1-) Tarihi Doku
Târihi çok eski devirlere dayanan Ordu Anadolu’ya hâkim olan Hititlerin ve onların yıkılışından sonra bölgeye hakim olan Frikya ve Lidya devletlerinin sınırında bir şehir olmakla beraber hakimiyetlerine girmemiştir. İyonyalı tâcirlerin ticârî koloniler kurduğu Ordu yöresi M.Ö. 6. asırda Persler, tarafından ele geçirilmiştir. Makedonya Kralı İskender, M.Ö. 4. asırda Pers Devletine son verince; İran asıllı fakat Rumca konuşan ve eski Yunan kültürünün potasında erimiş Pontus Devleti, bu bölgeyi ele geçirmiştir. Roma İmparatorluğu M.Ö. 1. asırda Pontus Devletine son vermesiyle Romalıların daha sonra ise Bizanslıların egemenliğine giren bölge 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedilmiştir. 1204 yılında Dördüncü Haçlı Seferi sonrasında kurulan Trabzon Rum İmparatorluğunun ve 1346’da Canik Beyliğini kuran Hacıeminoğullarının idaresine geçen şehir, Fâtih Sultan Mehmed zamanında 1461 yılında Trabzon Rum Pontus Devletini ortadan kaldırması ile bu bölge kesin olarak Osmanlı Devletine bağlanmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Karadeniz bölgesinin giriş kapısı konumunda olan Ordu’nun kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat, Sivas, doğusunda Giresun, batısında Samsun illeri bulunmaktadır. Ordu il merkezi, dağların denize dik olarak indiği melet vadisinin oluşturduğu alüvyon ovasına 500. rakımlı Boztepe'nin eteklerine kurulmuştur. Toplam yüzölçümü 5961 km² olup, üzerinde Melet, Civil Deresi, Akçaova Deresi gibi büyüklü küçüklü akarsuların oluşturduğu yer yer alüvyon düzlükler bulunmaktadır.
Ordu İzmir’e 1239 km, İstanbul’a 887 km ve Ankara’ya 552 km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Ordu’nun TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 217.640 il genel nüfusu ise 754.198 olarak tespit edilmiştir. Ordu’nun, merkez ilçesi Altınordu dahil olmak üzere Akkuş, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gürgentepe, Gülyalı, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey ve Ünye olmak üzere 19 İlçesi ve 772 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Tipik Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü Ordu’da kışlar ılık yazlar ise serin geçer. Sahilden içeriye indikçe karasal iklimin etkileri görülür. Karasal iklimin etkili olduğu iç ve güney kesimlere çok kar yağar ve uzun süre kalır. Canik Dağları, kuzeyden gelen soğuk kuzey rüzgârlarına set olur. Bu rüzgarların getirdiği yağmur bulutlarının Ordu içinde yağmura dönmesinde rol oynar.
Karadeniz ikliminin doğal sonucu olarak Ordu il toprakları yaz ve kış yemyeşildir. Kıyılarının ılık ve bol yağışlı olması, bitki örtüsünün zengin olmasını temin etmektedir. Kıyı şeridi 1500 m yüksekliğe kadar meyve ağaçları, ormanlar ve fundalıklarla kaplıdır. Ordu’nun Karadeniz kıyısında Akdeniz bitkilerine rastlanır. Geniş fındık bahçeleri yanında incir, mandalina, portakal ve limon gibi meyvelerle mersin ve defne ağaçları oldukça çoktur.
4-) Ekonomi
Tarım ağırlıklı bir ekonomiye sahip olan Ordu, sanayi yönünden yeterince gelişememiştir. İl ekonomisinde sanayi sektörü tarım ve hizmet sektörlerine oranla küçük bir paya sahiptir. Tarım sektörünün büyük ölçüde fındık üretimine dayalı olmasına bağlı olarak Ordu’da gıda sanayi yatırımlarının çoğu fındık kırma, işleme ve fındık mamulleri üretimine yöneliktir. İl ekonomisinde hayvancılık, tarımdan sonra gelmektedir. Hayvancılık, özellikle ilin güney kesimlerinde yer alan ve tarımsal üretimin düşük olduğu buna karşı hayvancılık için uygun meralara sahip ilçe ve köylerde yapılmaktadır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Kara yolu ulaşımı çok faal olan Ordu’nun en önemli karayolu bağlantısı, kıyıya paralel olarak uzanan ve tüm doğu Karadeniz İllerinden geçen sahil karayoludur. Sinop’tan Hopa’ya kadar kıyıya paralel olarak uzanan devlet yolu, Ordu il sınırlarından geçmektedir. Ordu, Trabzon ve Samsun-Ankara yolu ile İstanbul’a, Trabzon-Gümüşhane-Erzurum transit yolu ile de Doğu Anadolu’ya bağlanmaktadır . Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 2 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ordu Otogar: Yeni Mahallesi, İsmet Paşa Cd. No:158, 52200 Merkez/Ordu
Tel: 0 (452) 225 01 39
2-) Demiryolu
Ordu’da demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.
3-) Havayolu
Ordu’da hava yolu ulaşımı 2015 yılında faaliyete geçen ve Türkiye'nin ilk deniz üstü havalimanı olan Ordu-Giresun Uluslararası Havaalanı vasıtasıyla sağlanmaktadır. Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu'nun Gülyalı ilçesi ile Giresun'un Piraziz ilçeleri arasında inşa edilmiş sivil kategorideki havalimanıdır. Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir’in yanı sıra Kıbrıs ve Almanya’ya uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Ordu merkeze ise 18 km mesafede bulunan havaalanına özel araçla veya HAVAŞ servislerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ordu-Giresun Havalimanı: Hoşköy Mah. Ordu Cad. No:28/52 Gülyalı/Ordu
Tel: 0452 226 28 52
Şehrin Meşhur Yönleri
Karadeniz'in bu şirin şehri yaylaları ve yeşil doğası ile marka haline gelmiştir. Bunun yanında Ordu Türkiye fındık üretiminin yüzde 35'ini, dünya fındık üretiminin de yüzde 25'ini karşılamaktadır. Ayrıca Dünya'da beyaz bentonitte taşının en büyük rezerv Türkiye'de, Türkiye'de de en büyük rezerv Ünye ve Fatsa ilçelerindedir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Ordu yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Şehrin semt pazarlarından fındık, fındık ürünleri, mısır unu, kestane balı ve çay gibi şehrin meşhur lezzetlerinden alabilirsiniz. Perşembe ilçesi ve Tirebolu’dan toplanan bu çayların tadını asla unutamayacaksınız.
Ordu’da hala sürdürülen geleneksel el sanatları var. Baston, oyalı yemeniler, ahşap sepet, yakma resim, el üretimi kaval ve klarnet gibi ürünler bulabilirsiniz. Ordu merkezdeki pek çok mağazadan hediyelik eşyalar, süs eşyaları ve takılar satın alabilirsiniz.
Ordu, Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan tabiat güzelliği, tarihi, arkeolojik, folklorik değerleri ve fındık üretimiyle öne çıkan şehirlerden biridir. Yeşilin her tonunu sinesinde toplamış, ormanlarla kaplı yaylaların ve doğal plajların bulunduğu Ordu sayısız doğal ve kültürel zenginlikleriyle önemli bir turizm merkezidir. İşte Ordu’ya gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Boztepe
Ordu’nun hem seyir hem de mesire alanı olan Boztepe, Ordu’nun güzel mekanlarından biridir. Denizden 450 metre yükseklikte olan Boztepe’den Ordu’nun tüm güzelliklerini, Karadeniz’in muhteşemliğini seyretmek doyumsuzdur. Yeme içme ve dinlenme tesisleri ile ormanlık piknik alanları mevcuttur. İl merkezine 6 kilometre mesafede olup özel araçla veya dilerseniz teleferikle ulaşmak mümkündür.
2-) Ulugöl Tabiat Parkı
Yemyeşil bir doğa isteyenlerin gittiği bir adres olan Ulugöl Tabiat Parkı, Ordu'nun Gölköy İlçesi'nde yer almaktadır. Ziyaretçilerin piknik, doğa yürüyüşü, bisiklet turu, fotoğraf çekimi, bitki ve yaban hayatı gözlemleme gibi faaliyetleri yapmasına elverişli olan Tabiat Parkı kayın ağacı, gürgen, kızılağaç, fındık ve meşeden oluşan ormanıyla misafirlerine görsel bir şölen sunmaktadır. Ordu il merkezine 74 km ve Gölköy ilçe merkezine 9 km uzaklıkta bulunan Tabiat Parkına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Hoynat Adası
Ordu’nun önemli turistik alanları arasında yer alan Hoynat Adası, tarihi ve kültürel özelliklerinin yanı sıra doğal güzelliğiyle de dikkati çekmektedir. Eskiden gemicilerin depo ve sığınak olarak kullandıkları tahmin edilen Hoynat Adası, martı ve karabatak kuşlarının yaşadığı kuş cennetidir. Tepeli Karabatakların Türkiye’de tek yuva yaptığı yerdir. Üzerinde su kalıntısın da bulunduğu, doğal yaşamın korunması için giriş çıkışların durdurulduğu ancak kıyıya yakın olması sayesinde kumsaldan ve yol kenarından izlenebilen ada, yerli ve yabancı turistlerin gezi listesinde yer alıyor. Perşembe İlçesine bağlı Ramazan Köyü sınırları içerisinde, Hoynat Tüneli’nin hemen yanında bulunan adaya özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz
4-) Yoroz Kent Ormanı
Ordu Merkez Saraycık Beldesi sınırları içerisinde bulunan Yoroz Kent Ormanı, denizden 800 metre yükseklikte olup gür ormanları ve seyir terası ile doğaseverlerin uğrak noktasıdır. Yaklaşık 3 saat yürüme mesafesindeki Yoroz Kent Ormanı’nın zirvesine ulaşmak isteyenler patika yoldan tahta basamaklardan yürüyerek ulaşım sağlıyor. Yolun büyük bir kısmı asfalt, geri kalan kısmı stabilize olup zengin ormanları ve seyir terası ile ünlüdür. Av ve yaban hayatı zengin olan Kent Ormanı flora ve fauna bakımından da zengindir. Kent ormanında gezi ve piknik için gereken tüm düzenlemeler yapılmıştır. Ordu Merkeze 20 km mesafede bulunan Ormana özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Paşaoğlu Konağı
19'uncu yüzyıl sivil mimarimizin en güzel örneklerinden biri olan Paşaoğlu Konağı, 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır. Bahçesiyle birlikte 625 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen konağın taşları Ünye’den, ahşap malzemesi Romanya’dan getirilmiş ve yapımı İstanbul’lu bir usta tarafından gerçekleştirilmiştir. Zemin dâhil olmak üzere üç katlı olan Konak, 1987 yılında onarımı ve teşhir-tanzimi tamamlanarak “Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi” olarak hizmete açılmıştır. Ordu il merkezi Selimiye Mahallesi’nde Boztepe yolu üzerinde bulunan Paşaoğlu Konağına özel araç veya şehir içi toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Çambaşı Yaylası
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli yaylalarından biri olan Çambaşı Yaylası, hem yaz hem kış aylarında turizm için bulunmaz doğal güzellik ve özelliklere sahiptir. Doğal güzellikleri ile muhteşem bir yer olan Çambaşı Yaylasında kayak dahil bütün doğa sporlarını profesyonel olarak yapmak mümkündür. Sahil kesimindeki nüfusun büyük bir bölümü yaz mevsiminde bu yaylaya çıkmaktadır. Çarşısı, pazarı, piknik yerleri, Modern iki oteli ve lokantaları bulunan yaylanın birkaç tane de alabalık üretim çiftliği vardır. Deniz seviyesinden 1,850 m. yükseklikte olan ve Ordu’nun 61 km. güneyinde olan yaylanın ulaşımı, Ordu - Kabadüz - Çambaşı güzergahını oluşturan asfalt yol ile sağlanmaktadır. 72 obası ve 100 bin dönümlük alanı ile ülkemizin en geniş yaylalarından biri olan Çambaşı Yaylasına özel aracınızla veya şehir ile yayla arasında düzenli olarak çalışan minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Yason Burnu
Doğal güzelliği ve tarihi geçmişi ile yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Yason Burnu 1. derece arkeolojik, 2.derece doğal SİT alanı ilan edilmiştir. Yason Burnu üzerinde 1869 yılında yapılan kilisenin onarılarak ziyarete açılması ve aslına uygun çevre düzenlemesi ile turizm cazibe merkezi haline getirilmiştir. Ayrıca burada bulunan deniz feneri de yoğun ilgi görmektedir. Karadeniz sahili boyunca üzerinde kilise bulunan tek yarımada burasıdır. Güneşin doğuşu ve batışının yaz aylarında çıplak gözle izlenebildiği Yason Burnu üzerinde ve yakın çevresinde sahil boyunca piknik alanları, yeme içme yerleri bulunmaktadır. Türk mutfağı ve geleneksel Karadeniz mutfağını bu alanlarda bulmanız mümkündür. Perşembe ilçesinin 15 km batısında, Çaytepe köyü sınırları içinde bulunan Yason Burnuna özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Gaga Gölü
1.ve 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmış olan Gaga Gölü Bolaman Irmağı ile batısındaki Yassıtaş mevkii arasında; yaklaşık 6 km²’lik bir alanı etkileyen heyelan sonucu, yapıyı oluşturan üst Kretase flisleri yüzeyinde oluşmuştur. Gölün Derinliği 10-15 metre arasında değişmektedir. Gölün ortasında küçük bir adacık bulunmaktadır. Fındık bahçelerinin arasında, yeşillikler içindeki göl, birçok bitki ve hayvan türünü barındırır. Fatsa-Aybastı karayolu üzerinde Fatsa İlçesi’nin 10 km kuzeydoğusunda yer alan Gaga Gölüne özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Perşembe Yaylası
1500 rakımlı Perşembe Yaylası, doğa harikası menderesleri ve yayla gölüyle ziyaretçilerine farklı güzellikler sunmaktadır. Çimlerle kaplı yaylada yer alan mendereslerin bulunduğu alanlarda otlayan hayvanlar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Bulunduğumuz coğrafik kıtada bir benzeri bulunmayan Perşembe Yaylası Menderesleri’nin bir dünya mirası olarak korunması amacıyla tescil işlemleri son aşamadadır. Aynı zamanda yöre halkı tarafından şenlik alanı olarak da kullanılan Yayla, piknik yapmak, safari, yamaç paraşütü için idealdir. Yaylada aynı zamanda, eşsiz güzelliğe sahip tabiat harikaları, tarihi eserler ve alanlar mevcuttur. Kümbetler, Çiseli Şelalesi, Karga Tepesi bunlara örnektir. Aybastı ilçesine 17 km. mesafede bulunan Perşembe Yaylasına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Ohtamış Şelalesi
Karadeniz’in en büyük şelalesi olan Ohtamış Şelalesi, 30 metre yükseklikten 90 derecelik bir eğim ile dökülmektedir. Görülmesi gereken bir doğa harikası olan Şelale, dinlenmek, yüzmek ve kamp yapmak için çok uygundur. Ulubey İlçesine 20 km, Ordu’ya 38 km uzaklıkta Ohtamış Köyünde bulunan şelaleye özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Ordu’nun yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Ünye ilçesine 4 kilometre mesafede Ünye-Fatsa yolu üzerinde bulunan Asarkaya Kent Ormanını; Çaybaşı ilçe sınırları içerisinde bulunan Kapılı (Cıngırt) Kazankaya Şelalelerini; Fatsa ilçesi Bolaman beldesinde denize doğru hafifçe sokulan burun üzerinde, zincirleme bir şekilde inşa edilmiş olan Bolaman Kalesini; Ordu il merkezine 13 km. mesafedeki Bayadı köyü sınırlarında bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş olan Kurul Kalesini; Taşbaşı mahallesinde 1853'te inşa edilen ve eski bir Rum Ortodoks kilisesi olan Taşbaşı Kilisesini; Ulubey ilçesindeki Kardeşler Köyü’nde bulunan Kaya Mezarlarını ve Çamaş ve Budak Köyleri arasında yer alan Çamaş Kanyonunu da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayın.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Karadeniz'de yeşille mavinin buluştuğu Ordu’da ilkbahar ve sonbaharda yoğun yağış aldığından ziyaret için en ideal dönem yaz aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Karadeniz’in bu güzel şehri kendine özgü bir mutfak kültürüne sahiptir. Ordu mutfağı, yörenin coğrafi özelliklerine göre şekillenmiştir. Ordu’nun balık, sebze, meyve yönünden zengin Karadeniz kıyısında, dağ - yayla ve deniz kültürünün iç içe olduğu bir yörede bulunması mutfağını zenginleştirmiştir.
Ordu mutfağı, tarihsel gelişim süreci içerisinde aldığı göçlerle zenginlik ve çeşitlilik kazanmıştır. Ordu mutfağına, balık ve sebze yemekleri, turşu kavurmaları, doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemekler, hamur işleri ve evde açılan özellikle fındıkla yapılan tatlılar hakimdir. Bu nedenle yolunuz Ordu’ya düştüğünde Ordu mutfağının sevilen tatları arasında gösterilen Taze Bezelye Kayganasını; içerisinde ezilmiş mısır, süt ve tavuk suyu bulunan Mısır Çorbasını;
Karadeniz mutfağının sevilen yemeklerinden biri olan Fasulye Diblesini; kıymalı harç ile hazırlanan bir çeşit pide olan Ordu Yağlısını;
kurutulmuş yufkaların ıslatılarak iç harçla doldurulmasından oluşan Yufka Böreğini; Karadeniz’in simgesi haline gelmiş Hamsi Buğulamasını;
Ordu’nun da yöresel zenginliklerinden biri olarak servis edilen Un Helvasını; Isırgan, pezik ve pırasadan yapılan Isırgan Çorbasını; pişmiş kuşbaşının kinzi, sarımsak, zaprana, kırmızı biber, ceviz içi, mısır unu kavurması ile buluştuğu Gürcü Kavurmasını
ve Turşu Kavurmasını mutlaka denemelisiniz.
Ordu’ya gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Ordu merkez ve ilçelerinde her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Ayrıca Ordu’nun birbirinden güzel yaylalarına çıkıp muhteşem doğanın içinde; otel, yayla evleri, bungalov ev, dağ evi veya pansiyonlar da konaklayabilir ve köy kahvaltısı eşliğinde doğanın tadına varabilirsiniz. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Ordu ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Ordu Öğretmenevi: Süleyman Felek Caddesi. No 33. ORDU
Telefon: (0452) 225 43 58
Ordu Polisevi: Akyazı Mahallesi. Atatürk Bulvarı. No:21. Altınordu – ORDU
Telefon: (0452) 234 49 11
Ordu DSİ 75.Şube Müdürlüğü Misafirhanesi: Efirli Köyü. Perşembe/ Ordu
Telefon: (0452) 522 33 26 Dahili: 1061
Ordu TEDAŞ Misafirhanesi: Akyazı Mahallesi. Sahil Caddesi. No:35. ORDU
Telefon: (0452) 234 39 10
Ordu Defterdarlığı Efirli Sosyal Tesisleri Maliye Misafirhanesi: Efirli Köyü. Perşembe/ Ordu
Telefon: (0452) 52 23 17
Ünye Turizm Otelcilik Uygulama Oteli: Ünye Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi. Ünye/ Ordu
Telefon: (0452) 324 01 15
Perşembe Turizm Otelcilik Uygulama Oteli: Perşembe Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi. Eğitim Caddesi. No: 59. Perşembe / ORDU
Telefon: (0452) 517 10 63
Ordu zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde bir çok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Çambaşı Yaylası Şenlikleri
Ordu’nun en güzel doğal güzelliklerinden biri olan Çambaşı Yaylasında her yıl Temmuz ayı içinde yayla şenlikleri yapılmaktadır. Şenliklerde çeşitli yarışmalar, folklor gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler, güreş müsabakaları, at yarışları vb. etkinlikler düzenlenmektedir.
Geleneksel Aybastı Perşembe Yaylası Güreş ve Kültür Festivali:
Türkiye’nin en eski festivallerinden biri olan Geleneksel Aybastı Perşembe Yaylası Güreş ve Kültür Festivali her yıl Temmuz ayında gerçekleşmektedir. Yöre halkının ve güreş severlerin ilgi gösterdiği festival bölgenin en ilgi gören festivallerinden birdir.
Ordu Vosvos Şenliği :
1995 yılından beri Ordu Vosvos Kulubü tarafından organize edilen Ordu Vosvos Şenliği her yıl Temmuz ayında Yason Burnu’nda gerçekleştirilmektedir. Vosvos severlerin Ordu’nun en güzel yerlerini turladıkları ve çeşitlik etkinliklerde bir araya geldiği bu Festival Ordu’nun en bilinen festivallerinden biri haline gelmiştir.
Fatsa Hamsi Festivali :
Fatsa Dernekler Federasyonu (FADEF) tarafından her yıl Kasım ayında organize edilen Festival kapsamında Fatsa’nın tanıtımı için çeşitli etkinliklerin yanı sıra katılımcılara hamsi ikram edilmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Ordu’da, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Fatsa City ve Novada isimli alışveriş merkezleri, Ordu’ya gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlar alışveriş için ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Ordu’da sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Ordu Kültür Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekanlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Ordu Belediye Karadeniz Tiyatrosu, yıl boyunca Ordu Kültür Merkezinde önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu : Düz Mah. Varlık Sk., 52100 Merkez/Ordu
Tel: 0452 223 19 91
3-) Üniversite
Ordu’da 2006 yılında kurulmuş olan Ordu Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite mevcut halde, 12 fakülte, 3 enstitü, 1 yüksekokul, 8 meslek yüksekokulu, 11 uygulama ve araştırma merkezi ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Üniversitenin merkez yerleşkesi olan Cumhuriyet Yerleşkesine ulaşım, minibüslerle ve yine aynı güzergah üzerinden geçen halk otobüsleri ile sağlanmaktadır.
Ordu Üniversitesi: Cumhuriyet Yerleşkesi Cumhuriyet Mah. No:218 Altınordu / Ordu
Tel : 0 (452) 226 52 00
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Ordu Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 5 tanesi il merkezinde 2 tanesi ilçelerde bulunan toplam 7 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Fatsa Öğrenci Yurdu: Evkaf Mah. Arslan Aydınlık Cad.No :35 Fatsa/Ordu
Telefon : 0(452) 424-0045
Ordu Lebibe-Ergin Karlıbel Ögrenci Yurdu: Cumhuriyet Mahallesi Mustafa Kemal Bulvarı No:246 Ordu
Telefon : 0(452) 250-50-81, 0(452) 250-50-83
Ordu Yurdu: İbn-i Sina Cad. No:6 Bucak Mah. Ordu
Telefon : 0(452) 225-0176, 0(452) 225-3674
Hekimoğlu Öğrenci Yurdu: Cumhuriyet Mah. 1446 Sokak No:5 Altınordu/Ordu
Telefon : 0(452) 888-80-50
Mehmet Fuad Köprülü Öğrenci Yurdu: Akyazı Mah. Ahmet Cemal Mağden Cd. No:43 Altınordu/Ordu
Telefon : 0452 777 57 01
Evliya Çelebi Öğrenci Yurdu: Cumhuriyet mh. Ziya Gökalp Cad. 1308 sk. No:5 Altınordu/Ordu
Telefon : 0(452) 777-50-21
Ünye Yurdu: Gölevi Mahallesi Esenler Sokak No:14 (Müdürlük) Atatürk Mahallesi Kız Yurdu 1. Sokak No:9 (Gönül Güven Erkek Blok) Kaledere Mahallesi Arzanoğlu Caddesi No:24 (A Erkek )
Telefon : 0(452) 310-10-15, 0(452) 324-29-32
4-) Kütüphane
Ordu ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Ordu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Ordu Gazi İl Halk Kütüphanesi: Ordu Kültür Sanat Merkezi Gazi İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü B Blok Altınordu/Ordu
Tel: 0 (452) 233 1220
Ordu Üniversitesi Emin Çetinceviz Merkez Kütüphanesi : Cumhuriyet Yerleşkesi
52200/Ordu
Tel: 0 (452) 226 52 24
Ordu Valiliği
Saray Mahallesi Ulukonak Caddesi No 1 52100 Altınordu / Ordu
0452 223 14 44
Ordu Büyükşehir Belediyesi
Şarkiye Mah. Yükçülük Sok. No:2 Altınordu / ORDU
0452 666 52 23 / 27
Ordu İl Emniyet Müdürlüğü
Karşıyaka Mah. Atatürk Blv. No:504 Altınordu/Ordu
0452 234 15 20 (6 hat) - 0505 318 52 00 - 01
Ordu İl Jandarma Komutanlığı
Akyazı Mah. Atatürk Blv. No:271 Altınordu/Ordu
0452 233 50 31 - 0452 233 59 61 - 0452 234 86 74
Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Saray Mah.Ulukonak Cad. No5 52200 Ordu
0452 - 2231629 - 30-31
Ordu İl Sağlık Müdürlüğü
Bucak Mahallesi İbni Sina Caddesi No:18 Altınordu/Ordu
0452 666 25 01
https://orduism.saglik.gov.tr/
Ordu Devlet Hastanesi
Şahincili Mah. Dr. Fahrettin Önsel Caddesi Altınordu/Ordu
0452 234 3232