1-) Tarihi Doku
İlk Çağ’da (MÖ 3200-MS 375) bugünkü Zonguldak topraklarında merkezi Kastamonu olan Paflagonya ve merkezi İzmit olan Bitinya uygarlıkları hâkimdi. İlk Çağ’dan günümüze değin Zonguldak ve çevresi Frigyalıların, İyonların, Lidyalıların, Perslerin, Makedonların, Pontusların, Romalıların, Bizanslıların hâkimiyetin girmiştir. Bölge Anadolu Selçuklu Devleti tarafından 1084 yılında fethedilmiştir. Daha sonra ise yöreyi Cenevizliler ele geçirmiştir, beylikler döneminde ise Candaroğulları bölgede hâkimiyet kurmuştur. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı almasıyla birlikte Zonguldak ve çevresi tamamen Osmanlıların eline geçmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Zonguldak, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan Karabük, güneyden Bolu, batıda Düzce illeriyle çevrilidir. Zonguldak ili çok engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Akarsu vadileriyle yer yer derin bir biçimde parçalanmış olan il toprakları orta yükseklikteki dağlık alanlardan oluşur. Karadeniz boyunca uzanan kıyı şeridinin tek önemli girintisi Kdz. Ereğli yakınlarındaki Baba Burnu'dur. İl alanının % 56' sı dağlarla, % 31' i platolarla ve % 13' ü ovalarla kaplıdır.
Zonguldak, İzmir’e 680 km, İstanbul’a 328 km ve Ankara’ya 274 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 123.997 il genel nüfusu ise 596.053 olarak tespit edilmiştir. Zonguldak’ın merkez ilçesi dâhil Alaplı, Çaycuma, Devrek, Gökçebey, Kdz. Ereğli, Kilimli ve Kozlu olmak üzere 8 ilçesi, 25 belde ve 365 köy köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan Zonguldak ili ılıman Karadeniz ikliminin etkisi altındadır. Her mevsimi yağışlı ve ılık olan Zonguldak'ta kurak mevsime rastlanılmamaktadır. En fazla yağış sonbahar ve kış mevsimlerinde görülür. İlde mevsimler ve gece-gündüz arasında önemli bir sıcaklık farkı bulunmamaktadır. Denizden iç kesimlere doğru gidildikçe, iklim biraz daha sertleşir.
Karadeniz iklimi hâkimiyet sürdüğünden ormanlık alanları geniş bir şehirdir. İl Topraklarının % 56’sı ormanlık alan (194.075 ha ) olup, bunun %88’i koru, %12’si baltalık orman niteliğindedir. Ülkemiz ormanları içerisinde zengin bitki örtüsü ile doğal arboretum konumunda olan yöre ormanlarında kayın, meşe, gürgen, kestane, çınar, ıhlamur ve kızılağaç başta olmak üzere % 70’i geniş yapraklı; karaçam, sarıçam, kızılçam ve sahil çamı olmak üzere % 30’u iğne (ibreli) yapraklı ormanlar mevcuttur. Her mevsimi yağışlı geçen yörenin yükseklerinde iğne yapraklı (köknar, çam), daha aşağıları yayvan yapraklı (kayın, meşe, kestane, karaağaç, ıhlamur, kavak), akarsu kenarları da kavak, söğüt ağaçlarıyla kaplıdır.
4-) Ekonomi
Zonguldak ilinin ekonomisi temelde madenciliğe ve sanayiye dayanmaktadır. Ormancılık, hayvancılık ve tarla tarımı ikinci önemli bir kaynaktır. Zonguldak, yeraltı kaynakları açısından zengin illerden biridir. Zonguldak’ ta taşkömüründen başka, alüminyum (boksit), demir, manganez, barit, dolamit, kalker, kuvarsit, şiferton yatakları bulunmaktadır. Bunlardan manganez, kalker ve şiferton yatakları işletilmektedir. İl sınırları içinde zengin kömür (kara elmas) yatakları bulunur. Bunlara dayalı demir-çelik fabrikaları ve bunlara bağlı yan sanayii ekonominin belkemiğidir. Zonguldak bir nevi işçi şehridir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Ülkemiz karayolu güzergâhlarında bir geçiş yolu üzerinde bulunmayan Zonguldak’a İstanbul yönünden gelenler Düzce sapağından girip, mavi ile yeşilin birleştiği kıyı şeridini izleyerek, Ankara yönünden girenler ise Yeniçağa sapağından başlamak üzere bir orman denizinden geçerek il merkezine ulaşırlar. Zonguldak-Devrek-Ankara karayolu ile Zonguldak-Kdz. Ereğli-İstanbul karayolu devlet yolu, il içi bağlantıları sağlayan diğer yollar ise il yolu statüsündedir. Zonguldak sınırları içinden geçen otoyol bulunmamaktadır. Bunun yanında Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirden Zonguldak’a otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezinde bulunan otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Zonguldak Otogar: Bahçelievler Mahallesi, 67100 Merkez/Zonguldak
Tel: 0 (372) 257 13 11
2-) Demiryolu
Zonguldak demiryolu ulaşım imkânlarına da sahip bir ilimizdir. Zonguldak’ın Ankara ve Karabük illeri ile demiryolu bağlantısı mevcuttur. Zonguldak garına ulaşım taksi, dolmuş ya da belediye otobüsleriyle sağlanmakta olup, garın kent merkezine uzaklığı yaklaşık 1 km’dir.
Zonguldak Tren Garı: Karaelmas Mah. İstasyon Cd. No:59, Merkez/Zonguldak
Tel : (0372) 253 31 63
3-) Havayolu
Zonguldak hava yolu ulaşımı Zonguldak Çaycuma Havalimanı üzerinden sağlanmaktadır. Şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta konumlanmış havalimanı, 2007 yılında sivil kategoride hizmete başlamıştır. Havalimanından İstanbul ve Trabzon’a şehirlerarası uçuşlar gerçekleştirilirken yurt dışı uçuş olarak da Almanya’nın Düsseldorf ve Dortmund şehirlerine sefer düzenleniyor.
Zonguldak Çaycuma Havalimanı: Saltukova Yolu, 67970 Hacılar Köyü/Çaycuma/Zonguldak
Tel: 0 (372) 618 24 57
Şehrin Meşhur Yönleri
Zonguldak Türk ekonomisine önemli katkı sağlayan kömürü ile meşhurdur. Uzun Mehmet'in 1829'da taş kömürünü bulduğu Zonguldak havzasında, 165 yıldır devam eden madencilik faaliyetleri kapsamında bugüne kadar yaklaşık 400 milyon tona yakın üretim yapılmıştır.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Batı Karadeniz'in en gelişmiş ve güzel şehirlerinden biri olan Zonguldak’a gittiğinizde kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz birçok hediyelik eşya ve yöresel ürün bulunmaktadır. Bu noktada Devrek'in en önemli el sanatları ürünlerinden biri olan bastonun üretim ve satışının yapıldığı Bastoncular Çarşısından ceviz ağacından yapılan el işi çeyiz sandığı ve benzeri ürünlerin yanında kızılcık dalından yapılan bastonlardan alabilirsiniz. Bunun yanında Keten ve pamuk ipliklerinden yapılan yelek, çanta Yazma, yemeni ve sedir örtüsü de alınabilecek yöresel ürünlerdendir. Ayrıca yüksek kalitesi ve aromasıyla ünlü Zonguldak Kestane Balı ve Osmanlı çileği de Zonguldak’a gittiğinizde alabileceğiniz yöresel lezzetlerdendir.
Türkiye'nin kömür başkenti olan Karadeniz'in en güzel kentlerinden biri olan Zonguldak, eşsiz doğal güzellikleri ve tarihsel değerleri ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Zonguldak yöresi yemyeşil ormanları, kanyonları, mağaraları, plajları ve tarihi mekânlarıyla önemli bir turizm noktasıdır. İşte Zonguldak’a gitmeniz gereken tarihi ve doğal güzellikler:
1-) Filyos Kalesi
Kentin denize hâkim bir noktası olan bir burun üzerinde kurulmuş olan Filyos Kalesi, Romalılar tarafından yapılmıştır. Zonguldak Filyos’ta bulunan Kaleye, güçlü ve heybetli bir görünüm kazandırmak düşüncesiyle yapımında iri taşlar kullanılmıştır. İlk yerleşim yeri, kentin kuzeyindeki kale tepesi üzerindedir. Bugün burada Orta Çağ Kalesi'ne ait duvarlar ile Helenistik-Roma dönemlerine tarihlenen kule kalıntıları bulunmaktadır. Kale tepesinin doğusunda mermer sütun ve kaidesi, mermer yazıtlı levha, taş lahitler ve tuğla mezarlar ortaya çıkarılmıştır. Kale uzunca bir süre harabe durumda kalan Kale 2003 yılında yapılan restorasyon ve onarım çalışmalarından sonra ziyarete açılmıştır. Filyos kent merkezinde yürüme mesafesinde bulunan kaleye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Halil Paşa Konağı
Mevcut halde Kdz. Ereğli Müzesi olarak hizmet veren Halil Paşa Konağı 19. yüzyıl sonlarında (tahminen 1870’li yıllar) Padişah 2. Abdülhamit döneminde sancak beyi (mirimiran) olan Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırılmıştır. Konak eski bir kilisenin temeli üzerine zemin + 3 katlı, orta sofalı plan tipinde ve kagir olarak inşa edilmiştir. Roma dönemine ait binalardan toplanan antik spoli malzemeler şapolyen (devşirme) olarak özellikle cephe süslemesinde kullanılmıştır. Bir dönem ortaokul ve kız meslek lisesi olarak kullanılan, uzunca bir süre ise sahipsiz kalan ve büyük ölçüde tahribata uğrayan bina restore edilmek üzere 1989 yılında Kültür Bakanlığına tahsis edilmiştir. Yaklaşık 10 yıllık bir restorasyon çalışmasından sonra müze olarak 1998 yılında hizmete açılmıştır. Kdz. Ereğli kent merkezinde yürüme mesafesinde bulunan kaleye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Cehennemağzı Mağaraları
Antik Dönem'in Acheron Vadisi olarak bilinen ve Ereğli Müzesi’ne bağlı ören yeri olarak faaliyet gösteren Cehennemağzı Mağaraları yan yana sıralanmış üç mağaradan oluşmaktadır. Çok eski bir Hıristiyan kilisesi olan birinci mağara, içindeki sütunlar, sütun başlıkları, mozaik döşeme ve kandil yuvaları, mağaranın paganizmin egemen, Hıristiyanlığın ise yasak olduğu dönemde, ilk Hıristiyanlarca gizli ibadet merkezi olarak kullanıldığını göstermektedir. Bu mağara içinde bulunan kalıntılar, Erken-Hıristiyanlık Dönemi'nin izlerini taşıyan motiflerle süslüdür. İlk Çağ’ın en önemli iki kehanet merkezinden birinin bu mağaralar olduğu bilinmektedir. Diğeri ise Yunanistan’ın Delphoi kentindedir. Zonguldak il merkezine 50 kilometre mesafede bulunan Cehennemağzı Mağaraları Karadeniz Ereğli kent merkezinde olup özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Gökgöl Mağarası
Birbirinden farklı dört kattan oluşan Gökgöl Mağarası, jeolojik yapı bakımından yörenin jeomorfolojik ve hidrolojik gelişim evrelerini ve özelliklerini de içermektedir. Mağaranın ilk oluşan bölümü birinci katı oluşturan ağız kısmı ve çevresidir. Büyük Çöküntü Salonu’nda bulunan damlataşların yer aldığı ikinci kat tamamen fosilleşmiştir. Mağaranın en genç bölümü olan üçüncü ve dördüncü katlarda Damlataşlar Salonu, yer altı deresi ve aktif küçük kol bulunur. Mağaranın ikisi fosilleşmiş, biri aktif olmak üzere üç ağzı vardır. Girişi sağlayan fosil ağızlardan büyük olanı, görkemli görünümüyle dikkat çekicidir. Mağara içi damlataş birikimi yönünden son derece zengin olan Gökgöl Mağarası, her traverten, sarkıt, dikit sütunlar yanında, bayrak, perde, akma damlataşları ile süslüdür. Aktif ve yarı aktif katlarda duvar damlataşları, makarna sarkıtlar, mağara gülleri, mağara iğneleri ve içi su dolu damlataş havuzları bulunmaktadır. Gelişim halinde olan bu damlataşlar, mağaradaki oluşumun hala devam ettiğini ortaya koymaktadır. Zonguldak-Ankara karayolunun Zonguldak girişinde bulunan mağaraya özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Harmankaya Şelaleleri
Zonguldak’ın gezinti ve trekking amaçlı olarak kullanılan doğal güzelliklerinden olan Harmankaya Şelaleleri birbirini takip eden üç şelaleden oluşmaktadır. Karagöl Deresinin kiltaşı tabakalarını aşındırması sonucu meydana gelmiş olan Şelalelere doğanın içinde yaklaşık 6 saat süren bir yürüyüşle geçilebilen parkur boyunca ziyaretçilere yemyeşil bir bitki örtüsü eşlik eder. Şelalelerin yer aldığı vadi içine orman içindeki patika yoldan iniş yapılır. Vadinin çoğu yerinde 10 metre genişliğinde düz alanlar vardır. Vadi içinde, ortalama 1100 metrelik bir yürüyüş sonrası birinci şelale karşınıza çıkar. Özellikle Harmankaya Şelaleleri’nin eşsiz güzelliğinin bahar yeşili ile buluştuğu bahar döneminde ortaya çıkan manzarayı görmek için binlerce ziyaretçi buraya akın etmektedir. Zonguldak kent merkezine 3 kilometre mesafedeki Harmankaya Şelalelerine özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Zonguldak Kent Ormanı
Doğayla baş başa kalabileceğiniz mükemmel noktalardan biri olan Zonguldak Kent Ormanı, çok sayıda ağaç ve endemik bitki türünün bulunduğu nezih doğal mekânlardan biridir. Piknik veya yürüyüş yapmak için tercih edilen bir yer olan kent ormanı, sessiz, sakin ve huzur dolu bir gün geçirmek isteyenlerin uğrak yeridir. Zonguldak Kent Ormanı içinde çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, seyir terası, yağmur barınağı, çadır kamp alanı, ahşap köprü, gölet ve otopark bulunmaktadır. Elvanpazarcık beldesi, Kaymakdere mevkiinde yer alan Kent Ormanı'na özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Gazi Alemdar Gemisi Müzesi
Birinci Dünya Savaşı nedeniyle Osmanlı Hükümeti tarafından el konularak adı Alemdar olarak değiştirilen Danimarka yapımı Gemi, Kurtuluş Savaşında Silah ve cephane ihtiyacı olduğunu bilen görevli vatanseverler tarafından kaçırarak 23 Ocak 1921- 24 Ocak 1921 Ereğli’ye getirmiş ve Kuvay-ı Milliye katılmıştır. Zonguldak'a ve Karadeniz'e hâkim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiştir. 9 Şubat 1920 günü Alemdar'ı Karadeniz Ereğli limanına getiren vatanseverler gemiyi karaya oturtmuşlar ve Fransızlara teslim etmemişlerdir. Tarihi önemi olan bu olayı yaşatmak için Alemdar Gemisi’nin birebir örneği yapılarak 08.08.2008 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır. Gemi, Kurtuluş Savaşı'nın "tek silahsız kurtarma gemisi" olması dolayısıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Kdz. Ereğli limanı içinde bulunan Müze yürüme mesafesine olup özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Kapuz Plajı
Karadeniz'deki 7 mavi bayraklı plajdan biri olmasının yanı sıra, Zonguldak'ta tek mavi bayraklı plaj olma özelliği taşıyan, Zonguldak Belediyesi'ne bağlı Kapuz Plajı; deniz suyunun temizliği, donanım ve hizmetler, çevre eğitimi konularında mavi bayrak kriterlerine göstermiş olduğu uygunluktan dolayı 2016 yılı için Uluslararası Mavi Bayrak Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Yeşil ile mavinin birleştiği muhteşem bir koy içinde yer alan plaj, kumdan bir sahile sahiptir. Yöre halkının ve ziyaretçilerin, denizin keyfini çıkarmak için mutlaka uğradığı Kapuz Plajı, merkeze 3 km mesafede merkeze bağlı Yeşil Mahallesi Kapuz Caddesi üzerinde bulunmakta olup özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Fetih Çınarları
Karadeniz Ereğli’nin sembolü haline gelen Fetih çınarları yoğun ilgi görmektedir. İstanbul fethine hazırlanmakta olan Osmanlı ordusu Rumeli ve Anadolu hisarlarını onarmak ve inşasında kullanmak için sur (kale) taşı ihtiyacını karşılamak üzere Anadolu’nun birçok yerinden İstanbul’a irili-ufaklı birçok taş gönderilmiştir. O dönemlerde Ereğli’de taş ustalığı oldukça yaygındır ve tanınmış ustaları da vardır. Bundan dolayı Karadeniz Ereğli’den Hisar yapımına ve onarımına büyükçe birçok taş gitmiştir. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet Han Ereğli’ye İstanbul’un fethine katkılarından dolayı kendisinin fermanıyla 6 adet Fetih Çınarı dikilmesi emrini vermiştir. O yüzden bu ulu çınarların isimleri Fetih Çınarları olarak anılmaktadır. Yaklaşık olarak 550 yılı aşkın tarihe sahip olan çınarlar, Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır. Ereğli merkezde bulunan Fetih Çınarları’na özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Maden Müzesi
1880’li yıllarda üretime açılan ve günümüzde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nca eğitim ocağı olarak kullanılan alan, Madencilik Müzesi olarak 2016 yılında hizmete açılmıştır. Kömür ocağında yaklaşık 1 km uzunluğunda yer altı açıklığı bulunmakta olup, yer altı kuyusu hariç bütün madencilik üniteleri mevcuttur. Müze alanı içerisinde müzeyle ilgili bilgilerin verileceği çok amaçlı bir salon, bir sergi salonu, kafeterya, hediyelik eşya reyonları, idari birimler ve ısı merkezi gibi üniteler bulunmaktadır. Türkiye'nin ilk ve tek maden müzesi olma özelliğini taşıyan, taş kömürünün yer altındaki üretimine dair şartların yansıtıldığı Maden Müzesi şehir merkezine yakın bir konumda olup özel araç ve toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Zonguldak’ın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Yedigöller Milli Parkı güzergahında bulunan Dirgine Çayı Rafting Parkurunu; Gökçebey ilçesinde faaliyet gösteren Çanakçılar Seramik adlı kuruluş tarafından oluşturulan Çanakçılar Özel Etnografya ve Arkeoloji Müzesini; Ereğli’de 19. yüzyıl klasik Türk hamamı tipinde inşa edilen Bozhane Hamamını; Ereğli’de surlarla kaplı kent alanının içinde Bizanslılar tarafından kilise olarak inşa edilen ve daha sonra camiye dönüştürülen Orhangazi Camisini (Ayasofya Kilisesi); Zonguldak Devrek ilçesi Akçasu Köyü'nde bulunan Bostandüzü Ormaniçi Dinlenme Alanını; Zonguldak ili, Alaplı ilçesinde bulunan ve içerisinde ülkemizin en yaşlı ağacı, dünyanın en yaşlı porsuk ağacı ve dünyanın bilinen ve tespit edilen en yaşlı 5 ağacından birisi bulunan Gümeli Ormanlarını; Kozlu ilçesi Merkez mahallesindeki Hıristiyan Ortodoks cemaatine ait Kozlu Kilisesini de gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Karadeniz'de tarih ve yeşilin buluştuğu bu güzel şehir, ilkbahar ve sonbaharda yoğun yağış aldığından ziyaret için en ideal dönem yaz aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Karadeniz mutfağına da yakın olan kendine has tatları ile birbirinden güzel yöresel yemekleri ile ünlü Zonguldak mutfağı sebze ve tahıl ağırlıklı bir yemek kültürüne sahiptir. Doğu mutfağına has et ağırlıklı yemek kültürü de bir yandan yöre yemeklerine çeşitlilik kazandırmaktadır. Göçlerle birlikte zenginleşen kültürü yemeklerine de yansımış olan Zonguldak’a yolunuz düştüğünde Zonguldak civarında çokça yapılan çorbalardan biri olan Pumpum Çorbasını;
şehrin en ünlü yöresel lezzetlerinden olan mısır unuyla hazırlanan Malayı; özel günlerde ve özellikle Kurban Bayramı'nda sıklıkla yapılan Tiriti;
Zonguldak mutfağında en çok kullanılan malzemelerden olan cevizle hazırlanan Cevizli Kömeçi; Gökçebey yöresine özgü Teneke Tavuk Kebabını;
dövülmüş ceviz, toz şeker ve bal kabağı ile hazırlanan Kabaklı böreği; 100 yılı aşkın bir süredir yöre halkı tarafından düğünlerde, bayramlarda, özel günlerde halk tarafından özellikle tüketilen Devrek Beyaz Baklavayı;
Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan Ereğli Pidesini ve kendine has mayhoşumsu bir tadı olan Çaycuma Manda Yoğurdunu denemeyi unutmayınız.
Zonguldak özellikle yaz dönemlerinde Batı Karadeniz turları için uğrak yerler arasında bulunmaktadır. Zonguldak’ın tarihi ve doğal güzellilerini görmek için yöreye gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği her bütçeye uygun çok sayıda butik otel ve pansiyon bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Zonguldak ve ilçelerinde öğretmenevi ve polis evi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Zonguldak Merkez Öğretmenevi İncivez Mah. Milli Egemenlik Cad. Kozlu Sahil Yolu. No:146. Zonguldak
Telefon: (372) 257 79 11
Zonguldak Polisevi: Zonguldak Yolu Caddesi. No: 35. Kozlu/ Zonguldak
Telefon: (372) 266 04 40
DSİ Zonguldak Misafirhanesi: Güney Mah. Sevimli Sok. No:18 Kozlu-Zonguldak
Telefon: 0 372 266 01 13
Türkiye Taşkömürü Kurumu Yayla Konağı Misafirhanesi: Yayla Mah. Yağcılar Cad. 2 Merkez/Zonguldak
Telefon: 0372 253 41 28
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Konukevi: Farabi Kampüsü İncivez/Zonguldak
Telefon: (372) 291 1818- (372) 291 02 12
Festivalleri bol olan bir şehir olan Zonguldak’ta kent kültürünü yansıtan geleneksel festivaller düzenlenmektedir. Özellikle yaz mevsiminde bu festivaller ağırlıklı olarak yapılmaktadır. İşte katılmanızı tavsiye ettiğimiz festivaller şunlardır.
1-) Festival ve Etkinlikler
Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali
Zonguldak’ın Devrek ilçesinde her yıl Temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali ilçenin tanıtımının yanında ilçenin sembolü olan bastonun tanıtımına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Uluslararası Sevgi, Barış ve Dostluk Festivali
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde her yıl Temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Sevgi, Barış ve Dostluk Festivali kapsamında halk dansları gösterisi, açık hava resim sergisi, gemi modeli maketleri sergisi, fotoğraf sergisi ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Zonguldak Karaelmas Kültür ve Sanat Festivali
Zonguldak Belediyesi tarafından her yıl 21 - 26 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali Zonguldak’ın ilgi gören festivallerinden biridir. 21 Haziran tarihi Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşu olduğu için her yıl bu dönemde yapılan festival kapsamında yurt içi ve yurt dışı olmak üzere birçok halk dansları ekipleri gösterileri, birçok dalda yarışmalar, eğlenceler düzenlenmekte ve kendi dalında ün yapmış sanatçılar tarafından konserler düzenlenmektedir.
Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali
Her yıl 18 Haziranda düzenlenen Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali, Karadeniz’in en görkemli etkinliklerinden biridir. Ereğli Belediyesi tarafından organize edilen festivalde folklor gösterileri, protokol konuşmaları, ödül töreni ve en güzel Osmanlı çileği yarışması gerçekleşmektedir. Osmanlı çileğinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması için düzenlenen Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve sanat Festivali’ne her yıl binlerce insan katılmaktadır.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Zonguldak’ta, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkânlar bulunmaktadır. Bu noktada 67 Burda, Ereylin, Özdemir Park ve Westalife isimli alışveriş merkezleri, Zonguldak’a gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekânlardır. Bunun yanında Devrek Bastoncular Çarşısı ve Çekiciler Çarşısı otantik ortamda alışveriş yapacağınız ve hoş vakit geçirebileceğiniz ideal yerlerdir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Zonguldak’ta sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Atatürk Kültür Merkezi ve Zonguldak Belediyesi Sanat ve Kültür Merkezi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinlik yapılmaktadır. Ayrıca Zonguldak Devlet Tiyatrosu yıl boyunca birbirinden güzel oyunlarını sergilemektedir. Kültür ve tiyatro merkezlerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Zonguldak Devlet Tiyatrosu: Mithatpaşa Mah. İsmet Paşa Sk. No:11 Merkez/Zonguldak
Tel: (0372) 252 49 50
3-) Üniversite
Zonguldak’ta 1992 yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ismiyle kurulan ve 2012 yılında isim değişikliği olan Bülent Ecevit Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversitenin mevcut halde, 14 fakülte 3 enstitü, 4 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuar ve 34 uygulama ve araştırma merkezi ile yükseköğretim hizmeti vermektedir. Bülent Ecevit Üniversitesi merkez kampüsü ve diğer yerleşkelerine belediyeye ait otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır
Bülent Ecevit Üniversitesi: Rektürlük Binası 67100 İncivez/ZONGULDAK
Tel: 0 372 291 11 00
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 3 tanesi il merkezinde 7 tanesi ilçelerde bulunan toplam 10 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Alaplı Öğrenci Yurdu: Tepeköy Mah. Orhangazi Caddesi No: 27 Alaplı/Zonguldak
Telefon: 0(372) 378-21-66, 0(372) 378-21-69
Devrek Sos.Yar.Day.Vak.Ögrenci Yurdu: Eski Mahalle Mesut Özil Caddesi No:9 Devrek/Zonguldak
Telefon: 0(372) 505-02-10
Karadeniz Ereğli Yurdu: A-B Blok: Kavaklık Mah. Esentepe Sk. No: 55 Kdz.Ereğli C-Blok : Kavaklık Mah. Halkapınar Sk. No:110-110/1 Kdz. Ereğli/ Zonguldak
Telefon: 0(372) 316-25-71, 0(372) 316-25-72, 0(372) 316-25-81, 0(372) 316-25-82
Uzun Mehmet Öğrenci Yurdu: Çengel Mh. Sahil Bulvarı no: 91 Gülüç Kdz. Ereğli/ Zonguldak
Telefon: 0372 551 600 0
Zonguldak-Karaelmas Yurdu: İncivez Mah. Milli Egemenlik Cad. No.186 Zonguldak
Telefon: 0(372) 257-6083, 0(372) 666-0612
Zonguldak Yurdu: İncivez Mah. Milli Egemenlik Cad. No:81 Zonguldak
Telefon: 0(372) 257-34-25
Hatice Turhan Sultan Öğrenci Yurdu: 1- B Blok: İncivez Mahallesi Çaybaşı Sokak No:28 Zonguldak
2- A Blok: Bahçelievler Mahallesi Yıldız Sokak No:30 Site /Zonguldak
Telefon: 0(372) 257-60-32, 0(372) 281-00-16
Nesibe Hatun Öğrenci Yurdu: Esenköy Mah.Abaz Cad. No:221 Kozlu/ Zonguldak
Telefon: 0(372) 261-03-12, 0(372) 261-03-13
Abdullah Sabri Efendi Öğrenci Yurdu: Güney Mah. Hür Sokak No:24 Kozlu Zonguldak
Telefon: 0372 220 09 94, 0372 220 09 95
İbrahim Ethem Öğrenci Yurdu: İstasyon Mah. Kredi Sok No:21 Çaycuma/Zonguldak
Telefon: 0(372) 615-0604, 0(372) 615-1139
4-) Kütüphane
Zonguldak ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Bülent Ecevit Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Zonguldak İl Halk Kütüphanesi: Mithatpaşa Mah. İsmetpaşa Sok. AKM. Zonguldak
Tel: 0 (372) 253-6355
Bülent Ecevit Üniversitesi Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi: Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı PK:67100 İncivez/Zonguldak
Tel: 0 372 291 15 16
Zonguldak Valiliği
Meşrutiyet Mah. Gazipaşa Cad. No: 30 Zonguldak
0372 253 46 54
Zonguldak Belediyesi
Terakki Mh. Belediye Bulvarı No:1 67100 Zonguldak
0372 259 67 67
Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü
Bahçelievler Mah. Balkaya Cad. No: 61 Zonguldak
0372 257 26 75
Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı
Terakki Mah. Vatan Caddesi No:11 Zonguldak
0372 257 80 12 - 257 79 13
ttps://zonguldak.jandarma.gov.tr/
Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Meşrutiyet Mah. Gazipaşa Cad. No.30 Kat.3 Zonguldak
0372 280 67 00
Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü
Yayla Mah. İhsan Soyak Sok. No:6 Zonguldak
0372 253 46 07
https://zonguldakism.saglik.gov.tr/
Zonguldak Devlet Hastanesi
Meşrutiyet Mah. Huzur Sok. No: 35 Zonguldak
0370 424 11 61