1-) Tarihi Doku
Bulunduğu konumu, korunaklı yapısı ve görselliğiyle tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Samsun’daki en eski yerleşim yeri olan Tekkeköy mağaralarından elde edilen arkeolojik bulgulardan Samsun tarihinin Mezolotik ( M.Ö. 12000 ile 8.000) döneme kadar gittiği ve şehir merkezinde ise M.Ö. 7000 lere kadar gittiği görülmektedir. Samsun il sınırları içerisinde devlet kurarak yaşayan en eski topluluk Gaşkalar'dır. (MÖ 5000-3500) Bilinen bu ilk uygarlığın ardından Paflagonlar, Hititler, Frigyalılar, Kimmerler, Lidyalılar, Miletliler (İyonya), Persliler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar hüküm sürmüşlerdir. Eski medeniyetlerin Amisos ismini verdikleri yöre, Selçuklular tarafından Samsun olarak anılmaya başlanmıştır. 1243 Kösedağ Savaşı sonrası Trabzon Rum İmparatorluğu egemenliğine girmiş ise de 1296 yılında tekrar Anadolu Türklerinin eline geçmiş ve 1389 yılında da Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti çökerken Canik Beyliğine de başkentlik yapmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Karadeniz sahil şeridinin orta bölümünde Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz’e döküldükleri deltalar arasında yer alan Samsun’un Kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Ordu, batısında Sinop, güneyinde Tokat ve Amasya , güney batısında ise Çorum illeri bulunmaktadır. Samsun’da genç delta ovalarında alüvyonlar bulunmakla birlikte, dik yamaçlarla ayrılmış taraçalarda eski alüvyonlar görülmektedir. Topraklarının %45'ini dağların, %37'sini platoların, %18'ini ise ovaların meydana getirdiği Samsun Karadeniz Bölgesi'nin en önemli liman kentlerinden biri konumundadır
Samsun İzmir’e 1090 km, İstanbul’a 735 km ve Ankara’ya 403 km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Samsun’un TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu ise 1.348.542 olarak tespit edilmiştir. Samsun’un, merkez ilçeleri Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy dahil olmak üzere 19 Mayıs, Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak, Ladik, Salıpazarı, Terme, Vezirköprü ve Yakakent olmak üzere 17 İlçesi ve 1249 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Samsun’da kıyı kesiminde tipik Karadeniz iklimi görülmektedir. Ancak iç kesimlere gidildikçe karasal iklimin etkileri görülmeye başlanır. Samsun 'da yağış Doğu Karadeniz'e göre az, sıcaklık ise yüksektir. Kıyı kesiminde kışlar ılık, ilkbahar sisli ve serin, yaz mevsimi ise kuraktır. Yağışlar genelde yağmur şeklindedir.
Samsun ili bol yağış aldığı için, bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Kızılırmak sulak alanı; eko sistemi biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengindir. Deltada 312 kuş türü tespit edilmiştir. Kuş varlığı açısından uluslararası ornitolojik öneme sahiptir. İl topraklarının % 48’i orman ve fundalık; % 3’ü çayırlık; % 47’si ekili ve dikili alanlarla kaplıdır. Ormanlarda meşe, gürgen, kestâne, ıhlamur, kayın, dişbudak ağaçları; 1200 m ile 1800 m arasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur.
4-) Ekonomi
Karadeniz Bölgesi’nin ekonomisi ve nüfusu açısından en büyük şehri olan Samsun’un ekonomik yapısı tarım, hizmetler ve sanayi sektörüne dayanmaktır. Şehrin ekonomisine katkıda bulunan en önemli tarımsal ürünler; buğday, pirinç, mısır, tütün, şeker pancarı, ayçiçeği, fındık, çeltik ve sebzedir. Bafra tütünü ünlüdür. Çukurova ovasından sonra gelen Türkiye’nin en verimli ovalarının Bafra ve Çarşamba ovaları olması bölgenin tarımsal ürün talebini gidermekte ve tarım ürünlerinin ihracatı şehrin ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Faal nüfusun % 65 kadarı tarım sektöründe çalışır. Samsun ilinde kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşım imkânlarının ve ilin Doğu Karadeniz bölgesinin en büyük limanına sahip olması şehrin ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Samsun’da özellikle kara yolu ulaşımı çok faaldir. Sinop’tan Hopa ve Sarp sınır kapısına kadar uzanan karayolunun en işlek merkezlerinden biri Samsun’dur. Samsun-Kastamonu-Bolu karayolu, Samsun-Amasya-Çorum-Ankara karayolu, Samsun-Amasya-Tokat, Sivas karayolları ile yurdun bütün bölgelerine ulaşılır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 5 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Samsun Otogar: Kıran Mahallesi, 55200 İlkadım/Samsun
Tel: 0 531 958 55 80
2-) Demiryolu
Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında demiryolu ulaşımı olan tek il Samsun’dur. Ankara-Kayseri-Sivas hattı Sivas’ta ikiye ayrılır. Biri Malatya’ya, diğeriyse Samsun’a ulaşır. Sivas-Samsun demiryolu 404 km’dir. Samsun’dan Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerine de uğrar.
Samsun Tren Garı : İstasyon Mah. Fuar Cd. 123 A, 55060 İlkadım/Samsun
Tel: (0362) 233 22 93
3-) Havayolu
Samsun’da hava yolu ulaşımı 1998 yılında faaliyete geçen Samsun Çarşamba Havaalanı üzerinden sağlanmaktadır. İzmir, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehre düzenli seferler yapılmaktadır. Havaalanından Samsun ve ilçelerine HAVAŞ servisleriyle ulaşım sağlanmaktadır.
Samsun Çarşamba Havaalanı: Çınarlık Mahallesi, 55506 Çarşamba/Samsun
Tel: 0362 844 88 30 (15 HAT)
Şehrin Meşhur Yönleri
Kurtuluş yolunda ilk adımların atıldığı bu güzel şehir Mustafa Kemal’in Bandırma Vapuruyla Kurtuluş mücadelesini başlattığı şehir olarak bilinir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Kültürünü ve tarihi yapısını muhafaza eden Samsun yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Mecidiye Çarşısı ve Yabancılar Çarşısından şehre özgü el sanatları ve hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Samsun’a özgü süt çökeleği, Bafra Nokulu ve Fındık da alınabilecek ürünlerdendir.
Samsun’da bez dokumacılığı sanatı yapanlar azalsa da hala şehirde kalın keten dokuma bezler bulabilirsiniz. Yün kazaklar ve dokuma şalvarlar görebilirsiniz. Eğer daha çok mağaza dolaşmak istiyorsanız İstiklal Caddesi’ne gitmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca iyi bir çay tiryakisiyseniz Samsun’un meşhur Vezirköprü semaverlerinden mutlaka almalısınız.
Orta Karadeniz bölgesinde yer alan tabiat güzelliği, tarihi güzellikleriyle öne çıkan Samsun, yeşilin her tonunu sinesinde toplamış, ormanlarla kaplı yaylaların ve doğal plajların bulunduğu, doğal ve kültürel zenginlikleriyle önemli bir turizm merkezidir. İşte Samsun’a gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Amisos Tepesi
Samsun’un en eski yerleşim kalıntılarının bulunduğu Amisos Tepesi arkeolojik bakımından önemli bir yerleşim alanıdır. Miletoslular, Toraman Tepe sırtlarında kent surlarını yapmış, caddeler, sokaklar, meydanlar oluşturmuş, dini yapılar ve evler kurmuşlardır. Tepenin doğusunda liman vardır. Buluntular, limanın gerisinde bir Aşağı Kent kurulduğunu göstermektedir. 2004 yılında başlatılan kurtarma kazılarıyla birlikte Baruthane Tümülüsleri olarak adlandırılan iki yığma tepenin altından mezarlar ortaya çıkarılmıştır. Baruthane Tümülüslerinin Mitridates sülalesinin hüküm sürdüğü Helenistik Dönem’de yapıldığı anlaşılmaktadır. İlkadım ilçesi Cedit Mahallesinde yapılan bir kurtarma kazısında Amisos Dönemi’ne ait bir aile mezarı ve bu aileye ait hazine ortaya çıkarılmıştır. Mezardan çıkarılan buluntular, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin en değerli koleksiyonlarından birini oluşturmaktadır. Tümülüsler ve mezarlar çökme tehlikesi nedeniyle ziyarete kapalıdır. Şehir Merkezine 6 km mesafedeki Amisos Tepesi'ne Batıpark'tan teleferikle ya da özel araçla veyahut şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Tekkeköy Mağaraları
Tekkeköy Mağaraları Samsun’un eski çağ tarihi bakımından önemli kalıntıların bulunduğu bir diğer önemli arkeolojik alanıdır. 1940’da yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda Hitit ve Eski Tunç Çağı dönemlerine ait buluntular ele geçmiştir. Buluntular arasında çark yapımı, devetüyü, kırmızı renkli seramikler çoğunluktadır. Eski Tunç Çağı katında ise çok sayıda gömüt, el yapımı seramik buluntular, siyah zemin üzerine beyaz boyayla yapılmış geometrik desenlerle süslü, dişli, yivli, çizgi bezekli kaplar, kabartma insan yüzlü vazolar (antropomorf) gün ışığına çıkarılmıştır. Samsun Şehir Merkezine 20 km, Tekkeköy ilçesine 1 km mesafedeki Tekkeköy Mağaralarına özel araçla veyahut şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Kurtuluş Yolu
Kurtuluş Mücadelesini başlatmak üzere Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve 18 arkadaşının birlikte 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a ayak bastığı tarihi iskele aslına benzer şekilde yeniden yapıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının iskeleye çıkışları ve onu karşılamaya giden Samsun halkı, balmumu tekniği ile birebir ölçülerde özel olarak heykelleştirildi. Yüreği vatan sevgisi ile dolu bir avuç yiğidin bu kutsal yürüyüşünün başlangıcına tanıklık eden bu İskele ile, Türk Ulusunun yeniden doğuşu olan 19 Mayıs 1919 sabahı ölümsüzleştirilmiş oldu. Kurtuluş Yolunu gezerken Kurtuluş Savaşımızın başlangıç anına da tanıklık etmiş olacaksınız. İlkadım İlçesi Yabancılar Pazarı mevkiinde bulunan ve Samsun Otogara 4 km mesafedeki Kurtuluş Yoluna özel araçla veyahut şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Onur Anıtı
Samsun halkı tarafından Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel’e yaptırılmış olan Samsun’un simgesi sayılan bronz Atatürk Heykeli’nin açılma töreni 15 Ocak 1932 Cuma günü büyük bir kalabalığın katılımıyla gerçekleşmiştir. Samsun’un Onur Anıtı olan bu heykelin kaidesiz yüksekliği 4.75 metre, kaideli 8.85 metredir. Büyük bir kaide üzerinde şahlanan bir at üstünde Atatürk, bütün heybeti ile görülmektedir. İlkadım İlçesi Atatürk Parkı içerisinde bulunan onur Anıtı şehir içinde yürüyüş mesafesinde olup şehir içi ulaşım araçları ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Bandırma Gemi Müzesi
19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun'a getiren bu tarihi gemi, 1924 yılında "Türkiye Seyrüsefain İdaresi" tarafından hizmet dışı bırakılmış ve satılmasına müteakip Haliç'te sökülmüştür. Geminin orijinal çizimleri referans alınarak yeniden yapılmış ve 07 Şubat 2005 tarihinde Bandırma Vapuru'nun kullanım hakkı ve işletmesini devralan Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından müze haline dönüştürülerek 19 Mayıs 2006 tarihinde ziyarete açılmıştır. Gemi içindeki kamarada Mustafa Kemal Paşa ve dört silah arkadaşının balmumu heykelleri bulunmaktadır. Aynı yerde bulunan Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi bünyesinde ise; Çanakkale Savaşı'ndan düşmanın İzmir'de denize dökülüşüne kadar süren zorlu mücadeleyi simgeleyen seramik rölyefler bulunmaktadır. Canik İlçesi Bandırma Plajı içinde ve otogara 6 km mesafede yer alan Bandırma Vapuru Müzesine özel araç veya şehir içinden dolmuşlarla ya da sahil yolundan faytonlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Şahinkaya Kanyonu
Kızılırmak’ın turkuaz rengi sularının üzerinde göz kamaştırmakta ve heybetiyle görenleri büyüleyen Şahinkaya Kanyonu, Altınkaya Barajının en derin yeri olma özelliği ile dikkat çekmektedir. Yaklaşık 1500 metre uzunluğunda olan kanyon, Samsun’un en çok ziyaret edilen doğa harikası mekanlarından biridir. Vezirköprü’ye 13 km uzaklıkta bulunan Şahinkaya Kanyonuna özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Kabaceviz Şelaleleri
Kabaceviz Şelalesi Samsun’un görülmeye değer turizm alanlarından biridir. Trekking, dağcılık, piknik ve foto safari için yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağındadır. Yaklaşık 60 metre yüksekliğinde olan şelaleden akan suyun süzülüşü ise ayrı bir güzeldir. Şelalelerin Abdal deresine ulaşmasının ardından bir rafting parkuru başlamaktadır. Gezginler ve tatilciler için şelale çevresinde ve köyde yeme içme olanakları sağlanıyor. Samsun`a 32 km Çarşamba’ya 16 km uzaklıkta bulunan Kabaceviz Şelalelerine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Lâdik Akdağ Turizm Merkezi
Lâdik Akdağ Turizm Merkezi Samsun’un kış turizmi bakımından önemli bir gezi noktasıdır. Lâdik İlçesi’nin sırtını yasladığı 1800 metre yükseklikteki Akdağ, adından da anlaşılacağı üzere kış ayları boyunca beyazlara bürünür. Önceleri daha çok yaz aylarında yapılan yayla şenlikleri ile adını duyuran yaylanın uygun zemini birçok çim kayağı meraklısının dikkatini çekmiş ve daha sonraları bu amaçla birçok organizasyona ev sahipliği yapmıştır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan 1500 metre uzunluğundaki telesiyej ve konaklama amaçlı yatırımların ardından bölge kış turizmine de uygun hale gelmiş ve turistik kayak tesisi hüviyeti kazanmıştır. Konumu dolayısıyla Samsun’un yanı sıra; Amasya, Çorum, Tokat gibi civar illerin de yoğun ilgisiyle her geçen gün daha çok tanınan ve ziyaret edilen “Ladik Akdağ Kış Sporları Merkezi” bölgenin kış turizmi odaklarından biri haline gelmiştir. Kaplıcaları, kayak merkezi ve doğal birçok güzelliği ile cazibe merkezi olan Lâdik Akdağ Turizm Merkezi Samsun’a 75 kilometre mesafede olup özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Amazon Köyü
Samsun kent merkezindeki Batı Park’ta 50 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan Amazon Adası içerisinde yer alan 2.5 dönümlük Amazon Köyü, efsaneye göre, Samsun’un Terme ilçesi Gölyazı beldesi çevresinde yaşadıkları tahmin edilen Amazon kadınlarının gündelik yaşamından kesitler sunmaktadır. MÖ 3 bin ila 2 bin yılları arasında, kentler-devletler kurup anaerkil bir şekilde hayatlarını sürdüren Amazonlar kadınlarının anısına Amazon Köyü oluşturulmuştur. Şehir merkezine 8 km mesafede bulunan Amazon Köyüne özel araç veya şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
İçinde barındırdığı kuş sayısı bakımından yalnızca Türkiye için değil tüm dünya ekolojisi açısından büyük öneme sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti doğa severlerin önemli uğrak mekanlarından biridir. 56.000 hektar genişliğinde, irili ufaklı 20 adet göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlardan oluşan Kızılırmak Deltası yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edilmiştir. Doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş, ülkemizin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanıdır. Batı Palaearktik bölge içerisinde yaklaşık 1.100 kuş türünün yaşadığı Kızılırmak Deltası, göç sırasında Karadeniz'i doğrudan aşan kuş türleri için yaşamsal önem taşımaktadır. Samsun’a 30 km mesafede bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cennetine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Samsun’un yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Karadeniz'in en büyük sahili olarak bilinen Atakum Salih Yolunu; Sevgi Parkı'nın yanında 22 dönümlük bir arazi üzerinde kurulan ve Karadeniz Bölgesi'nin en büyük hayvanat bahçesi olan Samsun Hayvanat Bahçesini; Mustafa Kemal Paşa Samsun'a çıktığında kaldığı otel olan ve şimdi müze olarak kullanılan Gazi Müzesini; Ladik Ovasında 870 hektar alana yayılmış bulunan ve ilçenin ekolojik zenginlik kaynağı olarak varlığını idame ettirmekte olan Ladik Gölünü; Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki Kaplancık Mahallesi Altınkaya Baraj Gölü üzerinde bulunan Kaplancık Kanyonunu; Tekkeköy ilçesinde yer alan ve 2015 yılında tescil edilen Bayraktepe Tabiat Parkını ve Samsunlu ünlüler, şehrin kronolojik tarihi ve tütüncülük üzerine çeşitli eserlerin sergilendiği Samsun Kent Tarihi Müzesini de gezilecek yerler listesine koymayı unutmayın.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Karadeniz'in iklim koşulları dikkate alındığında ilkbahar ve sonbaharda yoğun yağış aldığından ziyaret için en ideal dönem yaz aylarıdır. Ancak kayak ve kaplıcalar için kış ayları ideal bir dönem olacaktır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Tarihi ve kültürel yapısının yanı sıra doğal güzellikleri ile de öne çıkan Samsun yemek kültürüyle de marka haline gelmiş olan şehirlerden biridir. Samsun’un beslenme biçiminde, mısır, lahana ve kuru fasulye ağırlık kazanmaktadır. Ayrıca Karadeniz mutfağının etkisinde kalan Samsun mutfağı et, pirinç ve hamurlu yiyeceklerle çeşitlilik göstermektedir. Samsun, Karadeniz mutfağından izler taşımasının yanı sıra kendine özgü birçok lezzeti de bulunan bir şehirdir. Öyle ki tüm ülke çapında zincirler oluşturulmasına sebep olacak Bafra Pidesinin çıktığı şehirdir. Bu nedenle yolunuz Samsuna düştüğünde Samsun’un dillere destan ve ülke çapında marka haline gelen Bafra Pidesini;
halkın sıklıkla pişirdiği yemekler arasında yer alan Baklalı Sarmayı; nefis bir iç pilavın üzerine uzun uzun pişirilmiş yumuşacık kaz etinin didilmesiyle hazırlanan Kaz Tiridini ;
aslen bir göçmen yemeği olan ve hamur, tavuk ve nohutla hazırlanan Haluçkayı; Samsun genelindeki birçok fırında da pastanede mutlaka bulunan klasik lezzetlerden bir olan Haşhaşlı Çöreği; Samsun’da itinayla hazırlanan çorbalar arasında ön plana çıkan Mısırlı Fasulye Çorbasını ;
Samsun’un sevilen lezzetlerinden biri olan Fasulye Turşusu Kavurmasını; hamsi balığının tadını daha da lezzetlendiren Samsun usulü Kağıtta Hamsiyi ;
tereyağlı pirinç pilavına haşlanmış mantar eklenerek hazırlanan Mantarlı Pilavı; Samsun’un, Kavak Beldesi’ne has lezzetlerden biri olarak gösterilen Yazı Pancarı Yemeğini; Samsun’da kuru bayram baklavası adıyla bilinen Kıvratmayı mutlaka denemelisiniz.
Günümüzde eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım, ekonomi gibi açılardan Karadeniz Bölgesi'nin en gelişmiş şehri ve önemli bir liman kenti olan Samsun, dört mevsim gezip keşfedebileceğiniz bir şehirdir. "Karadeniz'in Başkenti" olarak da anılan bu güzel şehirde ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır.
Samsun’a gelindiğinde merkezden başlayarak hemen hemen tüm ilçelerinde yıldızlı, yıldızsız tesisler (otel, apart, pansiyon) mevcuttur. Ayrıca Samsun’un birbirinden güzel yaylalarına çıkıp muhteşem doğanın içinde; otel, yayla evleri, bungalov ev, dağ evi veya pansiyonlar da konaklayabilirsiniz. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Samsun ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Samsun Merkez Öğretmenevi : Kale Mah. İstiklal Cad. No:29 İlkadım/ Samsun
Telefon: 0362 431 25 46
Samsun Polisevi: Atatürk Bulvarı. No:616. Samsun
Telefon: 0362 230 89 00
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Konukevi : Kurupelit Kampüsü. Atakum/Samsun
Telefon: 0362 457 60 46 – 457 76 68 – 457 76 83
Samsun Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi : Güzelyalı Mahallesi. 3006.Sok. No:32/H Atakent, Atakum/Samsun
Telefon: 0362 437 29 00 (222 dahili)
Samsun Orman İşletme Müdürlüğü Misafirhanesi: Toptepe. Canik/ Samsun
Telefon: 0362 238 11 53
Samsun Karayolları (TCK) 7. Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi: Esenevler Mahallesi. Atatürk Bulvarı. No : 380. Atakum/SAMSUN
Telefon: 0362 437 47 80
Samsun TEİAŞ Misafirhanesi : TEİAŞ Samsun 10.Bölge Müdürlüğü. Samsun-Ordu Karayolu 9.km. Atatürk Bulvarı. Tekkeköy/ Samsun
Telefon: 0362 266 81 40
Samsun DSİ Misafirhanesi : Esenevler Mah. Atatürk Bulvarı No:205. SAMSUN
Telefon: 0362 230 79 00
Samsun Çay-Kur Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi: Ordu Caddesi. SAMSUN
Telefon: 0362 266 88 00
Samsun Tarım İl Müdürlüğü Misafirhanesi: Kılıçdede Mah. Abdülhakhamit Cad. No:5. İlkadım/SAMSUN
Telefon: 0362 231 37 00
Samsun Defterdarlık Misafirhanesi: Kalkanca Mah. Maliye Lojmanları Arkası. İlkadım/ SAMSUN
Telefon: 0362 445 01 58
Samsun Türkiş 6. Bölge Misafirhanesi: Mimar Sinan Mah. Alpaslan Blv.No:29. Samsun
Telefon: 0362 438 85 26
Samsun zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde bir çok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Kapıkayafest Uluslararası Doğa Sporları ve Kültür Festivali:
Kapıkayafest Uluslararası Doğa Sporları ve Kültür Festivali, Samsun Bafra Kapıkaya’da her yıl Temmuz aynıda düzenlenmektedir. Çeşitli spor dallarını aynı ortamda sunarak ulusal ve uluslararası birçok sporcuyu ve doğa severleri her yıl bir araya getirmeyi hedefleyen, sağlıklı bireylerle daha çok yaşanabilir bir dünya için sporun ve sporcunun önemini vurgulamak gayesini güden bir festivaldir. Bafra Belediyesi sahipliğinde ve Astajans organizasyonu ile yapılan Kapıkayafest’te, gökyüzünde paraşütçüler süzülürken katılımcılar karada bisiklet ve doğa yürüyüşü, baraj gölünde kano gezisine katılabilirler.
Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali:
Samsun Büyükşehir Belediyesinin her yıl Temmuz ayında organize ettiği festival kapsamında Karadeniz’in alabildiğine yeşilinde, çocuklarınız, hem eğlenip doğadaki otları tanıyabilir, hem de Doğada Resim Etkinliği’ne katılabilirsiniz. Samsun yöresine ait ot yemeklerinin sergilendiği festival boyunca düzenlenecek farklı etkinliklerde de yer alabilirsiniz.
Geleneksel Doğa, Kültür, Sanat ve Turizm Festivali:
19 Mayıs Belediyesi tarafından her yıl Temmuz ayında düzenlenen Geleneksel Doğa, Kültür, Sanat ve Turizm Festivali kapsamında Büyük sünnet etkinliği, tanıtım turları, bisiklet gezisi, Nebiyan ve Kuş Cenneti Gezisi yapılmaktadır.
Canik Uluslararası Müzik Festivali
Canik Uluslararası Müzik Festivali her yıl Nisan ayında Samsun’un Canik ilçesinde müzikseverlerle buluşuyor. Canik Kültür Merkezi’nde yurt içi-yurt dışı bir çok ekibin katıldıği, müziği ve hakimiyeti konusunda kendi ispatlamış sanatçıların atölye çalışmaları gerçekleştirdiği, birbirinden güzel ve keyifli konserlerin yer aldığı festival yörenin önemli festivalleri arasındadır.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Samsun’da, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Bulvar, CityMall, DeltaPark, Lovelet AVM, Piazza ve Yeşilyurt AVM isimli alışveriş merkezleri, Samsun’a gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında şehre özgü el sanatları ve hediyelik eşya satın alabileceğiniz Mecidiye Çarşısı ve Yabancılar Çarşısı ile Tarihi Bedesten Çarşısı ve Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Saathane Meydanı çevresi Samsun'da yerel ürünler de bulabileceğiniz güzel alışveriş noktalarıdır. Ayrıca İstiklal Caddesi de gezilecek yerler arasındadır.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Samsun’da sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Atatürk Kültür Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi, Canik Kültür Merkezi ve İlkadım Belediyesi Türk İslam Sanatları Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekanlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Samsun Devlet Tiyatrosu, yıl boyunca Atatürk Kültür Merkezindeki DT Sahnesinde önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Samsun Devlet Tiyatrosu : Kale Mah. Atatürk Bulvarı No:1 (A.K.M.) İlkadım/Samsun
Tel: 0 (362) 431 21 00
3-) Üniversite
Samsun’da 1975 yılında kurulmuş olan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve 2018 yılında kurulmuş olan Samsun Üniversitesi bulunmaktadır. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi mevcut halde, 19 fakülte, 1 yüksekokul, 12 meslek yüksekokulu, 2 enstitü, 1 konservatuvar ve 24 uygulama araştırma merkezi ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir.
Samsun Üniversitesi ise mevcut halde, 5 fakülte, 1 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu, 1 enstitü, 8 uygulama araştırma merkezi ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Üniversitelerin Merkez yerleşkelerine belediye otobüsleri ve minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi: Rektörlük Binası Kurupelit Kampüsü, 55139 Atakum / Samsun
Tel: 0(362) 312 19 19 Santral
Samsun Üniversitesi: Zafer Mah. Cumhuriyet Cd. No:33 Merkez Rektörlük Ofisi
İlkadım/Samsun
Tel: 0 (362) 313 0055
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 7 si il merkezinde 3 tanesi ilçelerde bulunan toplam 10 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Alaçam Öğrenci Yurdu: Fatih Mahallesi Göçkün Cd. No:28 Alaçam/SAMSUN
Telefon : 0(362) 621-22-30, 0(362) 621-22-50
Bafra Milli Piyango Yurdu: Alparslan Mah. Yurt Sok. No:15 Bafra/Samsun
Telefon : (0362) 544 30 37
Havza Öğrenci Yurdu: Üniversite Mahallesi Küme Evleri No:1 Havza-SAMSUN
Telefon : 0(362) 714-5593, 03627145592
Kavak Öğrenci Yurdu: Mehmetpaşa Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. No:33/A Kavak/Samsun
Telefon : 0(362) 741-3548, 0(362) 741-3549
Atakum Yurdu(Samsun): Denizevleri Mah. 222. Sokak No :6 Atakum /SAMSUN
Telefon : 0(362) 437-9863
Münevver Ayaşlı Öğrenci Yurdu: Körfez Mah. Yurt Sokak No:10 Atakum/Samsun
Telefon : 0(362) 457-5511, 0(362) 457-5512
Gülcemal Hatun Öğrenci Yurdu: Körfez Mah. 5058. Sokak no : 2A Atakum /Samsun
Telefon : 0(362) 428-1030
Ali Fuat Başgil Öğrenci Yurdu: Güzelyalı Mah. Atatürk Bulvarı 3. Kısım No:72 Atakent Atakum/Samsun
Telefon : 0(362) 437-4010
İlkadım Yurdu: Mimar Sinan Mah. Atatürk Bulvarı No: 221 Atakum/Samsun
Telefon : 0(362) 437-7696, 0(362) 437-7697, 0(362) 437-7700
Karadeniz Yurdu: Körfez Mahallesi Yurt Sok. No:12 Atakum/Samsun
Telefon : 0(362) 457-7246, 0(362) 457-7248
Cemal Safi Öğrenci Yurdu: Güzelyalı Mahallesi 3053 Sokak No:1 Atakum /Samsun
Telefon : 0362 437 94 42
Turgut Özal Öğrenci Yurdu: Körfez Mah. Atatürk 5.Kısım Bulvarı No: 197-A Atakum/Samsun
Telefon : 0(362) 457-57-36, 0(362) 457-57-46
Samsun Kız Öğrenci Yurdu: Aksu Mah. OMÜ Cad. Yurt Sit. B Blok Apt No:80 Atakum/Samsun
Telefon : 0(362) 457-67-59
Ondokuz Mayıs Öğrenci Yurdu: İstiklal Mah. Denizevleri Cad.No:81-83 19 Mayıs/Samsun
Telefon : 0(362) 515-0444
Terme Yurdu: Bahçelievler Mah. Akdeniz Sk. No:25 Terme/Samsun
Telefon : 0(362) 876-48-68
Vezirköprü Öğrenci Yurdu: A-B Blok Kız Öğrenci - Taşkale Mahallesi 750. Sk. No:10-12 Vezirköprü / Samsun
C Blok Erkek Öğrenci - Atatürk Mah. 621. Sok. No: 22 Vezirköprü / Samsun
Telefon : 0(362) 646-11-10
Çarşamba Öğrenci Yurdu: Çay Mh. Hoca Ahmet Yesevi Sokak No:7 Çarşamba/Samsun
Telefon : 0(362) 832-0405, 0(362) 832-0455
4-) Kütüphane
Samsun ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra üniversitelerin merkez kütüphaneleri bulunmaktadır.
Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesi: Kale Mah. 19 Mayıs Bulvarı No:23 İlkadım/Samsun
Tel: (0362) 431 28 91
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kütüphane D.B. Kurupelit Kampusu 55139 Atakum/ SAMSUN
Tel: 0 (362) 457 60 63
Samsun Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Körfez Mah. 19 Mayıs Ünv. No:39, Atakum/Samsun
Tel: 0 (362) 313 0055
Samsun Valiliği
Kale Mah. Atatürk Blv. No:185 Hükümet Konağı İlkadım/SAMSUN
0362 431 64 75
Samsun Büyükşehir Belediyesi
Pazar Mah. Necip Bey Cad. No:35 İlkadım / Samsun
0362 431 60 90
Samsun İl Emniyet Müdürlüğü
Denizevleri Mahallesi, Adnan Menderes Blv. No:35 D:1.Kısım, 55200 Atakum/SAMSUN
0362 311 30 90
Samsun İl Jandarma Komutanlığı
Yeni Mah. Atatürk Blv. No:19/21 Atakum/Samsun
0362 438 10 39
https://samsun.jandarma.gov.tr/
Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Kale Mah. Atatürk Blv. Yeni Hükümet Konağı Kat3 55030 SAMSUN
0362 435 80 63 / 0362 435 54 50 / 0362 435 50 46
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü
Adalet Mah. 100. Yıl Bulvarı No:232 İlkadım/Samsun
0362 311 25 00
https://samsunism.saglik.gov.tr/
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Kadıköy Mah. Barış Blv. No: 199 İlkadım/Samsun
0362 311 15 00
https://samsuneah.saglik.gov.tr/
Samsun Gazi Devlet Hastanesi
Yenidoğan Mh. Aziziye Cadi No: 86 İlkadım/Samsun
0362 311 30 30