1-) Tarihi Doku
Sakarya ilinin yer aldığı coğrafi bölge, en eski çağlardan beri çeşitli kavimlerin gelip geçtiği göç yolları üzerinde bulunmaktadır. Yörenin tarih öncesi dönemi hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Ancak bilinen tarihi Hititlerle başlayan Sakarya, daha sonra Friglerin, Lidyalılar ve Perslerin hâkimiyeti altına girmiştir. M.Ö. 4. asırda Makedonya Kralı İskenderin ele geçirdiği bölge, Makedonya Krallığına karşı İskender’in ölümünden sonra iç bağımsızlığını ilân eden Bitinya Krallığının hâkimiyetine girmiştir. M.Ö. 1. asırda Roma İmparatorluğu, Bitinya Krallığı ile birlikte bu bölgeyi alarak kendi topraklarına kattı. M.S. 365’te Roma İmparatorluğu ikiye bölününce Anadolu’nun diğer kısımları gibi Bitinya bölgesi de, Doğu Roma’nın payına düştü. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra, Kutalmışoğlu Süleyman Şah Sakarya bölgesini fethetti. Haçlı Seferleri ile tekrar Bizanslıların eline geçen bölge On dördüncü asırda Orhan Gâzi devrinde, ikinci defa fetholunarak Osmanlı Devletinin sınırları içine alınmıştır. 1954 yılında il olan Sakarya, 2000 yılında büyükşehir statüsü kazanmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Marmara Bölgesi'nin kuzeydoğu bölümünde yer alan Sakarya, kendi adı ile anılan ovanın güneybatı kenarında kurulmuş olup, tarihi İstanbul - Anadolu yolunun Sakarya Irmağı'nı aştığı noktada bir köprü başı ve kavşak noktası konumuna sahiptir. Sakarya doğuda Bolu ve Düzce, güneyde Bilecik, batıda Kocaeli ve kuzeyde ise Karadeniz ile çevrilidir. Şehrin merkezi olan Adapazarı, Akova adıyla anılan düzlükte, Sakarya Havzası'nın aşağı kısmındadır. Doğudan Çam Dağı, güney ve güneydoğudan Samanlı Dağları, kuzeyden Karadeniz ile sınırlanan Sakarya ilinin Batıdan belirgin bir doğal sınırı yoktur.
Sakarya İzmir’e 226 km, İstanbul’a 150 km ve Ankara’ya 305 km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Sakarya’nın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe Adapazarı’nın 276.385, il genel nüfusu ise 1.029.650 olarak tespit edilmiştir. Sakarya’nın, merkez ilçesi Adapazarı dahil olmak üzere Akyazı, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Söğütlü ve Taraklı olmak üzere 13 İlçesi ve 667 mahallesi bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Sakarya ili Karadeniz ve Marmara bölgesinde hüküm süren iklim şartlarının tesiri altındadır. Karadeniz kıyısı ve doğusunda Karadeniz iklimi, Batı ve güneyde Marmara bölgesi iklimi görülür. İklim kıyıdan uzaklaştıkça içerilerde sertleşir. Soğuk kuzey rüzgarlarına açık olduğu için Karadeniz kıyıları kışın biraz daha soğuk geçer. Enlemin etkisinden dolayı Akdeniz İklimi biraz bozulur. Yaz kuraklığı daha az kışlar ise daha soğuk, kar yağışı olağandır.
Doğal bitki örtüsü yönünden çok zengin olan Sakarya, Kuzey Anadolu kıyı dağlarının uzantısı olan dağları gür ormanlarla kaplıdır. Hemen hemen her yerde kayın başta olmak üzere gürgen, kavak, kestane, ıhlamur, çınar, akçaağaç ve meşe başlıca ağaç türlerini oluşturur. Çayırlar ve dağ otlakları dışında dağların etekleri ile platolarda başlıca türleri böğürtlen, kocayemiş ve kermez meşesi olan çeşitli maki alanları görülür. Dağlar gibi Karasu bölgesi de ormanlıktır. Orman ve fundalıklar il topraklarının % 45’ini, ekili-dikili alanlar % 47’sini, çayır ve mer’alar ise % 3,5’ini teşkil eder.
4-) Ekonomi
Türkiye’nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Sakarya’nın ekonomisi tarım ve sanayiye dayanmaktadır. Faal nüfusun % 65’i tarım sektöründe % 15’i sanâyi sektöründe, gerisi diğer sektörlerde çalışır. Sakarya ilindeki ovalar yurdun en verimli tarım alanları arasında yer alır. Modern tarım yapıldığı için verim fazladır. Çok çeşitli tarım ürünleri yetişir. Başlıca tarım ürünleri: Buğday, arpa, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan ve tütündür. Sebze üretimi bol ve çeşitlidir. İstanbul’un sebze ihtiyacının çoğunu bu bölge karşılar. Sakarya ili hayvancılık bakımından da oldukça zengindir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Sakarya, transit karayolu ağının merkezlerinden biridir. Edirne-İstanbul-İzmit istikâmetinden gelen, Ankara-Adana istikâmetine giden E-5 karayolu buradan geçer. E-5 karayolu ise Türkiye’nin en işlek karayoludur. İstanbul-Şile-Kandıra devlet yolu ile Zonguldak-Akçakoca-Karasu devlet yolu Adapazarı’nda birbirine bağlanır. Eskişehir-Bilecik hattından gelen devlet yolu Adapazarı’nda E-5 karayolu ile birleşir. Ankara-İstanbul otoyolu Sakarya topraklarından geçer. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sakarya Otogar: Hanlı köy Mah. Hürriyet Cad. No: 3 Arifiye / Sakarya
Telefon: 0 264 281 22 18
2-) Demiryolu
Sakarya Demiryolu ulaşımı faal olan illerden biridir. Haydarpaşa’dan gelen Ankara istikâmetine giden demiryolu hattının üzerindedir. İl sınırlarına Sapanca’dan giren demiryolu Arifiye’den güneye Bilecik-Eskişehir-Ankara’ya doğru ilerler. Arifiye ile Adapazarı 8 km’lik bir hat ile birleştirilmiştir. Haydarpaşa-Adapazarı arasında her gün devamlı karşılıklı seferler vardır.
Sakarya Tren Garı: Semerciler Mh., 54100 Adapazarı/Sakarya
Tel: 02642773700
3-) Havayolu
Sakarya’da hava yolu ulaşımı yoktur. Ancak Sakarya’ya 45 Km. mesafedeki en yakın havaalanı olan Kocaeli Cengiz Topel Hava Alanında inerek İzmit-Adapazarı dolmuş hatları ile ulaşım mümkündür.
Şehrin Meşhur Yönleri
Sakarya'nın doğasına ve toprağına has yetişen bal kabakları herkes tarafından bilinir. Türkiye'ye kabak tatlısını mal etmiş olan ve yine bal kabağıyla meşhur olan Sakarya’dır. Ayrıca Sakarya Süpürgesi, "Süpürge Otu" veya "Süpürge Teli" olarak da bilinen ve Sakarya tarlalarında yaygın olarak yetiştirilen "Süpürge Darısı" bitkisinin, yörede yetişmiş ustalar tarafından yöreye has bir şekilde işlenmesi ile yapılan ve ev temizliğinde kullanılan bir ot süpürgesi türüdür.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Sakarya yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Sakarya’nı kültürel zenginliği yöresel ürünlerine de yansımıştır. Bu nedenle pek çok özgün hediyelik eşyaya sahiptir. Yolunuz Sakarya’ya düştüyse ve el emeği ürünü eşyalar sizin için önemliyse kesinlikle bu fırsatı değerlendirmeniz. Bunların en popülerleri şimşir tarak ve şimşir kaşıktır.
Artık gelenekselleşmiş bir meslek haline gelen diğer eşyalardan biri de bastonlardır. Ayrıca Adapazarı ilçesinde, kadınlar el dokuması kilimler üretmekte ve bunları satışa sunmaktadırlar. Sapanca’da ise alışveriş yaparken karşılaşabileceğimiz hediyelik eşyaların başında hasır, kilim ve çömlek gelmektedir.
Coğrafi konumu nedeniyle tarihte çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Sakarya, günümüzde de büyük öneme sahiptir. İstanbul-Ankara illerinin arasında bulunması nedeniyle, geçiş güzergahında olan Sakarya, tarihi ve doğal güzelliklerinin çok sayıda olmasıyla ön plana çıkmaktadır. İşte Sakarya’ya gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Beş Köprü (Justinianus Köprüsü)
2018 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmış olan Justinianus Köprüsü, Sakarya’nın önemli tarihi yapılarından biridir. Justinianus Köprüsü, Erken Bizans Dönemi’nin Anadolu’daki en görkemli anıtsal yapılarından olan 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmış olan Justinianus Köprüsü, Bizans İmparatoru Justinianus (527-565) tarafından MS 558-560 yıllarında yaptırılmıştır. Taş köprü, 365 metre uzunluğunda, 9,85 metre genişliğinde olup toplam 12 kemerlidir. Köprünün batı ucunda tak izi, doğu ucunda apsisli yapı ve köprü ile ilgili tonozlu yapı kalıntıları bulunmaktadır. Sapanca Gölü’nün sularını Sakarya Nehri’ne boşaltan Çark Deresi (Melas Çayı) üzerinde yer alan ve şehir merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Köprüye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Acarlar Longozu
Sakarya’nın önemli turizm merkezlerinden biri olan Acarlar Longozu, 2300 civarında bitki türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Su menekşesi, su lalesi ve çeşitli renkte nilüferler bunlardan bazılarıdır. Longozda ayrıca tekne ve su bisikleti turları yapılmaktadır. birinci derece doğal sit alanı içinde bulunan Acarlar Longozu, yaz aylarında kurumakta kışın ise su birikintisi ile oluşmaktadır. Longozun yüzölçümü 1.562 hektar olup, derinliği 1,5 metreye kadar çıkmaktadır. Yazın suları çekilen longozun toprakları köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Longozun çevresi bütünüyle dişbudak ormanlarıyla çevrilidir ve bu ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine sokulmaktadır. Sakarya şehir merkezine 60 kilometre mesafedeki Acarlar longozuna özel araç veya Kaynarca’dan şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Maden Deresi ve Şelalesi
Doğa severler için güzel bir alternatif olan Maden Deresi ve Şelalesi Sakarya'nın Kocaali İlçesi'nde bulunmaktadır. Derenin sesini dinleyerek, yeşile bürünmüş bir çevrede yürüyüşler yapmak ve güzel bir kır sofrası kurmak için ideal bir yerdir. Bölgede bulunan mesire alanları, alabalık tesisleri ve balık restoranlarını da deneyimleyebilirsiniz. Maden Deresine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-Çiğdem Yaylası
Turizmci, gezgin ve yazarlardan oluşan büyük bir jüri tarafından Türkiye’nin en güzel on yaylası arasında gösterilen Çiğdem Yaylası Topukotu olarak adlandırılan çimle kaplı geniş alanı, küçük ve hafif eğimli tepeleri ile oldukça hoş bir manzaraya sahiptir. Yaylada her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Şenlikte yayladaki hayvancılık ile yetişen sebze ve meyveler tanıtılmakta, ayrıca çeşitli eğlenceler yer almaktadır. Hendek ilçe sınırları içinde yer alan Çiğdem Yaylasına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Adapazarı Kent Ormanı
Sakaryalıların en çok tercih ettikleri dinlenme mekânlarından biri olan Adapazarı Kent Ormanı, temiz havası ve yeşil doğası ile nezih ve güvenli ortamıyla yeni yerleşim bölgesi sakinlerinin uğrak yeridir. Adapazarı Kent Ormanı Karaman Mahallesinde 50 hektarlık alan üzerine kuruludur. Kalıcı nitelikte olan betonarme yapılara yer verilmeyen Adapazarı Kent Ormanında tesis edilen yapılar ormana uygun ahşap ağırlıklıdır. Adapazarı Kent Ormanında doğaya uyumlu seyir terasları, iki katlı gözlem kulesi, köprü, yürüyüş yolu ve patikalar, botanik bahçesi, yapay şelale, ufak bir gölet ve spor alanları bulunuyor. Ormanda ağaçlar altında serinleme imkânı bulan vatandaşlar, özel olarak dekore edilen iki katlı kuleden Adapazarı’nı izleyebiliyorlar. Şehir merkezine 12 km mesafede bulunan Kent Ormanına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Serdivan Gölpark
Dört mevsim farklı güzellikleri içerisinde barındıran, masalsı güzelliğiyle ilkbahar ve yaz aylarında çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Serdivan Göl Park Sakarya’nın önemli simgelerinden biridir. Sapanca Gölü’nün kuzeydoğusunda yer alan Serdivan İlçesi’nde bulunan Serdivan Göl Park, bölgenin doğal güzelliklerinin bozulmadan kullanıma sunulması amacıyla hayata geçirilmiş tabiat harikası bir yerdir. Sapanca Gölü’nün en güzel kesiminde bulunan tesis, yürüyüş parkurları ve iskelesi dışında konser ve tiyatro gösterileri için de uygun alanlara sahiptir. 8.5 km’lik kıyıya sahip Serdivan sahilinde bulunan iskeleler üzerinde oturma ve gezinti alanları da bulunuyor. Sakarya merkeze 18 km mesafede bulunan Gölpark’a özel araç veya Serdivan ilçesinden toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Sapanca Gölü
Bir zamanlar Marmara Denizi’nin bir parçası olan Sapanca Gölü zaman içerisinde tektonik oluşumlar sonucu denizden ayrılarak başlı başına bir tatlı su gölü olmuştur. Sapanca Gölü ve çevresi içerdiği son derece çarpıcı doğal güzellikleri ve yoğun yerleşim merkezlerinin ulaşabildiği bir konumda bulunması nedeniyle il merkezinin yanı sıra başta İstanbul olmak üzere çevredeki büyük kentlerin özellikler hafta sonları rekreasyon ve konaklama amaçlı taleplerine açık bir merkez niteliğindedir. Sapanca Gölü`nün yüksekliklerindeki Arifiye Ormanı`nda güzel kamping ve piknik alanları bulunmaktadır. Ulusal ve uluslar arası sörf, yelken ve kürek müsabakalarının yapıldığı Sapanca Gölü bu organizasyonlarla sportif amaçlı çok sayıda ziyaretçi çekmektedir. Gölün etrafında çeşitli kafeler bulunmaktadır. Bu kafelerde sabahları son derece leziz köy kahvaltıları verilmektedir. Bu kahvaltıların yanı sıra bir mangal ziyafeti de çekebilirsiniz. Gölde kano veya deniz bisikleti ile bir tura çıkmanız da mümkündür. Sakarya şehir merkezine 25 km mesafedeki Sapanca Gölüne özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Karasu Sahili
Yaklaşık olarak 20 kilometrelik sahil uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun ikinci sahili unvanına sahip olan ve ayrıca iki adet Mavi Bayraklı plajın yer aldığı Karasu Sahili Sakarya Merkezine 55 km. mesafede yer almaktadır. Karasu Sahili romatizmal rahatsızlıklara iyi gelen ince taneli kumu ve temiz suyu ile doğal bir plajdır. Sahil hattı boyunca yeme-içme tesisleri, müzikli eğlence yerleri ile yaz akşamları oldukça hareketli geçmektedir. Sakarya’nın gözbebeği, mavi ile yeşilin el değmemiş birlikteliği olarak tanımlanabilecek bir yer olan Karasu; doğal plajı ile bölgenin en önemli tatil yörelerindendir. Sakarya Merkeze 56 km, Karasu’ya 2 km mesafedeki sahile özel araç veya Karasu’dan toplu taşım araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Sakarya Müzesi
17 Haziran 1922 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi ile buluştuğu ve üç gün konakladıkları Müze binası, 1967 yılında meydana gelen depremde büyük ölçüde hasar görmüştür. 1983 yılında sivil mimarlık örneği olarak tescil edilen konut, dış görünümü aslına uygun bir şekilde, içte ise tamamen değişikliğe uğratılarak betonarme olarak yeniden inşa edilmiştir. Müze, il sınırları içerisinde bulunan arkeolojik ve etnografik eserleri toplayarak yapılan teşhir düzenlemesi sonrasında, 21 Haziran 1993 tarihinde halkın ziyaretine açılmıştır. Müzenin bahçesinde, Sakarya ili sınırları içinde bulunan Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari parçalar, mezar taşları, sunaklar, yazılı taşlar, ostotek, pişmiş toprak erzak küpü ve sütun kaideleri sergilenmektedir. Müzede ayrıca Cumhuriyet dönemlerine ait etnografik eserler de sergilenmektedir. Etnografik eserler arasında Ulu Önder Atatürk’ün kullandığı eşyalar ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait ateşli ve kesici silahlar, bakır kaplar, mühürler ve el işlemeleri teşhir edilmektedir. Şehir merkezindeki Müzeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Adapazarı Deprem Ve Kültür Müzesi
Adapazarı’nda meydana gelen 1967 ve 1999 yılı depremlerine ilişkin deprem öncesi ve sonrası fotoğraflar ile suni deprem yaratan titreşimli elektronik bir stant, depremde yıkılan binaların yapım tekniği ile ilgili inşaat malzemeleri ile sismograf ve depremle alakalı diğer unsurların sergilendiği Adapazarı Deprem Ve Kültür Müzesi Sakarya merkez Cumhuriyet Mahallesi Kavaklar Caddesi’nde yer almaktadır. Binanın mimarisi ve iç düzenlemesi tamamen fotoğraf, tablo, resim ve bu gibi malzemelerin sergilenebileceği bir sanat galerisi şeklinde inşa edilmiştir. Bölgenin birinci derece deprem kuşağında kalması nedeni ile şehirde meydana gelen depremler öncesi ve sonrasını belgelemek, “deprem olgusunu” sürekli ve sıcak tutabilmek amacı ile 2000 yılında yapımına başlanan Deprem Müzesi 2004 yılında ziyarete açılmıştır. Şehir merkezindeki Müzeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Sakarya’nın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra eski Zirai Donatım Kurumu Fabrikası arazisine inşa edilen ve yaklaşık 4 bin 500 metre karelik yürüyüş alanına sahip olan Kent Parkı; Adapazarı’nın daha köy olduğu dönemde “Orhan Gazi” adına yaptırılmış ve zamanla yıkılınca yerine yine aynı adla yapılan Orhan Camisini; geniş yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsü ve orman içlerinde orman gülü ve şimşirden oluşan bodur ağaçlarda yörenin en cazip mekanlarından biri olan Acelle Yaylasını; Adapazarı Harmantepe Köyü’nün kuzeyinde kalan Harmantepe Kalesini; Sakarya Nehri üzerinde büyük kesme taşlardan yapılmış olan 2. Bayezid Köprüsünü; Taraklı İlçe merkezi Ulucami Mahallesi’nde bulunan Yunus Paşa Camisini; Akyazı ilçesinde yer alan Kuzuluk Kaplıcalarını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayın.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
İklim koşulları ve gezilecek yerlerin nitelikleri dikkate alındığında hem deniz turizmi hem de yayla şenlikleri birlikte dikkate alındığında Sakarya için ideal gezi dönemi Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Farklı kültürlerin bir araya geldiği çok geniş kültürlü bir şehir olan Sakarya 900’den fazla yemek türü ile zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Kafkasya ve Balkanlardan göç alan Sakarya, Karadeniz’e kıyısı olması bakımından da etkilenerek Çerkez ve Karadeniz mutfağından seçkin lezzetlere sahiptir. Böylelikle oldukça zengin ve sağlıklı bir mutfak kültürüne sahip olan Sakarya, pek çok lezzeti içinde barındırmaktadır. Sebze yemeklerinden et seçeneklerine, soslu mezelerinden balık türlerine pek çok lezzeti mutfağında barındırmaktadır. Bu nedenle yolunuz Sakarya’ya düştüğünde Sakarya’nın en bilinen ve en lezzetli yemeklerinden biri olan Islama Köfteyi ;
Sakarya mutfağında oldukça fazla tercih edilen malzemelerden olan balkabağı ile yapılan Balkabaklı Ekmeğini; Sakarya’nın meşhur lezzetlerinden biri olan Dımbıl Çorbasını ;
yalnızca buğday ve su kullanılarak hazırlanan Uğut Tatlısını; Adapazarı yöresinin geleneksel yemeklerinden olan ve genel olarak tandırda pişirilmesiyle hazırlanan Kuzu Budunu;
barbunya fasulyeden hazırlanan Sakarya usulü Ezme Fasulyeyi; Çerkez mutfağı kültürünün en lezzetli yemeklerinden olan Çerkez Tavuğunu ;
pırasa ve mısır unundan hazırlanan Kaşnukayı; Sakarya’da denemeniz gereken tatlılar arasında yer alan İncir Uyuşturmasını mutlaka denemelisiniz.
Marmara Bölgesi’nin turizm potansiyeli yüksek illerinden biri olan Sakarya’da, kalite ve konforun iç içe olduğu bir çok konaklama imkanı bulunmaktadır. Sakarya’da gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği her bütçeye uygun çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Sakarya ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Sakarya Adapazarı Merkez Öğretmenevi : Kudüs Caddesi. Eski TZDK Bahçesi. Kent Park Girişi. Adapazarı/Sakarya
Telefon: (264) 277 37 69
Sakarya Polisevi: Maltepe Mah. Önderevler Sok. No:80/D. Adapazarı/Sakarya
Telefon: (264) 276 54 50
Sakarya Üniversitesi Misafirhanesi : Sakarya Üniversitesi Esentepe Öğrenci Yurtları Esentepe / Sakarya
Tel: 0.(264) 295 52 95
Sakarya Üniversitesi Kırkpınar Eğitim ve Konaklama Tesisi: Soğuksu Mh. Bağdat Cd. Taşkın Sk. Kırkpınar / Sakarya
Tel: 0 (264) 592 25 30-31
Sakarya DSİ Misafirhanesi: Kurtuluş Mah. Bahçıvan Sok. No:111 Adapazarı/Sakarya
Telefon: (0264) 274 32 80
Sakarya TUVASAŞ Misafirhanesi: Milli Egemenlik Cad. No:131 Adapazarı/ Sakarya
Telefon: 0.264.275 16 60
Sakarya TEİAŞ Misafir Evi: Maltepe, Sedaş No:120, 54100 Adapazarı/Sakarya
Telefon: 0264 275 10 46
Sakarya Tarım Orman Misafirhanesi: Hanlı Köy Mah. Arifiye Cad. No:20 Arifiye/Sakarya
Telefon: 0 264 275 25 91 – 92
Sakarya Karayolları Misafirhanesi: Kozluk Mah. No:187, Adapazarı Düzce Yolu, Erenler/Sakarya
Telefon: (0264) 582 51 11
Adapazarı Orduevi: Semerciler, Çark Cd. No:151, 54100 Selahiye Köyü/Adapazarı/Sakarya
Telefon: (0264) 278 37 12
Sakarya zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde bir çok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali:
Türkiye’nin en kapsamlı Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Sakarya’da yaklaşık 20 bin dekarlık alanda 300 işletmenin 5 bine yakın istihdam sağladığı önemli bir sektördür. Sektörün tanıtımı için düzenlenen festival kapsamında çeşitli organizasyonlar, tanıtımlar ve yarışmalar yapılmaktadır.
Çiğdem Yaylası Şenlikleri:
Çiğdem Yaylasında her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Şenlikte yayladaki hayvancılık ile yetişen sebze ve meyveler tanıtılmakta, ayrıca çeşitli eğlenceler yer almaktadır.
Sakarya Uluslararası Halk Oyunları Festivali:
Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Adapazarı Belediyesinin iş birliğiyle her yıl Haziran ayında düzenlenen Festival kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrenciler yöresel kıyafetleriyle halk oyunlarını sergilemektedir.
Sapanca El Sanatları Festivali
Festival kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızın korunması, yaşatılması ve bir sonraki nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla her yıl Temmuz ayında Sapanca Belediyesi tarafından organize edilmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Sakarya’da, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Ada AVM, Agora Adapzarı AVM, ParkShop ve Serdivan isimli alış veriş merkezleri, Sakarya’ya gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında Sakarya’nı meşhur Çark Caddesindeki yöresel ürünlerinin satıldığı dükkanlar ve diğer mağazalar alışveriş için ideal yerlerdir. Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Sakarya’da sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Adapazarı Kültür Merkezi ve Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekanlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu : Kavaklar Cd. No:7 Adapazarı/Sakarya
Tel: 44 44 054
3-) Üniversite
Sakarya’da 1992 yılında kurulmuş olan Sakarya Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite mevcut halde, 13 fakülte, 6 enstitü, 2 yüksekokul, , 2 meslek yüksekokulu, 36 uygulama ve araştırma merkezi ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Belediye Otobüsleri ve Minibüsler günlük olarak Kampüs – Çarşı hattında devamlı sefer yapmaktadır.
Sakarya Üniversitesi: Esentepe Kampüsü Kemalpaşa Mah. Üniversite Cad. Serdivan/Sakarya
Tel: +90 (264) 295 54 54
Web: https://www.sakarya.edu.tr/
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Sakarya Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 5 tanesi il merkezinde 7 tanesi ilçelerde bulunan toplam 12 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Geyve Öğrenci Yurdu: Tepecikler Mah. M.Akif Sokak No: 41 Geyve/Sakarya
Telefon : 0(264)5170015, 0(264)5170016
Hendek Yurdu: Akova Mahallesi No: 3A 5025 Sokak Hendek/Sakarya
Telefon : 0(264)6141822
Abdurrahman Gürses Öğrenci Yurdu: Akova Mah. Sakarya Bulvarı No:215 /1-2-3 Hendek/Sakarya
Telefon : 0(264)6149775
Sakarya Yurdu: Kealpaşa Mah. Üniversite Cad. 185 Sk. No:3 Serdivan/Sakarya
Telefon : 0(264) 346 07 43
Sabahattin Zaim Yurdu: Esentepe Mh. Akademiyolu sk. No:5/46 Serdivan/Sakarya
Telefon : 0(264)6661071-72
Arif Nihat Asya Öğrenci Yurdu: Kemalpaşa Mah.4.Cad no:1 Serdivan/Sakarya
Telefon : 0(264)3460662
Rahime Sultan Öğrenci Yurdu: Kemalpaşa Mah. 6.Cad.No:1 Serdivan /Sakarya
Telefon : 0(264)2111555-56
Ayşe Hümeyra Ökten Öğrenci Yurdu : Kemalpaşa Mah. 6. Cad. 166.Sk. No 1 Serdivan/Sakarya
Telefon : 0(264)5021000
Sapanca Öğrenci Yurdu: Balkaya Mah. Balkaya 1 Cad. No:23 Sapanca/Sakarya
Telefon : 0(264)5023401-02
Muhammet Fatih Safitürk Öğrenci Yurdu: Arif Bey Mah. Şehit G.Okkan Cad. No:18/A Arifiye/Sakarya
Telefon : 0(264)2291381
Akyazı Yurdu: Batakköy Mah. D-140 CD. No:307 Akyazı /Sakarya
Telefon : 0(264)4181015
Karasu Öğrenci Yurdu: Aziziye Mah. 543. Sokak No: 20 A/B-Karasu/ Sakarya
Telefon : 0(264)7186671
4-) Kütüphane
Sakarya ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Sakarya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Sakarya İl Halk Kütüphanesi: Cumhuriyet Mah. Dr. Kamil Sokak No: 38 Adapazarı/Sakarya
Tel: 02642773669
Kemalettin Sami Paşa Halk Kütüphanesi: Karaosman Mah. Karaosman İlköğretim Okulu Adapazarı/Sakarya
Tel: 0264 277 36 70
Sakarya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Esentepe Kampüsü Ana Bina Kapı No: 49 54050- Serdivan / Sakarya
Tel: +90 264 295 53 58
Sakarya Valiliği
15 Temmuz Camili Mah. Resmi Daireler Kampüsü Adapazarı/Sakarya
0264 251 35 15-16-17-18
Sakarya Büyükşehir Belediyesi
Kavaklar Caddesi No:7 Adapazarı/Sakarya
44 44 054 - 0264 289 30 00
Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü
Erenler Merkez Mah. Yeni Sakarya Cad. Erenler/SAKARYA
0264 241 54 00
Sakarya İl Jandarma Komutanlığı
Yeni Mah. Hoca Ahmet Yesevi Cad. no:2 Erenler/ SAKARYA
0264 241 30 12
https://sakarya.jandarma.gov.tr/
Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Resmi Daireler Kampüsü Camili Mahallesi Adapazarı / SAKARYA
0264 251 36 14 / 15 / 16
Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü
15 Temmuz Camili Mh.Resmi Daireler Yerleşkesi C Blok Adapazarı/SAKARYA
0264 251 35 50-55 (5 Hat)
https://sakaryaism.saglik.gov.tr/
Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sağlık Caddesi No: 195 Adapazarı / SAKARYA
0264 888 40 00