1-) Tarihi Doku
Trabzon yöresinde çeşitli dönemlerde yapılan arkeolojik kazı ve yüzey taramalarında Yontma Taş Çağı’na ait malzemeler, Mezolitik Orta Çağ'a ait mağaralar Kalkolitik Çağ’a ait yerleşim izlerine rastlanmıştır. Bronz Çağı’nda Karadeniz kıyısında Kaşkalar adlı domuz besleyen ve kendir eken savaşçı bir halkın varlığı Hitit kaynaklarında bildirilmektedir. İyon kökenli Miletoslular Batı Anadolu’dan sonra M.Ö. 7. yüzyılda Karadeniz’e de gelerek Merkezi Sinop olan ve Trabzon’unda dâhil olduğu kıyılarda koloni kentleri kurmuşlardır. M.Ö. 6. yüzyılda ise Trabzon Perslerin egemenliğine girerek, Pont Kapadokyası adı verilen satraplık içinde kalmıştır. Makedonya Kralı Büyük İskender M.Ö. 334 yılında tüm Anadolu’da Pers hakimiyetine son vermesinden sonra Trabzon, M.Ö. 280 yılında merkezi Amasya olan Pontus Devletinin, M.Ö. 66 yılında Roma İmparatorluğunun ve daha sonra da Bizans İmparatorluğunun sınırları içinde kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet 1461 yılında Trabzon’u ele geçirerek Osmanlı topraklarına katmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan Trabzon kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Gümüşhane ve Bayburt, doğusunda Rize, batısında Giresun ili bulunmaktadır. Doğu Karadeniz Dağlarının oluşturduğu yayın ortasındaki Kalkanlı dağlık kütlesinin kuzeye bakan yamaçlarında bulunan Trabzon deniz seviyesinden başlayarak güneye doğru artan yükseklik bölgede 3000 metreyi bulur. Yüksek kesimlerde genellikle dağlar, tepeler ve yaylalar yer almaktadır. Samsun’dan sonra bölgenin ikinci büyük kentidir.
Trabzon İzmir’e 1416 km, İstanbul’a 1061 km ve Ankara’ya 729 km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Trabzon’un TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçesi Ortahisar’ın nüfusu 328.457, il genel nüfusu ise 808.974 olarak tespit edilmiştir. Trabzon’un, merkez ilçesi Ortahisar dâhil olmak üzere Akçabat, Yomra, Araklı, Vakfıkebir, Arsin, Tonya, Beşikdüzü, Şalpazarı, Çarşıbaşı, Sürmene, Çaykara, Dernekpazarı, Of, Düzköy, Maçka, Hayrat ve Köprübaşı olmak üzere 18 İlçesi ve 704 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Trabzon ilinde iki farklı iklim tipi görülmektedir. Kıyı kısmında ılık ve yağışlı bir iklim tipi yaygınken, iç kesimlerde karasal iklim özelliği hakimdir. Trabzon kıyı kesiminde denizin etkisiyle ılıman iklim görülmektedir. Dolayısıyla yazlar orta sıcaklıkta kışlar ılık geçmektedir. Kafkas Dağları Trabzon’u güneyden çepeçevre kuşatarak kuzey batının soğuk rüzgarlarını ve Sibirya’nın soğuk havasıyla Kuzey Doğu Anadolu’da soğuyan havanın bölgeye girmesini engellemektedir.
Trabzon yöreye hâkim olan Karadeniz ikliminin etkisi altında bol yağış aldığı için, bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Trabzon ormanları Doğu Karadeniz bölgesini en iyi temsil eden ormanlardır. Karadeniz Bölgesi’ni diğer bölgelerden ayıran en önemli özellik, yağışın fazla olmasından dolayı zengin türlerden oluşan Avrupa Sibirya kökenli nemli ılıman ve nemli soğuk koşullarda yetişen bitki topluluklarının bulunmasıdır. İl topraklarının % 45’i orman, % 33’ü ekili-dikili alanlar ve geri kalanı çayır ve mer’alardan oluşmaktadır.
4-) Ekonomi
Trabzon ekonomisinin büyük bir kısmı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Faal nüfusun % 75’i tarım, hayvancılık, balıkçılık, avcılık ve ormancılıkla geçinir. Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulyedir. Trabzon’un iklim şartları hayvancılığa çok müsaittir. Sığır, koyun, kıl keçisi ve kümes hayvanı beslenir. Arıcılık gelişmektedir. Kafkasya, Orta Asya ve batı arasında bir köprü görevi üstlenen Trabzon, ticarette önemli bir yol oynamaktadır. Şehirde gelişen turizm potansiyeli, modern limanı, havalimanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve özel üniversiteleri ile çağdaş bir kent durumundadır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Trabzon Doğu Karadeniz Bölgesinde Samsun’dan sonra ikinci ulaşım merkezidir. Hava, kara ve deniz ulaşımı iyi durumdadır. Trabzon ve ilçelerinin büyük kısmı Sinop’tan Hopa’ya kadar uzanan sahil yolu üzerindedir. Şehir, Trabzon-Gümüşhane-Erzurum yoluyla Doğu Anadolu ve İran’a bağlanır. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa başta olmak üzere yurdun birçok yöresinden doğrudan otobüs seferleri bulunmaktadır. Şehir merkezine 4 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Trabzon Otogar: Sanayi Mahallesi, Devlet Karayolu No:86, 61100 Merkez/Trabzon
Tel: 0 (462) 325 20 81
2-) Demiryolu
Trabzon’a demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.
3-) Havayolu
Trabzon’da hava yolu ulaşımı 1957 yılında faaliyete geçen Trabzon Havalimanı vasıtasıyla sağlanmaktadır. Yurtiçinde Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya’ya karşılıklı seferler düzenlenmektedir. Ayrıca yurtdışı seferleri de düzenlenmektedir. Trabzon’a 5 km mesafede bulunan havaalanına özel araç veya HAVAŞ servislerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Trabzon Havalimanı: Konaklar Mah. 61010 Merkez/Trabzon
Tel: 0462 328 09 40-49
Şehrin Meşhur Yönleri
Karadeniz'in simge şehri olan Trabzon tarih ve doğal güzellikleri, mutfağı ile her daim meşhur olan bir şehirdir. Şehrin sembol mekânlarından olan Uzungöl ile sofralarının vazgeçilmezi olan hamsisi, mısır ekmeği, Trabzon ekmeği ve Trabzon usulü telkâri işlemeli takıları meşhurdur.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Trabzon yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Zengin kültürünün bir yansıması olarak Trabzon’a gittiğinizde yöresel çarşı ve pazarlardan hediyelik eşya satan dükkânlardan kemençe, beton helva, telkâri işlemeler, mısır ekmeği, kuşak ve yöresel elbiseler, şal, hasır bilezik ve telkâri usulü dokuma eşyalar, alabilirsiniz. Ayrıca Kemraltı Çarşısına ve Bakırcılar Çarşısına uğrayıp Sürmene çakısı, bakır ibrikler, güğümler, süt tasları, kapaklı hamsi tavaları, maşrapalar, kapaklı sahanlar, tencereler ve mangallar satın alabilirsiniz.
Trabzon usulü Telkâri işlemeli takılar ve hediyelik eşyalar da yoğun rağbet gören yöresel hediyelik eşyalar arasındadır.
Yemyeşil yaylaları ve tüm diğer doğal güzellikleriyle göz dolduran Trabzon, tertemiz havası ve eşsiz manzaraları ile Karadeniz’in en çok ziyaret edilen şehirlerinden biridir. Muhteşem doğası, köklü tarihi, kendine has kültürü ve tadına doyulmaz lezzetleri ile Trabzon, tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapmış olmanın verdiği muhteşem duyguyu ziyaretçilerine fazlasıyla hissettirmektedir. Karadeniz ve Zigana Dağları arasında uzanan bu güzel şehir tarihi manastırları, konakları, camileri ve müzeleri ile tam bir kültür mozaiği sunmaktadır. İşte Trabzon’a gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Trabzon Kalesi
Günümüze kadar korunarak gelmiş olan surları ile şehrin en eski yapılarından olan Trabzon Kalesi MÖ 4'üncü yüzyıl Roma Dönemi’nde inşa edilmiştir. Bu yüzyılda şehri gören Ksenephon surların varlığından söz etmektedir. Yukarı Hisar, İç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç bölüme ayrılmaktadır Trabzon Kalesi, Tabakhane ve Zağnos vadileri arasındaki yüksek kaya kitlesi üzerine kurulmuştur. Bu bölüm kalenin en eski bölümünü meydana getirmekte ve kaba olarak bir yamuğa benzemektedir. Şehrin adının bu trapez (trapezius) yamuk şeklinden geldiği düşünülmektedir. Trabzon il merkezinde Ortahisar Mevki'nde bulunmaktadır Trabzon Kalesin özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Sümela Manastırı
Trabzon’un en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri de Sümela Manastırıdır. Halk arasında "Meryem Ana" adı ile anılan Sümela Manastırı, Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından inşa edilmiştir. Trabzon’un Maçka İlçesi'nin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere vadisine hâkim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine ve vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikte kurulmuş olan Manastır, bu konumuyla manastırların şehir dışında, ormanlarda, mağara ve su kenarlarında kurulma geleneğini sürdürmüştür. Meryem Ana adına kurulan manastırın "Sümela" adını "siyah" anlamına gelen "melas" sözcüğünden aldığı söylenmektedir. Trabzon'a 47 kilometre, Maçka İlçesi'ne 17 kilometre uzaklıkta bulunan Manastıra özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Atatürk Köşkü
19. yüzyıl başlarında Trabzon'a hâkim Soğuksu sırtlarında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık ev olarak yaptırılmış olan Tarihi Köşk, Atatürk’ün Trabzon’a yapmış olduğu üç ziyarette de konakladığı yerdir. Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılan Köşkün giriş katında oturma odası, dinlenme odası, yemek odası ve misafir odası bulunmaktadır. Birinci katta çalışma odası, büyük yatak odası, bekleme odası ve toplantı odası vardır. İkinci katta ise iki küçük oda mevcuttur. Atatürk Köşkü olarak anılan bu bina 1943 yılında müzeye dönüştürülerek hizmete açılmıştır. Trabzon Merkez soğuksu mevkiinde bulunan Atatürk Köşküne özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Gülbaharhatun Cami ve Külliyesi
Gülbaharhatun Camii ve Külliyesi 1514 yılında Yavuz Sultan Selimin annesi Gülbahar Hatun'un hatırası için Orta Hisar'ın batısında, Zağnos Köprüsü'nün yakınında yaptırılmıştır. Külliyeden cami ile türbe günümüze gelebilmiş; imaret, medrese, hamam ve mektep yıkılmıştır. Cami erken devir Osmanlı mimarisinde ayrı bir plan tipi oluşturan Zaviyeli Camiler grubuna girmektedir. Duvar işçiliği özenlidir. Pencereler, son cemaat mahalli, kemerleri ve minarede koyu gri ve sarımsı beyaz taş kullanılmış olan Caminin mihrabı mermerden yapılmıştır. Caminin klasik dönem süslemeleri bozulmuştur. Bugünkü süslemeler son onarımlarda yapılmıştır. Trabzon şehir merkezinde bulunan Külliyeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
1900'lü (1898-1913) yılları başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmış olan Kostaki Konağı, İtalyan bir mimar tarafından ve malzemelerde İtalya’dan getirtilerek yapılmıştır. Ülkemizin sayılı sivil mimarlık örnekleri arasında yer alan konağın bodrum kat hariç tüm kat duvarları tamamen kalem işi süslüdür. 15-17 Eylül 1924 tarihinde Trabzon’u ilk ziyaretinde ulu önder Atatürk, eşi Latife Hanım ve beraberlerindeki heyetin konakladığı bu tarihi Konak, Trabzon Valisi Ali Galip Bey zamanında 1927-1932 yıllarında 25.000 TL bedelle kamulaştırılarak, 1927-1931 yılları arasında Hükümet Konağı, 1931-1937 yılları arasında müfettişlik binası olarak kullanılmıştır. 1988-2001 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca restorasyonu tamamlanan konak, 22 Nisan 2001 tarihinde Trabzon Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Konağın bodrum katı Arkeolojik Eserler Seksiyonu, zemin katı Konak Teşhiri, birinci katı Etnoğrafik Eserler seksiyonu ve asma katı İdari Bölüm olarak düzenlenmiştir. Trabzon merkezde Zeytinlik Caddesi’nde bulunan Müzeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Trabzon Ayasofya Müzesi
Günümüzde müze olarak ziyaret edilebilen hem de cami olan Trabzon Ayasofya Kilisesi, Trabzon İmparatorluğu krallarından I. Manuel Komnenos zamanında (1238-1263) inşa edilmiştir. Geç Bizans Kiliselerinin en iyi örneklerinden olan Trabzon Ayasofya Müzesi yüksek kasnaklı bir kubbeye sahiptir. Muazzam bir işçiliğin görüldüğü yapıda Hıristiyan sanatının yanı sıra Selçuklu Döneminin de etkileri görülmektedir. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethini takiben yapı, camiye çevrilmiş ve vakıf eser olmuştur. Ayasofya, yüzyıllar boyunca şehri ziyarete gelen seyyah ve araştırmacıların ilgisini çekmiştir. 1958-1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburg Üniversitesi’nin iş birliği ile restore edilerek 1964 yılından sonra müze olarak ziyarete açılmıştır. 2013 yılında ise yeniden Cami olarak ibadetine açılmıştır. Trabzon Merkez Fatih Mahallesinde bulunan Ayasofya Müzesine özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Uzungöl
Soğanlı ve Kaçkar sıradağlarının birleşim yerinde ve deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte bulunan Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır. Uzungöl, vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşmuştur. Özellikle yakınındaki "Şerah" köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evleri, doğanın güzelliğini tamamlar özelliktedir. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl, sahip olduğu turistik potansiyeli bakımından çok zengindir. Çevrede trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlardaki Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi diğer yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır. Bu bölge aynı zamanda yerkürenin ılıman bölgede bulunan en yaşlı ormanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Trabzon'a 99 km ve Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta bulunan Uzungöl’e özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Boztepe
Mükemmel yeşilliği ile herkesin ilgisini toplayan Trabzon’un en gözde yerlerinden biri olan Boztepe, şehri kuş bakışı manzara ile izleyebileceğiniz, Trabzon’un hava alanından çarşı başına kadar uzanan yerleri, şehir içindeki trafiği ve insanları temiz hava eşliğinde gözlemleyebileceğiniz harika bir gözlem noktasıdır. Boztepe’ye inşa edilen, açık oturma çay bahçesi şeklinde yer alan ve ayrıca içerisinde kapalı çardaklar da bulunan mekânlar sayesinde mis gibi semaverde Karedeniz çayını yudumlayarak manzarayı seyredebilirsiniz. Tamamen turistlere yönelik, rahatça kalma imkanı bulacağınız bu yerde, apart şeklinde hizmet veren konaklama yerleri ve aylık, günlük kiralayabileceğiniz evler bulunmaktadır. Trabzon merkezde bulunan Boztepe’ye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Altındere Vadisi Milli Parkı
Yemyeşil doğası ve içindeki tarih mekânlarıyla turistlerin gözdesi olan Altındere Vadisi 1987 yılında milli park ilan edilmiştir. Altındere Vadisinin milli park olarak tescil edilmesinin en önemli sebebi içerisinde barındırdığı orman örtüsü ve Sümela Manastırı'dır. Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon’un güneyinde Maçka ilçesi yakınlarında bulunmaktadır. Ulusal ve Uluslararası öneme sahip olması ile beraber her ülkeden gezginlerce ziyaret edilmektedir. Milli Park, doğanın ve tarihin iç içe bulunduğu nadide yerlerdendir. Birçok doğal varlığı bir arada görerek doğa yürüyüşü yapılabilmektedir. Doğa severlerin trekking, kampçılık, tırmanma, sportif balık avcılığı ve doğa araştırması için ideal bir yer olan Altındere Vadisi Milli Parkı, Maçka ilçesine 18 km ve Trabzon’a 48 km mesafedeki Altındere Vadisi Milli Parkına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Haçka Yaylası
Trabzon’un gözde turistik yaylalarından olan bin 900 rakımlı Haçka Yaylası, doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenlere her mevsim farklı güzellikler yaşatmaktadır. Alternatif tatil arayanları yemyeşil doğasıyla karşılayan yaylada, Haçkalı Baba Türbesi ve Camisi ile de ziyaretçilerden ilgi görmektedir. Yazın yeşil, sonbaharda sarı, turuncu ve kızıl tonlara bürünen ağaçların yer aldığı doğada görsel güzellik oluşuyor. Özellikle sonbaharla renk değiştiren bitki örtüsü ve çevredeki ağaçların yapraklarının sararıp, kızıla bürünmesi ile ziyaretçiler için güzel manzara ortaya çıkıyor. Bozulmamış doğası ve kültürüyle dikkat çeken yayla, son yıllarda trekking, foto safari ve şenliklerin yanı sıra eko turizm ve karavan turizminde de adından söz ettiriyor. Düzköy ilçesine 12 kilometre mesafede yer alan Haçka yaylasına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Trabzon’un yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Ortahisar’da Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği sokakta bulunan tarihi bir Türk evinde hizmet veren Tarih Müzesini; Trabzon'un özgün tarihi yapılarından olan ve Trabzonspor tarihinin sergilendiği Trabzonspor Müzesini; 1529 tarihinde inşa edilen tarihi İskender Paşa Camisini; Trabzon şehrine bakan Boztepe dağının eteklerinde konumlanmış olan Kızlar Manastırını; Trabzon'a sonradan yapılan en güzel yeşil mimari alanlardan bir tanesi Zağnos Vadisini; Dünyanın en uzun mağaralarından birisi olarak da kabul edilen Çal Mağarasını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Karadeniz'de yeşille mavinin buluştuğu Trabzon ilkbahar ve sonbaharda yoğun yağış aldığından ziyaret için en ideal dönem yaz aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Karadeniz’in bu güzel şehri kendine özgü bir mutfak kültürüne sahiptir. Tarihsel süreç içinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Trabzon zengin bir kültür mirasına sahiptir. Bu kültürün önemli bir yanını da “Mutfak Kültürü” oluşturur. Anadolu’nun kuzey bölgesinde yer alan Trabzon mutfağına doğal bitki sebzeler ve deniz ürünlerinden oluşan yemekler hâkimdir. Bu nedenle yolunuz Trabzon’a düştüğünde Trabzon'un baş tacı yemeklerinden biri olan “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinen Kuymakı;
Karadeniz’de akşam yemeği sofralarının hemen hepsinde görebileceğiniz Fasulye Turşusunu; Karadeniz'e özgü tomara bitkisinin saplarından yapılan Tomara Tavasını; mahalli yemekler arasında özel bir yeri olan ve hazırlanışı itibarı ile farklı bir lezzet sunan Akçaabat Köftesini;
çeşitli sebzelerin doğranması ve mısır unu ile hamsi ilave edilerek fırına verilmesi ile yapılan Sebzeli Hamsiyi; Karadeniz'deki adı pancar olan Karalahana Sarmasını; kış aylarının vazgeçilmez başlangıç yemeği olan Hamsili Çorbayı; ince kıyılmış karalahana, barbunya, kurutulmuş acı biber ve mısır unu ile yapılan Karalahana Çorbasını; özellikle kış aylarında hafta sonu kahvaltılarının değişmeyen yiyeceği arasında yer alan kıymalı ve peynirlisi yapılan ünlü Trabzon Pidesini;
uzun süre taze kalışı ve büyüklüğü ile ünlü bir ekmek çeşidi olan Trabzon Ekmeğini; başta Doğu Karadeniz olmak üzere Trabzon’un simgesi haline gelmiş derya kuzusu hamsinin sofralarda yerini alan klasik hali Hamsi Tavayı;
çırpılmamış karalahana ve içyağı kullanılarak yapılan Guliyayı; Trabzon yöresinin çok sevilen ve sıklıkla pişirilen yemeklerinden biri olan Pırasa Tavasını; Trabzon'un en meşhur lezzetlerinden olan ve her yemeğin eşlikçisi olarak bilinen Mısır Ekmeğini; irmikten yapılan Laz helvasını; ceviz içi, kuşüzümü, yenibahar, çamfıstığıyla hazırlanan Palamut Dolmasını mutlaka denemelisiniz.
Gelişmiş şehir kimliği ve sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri ve kültürüyle ön plana çıkan Trabzon’a gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Şehirde her bütçeye uygun otel ve pansiyon bulmak mümkündür. Ayrıca Trabzon’un birbirinden güzel yaylalarına çıkıp muhteşem doğanın içinde; otel, yayla evleri, bungalov ev, dağ evi veya pansiyonlar da konaklayabilirsiniz. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Trabzon ve ilçelerinde öğretmenevi ve polisevi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Trabzon Merkez Öğretmenevi: Cumhuriyet Mah. Uzun Sokak. No:77. Trabzon
Telefon: (462) 322 36 57 -322 36 58
Trabzon Havalimanı Misafirhanesi: Üniversite Mah. Merkez/Trabzon
Telefon: 0462 325 99 52
Trabzon DSİ Misafirhanesi: Yalıncak Mah, Merkez/Trabzon
Telefon: (0462) 334 11 05
Orman Bölge Müdürlüğü Misafirhane: Toklu Mah. 715. Sk. No:8, Merkez/Trabzon
Telefon: (0462) 230 21 78
Yol-İş Sendikası Trabzon Misafirhanesi: Çarşı Mah. Uzun Sk. No:86 Merkez/Trabzon
Telefon: 0 462 400 61 44
KTÜ Koru Tesisleri: Üniversite Mah. Milli Egemenlik Cd. No:23, Merkez/Trabzon
Telefon: 0 462 328 08 15
Karayolları Misafirhanesi: İnönü Mah. Trabzonspor Blv. No:110, Merkez/Trabzon
Telefon: 0 462 - 455 50 00
Trabzon Polisevi : Yeşilköy Mh., Merkez/Trabzon
Telefon: (0462) 334 46 29
Jandarma Misafirhanesi: Gülbaharhatun Mah. İnönü Cd. No:19, Ortahisar/Trabzon
Telefon: 0462 230 23 15
Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri: İnönü Mah. Trabzonspor Blv. No:155, Merkez/Trabzon
Telefon: 0 462 230 21 79
Trabzon Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü Misafirhanesi: İskenderpaşa Mah. Trabzon Limanı Merkez/Trabzon Telefon: 0462 323 33 37 Trabzon Tedaş Misafirhanesi Adres: Güzelyalı Mah. Arsin/Trabzon
Telefon: 0462 377 67 00
Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Misafirhanesi: Üniversite Mah. Ahmet Suat Özyazıcı Cad. Havaalanı Altı Mevkii Ortahisar/Trabzon
Telefon: 0462 230 22 56
Trabzon zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Akçaabat Hıdırnebi Yayla Şenliği:
Yayla turizminin canlandırılması için yöredeki yayla dernekleri tarafından her yıl Temmuz ayında organize edilen yayla şenlikleri çok hareketli geçmekte ve yoğun katılım sağlanmaktadır.
Forum Trabzon Çay Festivali:
Trabzon’da bir alışveriş merkezi tarafından her yıl Aralık ayı içerisinde organize edilen Çay Festivali çay kültürüne ait dünyanın farklı ülkelerine özel çay seremonileri, birbirinden eğlenceli mini yarışmalar yapılmaktadır.
Uluslararası Trabzon Horon Festivali:
Trabzon Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ortahisar Belediyesi'nin desteğiyle “9 Ülke El Ele Hayde Horona” sloganıyla her yıl Ağustos ayında düzenlenen Festivalde yerli ve yabancı halk oyunları grupları halk danslarını sergilenmekte ve yöresel sanatçılarda sahne alıp Karadeniz'e özgü eserlerini seslendirilmektedir.
Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali:
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce her yıl Mayıs ayı içinde Trabzon'da düzenlenen Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali 2000 yılından beri düzenlenmektedir. Birçok ülkenin katıldığı festival kapsamında, dünya çapındaki yönetmen ve oyun yazarlarıyla atölye çalışmaları, söyleşi, konferans ve sergiler düzenlenmektedir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Trabzon’da, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Forum Trabzon, Cevahir Outlet ve Varlıbaş isimli alışveriş merkezleri, Trabzon’a gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekânlardır. Bunun yanında hediyelik eşyaların mekanı, Kemeraltı Çarşısı, Bedesten ve Semerciler Caddesi ile ikinci el ürünlerin ve nostaljik eşyaların satıldığı Rus Pazarındaki dükkanlar alışveriş için ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Trabzon’da sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Atatürk Kültür Merkezi-KTÜ, Hamamizade İhsan Kültür Merkezi, Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi ve Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Trabzon Devlet Tiyatrosu, yıl boyunca Haluk Ongan Sahnesinde önemli tiyatro gösterilerine imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Trabzon Devlet Tiyatrosu: Gülbahar Hatun Mah. Kalcıoğlu Sok. No:1 Atapark/ Trabzon
Tel: 0 (462) 326 56 91
3-) Üniversite
Trabzon’da 1955 yılında kurulmuş olan Karadeniz Teknik Üniversitesi ve 2018 yılında kurulmuş olan Trabzon Üniversitesi bulunmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi mevcut halde, 12 fakülte, 1 yüksekokul, 8 meslek yüksekokulu, 6 enstitü ve 25 uygulama ve araştırma merkezi ile yükseköğretim hizmeti vermektedir.
Trabzon Üniversitesi mevcut halde, 7 fakülte, 2 yüksekokul, 5 meslek yüksekokulu, 1 enstitü, 1 konservatuar ve 11 uygulama ve araştırma merkezi ile yükseköğretim hizmeti vermektedir.
Üniversitelerin merkez ve diğer yerleşkelerine toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi: Üniversite Mah. 61080 Ortahisar/Trabzon
Tel: 90 462 377 3000
Trabzon Üniversitesi: Söğütlü Mah. Adnan Kahveci Bulvarı,
61335 – Akçaabat-Trabzon / TÜRKİYE
Tel: 0 (462) 455 10 00
Web: https://trabzon.edu.tr/Website/Default.aspx?LangID=1
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversite öğrencilerine hizmet veren 5 tanesi il merkezinde 13 tanesi ilçelerde bulunan toplam 18 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren birçok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Münür Özkurt Öğrenci Yurdu: Söğütlü Mahallesi Camikebir Sokak No:6 Akçaabat/Trabzon
Telefon: (0462) 666 80 00
Fuat Sezgin Öğrenci Yurdu: Söğütlü mh. Kanuni Sultan Süleyman (Orta ) Cad. No:1 Akçaabat/Trabzon
Telefon: 0(462) 666-48-48, 0(462) 666-49-49, 0(462) 666-66-44
Akçaabat-Fatih Yurdu: Söğütlü Mah. Adnan Kahveci Bulvarı No: 110/11 (Trabzon Üniversitesi Fatih Kampüsü) 61335 Akçaabat/Trabzon
Telefon: 0 (462) 248 10 41
Beşikdüzü Öğrenci Yurdu: Vardallı Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 92 Beşikdüzü/Trabzon
Telefon: 0(462) 871-21-16
Maçka-Şükrü Karadeniz Öğrenci Yurdu: Fatih Mahallesi Atatürk Caddesi No: 84 A/205 Maçka / Trabzon
Tel: 0(462) 512 20 12
Trabzon-Doğu Karadeniz Yurdu: Üniv. Mah. Farabi Cad. No:61 Ortahisar/Trabzon
Telefon: 0(462) 325-41-41
Ortahisar Öğrenci Yurdu: Adnan Kahveci Bulvarı Pelitli Mah. Yavuz Sultan Selim Cad. No:15 Ortahisar/Trabzon
Telefon: 0 462 335 55 02
Yomra Öğrenci Yurdu: Sancak Mahallesi Trabzon Caddesi No: 160 Yomra/Trabzon
Telefon: 0(462) 341-17-48, 0(462) 341-17-58
Sare Hatun Yurdu: Kaşüstü Mahallesi Yavuz Selim Okullar Caddesi Ak Center 2. Kısım No:64/4 Yomra/Trabzon
Telefon: 0(462) 344-09-86
Ahmet Yaşar Efendi Yurdu: Yalıncak Mahallesi Yalıncakdefne Sokak No: 8/B Ortahisar/Trabzon
Telefon: 0(462) 502-02-97, 0(462) 502-02-98
Hamdiye Yıldırım Öğrenci Yurdu: Çamlı Mah. H.M.B. Ulusoy Cad. No:140/1 Of/Trabzon
Telefon: 0(462) 771-50-78
Of Aşıkkutlu Yurdu: Çamlı Mah. Hmb Ulusoy Cad. No/140 Of/Trabzon
Telefon: 0(462) 771-50-78
İsminaz Kanca Öğrenci Yurdu: Çamburnu Mah. Kemerli Kümeevler No/33 Sürmene/Trabzon
Telefon: 0(462) 746-49-71
Trabzon Yurdu: Üniversite Mah. Lojman Sok. No:13 Ortahisar /Trabzon
Telefon: 0(462) 328-09-30, 0(462) 328-09-31
Yomra-Kanuni Yurdu: Kaşüstü Mah. Devlet Karayolu Cad. no 122 C-D-E Blok Yomra/Trabzon
Telefon: 0(462) 344-10-00
Gülbahar Hatun Öğrenci Yurdu: Üniversite Mahallesi Taşlık Sokak No:43/A Ortahisar/Trabzon
Telefon: 0(462) 229-37-10, 0(462) 230-97-17
Tonya Öğrenci Yurdu: Kaleönü Mahallesi Tonya/Trabzon
Telefon: 0(462) 881-18-88
Adnan Demirtürk Yurdu: Hürriyet Mah. Nihat Tahmazoğlu Cad. No: 38/2 Vakfıkebir/Trabzon
Telefon: 0(462) 841-53-53
4-) Kütüphane
Trabzon ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Trabzon Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Trabzon İl Halk Kütüphanesi: Gülbahar Hatun Mah. Soğukçeçme Sok. No:1 Ortahisar/Trabzon
Tel: 0 (462) 230-2116
Trabzon Çocuk Kütüphanesi: Eski Valilik Binası Ortahisar/Trabzon
Tel: 0 (462) 322-3384
Trabzon Muhibbi Edebiyat Müze Kütüphanesi: Ortahisar Mahallesi Fatih Camii Sokak No: 14 D.1 Ortahisar/Trabzon
Tel: 0 (462) 322-3381
Karadeniz Teknik Üniversitesi Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi: Kanuni Kampüsü Ortahisar/Trabzon
Tel: 90 462 377 2201
Trabzon Üniversitesi Ahmet Hilmi İmamoğlu Kütüphanesi: Söğütlü Mah. Adnan Kahveci Bulvarı, Akçaabat-Trabzon
Tel: 0 462 455 13 28
Trabzon Valiliği
Gülbaharhatun Mah. İnönü Cad. No: 40 61040 Ortahisar/TRABZON
0462 230 19 66 / 230 19 69
Trabzon Büyükşehir Belediyesi
Gülbaharhatun Mah. Kahramanmaraş Cad. No:159 Ortahisar/Trabzon
0462 224 61 61
Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü
Gülbahar Hatun Mahallesi İnönü Caddesi No:44 Ortahisar /Trabzon
0462 230 19 85
Trabzon İl Jandarma Komutanlığı
Söğütlü Mahallesi, 61300 Akçaabat/Trabzon
0462 230 19 85
Trabzon İl Jandarma Komutanlığı
Söğütlü Mahallesi, 61300 Akçaabat/Trabzon
0462 248 15 25
https://trabzon.jandarma.gov.tr/
Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü
İnönü Mah. Hükümet Konağı Merkez/Trabzon
0462 230 20 94
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü
Gülbaharhatun Mah. İnönü Cad. Ahmet Can Bali Sok. No:15 Ortahisar / Trabzon
0462 410 61 10
https://trabzonism.saglik.gov.tr/
Trabzon Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Kaşüstü Kampüsü
Kaşüstü Mah. Topal Osman Cad. No: 7 Yomra / Trabzon
0462 341 56 56
https://trabzonkanunieah.saglik.gov.tr/
Fatih Devlet Hastanesi
İnönü Mahallesi İnönü Caddesi No:177 Trabzon
0462 230 22 85 / 93