1-) Tarihi Doku
Yeşilırmak havzasının bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olmasının verdiği avantajla 6000 yıllık tarihi boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan Tokat, 14 Devleti ve birçok beyliği topraklarında barındırmış önemli bir Anadolu şehridir. Tokat’a sırasıyla Hatti, Hititler, Firigler, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler ve Makedonlar hâkim olmuştur. M.Ö. 301 - M.S. 66 yılları arasında Pontus Krallığı’nın hâkimiyet sahasına giren Tokat, M.S. 66’dan M.S. 395’e kadar Roma ve daha sonra Bizans hâkimiyetinde kalmıştır. 1071 Malazgirt Zaferi sonrasında ise, Tokat ve çevresi Niksar merkezli Danişmendli Devleti’nin hâkimiyetine girmiştir. Danişmendlilerden sonra 12. yüzyılda, Anadolu Selçuklu Devleti’nin hâkimiyet sahası içerişinde yer almış olan Tokat, Anadolu Selçuklu Devleti’nden sonra bazı beyliklerin sınırlarına dâhil edilmiştir. 1240 Baba İshak Ayaklanması’ndan etkilenen yörede, 1243’ten sonra sırasıyla, Moğol, İlhanlı, Eratna Beyliği, Kadı Burhanettin Devleti ve Akkoyunlular hüküm sürmüştür. Tokat, 1398 yılında Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı Devleti topraklarına dâhil edilmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz bölümünde bulunan Tokat, kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güneyinde Sivas, güneybatısında Yozgat, batısında ise Amasya ili ile çevrilidir. Yeşilırmak’ın bereketli vadisinin üzerinde kurulmuş olmasının verdiği avantajla, tarihi boyunca önemli bir yerleşim merkezi olma özelliğini göstermiştir. Tokat'ın her türlü tarım yapılabilen bereketli ovaları, il topraklarının yaklaşık %15,4'ünü kaplar. Kazova, Turhal Ovası, Erbaa Ovası, Niksar Ovası, Omala Ovası, Artova Ovası ve Zile Ovası mevcut mümbit yapıya sahip olan verimli arazilerdir.
Tokat İzmir’e 958 km, İstanbul’a 790 km ve Ankara’ya 379 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe nüfusu 199.805 ve il genel nüfusu 612.747 olarak tespit edilmiştir. Tokat’ın merkez ilçesi ile birlikte Almus, Artova, Başçiftlik, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Sulusaray, Turhal, Yeşilyurt ve Zile olmak üzere 12 İlçesi, 25 Beldesi ve 612 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Tokat'ın iklimi; Karadeniz iklimi ile iç Anadolu'daki step iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliği taşır. Genel olarak yaz mevsimi alçak alanlarda sıcak-kurak, yüksek yerlerde serin yer yer yağışlı, kış mevsimi soğuk ve kar yağışlıdır. Tokat'ın iklim özelliğinde denize olan uzaklığın ve yüksekliğin etkisi önemlidir. Bu nedenle ikliminde kuzeyden güneye doğru önemli farklılıklar görülür. Güneye doğru kış mevsimi daha sert bir karakter gösterir. Kelkit vadisinde kışlar ılık ve yazlar sıcak geçerken, Reşadiye’nin güneyinde Akdeniz bölgesi iklimini andıran bir iklim görülmektedir. Tozanlı vadisinde kışlar ılık, yazlar serin geçerken, Çekerek bölümünde, yayla karakteri sert kışlar, serin yazlar görülür.
Türkiye’nin sayılı orman bölgelerinden biri olan Tokat, kuzeyde ve güneyde il topraklarına giren dağların hemen hepsi ormanlıktır. Coğrafyasından ve bölgesel farklılık gösteren ikliminden kaynaklı fazla miktarda çeşitli bitki ve ağaç türlerinin görüldüğü Tokat’ın % 39’ı orman ve fundalıklarla % 38'ı ekili - dikili alanlarla, % 12 çayır ve meralarla kaplıdır. %1,9'u ise tarıma elverişsiz alanlardan oluşur. Ormanlar daha çok Almus, Reşadiye ve Niksar ilçeleri dolaylarındadır. Karaçam, sarıçam, köknar, gürgen ve sedir gibi ağaç türleri en yaygın olanlarıdır. Artova ve Zile dolaylarında ağaçlar çok seyrekleşir. Bu yörelerde hâkim bitki örtüsü bozkırlardır.
4-) Ekonomi
Tokat'ın ekonomi yapısında sanayi, tarım, hayvancılık sektörü önemli rol oynamaktadır. Başta gıda sanayi olmak üzere, taş ve toprağa dayalı sanayi, orman ürünleri sanayi ve son yıllarda tekstil dokuma ve konfeksiyon sektörü, Tokat ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Şeker pancarı, tütün, yaş sebze ve meyve ile diğer endüstriyel tarım ürünleri, buğday ve diğer tahıl ürünleri, şehirde bulunan kamu ve özel sektör kuruluşlarında değerlendirilmektedir. Erbaa İlçesinde faaliyette bulunan Tuğla ve orman ürünlerini değerlendiren özel sektör, komşu iller ve Doğu Anadolu pazarına hâkim konumdadır. Faal nüfusun % 80’i tarım sektöründe çalışmaktadır. Tokat’ın verimli ovalarında her çeşit ürün yetiştirilir. Tokat, hayvancılık da oldukça ileridir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Eski çağlardan beri kervan yollarının geçiş güzergahında olan Tokat bugün de karayolunun önemli merkezlerinden biridir. Samsun-Sivas karayolu Amasya’nın güneyinden il sınırlarına girer. Turhal’dan sonra Sivas vâsıtasıyla ülkenin her tarafıyla irtibat sağlar. Karadeniz'i Sivas ve Kayseri üzerinden İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine; Doğu Anadolu'yu Erzincan, Reşadiye, Niksar, Erbaa üzerinden İstanbul'a bağlayan karayolları Tokat'tan geçmektedir. Ülkenin her yerinden Tokat'a ulaşmak mümkündür. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 2 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tokat Otogarı: Yeni Mahallesi, 60200 Merkez/Tokat
Tel: 0 (356) 214 22 21
2-) Demiryolu
Tokat merkeze demiryolu ulaşımı olmamakla beraber, Samsun'u Sivas'a ve diğer Anadolu illerine bağlayan demiryolu Artova, Zile ve Turhal ilçelerinden geçmektedir. Turhal İstasyonu en işlek olanıdır.
Turhal Tren Garı: Celal Mah. Yaşvan Sk., 60300 Turhal/Tokat
Tel: 0356 275 50 91
3-) Havayolu
Tokat’ta 1995 yılında hizmete açılan Tokat Havaalanı bulunmaktadır. Havaalanından düzenli olarak İstanbul ve İzmir’e uçak seferleri düzenlenmektedir. Tokat Havaalanı, şehir merkezine 17 km uzaklıkta olup havaalanından kent merkezine HAVAŞ servisleri hizmet vermektedir. Tokat Havalimanı genişletme çalışmaları halen devam ettiğimden şu an uçuşlara kapatılmıştır.
Tokat Havalimanı Müdürlüğü: Büyükbağlar Köyü D 180 Merkez/Tokat
Tel: 0 (356) 238 72 82
Şehrin Meşhur Yönleri
Kendine has kültürü ve doğasıyla adından söz ettiren Tokat’ın en meşhur olduğu şey marka haline gelen Tokat Kebabı ve Zile Pekmezidir. Bunun yanında Türkiye’nin ilk meyve suyu fabrikası, Dimes tarafından Tokat’ta kurulmuştur. Ayrıca “Tuna Nehri akmam diyor, etrafımı yıkmam diyor, şanı büyük Osman Paşa Plevne’den çıkmam diyor’’ sözleriyle hafızalara kazınan Gazi Osman Paşa, Tokat’ın gururudur. Aynı şekilde Çanakkale Cephesi’ne vatanını savunmak için giden 15 yaşındaki çocuklar için yazılan ‘Hey onbeşli onbeşli, Tokat yolları taşlı, onbeşliler gidiyor kızların gözü yaşlı’ türküsü de Tokat’ın şeref madalyası niteliğindedir. Yine Roma İmparatoru Jul Sezar'ın Veni-Vidi-Viciyi söylediği yer olarak gösterilen Zile Kalesi ile Kazıklı Voyvoda III. Vlad'ın tutsak olarak kaldığı kale olan Tokat Kalesi bu ilimizdedir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Tokat’ı gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Tahta baskı ürünlerinin yapıldığı Yazmacılar Çarşısını ve el dokuma kumaşların ve otantik yöresel giyim kültürünün sergilendiği köyleri ziyaret edebilirsiniz. Bu kapsamda Tokat’a özgü tahta baskı yazma
alınabilir. Bunun yanında lezzeti dillere destan olan Niksar cevizi, Zile ilçesinin tanınmasında rolü büyük olan Zile Pekmezi ve Tokat sarmasının lezzetini aldığı Tokat yaprağı satın alınabilir.
Tarih boyunca çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Tokat, tarih ve arkeoloji bakımından büyük ve eski bir kültüre sahiptir. İl turizm potansiyeli geçmişten günümüze korunarak taşınmıştır. Gerek sahip olduğu tarihî, doğal ve kültürel zenginlikleri gerekse bölgesinde bulunan önemli turistik değerler nedeniyle Tokat önemli bir gezi güzergahı olmuştur. İşte Tokat’a gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Ballıca Mağarası
Tokat’ın en çok ziyaret edilen yeri olan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Tokat'taki Ballıca Mağarası, doğa harikası manzarasının yanı sıra şifa arayanların da uğrak yeridir. Yaz-kış ortalama sıcaklığı 18 derece ve nem oranı yüzde 54 seviyesinde bulunan mağaraya sabah saatlerinde gelen hastalar belirli noktalarda oluşturulan banklarda 3-4 saat oturarak bol bol oksijen alarak tedavi olmaktadırlar. Ballıca Mağarası, 3-4 milyon yıl olarak belirlenen yaşı ile dünyadaki benzerlerinin içinde özel bir konuma sahiptir. Yarı kayalık yüksek bir tepenin yamacındaki mağaraya giriş, kısmen düzeltilmiş ana kaya bloğundan sağlanmaktadır. Aydınlatma, yürüyüş yolları, seyir terasları yapılarak 1996 yılında ziyarete açılan Ballıca Mağarası 10 bin metrekare yüzölçümüne sahiptir. Mağaranın en önemli karakteristik özelliği, “soğan sarkıt” oluşumlarına sahip olmasıdır. Mağaranın bir diğer önemli özelliği koloniler halinde yaşayan cüce yarasaların bulunmasıdır. Mağara yarı yatay, yarı dikey olarak birbirine bağlı 5 kat ve 8 büyük salondan oluşmaktadır. Pazar İlçe Merkezi'nin 7 kilometre güneyinde, Ballıca Köyü'nün yaklaşık 1 kilometre güneydoğusunda bulunan Ballıca Mağarasına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Tokat Kalesi
Dik ve sarp kayalar üzerine kurulu olan ve doğal bir hisar durumunda olan Tokat Kalesi Roma Dönemi'nde yol güvenliği için inşa edilmiştir. Yaklaşık 500 yıl Bizans egemenliğinde kalan Kale ilk defa 1074 yılında Danişmend Melik Gazi tarafından fethedilmiş ve daha sonra kısa aralıklarla el değiştirmiş olup sırasıyla Danişmend, Selçuklu, İlhanlı, Eretna, Kadı Burhanettin ve Osmanlı Devleti’nin egemenliğine geçmiştir. Osmanlı Devleti zamanında “Çardak-ı Bedevi” denilen zindanı başta Bizans İmparatoru A. Diogenis olmak üzere birçok ünlünün tutsak yeri olmuştur. Kalenin güneybatısında çok eski çağlardan kalma bir kaya mezarı oyulmuştur. Mezarın ağzında bir kolon ve biri büyük iki hücre bulunmaktadır. Ayrıca 362 basamaklı bir merdiven ile kalenin dibine inilebilmektedir. Günümüzde bu merdiven yolu kapalı durumdadır. Tokat merkezde yürüme mesafesinde bulunan Kaleye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Sulusaray Sebastapolis Antik Kenti
Bazı kaynaklarda M.Ö. 1. yüzyılda kurulmuş olduğu kaydedilen Antik Kent, tarihi ilk Tunç Çağında başlayan büyük bir höyük üzerine kurulmuştur. Roma İmparatoru Traianus zamanında (M.S. 98-117) Pontus Galaticus'la, Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokia eyaletine dâhil edilmiştir. Yapılan kurtarma ve sondaj kazıları sonucunda elde edilen verilerle, daha önce ortaya çıkmış bulunan mimari parçalar değerlendirildiğinde kentin, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir yerleşim alanı olduğu anlaşılmaktadır. Sebastopolis, M.Ö. 3-2 yıllarında yeni takvim kullanma ayrıcalığı ve kentlerine imparator Augustus adını verme hakkı tanınmış olan önemli bir merkezdir. Roma Dönemi’nde zengin ve mamur bir kent olarak karşımıza çıkan Sebastopolis, Roma imparatorları tarafından ziyaret edilmiş ve burada imparatorlar onuruna gymnasium, stoa gibi yapılar inşa edilmiştir. Roma Dönemi'nde önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Sebastapolis antik kentin çok küçük bir bölümü açığa çıkarılabilmiştir. Tokat’a 68 km mesafede Sulusaray ilçesinde bulunan Antik Kente özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Sulu Sokak
Tokat eski kent merkezini ve aynı zamanda kentin tarihi ticaret merkezini oluşturan Sulu Sokak ve onunla bütünleşmiş konut yerleşimi Halit Sokak günümüze kadar Tokat’ta uygarlık kurmuş bütün medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Tarih evleri ve taş sokakları ile sizleri geçmişe götüren bu sokakta arasta, han, medrese ve camilerin bulunduğu çarşı ise ayrı bir güzelliğe sahiptir. 900 adımda 900 yıllık tarihin en iyi şekilde görüldüğü Sulu Sokakta Roma, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait birçok tarihi eseri ve tarihi Tokat Evlerin bulunduğu sokakları çok dar bir alanda görmek mümkündür. Tokat'ın önemli tarihi yapılarında Ali Paşa Camii, Ulu Camii, Perva Hamamı ve Takyeciler Camii burada yer almaktadır. Son olarak 13. yüzyıl eseri olan Gökmedrese ve Tokat Müzesi de Sulu Sokak'ta bulunuyor. Tarihi Mekanları gezerken çarşıda sevdiklerinize hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan bu tarihi yere özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Mahperi Hatun Kervansarayı
1238 yılında Alaeddin Keykubâd’ın zevcesi ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in validesi Mahperi Hatun tarafından kuzeybatıya meyilli bir araziye yaptırılmış olan Mahperi Hatun Kervansarayı, yazlık ve kışlık olmak üzere 2 kısımdan oluşmaktadır. Yazlık avlulu ve revaklıdır. Kışlık kısım tamamen kapalı ve üzeri ayaklar üzerine tonozlarla örtülüdür. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan han 1999 yılında yapılan restorasyondan sonra ziyarete gelen vatandaşların dinlenmesi amacıyla kafe olarak hizmet vermektedir. Tokat-Pazar yolunun 29'uncu kilometresinde Pazar İlçesi'ne yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunan Kervansaraya özel araç ve turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Mevlevihane
13'üncü yüzyılda Muineddin Süleyman Pervane’nin isteği üzerine Mevlana Hazretleri Fahreddini Iraki isimli halifesini Tokat’a göndermiş ve bu zaviye yaptırılmıştır. Pervane’nin yaptırdığı zaviye ile Mevlevilik Tokat’ta yayılmaya başlamıştır. Muhtemelen bu zaviye 15'inci yüzyılın sonunda Uzun Hasan’ın Tokat’ı yakması esnasında yok olmuş ve ikinci defa Bey Sokağı girişinde bulunan arsaya Sultan III. Ahmed Dönemi'nde Yeniçeri Ağası Sülün Mustafa Paşa tarafından 1638’de yaptırılmıştır. Bu yapı tümüyle varlığını günümüze kadar sürdürememiştir. Yanda bugün özel mülkiyette bulunan Mevlana Hamamı, girişteki taş kapı ve konaktaki hamam ve bitişiğindeki oda o dönemden kalmıştır. Bugün son onarımlarla 19'uncu yüzyıl Tokat evlerinin mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Yapı, ahşap karkas arası kerpiç dolgu kullanılarak bağdadi tarzında inşa edilmiştir. Şehir merkezinde bulunan Mevlevihane’ye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Kaz Gölü
Tokat’ın görülmesi gereken doğal güzelliklerinin başında Kaz Gölü gelmektedir. Kaz Gölü, göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunmasından dolayı kuş türlerine konaklama imkânı sağlamaktadır. Temmuz ayı başlarında da ilk göçler başlar ve devam eder. Kışı gölde geçiren göçmen kuşlar Eylül-Ekim aylarında gelirler, İlkbahar ile birlikte havaların ısınmaya başlamasıyla kuzeye göç ederler. Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sucul eko sisteme sahip olmakla beraber yerli ve göçmen kuşların yuvalanma, kuluçkalanma alanıdır. Sucul eko sistem alanı içerisinde mevcut popülasyonda yaşamını sürdüren 108 çeşit kuş türü olmasına rağmen yıl içerisinde aylar itibariyle tür sayısında değişmeler söz konusudur. Turhal ve Pazar ilçe sınırları dâhilinde bulunan Kaz Gölü sulak alanlar statüsüyle anılmakta olup, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olmasıyla büyük önem taşımaktadır. Göl çevresinde herhangi bir sanayi kuruluşu mevcut olmadığından göl ve çevresinde sanayiden kaynaklanan kirlenme söz konusu değildir. Tokat il merkezine 39 kilometre mesafede bulunan Kaz Gölüne özel araç ve turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Zinav Gölü Tabiat Parkı
Zinav Gölü Tabiat Parkı, Zinav Gölü ve Kanyonu, İnkaya Mağarası, birçok hastalığa iyi geldiği söylenen Sülüklü Göl, Zinav Yaylası ve organik tarım yapılan Zinav Vadisi ile tam bir doğa harikasıdır. Bölge özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerce yoğun ilgi görmektedir. Orman Bakanlığı’nca “Doğal Hayatı Koruma Sahası” olarak koruma altına alınan göl ise çok sayıda kuş türünün yaşama alanı olduğu gibi göçmen kuşlar için de dinlenme ve konaklama alanıdır. Balıkçılık yapmaya müsait olan gölde sazan, yayın balığı, Japon sazanı ve kızılkanat (aynalı sazan) gibi balık türleri yaşamaktadır. Gölün suları tatlıdır. Reşadiye ilçesinin Yolüstü (Meğedün) köyüne 3 km uzaklıkta bulunan tabiat parkına özel araç ve turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Taşhan
1626-1632 yılları arasında inşa edilmiş bir Osmanlı eseri olan Taşhan Türkiye’nin en güzel ve en büyük şehir hanlarındandır. Dikdörtgen planlı, açık avlulu, iki katlı bir yapıdır. İçeride dış dükkanların bulunduğu kuzey ve doğu yönünde revaksız işyerleri, güney ve batı yönünde ise önünde revak bulunan dükkanlar yer almaktadır. Giriş koridorunun sonunda sağdan ve soldan ikinci kata çıkılmaktadır. İkinci katta bütün odalar revaka açılmaktadır. Girişin üstünde kubbeli bir mekân vardır ve bu mekân konsollar üzerinde dışa taşmaktadır. Odalarda dışa açılan birer pencere, bir ocak ve niş bulunmaktadır. İçte 76 dışta toplam 103 mekân vardır. Tokat merkezde yürüme mesafesinde bulunan Kaleye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Tokat Müzesi
Tokat Müzesi 1926 yılından beri 13. yy yapısı olan Anadolu Selçuklu medresesi olan Gökmedrese’de hizmet vermekteyken, 2012 yılında, Sulusokak’ta yer alan Tokat Bedesteni’ne taşınmıştır. Arkeolojik ve etnografik eserlerle sikkelerin sergilendiği karma müzeler grubundan olan ve Bedesten binasında çağdaş müzecilik anlayışıyla teşhir-tanzim çalışmaları yapılan Tokat Müzesi ve hizmet verdiği bina gelenleri kendine hayran bırakmaktadır. Bugün Müze binası olarak hizmet vere Tokat Bedesteni’nin inşa tarihini veren bir kitabesi bulunmamaktadır. Mimari özellikleri nedeniyle, 15.yy.da Sultan I. Mehmed döneminde inşa edilmiş olabileceği düşünülmektedir. Arastalı Bedesten ismiyle de tanınan Tokat Bedesteninin bedesten bölümü, arkeoloji salonu olarak düzenlenmiştir. Yapılan kazı ve araştırmalarla tarihi geçmişinin M.Ö.4000 yıllarına kadar uzandığı ortaya çıkarılan Tokat şehrinde yaşamış birçok medeniyete ait eserler, müzenin arkeoloji salonunda sergilenmektedir. Müzenin arkeoloji salonunda sergilenen önemli eserler arasında, Maşathöyük kazısı buluntusu Hititçe tabletler, Hellenistik Döneme ait kılıç ve Roma Dönemine ait Apollon, Poseidon, Nike ve tanrıların kutsal hayvanlarından oluşan bronz heykel grubu bulunmaktadır. Tokat Müzesi, sahip olduğu sikke sayısı ve çeşitliliği açısından, Anadolu müzeleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Tokat merkezde yürüme mesafesinde bulunan Müzeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Tokat’ın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra günümüzde alabalık yetiştirme alanı olarak da önemsenen Almus Baraj Gölünü; Tokat XVI. yüzyıldan günümüze orijinal süslemeleri ile ulaşan tek ahşap şadırvana sahip olan Ali Paşa Camisini; Tokat'tan 15 km uzaklıktaki Çam kokan havası, yeşil görüntüsü ve oldukça etkileyici doğasıyla Topçam Yaylasını; Zile ilçesinin merkezinde bir höyük üzerinde bulunan ve Zile Ovası’na hâkim bir konumda bulunan Zile Kalesini; 1746 yılında Osmanlı Barok üslubunda inşa edilen Latifoğlu Konağı’nı; Şehrin kuzeyinde Yeşilırmak üzerinde bulunan ve Selçuklu döneminin ihtişamlı eserlerinden olan Kızılırmak Köprüsünü; II. Abdülhamid’in padişah oluşunun 25. yılı için halkın yardımlarıyla, yapılan Saat Kulesini; Anadolu Türk Medeniyetinin erken dönemine tanıklık eden, Danışmendlilere başkentlik yapan kültürel mirası ile ülkemizin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine adını yazdıran Niksar’ı; şifa kaynağı termal sularıyla ünlü Sulusaray ve Reşadiye Kaplıcalarını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Tokat’a hâkim olan iklim koşulları ve gezilecek yerlerin niteliği dikkate alındığında Tokat için en ideal gezi dönemi yaz aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
6 bin yıllık bir geçmişi ile birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Tokat’ın tarihi ve kültürel zenginliği mutfak kültüründe de görülmektedir. Anadolu mutfağının yanı sıra Rum ve Ermeni mutfağından izler taşıyan Tokat mutfağı lezzetli yemeleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu nedenle yolunuz Tokat’a düştüğünde Tokat yaylalarında yetiştirilen Karayaka koyunlarının 6-9 aylık erkek kuzularının etinden yapılan ve kendine özgü Tokat Kebabı ocağında pişirilmesiyle meşhur Tokat Kebabını;
Tokat'ın yöresel yemeklerinden olan Madımağı; Tokat bağ yaprağı olarak bilinen asma yaprağından yapılan Tokat Sarmasını;
Odun kömüründe yanan saç üzerinde yapılan Tokat Çökeliklisini; normal ekmekten biraz daha sert olması ve içine ceviz konması ile farklı bir lezzete sahip olan Tokat Pağacını;
Tokat mutfağının en ünlü yemeklerinden birisi olan ve bulgurun ıslatılarak tokat baklası, salça ve bol su eklenmesiyle yapılan bir kısır türü olan Batı;
ev yapımı biber salçasına dövülmüş ceviz, çemen tohumu, sarımsak, kuru nane, zeytinyağı ve tuz ekleyerek yapılan Tokat Çemenini yemeği ve yanında Niksar’ın meşhur Ayvaz suyundan içmeyi unutmayınız.
Tokat’a gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Gelişen turizm potansiyeli ve kültürel öneme sahip yapılarıyla her yıl çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Tokat’ta konaklamak için her bütçeye uygun kaliteli otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Tokat ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Tokat Merkez Öğretmenevi: Gülbahar Hatun Mah. G.O.P Bulvarı. No: 123. Tokat
Telefon: (356) 214 27 05
Tokat Polisevi: Niksar Yolu 2. Km. Uzunburun Mevkii. Tokat
Telefon: (356) 2155 11 07 – 229 84 65
Tokat DSİ Misafirhanesi: Yeşilırmak Mah. Gaziosmanpaşa Bulvarı No:2 Tokat
Telefon: 0 356 214 54 20/1012
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Konukevi: 60000 Taşlıçiftlik/Tokat
Telefon: 0 356 2521001/ Santral: 0 356 2521616 Dahili: 2040 – 2041
Tokat İl Özel İdaresi Misafirhanesi: Yeni Mah. Gültekin Topçam Cad. Merkez/Tokat
Telefon: 0356 212 65 00
Tokat Defterdarlığı Misafirhanesi: Soğukpınar Mah. Behzat Cad. Tokat
Telefon: (356) 214 42 10 Dahili: 504-505
Tokat Tedaş Misafirhanesi: Gezirlik Mah.Yeşilırmak Kenarı Jandarma Yanı Tokat
Telefon: 0356 228 76 12
Tokat Tarım İl Müdürlüğü Misafirhanesi: Güneşli, 60235 Tokat Merkez/Tokat
Telefon: 0356 228 07 00
Bizans dönemi adıyla Komana, İran dönemi adıyla Kah-Cun, Selçuklu Devleti döneminde Dar Ün-Nusret, Moğollar döneminde Sobaru adlarıyla da bilinen Tokat 6000 yıllık zengin tarihini ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde bir çok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Uluslararası Geleneksel ve Kültürel Erbaa Yaprak Festivali:
Tokat’ın Erbaa ilçesinde Uluslararası Geleneksel ve Kültürel Erbaa Yaprak Festivali her yıl temmuz ayında yapılmaktadır. Erbaa Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde Tokat’ın meşhur yaprağının tanıtımı için çeşitli etkinliklerin yanı sıra farklı ülkeden gelen folklor gruplarının gösterileri ve konserler düzenlenmektedir.
Tokat Motosiklet Festivali:
Motosiklet severlerin buluştuğu festival kapsamımda Tokat’ın doğal güzellikler arasında ön planda olan Kaz Gölünün ve UNESCO Geçici Miras Listesinde olan Ballıca Mağarasının ve diğer tarih mekânların rota dâhilinde ziyaret edildiği festival Tokat Motosiklet ekibi tarafından Haziran ayında düzenlenmektedir.
Zile Kiraz Festivali:
Zile Belediyesinin organize ettiği ve Karadini belediye bağında düzenlenen kiraz festivalinde Zile’nin meşhur kirazının tanıtımı için çeşitli etkinliklerin yansıra mehteran ekibinin gösterileri ile motosiklet tutkunlarının renkli gösterileri katılımcılara hoşça vakit geçirtmektedir. Kiraz festivali her yıl Haziran ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası “Niksar'ın Fidanları” Kültür ve Sanat Şöleni:
Niksar Kaymakamlığı ve Niksar Belediyesi ile Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası “Niksar'ın Fidanları” Kültür ve Sanat Şöleni, Niksar'ın dünyaca bilinen “Niksar'ın fidanları” türküsünü de işin içine katarak ve bir edebiyat şiir şöleni olmanın yanında değişik etkinlikler de zenginleştirerek süsleyerek gerçekleştirilmektedir. Her yıl Haziran ayında düzenlen Kültür ve Sanat Şöleni etkinlikleri çerçevesinde söyleşi ve şiir dinletilerinin yanı sıra edebiyata ve sanata dair etkinlikler gerektirilmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Tokat’ta, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Novada isimli alışveriş merkezi, Tokat’a gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardan birdir. Bunun yanında tarihi dokusuyla hizmet veren Yazmacılar Çarşısında ve Taşhan da alışveriş yapabilirsiniz.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Tokat’ta sosyal ve kültürel yaşamı da hareketlidir. Tokat Belediyesi Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezleri ve Tokat 26 Haziran Atatürk Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Tokat Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Tokat Şehir Tiyatrosu: Alipaşa Mahallesi GOP. Bulvarı No:184 TOKAT
Tel: 0538 518 69 25
3-) Üniversite
Tokat’ta 1992 yılında kurulmuş olan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bulunmaktadır. İnönü Üniversitenin mevcut halde, 17 fakülte, 1’i devlet konservatuvarı olmak üzere 4 yüksekokulu, 13 meslek yüksekokulu, 1 enstitü, 17 araştırma ve uygulama merkeziyle yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tokat-Turhal karayolu üzerinde, Tokat il merkezine 9 km. uzaklıkta bulunan Taşlıçiftlik Yerleşkesi, şehir merkezindeki Ali Şevki Erek Yerleşkesi ile Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ve 8 ilçede faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversite kampüs ve yerleşkelerine ulaşım belediye araçlarıyla sağlanmaktadır.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi: Taşlıçiftlik Yerleşkesi, 60250 Tokat
Tel: 0 (356) 252 16 16
Web: https://www.gop.edu.tr/Default.aspx?d=tr-TR
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 9 tanesi il merkezinde 7 tanesi ilçelerde bulunan toplam 16 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Artova Öğrenci Yurdu: Gaziosmanpaşa Mah. Yatılı Bölge Okulu Yibo Küme Evleri No: 3 / Artova / Tokat
Telefon: (0356) 611 26 00
Erbaa Yurdu: Yavuz Sultan Selim Mah. Güvercin sk. N. 48 Erbaa/ Tokat
Telefon: 0(356) 715-9111, 0(356) 725-9105
Tokat-Gaziosmanpaşa Yurdu: Perakende Mah.Behzat Bulvarı No:351 Merkez/Tokat
Telefon: 0(356) 214-70-40
Ballıca Öğrenci Yurdu: Bedestenlioğlu Mahallesi Kampüs Sokak Merkez/Tokat
Telefon: 0(356)250-0001
Aydoğan Aydın Öğrenci Yurdu: Taşlıçiftlik Köyü, Vali Zekai Gümüşdiş Bulvarı, No: 177/2, Merkez / Tokat
Telefon: 0(356) 252-16-51
Gülsüm Ana Öğrenci Yurdu: Bedestenlioğlu Mah. Kampüs Sokak No:18 Tokat
Telefon: 0356 250 00 06
Mehmed Emin Tokadi Öğrenci Yurdu: Yeniyurt Mah.Vali Zekai Gümüşdiş Bulvarı No:153/1 Tokat
Telefon: 0(356) 232-94-50
İbn-İ Kemal Öğrenci Yurdu: Bedestenlioğlu Mah. Kampüs Cad. No:14 Tokat
Telefon: 0(356) 252-1805, 0(356) 252-1806
Tokat Öğrenci Yurdu: Bedestenlioğlu Mah. Kampüs cad. No:18 Tokat
Telefon: 0(356) 252-17-00, 0(356) 252-17-10
Ali Paşa Öğrenci Yurdu: A Erkek Bloğu Bina/Blok(Adres) Altıyüzevler Mah.İmamlık Cd.3.Sok.No:13 Tokat / B Erkek Bloğu Bina/Blok(Adres) Altıyüzevler Mah.Sümer Cad.4.Sok.No:10 Tokat
Telefon: 0(356) 228-00-17, 0(356) 229-10-74
Niksar Yurdu: Ayvaz Mah, Asil Nadir Sokak No:20 Niksar/Tokat
Telefon: 0(356) 528-00-64, 0(356) 528-00-74
Reşadiye Öğrenci Yurdu: Osmaniye Mah. Gültekin Topçam Cad. No:39 Reşadiye/Tokat
Telefon: 0(356) 461-50-66
Turhal Yurdu: Kayacık mah. Lalegül sok. No:27/ Turhal/Tokat
Telefon: 0(356) 276-02-19
Şeyh-İ Şirvani Yurdu: Yunus Emre Mahallesi Çekerek Caddesi No:50b Zile/Tokat
Telefon: 0(356) 317-32-29, 0(356) 317-86-59
Zile Yurdu: Yunusemre Mah. Çekerek cad. No :14 Zile/Tokat
Telefon: 0(356) 317-72-27, 0(356) 317-81-68
4-) Kütüphane
Tokat ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Tokat İl Halk Kütüphanesi: Yeni Mahalle G.O.P Bulvarı No:29 Tokat
Tel: (356) 214-1530
Tokat Bebek ve Çocuk Kütüphanesi: Karşıyaka Mah. Orhangazi Cad. 3. Sok. No: 38
Tel: (0356) 214 15 30
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Taşlıçiftlik Kampüsü, Tokat
Tel: (+90) (356) 252 16 16 ( 1652 )
Tokat Valiliği
Alipaşa Mahallesi Gaziosmanpaşa Bulvarı No:189 60100 Tokat
0356 214 10 01
Tokat Belediyesi
Alipaşa Mahallesi GOP. Bulvarı No:184 TOKAT
0356 214 22 20
Tokat İl Emniyet Müdürlüğü
Doğancıbağları Mah. Gültekin Topçam Sok. No:14 Tokat
0356 229 84 70 - 71
Tokat İl Jandarma Komutanlığı
Kümbet Mah. Naci Özen Cad. No:3 Tokat
0356 228 66 22
https://tokat.jandarma.gov.tr/
Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Hükümet Konağı Kat 3 Merkez/Tokat
0356 214 10 17
Tokat İl Sağlık Müdürlüğü
Hoca Ahmet Mah. Mesrur Gürgenç Cad. No:4 TOKAT
0356 212 85 05
https://tokatism.saglik.gov.tr/
Tokat Devlet Hastanesi
Yeni Mahalle, Gültekin Topçam Bulvarı No:9 TOKAT
0356 214 54 00