdır.  Her iki havaalanından da Muğla merkez ve ilçelerine HAVAŞ servisleri ile ulaşım sağlanmaktadır.

 

Dalaman Havalimanı: Ege Mah. 48770 Dalaman/Muğla

Tel: (0252) 792 55 55

 

Milas-Bodrum Havalimanı : Ekinanbarı, Havalimanı Sk, 48200 Milas/Muğla

Tel: (0252) 523 01 01

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Muğla sahip olduğu 1124 km kıyı uzunluğu, Muğla çam balı, Milas halısı, Bodrum Mandarini ve eşsiz doğal güzellikleriyle öne çıkmaktadır. Muğla’nın istihdam ve gelir bakımından en önemli sektörü turizmdir. İstanbul ve Antalya ‘nın ardından en yoğun turist çeken üçüncü il Muğla’dır. Muğla ilçeleri ile adeta turizmin lokomotifi konumundadır.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Her yıl binlerce tatilciyi ağırlayan Muğla’da bulunan birçok alışveriş merkezi, hediyelik eşya dükkânları ve pazarlar ise tatil dönüşünde olan tatilcilerin alışveriş yaptığı noktalardandır. Alışveriş merkezleri ve pazarlarda tatilciler kendileri ile beraber hatıra olacak görsel ürünleri, doğal reçel, bal, zeytinyağı gibi yiyecekleri, bakırdan yapılan süslemeleri ve el dokuması olan halıları alarak tatilini tamamlamaktadır. Muğla Arasta’da çok sayıda esnaf hala el sanatları ile ilgilenmektedir. Buradan alışveriş yapabilirsiniz. Muğla’ya özgü dokuma kumaşlardan satın alabilirsiniz. Perşembe günleri kurulan Muğla Pazarı’nı gezebilir ve aradığınız pek çok ürünü, tekstil ürünlerini, taze sebze ve meyveyi satın alabilirsiniz.   Muğla merkezde bulunan çarşı, dükkân ve pek çok mağazadan hediyelik eşya, süs eşyası, takılar ve yöreye özgü eşyalar satın alabilirsiniz. Muğla Evlerini sembolize eden ahşap hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.    Özellikle Muğla’nın coğrafi işaretli ürünleri olan  Muğla Saraylısı ve  Muğla Çam Balı almayı unutmayın.

Bunun yanında  marka haline gelen Milas halıları da alınabilecek yöresel ürünlerdendir.