1-) Tarihi Doku
Uşak, ev sahipliği yaptığı uygarlıklara bağlı olarak tarihi dokusu zengin bir şehirdir. Şehrin merkezinde ve ilçelerinde Frigya, Lidya, Makedonya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma tarihi yapıları görmek mümkündür. Müzeleri, ören yerleri, kaplıcaları ve doğal alanlarıyla şirin bir kent görünümüne sahip olan Uşak, tarihi, coğrafi ve kültürel zenginliği ile beklentilerin üzerinde bir şehirdir. Zengin bir bitki örtüsü, sıcak-soğuk su kaynakları ve doğal güzelliği ile gezginlerin uğrak yerlerinden biridir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Ege Bölgesi'nin Batı ve Orta Anadolu'yu birbirine bağlayan İç Ege Bölümü'nde Gördes - Uşak Platosu üzerinde bulunan Uşak, doğuda Afyon, Kuzeyde Kütahya, Güneyde Denizli ve Batıda Manisa illeriyle komşudur.
Uşak karayoluyla; İzmir'e 211 km, Ankara'ya 368 km ve İstanbul'a 491 km uzaklıktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle Merkez ilçenin nüfusu 256.669 il genel nüfusu ise 370.509 olarak tespit edilmiştir.
Uşak ilinin Banaz, Eşme, Ulubey, Karahallı ve Sivaslı ilçeleri bulunmaktadır. Şehrin Eşme İlçesine bağlı Yeleğen, Banaz İlçesine bağlı Kızılcasöğüt, Sivaslı ilçesine bağlı Selçikler Tatar ve Pınarbaşı beldeleri bulunmaktadır. Uşak’ta toplam 256 köy bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
İklim olarak Ege ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir geçiş özelliği gösteren Uşak’ta daha çok karasal iklim hüküm sürdüğünden dolayı yazları sıcak, kışları uzun ve sert geçmektedir. İl genelinde dağlarda çok çeşitli ağaç türlerinin olduğu sık ormanlar yer almaktadır
Uşak’ta buğday, arpa, yulaf, bakla, nohut, fasulye, mercimek, börülce, fiğ, burçak, mürdük, tütün, şeker pancarı, pamuk, susam, lahana, ıspanak, pırasa, biber, domates gibi ürünler yetişir. Ayrıca Sivaslı ilçesinde kaliteli çilek üretilmektedir. Bu ad altında festival de düzenlenmektedir.
4-) Ekonomi
Uşak ilinin ekonomisi temelde tarım, tarıma dayalı sanâyi ve hayvancılık ile deri, iplik, battaniye ve seramik imalatına dayanmaktadır. Başlıca tarım ürünleri buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, fasulye, burçak, fiğ, tütün ve haşhaştır. Şehirde mera hayvancılığı yapıldığından koyun, sığır ve kıl keçisi beslenmektedir. Şehrin topraklarının % 38’i orman olduğundan ormancılık da geçim kaynakları arasında yer almaktadır.
ULAŞIM
1-) Karayolu:
Uşak İzmir-Ankara yolu üzerinde bulunduğundan özellikle karayolu ulaşımı bakımından sıkıntı yaşanmamaktadır. Bu yolun tamamı bölünmüş yol olarak tamamlanarak trafiğe açılmıştır. Uşak’ta her saat başı İzmir ve Ankara güzergahına araç bulunabildiği gibi İstanbul güzergahına da günlük birçok otobüs firması tarafından düzenli seferler yapılmaktadır.
Şehir merkezinde yer alan Uşak OTOGAR’ına toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: Kemalöz Mah., 2. Site Sk. No:18, 64200 Merkez/Uşak
Tel : 0 (276) 212 13 51
2-) Demiryolu:
Uşak Tren Garı
Şehir merkezinde Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan tarihi UŞAK GARI (EK-18), otobüs terminaline sadece 2 km uzaklıktadır. Uşak şehir merkezinden ve Otogardan toplu taşıma araçları ile ulaşım mümkündür. Uşak’tan İzmir ve Konya istikametine tren seferleri bulunmaktadır.
İzmir Treni
1897 yılından bu yana hizmet veren Afyon-Uşak-İzmir Demiryolu hattı Uşak il merkezinden geçmektedir. İzmir (Basmane) ile Uşak arasında çalışan ( İzmir-Manisa-Alaşehir-Uşak) tren saatleri 13:10-20:30 olmak üzere iki seferdir. Uşak’tan kalkış saatleri ise 06:20-16:05 dir.
Konya Mavi Treni
Konya Mavi Treni ile her gün Uşak’tan İzmir ve Konya istikametlerine seyahat etmek mümkündür. Konya Mavi Treni Konya, Afyonkarahisar Uşak, Manisa ve İzmir güzergahını takip etmekte, bu seferini ortalama 12 saatte tamamlamaktadır. Tren İzmir Basmane’den 20:10; Konya’dan 19:00 ve Uşak’tan ise 01:48’de hareket etmektedir.
Uşak Ten Garı:
Adres: Cumhuriyet, Uşak Tren İstasyonu, 64200 Merkez/Uşak
Telefon: 0276 216 60 73
3-) Havayolu:
22 05.2006 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayan Uşak Havalimanı, şehir merkezine 4 km uzaklıkta bulunmaktadır. Havalimanına ulaşım; otobüs, taksi ve servislerle sağlanmaktadır. Havalimanında 50 araçlık bir otopark bulunmaktadır.
Uşak Havaalanında İstanbul-Uşak-İstanbul olmak üzere haftada karşılıklı 3 sefer düzenlenmektedir. Tarifeli uçuşlar haftada 3 gün, Pazartesi, Çarşamba Cuma günleri Sabiha Gökçen'den Uşak'a Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri de Uşak'tan İstanbul'a gerçekleşmektedir.
Uşak Havaalanı:
Adres: İkisaray Mah., 64000 Merkez/Uşak
Tel: (0276) 253 38 54
Uşak Havaalanı dışında Uşak-Afyon-Kütahya illerine hizmet vermek için Kütahya Altıntaş ilçesinde kurulan Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olan Zafer havaalanı da ulaşım için kullanılabilir. Uşak il merkezine 98 km mesafede yer alan havaalanına şehir merkezinden servislerle ulaşım sağlanmaktadır. Zafer Havaalanından her gün İstanbul-Kütahya-Kütahya seferleri düzenlenmektedir.
Zafer Havaalanı:
Adres: Kuyucak Köyü Mevkii Altıntaş / Kütahya
Tel: 444 3 937
Şehrin Meşhur Yönleri
Uşak bir anlamda ilkler şehridir. İç Egenin bu küçük ama şirin şehri kendi zamanında ilkleri başarmış bir şehirdir.
Türkiye’nin ilk şeker fabrikası Uşaklı çiftçi Nuri Efendi (Nuri Şeker) tarafından 1925 yılında Uşak’ta kurulmuştur. Aynı şekilde Uşak şehri, Osmanlı Devleti döneminde elektriği ilk kullanan şehirlerden biri olmuştur.
Uşak’ta cirit oyunu yaygın olup şu an yaklaşık 36 adet Atlı Cirit Kulübü aktif haldedir. Çeviklik, ata binmede ustalık ve zekâ isteyen atlı cirit oyunu müsabaka olarak ilk Uşak İlinde düzenlenmiştir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Uşak yüzyıllardır adını dünyaca ünlü halıları ile duyurmuştur. Uşak halıları madalyonlu ve yıldızlı olmak üzere iki tipte olmaktadır. En önemlisi olan Madalyonlu halıların boyu 10 m'ye kadar ulaşmaktadır. Ayrıca kök boyasından yapılan Eşme kilimleri, pamuklu dokumalar, pelüş battaniyeler ve deri giyim mamulleri yöreden alınabilecek hediyelik eşyalardır. Uşak deri ve battaniye üretimi konusunda Türkiye’nin önde gelen üretim merkezlerinden biri olduğu için gelmişken deri ve battaniye dükkanlarından alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca geleneksel Uşak tarhanasını paketlenmiş olarak kendinize ve sevdiklerinize alabilirsiniz. Uşak’ın Banaz ilçesinde dünyanın en yaşlı karaçam ağacı olarak kayıtlara geçen ANIT AĞAÇ bulunmaktadır.