Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

 ‘Güzel Atlar Ülkesi’ anlamına gelen Kapadokya Bölgesinin merkezinde yer alan   Nevşehir’in tarihi M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanmaktadır.  Bölgeye sırası ile Hititler, Frigler, Asurlar, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar egemen olmuşlardır. M.S. 3. yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olan Kapadokya Bölgesi 11. ve 12. yüzyıllarda Selçukluların hizmetine girmiştir.  1071 Malazgirt Zaferinden sonra bölgede Türk köyleri kurulmaya başlayınca şehre ‘Muşkara’ ismini vermişlerdir. Şehrin adı 1725 tarihinde Nevşehir olarak değiştirilmiştir.  Nevşehir; 1954 yılında İl statüsüne kavuşmuştur. 

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak bölümünde yer alan Nevşehir, doğudan Kayseri, kuzey ve kuzeybatıdan Kırşehir, güneyden Niğde, batıdan Aksaray, kuzeydoğudan Yozgat illeriyle çevrilidir. Nevşehir il topraklarını Kızılırmak Vadisi ikiye böler. Dağlar daha çok kuzey ve güneyde bulunur. İlin % 20’si ovalardan, % 18’i dağlardan ve % 57’si platolardan meydana gelir. Toprak hafif dalgalı bir yayla ve bozkır halindedir.

Nevşehir   İzmir’e 764  km, İstanbul’a  740 km ve Ankara’ya  298  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 148.160 il genel nüfusu ise 303.010 olarak tespit edilmiştir. Nevşehir’in, merkez ilçesi dahil olmak üzere Ürgüp, Avanos, Gülşehir, Derinkuyu, Acıgöl, Kozaklı ve Hacıbektaş olmak üzere 8 İlçesi, 15 beldesi ve 163 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Nevşehir yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçen tipik karasal iklim özelliğine sahiptir. Yaz ve sonbahar ayları genellikle yağışsız ve kurak geçmektedir. Kış ve bahar aylarında hava nemli olmasına karşın yaz aylarında nem düşmektedir.

Karasal iklimin doğal sonucu olarak Nevşehir bitki örtüsü bakımından çok zayıftır. Orman ve fundalıklar yok denecek kadar azdır. Orman varlığı açısından ülkemizin en yoksul şehirlerinden biri olan Nev­şehir yöresinde doğal bitki örtüsü bozkır görünümündedir. Ovalar bozkır (step) görünümündedir. Kızılırmak Vadisinde söğüt, kavak ve selvi ağaçları ile Oylu Dağında cılız meşeliklere rastlanır. Çayır ve meralar % 28 ve ekili-dikili alanlar % 69’dur. Haziran başından itibaren yeşillik kaybolur, yerini sarı bir örtüye terk eder.

 

4-) Ekonomi

Ekonomisi geniş ölçüde tarıma dayanan  Nevşehir’de faal nüfusun % 75’i tarım sektöründe çalışır. Mevsim ve yağış şartları sebebiyle tarım ürünleri fazla çeşitli değildir. Tahıl, yumru ve sanayi ürünleri başlıca tarım ürünleridir. Patates üretiminde Nevşehir ili Niğde ve İzmir’den sonra üçüncü sırada bulunur.  Sanayi pek gelişmemiştir. Turizm sektörü son senelerde hızla gelişmektedir. Peribacaları ve kayalara oyulmuş kiliseler ve diğer tarihi ve doğal güzellikleri yerli ve yabancı turistlerin  yoğun olarak ilgisini çekmektedir.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Nevşehir’de özellikle kara yolu ulaşımı çok faaldir.  Karayolu bakımından şehri her tarafa bağlayan yollara sahiptir. Ankara-Kayseri karayolu, ili doğu-batı istikâmetinde kat eder. Nevşehir’den Konya’ya, Niğde-Adana yönüne, Kırşehir-Ankara yönüne giden kaliteli asfalt yollar vardır.  Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Nevşehir Otogar:  Mehmet Akif Ersoy Mah. Necip Fazıl Bulv. No:1, Nevşehir

Tel: (0384) 213 40 25

 

2-) Demiryolu

Nevşehir’de demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.  Şehre tren ile ulaşım Kayseri üzerinden gerçekleştirilmektedir.  Tren ile Kayseri’ye geldikten sonra otobüs ile Nevşehir’e ulaşım mümkündür. Ayrıca Ankara-Kayseri demiryolu hattı Nevşehir’in Kozaklı ve Kanlıca istasyonlarına uğramaktadır. 

 

3-) Havayolu

Nevşehir’de hava yolu ulaşımı 1998 yılında faaliyete geçen  Nevşehir Kapadokya Havalimanı üzerinden sağlanmaktadır. İstanbul-Nevşehir arasındaki karşılıklı uçak seferleri düzenlenmektedir. Nevşehir havalimanı Nevşehir merkezine 30 km uzaklıktadır. HAVAŞ otobüsleri ile havaalanı ile Nevşehir arası ulaşım sağlanmaktadır.

 

Nevşehir Kapadokya Havalimanı: Tuzköyü Mahallesi, Nevşehir Kapadokya Havaalanı Girişi, 50900 Gülşehir/Nevşehir

Tel: 0 (384) 421 44 55

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Nevşehir denince Kapadokya’nın doğa üstü güzellikleri olan Peri Bacaları ve yeraltı şehirleri gelmektedir. Sadece Türkiye değil dünya çapında marka haline gelen Peri Bacalarının oluşturduğu atmosferin sabahın ilk ışıkları ile yapılan balon turlarıyla seyri ise apayrı bir güzelliktir.  

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Doğal güzellikleri, tarihi yapıları, kaya otelleri ve meşhur lezzetleri ile ziyaretçilerine oldukça keyifli bir tatil yaşatan Nevşehir’in hem merkezinde hem de turistik ilçelerinde yer alan dükkanlarda, Oniks taşından yapılmış  tespihler ve takılar, halı ve kilimler,  tekstil ürünleri, el emeği ayakkabılar, minyatür peribacaları ve daha pek çok hediyelik yöresel ürün satın alınabilir.

Özellikle Avanos’taki seramik ve çömlek  atölyelerinden el yapımı çanak, çömlek ve seramikler satın alabilirsiniz.

Ayrıca şehrin şarapları, pekmezleri, kabak çekirdeği ve kayısısı bölgeden ayrılırken satın alınacak ürünlerdir.