1-) Tarihi Doku
Bilinen tarihi Hititlere dayanan Sivas bulunduğu coğrafik konumunun öneminden dolayı medeniyetler arasında sürekli el değiştirmiştir. Hititler iç savaş ve iktidar kavgalarıyla yıkılınca, bu bölge Bâbil, Asurlular, Sami kavimleri ve kısa bir müddet Sakaların eline geçmiştir. Şehir daha sonra Frigyalılar, Lidyalıların, Medlerin, Perslerin, Makedonların, Kapadokya Krallığının, Pontus Krallığının, Romalıların ve Bizanslıların egemenliği altın girmiştir. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Kutalmışoğlu Süleyman Şahın kumandasındaki Türk Ordusu, Sivas’ı almıştır. Danişmendoğulları, Anadolu Selçukluları Devletine tâbi olarak 1095-1174 yılları arasında bazen Kayseri bazen de Sivas’ı başşehir yaparak hüküm sürmüşlerdir. Selçuklu Sultanı İkinci Kılıçarslan, Danişmendoğullarına Batı Anadolu’da “Uç Beyi” olarak toprak verip onların beyliğine son vermiştir. Bundan sonra Sivas, Selçuklu Devletinin Konya ve Kayseri’den sonra üçüncü şehri ve eyalet merkezi durumuna gelmiştir. Selçuklulardan sonra İlhanlıların ve Eratna Beyliğinin hâkimiyeti altına giren Sivas toprakları 1398’de Kâdı Burhaneddin öldürülünce, Osmanlı Devleti hâkimiyetine girmiştir. 1400 yılında Timur, Sivas’ı ele geçirdiyse de bilâhare Çelebi Mehmet, şehri 1403’te geri almıştır. Sivas’ın tamamı Yavuz Sultan Selim Han tarafından Osmanlı Devleti’ne katılmıştır.
Sivas, Türk İstiklâl Savaşı’nın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı yakın tarihimizde de mühim roller oynamış bir tarihi şehrimizdir. Kurtuluş Savaşı’nda Erzurum Kongresi’nden sonra Türkiye çapında Sivas Kongresi 4-11 Eylül 1919’da bu şehirde Mekteb-i Sultânî’de toplanmış ve Atatürk’ün önderliğinde Millî Mücadelenin esasları tespit edilmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Anadolu yarımadasının ortasında, İç Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Kızılırmak bölümünde yer alan Sivas ilinin büyük bölümü İç Anadolu Bölgesinde yer alır. Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde de toprakları bulunan Sivas’ın il topraklarının büyük bir bölümü Kızılırmak, bir bölümü de Yeşilırmak ve Fırat havzalarına girer. Sivas Kuzeyde Giresun, Ordu ve Tokat, doğuda Erzincan, güneyde Malatya, Kahramanmaraş ve Kayseri, batıda ise Yozgat illeri ile komşudur. İç Anadolu’nun yüksek platoları üzerinde başlayan ve doğuya doğru yükselen il toprakları, kuzey, doğu ve güneydoğuda dağlık ve sarp bir kesimle son bulmaktadır. Sivas ilinde ağırlıklı yeryüzü şeklini platolar oluşturmakladır. Şehrin % 47,6'sı platolarla, % 46,2'si dağlarla, %6,2'si ise ovalarla kaplıdır. Sivas'ın en büyük platosu Uzunyayla'dır.
Sivas İzmir’e 1018 km, İstanbul’a 891 km ve Ankara’ya 439 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe nüfusu 381.325 ve il genel nüfusu 638.956 olarak tespit edilmiştir. Türkiye'nin toprak bakımından ikinci büyük ili olan Sivas’ın merkez ilçesi ile birlikte Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışlı, Ulaş, Yıldızeli ve Zara olmak üzere 17 İlçesi, 7 Beldesi ve 1233 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Sivas ilinin büyük bir kesimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve karlı geçen karasal İç Anadolu ikliminin etkisinde kalmaktadır. Fakat kuzeyde Karadeniz, doğuda Doğu Anadolu yüksek bölge ikliminin etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle her ne kadar kışlar soğuk geçse de ilin Kuzey bölümünde, "Koyulhisar ve Suşehri ilçelerinde" karasal iklimden tipik Karadeniz iklimine geçiş görülür. Bu bölgelerde, iç kesimlere göre havalar ılık geçer.
Sivas’ın yayla ve platoları ilkbahar ve sonbaharda yemyeşil yazın ise bozkır görünümündedir. İl topraklarının % 11’i ormanlık ve fundalık, % 43’ü çayır ve mer’a, % 42’si ekili ve dikili alanlardır. İklim ve yer şekilleri özellikleri bakımından Sivas doğal bir orman alanı olması gerekirken; yüzyıllar boyunca devam eden ormanların tahribatı yüzünden bugün Sivas çevresinde orman alanları fazla geniş bir yer tutmaz. İlin Koyulhisar bölgesi zengin çam ormanı ile kaplıdır. Şerefiye yöresi Koyulhisar çevresi kadar olmamakla birlikte önemli bir orman bölgesidir. Şarkışla-Yıldızeli sınırları içerisinde bulunan Ak Dağlar İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli orman bölgesidir.
4-) Ekonomi
Sivas ilinin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanır. Faal nüfusun % 70’i tarım sektöründe çalışır. Tarım ise tarla tarımı şeklindedir. Türkiye’nin ikinci büyük ili olan Sivas topraklarının % 97’si ekilebilir niteliktedir. Tarım ürünlerinde tahıl, baklagiller ve sanayi ürünleri başta yer alır. Tahıl ise en önde gelir. Tarımdan sonra hayvancılık ikinci bir gelir kaynağıdır. Son senelerde sanayi sektörü de hızla gelişmektedir. Madenler bakımından da zengin olan Sivas’ta demir, kömür, kurşun, krom, bakır, tuz, gümüş, asbest, manganez, nikel, amyant, balit ve mermer çıkarılır. Divriği’de senede 1500 tona yakın demir elde edilir. Sivas'ta Türkiye'nin en büyük linyit işletmesi bulunmaktadır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Tarih boyunca yolların buluştuğu bir noktada bulunan Sivas, günümüzde de kara ve demiryollarının kavşak noktasında bulunmaktadır. Ülkenin dört yanını birbirine bağlayan kara ve demiryolları ağı Sivas’tan geçer. Ankara, Sivas, Erzincan, Erzurum devlet yolu ile Doğu ile Batı Anadolu birbirine bağlanır. Bu yol Yıldızeli’nde ikiye ayrılır ve bir hat Tokat, Amasya, Samsun’a ulaşır. Böylece Kuzey Anadolu’ya bağlanır. Ulaş ve Kayadibi’nde ayrılan yol Kayseri, Niğde, Mersin’e giderek Güney Anadolu’ya bağlanır. Dolaysıyla ülkenin her yerinden Sivas'a ulaşmak mümkündür. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 3 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sivas Otogarı Adres: Yenişehir Mahallesi, Kayseri Cd., 58070 Merkez / Sivas
Telefon: (0 346) 226 15 90
2-) Demiryolu
Sivas, demiryolu ulaşımı bakımından da geniş ulaşım ağına sahiptir. Sivas’a demiryolu ile ülkenin dört yanına bağlanmanız mümkündür. Edirne, İstanbul, Ankara istikâmetinden; İzmir, Afyon istikâmetinden ve Mersin, Niğde istikâmetinden gelen demiryolu Kayseri’de birleşip tek hat hâlinde Sivas’a ulaşır. Sivas’ta demiryolu hattı tekrar kollara ayrılarak Artova, Turhal, Amasya, Samsun hattını meydana getirir. Çetinkaya istasyonundan da iki hat ayrılır. Bir hat Erzincan, Erzurum, Kars’a; diğer hat ise Malatya, Diyarbakır, Siirt, Malatya, Elazığ ve Muş’a ulaşır. Merkez ilçe, Gemerek, Şarkışla, Yıldızeli ve Divriği ilçeleri demiryolu güzergâhı üzerindedir. Bu noktada Ankara-Kars-Ankara arasında her gün işlemekte olan Doğu Ekspresi, Ankara-Tatvan-Ankara arasında haftada 2 gün işleyen Van Gölü Ekspresi ve Ankara-Kurtalan-Ankara arasında haftada 5 gün işleyen Güney Kurtalan Ekspresi Sivas yolculuğunda kullanılabilecek hatlardır. Ayrıca Ankara-Sivas arasında hızlı tren yapım çalışmaları devam etmektedir.
Sivas Tren Garı: Adres: İnönü Bulvarı. Kadıburhanettin Mahallesi. Merkez / SİVAS
Telefon: (0 346) 221 10 91
3-) Havayolu
Sivas’ta 1990 yılında hizmete açılan Sivas Nuri Demirbağ Havalimanı bulunmaktadır. Havaalanından düzenli olarak İstanbul ve İzmir’e uçak seferleri düzenlenmektedir. Sivas’a ulaşmanın en hızlı ve konforlu yollarından biri de hava yolu alternatifidir. Şehir merkezine 22 kilometre uzaklıkta olan Sivas Nuri Demirbağ Havalimanı’na farklı hava yolu firmaları tarafından İstanbul ve İzmir’den tarifeli seferler düzenlenmektedir. Havalimanından şehir merkezine ve şehir merkezinden havalimanına otobüs seferleri uçak iniş-kalkış saatine göre yapılmaktadır. Otobüs seferleri Sivas Belediyesi ve HAVAŞ tarafından gerçekleştirilmektedir. Havalimanından ayrıca Tokat şehrine de servis hizmeti sağlanmaktadır.
Sivas Nuri Demirbağ Havalimanı: Yazıbaşı Mh, 58000 Yazıbaşı/Sivas Merkez/Sivas
Tel: (0346) 224 86 87
Şehrin Meşhur Yönleri
Kendine has kültürü ve doğasıyla adından söz ettiren Sivas’ın çifte minareli Medrese ve Divriği Ulu Camii dünya çapında üne sahip tarihi yapılarıdır. Bunun yanında kendine has ırklarıyla Anadolu’nun en güzel köpeklerinden bir olan Sivas’ın Kangal köpekleri de çok meşhurdur. Sivas aşıklar, ozanlar ve sanatçılar diyarıdır. Yalnız Sivas’ın değil Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük halk ozanları olan Pir Sultan Abdal ve Aşık Veysel Sivaslıdır. Bu arada ünlü derlemeci ve sanatçı Muzaffer Sarısözen’i unutmamak lazımdır.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Sivas’ı gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Türkiye’de olduğu kadar dünyadaki halı sanayinde de seçkin bir yeri bulunan Sivas halıları alınabilecek yöresel ürünlerin başında gelmektedir.
Ayrıca Sivas bıçakları başka hiçbir yerde bulamayacağınız kadar güzel ve kendine özgü yapısıyla alınacaklar listenizde yer alabilir.
Yine ağaçtan yapılan ağızlıklar, kemik taraklar, çakı ve bıçaklar, Sivas bağlamaları ve sazları, bakır işleri ve her türlü ahşap sanatının ürünleri Sivas’ın kendine özgü motifleriyle ve özellikle Selçuklu – Osmanlı geleneğinin yansıdığı ürünler olarak dikkat çekicidir. Yiyecek olarak da bölgede çiçek florasının ve bal aromasının yüksek olduğu keven ve kekik bitkilerinden elde edilen Zara ve İmranlı Balı alınabilir.
Anadolu yarımadasının ortasında yer alan Sivas, Roma devrinde Sebasteia adıyla anılmıştır. Birçok kaynakta adının Sebastia'dan türediği ve kent merkezinin Roma İmparatorluğu devrinde inşa edildiği geçmektedir. Kurtuluş Savaşı'ndaki rolü, Hititlere kadar giden tarihi geçmişi ile Türkiye coğrafyasının kalbinde yer alan Sivas birçok doğal ve tarihi güzelliği bünyesinde barındırmaktadır. İşte Sivas’a gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Çifte Minareli Medrese
Sivas’ın en görkemli tarihi yapılarından olan Çifte Minareli Medrese, İlhanlı Veziri Sahip Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından 1271/1272 yılında yaptırılmıştır. Yapının günümüze ulaşan tek özgün yanı, Anadolu'nun en yüksek taç kapısına sahip görkemli ön cephesidir. Taç kapı üzerinde yükselen iki minare ise adeta Sivas'ın sembolü olmuştur. Anadolu'da yapılmış en abidevi medreselerden biri olup, Dârü'l-hadis adıyla da bilinir. İki katlı, dört eyvanlı bir yapıdır. Taç kapının üzerindeki tuğla minareler çini bezemelidir. Bitkisel ve geometrik motiflerle süslü taşkapı ile yanlarındaki mukarnaslı nişler yapıya hareketli bir görüntü kazandırmıştır. Köşelerde yivli yarım kuleler vardır. Halen sağlam durumda olup ziyarete açıktır. Şehir merkezinde yürüme mesafesinde bulunan Medreseye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
Sivas’ın bir diğer simgesel tarihi yapılarından biri de Divriği Ulu Camidir. Cami yöre Mengücekoğulları’nın yönetimi altında olduğu dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından 1228-1229 yıllarında yaptırılmıştır. İslam mimarisinin bu başyapıtı iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır. Mimarı Ahlatlı Hürremşah’ın elinde 1228 yılında şekil alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa, dıştan yalın bir mimari görünüme sahiptir. Ancak Darüşşifa Taç Kapısı, Cami Kuzey Taç Kapısı, Cami Batı Taç Kapısı ve Şah Mahfili Taç Kapısı'nın her biri birbirinden farklı eşsiz bezemeleri ile göz kamaştıran birer mimarlık ve mühendislik harikası niteliğindedir. Yapının tüm taç kapılarındaki üç boyutlu, asimetrik, bitkisel ve geometrik figürler özgün bir betimleme anlayışıyla heykele yakın yüksek kabartma tekniğinde coşkun bir biçimde işlenmiştir. Taşın adeta bir dantel gibi işlendiği Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'ndaki bu barok mimari üslubun Türk ve İslam Sanatı'nda bir başka benzeri yoktur. Yapılar, mimari özelliklerinin yanı sıra, sergilediği zengin Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleriyle UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Türkiye’nin bu listeye giren ilk mimari yapısı olma özelliğine sahiptir. Divriği merkezde bulunan Camiye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-Gök Medrese
Mermer taş kapısı ve ışık-gölge oyununu yaşatacak denli zengin bir görünümüyle Gök Medrese, Türk mimarisinin ve süsleme sanatının birlikte görülebildiği en önemli yapılardan biridir. Yapının çeşitli bölümlerindeki yazıtlardan IV. Kılıçaraslan'ın oğlu III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, 1271 yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Gök Medrese açık avlulu, dört eyvanlı, iki katlı plan özelliğine sahiptir. Yapıldığı tarihten itibaren dini ilimlerin tahsil edildiği medrese olarak hizmet verdiği bilinen bina 1926 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Şehir merkezinde yürüme mesafesinde ulunan Medreseye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Buruciye Medresesi
Sağlam kalmış muhteşem taç kapısıyla Sivas'ın ve Anadolu'nun en ünlü yapıları arasında bulunan Buruciye Medresesi, 1271 yılında Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılmıştır. Medrese, Hamedan (İran) yakınlarındaki Burucerd'den gelme Muzaffer Burucerdî tarafından fizik, kimya, astronomi öğretimi yapılmak amacıyla yaptırılmıştır. Anadolu'da simetrisi en düzgün medrese planına sahip olan Buruciye Medresesi, dışa taşkın taç kapısının yanlarındaki mukarnaslı iki penceresi ve köşelerdeki yivli kuleleriyle, uyumlu öğelerden oluşan çok düzenli bir görünüm taşımaktadır. Medrese dört eyvanlı ve iki katlı olup açık avlulu medrese, kesme taştan örülmüştür. Şehir merkezinde yürüme mesafesinde ulunan Medreseye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-)Şifaiye Medresesi
Selçuklu sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından 1217-1218 yıllarında yaptırılmış olan Şifaiye Medresesi, Selçuklu Dönemi'nde hastaların tedavi edildiği ve aynı zamanda tıp tahsilinin de yapıldığı en önemli medreselerden biridir. Günümüze ulaşabilen bölümü, Anadolu'nun en büyük şifahanesidir. Görkemli taç kapıdan, dört eyvanlı, revaklı avluya girilir. Taç kapıda güneş ve ay sembolleri, ana eyvanda ise kadın ve erkek başı biçiminde rölyefler yer alır. 1220 yılında I. İzzetttin Keykâvus'un buraya gömülmesiyle birlikte güney eyvanı türbeye dönüştürülmüştür. Şehir merkezinde yürüme mesafesinde ulunan Medreseye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Eğri Köprü
Sivas’ta ilgi çeken tarihi yapılardan biri olan Eğri Köprü bir Selçuklu eseridir. Selçuklular döneminde Kızılırmak nehri üzerine yapılan ve yarısına geldikten sonra 130 derecelik eğimle sola dönen özelliği ile 'Eğri köprü' adını alan yapının neden eğri olduğu bilinmemektedir. 173 metre uzunluğunda ve 18 kemeri bulunan Köprü kesme taştan inşa edilmiştir. Eski dönemlerde Bağdat (İpek) Yolu'nun üzerindeki Eğri Köprü, yakın zamana kadar Sivas-Malatya yolu ve Güneydoğu Anadolu'nun ulaşımını sağlamıştır. Şehrin çıkışında bulunan Köprüye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Kongre Binası
Kurtuluş mücadelenin başlangıcına şahitlik yapması nedeniyle tarihi öneme sahip olan Kongre Binası, Sivas Valisi Mehmet Memduh Bey tarafından 1892 yılında Sivas İdadisi olarak yaptırılmıştır. Milli Mücadele Döneminde 4 Eylül Sivas Kongresi bu binada toplanmış, Cumhuriyetimizin temelleri burada atılmış, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşları 2 Eylül–18 Aralık 1919 tarihleri arasında tam 108 gün burada konuk olmuşlar ve bina milletimizin en zor günlerinde “Milli Mücadele Karargâhı” olarak hizmet vermiştir. Kongre faaliyetlerinden sonra kısa bir süre Astsubay Okulu olarak hizmet vermiş olan okul Cumhuriyetin ilk yıllarından 1970’li yıllara kadar “Sivas Lisesi” daha sonra 1981 yılına kadar “Kongre Lisesi” olarak kullanılmıştır. Mevcut durumda "Atatürk ve Kongre Müzesi" adıyla Sivas Müze Müdürlüğü bağlı olarak ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Şehir merkezinde yürüme mesafesinde bulunan Kongre Binasına özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Gökpınar Gölü
Tabii güzelliği bakımından Gürün’ün olduğu kadar ülkemizin de nadide yerlerinden biri olan Gökpınar Gölü, tatlı, berrak ve temiz suyu ile meşhurdur. Öyle ki bazı kısımların derinliği 17-20 metreyi bulduğu halde içine atılan küçük bir cismin tabana kadar çöküşü ve tabandaki duruşu, net olarak izlenebilmektedir. Gölün diğer bir özelliği, güneşin açısına göre ton değiştirmesidir. Doğal bir akvaryum görünümünde olan Gökpınar Gölünün rengi mavi-gök renginden olduğu için bu adı almıştır. Biri büyük ve küçük olmak üzere iki tane göl mevcuttur. Yaslandığı kayaların dibinden ve yer yer tabandan kaynayan göl, iki parçadan oluşmaktadır. Küçük Göl adı verilen gölden çıkan suda alabalık üretimi yapılmaktadır. Büyük Göl ise turistik amaçlarla ziyaret edilen bir konumdadır. Rafting sporu ile ilgilenenler için görülmeye değer harika bir yerdir. Gürün ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Gökpınar Gölüne özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Tödürge Gölü
Sivas'ın en büyük gölü olan ve içinde iki ada bulunan Tödürge Gölü ve çevresi yöre halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen mesire alanlarından biridir. Kayıkla gezilerin yapıldığı gölün çevresinde dinlenme tesisleri bulunmaktadır. Gölde dalış sporu için imkanlar sağlanmıştır. Gölün yüzölçümü yaklaşık 5 km², deniz seviyesinden yüksekliği 1295 metredir. Gölün çok büyük bölümünde derinlik 4-10 m arasındadır. İçerisinde 17 çeşit balık yetişen nadir göllerden biridir. Zara'ya 26 km uzaklıkta, Hafik'in 5 km doğusunda, Sivas -Erzurum Yolu üzerinde bulunan Göle özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Sızır Şelalesi
Doğanın tam ortasında huzur bulunacak olan doğal güzelliklerden birisi olan Sızır şelalesi Çat Ormanları içerisinde, Göksu Çayı üzerindedir. Türkiye’de de ender bulunan güzellikte olan bir şelale olduğu için Sızır Şelalesi Sağlık ve Kültür Bakanlığı tarafından bir Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Türkiye’nin en önemli ırmaklarından biri olan Kızılırmak’ın bir kolu olan Göksu Çayının üzerinde bulunan şelale ve çevresi doğa yürüyüşü için uygun mekânlardan biridir. Sivas ilinin yaklaşık olarak 135 km kadar uzağında Gemerek ilçesinin Sızır isimli kasabasına 1 kilometre kadar mesafede bulunan Şelaleye özel araç veya turlarla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Sivas’ın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Sivas merkezde bulunan ve Anadolu’nun en eski camilerinden biri olan Ulu Camiyi; Vali Ahmed Muammer Bey tarafından 1914 yılında Mekteb-i Sanayi İmalathanesi olarak yapılan Orta Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzesi olan Sivas Arkeoloji Müzesini; 3. Murad'ın veziri Sivas Valisi Ali Beyoğlu Mahmud Paşa tarafından 1580 yılında yaptırılmış olan Kale Camisini; Gürün'de görülmeye değer önemli doğal güzelliklerden birisi olan Şuğul Vadisini; İsviçre'deki Zürih Gölü ile Alp göllerinde birçok örneği keşfedilen ve Palafit adı verilen göl evleri türündeki yerleşim tarzının ülkemizdeki tek örneği olan Hafik Gölünü; 19. yüzyılın ikinci yarısında kesme taştan yapılmış olan Taşhanı; kentin o zamanki valisi Halil Rıfat Paşa tarafından, 1884 yılında yaptırılmış olan Hükümet Konağını; sedef hastalığının dünyadaki tek doğal tedavi merkezi olduğu belirtilen balıklı kaplıcası olan Kangal Balıklı Kaplıcasını; Yeşilin tüm tonlarını içinde barındıran Eğriçimen Yaylasını; Sivas kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Paşabahçe Mesire Alanını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Sivas’a hâkim olan iklim koşulları ve gezilecek yerlerin niteliği dikkate alındığında Sivas için en ideal gezi dönemi yaz aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehirdir. İç Anadolu’nun güzide şehirlerinden biri olan Sivas’ın, mutfağı da şehrin kendisi kadar güzeldir. Şehirle özdeşleşen yemeklerin çokluğu Sivas mutfağının güzelliğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle yolununuz Sivas’a düştüğünde kaburga, sırt ya da kol etinden yapılan ve içine diğer köftelerden farklı olarak bayat ekmek, soğan ve baharat konulmayan sadece tuz ve su ile marine edilen lezzeti dillere destan Sivas Köftesini;
erişte ve hamurun ana malzeme olarak kullanıldığı Kesme Aşını ;
Sivaslılar tarafından misafir ağırlarken tercih edilen ve sarımsaklı ayran sosuyla servis edilen Bavikoyu; Sivas’ta kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan ve yarma ve yoğurdun birlikte pişirilmesiyle yapılan Peskütan Çorbasını; Çarşı yemeklerinden olan, tandırı andıran ve tuğladan örülen üzeri açık özel ocaklarda pişirilen ve koyun ve kuzu etinden yapılan sebzeli Sivas Kebabını; davet, bayram ve düğün yemeği olan ve koyunun sağ uyluk, kaburgası yani döş kısmındaki etlerle yapılan Patlıcan Pehliyi ;
bir mantı çeşidi olan Hingeli; hamurlu bir yemek olan Sirok ya da diğer adıyla Gömmeyi; özel günlerde ceviz, badem, üzüm, fındık ve tarçın gibi malzemelerle hazırlanan ve sofralara bütün halinde getirilerek daha sonra servis edilen Kelle Tatlısını ;
Pancar dallarıyla hazırlanan ve her yemekte boy gösteren Pezik Turşusunu; mayayla hazırlanan ve katmerin bir farklı versiyonu diyebileceğimiz Sivas Ketesini tadına bakılacak yemekler listesine koymayı unutmayınız.
Sivas’a gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkânları bulunmaktadır. Kültürel öneme sahip yapılarıyla ve doğal güzellikleriyle gelişen turizm potansiyelini karşılayacak her bütçeye uygun kaliteli otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Sivas ve ilçelerinde öğretmenevi ve polisevi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Sivas Merkez Öğretmenevi: Pulur Mah. Arapşeyh Cad. No22 58070 Sivas
Telefon: (0346) 223 96 62 – 224 73 32
Sivas Polisevi: Kızılırmak Mah. Şehit Mehmet Fethi Akyüz Cad. Emniyet Müdürlüğü Yanı. Merkez – SİVAS
Telefon: (0346) 215 11 07
Sivas Sultanşehir Uygulama Oteli: Kümbet Mahallesi. Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı. No:35. Merkez – Sivas
Telefon: (0346) 227 6068
Sivas Defterdarlığı Maliye Misafirhanesi: Örtülüpınar Mahallesi. Şifahiye Sokak. SİVAS
Telefon: (0346) 223 05 99
Sivas T.C.D.D. – Devlet Demiryolları Misafirhanesi: Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı. No:11. SİVAS
Telefon: (0346) 221 70 00 (Bölge. Md. Santral)
Sivas Tarım İl Müdürlüğü Misafirhanesi: Mehmet Akif Ersoy Mahallesi. Şehit Fethi Akyüz Caddesi. SİVAS
Telefon: (0346) 215 17 47
Sivas DSİ-Devlet Su İşleri Misafirhanesi: Mimar Sinan Mahallesi. Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı. No:184/6. SİVAS
Telefon: (0346) 228 25 50 – 228 25 51
Sivas Karayolları Misafirhanesi: Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü. Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı. No:39. Kümbet – SİVAS
Telefon: 0346 227 82 05
Sivas TEDAŞ Misafirhanesi: Yeşilyurt Mahallesi. Çevreyolu 6. SİVAS
Telefon: (0346) 215 08 03
Sivas zengin tarihini ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Aşık Veysel Kültür ve Sanat Festivali
Sivas´tan Dünya´ya yapmış olduğu eserler ile adını duyuran ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu anısına Aşık Veysel Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir. Şarkışla Belediyesinin her yıl Temmuz ayında düzenlediği festival kapsamında Aşık Veysel Şatıroğlu anısına söyleşiler ve halk ozanlarının konserleri düzenlenmektedir.
Sivas Gardaşlık Festivali
Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi tarafından her yıl Ağustos ayında düzenlenen o 'Gardaşlık Festivali, Sivas’tan göç edip giden hemşerilerin bir araya gelmesini ve Sivas’ın tarihini ve kültürünü yaşatmayı amaçlamaktadır Festival kapsamında çeşitli etkinlikler, söyleşiler ve konserlerin yanı sıra Sivas’ın tarih mekânları ziyaret edilmektedir.
Geleneksel Ahmet Ayık Karakucak Güreşleri ve Bal Festivali
Her yıl Ağustos ayında geleneksel olarak yapılan Geleneksel Ahmet Ayık Karakucak Güreşleri ve Bal Festivali Doğanşar Belediyesi tarafından organize edilmektedir. Festival kapsamında ulusak karakucak güreş müsabakaları ve konserler düzenlenmektedir.
Zara Bal ve Kültür Festivali
Zara Belediyesinin her yıl Ağustos ayında düzenlenen Zara Bal ve Kültür Festivali kapsamında halk konserleri, karakucak güreşleri, buzağı yarışı, bal standı, sünnet şöleni, yöresel yemek stantları, halk oyunları, köy seyirlik oyunları gibi birçok etkinlik yapılmaktadır.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Sivas’ta, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada PrimeMall ve Polat AVM isimli alışveriş merkezleri, Sivas’ta gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında tarihi dokusuyla Taşhan’da da alışveriş yapabilirsiniz.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Sivas’ta sosyal ve kültürel yaşamı da hareketlidir. Atatürk Kültür Merkezi, İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezi ve Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Sivas Devlet Tiyatrosu, yıl boyunca önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Sivas Devlet Tiyatrosu: Halil Rıfat Paşa Mah, Mumbaba Cad Atatürk Kültür Merkezi, Sivas
Tel: 0 346 225 79 94
3-) Üniversite
Sivas’ta 1974 yılında kurulmuş olan Cumhuriyet Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite mevcut halde, 18 fakülte, 4 yüksekokul, 14 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuarı, 4 enstitü, 31 araştırma ve uygulama merkeziyle yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Cumhuriyet Üniversitesi Merkez Yerleşkesi, şehir merkezine 5 km mesafede olup ulaşım belediye ve özel halk otobüsleriyle sağlanmaktadır.
Cumhuriyet Üniversitesi: Kardeşler Mah. 58000 Merkez/Sivas
Tel: 0 346 219 10 10
Web: http://www.cumhuriyet.edu.tr/
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 9 tanesi il merkezinde 7 tanesi ilçelerde bulunan toplam 16 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Prof.Dr. Mahir Tevrüz Yurdu: Arhusu Mah. Atatürk Cad. NO :186 Sivas
Telefon: 0(346) 418 41 81-80
Gürün-Enver Bostancı Öğrenci Yurdu: Cayboyu Mah. Atatürk Bulvarı No:22 Sivas
Telefon: 0(346) 715-3102
Hafik Öğrenci Yurdu: Nurettin Koçak Kız Bloğu Yeni Mahalle Düz Yayla Caddesi No:42 Hafik/Sivas Hacı Kamer Aydoğan Erkek Bloğu Çay Mah.Camii Sok. No:15 Hafik/Sivas
Telefon: 0(346) 841-2200, 0(346) 841-2220
Kangal Hasan Yılmaz Öğrenci Yurdu: Gürsel Mahallesi Şehit Şerafettin Korkmaz Sokak No:50 Kangal / Sivas
Telefon: 0(346) 457 1031
Yıldız Öğrenci Yurdu: Yenişehir Mah. Kardeşler Cad. No:5/4 Merkez/Sivas
Telefon: 0(346) 217 1752-53
Sivas Sancaktar Öğrenci Yurdu: A Ve B Blok Yenişehir Mahallesi İletişim Fakültesi Karşısı 95/D Cumhuriyet Üniversitesi Yerleşkesi Sivas
Telefon: 0(346) 219-1064, 0(346) 219-1444
Şemseddin Sivâsî Öğrenci Yurdu: Kayseri Caddesi Yurtkur Kampüsü Yenişehir Mahallesi No:49 Merkez Sivas
Telefon: 0(346) 219-11-80, 0(346) 219-11-81
Tecer Yurdu: Cumhuriyet Üniversitesi Kampüsü Kardeşler Cad. No: 11 Sivas
Telefon: 0(346) 217 1265-66
Kadı Burhaneddin Öğrenci Yurdu: Yenişehir Mahallesi Kayseri Caddesi Cumhuriyet Ünv. Kampüsü No:142 Sivas
Telefon: 0(346) 219 1314-15
Kızılırmak Öğrenci Yurdu: Yenişehir Mah. Kardeşler Cad. No:5/8 Merkez/Sivas
Telefon: 0(346) 217 1745-46
İzzeddin Keykavus Öğrenci Yurdu: Yenişehir Mah. Kayseri Cad. No.49/j Cumhuriyet Üniversitesi Kampüsü Sivas
Telefon: 0(346) 219-10-80
Emine Nazikeda Öğrenci Yurdu:
Telefon: 0(346) 219-1353
Yenişehir Mah. Kayseri Cd. Cumhuriyet Üniversitesi Kampüsü No:41/51 Sivas
Suşehri Yurdu: A-Blok (Kız ve İdare): Öksülü Mah. Timur Karabal Sokak No:31 Suşehri/SİVAS B-Blok (Erkek): Yalnızbağlar Mah. 2. Demirci Sk. No:1 Suşehri/SİVAS
Telefon: 0(346) 311-5002
Yıldızeli Yurdu: Karşıyaka Mahallesi Mevlana Cad. No:58 Yıldızeli /Sivas
Telefon: 0(346) 751-26-60, 0(346) 751-26-61
Zara Öğrenci Yurdu: Ahmet Başyurt Mah. Ismet Paşa Cad. No:265 Zara/ Sivas
Telefon: 0(346) 816-3980
Şarkışla Muhsin Yazıcıoğlu Öğrenci Yurdu: Yıldırım Mahallesi Gençlik Caddesi No:3 Şarkışla/Sivas
Telefon: 0(346) 512-20-33
4-) Kütüphane
Sivas ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Cumhuriyet Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Şems-i Sivasî İl Halk Kütüphanesi: Örtülüpınar Mah. İnönü Bulvarı No:29 Sivas
Tel: (346) 221-1112
Sivas Atatürk Çocuk Kütüphanesi: Yeni Doğan Mahallesi Eser Caddesi Sakinler Apartmanı altı B blok No: 15-16 Sivas
Tel: 0(346) 241-1987
Cumhuriyet Üniversitesi Kütüphanesi: C.Ü Kampüsü, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 58140 Sivas
Tel: +90 346 2191146
Sivas Valiliği
Akdeğirmen Mah. Şehit Ömer Halisdemir Cad. No:4 Merkez / Sivas
0346 224 44 88
Sivas Belediyesi
Sularbaşı Mh. Atatürk Cd. No: 3 58069 / Sivas
0346 221 01 10
Sivas İl Emniyet Müdürlüğü
Kızılırmak Mah. Şehit Fetih Akyüz Cad. No:12 Sivas
0346 215 11 00 - 05
Sivas İl Jandarma Komutanlığı
Mehmet Akif Ersoy Mah. Fethi Akyüz Cad. 2. Sok. No:12 Merkez/SİVAS
0346 215 10 14
https://sivas.jandarma.gov.tr/
Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı No 23 SİVAS
0346 280 59 48
Sivas İl Sağlık Müdürlüğü
Kadıburhanettin Mah. Demiryolu Cad. No: 7/1 Merkez/ SİVAS
0346 225 63 67
https://sivasism.saglik.gov.tr/
Sivas Devlet Hastanesi
Yeşilyurt Mah. Şifa Cad. SİVAS
444 44 58