Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Sakarya ilinin yer aldığı coğrafi bölge, en eski çağlardan beri çeşitli kavimlerin gelip geçtiği göç yolları üzerinde bulunmaktadır. Yörenin tarih öncesi dönemi hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir.   Ancak bilinen tarihi Hititlerle başlayan  Sakarya, daha sonra Friglerin, Lidyalılar ve Perslerin hâkimiyeti altına girmiştir.  M.Ö. 4. asırda Makedonya Kralı İskenderin ele geçirdiği bölge, Makedonya Krallığına karşı İskender’in ölümünden sonra iç bağımsızlığını ilân eden  Bitinya Krallığının hâkimiyetine girmiştir.  M.Ö. 1. asırda Roma İmparatorluğu, Bitinya Krallığı ile birlikte bu bölgeyi alarak kendi topraklarına kattı. M.S. 365’te Roma İmparatorluğu ikiye bölününce Anadolu’nun diğer kısımları gibi Bitinya bölgesi de, Doğu Roma’nın payına düştü. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra, Kutalmışoğlu Süleyman Şah Sakarya bölgesini fethetti. Haçlı Seferleri ile tekrar Bizanslıların eline geçen bölge  On dördüncü asırda Orhan Gâzi devrinde, ikinci defa fetholunarak Osmanlı Devletinin sınırları içine alınmıştır. 1954 yılında il olan Sakarya, 2000 yılında büyükşehir statüsü kazanmıştır. 

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Marmara Bölgesi'nin kuzeydoğu bölümünde yer alan Sakarya, kendi adı ile anılan ovanın güneybatı kenarında kurulmuş olup, tarihi İstanbul - Anadolu yolunun Sakarya Irmağı'nı aştığı noktada bir köprü başı ve kavşak noktası konumuna sahiptir. Sakarya doğuda Bolu  ve Düzce,  güneyde Bilecik, batıda Kocaeli ve  kuzeyde ise Karadeniz ile çevrilidir.  Şehrin merkezi olan Adapazarı, Akova adıyla anılan düzlükte, Sakarya Havzası'nın aşağı kısmındadır. Doğudan Çam Dağı, güney ve güneydoğudan Samanlı Dağları, kuzeyden Karadeniz ile sınırlanan Sakarya ilinin Batıdan belirgin bir doğal sınırı yoktur.

Sakarya  İzmir’e 226 km, İstanbul’a  150 km ve Ankara’ya  305  km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Sakarya’nın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe Adapazarı’nın  276.385, il genel nüfusu ise 1.029.650 olarak tespit edilmiştir. Sakarya’nın, merkez ilçesi  Adapazarı  dahil olmak üzere Akyazı, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Söğütlü ve Taraklı olmak üzere 13 İlçesi ve 667 mahallesi bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Sakarya ili Karadeniz ve Marmara bölgesinde hüküm süren iklim şartlarının tesiri altındadır. Karadeniz kıyısı ve doğusunda Karadeniz iklimi, Batı ve güneyde Marmara bölgesi iklimi görülür.  İklim kıyıdan uzaklaştıkça içerilerde sertleşir. Soğuk kuzey rüzgarlarına açık olduğu için Karadeniz kıyıları kışın biraz daha soğuk geçer. Enlemin etkisinden dolayı Akdeniz İklimi biraz bozulur. Yaz kuraklığı daha az kışlar ise daha soğuk, kar yağışı olağandır.

Doğal bitki örtüsü yönünden çok zengin olan Sakarya, Kuzey Anadolu kıyı dağlarının uzantısı olan dağları gür ormanlarla kaplıdır. Hemen hemen her yerde kayın başta olmak üzere gürgen, kavak, kestane, ıhlamur, çınar, akçaağaç ve meşe başlıca ağaç türlerini oluşturur.  Çayırlar ve dağ otlakları dışında dağların etekleri ile platolarda başlıca türleri böğürtlen, kocayemiş ve kermez meşesi olan çeşitli maki alanları görülür.  Dağlar gibi Karasu bölgesi de ormanlıktır. Orman ve fundalıklar il topraklarının % 45’ini, ekili-dikili alanlar % 47’sini, çayır ve mer’alar ise % 3,5’ini teşkil eder.

 

4-) Ekonomi

Türkiye’nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Sakarya’nın ekonomisi tarım ve sanayiye dayanmaktadır. Faal nüfusun % 65’i tarım sektöründe % 15’i sanâyi sektöründe, gerisi diğer sektörlerde çalışır. Sakarya ilindeki ovalar yurdun en verimli tarım alanları arasında yer alır. Modern tarım yapıldığı için verim fazladır. Çok çeşitli tarım ürünleri yetişir. Başlıca tarım ürünleri: Buğday, arpa, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan ve tütündür. Sebze üretimi bol ve çeşitlidir. İstanbul’un sebze ihtiyacının çoğunu bu bölge karşılar. Sakarya ili hayvancılık bakımından da oldukça zengindir. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Sakarya, transit karayolu ağının merkezlerinden biridir. Edirne-İstanbul-İzmit istikâmetinden gelen, Ankara-Adana istikâmetine giden E-5 karayolu buradan geçer. E-5 karayolu ise Türkiye’nin en işlek karayoludur. İstanbul-Şile-Kandıra devlet yolu ile Zonguldak-Akçakoca-Karasu devlet yolu Adapazarı’nda birbirine bağlanır. Eskişehir-Bilecik hattından gelen devlet yolu Adapazarı’nda E-5 karayolu ile birleşir. Ankara-İstanbul otoyolu Sakarya topraklarından geçer. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Sakarya Otogar:  Hanlı köy Mah. Hürriyet Cad. No: 3 Arifiye / Sakarya

Telefon: 0 264 281 22 18 

 

2-) Demiryolu

Sakarya Demiryolu ulaşımı faal olan illerden biridir. Haydarpaşa’dan gelen Ankara istikâmetine giden demiryolu hattının üzerindedir. İl sınırlarına Sapanca’dan giren demiryolu Arifiye’den güneye Bilecik-Eskişehir-Ankara’ya doğru ilerler. Arifiye ile Adapazarı 8 km’lik bir hat ile birleştirilmiştir. Haydarpaşa-Adapazarı arasında her gün devamlı karşılıklı seferler vardır.

 

Sakarya Tren Garı: Semerciler Mh., 54100 Adapazarı/Sakarya

Tel: 02642773700

 

3-) Havayolu

Sakarya’da hava yolu ulaşımı yoktur. Ancak  Sakarya’ya 45 Km. mesafedeki  en yakın havaalanı olan Kocaeli Cengiz Topel Hava Alanında inerek İzmit-Adapazarı dolmuş hatları ile ulaşım mümkündür.  

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Sakarya'nın doğasına ve toprağına has yetişen bal kabakları herkes tarafından bilinir.  Türkiye'ye kabak tatlısını mal etmiş olan  ve yine bal kabağıyla meşhur olan Sakarya’dır. Ayrıca Sakarya Süpürgesi, "Süpürge Otu" veya "Süpürge Teli" olarak da bilinen ve Sakarya tarlalarında yaygın olarak yetiştirilen "Süpürge Darısı" bitkisinin, yörede yetişmiş ustalar tarafından yöreye has bir şekilde işlenmesi ile yapılan ve ev temizliğinde kullanılan bir ot süpürgesi türüdür.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Sakarya yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir.  Sakarya’nı kültürel zenginliği yöresel ürünlerine de yansımıştır. Bu nedenle  pek çok özgün hediyelik eşyaya sahiptir. Yolunuz Sakarya’ya düştüyse ve el emeği ürünü eşyalar sizin için önemliyse kesinlikle bu fırsatı değerlendirmeniz. Bunların en popülerleri şimşir tarak ve şimşir kaşıktır.

Artık gelenekselleşmiş bir meslek haline gelen diğer eşyalardan biri de bastonlardır. Ayrıca Adapazarı ilçesinde, kadınlar el dokuması kilimler üretmekte ve bunları satışa sunmaktadırlar. Sapanca’da ise alışveriş yaparken karşılaşabileceğimiz hediyelik eşyaların başında hasır, kilim ve çömlek gelmektedir.