1-) Tarihi Doku
‘Güzel Atlar Ülkesi’ anlamına gelen Kapadokya Bölgesinin merkezinde yer alan Nevşehir’in tarihi M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bölgeye sırası ile Hititler, Frigler, Asurlar, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar egemen olmuşlardır. M.S. 3. yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olan Kapadokya Bölgesi 11. ve 12. yüzyıllarda Selçukluların hizmetine girmiştir. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra bölgede Türk köyleri kurulmaya başlayınca şehre ‘Muşkara’ ismini vermişlerdir. Şehrin adı 1725 tarihinde Nevşehir olarak değiştirilmiştir. Nevşehir; 1954 yılında İl statüsüne kavuşmuştur.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak bölümünde yer alan Nevşehir, doğudan Kayseri, kuzey ve kuzeybatıdan Kırşehir, güneyden Niğde, batıdan Aksaray, kuzeydoğudan Yozgat illeriyle çevrilidir. Nevşehir il topraklarını Kızılırmak Vadisi ikiye böler. Dağlar daha çok kuzey ve güneyde bulunur. İlin % 20’si ovalardan, % 18’i dağlardan ve % 57’si platolardan meydana gelir. Toprak hafif dalgalı bir yayla ve bozkır halindedir.
Nevşehir İzmir’e 764 km, İstanbul’a 740 km ve Ankara’ya 298 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 148.160 il genel nüfusu ise 303.010 olarak tespit edilmiştir. Nevşehir’in, merkez ilçesi dahil olmak üzere Ürgüp, Avanos, Gülşehir, Derinkuyu, Acıgöl, Kozaklı ve Hacıbektaş olmak üzere 8 İlçesi, 15 beldesi ve 163 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Nevşehir yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçen tipik karasal iklim özelliğine sahiptir. Yaz ve sonbahar ayları genellikle yağışsız ve kurak geçmektedir. Kış ve bahar aylarında hava nemli olmasına karşın yaz aylarında nem düşmektedir.
Karasal iklimin doğal sonucu olarak Nevşehir bitki örtüsü bakımından çok zayıftır. Orman ve fundalıklar yok denecek kadar azdır. Orman varlığı açısından ülkemizin en yoksul şehirlerinden biri olan Nevşehir yöresinde doğal bitki örtüsü bozkır görünümündedir. Ovalar bozkır (step) görünümündedir. Kızılırmak Vadisinde söğüt, kavak ve selvi ağaçları ile Oylu Dağında cılız meşeliklere rastlanır. Çayır ve meralar % 28 ve ekili-dikili alanlar % 69’dur. Haziran başından itibaren yeşillik kaybolur, yerini sarı bir örtüye terk eder.
4-) Ekonomi
Ekonomisi geniş ölçüde tarıma dayanan Nevşehir’de faal nüfusun % 75’i tarım sektöründe çalışır. Mevsim ve yağış şartları sebebiyle tarım ürünleri fazla çeşitli değildir. Tahıl, yumru ve sanayi ürünleri başlıca tarım ürünleridir. Patates üretiminde Nevşehir ili Niğde ve İzmir’den sonra üçüncü sırada bulunur. Sanayi pek gelişmemiştir. Turizm sektörü son senelerde hızla gelişmektedir. Peribacaları ve kayalara oyulmuş kiliseler ve diğer tarihi ve doğal güzellikleri yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ilgisini çekmektedir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Nevşehir’de özellikle kara yolu ulaşımı çok faaldir. Karayolu bakımından şehri her tarafa bağlayan yollara sahiptir. Ankara-Kayseri karayolu, ili doğu-batı istikâmetinde kat eder. Nevşehir’den Konya’ya, Niğde-Adana yönüne, Kırşehir-Ankara yönüne giden kaliteli asfalt yollar vardır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Nevşehir Otogar: Mehmet Akif Ersoy Mah. Necip Fazıl Bulv. No:1, Nevşehir
Tel: (0384) 213 40 25
2-) Demiryolu
Nevşehir’de demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Şehre tren ile ulaşım Kayseri üzerinden gerçekleştirilmektedir. Tren ile Kayseri’ye geldikten sonra otobüs ile Nevşehir’e ulaşım mümkündür. Ayrıca Ankara-Kayseri demiryolu hattı Nevşehir’in Kozaklı ve Kanlıca istasyonlarına uğramaktadır.
3-) Havayolu
Nevşehir’de hava yolu ulaşımı 1998 yılında faaliyete geçen Nevşehir Kapadokya Havalimanı üzerinden sağlanmaktadır. İstanbul-Nevşehir arasındaki karşılıklı uçak seferleri düzenlenmektedir. Nevşehir havalimanı Nevşehir merkezine 30 km uzaklıktadır. HAVAŞ otobüsleri ile havaalanı ile Nevşehir arası ulaşım sağlanmaktadır.
Nevşehir Kapadokya Havalimanı: Tuzköyü Mahallesi, Nevşehir Kapadokya Havaalanı Girişi, 50900 Gülşehir/Nevşehir
Tel: 0 (384) 421 44 55
Şehrin Meşhur Yönleri
Nevşehir denince Kapadokya’nın doğa üstü güzellikleri olan Peri Bacaları ve yeraltı şehirleri gelmektedir. Sadece Türkiye değil dünya çapında marka haline gelen Peri Bacalarının oluşturduğu atmosferin sabahın ilk ışıkları ile yapılan balon turlarıyla seyri ise apayrı bir güzelliktir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Doğal güzellikleri, tarihi yapıları, kaya otelleri ve meşhur lezzetleri ile ziyaretçilerine oldukça keyifli bir tatil yaşatan Nevşehir’in hem merkezinde hem de turistik ilçelerinde yer alan dükkanlarda, Oniks taşından yapılmış tespihler ve takılar, halı ve kilimler, tekstil ürünleri, el emeği ayakkabılar, minyatür peribacaları ve daha pek çok hediyelik yöresel ürün satın alınabilir.
Özellikle Avanos’taki seramik ve çömlek atölyelerinden el yapımı çanak, çömlek ve seramikler satın alabilirsiniz.
Ayrıca şehrin şarapları, pekmezleri, kabak çekirdeği ve kayısısı bölgeden ayrılırken satın alınacak ürünlerdir.
Nevşehir Türkiye ve dünya turizminde önemli bir yere sahiptir. Özellikle Kapadokya bölgesinde bulunan peri bacaları ve diğer doğal oluşumları görmek için yılın her mevsimi yerli ve yabancı turistler şehri ziyaret etmektedir. Tarih ve doğanın içi içe geçtiği ve ziyaretçilerine sanki boyut değiştirir gibi hissettirdiği büyülü bir atmosfere sahip olan Nevşehir, Türkiye’nin ve dünyanın eşsiz beldelerinden biridir. İşte Nevşehir’e gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Göreme Açık Hava Müzesi
M.S. IV. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği eden bir kaya yerleşim yeri olan Göreme Açıkhava Müzesi, bir vadi oluşturan alanda, kaya blokların içine oyulmuş kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânlarından oluşmaktadır. Göreme Vadisi, manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul edilmektedir. Kiliselerde Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde kullanılan geometrik süslemeler ortaya çıkarılan ilk boya katmanlarında görülebilirken, daha sonraki tarihlerde yapılan freskler İncil ve Hz. İsa’nın hayatından sahneleri betimliyor. 1985 tarihinden bu yana doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi’nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gezilebiliyor. Nevşehir’e 10 km uzaklıkta bulunan Göreme Açık Hava Müzesine özel araç veya toplu taşım araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Paşabağları Ve Zelve Ören Yeri
Kapadokyanın çokça ziyaret edilen yerlerinden biri de Zelve Ören yerdir. Ören Yerine 1 km. uzaktaki peribacalarının en iyi görüldüğü yer burasıdır. Burada ayrıca Aziz Simeon adına yapılmış şapel ve birçok kaya mekânları bulunmaktadır. Paşabağları'nın daha ilerisinde Göreme-Avanos karayolundan 2 km. içerde olan ve 3 vadiden oluşan Zelve ören yeri, peribacalarının en yoğun olduğu yerdir. 9. ve 13. yüzyıllarda Hıristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden birisi olmuştur. Balıklı, Üzümlü ve Geyikli kiliseler vadinin en önemli kiliseleri olup ikonoklastik dönem öncesine aittir. 1952 yılına kadar iskân edilmiş vadide manastırlar, kiliseler, yerleşim yerleriyle, tünel, değirmen, cami gibi yapılar bulunmaktadır. Nevşehir merkeze 20 km ve Avanos merkeze ise 1 km. uzaklıkta bulunan Paşabağları ve Zelve Ören Yerine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Özkonak Yeraltı Şehri
M.Ö. 400’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Özkonak Yeraltı Şehrinin bulunduğu bölgenin oyulmaya ve şekillendirmeye oldukça müsait tüflü yapısı yumuşak tüf katmanı havayla temasında sertleşen, sıcaklığı muhafaza edebilen ve nem barındırmayan özelliğinden, yiyeceklerin depolanabileceği yaşam alanlarına dönüştürülmüş ve eski zamanlarda insanların buraya yerleşmesine ve kolayca barınmasına fırsat tanımıştır. Arkeologların söylemlerine göre Özkonak bölgesi geç Hitit döneminin Kabal denilen 24 beylikli federasyonların yerel prensliklerin mekanı olduğu bahsedilmektedir. Sonraları ise Perslerin ve Helenistik dönem Roma İmparatorluğunun toprakları olmuştur. Özkonak Kasabası'nda bulunan yeraltı şehri apartman düzenindedir. Mekanlar tünellerle birbirine bağlanmıştır. Bugün mekanların tümü temizlenmiş durumda değildir. Dışarıda şekillendirilerek içeri taşınmış olan sürgü taşlar, savunma sistemi gelişmiş bir düşüncenin ürünüdür. Avanos'a 14 km. uzaklıktaki Özkonak Kasabası'nda bulanan yer altı şehrine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri , II. yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı yer olarak bilinmektedir. Girişleri kolay bulunmayan bulunsa da kolay girilmeyen bu gizli dünya, ilk Hristiyanları Romalı askerlerden ve Arap akıncılardan korurken, gizemli mimarisi ile herkesi kendisine hayran bırakmaktadır. 1963 yılında tesadüfen bulunan ve 1967 yılında ziyarete açılan Derinkuyu Yeraltı Şehri adını 60-70 metre derinindeki 52 içme suyu kuyusundan almıştır. Toplamda 4 kilometrekarelik alanı kaplayan yer altı şehrinin sadece 2,5 kilometrekarelik 8 katı temizlenip ziyarete açılmıştır.. Ziyarete açılan 8 katın derinliği 50 metreyken, tüm katlarının temizlenmesi halinde derinliğin 85 metreyi bulacağı ve kat sayısının 12-13’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Bölgede bulunan bir diğer örnek olan Kaymaklı Yeraltı Şehri'nden farklı olarak Derinkuyu'da bir misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ilgi çekici bir kuyu da bulunmaktadır. Nevşehir’e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesinde bulunan yeraltı şehrine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Uçhisar Kalesi
Üçhisar Kalesi, Roma döneminden beri oyularak içine çok sayıda oda, ev, sığınak, depo, sarnıç, mezar, mahsen, yapılmış, Arap akınlarına karşı önemli bir savunma noktası olmuştur. Kapadokya’nın her yerinden görülen en büyük ve en güzel peri bacası olan Üçhisar Kalesinin zirvesi Kapadokya’nın kuş bakışı görüleceği tek yerdir. Güvercinlik Vadisi’nden, Avanos’a doğru tüm vadiler, Ortahisar Kalesi, Göreme Beldesi, Göreme Açıkhava Müzesi, Kılıçlar Vadisi, Kızılçukur, Güllüdere, Çavuşin, Boztepe, Aktepe, Avanos, yani bütün Kapadokya ayağınızın altındadır. Kalenin zirvesinde çok sayıda oyma küp, oyma mezar ve büyük sarnıç bulunmaktadır. Kaleden kuzeye doğru aşağılara bakınca Cevizli peribacalarını, batıda Nevşehir’i ve Oylu Dağı’nı, kalenin hemen önünde yeni Uçhisar’ı, güneybatıda uzaklarda Hasan Dağı zirvesini görebilirsiniz. Nevşehir merkeze 5 km mesafedeki Uçhisar Kalesine özel araç veya buraya giden belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Peri Bacaları
Kapadokya’nın tüflü volkanik toprağına yayılmış binlerce peri bacası bulunmaktadır. En yoğun olarak ise Avanos – Ürgüp – Uçhisar’ın oluşturduğu üçgenin içinde kalan vadilerde gözlemlenmektedir. Ürgüp Şahinefendi’de, bölgenin en önemli üç vadisinden biri olan bez bebekleriyle ünlü Soğanlı Vadisi’nde yüzlerce peri bacası oluşumu görebilirsiniz. Nevşehir’e 7 km. uzaklıktaki Çat kasabasına da peri bacası zengini bir alandır. Avanos – Göreme yolunda Paşabağlar ve Zelve Ören Yeri uğrayıp bir zamanlar keşişlerin inzivası olan mantar biçimli peri bacaları arasından yürüyebilirsiniz. Aynı şekilde Ürgüp İlçesine beş dakikalık mesafede bulunan Üç Güzeller (Çatalkaya) Seyir Tepesinden peribacaları ve Erciyes Dağının muhteşem manzarası seyredilebilir.
7-) Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi
Hıristiyan keşişlerin ve filozofların öğretileriyle yüzyıllar boyunca ilim yayan Kapadokya, İslam tarihinin en büyük düşünürlerinden biri olan Hacı Bektaş Veli’ye de yurt olmuştur. Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi sadece tarihsel bir yapı olarak değil, aynı zamanda günümüzde Bektaşiliğin dünyaya yayılmaya başladığı merkez olması açısından da oldukça önem taşımaktadır. Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi mimarisi dünyada benimsenmiş olan bu inancın sembolleri ile şekillenmiştir. 1603 yılında inşa edilmiş olan Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, anıtsal görünümde olup duvar ile çevrili bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Yapının dış cephesi kesme taş malzeme ile yapılmış olup, iç mekân duvarlarında alçı sıva üzerine beyaz renk boya uygulaması yapılmıştır. Yapı kare planlı giriş ile sandukanın yer aldığı türbe kısmından oluşmaktadır. Yapının portalı, yuvarlak kemerli olup, dairevi motiflerle bezelidir. Hacıbektaş ilçesinde bulunan Türbeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Nevşehir Kalesi
Şehrin simgesi olan kale 12. yüzyılda Selçuklular zamanında yaptırılmıştır. Döneminin en önemli yollarından biri olan Bağdat Kervan Yolu’nu kontrol etmek için inşa edilmiş olan kalenin, zamanında, ticaret kervanlarının dinlenme veya gümrük kontrolü niteliğinde kullanılmış olduğu düşünülüyor. Şehrin en yüksek noktalarından birine inşa edilen Nevşehir Kalesinde volkanik kaya ve tüflerden oluşan malzeme kullanılmıştır. Silindirik şekilde bir plan göstermektedir. Simetrik olarak dört yönde daire şekilli burçlar yeralmaktadır. Burçlardan bayrak direği dikili olanının üzeri açık durumda ve onarılmamıştır. Sur duvarları ve üzerindeki savunma duvarları yeniden onarılmıştır. Savunma sistemi 46 küçük bölüm halinde ve her bölüm ortasında savunma açıklıkları yer alıyor. İçte kale kapısının sağındaki ve solundaki burçların yanından çıkılan merdivenlerle savunma duvarlarına ulaşılıyor. Orta avlu bugün park olarak kullanılıyor. Kaleye özel araç veya şehir içi toplu taşıma araçları ya da Bölge Turu düzenleyen Seyahat Acentalarına ait tur araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
9-) Damat İbrahim Paşa Camii
Lale devrinin ünlü sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 18.yüzyılın ilk yarısında inşa ettirilen Külliye camii, medrese, kervansaray, sıbyan mektebi, imaret, hamam ve iki çeşmeden oluşmaktadır. İbrahim Paşa Camii kare planlı harimi ve mihrap önü birimi dikdörtgen şeklinde güney duvardan çıkıntı yapan bir plan şemasına sahiptir. Büyük boyutlu kubbe ile örtülü yapıda kubbeye geçiş tromplarla sağlanmıştır. Harimden çıkıntı yapan mihrap önü mekanının örtüsü ise yarım aynalı tonozdur. Eğimli bir araziye konumlandırılan külliyede camii, medrese, sıbyan mektebi ve imaret istinat duvarı ile sınırlandırılmış bir platform üzerinde inşa edilmiştir. Şehir merkezinde bulunan Camiye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsin.
10-) Nevşehir Müzesi
Nevşehir’de 1966 yılında Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin bir parçası olan Aş Evi ve Sübyan Mektebi müze olarak kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı’nca restore edilerek ve 1967 yılında ziyarete açılmıştır. 1987 yılında ise şimdiki Kültür Sitesi bünyesinde bulunan yerine taşınmıştır. Müzede, arkeolojik ve etnografik olmak üzere iki teşhir salonu mevcuttur. Nevşehir ili çevresi açık hava müzesi olarak ziyarete açık ören yerleri, yer altı şehirleri ve buralarda bulunan kiliseleriyle dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biridir. Şehir merkezinde bulunan Müzeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Nevşehir’in yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Nevşehir'e 20 km. mesafede bulunan Kaymaklı Yeraltı Şehrini; Acıgöl ilçesine 10 km. uzaklıkta bulunan Tatların Yeraltı Şehrini; eşsiz doğası ve seyirlik noktaları ile Kızılçukur Vadisi’ni; Gülşehir ilçe merkezi girişinde bulunan Aziz Jean Kilisesini; Karanlık Kilise ile Çarıklı Kilise arasında yer alan Azize Catherine Şapeli'ni; Etiler zamanında oyulmuş, 1200 m rakımlı 86 m. yükseklikteki Ortahisar Kalesini; Ürgüp İlçesinde bulunan 180 yıllık geçmişe sahip ve 42 adet odalı Asmalı Konağı ve Göreme Vadisinin eşsiz manzarasını seyredebileceğiniz Avcılar Seyir Tepesini de gezilecek yerler listesine koymayı unutmayın.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Karasal iklimden dolayı yazlar çok sıcak ve kurak olduğundan Nevşehir için ideal gezi dönemi ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Türkiye’nin önemli turizm noktalarından olan Kapadokya’nın İncisi Nevşehir mutfak kültürü bakımından da farklılık arz etmektedir. Nevşehir’de beslenme alışkanlıkları, çevrede üretilen ürünlere yönelik olarak gelişmiştir. Yörede sebzeciliğe de önem verildiğinden halk birçok sebzeyi kendisi yetiştirmekte ve yemeklerinde kullanmaktadır. Yemek çeşitlerine bakıldığında, kullanılan malzeme ağırlıklı olarak yörede yetişen patates, buğday, mercimek, nohut, fasulye, kabak gibi ürünlerden oluşmaktadır. Bu ürünler Nevşehir sofralarının vazgeçilmezidir. Coğrafi konumundan dolayı et ve et ürünleri mutfaklarında fazlaca tüketilir. Hem damak zevki bakımından hem de doyurucu özelliği ile hamur işleri ve et yemekleri tercih sebebidir. Bu nedenle yolunuz Nevşehir’e düştüğünde, Nevşehir’in meşhur yöresel et yemeklerinden biri olan Nevşehir Tavasını ;
iri doğranmış soğanların hamurla birleşmesiyle ortaya çıkan Soğanlamayı; oyulmuş ayva içinin kıyma ve düğü karışımıyla doldurulduğu Ayva Dolmasını; bölgenin en meşhur yemekleri arasında yer alan ve dünya çapında bir üne sahip olan Testi Kebabını ;
haşlanmış patatesin bulgur ile bir araya geldiği Dıvılı; özellikle kış mevsiminde içinizi ısıtacak nefis bir çorba olan Düğü Çorbasını
üzüm suyu, nişasta ve unla hazırlanan bir tatlı olan Köftürü ve beyaz fasulye ve dana etinin çömleklerde pişirilmesiyle hazırlanan Ağpaklayı
mutlaka denemelisiniz.
Nevşehir, İç Anadolu bölgesinin en gözde tatil destinasyonları arasında yer alıyor. Kapadokya, Göreme, Uçhisar gibi ilçelere ev sahipliği yapan bölge, her sene binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Bahar aylarında kültür gezileri için oldukça elverişli olan Nevşehir’de birçok konseptte otel bulunuyor. Pek çok otel Nevşehir mağara otel konseptine uygun olarak inşa edilmiş. Bölgeye özgü olan volkanik kayalar oyularak oluşturulan oteller, eşsiz bir deneyim yaşamanızı sağlıyor. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Nevşehir ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Nevşehir Öğretmenevi :Atatürk Bulvarı. No:40. Merkez/ Nevşehir
Telefon: (0384) 213 24 11
Nevşehir Polisevi: Ürgüp Caddesi. No: 45 Nevşehir
Telefon: (0384) 213 57 51
Nevşehir Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli : Yeni Mah. Niğde yolu üzeri. Adliye Karşısı. Nevşehir
Telefon: (0384) 213 45 53
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi USET HOTEL : Fatih Mahallesi. 12. Cadde. No: 3. Ürgüp – Nevşehir
Telefon: (0384) 341 66 90- 341 66 91 – 341 66 93
Nevşehir İl Özel İdaresi Misafirhanesi : Ragıp Üner, 157. Sk. No:2, 50300 Nevşehir
Telefon: (0384) 215 10 11
Nevşehir Karayolları Misafirhanesi: 2000 Evler Mah. Avanos Yolu Zübeyde Hanım Cad. Merkez/ Nevşehir
Telefon: 0384 215 39 67
Nevşehir zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde bir çok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Kapadokya Uluslararası Sıcak Hava Balon Festivali:
Nevşehir Valiliği ve Ürgüp Belediyesi tarafından Temmuz ayında düzenlenen festival Ülkemizin turizmine katkı sağlamak, Ürgüp yöresinin, Kapadokya Bölgesinin daha iyi bir şekilde tanıtılması, turizminin artmasını amaçlamaktadır. Festival kapsamında Dünyanın değişik ülkelerinden 20 farklı balon ve Kapadokya’da uçan diğer balonlarla birlikte gösteriler düzenlenmektedir.
Ürgüp Uluslararası Bağ Bozumu Festivali :
Ürgüp Belediyesinin her yıl Eylül ayında organize ettiği ve yaklaşık 50 yıldır devam eden Festival kapsamında Ürgüp’ün tanıtımı, yöresel üzümlerinin tanıtım ve satışına yönelik etkinlikler ve konserler, halk gösterileri düzenlenmektedir.
Uluslararası Avanos Kapadokya Dünya Halk Dansları Festivali :
Avanos Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından kültürel ve sanatsal etkinlikler kapsamında her yıl Temmuz ayında organize edilen Festival kapsamında dünyanın bir çok ülkesinden katılan halk oyunları dans grupları unutulmaz gösteriler sunmaktadır.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Nevşehir’de, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Forum Kapadokya ve Nissara isimli alışveriş merkezleri, Nevşehir’e gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında Kapadokya El Sanatları Merkezindeki yöresel hediyelik ürünlerinin satıldığı dükkanlar alışveriş için ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Nevşehir’de sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Nevşehir Kapadokya Kültür Ve Sanat Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekanlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Nevşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Nevşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu : Sümer, Fevzi Çakmak Cd. No:2, 50040, 50040 Nevşehir Merkez/Nevşehir
Tel: (0384) 213 53 03
3-) Üniversite
Nevşehir’de 2007 yılında kurulmuş olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite mevcut halde, 9 fakülte, 4 enstitü, 2 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 14 uygulama ve araştırma merkezi ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Üniversitenin merkez yerleşkesine minibüslerle ve yine aynı güzergah üzerinden geçen özel halk otobüsleri ile ulaşım sağlanmaktadır.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi: 2000 Evler Mah. Zübeyde Hanım Cad. Nevşehir
Tel: + 0 (384) 228 10 00
Web: https://www.nevsehir.edu.tr/tr
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 6 tanesi il merkezinde 4 tanesi ilçelerde bulunan toplam 10 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Avanos Öğrenci Yurdu: A Blok (Müdürlük): Bahçelievler Mah. Mithat Dülge Cad. No:47 Avanos/Nevşehir- B Blok: Kapadokya Cad. Cumhuriyet Mah. No:23 Avanos/Nevşehir.
Telefon : 0(384) 511-2392, 0(384) 511-2393, 0(384) 511-2762, 0(384) 511-2763
Gülşehir Öğrenci Yurdu: Karavezir Mahallesi Mehmet Galip Uysal Caddesi No:29 Gülşehir/Nevşehir
Telefon : (0384) 411 23 50
Hünkar Öğrenci Yurdu: Zir Mah. Prof. Dr. Rıza Ayhan Cad. No.21 Hacıbektaş/Nevşehir
Telefon : 0(384) 441-35-58
Hacı Bektaş-ı Veli Öğrenci Yurdu : Güzelyurt Mah. Vefa Küçük Cad No:9 Nevşehir
Telefon : 0(384) 215-44-09
Fatıma Sultan Öğrenci Yurdu: 2000 Evler Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi No:278 Merkez /Nevşehir
Telefon : 0(384) 215-23-72
Haluk Nur Baki Öğrenci Yurdu: 2000 evler Mah. 74.sokak No:3 Merkez/NEVŞEHİR
Telefon : 0(384) 215-41-55
Ayşe Hümaşah Sultan Öğrenci Yurdu: 2000 Evler Mah. YURTKUR Alanı Küme Evleri No: 3 Nevşehir
Telefon : 03842121917
Nevşehir Yurdu: Avanos Yolu Üzeri Karayazı Mevkii Üniversite Kampüs Karşısı Nevşehir
Telefon : 0(384) 213-29-85, 0(384) 215-27-32, 0(384) 215-27-46
Kapadokya Öğrenci Yurdu : 2000 Evler Mahallesi Yurkur Alanı Küme Evler Merkez Nevşehir
Telefon : 0(384) 215-27-48
Ürgüp Öğrenci Yurdu: B Kız Bloğu (Müdürlük) : Esbelli Mah. Dolay 1 Sk. No:1 Ürgüp/Nevşehir - A Erkek Bloğu: Kavaklıönü Mah.Yunus Emre Cad.No:49 Ürgüp/Nevşehir
Telefon : 0(384) 341-2043, 0(384) 341-2048, 0(384) 341-2049
4-) Kütüphane
Nevşehir ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Nevşehir İl Halk Kütüphanesi: Yeni Kayseri Cd. Kültür Merkezi No:7 Nevşehir
Tel: 0384 213 12 46
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: 2000 Evler Mah. Zübeyde Hanım Cad. 50300 Merkez / NEVŞEHİR
Tel: 0 384 228 10 00
Nevşehir Valiliği
350 Evler Mah. Milli İrade Cad. No: 38-40 NEVŞEHİR
0384 212 42 22
Nevşehir Belediyesi
Camicedit Mah. Belediye Cad. No:73 Merkez / Nevşehir
0384 213 12 20
Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü
Emek Mahallesi Naryolu Sokak No:76 Nevşehir
0384 212 10 70
Nevşehir İl Jandarma Komutanlığı
Güzelyurt Mah. Zübeyde Hanım Cad.No:3 Merkez/Nevşehir
0384 213 1044
https://nevsehir.jandarma.gov.tr/
Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü
0384 213 79 33
Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü
15 Temmuz Mahallesi Sıhhat Sokak No:14 Nevşehir
0384 213 11 10
https://nevsehirism.saglik.gov.tr/
Nevşehir Devlet Hastanesi
15 Temmuz Mah. 148. Sokak No:1 Merkez / Nevşehir
0384 228 50 50