1-) Tarihi Doku
Yozgat il merkezinin kuruluşu MS. 16. yüzyıla rastlamakla birlikte yapılan birçok araştırmalar sonucunda bölgede Kalkolitik dönemden itibaren yerleşimler olduğu anlaşılmıştır. Alişar Höyüğü’nde 5000 sene önceye ait eserler bulunmuştur. Yozgat il toprakları Anadolu’da ilk siyasî birliği kuran ve Anadolu’da tarih devrinin başlangıcı kabul edilen Hititlerin sınırları içinde ve en kalabalık yerleşme merkezlerinden biriydi. M.Ö. 1500-2000 yılları arasında kurulan Hitit Krallığının merkezi Hattuşaş, Yozgat il sınırları içindedir. Hititlerden sonra bölge sırasıyla Friglerin, Medlerin, Perslerin, Makedonların, Romalıların, Bizanslıların hakimiyeti altında kalmıştır. 1077 yılında Kutalmışoğlu Gazi Süleyman Şah tarafından fethedilerek Anadolu Selçuklu Devletinin hâkimiyeti altına giren bölge bir dönem İlhanlılar ve Eratna beyliği hâkimiyeti altında kaldıktan sonra Sultan Yıldırım Bayezîd Han bu bölgeyi 1398’de Osmanlı Devletine katmıştır. 16. yy' da buraya yerleşen Bozok Türkmenleri nedeniyle Bozok ismiyle kaynaklara geçen şehre, 1927 yılında T.B.M.M. kararıyla Yozgat ismi verilmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
İç Anadolu’nun Orta Kızılırmak bölümünde bulunan Yozgat; kuzeyde Çorum, Amasya, Tokat, doğuda Sivas, güneyde Kayseri, Nevşehir, batıda Kırşehir, Kırıkkale illeri ile komşudur. Yozgat şehri, Bozok yaylasının yüksek tepelerinden birinin eteğine kurulmuştur. İl alanı, doğudan Akdağlar, güneyden ve batıdan Delice ırmağı vadisi, kuzeyden ise Deveci dağlarıyla çevrilidir. Bölge arazi itibarıyla genellikle dağlar ve vadilerle kaplıdır.
Yozgat İzmir’e 813 km, İstanbul’a 661 km ve Ankara’ya 210 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 106.280, il genel nüfusu ise 421.200 olarak tespit edilmiştir. Yozgat’ın, merkez ilçesi dahil olmak üzere Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli, Yenifakılı ve Yerköy olmak üzere 14 İlçesi, 22 beldesi ve 558 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Yozgat’ta İç Anadolu Bölgesi’nin yarı kurak karasal iklimi hâkimdir. Deniz etkisine kapalı olduğu için, yazlar sıcak ve kurak; kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Yaz ile kış; gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir. Sert iklim koşulları, Yeşilırmak havzasına giren Çekerek Vadisi’nde biraz yumuşamakta, az da olsa Karadeniz ardı ikliminin etkileri görülmektedir.
Yozgat’a hâkim olan karasal iklimin sonucu olarak şehrin doğal bitki örtüsü bozkırlardır. Yozgat il topraklarının % 56’sı ekili-dikili alanlardan, % 28’i ormanlardan, % 15’i çayır ve meralardan ibarettir. Akdağlar, Bozok Yaylasının tepeleri ile Merkez ilçede 962 hektarlık bir bölge orman ve fundalıklarla kaplıdır.
4-) Ekonomi
Yozgat’ın ekonomisi büyük oranda tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yer şekilleri %98,8 oranında tarıma imkân vermektedir. İlde, yarı kurak iklim şartlarından dolayı, kuru tarım yaygınlaşmış ve ürün çeşitleri azalmıştır. İlde yoğun olarak, tahıllar ve baklagiller yetiştirilmektedir. Bunların yanı sıra sulu tarım alanlarında şekerpancarı, ayçiçeği, patates ve soğan türü ürünler yetiştirilmektedir. Sulanabilir alanlar sınırlı olduğu için, il tarımında sebze üretiminin önemi azdır. İklimin sert oluşu ve depolama olanaklarının azlığından dolayı, meyve üretimi büyük boyutlarda değildir. Elma, armut, kayısı, vişne, üzüm, ayva, badem ve ceviz yetiştirilen başlıca meyvelerdir. İl ekonomisinde tarımın yanı sıra hayvancılıkta önemli bir gelir kaynağıdır. Bozkırların geniş yer kaplaması küçükbaş hayvancılığın yaygınlaşmasına ortam hazırlamıştır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Yozgat İç Anadolu ile Doğu Anadolu’yu birbirine bağlayan Ankara-Kars karayolu ile Samsun-Kayseri-Mersin karayolları üzerinde bulunmaktadır. Bu yollar, uluslararası taşımacılıkta önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
GİRESUN OTOGAR: Karatepe Mahallesi, Fuar Cd. No: 78, Merkez/Yozgat
Tel: 0 (354) 212 58 08
2-) Demiryolu
Ankara-Kayseri ve Doğu Anadolu bölgesine bağlantıyı sağlayan demiryolu Yozgat merkezden geçmese de Yerköy, Şefaatli ve Yenifakılı İlçelerinden geçmektedir. Ancak yapımı devam eden Ankara-Sivas yüksek Hızlı Tren Yozgat’tan geçmektedir.
3-) Havayolu
Yozgat şehrinde havalimanı bulunmamaktadır. Fakat birçok şehre yakın mesafede olduğu için alternatif olarak otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ankara, Kayseri, Sivas ve Amasya havalimanlarını alternatif olarak kullanabilirsiniz.
Şehrin Meşhur Yönleri
İlkçağlardan beri yerleşim yeri olan ve Bozok yaylası olarak da adlandırılan Yozgat, bozulmamış doğası, misafirperver ve sıcakkanlı insanları, sahip olduğu tabiat güzellikleri, mesire yerleri, yüksek ovaları, tarihi, kültürel, turistik değerleri ve kaplıcalarıyla gezilip görülmesi gereken illerimizden biridir. Tescilli yemekleri testi kebabı ve arabaşı, şehrin sembolü haline gelmiştir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Yozgat yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Yozgat’a özgü kilimler ve süslü mini çeyiz sandıkları alınabilecek ürünlerdendir. Aynı şekilde Yozgat’ın yöresel ekmeği olan Parmak Çöreğini almayı unutmayınız.
Akdağmadeni çevresindeki orman ve yaylalar, bitki örtüsü, su kaynaklarıyla cenneti andıran Yozgat tabiat güzellikleri bakımından zengin bir bölgedir. Akdağ ormanları, av meraklılarının da uğrak yeridir. Aynı şekilde Yerköy-Şefaatli arasındaki Karanlıkdere, bağları –bahçeleri, yabani hayvanları ile görenlerin hayranlığını kazanır. Çekerek ve Delice çayları civarındaki mesire yerleri diğer ilgi çeken yerlerdir. Çayıralan Ormanları, Sarıkaya, Sorgun ve Yerköy Kaplıcaları; ziyaret edilmeye değer dinlence yerleri ve şifa merkezidir. Yozgat’a gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler aşağıda sıralanmıştır.
1-) Kerkenes Harabeleri
Kerkenes Dağı Antik Kenti'nin Demir Çağı'nda M.Ö. 600 yıllarında Medler tarafından kurulduğu tahmin edilmekte ise de 2003 kazı sezonunda Frigce yazıtlar bulunması kentin bir Frig yerleşimi olabileceğini de göstermektedir. Antik kaynaklarda Pteria olarak kaydedilen kayıp kentin burası olduğu sanılmaktadır. Kentin yaklaşık 7 kilometre olan sur duvarları 2,5 kilometrekarelik bir yerleşim alanı oluşturmaktadır. Yerleşim alanı kamu yapıları ve sivil yapı adaları ile gelişmiş bir su toplama ve kullanma sistemi içermektedir. Kentin önemli özelliklerinden biri de çabuk bozulabilen kumtaşı denilen bir çeşit taşın mimari alanlar, heykeltraşlık ve yazıtlarda çok sık kullanılmış olmasıdır. Heredot’ a göre, Med şehri Pteria orta Kapadokya bölgesinin savunması en güçlü şehridir. Bu sur duvarlarının gerçek boyutları, Lidya Kralı Krezüs tarafından şehir yakıldığından ve güçlü taş duvarı en azından kısmen yıkıldığından beri ilk kez 1999 yılında ortaya çıkarılmıştır. Yozgat'ın Sorgun İlçesi Şahmuratlı Köyü'nde bulunan Kerkenes Dağı Antik Kentine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Sarıkaya Roma Hamamı
Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde yer alan Basilica Therma adlı Roma Hamamı, 2.000 yıldır doğal bir sıcak su kaynağı olarak kullanılmaktadır. Antik Dönem'de Aquae Sarvenae ve Basilica Therma diye adlandırılan Sarıkaya, o dönemde de önemli bir kaplıca merkeziydi. 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Sarıkaya Roma Hamamı'nın büyük kısmı yıkılmış, yalnızca tonozlu mekanına geçişi sağlayan arkat dizileri ile bunun üzerindeki boğa başlı kornet motifli süslemeleri ayakta kalabilmiştir. Bu kısımda 10 gözlü ve 2 katlı mermer, kemerli bir duvar görülmektedir. Cephe Korint düzeni entablatur dizilişine uygun yapılmıştır. Roma İmparatorluğu döneminde bir termal merkez olan bu yapı, sefere giden Roma askerleri tarafından dinlenme amaçlı olarak kullanılıyordu. Yozgat Sarıkaya İlçesi Kaplıcalar Mahallesi'nde bulunan Kaplıca tesislerinin içerisinde bulunan Sarıkaya Roma Hamamına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Çapanoğlu Camisi
İç süslemesi ve mimari aksamı ile Batı sanatı etkisini taşıyan ve Türk barokunun Anadolu’daki en önemli örneklerinden biri olan Çapanoğlu Camii halk arasında Büyük Cami veya Ulucami diye anılmaktadır. Camide yoğun olarak kalem işi süslemeler görülmektedir. İçeri cami ve dışarı caminin harim duvarları, üst duvarları, kemer kavsi ve karınlarında mermer taklidi boyamalar yer almaktadır. İki ayrı tarihte inşa edilen caminin ilk inşa edilen bölümüne “içeri cami”, sonrasında inşa edilen bölümüne ise “dışarı cami” denilmektedir. İçeri cami denilen ve binanın güney parçasını teşkil eden bölüm, harimin orta kapısının üzerindeki iç kitabeye göre Bozok sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1779 yılında yaptırılmıştır. Bu bölüme kuzeyden eklenmiş olan ve “dışarı cami” diye anılan mekân ise günümüzdeki giriş revakına açılan kapı üzerindeki kitabeden anlaşıldığı üzere Mustafa Bey’in kardeşi Süleyman Bey tarafından 1793-1794 yıllarında inşa ettirilmiştir. Şehrin merkezî bir yerinde, Cumhuriyet Meydanı yakınında İstanbulluoğlu mahallesinde bulunan Camiye özel araç ve toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Yozgat Saat Kulesi
Dönemin Belediye Başkanı Tevfik Zade Ahmet Bey tarafından Şakir Usta adındaki bir ustaya 1908’de yaptırılmış Yozgat Saat Kulesi heybetli bir görüntüye sahiptir. Heybetli ve asırlık bu saat kulesi, zemin kat ve çanların bulunduğu kısımlarla birlikte yedi kattır. Sarı küfeki kesme taşlarla inşa edilmiştir. Çanların bulunduğu kattan itibaren üstteki ilk kattaki her cepheye ayrı yerleştirilmiş 4 saat bulunmaktadır. Her saat başında çalan çanlar şehrin her tarafından duyulacak şekildedir. Saatlerin 4 ayar topuzunun 250 kilogram olduğu söylenmektedir. Kuledeki saatler kule ile aynı yaştadır. Yozgat şehir merkezindeki bulunan Saat Kulesine özel araç ve toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Yusuf Karslıoğlu Konağı
Yozgat’ın önemli tarihi yapılarından olan konak 1883 yılında yapılmıştır. 1929 ve 1936 yılları arasında Yozgat Belediye Başkanlığı yapan Yusuf Karslıoğlu tarafından satın alınarak uzun süre kullanıldığı için “Karslıoğlu Konağı” olarak adlandırılmıştır. Atatürk’ün Yozgat’a ilk gelişlerinde (3 Şubat 1934) burada kaldığı ve daha sonrada uzun bir süre Vali Konağı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Konak bodrum kat hariç iki katlı olan, alt katta küfeki taşına benzeyen işlenmesi kolay sarı renkli kesme taşlar üzerinde yükselen ince ahşap işçiliği tavan dekorasyonu ve süslemeleri ile dönemin ve günümüzün en güzel örneklerinden biri durumundadır. Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmak üzere 1977 yılında Kültür Bakanlığınca istimlak edilen konakta ilk restorasyon çalışmaları 1990 yılında tamamlanmıştır. Konak şu anda İl Özel İdaresine tahsis edilmiştir.
6-) Yozgat Müzesi
1871 tarihinde yapılmış uzun yıllar konut olarak kullanılmış bir müddet “Kız Sanat Okulu” ve bir dönem de “Tekel Deposu” olarak hizmet vermiş olan Nizamoğlu Konağı 1975 yılında korunması gerekli eski eserler kapsamına alınmıştır. Yozgat Merkez İstanbulluoğlu Mahallesi'nde yer alan konak 1979 yılında kamulaştırılmış, büyük bir onarım sonrası 1985 yılında müze olarak hizmete girmiştir. Müzenin alt kat salonlarında arkeolojik eserler, üst kat salonlarında ise etnografik eserler sergilenmektedir. Üst kat odalarda 19. yüzyıl resim sanatının nadide örnekleri dikkate değerdir. Şehir merkezinde bulunan müzeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Çamlık Milli Parkı
1958 yılında milli park ilan edilmiş olan Yozgat Çamlık Milli Parkı Türkiye'nin ilk milli parkıdır. Çamlık Milli Parkı; içindeki 30’ a yakın endemik bitki türü, Amerika'nın Beyaz Kartalı ve sadece Çamlık'ta bulunan Karaçam türlerinin korunması ve tanıtılması, sosyal, kültürel ve turizm faaliyetlerine uygun olması, özellikle yakın çevresinin açık hava rekreasyon ve dinlenme ihtiyacını karşılayabilmesi amacıyla milli park ilan edilmiştir. Kafkas Çamı denilen, 400 – 500 yıl ayakta kalabilen ve halen tohum verebilen Karaçam türünün Türkiye'de bulunduğu tek yer Yozgat Çamlık Milli Parkıdır. Ayrıca Çamlık'ta 43 familya ve 144 cins içinde toplam 212 bitki türü yaşamakta olup, bunların içinde 30’a yakın endemik tür bulunmaktadır. Bu nedenle Yozgat Çamlığı'nda botanik turizm potansiyeli de bulunmaktadır. Yozgat'ın en ünlü dinlenme yeri ve ülkemizin ilk Milli Parkı olan Çamlığa özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Kazankaya Kanyonu
Yozgat’ta görülmesi gereken, tarih ve doğal güzellikleri birlikte barındıran mekânlardan biri olan Kazankaya Kanyonu, girişi Kazankaya Kasabası'ndan başlayıp yaklaşık 10 kilometre uzunluğundadır. Güneyinde 1363 metre yüksekliğindeki Alan Dağları, batısında ise Malbelen Tepesi bulunan Kanyon içerisinden, Yeşilırmak'ın bir kolu olan Çekerek Irmağı geçmektedir. Irmağın aktığı vadinin her iki yanında yükselen kayalar üzerinde duvar kalıntıları, hatıl oyuklar ve merdiven basamakları, tanrıça Kybele (Kibele) kabartması (bereket ve bolluğun simgesi) görülmektedir. Bir niş içerisinde, kabartma şeklinde yapılmış olan devasa boyuttaki (boyu 3.16 metre) tanrıça Kybele (Kibele) kabartması, Çekerek Irmağı'nın diğer yanındaki kayalar üzerinde yükselen kaleye doğru bakmaktadır. Aydıncık İlçesi'ne 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kanyona özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Sorgun Hapisboğazı Hitit Heykel Atölyesi
Hitit Döneminde kullanılan önemli bir heykel atölyesi olan Sorgun Hapisboğazı Hitit Heykel Atölyesi Karakız Beldesi’ nde bulunmaktadır. Hitit Döneminde heykel atölyesi olarak kullanıldığını gösteren işlenmiş ve yarı işlenmiş bazalt taşlar tespit edilmiştir. Belde merkezine 2 km uzaklıkta olan Hapisboğazı Mevkiinde yapılan araştırmalarda 2 adet bazalt aslan heykeli ve yarı işlenmiş taşlar ve taşların işlendiği yataklar tespit edilmiştir. MÖ 1200 yıllarına ait Hititlerin ilk heykel atölyesi olduğu bilinen bölgede Hattuşa, Alacahöyük, Kerkenes gibi tarihi dokulara sanat eserleri üretildiğini tahmin edilmektedir. Sorgun’un Karakız Beldesi’nde bulunan Heykel Atölyesine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Karabıyık Köprüsü
Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır seferine giderken 1516 yılında yaptırılmış olan Karabıyık Köprüsü, moloz taş üzeri düzgün kesme taş kaplama olarak yığma yapılan sivri kemerli iki gözlü ve taş korkuluklu bir köprüdür. Taş korkuluklara geçiş taşkın bir silme ile yapılmıştır. Korkuluklarında yıkılmalar ve duvarlarında yer yer dökülmeler göze çarpmaktadır. Kullanılmayan köprünün zemini asfaltlanmış olup taş döşeme halen görülebilmektedir. Yozgat Boğazlayan yolu üzerinde Karabıyık Köyü yol ayrımının yaklaşık 500 m. kuzeyinde ve yola yaklaşık 200 - 250 m. uzaklıkta bulunan Karabıyık Köprüsüne, özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Yozgat’ın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Yozgat il merkezinin yaklaşık 3 km kuzeydoğusunda yüksekçe bir tepenin üzerinde bulunan Çeşka Yeraltı Şehrini; 1862 tarihinde yapılan ve Yeşildere (Tahmaz) Mahallesinde bulunan Akdağmadeni Kilisesini; Kızılırmak yayı içerisinde kalan Bozok Yaylasını; Yozgat merkezde bulunan Çapanoğlu Çifte (Çarşı) Hamamını; Osmanlı Dönemi sivil mimari eserlerinin güzel örneklerinden olan Hayri İnal Konağını; Yozgat’ın 77 kilometre güneydoğusundaki Sarıkaya Kaplıcalarını; Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde geniş bir alan kapsayan Akdağmadeni Ormanlarını; Yozgat-Boğazkale (Hattuşa) yolu üzerinde, Yozgat’a 2 km. uzaklıkta bulunan ve “Gelin Kayası” ve yabani laleleriyle ünlü olan Cehirlik Yaylasını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Yozgat’ın sahip olduğu iklim koşulları ve gezilecek yerlerin niteliği dikkate alındığında ideal gezi dönemi ilkbahar aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Değişik tatlar denemeyi seven ve Anadolu'nun eşsiz yemeklerine bayılanlar için Yozgat mutlaka gezilip görülmesi gereken yöresel lezzetlere sahip olan bir şehirdir. Zengin kültürünü yemeklerine de yansıtmış olan Yozgat, özellikle muhteşem tescilli yemekleri ile ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle yolunuz Yozgat’a düştüğünde Yozgat’ta uzun kış gecelerinde akşam yemeğinden sonra ve yatmadan önce yapılan sohbetler esnasında ikram edilen bir çeşit ara öğün yemeği olan Arabaşını;
Yozgat’ta mutlaka yenmesi gereken lezzetlerin başında gelen Helle Çorbasını; Yozgat'ın tescilli bir lezzeti olan Testi Kebabını;
Çerkez yemeği olarak bilinen ve tavuk ve hamur parçalarından oluşan bu geleneksel bir lezzet olan Gınnıçı; Yozgat'ın geleneksel lezzetlerinden olan Tandır Kebabını; Yozgat’ta hemen hemen her evde pişen yemeklerden biri olan Madımak Yemeğini;
ıspanak ve pastırmanın harika uyumundan çıkan bir lezzet olan Yozgat Böreğini; Yozgat'ta bahar şenliklerinin sevilen lezzetlerinden olan Çiğdem Pilavını; Yozgat’ta içine maya katılarak kabartılarak pişirilen Bazlamayı; Pancarla hazırlanan Pezzik Cacığını; Yozgat’a özel bir ekmek türü olup hamur ve pişme kıvamının lezzete etkili olduğu Parmak Çöreğini mutlaka denemelisiniz.
Hattuşaş yakınında olması, Hattuşaş ile Kapadokya’yı birbirine bağlayan Atatürk yolunun ilin merkezinden geçmesi sebebi ile Yozgat, yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettikleri gezi rotalarından biridir. İlk çağlardan gelen tarihi ve kültürel mirası, bozulmamış doğası, misafirperver insanları ile meşhur Bozok yaylası olarak isimlendirilen Yozgat’a gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Yozgat’a gelindiğinde her bütçeye uygun otel, pansiyon ve termal tesisler bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Yozgat ve ilçelerinde öğretmenevi ve polisevi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Yozgat Bozok Üniversitesi Uygulama Oteli: Adnan Menderes Bulvarı No: 156 (Otogar Karşısı, Şehir Stadyum Yanı) Yozgat
Telefon: 0 354 502 00 46
Yozgat Öğretmenevi Aso: Medrese Mah. Sivas Caddesi, Adnan Menderes Bul. 66100 Yozgat
Telefon: (0354) 212 80 37
Yozgat Polis Evi: Bahçeşehir Mah. 66200 Yozgat Merkez/Yozgat
Telefon: 0354 212 91 40
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli: Yozgat Ankara karayolu 24. km Organize Sanayi Bölgesi-Yozgat
Telefon: 0354 558 11 01 – 02
Yozgat İl Özel İdare Misafirhanesi: Köseoğlu Mah., Adnan Menderes Bul., No: 45, Yozgat,
Telefon: 0354 212 11 34
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü: Aşağınohutlu Mah. Mevlana Cad. No: 5 Yozgat
Telefon: 0354 212 27 41
Yozgat zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden bazıları aşağıdadır.
1-) Festival ve Etkinlikler
Uluslararası Sürmeli Şenliği
Yozgat Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Sürmeli Festivali Yozgat’ın en eski şenliklerinden biri olup her yıl ağustos ayında düzenlenmektedir. Şehrin kültürel ve sosyal zenginliklerini yurtiçi ve yurtdışına tanıtmak için yapılan bu festival kapsamında, Yozgat’ın kültürel değerlerinin tanıtıldığı konserler, yöresel lezzetlerin tanıtıldığı yarışmalar, bisiklet yarışmaları ve geleneksel olarak her yıl yapılan sünnet şöleni yapılmaktadır.
Uluslararası Aydıncık Kültür, Sanat ve Kazankaya Kanyon Festivali
Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde yapılan Uluslararası Aydıncık Kültür, Sanat ve Kazankaya Kanyon Festivali her yıl haziran ayında yapılmaktadır. Festival kapsamında ilçede çıkartılan ve işlenen yarı değerli taşlardan yapılan takılar, tasarım ürünleri, el sanatları atölyelerinde yapılan ürünler sergilenip, davetlilere gösterilmekte, siparişler alınmaktadır. Bununla birlikte Aydıncık’ın Kazankaya köyünden başlayıp, Çorum İncesu’ya kadar uzanan kanyonun da tanıtımı yapılmaktadır.
Geleneksel Motosiklet Festivali ve Moto-Cross Yarışmaları
Sorgun Motosiklet Kulübü tarafından düzenlenen Motosiklet Festivali ve Motokros Yarışmaları her yıl ağustos ayında yapılmaktadır. Motosiklet severlerin buluştuğu festivalde motosiklet gösterileri ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Çayıralan Bal ve Kültür Festivali
Çayıralan Belediyesi tarafından her yıl ağustos ayında düzenlenen festival kapsamında, bölgenin yöresel ürünleriyle, kültürünün tanıtımı yapılmaktadır.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Yozgat’ta, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkanlar bulunmaktadır. Bu noktada Yimpaş ve Novada isimli alışveriş merkezleri, Yozgat’a gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardır. Bunun yanında şehir merkezindeki yöresel ürünlerin ve hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar alışveriş için ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Yozgat’ ın sosyal ve kültürel yaşamı da hareketlidir. Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi ve Bilal Şahin Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır Kültür merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
3-) Üniversite
Yozgat’ta 2006 yılında kurulmuş olan Bozok Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite mevcut halde, 14 fakülte, 4 enstitü, 4 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 16 uygulama ve araştırma merkezi ile yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Üniversitenin merkez Kampüse ulaşım şehir merkezinde bulunan minibüslerle ve yine aynı güzergâhtaki belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır.
Bozok Üniversitesi: Erdoğan Akdağ Kampüsü Atatürk Yolu 7. km 66900 Yozgat
Tel: 0(354)217 89 91
Web: https://bozok.edu.tr/?l=tr
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Bozok Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren yedisi il merkezinde ikisi ilçelerde bulunan toplam 9 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren birçok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Akdağmadeni Yurdu: A BLOK (ERKEK): Gültepe Mah. Barbaros Cad. No: 7/1 B BLOK (KIZ): Gültepe Mah. 241. Sok. No: 4 Akdağmadeni / YOZGAT
Telefon: 0(354) 314-17-59, 0(354) 314-42-85
Bozok Öğrenci Yurdu: Bahçeşehir Mah. Adnan Menderes Bulvarı Şeyh Şamil Sok. No:45 Yozgat
Telefon: 0(354) 290-16-22, 0(354) 502-00-33
Yozgat Öğrenci Yurdu: Çapanoğlu Mh. Cemil Çiçek Cad. No: 292 Yozgat
Telefon: 0(354) 242-10-69
Yozgat Sürmeli Öğrenci Yurdu: Çapanoğlu Mahallesi Cemil Çiçek Caddesi No: 302 Yozgat
Telefon: 0(354) 502-12-10, 0(354) 502-12-33, 3(054) 502-12-34
Çamlık Öğrenci Yurdu: Çapanoğlu Mahallesi Cemil Çiçek Caddesi No: 158 Yozgat
Telefon: 0(354) 502-1014, 0(354) 502-1015
Kınalı Hasan Öğrenci Yurdu: Çapanoğlu Mahallesi Cemil Çiçek Caddesi No: 228 Merkez/Yozgat
Telefon: 0(354) 502-22-93
Yozgat-Esentepe Ögrenci Yurdu: Bahçeşehir Mah. Adnan Menderes Bulvarı No:306 Yozgat
Telefon: 0(354) 212-55-95
Ahmet Efendi Öğrenci Yurdu: Çapanoğlu Mh Cemil Çiçek Cd N: 262 Yozgat
Telefon: 0(354) 290-1616
Yerköy Molla Hüsrev Öğrenci Yurdu: Haşim Kılıç Mahallesi Şehit Erdal Aytaç Caddesi No:21/A Yerköy/Yozgat
Telefon: 0354 516 60 08
4-) Kütüphane
Yozgat ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Yozgat İl Halk Kütüphanesi: Medrese Mah. Kültür Sok. Kültür Merkezi Binası Yozgat
Tel: (354) 212-1218
Bozok Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Erdoğan Akdağ Kampüsü Atatürk Yolu 7. km. Merkez Kütüphane Binası 66200 YOZGAT
Tel: +90 354 242 1058
Yozgat Valiliği
Karatepe Mahallesi, Hoca Ahmet Yesevi Caddesi, No: 57 - 66100 Yozgat Merkez/YOZGAT
0354 212 36 43
Yozgat Belediyesi
Aşağı Nohutlu Mah. Şehzade Caddesi No: 8 Yozgat
0354 666 66 66
Yozgat İl Emniyet Müdürlüğü
Bahçeşehir Mah. 1. Selimiye Cad. Yozgat
0354 212 37 00
Yozgat İl Jandarma Komutanlığı
Fatih Mah. Rıza Kayaalp Cad. No: 40 Yozgat
0354 212 10 38
https://yozgat.jandarma.gov.tr/
Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Karatepe Mah. H.Ahmet Yesevi Cad. No: 57 Yeni Valilik Hizmet Binası Kat 2 66100 YOZGAT
0354 280 66 00 - 280 66 01
Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü
Tekke Mah. Şehit Kınalı Hasan Cad. No: 32 Yozgat
0354 217 50 70
https://yozgatism.saglik.gov.tr/
Yozgat Şehir Hastanesi
Erdoğan Akdağ Mah. Viyana Cad. No: 8 Merkez/Yozgat
444 20 66 - 0354 219 00 10 - 0354 219 00 75