1-) Tarihi Doku
Antik adı “NAHİTA” olan ve yerleşik yaşamın 10.000 yıl önce başlayarak günümüze kadar devam ettiği Niğde’de yapılan arkeolojik araştırmalarda, Paleolitik Çağ’a kadar uzanan buluntulara ulaşılmıştır. Niğde, M.Ö. 1800’den itibaren 1000 yıl süreyle Hitit egemenliğinde kalmıştır. M.Ö. 710’da Asurluların Hitit egemenliğine son vermesiyle bölge Asurluların daha sonra da Friglerin hâkimiyetine geçmiştir. M.Ö. 17 de Romalıların bölgeye gelişine kadar, Medler, Persler, İskender’in Helenistik Kapadokya Krallığı ve Bergama Krallığı egemenliğini sürdürmüştür. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Niğde, Doğu Roma (Bizans) toprakları içinde kalmıştır. Türklerin Anadolu’ya gelişi ile başlayan Selçuklu Devleti egemenliği 1308 yılına dek sürmüş olup şehir 1470 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nun kesin hakimiyetine girmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Büyük bir bölümü İç Anadolu Bölgesinde yer alan Niğde’nin güneyindeki Çamardı ve Ulukışla ilçeleri Akdeniz Bölgesi içinde yer almaktadır. Kuzeybatıda Aksaray, kuzeyde Nevşehir, kuzeydoğuda Kayseri, batı ve güneybatıda Konya, güneyde İçel, güneydoğu ve doğuda Adana illeri ile komşudur. Üç tarafı Torosların genç kıvrım dağları ile çevrili olan Niğde, Anadolu bölgesinin güneydoğusunda Orta Toroslar içinde yer alan Bolkarlar ve Aladağların kuzeye kıvrımlanarak sokuldukları alanın kuzeyinde kalır. Batı ucunda ise Konya ovası ile birleşik Emen Ovası yer alır. Jeolojik yapıya volkanik tüfler ve bazalt akıntıları hakimdir. Ovalarda ise egemen olan yapı alüvyonlardır. Batı kesimler dalgalı düzlük, diğer kesimler ise dağlık bir yapıya sahiptir.
Niğde, İzmir’e 786 km, İstanbul’a 797 km ve Ankara’ya 348 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe nüfusu 229.121 ve il genel nüfusu ise 362.861 olarak tespit edilmiştir. Niğde’nin merkez ilçesi ile birlikte Bor, Çiftlik, Ulukışla, Altunhisar ve Çamardı olmak üzere 6 İlçesi, 23 Beldesi ve 130 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Niğde’nin etrafının dağlarla çevrili olması, deniz seviyesinden 1200 metre yükseklik göstermesi, denizin bunaltıcı etkilerini ve denizden gelen rüzgarları alamaması, kuzeyden gelen soğuk rüzgarlara açık olması nedeniyle Niğde’nin büyük bölümünde karasal iklim özellikleri görülmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yüksek yerlerde ise yayla iklimi hüküm sürer. Yağışlara kar halinde kışın, yağmur halinde ilkbaharda rastlanmaktadır.
Niğde’ye hâkim olan karasal iklimin sonucu olarak il toprakları genel olarak bozkır görünümündedir. Yağışların azlığı sebebiyle ormanlık bölge azdır. Ormanlar Toroslar bölgesinde, Hasan ve Melendiz dağlarının yüksek yamaçlarında bulunur. Ormanlar il topraklarının % 1,7’sini teşkil eder, fundalıklarla birlikte yüzde 3’e yükselir. İl topraklarının % 50’si ekili-dikili alanlar olup, buğday tarlaları, elma bahçeleri ve üzüm bağlarından; % 37’si çayır ve meralardan ibarettir. Geri kalanını ise ekime müsait olmayan topraklar teşkil eder.
4-) Ekonomi
Niğde ilinin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Faal nüfusun % 70'i tarımla geçinir. Sanayileşme son senelerde gelişmeye başlamıştır. Niğde ili Anadolu'nun buğday ambarı sayılan 10 il arasında yer alır. Türkiye'de en çok elma bu ilde yetişir. Özellikle patates, elma, şeker pancarı üretimi ile ön plana çıkan tarım faaliyetlerinin yanı sıra; halı, şeker, meyve suyu, un, çimento ve kimya sanayilerinin önemli bir bölümü Niğde ilinde mevcuttur. Küçükbaş hayvancılık da yaygındır. Şehir maden rezervleri açısından oldukça zengin sayılır. Çıkarılan madenler demir, kurşun, cıva, gümüş, altın, kükürt, alçı taşıdır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Niğde ili İç Anadolu ile Kuzey ve Batı Anadolu'yu güney ve doğuya bağlayan önemli demiryolu ve karayollarının kavşak noktasıdır. Ülkemizin dört yanı ile ulaşım irtibatı vardır. Ankara'yı Adana'ya bağlayan E-5 karayolu Ulukışla'dan geçer. Burada ikiye ayrılıp, biri İçel'e diğeri Niğde'ye gider. Çevre illeri olan Adana, Mersin, Kayseri, Konya, Nevşehir, Aksaray illeriyle karayolu ile doğrudan ulaşımı vardır. Ülkemizin çoğu yerinden Niğde’ye ulaşmak mümkündür. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 2 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Niğde Otogarı: Adana-Kayseri yolu üzeri Hıdırlık Mevkii Merkez/Niğde
Tel: (+90-388) 232 35 37
2-) Demiryolu
Niğde’nin demir yolu ulaşımı iyi noktadadır. Yurdumuzun güneyini, İç Anadolu, Kuzey ve Batı Anadolu'ya bağlayan önemli demir yolu ve karayollarının kavşak noktasıdır. Adana, Kayseri ve Konya illeri ile de demiryolu bağlantısı vardır. Niğde il merkezinden demiryolu ulaşımı Kayseri-Niğde-Adana bağlantılı yapılmaktadır. Niğde Gar'ından Erciyes Ekspresi ile Kayseri ve Adana'ya; Çukurova Ekspresi ile Ankara, Kayseri, Kırıkkale, Yerköy ve Adana'ya ulaşmak mümkündür.
Niğde Tren Garı: İlhanlı Mahallesi 51100 Niğde Merkez/Niğde
Telefon: 0(388) 233 94 76
3-) Havayolu
Niğde’de Havaalanı bulunmamaktadır. Havayolu ulaşımı için Niğde'ye 130 km uzaklıktaki Kayseri Havalimanı kullanılmaktadır.
Şehrin Meşhur Yönleri
Kapadokya bölgesinin içinde yer alan ve bilinen en eski adı, Nahita olan Niğde 10 bin yıllık tarih geçmiş kendine has kültürü ve doğasıyla adından söz ettiren bir şehirdir. Tyana Ören Yeri ve Gümüşler Manastırı ile ulusal ve uluslararası alanda meşhur olan Niğde Türkiye’nin en eski gazozlarından olan Niğde Gazozu ile de meşhurdur.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Niğde’yi gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Bu noktada Niğde’nin meşhur halısı alınabilecek yöresel ürünlerin başında gelmektedir.
Bunun yanında Niğde Balı, Niğde Pekmezi ve Niğde Kirazı da alabileceğiniz yöresel ürünlerdir.
Asur, Hitit, Frig, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlerin izlerini taşıyan Niğde, bu tarihi ve kültürel sentezi günümüze kadar korumayı başarabilmiş turizm kentlerinden biridir. Doğal güzellikleri, tarihi yapıları, ören yerleri, kaplıcaları ve köklü kültürü ile ülkemizin görülmesi gereken yerlerinden biridir. İşte Niğde’ye gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler:
1-) Tyana Ören Yeri Ve Su Kemerleri
Büyük bir bölümü Bor ilçesinin Kemerhisar Kasabası’nın altında kalmış olan Tyana Ören Yeri saraylarla, tapınaklarla, su kemerleriyle ve yerleşim birimleriyle büyük bir kent konumundadır. Niğde’nin önemli tarihi mekânlarından biri olan ören yerinin Roma havuzundan itibaren Kemerhisar Kasabası içlerine kadar ki bölümde kemerler toprak altındadır. Kalan bölümdeki ve kazı alanına kadar olan kemerler ise toprak üzerindedir. Halen büyük bir bölümü ayakta bulunan su kemerleriyle Roma havuzundan şehre su taşınmaktaydı. Su kemerleri M.S. II-III. yüzyıllara aittir. I. II. ve III. dereceli arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmış olan Tyana Ören yeri Tarih öncesinden Hititler’in yıkılışına değin pek çok uygarlığa mekân olmuştur. Geç Hitit Dönemi'nin başkenti olan Kemerhisar (Tyana), iki kez Güney Kapadokya Krallığı’nın başkentliğini de yapan bir yerdir. Kasabanın muhtelif yerlerinde çeşitli durumlarda bulunan önemli heykeltıraşlık eserler ve ören yerinde yapılan bilimsel kazılar neticesinde çıkan eserler ve mimari parçalar Niğde Müzesi’nde sergilenmektedir. Niğde merkeze 20 kilometre mesafede bulunan ören yerine özel araçla ya da Merkezden ve Bor İlçesi'nden toplu taşıma araçları ile veya turla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Roma Havuzu
Roma devrinde Trojan ve Hadrian Döneminde M.S. 2. yy.’da inşa edilmiş olan Roma Havuzu, düzgün kesme taş bloklarla inşa edilmiş, dikdörtgen planlı bir yapıdır. Havuzun altından kaynayan su, oluşturulan kemerler vasıtasıyla Antik Tyana (Kemerhisar) kentine ulaştırılıyordu. Dönem, dönem onarım geçirmesine rağmen Roma havuzu, büyük ölçüde orijinalliğini korumaktadır. Niğde İli, Bor İlçesi, Bahçeli Kasabası merkezine yaklaşık 3 km. mesafede bulunan Roma Havuzuna özel araçla ya da merkezden ve Bor’dan Bahçeli kasabası toplu taşıma araçları ile veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Niğde Kalesi ve Saat Kulesi
Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Niğde Kalesinin, MÖ 8'inci asırda yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. 1740 yıllarında Sadrazam İshak Paşa tarafından onarılmış olan ve eski Niğde şehrinin bulunduğu tepeyi çevreleyen kale üç surla çevrilmiştir. Fakat birçok yeri yıkılmış olan kalenin tepenin kuzeydoğusunda bir hisarı içine alan kısım ayakta kalabilmiştir. Yakın zamana ait yıkıntıları arasında meskene çevrilen iki burcun kalıntıları görülebilmiştir. Batı taraftaki sur ve burçlar tamamen kaybolmuştur. Kalenin ayakta kalan tek burçtan ibaret ana kulesi tepenin en yüksek noktasına yapılmıştır. Nispeten daha iyi korunmuş olan bu ana kule, dikdörtgen burçlara yaslanan surlardan çok daha yüksektir. Ana kulenin duvarları yıkılmamış ise de iç kısmında bulunan birçok oda ve hücre tamamen harap olmuştur. Günümüzde Belediye tarafından tepenin etrafı duvarla çevrilerek, Tepenin üstü park haline getirilmiştir. Kalenin eski burçlarından birinin üzerine yapılmış bulunan meşhur Saat Kulesi fevkalade güzel bir eserdir ve adeta Niğde’nin sembolüdür. Fakat kitabesi olmadığı gibi hakkında fazla bir bilgi de yoktur. Ancak stil yoluyla 19'uncu yüzyıla tarihlenir. Saat Kulesi kalenin batı burçlarından birinin üzerine inşa edilmiştir. Niğde il merkezinde yürüme mesafesinde bulunan Kaleye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Gümüşler Manastırı
Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, kuvvetli ihtimalle 8-12'nci yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen Gümüşler Manastırı, Kapadokya Bölgesi'nde günümüze iyi korunarak gelmiş en büyük manastırlardan ve Bizans sanatının Anadolu'daki en güzel eserlerinden biridir. Manastır, kayanın içerisinde oyulmuş, 13×60 ölçülerinde, kare bir avlunun etrafına dizilmiş mutfak, dehlizler, odalar ve kiliseden oluşmaktadır. Manastırın en önemli yapısı, kompleksin kuzeyinde yer alan kilisedir. Manastırın içerisinde tonoz şeklinde oyulmuş bir kapıdan geçildikten sonra kare bir avluya ulaşılır. Orta avluda mezarlar ve erzak depoları bulunmaktadır. Girişte, avlunun sol tarafında yeraltı şehri bulunur. Tam karşısında ise dehlizlerle ulaşılan sığınaklar vardır. Bu odaların içerisinde, dışarıdan gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı önlem olması açısından değirmen taşı büyüklüğünde taş kapılar yer almaktadır. Yeraltı şehrinden toprak yüzeyine ulaşan havalandırma ve megafon şeklinde haberleşme sistemi mevcuttur. Niğde'ye 8 km. uzaklıktaki Gümüşler kasabasında bulunan Manastıra özel araçla ya da merkezden her saat başı kalkan Gümüşler Belediyesi toplu taşıma araçları ile veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Karatlı Kuş Kayası Kaya Mezarları
Bir vadinin iki yamacında yer alan 15 adet mezardan oluşan Karatlı Kuş Kayası Kaya Mezarları, genelde birbirine benzemekle birlikte halk arasında Kızlar Mağarası olarak adlandırılan iki katlı mezar, diğerlerinden boyut ve kapasite olarak farklılık arz etmektedir. Her mezarın girişinde bulunan, içeriye az çok güneş ışığı sızdıran sağır pencereler, yapılış dönemi inanç ve ölümden sonraki hayata bakış açıları bakımından bilgi vermektedir. Merkeze bağlı 35 km mesafede Karatlı Kasabasında bulunan kaya mezarlarına özel araçla ya da Karatlı Kasabası toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Alaeddin Cami
Niğde sancak beyi ziynettin Beşare tarafından 1223 yılında yaptırılmış olan Alaeddin Camisi, bazı onarımlara uğrasa da orijinal özelliğini büyük ölçüde korumakta ve işlevini devam ettirmektedir. İki kapılı olan Caminin doğuya bakan taş işlemeli kapısı üzerinde yaz aylarında 09.30 – 11.00 saatleri arasında güneş ışıklarının bıraktığı gölge, “Taçlı Kadın Başı” ortaya çıkartmaktadır. Efsaneye göre usta, âşık olduğu ve hiç evlenemeyeceğini bildiği Niğde Sancak beyinin kızına duyduğu aşkı sonsuza dek yaşatmak için konuyu kapı süslemesindeki taşa resmetmiştir. Yapı, harım ile kuzeydoğu köşesine yerleştirilen tek şerefeli minareden oluşmaktadır. Niğde il merkezinde yürüme mesafesindeki Alaaddin sokakta bulunan Camiye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Karagöl ve Çinili Göl
Niğde'nin güneyindeki Ulukışla ilçesinde bulunan Bolkar Dağları birçok zenginliği bir arada bulunduruyor. Uzaklardan bakıldığında neredeyse her mevsim karlı görünen bu sarp kayaların içerisinde yaylalar, göller ve dağcılık sporuna uygun rotalar bulunuyor. Bolkar Dağlarında bulunan Karagöl ve Çinili Göl yaz aylarında dağda göl manzarası görmek ve kar keyfi yaşamak isteyen ziyaretçilerin adeta akınına uğramaktadır. Buzul göllerinin en önemlilerinden Çinili Göl, yaklaşık 25 bin metrekarelik yüzölçümüne sahiptir. Araçla gidişin mümkün olmadığı ancak belli bir yürüyüşten sonra ulaşılabilen Çinili Göl, Karagöl'e nazaran daha berrak olup turkuaz ve mavinin bulunduğu bir manzaraya sahiptir. Çinili Gölün yakınında bir başka doğa harikası Karagöl bulunuyor. Karagöl, 2650 metrede bulunan epey yüksek bir göldür. İki çöküntünün üzerinde uzanan gölün bir kısmı nilüferler ile kaplıdır. Gölün çevresi yürüme 10-15 dk kadar sürmektedir. Gölün kıyısında ise buz gibi bir su kaynağı mevcuttur. Bu iki gölde ötmeyen tek kurbağa türü olan Toros Kurbağası (Rana Holtzi) yaşadığından dolayı bölge koruma altında bulunuyor. Niğde merkeze 75 km mesafede bulunan Bolkar Dağlarında bulunan Karagöl ve Çinili Gölü görmek için özel araç veya turlarla yürüyüş noktasına varabilirsiniz.
8-) Kayardı Bağları
Niğde’nin oksijen depolama ve yeşil alanı olan Kayardı bağları, şehrin gürültüsünden uzaklaşmak, karmaşadan uzak bir şekilde nefes almak isteyen, söğüt ağaçlarının altında bir yaz akşamı yürüyüşü yapmak isteyenlerin uğrak mekanıdır. Dereden akan suları, evlerin pencerelerden sarkan çiçekleri ve meyve ağaçları ile Kayardı bağları, tam bir kartpostal görüntüsü sunmaktadır. Merkezde bulunan Kayardı bağlarına özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Göllüdağ
Kapadokya volkanlarından biri olan Göllüdağ, jeolojik ve arkeolojik değerleriyle Anadolu’nun en etkileyici doğa anıtlarındandır. Sönmüş bir yanardağ olan Göllüdağ’ın volkan konisinin üst kısmında bir krater çukurluğu, bu kraterinde bir kısmında dağa adını veren krater gölü yer almaktadır. Dağın üzerinde geç Hitit medeniyetine (MÖ 8. yüzyıl) tarihlenen yerleşme kalıntıları bulunmuştur. Buradaki şehir dağdaki kayaçlardan oluşan bir surla çevrilmiş, ikinci bir surla önemli yapılar koruma altına alınmıştır. Dağın tepesini çepeçevre kuşatan sur ve sur içerisinde yer alan yapılar, volkanın püskürtüsü olan taşlarla inşa edilmiştir. Niğde şehir merkezinin 60 km kuzeyinde, Gölcük Beldesi, Kömürcü köyünün güney batısında kalan Göllüdağ görmek için özel araç veya turlarla yürüyüş ve tırmanış noktasına varabilirsiniz.
10-) Niğde Müzesi
Eserlerinin büyük bir çoğunluğu bölgede yapılmakta olan kazılardan elde edilen buluntulardan oluşan ve zengin bir eser listesine sahip olan Niğde Müzesi, Niğde’ye gelen ziyaretçilerini ilk uğrak noktalarından biridir. Müzede Orta Anadolu arkeolojisinin kronolojik düzenle sunulduğu 6 teşhir salonu bulunmaktadır. Türkiye’nin en önemli mumya müzesi olma özelliğine de sahip olan Niğde Müzesi, büyük teşhir salonlarıyla, ihtisas kütüphanesiyle, modern konferans ve sergi salonlarıyla, Orta Anadolu'nun en önemli müzelerinden birisi durumundadır. Aksaray Ihlara Vadisi’nde bulunan “Rahibe Mumyası” ile Çanlı Kilise’den çıkarılan 4 adet çocuk mumyası sergilenmektedir. Niğde il merkezinde yürüme mesafesinde bulunan Müzeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Niğde’nin yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Niğde Aladağlar Milli Parkı'nda bulunan ve tırmanış rotaları açısından oldukça zengin olan Cımbar Vadisini; Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Bahçeli Beldesi yakınlarında bulunan ve tarihi M.Ö. 6000 yıllına dayan Köşk Höyüğü; Niğde’nin 8 km. kuzeydoğusunda, Niğde-Kayseri kara ve demir yolu yakınındaki Yenimahalle Köyü sınırları içindeki çukur arazide kalan bir antik dönem kilisesi olan Constantinus ve Helena Kilisesini; İlhanlılar Döneminde Niğde Valisi olan Sungur Bey tarafından yaptırılan Sungur Bey Camisini; Ulukışla – Pozantı yolu üzerinde ve Ulukışla’ya 35 km. uzaklıkta bulunan Çiftehan Kaplıcalarını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayın.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Niğde’ye hâkim olan iklim koşulları ve gezilecek yerlerin niteliği dikkate alındığında Niğde için en ideal gezi dönemi yaz aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
10 bin yıllık bir geçmişi ile birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Niğde’nin tarihi ve kültürel zenginliği mutfak kültüründe de görülmektedir. Bu nedenle yolunuz Niğde’ye düştüğünde içine ördek, tavuk ya da hindi eti konularak yapılan ve yanında özel bir hamurla servis edilen Arabaşı Çorbasını;
içine beyaz peynir, ceviz ve maydanoz konulan Niğde Usulü Erişteyi; tencerede yapılan bir et yemeği olan ve lokum gibi pişen incik etinin ayva, haşlanmış nohut ve pekmezle buluşmasıyla ortaya çıkan Ayva Borani;
kuşbaşı doğranmış koyun ya da kuzu etiyle yapılan meşhur Niğde Tavayı;
Niğde elmasıyla yapılan, içinde pirinçli ve kıymalı nefis bir karışım bulunan Elma Dolmasını; çok malzemeden ziyade çok maharet gerektiren ve kuzu eti, yeşilbiber ve arpacık soğanı kullanılarak yapılan Söğürtmeyi; Niğde yöresinde de meşhur bir et yemeği olan Tiriti; Niğde'nin en özel lezzetlerinden olan Kaymak Tatlısını; üzüm pekmezinden yapılan ve Niğde mutfağına ait bir tatlı çeşidi olan Halveteri
denemeyi ve yanında Türkiye'de üretilen en eski gazlı içeceklerden birisi olan Niğde Gazozu içmeyi unutmayınız.
Niğde’ye gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel öneme sahip yapılarıyla her yıl çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Niğde’de konaklamak için her bütçeye uygun kaliteli otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Niğde ve ilçelerinde öğretmenevi ve polisevi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Niğde Merkez Öğretmenevi: Niğde Valiliği Yanı. Niğde
Telefon: (388) 232 34 92
Niğde Polisevi: Bankalar Caddesi. Emniyet Müdürlüğü Yanı. Niğde
Telefon: (388) 232 97 90
Niğde Üniversitesi Cullaz Sokak Konutları Konukevi Göncü Konağı: Songur Mah. Cullaz Sk. No:14, Merkez/Niğde
Telefon: (0388) 211 41 36
Ömer Halis Demir Üniversitesi Konukevi: Aşağı Kayabaşı Yerleşkesi, Eski Rektörlük Öğretmenler Caddesi Niğde
Tel: 0 388 211 29 81
Niğde DSİ 45. Şube Müdürlüğü Misafirhanesi: Hacı Sabancı Blv. Merkez/Niğde
Telefon: (0388) 232 34 08
Niğde 10.000 yıllık zengin tarihini ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Cadı Çayı Kültürel ve Yöresel Yayla Şenliği
Niğde’nin unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin tanıtılıp yeni nesillere sevdirilmesi, il dışından gelen yöre insanını şenlikle bir araya getirilip yöre kültürünün yeni nesillere aktarılması, yöresel kıyafetlerin ve halk oyunlarının yeniden canlandırılıp yeni nesillere sevdirilmesi, çocuk oyunlarının ve yarışmalarının yapılarak çocukların tanıştırılıp kaynaştırılması amacıyla her yıl Haziran ayında Azatlı Belediye Başkanlığı tarafından organize dilmektedir.
Hasan Dağı Yayla Festivali
Hasan Dağı Ulukışlası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından her yıl Mayıs ayı sonunda düzenlenen Festival milli ve manevi değerler çerçevesinde nesiller arası tanışmayı, kaynaşmayı sağlamak, kaybolmaya yüz tutmuş yöresel yemekleri, el sanatlarını, bölge seyirlik oyunlarını, geleneklerini, örf ve adetlerini canlandırmak, hatırlatmak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Tyana Kültür Ve Turizm Festivali
Kemerhisar Belediye Başkanlığı tarafından yörenin önemli antik kenti olan Tyana başta olmak üzere yörenin, tarihi ve kültürel değerlerini, türkülerini, manilerini, halk oyunlarını, el sanatlarını, şiirleri, gelenek ve göreneklerini tanıtmak amacıyla her yıl Temmuz ayı içerisinde düzenlenmektedir. Festival kapsamında tarihsel söyleşiler ve panellere ek olarak yöreye özgü kıyafetlerle yapılan halk dansları, konserler, yöresel yemek ikramları yer almaktadır.
Darboğaz Kiraz Festivali
Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Darboğaz kasabasında düzenlenen festival yörenin meşhur meyvesi olan kirazın tanıtımını ve üretiminin devamlılığını sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Her yıl Temmuz ayı içinde Ulukışla Belediyesi tarafından organize edilen festival kapsamında kiraz stantları kurulmakta ve kiraz yarışmaları ve halk konserleri düzenlenmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Niğde’de tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada YaşamPark isimli alışveriş merkezi, Niğde’ye gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekânlardan biridir. Bunun yanında tarihi dokusuyla hizmet veren tarihi Bedesten Çarşısı'nda alışveriş yapabilirsiniz.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Niğde’de sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Niğde Kültür Merkezi ve Niğde Belediye Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Çevre il şehir tiyatroları ve devlet tiyatroları bu kültür merkezlerinde önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Niğde Kültür Merkezi: Selçuk Mah. Dr. Sami Yağız Cd. No:55/A, Merkez/Niğde
Tel: 0 (388) 232 33 93
Niğde Belediye Kültür Merkezi: Eskisaray Mah. Hanlar Sk. No:2 Merkez/Niğde
Tel: 0 382 232 0709
3-) Üniversite
Niğde’de 1992 yılında kurulmuş olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bulunmaktadır. İnönü Üniversitenin mevcut halde, 13 fakülte, 1’i devlet konservatuvarı olmak üzere 3 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, 4 enstitü, 12 araştırma ve uygulama merkeziyle yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Üniversite kampüs ve yerleşkelerine ulaşım belediye araçlarıyla sağlanmaktadır.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü, Merkez Yerleşke, Bor Yolu Üzeri, Niğde
Tel: 0 (388) 225 26 02 - 04
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 7 tanesi il merkezinde 3 tanesi ilçelerde bulunan toplam 10 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Ahmet Kuddusi Öğrenci Yurdu: Cığızoğlu Osman efendi Mahallesi Orhan Batı Bulvarı No:158 Bor/NİĞDE
Telefon: 0388 313 03 71
Bor Yurdu: Fatih Mahallesi Yüksek Okullar Caddesi No-12-51700 Bor/Niğde
Telefon: 0(388) 311-66-90
Niğde Milli Piyango Yurdu: Cumhuriyet Mah. Ömer Halisdemir Üniversitesi Küme Evleri Milli Piyango Erkek Öğrenci Yurdu No: 25 /2 / Merkez / Niğde
Telefon: 0(388) 225-01-81, 0(388) 225-01-82
Sultan II. Kılıçarslan Öğrenci Yurdu: Ömer Halisdemir Üniversitesi Yerleşkesi Cumhuriyet Mah. Dış Kapı No:29 Niğde
Telefon: 0(388) 225-46-15
Niğde Sabancı Öğrenci Yurdu: Aşağıkayabaşı Mah. Alparslan Türkeş Bulvarı No:6 Niğde
Telefon: 0(388) 221-0050
Niğde Ertuğrulgazi Öğrenci Yurdu: Aşağı Kayabaşı Mah.Seçkin Sokak No:5 Niğde
Telefon: 0388 221 00 51
Ömer Halisdemir Öğrenci Yurdu: Cumhuriyet Mah. Teyfikçalın Cad. Merkez/Niğde
Sultan I. Kılıçarslan Öğrenci Yurdu: Tevfik Çalın Cad. Cumhuriyet Mah. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kampüs Alanı 51100 Niğde
Telefon: 0(388) 225-45-99
Fadimana Halisdemir Öğrenci Yurdu: Cumhuriyet Mah. Ömer Halisdemir Üniversitesi Küme Evleri No:31/2 Merkez/Niğde
Telefon: 0388 221 00 56
Ulukışla Öğrenci Yurdu: Alpağut Mah. Kılan Cad.Selim Sok. No:3 Ulukışla/Niğde
Telefon: 0(388) 511 22 47
4-) Kütüphane
Niğde ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Niğde İl Halk Kütüphanesi: Selçuk Mah. Dr. Sami Yağız Cad.Kültür Merkezi Kat:1 No 35 Niğde
Tel: (388) 232-3391
Dündarlı Halk Kütüphanesi: Zafer Mah. Şehit Yakup Erdemir Cad. No:2 Niğde
Telefon: (388) 259-7069
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Bor Yolu 51240 / Niğde
Tel: 0388 225 42 63
Niğde Valiliği
Aşağı Kayabaşı Mah. Feridun Zeren Cad. Merkez/Niğde
0388 232 23 24
Niğde Belediyesi
Yukarı Kayabaşı Mah. Adliye Cad. No: 1 Niğde
0388 232 35 50
Niğde İl Emniyet Müdürlüğü
İlhanlı Mahallesi Amas Bulvarı No:62 Merkez/Niğde
0388 232 40 00 -01-02-03
Niğde İl Jandarma Komutanlığı
İlhanlı Mah. Aydınlık Cd. No:99 Merkez/Niğde
0388 232 26 07
https://nigde.jandarma.gov.tr/
Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Yukarı Kayabaşı Mah. Dışarı Cami Sk. No 9 Niğde
0388 232 32 72
Niğde İl Sağlık Müdürlüğü
Yenice mah. Süleyman Fethi cad. Niğde
0388 232 3500
https://nigdeism.saglik.gov.tr/
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Aşağı Kayabaşı Mah. Hastaneler Cad. Kumluca Mevki 51100 Merkez, Niğde
0388 232 22 20