Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Bulunduğu konumu, korunaklı yapısı ve görselliğiyle tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Samsun’daki en eski yerleşim yeri olan Tekkeköy mağaralarından elde edilen arkeolojik bulgulardan Samsun tarihinin Mezolotik ( M.Ö. 12000 ile 8.000) döneme kadar gittiği ve şehir merkezinde ise M.Ö. 7000 lere kadar gittiği görülmektedir. Samsun il sınırları içerisinde devlet kurarak yaşayan en eski topluluk Gaşkalar'dır. (MÖ 5000-3500) Bilinen bu ilk uygarlığın ardından Paflagonlar, Hititler, Frigyalılar, Kimmerler, Lidyalılar, Miletliler (İyonya), Persliler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar   hüküm sürmüşlerdir. Eski medeniyetlerin Amisos ismini verdikleri yöre, Selçuklular tarafından Samsun olarak anılmaya başlanmıştır. 1243 Kösedağ Savaşı sonrası Trabzon Rum İmparatorluğu egemenliğine girmiş ise de 1296 yılında tekrar Anadolu Türklerinin eline geçmiş ve 1389 yılında da Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti çökerken Canik Beyliğine de başkentlik yapmıştır.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Karadeniz sahil şeridinin orta bölümünde Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz’e döküldükleri deltalar arasında yer alan Samsun’un Kuzeyinde Karadeniz,  doğusunda Ordu, batısında Sinop, güneyinde Tokat ve Amasya , güney batısında ise Çorum illeri bulunmaktadır. Samsun’da genç delta ovalarında alüvyonlar bulunmakla birlikte, dik yamaçlarla ayrılmış taraçalarda eski alüvyonlar görülmektedir.  Topraklarının %45'ini dağların, %37'sini platoların, %18'ini ise ovaların meydana getirdiği Samsun Karadeniz Bölgesi'nin en önemli liman kentlerinden biri konumundadır

Samsun İzmir’e 1090  km, İstanbul’a  735 km ve Ankara’ya  403  km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Samsun’un  TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu ise 1.348.542 olarak tespit edilmiştir. Samsun’un, merkez ilçeleri Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy dahil olmak üzere 19 Mayıs, Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak, Ladik, Salıpazarı, Terme, Vezirköprü ve Yakakent olmak üzere 17 İlçesi ve 1249  köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Samsun’da kıyı kesiminde tipik Karadeniz iklimi görülmektedir.  Ancak iç kesimlere gidildikçe karasal iklimin etkileri görülmeye başlanır. Samsun 'da yağış Doğu Karadeniz'e göre az, sıcaklık ise yüksektir. Kıyı kesiminde kışlar ılık, ilkbahar sisli ve serin, yaz mevsimi ise kuraktır. Yağışlar genelde yağmur şeklindedir.

Samsun ili bol yağış aldığı için, bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Kızılırmak sulak alanı; eko sistemi biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengindir. Deltada 312 kuş türü tespit edilmiştir. Kuş varlığı açısından uluslararası ornitolojik öneme sahiptir. İl topraklarının % 48’i orman ve fundalık; % 3’ü çayırlık; % 47’si ekili ve dikili alanlarla kaplıdır. Ormanlarda meşe, gürgen, kestâne, ıhlamur, kayın, dişbudak ağaçları; 1200 m ile 1800 m arasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur.

 

4-) Ekonomi

 Karadeniz Bölgesi’nin ekonomisi ve nüfusu açısından en büyük şehri olan Samsun’un ekonomik yapısı tarım, hizmetler ve sanayi sektörüne dayanmaktır. Şehrin ekonomisine katkıda bulunan en önemli tarımsal ürünler; buğday, pirinç, mısır, tütün, şeker pancarı, ayçiçeği, fındık, çeltik ve sebzedir. Bafra tütünü ünlüdür. Çukurova ovasından sonra gelen Türkiye’nin en verimli ovalarının Bafra ve Çarşamba ovaları olması bölgenin tarımsal ürün talebini gidermekte ve tarım ürünlerinin ihracatı şehrin ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Faal nüfusun % 65 kadarı tarım sektöründe çalışır.  Samsun ilinde kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşım imkânlarının ve ilin Doğu Karadeniz bölgesinin en büyük limanına sahip olması şehrin ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Samsun’da özellikle kara yolu ulaşımı çok faaldir.  Sinop’tan Hopa ve Sarp sınır kapısına kadar uzanan karayolunun en işlek merkezlerinden biri Samsun’dur. Samsun-Kastamonu-Bolu karayolu, Samsun-Amasya-Çorum-Ankara karayolu, Samsun-Amasya-Tokat, Sivas karayolları ile yurdun bütün bölgelerine ulaşılır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 5 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Samsun Otogar:  Kıran Mahallesi, 55200 İlkadım/Samsun

Tel: 0 531 958 55 80

 

2-) Demiryolu

Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında demiryolu ulaşımı olan tek il Samsun’dur. Ankara-Kayseri-Sivas hattı Sivas’ta ikiye ayrılır. Biri Malatya’ya, diğeriyse Samsun’a ulaşır. Sivas-Samsun demiryolu 404 km’dir. Samsun’dan Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerine de uğrar.

 

Samsun Tren Garı : İstasyon Mah. Fuar Cd. 123 A, 55060 İlkadım/Samsun

Tel: (0362) 233 22 93

 

3-) Havayolu

Samsun’da hava yolu ulaşımı 1998 yılında faaliyete geçen Samsun Çarşamba Havaalanı üzerinden sağlanmaktadır. İzmir, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehre düzenli seferler yapılmaktadır. Havaalanından Samsun ve ilçelerine HAVAŞ servisleriyle ulaşım sağlanmaktadır.

 

Samsun Çarşamba Havaalanı: Çınarlık Mahallesi, 55506 Çarşamba/Samsun

Tel:  0362 844 88 30 (15 HAT)

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Kurtuluş yolunda ilk adımların atıldığı bu güzel şehir Mustafa Kemal’in Bandırma Vapuruyla Kurtuluş mücadelesini başlattığı şehir olarak bilinir.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Kültürünü ve tarihi yapısını muhafaza eden Samsun yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Mecidiye Çarşısı ve Yabancılar Çarşısından şehre özgü el sanatları ve hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Samsun’a özgü süt çökeleği, Bafra Nokulu  ve Fındık da alınabilecek ürünlerdendir.

Samsun’da bez dokumacılığı sanatı yapanlar azalsa da hala şehirde kalın keten dokuma bezler bulabilirsiniz. Yün kazaklar ve dokuma şalvarlar görebilirsiniz. Eğer daha çok mağaza dolaşmak istiyorsanız İstiklal Caddesi’ne gitmeniz yeterli olacaktır.  Ayrıca iyi bir çay tiryakisiyseniz Samsun’un meşhur Vezirköprü semaverlerinden mutlaka almalısınız.