Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Antik adı “NAHİTA” olan ve yerleşik yaşamın 10.000 yıl önce başlayarak günümüze kadar devam ettiği Niğde’de yapılan arkeolojik araştırmalarda, Paleolitik Çağ’a kadar uzanan buluntulara ulaşılmıştır. Niğde, M.Ö. 1800’den itibaren 1000 yıl süreyle Hitit egemenliğinde kalmıştır.  M.Ö. 710’da Asurluların Hitit egemenliğine son vermesiyle bölge Asurluların daha sonra da Friglerin hâkimiyetine geçmiştir. M.Ö. 17 de Romalıların bölgeye gelişine kadar, Medler, Persler, İskender’in Helenistik Kapadokya Krallığı ve Bergama Krallığı egemenliğini sürdürmüştür. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Niğde, Doğu Roma (Bizans) toprakları içinde kalmıştır. Türklerin Anadolu’ya gelişi ile başlayan Selçuklu Devleti egemenliği 1308 yılına dek sürmüş olup şehir 1470 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nun kesin hakimiyetine girmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Büyük bir bölümü İç Anadolu Bölgesinde yer alan Niğde’nin güneyindeki Çamardı ve Ulukışla ilçeleri Akdeniz Bölgesi içinde yer almaktadır. Kuzeybatıda Aksaray, kuzeyde Nevşehir, kuzeydoğuda Kayseri, batı ve güneybatıda Konya, güneyde İçel, güneydoğu ve doğuda Adana illeri ile komşudur. Üç tarafı Torosların genç kıvrım dağları ile çevrili olan Niğde, Anadolu bölgesinin güneydoğusunda Orta Toroslar içinde yer alan Bolkarlar ve Aladağların kuzeye kıvrımlanarak sokuldukları alanın kuzeyinde kalır. Batı ucunda ise Konya ovası ile birleşik Emen Ovası yer alır. Jeolojik yapıya volkanik tüfler ve bazalt akıntıları hakimdir. Ovalarda ise egemen olan yapı alüvyonlardır. Batı kesimler dalgalı düzlük, diğer kesimler ise dağlık bir yapıya sahiptir. 

Niğde, İzmir’e 786  km, İstanbul’a  797 km ve Ankara’ya  348  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe nüfusu 229.121 ve il genel nüfusu ise 362.861 olarak tespit edilmiştir. Niğde’nin merkez ilçesi ile birlikte Bor, Çiftlik, Ulukışla, Altunhisar ve Çamardı olmak üzere 6 İlçesi, 23 Beldesi ve 130 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Niğde’nin etrafının dağlarla çevrili olması, deniz seviyesinden 1200 metre yükseklik göstermesi, denizin bunaltıcı etkilerini ve denizden gelen rüzgarları alamaması, kuzeyden gelen soğuk rüzgarlara açık olması nedeniyle Niğde’nin büyük bölümünde karasal iklim özellikleri görülmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yüksek yerlerde ise yayla iklimi hüküm sürer. Yağışlara kar halinde kışın, yağmur halinde ilkbaharda rastlanmaktadır.

Niğde’ye hâkim olan karasal iklimin sonucu olarak il toprakları genel olarak bozkır görünümündedir. Yağışların azlığı sebebiyle ormanlık bölge azdır. Ormanlar Toroslar bölgesinde, Hasan ve Melendiz dağlarının yüksek yamaçlarında bulunur. Ormanlar il topraklarının % 1,7’sini teşkil eder, fundalıklarla birlikte yüzde 3’e yükselir. İl topraklarının % 50’si ekili-dikili alanlar olup, buğday tarlaları, elma bahçeleri ve üzüm bağlarından; % 37’si çayır ve meralardan ibarettir. Geri kalanını ise ekime müsait olmayan topraklar teşkil eder.

 

4-) Ekonomi

Niğde ilinin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Faal nüfusun % 70'i tarımla geçinir. Sanayileşme son senelerde gelişmeye başlamıştır. Niğde ili Anadolu'nun buğday ambarı sayılan 10 il arasında yer alır. Türkiye'de en çok elma bu ilde yetişir. Özellikle patates, elma, şeker pancarı üretimi ile ön plana çıkan tarım faaliyetlerinin yanı sıra; halı, şeker, meyve suyu, un, çimento ve kimya sanayilerinin önemli bir bölümü Niğde ilinde mevcuttur. Küçükbaş hayvancılık da yaygındır. Şehir maden rezervleri açısından oldukça zengin sayılır. Çıkarılan madenler demir, kurşun, cıva, gümüş, altın, kükürt, alçı taşıdır.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Niğde ili İç Anadolu ile Kuzey ve Batı Anadolu'yu güney ve doğuya bağlayan önemli demiryolu ve karayollarının kavşak noktasıdır. Ülkemizin dört yanı ile ulaşım irtibatı vardır. Ankara'yı Adana'ya bağlayan E-5 karayolu Ulukışla'dan geçer. Burada ikiye ayrılıp, biri İçel'e diğeri Niğde'ye gider. Çevre illeri olan Adana, Mersin, Kayseri, Konya, Nevşehir, Aksaray illeriyle karayolu ile doğrudan ulaşımı vardır. Ülkemizin çoğu yerinden Niğde’ye ulaşmak mümkündür. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 2 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Niğde Otogarı:  Adana-Kayseri yolu üzeri Hıdırlık Mevkii Merkez/Niğde

Tel: (+90-388) 232 35 37

 

2-) Demiryolu

Niğde’nin demir yolu ulaşımı iyi noktadadır. Yurdumuzun güneyini, İç Anadolu, Kuzey ve Batı Anadolu'ya bağlayan önemli demir yolu ve karayollarının kavşak noktasıdır. Adana, Kayseri ve Konya illeri ile de demiryolu bağlantısı vardır. Niğde il merkezinden demiryolu ulaşımı Kayseri-Niğde-Adana bağlantılı yapılmaktadır. Niğde Gar'ından Erciyes Ekspresi ile Kayseri ve Adana'ya; Çukurova Ekspresi ile Ankara, Kayseri, Kırıkkale, Yerköy ve Adana'ya ulaşmak mümkündür.

Niğde Tren Garı: İlhanlı Mahallesi 51100 Niğde Merkez/Niğde

Telefon:  0(388) 233 94 76

 

3-) Havayolu

Niğde’de Havaalanı bulunmamaktadır. Havayolu ulaşımı için Niğde'ye 130 km uzaklıktaki Kayseri Havalimanı kullanılmaktadır.

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Kapadokya bölgesinin içinde yer alan ve bilinen en eski adı, Nahita olan Niğde 10 bin yıllık tarih geçmiş kendine has kültürü ve doğasıyla adından söz ettiren bir şehirdir.  Tyana Ören Yeri ve Gümüşler Manastırı ile ulusal ve uluslararası alanda meşhur olan Niğde Türkiye’nin en eski gazozlarından olan Niğde Gazozu ile de meşhurdur. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Niğde’yi gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Bu noktada Niğde’nin meşhur halısı alınabilecek yöresel ürünlerin başında gelmektedir.

Bunun yanında Niğde Balı, Niğde Pekmezi ve Niğde Kirazı da alabileceğiniz yöresel ürünlerdir.