1-) Tarihi Doku
Bereketli toprakları ve Anadolu ile Balkanlar arasındaki konumu dolayısıyla tarih içinde muhtelif kültürlerin ve kavimlerin egemenliği altında kalmış olan Tekirdağ yaklaşık 6.000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Trakya’ya adını veren Orta Asya menşeli Trak Türkleri uzun müddet bu toprakları ellerinde bulundurdular. Daha sonra sırasıyla Frigler, Perslerin hâkimiyetinde kalan Bölge, Beşinci asırda Attila emrindeki Hunlar, Avar Türkleri ve Peçenek Türkleri, Gotlar, Moğollar, Slavlaşmamış Bulgar Türkleri ve Lâtinlerin bu bölgeye akınları olmuştur.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Türkiye’nin, tamamı Avrupa Kıtası’nda bulunan 3 ilinden biri olan Tekirdağ, Marmara Denizi’nin kuzeybatısında az engebeli, zengin alüvyonlarla kaplı topraklar üzerinde bulunmaktadır. Doğusunda İstanbul, batısında Edirne ve Çanakkale, güneyinde Marmara Denizi ve kuzeyinde Kırklareli ve kısa bir kıyıyla Karadeniz ile çevrilidir. Şehrin önemli yükseltisini oluşturan Tekir Dağları, Kumbağ’dan başlayarak Gelibolu istikametinde bir sıradağ halinde uzanmaktadır. Dağların 60 km boyunca en yüksek yeri Ganos’tur. Ganos’un yüksekliği 945 metredir. İlin doğu kesimi daha az yüksek olmakla birlikte, buradaki Istırancalar Çerkezköy’den başlar ve kuzeye doğru gittikçe yükselir. Marmara kıyılarındaki küçük kıyı ovalarından başka iç kısımlarda da akarsuları ve geniş tabanlı vadilerini kaplayan bereketli ovaları mevcuttur.
Tekirdağ İzmir’e 625 km, İstanbul’a 147 km ve Ankara’ya 596 km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Tekirdağ’ın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe Süleymanpaşa’nın nüfusu 204.001 il genel nüfusu ise 1.055.412 olarak tespit edilmiştir. Tekirdağ’ın, merkez ilçesi Süleymanpaşa dahil olmak üzere Çerkezköy, Kapaklı, Çorlu, Ergene, Hayrabolu, Malkara, Marmaraereğlisi, Muratlı, Saray ve Şarköy olmak üzere 11 ilçesi ve 363 mahallesi bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Tekirdağ’ın Marmara Denizi kıyılarında genel olarak Akdeniz iklimi egemendir. Ancak Akdeniz Bölgesi kıyılarından farklı olarak sahil kesiminde kışın kar yağışı görülebilmektedir. Şehrin iç kesimlerinde ise yazların sıcak, kışların soğuk geçtiği karasal iklim hâkimdir. Ergene havzasını içine alan kıyı ardı şeridinde, daha ziyade kara iklimi hakimdir. Toprağa düşen yağış türü genellikle yağmur olup, kar yağışı azdır.
İklimine bağlı olarak Tekirdağ’da bitki örtüsü de farklılık göstermektedir. Marmara Denizi'ne bakan yamaçlarda iklim tipine uygun olarak gelişme gösteren makiler ve fundalıklardır. Kısmen kara ikliminin etkisi altında bulunan iç kesimlerde kışın yapraklarını döken meşe türleri, gürgen, dişbudak, gümüşi ıhlamur, çınar ve karaağaç görülmektedir. Akarsu boylarının karakteristik ağacı söğüttür. İl topraklarının % 17’si orman ve fundalık, % 5’i çayır ve mer’a, % 77’si ekili-dikili alanlardır.
4-) Ekonomi
Tekirdağ ilinin ekonomisi tarım ve sanayiye dayanır. Turizm sektörü de gelişmektedir. Tekirdağ; verimli toprakları ile bölge sanayisine sağladığı hammadde katkısı, sahip olduğu 4 adet OSB ve ASB’si, ulaşım ve kaliteli işgücü imkânları, hızla gelişen sınaî yatırımlarıyla bütün sektörlerde ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Tekirdağ, bir bölgenin yatırım için tercih nedenleri olan; doğal kaynaklar açısından sahip olduğu yüksek kömür, gaz ve yer altı suyu rezervi, pazar ve finans merkezi açısından bir dünya kenti olan İstanbul’a yakınlığı, ulaşım açısından halen faal olan hava ve deniz limanlarını sanayi bölgelerine ve Avrupa’ya bağlayan demiryolu, otoban ve duble yolları ile yatırımlar için cazip bir bölge olma özelliğini fazlasıyla taşımaktadır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Tekirdağ karayolu ulaşımı bakımından geniş bir ağa sahiptir. Türkiye’nin en yoğun ithalat ve ihracatının yapıldığı İstanbul ile Avrupa arası bağlantı sağlayan D-100 ve D-110 karayolu ile TEM otoyolu il sınırları içerisinden geçmektedir. D-100 İpsala sınır kapısı ile Yunanistan’a, D-110 ve TEM otoyolu ile de Kapıkule sınır kapısından Bulgaristan’a ulaşılmaktadır. Bu nedenle özellikle İstanbul, İzmir; Ankara başta olmak üzere neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 2 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tekirdağ Otogar: Hürriyet Mahallesi, 59030 Süleymanpaşa/Tekirdağ
Tel: 0 (282) 264 05 00
2-) Demiryolu
İstanbul ile Edirne-Kapıkule’yi birbirine bağlayan bölgesel demiryolu, Tekirdağ’da sanayileşmenin yoğun olduğu Muratlı, Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinden geçmekte olup, bu hatta 2 gidiş, 2 dönüş olmak üzere günde 4 sefer yapılmaktadır. Muratlı-Tekirdağ arasındaki 25 km’lik demiryolu yapım çalışmaları devam etmektedir. Tekirdağ Otogarı'na sadece 4,5 km uzaklıkta bulunan Tekirdağ Tren Garı'na, farklı bölgelerden özel araçlar ve çeşitli toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Tekirdağ Tren Garı: Nusratlı Mah. Kanuni Sultan Süleyman Blv. No:1 Tekirdağ
Tel: 02822643438
3-) Havayolu
Tekirdağ’da hava yolu ulaşımı 2015 yılında faaliyete geçen Tekirdağ Çorlu Atatürk Havaalanı üzerinden sağlanmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Erzurum, Kayseri ve Trabzon illerine belirli aralıklarla uçuş seferleri gerçekleşmektedir. Tekirdağ’a 93 ve Çorlu’ya 15 km uzaklıkta bulunan Havaalanına özel araç veya HAVAŞ servisleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı: Seymen Mahallesi, Havalimanı Cd. No:27 59850 Çorlu/Tekirdağ
Tel: 0 282 682 40 34 (40 HAT)
Şehrin Meşhur Yönleri
Trakya’nın en güzel şehirlerinden olan Tekirdağ tarihi ve doğal güzellikleri ve geniş mutfağı ile adından söz ettirmektedir. Özellikle şehirle özdeşleşen ve ülke çapında marka haline gelen Tekirdağ köftesi şehrin sembolü haline gelmiştir. Bu arada Tekirdağ rakısı ve Şarköy şaraplarını da unutmamak lazım.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Tekirdağ ziyareti sonrası kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz birçok yöresel ürün ve lezzet bulunmaktadır. Şehri anımsatacak hediyelik eşyaların yanı sıra, şehrin meşhur heybeleri, halıları ve kilimleri alınabilir.
Bunun yanında yörenin kirazı, balığı, karidesi, ayçiçeği, üzüm ve karpuzu çok meşhur olduğundan şehrin yöresel çarşı ve pazarlarından bu lezzetleri alabilirsiniz. Tekirdağ rakısı ve Şarköy şarapları da çok meşhurdur. Ayrıca Tekirdağ köftesini servise hazır edilmeden önceki son halini alıp sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
Tekirdağ, mavi bayraklı plajları, doğal güzellikleri, tarihi mekanları kamp alanları ve yamaç paraşütü pistleriyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olan Tekirdağ Trakya bölgesinin en çok ziyaret edilen şehirlerinden biridir. İstanbul’a olan yakınlığı nedeniyle şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin soluğu aldığı Tekirdağ hem gezi hem de lezzet diyarı bir şehirdir. İşte Tekirdağ’a gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Rüstem Paşa Cami
Tekirdağ’ın en güzel camilerinden olan Rüstem Paşa Camisi, 1554 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa (1500-1561) tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kesme küfeki taşından yapılan caminin kapı ve pencere kanatları geometrik motiflerle bezenmiş ve giriş kapısı ise ceviz ağacı üzerine fildişi kakmalıdır. Bahçedeki yuvarlak 5 sütunlu mermer şadırvan Sultan Abdülmecit zamanında yapılmıştır. Batısında bulunan 6 kubbeli bedesten sağlam olup, 1965 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. Caminin Marmara Denizi’ne bakan cephesinde Valilik tarafından bedesten hüviyetinde çarşı inşa ettirilmiştir. Tekirdağ merkezde yürüme mesafesinde bulunan camiye, özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-)Şehitler Abidesi
Çanakkale Savaşı sırasında, Tekirdağ’da hastanelerde şehit olan askerlerin defin edildiği alana 1952 yılında Şehitlik yapılmıştır. Tüm Şehitlikte 10 bin dolayında Çanakkale şehidi yatmaktadır. Etrafı ağaçlarla çevrili olan anıt, mermer bir kaide üzerine dayanmaktadır. İki açıklıklı mermer anıta önündeki merdivenlerden çıkılarak ulaşılmaktadır. Merdivenin başlangıcında kitabe yer alır. Her yıl 18 Mart Çanakkale Zaferi'nde Şehitler Abidesi'nde tören düzenlenmektedir. Tekirdağ merkezde yürüme mesafesinde bulunan camiye, özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Namık Kemal Evi
Tekirdağ şehir merkezinde gezilecek yerlerden biri, şehir ile özdeşleşmiş isimlerden biri olan Namık Kemal’in evidir. Tekirdağ’ın yetiştirdiği edebiyatımızın en büyük Vatan şairimiz Namık Kemal’in ölümünden sonra, 19. yüzyıl Osmanlı dönemi evlerine uygun bir biçimde yapılmıştır. Namık Kemal Evi, Namık Kemal'in 1840 yılında Tekirdağ'da doğduğu ev, yakın çevresindeki eski Tekirdağ evleri de örnek alınarak, Tekirdağ il Özel İdaresi ve Tekirdağ Namık Kemal Derneği tarafından 1993 yılında restore edilerek hizmete açılmıştır. Namık Kemal Evi, Tekirdağ’ın mutfağı, başodası ve yatak odasını tanıtan etnografik eşyalar ile süslenmiştir. Ayrıca Namık Kemal hakkında yazılmış eserler de bu evde sergilenmektedir. Tekirdağ merkezde yürüme mesafesinde bulunan camiye, özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Hora Feneri
Sultan Abdülmecid'in talimatıyla 1861 yılında Fransa'dan özel olarak getirilen malzemelerle Fransızlar tarafından rota feneri olarak inşa edilmiş olan Hora Feneri, bir buçuk asırdır sönmeyen ışığıyla Marmara Denizi'nden geçen gemilere yol gösteriyor. Marmara Denizi'nde Tekirdağ/Şarköy/Hoşköy kenarına 20 metre yüksekliğinde inşa edilen Hoşköy (Hora) Feneri 2 saatte bir kurulan sarkaç sistemi ile çalışmaktadır. Şarköy ilçesine bağlı Hoşköy girişinde bulunan fenere özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Uçmakdere
Eski bir Rum köyü olup eski yerleşim dokusunu ve yaşam kültürünü devam ettiren Uçmakdere, İstanbul'a olan yakınlığı sayesinde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan bir yerdir. Uçmakdere, Ganos Dağları'nın yeşili ve Marmara Denizi'nin mavisi eşliğinde ziyaretçilerine yöresel köy ürünleri ve köy yaşamıyla buluşmanın keyfini yaşatmaktadır. Bir tarafta mavinin tonlarının dalga dalga yayıldığı, bir tarafta yeşilin tonlarının üst üste yığılıp bir tablo güzelliğine büründüğü Uçmakdere aynı zamanda yamaç paraşüt tutkunlarının buluşma mekânlarından biridir. Tekirdağ'ın Şarköy İlçesi'ne bağlı olan ve Tekirdağ'a yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Uçmakdere'ye özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Çamlıköy Kastro Plajı
Eski adı Kastro olan Çamlıköy Plajı, Tekirdağ’ın özellikle hafta sonları çok ilgi gören mekânlarından biridir. Tekirdağ'ın Saray ilçesine 10 km uzaklıkta yer alan ve Karadeniz'in kıyısında yaklaşık 3 kilometrelik bir plaja sahip muhteşem bir yerdir. Çamlıköy, İstanbul'a yakın olması nedeniyle özellikle hafta sonları İstanbul'dan gelen günübirlik tatilciler için eşsiz bir mekandır. Tekirdağ'da kamp yapılabilecek alanlar arasında yer alan Çamlıköy tabiat parkı, geniş plajı, hemen yanından akan akarsuyu, yemyeşil Karadeniz ormanları ve gölüyle tatilciler için vazgeçilmez bir noktadır. Orman İşletmesi tarafından organize edilen Çamlıköy tabiat parkında, hem denizde yüzebilir, hem akarsuda kano kullanabilir, hem de mangal ve piknik yapabilirsiniz. Plaja özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Kumbağ
Tekirdağ’ın önemli bir turizm merkezlerinden biri olan Kumbağ, Marmara Bölgesinin en gözde, en harika tatil beldelerinden biri olup yerli ve yabancı turistlere tatil imkânı sağlamaktadır. Yaz aylarında İstanbul ve diğer çevre illerden gelen turistlerle kendi nüfusundan 25-30 kat daha fazla bir nüfusa sahip oluyor. Kuzey rüzgarlarına kapalı olan Kumbağ'ın geniş kumsalları doğal plaj özelliğindedir. Kumbağ'da orman içi dinlenme tesisleri başta olmak üzere yörede çeşitli turistik tesisleri ve halk plajları bulunmaktadır. Süleymanpaşa’ya 15 km mesafede bulunan Kumbağ’a özel araç veya Süleymanpaşa merkezden Kumbağ'a 5-10 dakikada bir seferler düzenleyen minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak kullanılan bina 1927 yılında Mimar Kazım Tahsin tarafından yapılmış ve 1976 yılına kadar Vali Konağı olarak kullanılmıştır. Tarihi bina kagir ve zemin üzerine iki katlıdır. Binanın kuzeyinde bulunan girişi mavi beyaz İznik çinileri ile kaplıdır. Girişin üzerinde kagir iki konsolun taşıdığı balkon yer almaktadır. Balkonun korkuluğu daire ve yıldız motiflerle süslüdür. Binanın batı ve güney kısımlarında yer alan iki adet kagir balkonu vardır. Binanın çatısı kırma olup kiremitle kaplıdır. Giriş kapısının üstünde kitabesi mevcuttur. Müzede, Tekirdağ ve civarında bulunmuş ve tarih öncesi çağlardan günümüze kadar gelen toplam 23 bin 901 adet eser bulunmaktadır. Müzede 4 bin 863 arkeolojik eser, 17 bin 129 sikke, 1909 etnografik eser ziyarete açıktır. Tekirdağ merkezde yürüme mesafesinde bulunan müzeye, özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Rakoczi Müzesi
1676-1735 yılları arasında yaşayıp, son yıllarını Tekirdağ’da geçiren Erdel Prensi ve Macar Halk Kurtuluş Kahramanı II. Rakoczi Frençh’in anılarına izafeten Macar Hükümeti tarafından satın alınarak 25 Eylül 1982 tarihinde müze olarak hizmete açılan bina, Barbaros Caddesi üzerinde eski bir Türk evidir. Mülkiyeti ve içindeki zati eşyalarıyla birlikte Macar Hükümeti'ne ait olan müzede sergilenen eserler arasında Türk-Macar ilişkilerini ve iki ulusun halk sanatlarındaki beraberliklerini simgeleyen eserler ile Rakoczi’nin şahsi ve ailesine ait eşyalar yer almaktadır. Tekirdağ merkezde yürüme mesafesinde bulunan Müzeye, özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Tarihi Belediye Binası
Dönemin Belediye Reisi Mehmet Adil Bey tarafından, Paris Belediye Binası örnek alınarak Ermeni kalfa Bögos’a yaptırılmış olan tarihi Belediye Binası, zemin kat üzerine bir katlı kagir olarak inşa edilmiştir. Çatısı kırma olup geniş saçaklıdır. Binanın güney ve batı yönlerinde iki adet cümle (ana giriş) kapısı bulunmaktadır. Kapıların önünde karışık üslupta işlenmiş sütun başlıklı dörder mermer sütun bulunmaktadır. İkinci kattaki sütunların ortasına dökme demir korkuluklu balkonlar oturtulmuştur. Binanın, giriş kapıları ahşaptan yapılmış olup üzeri oyma süslemelerle bezenmiştir. Ayrıca binanın birinci kat salonunun köşelerinde sütun başlıkları görülmektedir. Yine binanın tavanları bezemeli olup, üst kata çıkan merdivenleri barok tarzındadır. Tekirdağ merkezde yürüme mesafesinde bulunan Belediye Binasına, özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Tekirdağ’ın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra MÖ. 6'ncı yüzyılda Samos Adasından gelen topluluklar tarafından kurulmuş olan Perinthos Antik Kentini; 1856 yılında Kürkçü Sinan Bey’in yaptırdığı Hükümet Caddesi'nde bulunan Orta Camiyi; Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde koruma altına alınan Abide-i Hürriyet Anıtını; Ortaçağ’da, Balkanlar ve Avrupa üzerinden gelebilecek ve Anadolu’ya geçecek akınları, saldırıları önlemek maksadıyla inşa edilmiş olan Çorlu Kalesini; 1859 yılında Vali Ahmet Ataullah Bey tarafından Hayrabolu’da yaptırılmış olan Hacılar Köprüsünü; Çorlu’da en önemli tarihi eserlerden biri olan Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1521’de yaptırılmış olan Süleymaniye Camisini; Tekirdağ iline bağlı Kapaklı İlçesi'nde bulunan Kapaklı Kazak Gölü Mesire Alanını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Tekirdağ’ın iklim ve gezilecek yerlerin özellikleri dikkate alındığında ideal gezi dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Ancak sahillerinden faydalanmak için yaz aylarını da değerlendirebilirsiniz.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Genel olarak Trakya mutfağının tüm özelliklerini taşıyan Tekirdağ mutfağı, oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Tekirdağ mutfağında sadece doğada bulunan besinlerle beslenmiş ve yaşını doldurmamış süt kuzularından elde edilmiş satır eti oldukça sık kullanılmaktadır. Bu nedenle yolunuz Tekirdağ’a düştüğünde satır etinden hazırlanan ve şehrin açık ara en ünlü lezzeti olan Tekirdağ Köftesini ;
Tekirdağ'ın yöresel yemeği olan ve ilginç ismiyle dikkat çeken Çeneçarpan Çorbasını; Tekirdağ’a özgü lezzetler arasında gösterilen ve bir tür krep olarak tasvir edilen Cizlemeyi; Tekirdağ ile özdeşleşmiş lezzetlerden biri olan Kelle Paçayı ;
Rumeli göçmenlerinden günümüze kadar gelen Papaz Mancasını; et ile yapılan ve tepsiye yerleştirilerek fırınlanan Sini Mantısını ;
yufkaların üzerine küçük tavuk eti konularak hazırlanan Damat Paçasını; üzüm pekmezinin çöven otu ile karıştırılmasıyla yapılan ve helva kıvamında sunulan Bulama Tatlısını ; Kemalpaşa tatlısından biraz daha büyük olan ve üzerine tahin ve dondurma eklenerek servis edilen Hayrabolu Tatlısını; Balkan mutfağından Trakya bölgesine kadar gelen Zenniki denemeyi yanında da manda yoğurdu istemeyi unutmayınız.
Birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan, Trakya kültürünün yaşatıldığı şehirlerden olan Tekirdağ’ın tarihi ve kültürel zenginlikleri görmek için şehre gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkânları bulunmaktadır. Her bütçeye uygun kaliteli otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Tekirdağ ve ilçelerinde öğretmenevi ve polisevi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Tekirdağ Merkez Öğretmenevi: Ertuğrul Mahallesi. İskele Caddesi. No:18. Tekirdağ
Telefon: (282) 261 08 35
Tekirdağ Polisevi: Turgut Mah. Atatürk Bulvarı. İskele Caddesi. No:19 Tekirdağ
Telefon: (282) 260 41 01 – 260 42 02
Tekirdağ Kumbağ Polis Kampı: İnönü Caddesi. No: 65. Kumbağ/Tekirdağ
Telefon: (282) 283 49 95 – 283 57 60
Tekirdağ DSİ Misafirhanesi: Değirmenaltı mah. Şehit zülfikar tezcan sok. No:4/5 Süleymanpaşa/Tekirdağ
Telefon: 0 282 293 21 51
Süleymanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli: 100. Yıl, Atatürk Blv. No:267 Süleymanpaşa/Tekirdağ
Telefon: (0282) 260 42 33
Tekirdağ Orduevi: Ertuğrul, Atatürk Blv. No:84, 59100 Süleymanpaşa/Tekirdağ
Telefon: (0282) 261 20 91
Karayolları Tekirdağ Misafirhanesi Adres: Hürriyet Mah. Fatih Sultan Mehmet Blv. 2 Süleymanpaşa/ Tekirdağ
Telefon: 0282 261 20 61
Tekirdağ zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Tekirdağ Kiraz Festivali:
Tekirdağ’ın en eski Festivallerinden biri olan Kiraz Festivali ilk defa 1962'de "Kiraz Cümbüşü" adı altında kutlanmaya başlanmıştır. Daha sonraları Kiraz Festivali adı altında geleneksel hale getirilerek geniş bir çerçevede kültür ve eğlence programları, kortejler, sergiler, gösteriler, fener alayları, gece konserleri, kiraz yarışmaları, yelken yarışmaları, festival güzellik yarışmaları, piknikler ve kapanış konserleri ile bitmektedir. Her yıl haziran ayı içerisinde düzenlenen Festivale yoğun katılım sağlanmaktadır.
Uluslararası Trakya Kukla Festivali:
Her yıl Mart ayında Tekirdağ’da düzenlenen Uluslararası Trakya Kukla Festivali, Türk ve yabancı ekiplerin il ve ilçelerde yaptığı kukla gösterileri ile katılımcılar ve özellikle çocuklar hoşça vakit geçirmektedir.
Saray Bahar ve Kültür Festivali:
Saray Geleneksel Bahar ve Kültür Festivali Mayıs -Haziran aylarında Saray Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Halk arasında daha önce ‘Balçık panayırı’ olarak kutlanan etkinlik, günümüzde geleneksel bir festival haline getirilmiştir. Festival kapsamında birçok etkinlik yapılmaktadır.
Trakya Bağbozumu ve Ekoloji Festivali
Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Trakya Bağbozumu ve Ekoloji Festivali Eylül ayında gerçekleşiyor. Üzüm üreticiliği ve bağcılıkta önemli bir kültüre sahip olan Tekirdağ’da bağcılığına ve ekolojik turizmine katkı sağlaması ümidiyle düzenlenen festival kapsamında birçok etkinlik gerçekleştirilmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Tekirdağ’da, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Orion, Tekira ve Trend Arena isimli alışveriş merkezleri Tekirdağ’a gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında Tekirdağ merkez hükümet caddesi üzerinde bulunan Atlas Pasajında yöresel ürünler ve hediyelik eşyaların satıldığı dükkânlar alışveriş için ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Tekirdağ’da sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır.
Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi: Hürriyet Mah. 59020 Süleymanpaşa/Tekirdağ
Tel: (0282) 262 60 12
3-) Üniversite
Tekirdağ’da 2006 yılında kurulmuş olan Namık Kemal Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite mevcut halde, 10 fakülte, 3 enstitü, 3 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 11 araştırma ve uygulama merkezi, rektörlüğe bağlı 5 bölüm başkanlığı ile yükseköğretim hizmeti vermektedir. Namık Kemal Üniversitesi Değirmenaltı Yerleşkesine şehir merkezinden düzenli olarak özel halk otobüsleri ve minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır.
Namık Kemal Üniversitesi: Namık Kemal Mah. Kampüs Cad. No: 1 Süleymanpaşa/Tekirdağ
Tel: 0 (282) 250 00 00
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Namık Kemal Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 2 si il merkezinde 4 tanesi ilçelerde bulunan toplam 6 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Hayrabolu Yurdu: Aydınevler Mahallesi Bozoğlu Sk. No.1 Hayrabolu /Tekirdağ
Telefon: 0(282) 315-35-57
Tekirdağ Yurdu: Namık Kemal Mah. Prof.Dr. Cemil Cangir Cad. No: 8/7 Tekirdağ
Telefon: 0(282) 293-14-33
Süleymanpaşa Öğrenci Yurdu: Değirmenaltı Mah. Aslı Sok. No:1/A Süleymanpaşa/Tekirdağ
Telefon: 0(282) 293-49-79
Hacı İlbeyi Öğrenci Yurdu: Mimar Sinan Mah.15.Sok.No:2/1 Kapaklı/Tekirdağ
Telefon: 0(282) 758-28-91
Çorlu Yurdu: Zafer Mah.Zeytin Sok. No:1 Çorlu Tekirdağ
Telefon: 0(282) 685-4455
Çorlu Erkek Öğrenci Yurdu: Silahtarağa Mah. Üniversite 1. Sok. No:16 Çorlu/Tekirdağ
Telefon: 0(282) 650-18-15
4-) Kütüphane
Tekirdağ ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Namık Kemal Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Tekirdağ Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi: Gündoğdu Turgut Mah. Avni Anıl Sokak No:5 Süleymanpaşa/Tekirdağ
Tel: 0(282) 261-2003
Namık Kemal Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Değirmenaltı Yerleşkesi Tekirdağ
Tel: 0282 250 19 01
Tekirdağ Valiliği
100. Yıl Mh. Atatürk Bulvarı No:122 Süleymanpaşa/Tekirdağ
0282 262 80 80
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
Çınarlı Mah. Hayrabolu Cd. No:4 Süleymanpaşa/Tekirdağ
0850 459 5959
Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü
Hürriyet Mah. Atatürk Bulv. Süleymanpaşa/Tekirdağ
0282 261 20 94
Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı
Hürriyet Mah.Fatih Sultan Mehmet Bulvarı NO:47 Süleymanpaşa/Tekirdağ
0282 261 80 80
https://tekirdag.jandarma.gov.tr/
Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü
100. Yıl Mah. İnci Sok. No 15 Süleymanpaşa/Tekirdağ
0282 261 21 20
Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü
100. Yıl Mah. Hüseyin Mumcuoğlu Cad. No:37 Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ
0282 258 22 58
https://tekirdagism.saglik.gov.tr/
Tekirdağ Devlet Hastanesi
Eski Cami Mah., Hastane Sok. No:1 Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ
0282 262 53 55