Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku 

İlk Çağ’da (MÖ 3200-MS 375) bugünkü Zonguldak topraklarında merkezi Kastamonu olan Paflagonya ve merkezi İzmit olan Bitinya uygarlıkları hâkimdi. İlk Çağ’dan günümüze değin Zonguldak ve çevresi Frigyalıların, İyonların, Lidyalıların, Perslerin, Makedonların, Pontusların, Romalıların, Bizanslıların hâkimiyetin girmiştir. Bölge Anadolu Selçuklu Devleti tarafından 1084 yılında fethedilmiştir. Daha sonra ise yöreyi Cenevizliler ele geçirmiştir, beylikler döneminde ise Candaroğulları bölgede hâkimiyet kurmuştur. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı almasıyla birlikte Zonguldak ve çevresi tamamen Osmanlıların eline geçmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Zonguldak, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan Karabük, güneyden Bolu, batıda Düzce illeriyle çevrilidir. Zonguldak ili çok engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Akarsu vadileriyle yer yer derin bir biçimde parçalanmış olan il toprakları orta yükseklikteki dağlık alanlardan oluşur. Karadeniz boyunca uzanan kıyı şeridinin tek önemli girintisi Kdz. Ereğli yakınlarındaki Baba Burnu'dur. İl alanının % 56' sı dağlarla, % 31' i platolarla ve % 13' ü ovalarla kaplıdır.

Zonguldak,  İzmir’e 680  km, İstanbul’a  328 km ve Ankara’ya  274 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 123.997 il genel nüfusu ise 596.053 olarak tespit edilmiştir. Zonguldak’ın merkez ilçesi dâhil  Alaplı, Çaycuma, Devrek, Gökçebey, Kdz. Ereğli, Kilimli ve Kozlu  olmak üzere 8 ilçesi, 25 belde ve 365 köy köyü bulunmaktadır.   

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan Zonguldak ili ılıman Karadeniz ikliminin etkisi altındadır. Her mevsimi yağışlı ve ılık olan Zonguldak'ta kurak mevsime rastlanılmamaktadır. En fazla yağış sonbahar ve kış mevsimlerinde görülür. İlde mevsimler ve gece-gündüz arasında önemli bir sıcaklık farkı bulunmamaktadır. Denizden iç kesimlere doğru gidildikçe, iklim biraz daha sertleşir. 

Karadeniz iklimi hâkimiyet sürdüğünden ormanlık alanları geniş bir şehirdir. İl Topraklarının % 56’sı ormanlık alan (194.075 ha ) olup, bunun %88’i koru, %12’si baltalık orman niteliğindedir. Ülkemiz ormanları içerisinde zengin bitki örtüsü ile doğal arboretum konumunda olan yöre ormanlarında kayın, meşe, gürgen, kestane, çınar, ıhlamur ve kızılağaç başta olmak üzere % 70’i geniş yapraklı; karaçam, sarıçam, kızılçam ve sahil çamı olmak üzere % 30’u iğne (ibreli) yapraklı ormanlar mevcuttur. Her mevsimi yağışlı geçen yörenin yükseklerinde iğne yapraklı (köknar, çam), daha aşağıları yayvan yapraklı (kayın, meşe, kestane, karaağaç, ıhlamur, kavak), akarsu kenarları da kavak, söğüt ağaçlarıyla kaplıdır.

 

4-) Ekonomi

Zonguldak ilinin ekonomisi temelde madenciliğe ve sanayiye dayanmaktadır. Ormancılık, hayvancılık ve tarla tarımı ikinci önemli bir kaynaktır. Zonguldak, yeraltı kaynakları açısından zengin illerden biridir. Zonguldak’ ta taşkömüründen başka, alüminyum (boksit), demir, manganez, barit, dolamit, kalker, kuvarsit, şiferton yatakları bulunmaktadır. Bunlardan manganez, kalker ve şiferton yatakları işletilmektedir. İl sınırları içinde zengin kömür (kara elmas) yatakları bulunur. Bunlara dayalı demir-çelik fabrikaları ve bunlara bağlı yan sanayii ekonominin belkemiğidir. Zonguldak bir nevi işçi şehridir. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Ülkemiz karayolu güzergâhlarında bir geçiş yolu üzerinde bulunmayan Zonguldak’a İstanbul yönünden gelenler Düzce sapağından girip, mavi ile yeşilin birleştiği kıyı şeridini izleyerek, Ankara yönünden girenler ise Yeniçağa sapağından başlamak üzere bir orman denizinden geçerek il merkezine ulaşırlar. Zonguldak-Devrek-Ankara karayolu ile Zonguldak-Kdz. Ereğli-İstanbul karayolu devlet yolu, il içi bağlantıları sağlayan diğer yollar ise il yolu statüsündedir. Zonguldak sınırları içinden geçen otoyol bulunmamaktadır. Bunun yanında Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirden Zonguldak’a otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezinde bulunan otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Zonguldak Otogar: Bahçelievler Mahallesi, 67100 Merkez/Zonguldak 

Tel: 0 (372) 257 13 11

 

2-) Demiryolu

Zonguldak demiryolu ulaşım imkânlarına da sahip bir ilimizdir. Zonguldak’ın Ankara ve Karabük illeri ile demiryolu bağlantısı mevcuttur. Zonguldak garına ulaşım taksi, dolmuş ya da belediye otobüsleriyle sağlanmakta olup, garın kent merkezine uzaklığı yaklaşık 1 km’dir.

 

Zonguldak Tren Garı: Karaelmas Mah. İstasyon Cd. No:59, Merkez/Zonguldak

Tel :  (0372) 253 31 63

 

3-) Havayolu

Zonguldak hava yolu ulaşımı Zonguldak Çaycuma Havalimanı üzerinden sağlanmaktadır. Şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta konumlanmış havalimanı, 2007 yılında sivil kategoride hizmete başlamıştır. Havalimanından İstanbul ve Trabzon’a şehirlerarası uçuşlar gerçekleştirilirken yurt dışı uçuş olarak da Almanya’nın Düsseldorf ve Dortmund şehirlerine sefer düzenleniyor.

 

Zonguldak Çaycuma Havalimanı: Saltukova Yolu, 67970 Hacılar Köyü/Çaycuma/Zonguldak

Tel: 0 (372) 618 24 57

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Zonguldak Türk ekonomisine önemli katkı sağlayan kömürü ile meşhurdur. Uzun Mehmet'in 1829'da taş kömürünü bulduğu Zonguldak havzasında, 165 yıldır devam eden madencilik faaliyetleri kapsamında bugüne kadar yaklaşık 400 milyon tona yakın üretim yapılmıştır.  

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Batı Karadeniz'in en gelişmiş ve güzel şehirlerinden biri olan Zonguldak’a gittiğinizde kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz birçok hediyelik eşya ve yöresel ürün bulunmaktadır. Bu noktada Devrek'in en önemli el sanatları ürünlerinden biri olan bastonun üretim ve satışının yapıldığı Bastoncular Çarşısından  ceviz ağacından yapılan el işi çeyiz sandığı ve benzeri ürünlerin yanında kızılcık dalından yapılan bastonlardan alabilirsiniz. Bunun yanında Keten ve pamuk ipliklerinden yapılan yelek, çanta Yazma, yemeni ve sedir örtüsü de alınabilecek yöresel ürünlerdendir. Ayrıca yüksek kalitesi ve aromasıyla ünlü Zonguldak Kestane Balı ve Osmanlı çileği de Zonguldak’a gittiğinizde alabileceğiniz yöresel lezzetlerdendir.