Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Bereketli toprakları ve Anadolu ile Balkanlar arasındaki konumu dolayısıyla tarih içinde muhtelif kültürlerin ve kavimlerin egemenliği altında kalmış olan Tekirdağ yaklaşık 6.000 yıllık bir geçmişe sahiptir.  Trakya’ya adını veren Orta Asya menşeli Trak Türkleri uzun müddet bu toprakları ellerinde bulundurdular. Daha sonra sırasıyla Frigler, Perslerin hâkimiyetinde kalan Bölge, Beşinci asırda Attila emrindeki Hunlar, Avar Türkleri ve Peçenek Türkleri, Gotlar, Moğollar, Slavlaşmamış Bulgar Türkleri ve Lâtinlerin bu bölgeye akınları olmuştur.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Türkiye’nin, tamamı Avrupa Kıtası’nda bulunan 3 ilinden biri olan Tekirdağ, Marmara Denizi’nin kuzeybatısında az engebeli, zengin alüvyonlarla kaplı topraklar üzerinde bulunmaktadır. Doğusunda İstanbul, batısında Edirne ve Çanakkale, güneyinde Marmara Denizi ve kuzeyinde Kırklareli ve kısa bir kıyıyla Karadeniz ile çevrilidir. Şehrin önemli yükseltisini oluşturan Tekir Dağları, Kumbağ’dan başlayarak Gelibolu istikametinde bir sıradağ halinde uzanmaktadır. Dağların 60 km boyunca en yüksek yeri Ganos’tur. Ganos’un yüksekliği 945 metredir. İlin doğu kesimi daha az yüksek olmakla birlikte, buradaki Istırancalar Çerkezköy’den başlar ve kuzeye doğru gittikçe yükselir. Marmara kıyılarındaki küçük kıyı ovalarından başka iç kısımlarda da akarsuları ve geniş tabanlı vadilerini kaplayan bereketli ovaları mevcuttur.

Tekirdağ İzmir’e 625  km, İstanbul’a  147 km ve Ankara’ya  596  km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Tekirdağ’ın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe Süleymanpaşa’nın nüfusu 204.001 il genel nüfusu ise 1.055.412 olarak tespit edilmiştir. Tekirdağ’ın, merkez ilçesi Süleymanpaşa dahil olmak üzere Çerkezköy, Kapaklı, Çorlu, Ergene, Hayrabolu, Malkara, Marmaraereğlisi, Muratlı, Saray ve Şarköy olmak üzere 11 ilçesi ve 363 mahallesi bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Tekirdağ’ın Marmara Denizi kıyılarında genel olarak Akdeniz iklimi egemendir. Ancak Akdeniz Bölgesi kıyılarından farklı olarak sahil kesiminde kışın kar yağışı görülebilmektedir. Şehrin iç kesimlerinde ise yazların sıcak, kışların soğuk geçtiği karasal iklim hâkimdir.  Ergene havzasını içine alan kıyı ardı şeridinde, daha ziyade kara iklimi hakimdir. Toprağa düşen yağış türü genellikle yağmur olup, kar yağışı azdır.

İklimine bağlı olarak Tekirdağ’da bitki örtüsü de farklılık göstermektedir. Marmara Denizi'ne bakan yamaçlarda iklim tipine uygun olarak gelişme gösteren makiler ve fundalıklardır. Kısmen kara ikliminin etkisi altında bulunan iç kesimlerde kışın yapraklarını döken meşe türleri, gürgen, dişbudak, gümüşi ıhlamur, çınar ve karaağaç görülmektedir. Akarsu boylarının karakteristik ağacı söğüttür. İl topraklarının % 17’si orman ve fundalık, % 5’i çayır ve mer’a, % 77’si ekili-dikili alanlardır.

 

4-) Ekonomi

Tekirdağ ilinin ekonomisi tarım ve sanayiye dayanır. Turizm sektörü de gelişmektedir. Tekirdağ; verimli toprakları ile bölge sanayisine sağladığı hammadde katkısı, sahip olduğu 4 adet OSB ve ASB’si, ulaşım ve kaliteli işgücü imkânları, hızla gelişen sınaî yatırımlarıyla bütün sektörlerde ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Tekirdağ, bir bölgenin yatırım için tercih nedenleri olan; doğal kaynaklar açısından sahip olduğu yüksek kömür, gaz ve yer altı suyu rezervi, pazar ve finans merkezi açısından bir dünya kenti olan İstanbul’a yakınlığı, ulaşım açısından halen faal olan hava ve deniz limanlarını sanayi bölgelerine ve Avrupa’ya bağlayan demiryolu, otoban ve duble yolları ile yatırımlar için cazip bir bölge olma özelliğini fazlasıyla taşımaktadır.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Tekirdağ karayolu ulaşımı bakımından geniş bir ağa sahiptir. Türkiye’nin en yoğun ithalat ve ihracatının yapıldığı İstanbul ile Avrupa arası bağlantı sağlayan D-100 ve D-110 karayolu ile TEM otoyolu il sınırları içerisinden geçmektedir. D-100 İpsala sınır kapısı ile Yunanistan’a, D-110 ve TEM otoyolu ile de Kapıkule sınır kapısından Bulgaristan’a ulaşılmaktadır. Bu nedenle özellikle İstanbul, İzmir; Ankara başta olmak üzere neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 2 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Tekirdağ Otogar:  Hürriyet Mahallesi, 59030 Süleymanpaşa/Tekirdağ

Tel: 0 (282) 264 05 00

 

2-) Demiryolu

İstanbul ile Edirne-Kapıkule’yi birbirine bağlayan bölgesel demiryolu, Tekirdağ’da sanayileşmenin yoğun olduğu Muratlı, Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinden geçmekte olup, bu hatta 2 gidiş, 2 dönüş olmak üzere günde 4 sefer yapılmaktadır. Muratlı-Tekirdağ arasındaki 25 km’lik demiryolu yapım çalışmaları devam etmektedir. Tekirdağ Otogarı'na sadece 4,5 km uzaklıkta bulunan Tekirdağ Tren Garı'na, farklı bölgelerden özel araçlar ve çeşitli toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

 

Tekirdağ Tren Garı: Nusratlı Mah. Kanuni Sultan Süleyman Blv. No:1 Tekirdağ

Tel: 02822643438

 

3-) Havayolu

Tekirdağ’da hava yolu ulaşımı 2015 yılında faaliyete geçen Tekirdağ Çorlu Atatürk Havaalanı üzerinden sağlanmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Erzurum, Kayseri ve Trabzon illerine belirli aralıklarla uçuş seferleri gerçekleşmektedir. Tekirdağ’a 93 ve Çorlu’ya 15 km uzaklıkta bulunan Havaalanına özel araç veya HAVAŞ servisleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı: Seymen Mahallesi, Havalimanı Cd. No:27 59850 Çorlu/Tekirdağ

Tel: 0 282 682 40 34 (40 HAT)

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Trakya’nın en güzel şehirlerinden olan Tekirdağ tarihi ve doğal güzellikleri ve geniş mutfağı ile adından söz ettirmektedir. Özellikle şehirle özdeşleşen ve ülke çapında marka haline gelen Tekirdağ köftesi şehrin sembolü haline gelmiştir. Bu arada Tekirdağ rakısı ve Şarköy şaraplarını da unutmamak lazım. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Tekirdağ ziyareti sonrası kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz birçok yöresel ürün ve lezzet bulunmaktadır. Şehri anımsatacak hediyelik eşyaların yanı sıra, şehrin meşhur heybeleri, halıları ve kilimleri alınabilir.

 Bunun yanında yörenin kirazı, balığı, karidesi, ayçiçeği, üzüm ve karpuzu çok meşhur olduğundan şehrin yöresel çarşı ve pazarlarından bu lezzetleri alabilirsiniz. Tekirdağ rakısı ve Şarköy şarapları da çok meşhurdur. Ayrıca Tekirdağ köftesini servise hazır edilmeden önceki son halini alıp sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.