1-) Tarihi Doku
Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının kesiştikleri alanda kurulmuş olan Siirt, bu yüzden kuzeyinde ve güneyinde ortaya çıkan uygarlıklar, yörenin kültürel gelişmesinde etkili olmuştur. Yakın zamanda arkeolojik araştırmalar yörede Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Helenistik, Roma, Bizans–İslam ve Yakınçağ’ı kapsayan dönemlere ait buluntular ortaya çıkarmıştır. Günümüzdeki kültürel yapı Türk – İslam Kültürü’nün etkisiyle biçimlenmiştir. M.Ö. 3000’lerde yöreye egemen olan Hurri’lerden sonra sırasıyla Hitit, Urartu, Asur, Med ve Pers’ler, Romalılar, Sasaniler, Emviler, Abbasiler hakimiyet kurmuşlardır. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türkler Anadolu’ya yerleşmeye başlaması ile birlikte Siirt Yöresi de Hasankeyf Artuklular’ının yönetimine girmiştir. Artuklular’dan sonra Siirt’e Akkoyunlular ve Safeviler egemen olmuştur. Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferi sırasında Kürt kökenli ünlü bilgin İdris-i Bitlisi’nin yardımıyla Siirt Osmanlı yönetimine geçmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeydoğu ucunda yer alan Siirt doğudan Şırnak ve Van, kuzeyden Batman ve Bitlis, batıdan Batman, güneyden Mardin ve Şırnak illeri ile çevrilidir. Bölge, Güneydoğu Anadolu düzlüklerinden sonra birden yükselmekte, doğu ve kuzey kesimleri bol yağış almaktadır. Bu nedenle, kuzeyden Muş Güneyi Dağları, doğudan Siirt Doğusu Dağlarıyla çevrili olan il alanı, Dicle Irmağı'nın önemli su toplama alanlarından birini oluşturmaktadır. İl topraklarının tümü Dicle Havzası'na girmektedir. Havza, Fırat, Kızılırmak ve Sakarya Havzaları'ndan sonra ülkenin dördüncü büyük su toplama alanıdır. Siirt yeryüzü şekilleri daha çok yüksek dağlar ile platolardan oluşmaktadır. Siirt’in kuzeyi ve doğusu yüksek ve sarp kesimlerdir. Genel olarak Güneydoğu Toroslar adıyla anılan bu dağ sırası, doğudan güneydoğuya genişçe bir yay çizerek Hakkari Dağları’yla birleşmektedir.
Siirt İzmir’e 1603 km, İstanbul’a 1630 km ve Ankara’ya 1196 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 168.659 il genel nüfusu ise 330.280 olarak tespit edilmiştir. Siirt’in, merkez ilçesi dahil olmak üzere Kurtalan, Pervari, Şirvan, Eruh, Baykan ve Tillo olmak üzere 7 İlçesi, 5 beldesi ve 275 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Karasal iklimin hüküm sürdüğü Siirt’te dört mevsim en belirgin özellikleriyle yaşanmaktadır. Doğu ve kuzey bölgelerinde kışlar daha sert ve yağışlı, güney ve güneybatı bölgelerinde ılık geçer. Yazları sıcak ve kuraktır. Haziran ve Ekim ayları arasında yağış olmaz. GAP’ın devreye girmesinden sonra iklimde belirgin değişiklikler gözlenmiş, ilkbaharda daha fazla yağış olmuş ve %40’ın altında olan nem oranı yükselmiştir.
Siirt’te karasal iklimin sonucu olarak tabiî bitki örtüsü genelde bozkır bitkilerinden meydana gelmektedir. Orman varlığı yönünden Siirt, ülkemizin en fakir illerinden biridir. Dağlık kısımların bâzı bölümlerinde, cılız çalı ve meşe topluluklarına rastlanır. İl arazisinin %14'ü tarım arazisi, %10'u orman ve fundalık, %31'i çayır ve mera ve %45'i ise tarım dışı araziden oluşmaktadır.
4-) Ekonomi
Siirt ilinin ekonomisi temelde tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Sanayi gelişmemiştir. Faal nüfusun % 65’i tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Tarla tarımının önemli olduğu Siirt’teki başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, pirinç, nohut, mercimek, tütün ve soğandır. Meyvecilik de oldukça ileridir. Türkiye’de yetişen narın beşte biri Siirt’te yetişir. Yaklaşık 8-10 bin tondur. Ayrıca ceviz, fıstık, üzüm, zerdali ve bâdem bol miktarda yetişir. Hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu Siirt yaylaları hayvancılığa çok elverişlidir. Sığır, koyun, kıl keçisi, tiftik keçisi beslenir. Ayrıca arıcılık da yaygın olarak yapılır. Pervari balı Türkiye çapında meşhurdur.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Siirt’te özellikle kara yolu ulaşımı çok faaldir. Diyarbakır-Siirt-Bitlis karayolu Siirt’ten geçer. Elazığ-Bingöl-Muş yolu Bitlis’te 6 numaralı devlet yolu ile birleşir. Bu karayolları üzerinden özellikle İstanbul, İzmir, Ankara Antalya, Adana, Mersin’e doğrudan seferler düzenleyen otobüs firmaları bulunmaktadır. Bu güzergahlarda diğer şehirlere de uğranılmaktadır. Şehir merkezine 3 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Siirt Otogar: Afetevleri Mahallesi 56000 Merkez/Siirt
Tel: 0 (484) 223 14 01
2-) Demiryolu
Siirt merkezde demir yolu ulaşımı olmasa da Siirt bakımından Kurtlan Ekspresi demir yolu ulaşımı bakımından önemli bir noktadadır. Faaliyete geçtiği ilk günden bu yana taşımacılıkta önemli bir yere sahip olan Kurtalan Ekspresi, 1212 kilometrelik güzergahı boyunca Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere 70'ten fazla duraktan yolcu almaktadır. Kurtalan Ekspresi'nde yolculuk, haftanın beş gün Ankara'dan başlayıp Siirt'in Kurtalan ilçesinde son buluyor. Demir yolu ulaşımında Türkiye'nin en eski hatlarından olan Kurtalan Ekspresi ile yolculuk 23 saatte tamamlanıyor.
Kurtalan Tren Garı: İstasyon Cad. (R.T.Erdoğan Blv.) Kurtalan/Siirt
Tel: (484) 411 20 23
3-) Havayolu
Siirt’te hava yolu ulaşımı 1998 yılında faaliyete geçen Siirt Havaalanı üzerinden sağlanmaktadır. 1100 m² 'lik bir terminal binasına sahip olan havaalanı, yalnızca iç hat uçuşlarına açıktır. 2020 yılı itibarıyla yalnızca İstanbul-Siirt-İstanbul ve Ankara-Siirt-Ankara hatları için hizmet vermektedir. Havaalanından şehir merkezine HAVAŞ servislerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Siirt Havalimanı : Siirt Dilektepe Yolu, 56220 Pınarca Köyü Merkez/Siirt
Tel: (0484) 254 22 02
Şehrin Meşhur Yönleri
Mezopotamya kültürünün yaşadığı bu güzel şehir tarihi ve kültürel mirasının ve yöresel yemeklerinin yanı sıra, coğrafi işaretli ürünleri ve şehrin markası olan Siirt Fıstığı, Siirt Battaniyesi, Siirt Büryan Kebabı, Siirt Perde Pilavı, Pervari Balı ve Bıttım Sabunu ile meşhurdur.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Siirt yöresel ürünler bakımından Güneydoğunun en zengin illeri arasındadır. Bu şehre gittiğiniz de olgun taneleriyle Antep fıstığından çok farklı olan ve Siirt’in yöresel markası haline gelen Siirt Fıstığını;
Siirt ilinin Pervari ilçesindeki dağların eteklerinde ve yaylalarındaki florada bulunan üçgül, yonca, adaçayı, kekik, ballıbaba, peygamber çiçeği, geven, engerek otu, sığır dili, fiğ, kenger gibi çiçeklerden elde edilen dünyaca meşhur ve marka haline gelen Pervari Balını; adını yetiştiği bölge olan Şirvan İlçesine bağlı Zivzik (Dişlinar) Köyü'nden alan bol sulu, eşsiz aromalı, aylarca dayanabilen şifa kaynağı Zivzik Narını almadan bu şehirden ayrılmayın. Ayrıca Siirt’le özdeşleşen meşhur Siirt Battaniyesi ve Bıttım Sabunu da Siirt’ten alınabilecek yöresel ürünlerdendir.
Tarih boyunca Sert, Tigra, Mosert, Seerd, Sört ve Sairt gibi farklı isimlerle anılmış olan Siirt, Güneydoğu Anadolu’da mağaraları, kaplıcaları ve yaylalarının yanı sıra kültürel ve tarihi eserleriyle de öne çıkmaktadır. Türkiye‘nin mutlaka görülmesi gereken yerleşim yerlerinden biri olan Siirt, Neolitik dönemden günümüze dek yaşamın var olduğu bir coğrafyadır. İşte Siirt’e gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Ulu Cami
Halk arasında Çinili Minare olarak da bilinen Ulu Cami, mimarisi ve ihtişamlı görünümüyle Siirt’in en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen Ulu Caminin Büyük Selçuklu döneminin emirlerinden Muguziddin Mahmud tarafından H. 523, M.1129 tarihinde inşa edildiği bilinmektedir. Caminin en çok dikkat çeken yeri olan minaresi kare bir kaide üzerinde silindirik gövdeli olarak yükselmektedir. Minare Iran ve Türkistan'da yoğun olarak kullanılan bir teknikte yapılmıştır. Kare bir kaide üzerinde silindirik gövdeli olarak yukarı doğru daralarak yükselmektedir. Minare, inşa tekniği bakımından Musul Ulu Cami'sinin minaresine benzemektedir. Şehir merkezinde yürüme mesafesindeki camiye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Veysel Karani Türbesi
Çeşitli İslam ülkelerinde ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde ona nisbet edilen makam-mezarları bulunan Veysel Karani İslam dünyasında efsaneleşen evliyalardan biridir. Yemen’in Karen Köyü’nde dünyaya gelen Veysel Karani, ömrünü çobanlık yaparak geçirmiştir. Halk arasında dünya nimetlerine önem vermeyen yapısı olduğuna inanılan Karani'nin Hazreti Ali’nin hilafeti sırasında şehit düştüğü inanışı yaygındır. Ana sevgisini iyi şekilde canlandırdığı için Hazreti Muhammed’in sevgisini kazandığı bilinmektedir. Her yıl dünyanın dört bir tarafından birçok Müslümanın ziyaret ettiği türbe, çevrede ziyaret diye anılmaktadır. Siirt-Diyarbakır karayolu üzerinde Baykan ilçesine bağlı Veysel Karani beldesinde bulunan Veysel Karani Türbesine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) İsmail Fakirullah Hazretleri Türbesi
Çocuk yaşlarında ilim tahsiline başlamış ve ömrünün sonuna kadar ilim tahsiline aralıksız devam etmiş olan İsmail Fakirullah Hazretleri, Üveysiyye tarikatının esasları doğrultusunda, her kesimden insanları irşat ederken, diğer taraftam şer-i ilimler ve müspet ilimlerde dünyaca ünlü meşhur ilim adamları yetiştirmiştir. Hayatını hak yolda insanları irşat etmekle geçiren bu büyük veli, Hicri 1146, Miladi 1734 senesinde ruhunu Mevlasına teslim etmiştir. Türbe İsmail Fakirullah'ın ölümünden sonra öğrencisi Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından 18. yüzyılda Tillo da yaptırıldı. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası vefat edince onun için bu türbe yaptırmış ve ayak ucuna defnedilmeyi de vasiyet etmiş ve belirttiği yere defnedilmiştir. Türbedeki bir düzenek ile her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde sabah güneşinin ışıkları sandukanın üzerine beş dakika yansıtılmaktadır Her sene binlerce kişi türbesini ziyaret etmektedir. Türbeye özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Rasıl Hacar (Delikli Taş) ve Botan Kanyonu
Taşbaşı olarak bilinen büyük mağaranın hemen yanında bulunan Delikli Taş eşsiz bir manzaraya sahiptir. Aşağıdan, kıvrım kıvrım ilerleyen Botan Çayını seyretmenin keyfi bambaşkadır. Rasıl Hacar ve Botan Kanyonu, derin vadinin üzerinden çekilen fotoğraflarla olsun yamaç paraşütüyle olsun doğaseverlerin beklemektedir. Altından tüm haşmetiyle geçmekte olan Botan Çayına tepeden kuşbakışı bakan Taşbaşı Mağarası, ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunmaktadır. Siirt’in 4 kilometre güneydoğusunda bulunan bu güzel mekana özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Botan Mağaraları
Dicle Nehri’nin oluşturduğu Botan Çayı’nın etrafında Botan Vadisi üzerinde bulunan Botan Mağaraları, Siirt’in önemli arkeolojik alanlarındandır. Kilise kalıntısı ve arkeolojik höyüklerin bulunduğu Botan Mağaralarının kalker oluşumlu jeolojik yapısı dikkat çekicidir. Eskiden insanlar burada yaşamışlar ve ev olarak kullanmışlardır. Burada aynı zamanda bir de kaplıca bulunmaktadır. Kaplıcanın bir çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Deri, solunum yolları, romatizma, kas ağrıları, sinirler hastalıklar ve kireçlenme bunların bazılarıdır. Mağaralara özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Cumhuriyet Cami (Hıdr-Ul Ahdar)
Ne zaman yapıldığı belli olmayan Cumhuriyet Camisii 1929 yılında onarılmadan önce, Hıdr-ul Ahdar Camisi ismi ile anılıyordu. Caminin ceviz ağacından yapılmış olan ağaç işçiliği dikkati çekicidir. Cumhuriyet’in ilanından sonra tamir gördüğü için Cumhuriyet Camii diye anılmaktadır. Şehir merkezinde Ulus mahallesinde yürüme mesafesinde bulunan Camiye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Sağlarca (Billoris) Kaplıcası
Siirt’in en çok ziyaret edilen kaplıcalarından bir olan Sağlarca (Billoris) Kaplıcası Siirt'e 17 kilometre uzaklıkta, Siirt-Eruh yolu üzerinde, Botan Çayı kıyısındaki bir mağarada bulunmaktadır. Kaplıcadan mağaranın genişletilmesi ve düzenlenmesi ile yararlanılmaya başlanmıştır. Kaplıca suyu, romatizma, deri, solunum yolları, kadın, sinir ve kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, eklem ve kireçlenme, ameliyat sonrası rahatsızlıklar gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Siirt’te Eruh yolu üzerinde bulunan Kaplıcaya özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Tillo Kalesi Cam Seyir Terası
Osmanlı Dönemi’nde yapılan Tillo Kalesi, pek ışık almadığı için üzerine cam teras inşa edilmiştir. Vadiden 1.100 metre yükseklikte bulunan ve Botan Vadisi’nin güzelliklerini ayaklar altına seren Cam Terasın 7 metre uzunluğu ve 5 metre genişliği bulunmaktadır. Yapı olarak Safranbolu Kristal Teras ve Artvin Cam Teras ile benzerlikler gösteren Teras Siirt Merkezden 13 kilometre uzaklıkta olup Siirt şehir merkezinden minibüs servisi veya özel araçla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) İncekaya (Kormas) Kalesi
Bizanslılar dönemine ait olan ve Kaleden ziyade şatoyu andıran İncekaya (Kornas) Kalesinin geçmişinin 1000 yıllık olduğu düşünülmektedir. Kale, geçmişte bölgede hakimiyet kurmuş birçok devlet tarafından stratejik konumu nedeniyle bir üs olarak kullanılmıştır. Şirvan ilçesinin 10 km. uzağında incekaya (Kormas) köyünde bulunmaktadır. Kaleye özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Derzin Kalesi
Sarp bir kayalık üzerinde kurulan Derzin Kalesi; Derzin Beyleri’nden, Şahkulu Beyi’nin adı ile anılmaktadır. Gözetleme kulelerinin bu gün bile ayakta olduğu Kale Baykan İlçesi’nin 8 km. doğusunda Adakale (Derzin) Köyü’nde bulunmakta olup özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Siirt’in yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra 1830 yılında Sultan Memduh Hz. tarafından oğlu Seyh Abdurrahman için yaptırılmış olan Sultan Memduh Türbesini; Şirvan ilçesinin 40 km kuzeyinde sarp dağların zirvesinde kurulmuş olan İrun Kalesini; Siirt kent merkezindeki Hadervis Kilisesi ve Mir Yakup Manastırını; Kurtalan ilçesinde, Bozhöyük köyü ile Gökdoğan köyü arasında bulunan Erzen Ören Yerini de gezilecek yerler listesine koymayı unutmayın.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Siirt’in iklim ve doğa koşulları dikkate alındığında Siirt için ilkbahar ve yaz ayları ideal gezi dönemleridir.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Birçok Mezopotamya uygarlığından etkilenmiş, sokaklarında Arapça, Türkçe ve Kürtçe konuşulan Güneydoğu'nun lezzet başkentlerinden biri olan Siirt dillere destan bir mutfak kültürüne sahiptir. Güneydoğu Anadolu’nun kültürü ve gelenekleri ile öne çıkan şehirleri arasında yer alan Siirt, mutfağıyla da adından söz ettirmeyi başarıyor. Özellikle et ve sakatat yemekleriyle bilinen bu güzel şehre gittiğinizde kuzu etinin üzeri çamurla kapatılan 2-3 metre derinliğindeki kuyularda pişirilen ve Siirt’in en meşhur yemeği olan Büryanı;
yapılış mantığı itibari ile İçli Köfteye benzese de tadı son derece farklı bir lezzette olan Kiteli; Buğday ve nohut gibi iki besleyici ana malzeme ile hazırlanan Mihr Çorbasını ;
haşlanmış patates, yağsız kıyma, bulgur, soğan gibi malzemelerle hazırlanan İsmeket Köfteyi; Siirt’e has lezzetler arasına girmiş olan kıymalı, pirinçli, bol acılı ve baharatlı harcıyla enfes bir lezzet olan Siirt Dolmasını; Yörenin en çok tüketilen ve sevilen lezzetleri arasında yer alan Mumbar Dolmasını ;
un, maya, sarımsaklı yoğurt, yağ, şeker ve isteğe göre baharatla yapılan Zerfet Yemeğini; Bir börek kadar dolu dolu bir iç harca sahip olan Perde Pilavını ;
un, süt ve pekmez ile hazırlanan, ceviz ile servis edilen Gebole Tatlısını; Katmerin tatlı ve atıştırmalık olarak hazırlanabilecek bir alternatifi olan İmçerketi mutlaka denemelisiniz.
12 bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan üç dilli şehir Siirt’e gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Her bütçeye uygun otellerin haricinde Siirt ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Siirt Merkez Öğretmenevi: Yeni Mah. Eski Müftülük Cadd. No:18. Siirt
Telefon: (484) 223 12 54 – 223 39 07
Siirt Polisevi: Bahçelievler Mahallesi. İsmet Aydın Caddesi. No:2. Siirt
Telefon: (484) 223 70 83 Dahili: 6760
Siirt İl Özel İdare Misafirhanesi: Kooperatif Mh. Merkez /Siirt
Telefon: (0484) 223 23 49
Siirt Üniversitesi Misafirhanesi: Yeni Mah. Batman Yolu Kezer Yerleşkesi Merkez/ Siirt
Telefon: (0484) 212 11 11
Siirt Orman İşletme Müdürlüğü Misafirhanesi: Yeni Mah. Ziraat Cad. No:8, Merkez/Siirt
Telefon: (0484) 223 23 07
Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Misafirhanesi: Evren Mah. Şeyh Ebül Vefa Cd. Merkez/Siirt
Telefon: (0484) 224 56 76
Siirt Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Misafirhanesi: Adil Yas Cd. Merkez/Siirt
Telefon: 0484 223 23 00-155
Siirt zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düszeyde bir çok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Yumurta Bayramı Ve Kültür Sanat Şenliği:
Unutulmaya yüz tutmuş mahalli örf ve adetlerin yeniden canlandırılması ve halkın ilgisinin artırılması amacıyla her yıl Mayıs ayında kutlanan bu yöresel bayram nedeniyle, bütün evlerde yumurta kaynatılır. Nişanlı ve yeni evlilere 100 ile 500 arasında yumurta gönderilir. Kurulan bayram yerinde çeşitli renklere boyanmış yumurtalar tokuşturulur. Bir araya gelen erkekler çeşitli oyunlar oynar. Yörenin en eski şenliklerinden biridir.
Siirt Fıstığı Teşvik ve Bal Festivali:
Siirt’in coğrafi işaretli ürünleri olan Fıstık ve Balını tanıtmak için düzenlenen Festval her yıl Eylül ayında Siirt Valiliği Tarım İl Müdürlüğü tarafından organize edilmektedir.
Veysel Karani Hz’ leri Anma Törenleri :
Evliya ve Ulema diyarı Siirt’te, anne sevgisinin sembolü olan ve peygamber efendimize olan sevgisiyle bilinen ve peygamber efendimizin hırkayı şerifi kendisine hediye ettiği Veysel Karânî Hazretlerini anmak amacıyla her yıl Mayıs ayında Siirt Valiliği Baykan Kaymakamlığı tarafından Veysel Karani Hz’leri Anma Törenleri düzenlenmektedir.
Uluslararası Siirt Kısa Film Festivali:
TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Siirt Valiliği, Siirt Üniversitesi, HT Yapım ve Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneğinin ortak düzenlediği Uluslararası Siirt Kısa Film Festivali her yıl Kasım ayında düzenlenmektedir. Kısa film gösterileri ve yarışmaların olduğu Festival yörenin kültürel gelişimine önemli katkı sunmaktadır.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Siirt’te, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada AnderaPark isimli alışveriş merkezi, Siirt’e gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih bir mekandır. Bunun yanında Siirt merkezde yöresel ürünlerinin satıldığı dükkanlar ve Siirt Bakırcılar Çarşısı alışveriş için ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Siirt’te sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Siirt Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekanlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Kültür merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Siirt Kültür Merkezi: Kurtalan yolu Polisevi karşısı SİİRT
Tel: 0 484 224 60 01
3-) Üniversite
Siirt’te 2007 yılında kurulmuş olan Siirt Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite mevcut halde, 10 fakülte, 4 enstitü, 3 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, 19 uygulama ve araştırma merkezi ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Üniversitenin, Kezer Yerleşkesi, şehir merkezinde bulunan Merkez yerleşkesi ile Kurtalan ve Eruh yerleşkelerinde eğitim-öğretim, araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Yerleşkelere dolmuş ve belediye araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.
Siirt Üniversitesi: Kezer Yerleşkesi Batman Yolu 10.km Merkez/ Siirt
Tel: 0484 212 11 11
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Siirt Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 4 tanesi il merkezinde 1 tanesi Kurtalan ilçesinde bulunan toplam 5 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Kurtalan Öğrenci Yurdu: Yeni Doğan Mah. Beykent Cad. Kapı no:53 Kurtalan/ Siirt
Telefon : (0484) 2237611
Hassa Hatun Öğrenci Yurdu: Siirt Üniversitesi Kezer Yerleşkesi Pınarca Köyü Gültepe Sok. No: 1 Siirt
Telefon : 0(484) 254-2136
İsmail Fakirullah Öğrenci Yurdu: Veysel Karani Mah. 1903 Sok. 19. Cad. No:71 Siirt
Telefon : 0(484) 502-0281, 0(484) 502-0282
Esmehan Sultan Öğrenci Yurdu: Bahçeli Evler Mah. 1416. Sok. Palmira sitesi B blok No:5 B İç kapı No :1 Merkez / Siirt
Telefon : 0(484) 223-4020
Siirt Erkek Öğrenci Yurdu: Siirt Üniversitesi Kezer Yerleşkesi Veysel Karani Mah. Kurtalan Cad. 36/h SİİRT
Telefon : 0(484) 254-2020
4-) Kütüphane
Siirt ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Siirt Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Siirt İl Halk Kütüphanesi: Bahçeli Evler Mah. Hz.Fakırullah Cad. Ebubekir Apt 27/5 Siirt
Tel: (484) 223-2304
Siirt 23 Nisan Çocuk Kütüphanesi: Doğan Mah. Mithat Öktüren Cad. No:20 Merkez/Siirt
Tel: (484) 224-2305
Siirt Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Kezer Kampüsü Merkez/SİİRT
Tel: +90 484 212 11 11
Siirt Valiliği
Kurtalan Yolu Üzeri No:100 Siirt
0484 223 23 44
Siirt Belediyesi
Doğan Mahallesi Mithat Öktüren Caddesi No:2 Siirt
444 56 25
Siirt İl Emniyet Müdürlüğü
Doğan Mah. Abdurrahman Kavak Cad. No:61 Siirt
0484 223 42 61
Siirt İl Jandarma Komutanlığı
Yeni Mah.Cengiz Topel Cad.38/1 Merkez Siirt
0484 223 11 77
https://siirt.jandarma.gov.tr/
Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Yeni Mahalle Hz.Fakirullah Cad. No 78 D Kat 3 / 4 / 5 Merkez Siirt
0484 223 10 28
Siirt İl Sağlık Müdürlüğü
Yeni Mah. Fakirullah Cad. No:78/B 56100 Merkez Siirt
0484 224 15 00 - 0484 223 23 20
https://siirtism.saglik.gov.tr/
Siirt Devlet Hastanesi
Yeni Mah. Güres Cad.Termol Mevkii KYK bitişiği Merkez / Siirt
0484 224 81 61