1-) Tarihi Doku
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Erzincan, yüzyıllar boyu canlı bir tarihi ve kültürel yaşam sürmüştür. Tunç Çağı'ndan beri bir yerleşimin olduğu tespit edilen Erzincan, Urartu, Med, Pers, Helen, Roma ve Bizans egemenliğinde kalmıştır. 1071’den sonra Türklerin hâkimiyetine girerek Mengücek, Selçuklu ve Eretna dönemlerini yaşamıştır. 1473 yılındaki Oltukbeli Savaşı ile Osmanlı hakimiyetine girmiştir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Erzincan Doğu Anadolu Bölgesi’nin Kuzey Batı bölümünde yukarı Fırat havzasında bulunmaktadır. Doğuda Erzurum, Batıda Sivas, Güneyde Tunceli, Güneydoğuda Bingöl, Güneybatıda Elazığ, Malatya, Kuzeyde Gümüşhane, Bayburt ve Kuzeybatıda Giresun illeri ile çevrilidir. Erzincan ili genellikle dağlar ve platolarla kaplıdır. Dağ sıraları arasındaki çukurlarda yer alan ovalar ve düzlükler boğazlarla birbirine bağlanmış durumdadır. Ovalar ile dağ sıraları arasına akarsularca yarılmış, dalgalı platolar yerleşmiştir. Dağlar il topraklarının yaklaşık % 60`ını kaplar.
Erzincan, İzmir’e 1264 km, İstanbul’a 1038 km ve Ankara’ya 685 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe nüfusu 161.191 ve il genel nüfusu 234.747 olarak tespit edilmiştir. Erzincan’ın merkez ilçesi ile birlikte Çayırlı, İliç, Kemah, Kemaliye, Otlukbeli, Refahiye, Tercan ve Üzümlü olmak üzere 9 İlçesi, 6 Beldesi ve 522 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Erzincan, karasal iklim özelliğine sahiptir. Ancak, yüzey şekilleri, ovaları ve dağlarla çevrili olması yer yer değişik karakterli iklimlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Elazığ ve Malatya dışındaki diğer tüm illerden daha ılıman bir iklimi vardır. Kış mevsiminde doğudan gelen Sibirya kaynaklı hava kütlelerinin tesirinde kaldığı için oldukça sert kış günleri yaşanmaktadır.
Erzincan'da ve Tercan çevresinin genel bitki örtüsü steptir. Erzincan`da akarsu boylarında görülen kavak ve söğütlerin dışında genel olarak kısa ömürlü cılız otsu bitkiler yaygındır. Yüksek dağların üzerinde çalılıklara ve meşeliklere rastlanır. Erzincan'ın batısında yer alan ve özellikle Refahiye'den başlayıp Kemah, Kemaliye çevresine kadar çam korulukları, meşelikler ve çalılıklara geniş ölçüde rastlanmaktadır. İlin en büyük akarsuyu Karasu Irmağıdır. İI topraklarının 911.479 ha. yaklaşık yüzde 76.57’si erozyona maruzdur.
4-) Ekonomi
Erzincan'ın ekonomi yapısında tarım ve hayvancılık sektörü önemli rol oynamaktadır. Faal nüfusun % 70’i tarım sektöründe çalışır. Her çeşit meyve, sebze ve tahılın yetiştiği Erzincan gerçek bir tahıl ambarıdır. Yetiştirdiği sebzenin üçte birini dışarıya satar. Buğday, arpa, çavdar, fasulye, fiğ, patates, domates, lahana ve havuç ilde yetiştirilen belli başlı tarım ürünleridir. Meyvecilik çok ileridir. Bilhassa kayısı, zerdali, dut, elma, armut ve bâdem bol yetişir. Üzümleri lezzetli ve meşhurdur. Eğin’in bâdemi isim yapmıştır. Hayvancılık tarımdan sonra en büyük gelir kaynağıdır. Geniş mer’a ve çayırları hayvancılığın gelişmesinde rol oynamıştır. Koyun (çoğu karaman), sığır, kıl keçisi, manda, at ve arı kovanı ile hayvan potansiyeli oldukça zengindir. Erzincan’da maden ve sanayi sektörü gelişme hâlindedir. Halıcılık, kilimcilik, orman ürünleri, dokuma ve metal eşya sanayii mevcuttur. Kemaliye’nin “Eğin Halısı” meşhurdur.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Erzincan doğu ile batı arasındaki kara yolu ulaşımını sağlayan devlet kara yolu üzerinde bulunmaktadır. Ülkenin her yerinden Erzincan'a ulaşmak mümkündür. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 5 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Erzincan Otogarı: Cengiz Topel Mah. Erzincan
Tel: 0 (446) 214 16 03
2-) Demiryolu
Erzincan merkeze demiryolu ulaşımı mümkündür. Ankara-Kars-Ankara arasında her gün işlemekte olan Doğu Ekspresi Erzincan’a yapacağınız gezi için ideal bir ulaşım alternatifidir. Ayrıca Erzincan-Divriği arasındaki yerleşim merkezlerinde ulaşım karma yolcu treni ile yapılmaktadır. Erzincan şehir merkezinin 1.5 km güneyinde yer alan Gardan belediye otobüsleriyle şehir merkezine gitmek mümkündür.
Erzincan Tren Garı: Çarşı Mah. 24040 Erzincan
Tel: 90 446) 223 34 03
3-) Havayolu
Erzincan’da 1988 yılında hizmete açılan Erzincan Havaalanı bulunmaktadır. Havaalanından düzenli olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’e uçak seferleri düzenlenmektedir. Erzincan Havaalanı, şehir merkezine 7 km uzaklıkta olup havaalanından kent merkezine HAVAŞ servisleri hizmet vermektedir.
Erzincan Havalimanı: Yoğurtlu Beldesi, Bayrak Mahallesi, 24036 Merkez/Erzincan
Tel: 0 (446) 226 21 06
Şehrin Meşhur Yönleri
Kervansaraylar, tarihi güzellikler ve şelaleleriyle ünlü olan Erzincan ülke çapında marka haline gelen tutum peyniri ile meşhurdur.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Erzincan’ı gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Bakır işlemeciliğinin eski merkezlerinden bir olan Erzincan’da Dörtyol Yer Altı Çarşısındaki mağazalardan semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi işleme bakır ve turistik bakır eşyalar satın alınabilir.
Bunun yanında yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan, dokuzuncu aylarda biten, tamamen şehrin yüksek rakımlı, 90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip, temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen, beyaz koyundan (karaman koyun) alınan sütten yapılan Erzincan Tulum Peyniri Erzincan’daki yöresel alışverişlerin vazgeçilmezidir.
Çevresi dağ, ortası bağ olarak adlandırılan Erzincan, tarih boyunca çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Gerek sahip olduğu tarihî, doğal ve kültürel zenginlikleri gerekse bölgesinde bulunan önemli turistik değerler nedeniyle Erzincan önemli bir gezi güzergâhı olmuştur. İşte Erzincan’a gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler.
1-) Altıntepe
Altıntepe, Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan, günümüze kadar ulaşmış en önemli ve en sağlam Urartu şehirlerinden biridir. 2 bin 900 yıllık bir tarihe sahip olan Altıntepe’de 1959 yılında yapılan bilimsel kazı ve araştırmalarda iç içe iki kale duvarı ile korunan tapınak - saray kompleksi, mezarlar, konutlar ve çok sayıda arkeolojik eserler ortaya çıkarılmıştır. Höyükte bulunan ve MÖ. 8. yüzyıla ait eserler arasında, fildişi ve madeni eşyalar, miğfer ve kalkanlar, seramikler ve duvar resimleri bulunmaktadır. Çivi yazılı tunç eşyada, kral adları bulunmuştur. Urartu sanatının parlak dönemine ait yüksek düzeyli eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir. Altıntepe buluntularında tanrı, insan, hayvan figür ve motifleri önemli yer tutmaktadır. Altıntepe kalıntıları, tapınak-saray kompleksi, sütunlu kabul salonu, açık hava tapınağı, üç adet mezar ve depo binasından oluşmaktadır. Şehir merkezine 15 km. uzaklıkta, Erzincan-Erzurum karayolunun 100 m. kuzeyinde yer alan Altintepe Ören Yerine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Mama Hatun Külliyesi
Erzincan’da en çok ziyaret edilen tarihi yapılardan biri de Tercan’da bulunan Mama Hatun Külliyesidir. Kümbet, kervansaray, hamam ve camiden oluşan Mama Hatun Külliyesi, Erzurum ve çevresinde hüküm süren Saltuklu Beyliği’nin başına 587’de (1191) geçen II. İzzeddin Saltuk’un kızı Mama Hatun tarafından Erzurum-Erzincan kervan yolu üzerinde Tercan’da yaptırılmıştır. Mama Hatun Kümbeti, dilimli bir gövde ve külâhı ile onu kuşatan yuvarlak çevre duvarı ile birlikte Anadolu’da başka örneğine rastlanmayan bir plan şeması ve mimari özelliğe sahiptir. Ahlatlı Ebü’n-Nemâ b. Mufaddal’ tarafından yapılan bu âbidevî mezar yapısı birbirinden farklı iki kısımdan, kümbetten ve çevre duvarından meydana gelmiştir.
Yapılar topluluğunun önemli bir parçası olan kervansaray, 51×51 metre ölçüleriyle eş odaklı kervansaraylar grubundaki yapılar arasında en büyük olanıdır. Kare planlı yapı tamamen kesme taştan inşa edilmiştir. Dış duvarlar dört köşede silindirik kuleler, cephelerde yarım silindir veya dikdörtgen kesitli payandalarla takviye edilmiştir. Doğu cephesinin ortasında dışarıya taşkın bir taç kapı yer almaktadır. Kümbetle kervansaray arasındaki dikdörtgen planlı hamam küçük ölçülerdedir. Batıda sivri kemerli tonoz örtülü dikdörtgen bir soyunmalık mekânı vardır. Külliye yapıları arasında zikredilen cami tamamıyla değişikliğe uğramış ve yıkılan yapının yerine yeni bir cami inşa edilmiştir. Tercan ilçe merkezinde yürüme mesafesinde bulunan Külliyeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Sultan Melik Türbesi
Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ın Anadolu’nun fethiyle görevlendirdiği Sultan Melik, 1071 – 1080 yılları arasında Kemah’la birlikte Erzincan, Divriği ve Şarki Karahisar bölgelerini egemenliği altına almıştır. 1071-1228'de yöreye egemen olan Mengücek Beyliği döneminde yapılan Sultan Melik Türbesi Kemah'ın kuzeybatısındaki, kayalık platform üzerinde bulunmaktadır. Halk arasında "Sultan Melek" olarak adlandırılan türbede, Mengücek Beyliği döneminde yaşayan Sultan Melik'in mumyası ve 5 mezar bulunmaktadır. İnşa malzemesi ve cenazeliğin orijinal şekli ile dikkat çeken Türbe, tığla duvarlı, sekiz köşeli olup alttaki mezar odasının ortasında üst katı taşıyan sekizgen bir sütun bulunmaktadır. Erzincan merkeze 50 km mesafede Kemah ilçe girişinde bulunan türbeye özel araç ve turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
4-) Abrenk Kilisesi
Anadolu’nun en sağlam Ermeni manastırlarından biri olan Abrenk Kilisesi’nin kitabesindeki bilgiye göre kilisenin yapımı 1854 yıllarına dayanmaktadır. Vank Dağı üzerinde bulunan Abrenk Kilisesi’nin hemen yanında etrafı duvarlarla çevrili bir şapel ve iki dikili taş yer almaktadır. Mimarisi ve bezemesiyle dikkat çeken dikili taşlar, XII. yy. dan sonra Selçuklu Prensi Nasurettin dönemiyle tarihlenen kitabeler taşırlar. Sarp Davit Ermeni Manastırı olarak da bilinen Abrenk Kilisesi mimarisiyle göz kamaştırmaktadır. Tercan’ın Üçpınar Köyü yakınlarındaki Vank dağının güneydoğusunda, çukurca bir alan içerisinde bulunan Abrenk Kilisesine özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
5-) Hıdır Abdal Türbesi
Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin yapı sanatını yansıtan önemli eserlerden biri olan Hıdır Abdal Sultan Türbesi Erzincan Kemaliye ilçesinde bulunmaktadır. Hızır Abdal Sultan Hacı Bektaşi Veli’den feyz almış ve bugün türbesinin bulunduğu yerdeki Ocak Köyü’nde bir Bektaşi dergâhı kurmuştur. Hıdır Abdal Sultan Türbesi XIII. yüzyıla tarihlendirilmekle beraber yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Taş işçiliğiyle dikkat çekici bir mimariye sahiptir. Sonraki dönemlerde yapılan eklerle orijinalliğinden kısmen de olsa uzaklaşmıştır.
6-) Karanlık Kanyon ve Taş Yol
Dünyanın en büyük kanyonları arasında ter alan Karanlık Kanyon, benzerlerini ABD‘de Grand Canyon’da ve Avrupa’da Alpler’de görebileceğiniz, yer yer 500-600 m, kapalı bir ekosistemi oluşturmuş bir doğa harikasıdır. Karanlık Su vadisine dik inen Karanlık Kanyon’dan Sandık köyünden Fırat ırmağı yatağına kadar inen “canyoning” sporuna elverişli bu vadi ayrı bir güzellik katmaktadır. Karanlık Kanyon’dan da geçen Kemah- Kemaliye arasındaki Fırat nehri rotası önemli kano dergilerinden biri olan Kanu-Magazine tarafından Avrupa’nın en iyi 10 rotası arasında gösterilmiştir. Erzincan'da coğrafi yapısı ve doğal güzellikleriyle her yıl çok sayıda adrenalin tutkunu yerli ve yabancı turisti misafir eden Kemaliye, Karanlık Kanyon ve Taş Yolu ile macera tutkunlarına unutulmaz güzellikler sunuyor. Her iki tarafı yer yer 400-500 metrelik sarp kayalık yamaçlardan oluşan Karanlık Kanyon boyunca macera tutkunlarına nefis manzaralar sunan 7 kilometre uzunluğundaki Taş Yol, güzergahtaki irili ufaklı 38 tünel ile çok sayıda keskin viraj ve uçurumlarıyla artık ulaşımdan ziyade turizm amaçlı kullanılıyor. Turistik Doğu Ekspresi ile seyahat eden yolcular, ilçedeki tarihi ve turistik yerleri gezerek, Karasu Nehri'nin ikiye böldüğü kanyonda, kano, rafting ve tekne turları da yapabiliyor. Kemaliye ilçesinde bulunan bu doğa harikası yere özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
7-) Girlevik Şelalesi
Doğal güzellikleri, bitki örtüsü, ağaçları, serin havası ve dinlenme yerleriyle Erzincan'ın en çok tercih edilen mesire yeri olan Girlevik Şelalesi, özellikle bahar aylarında açan papatyalar, rengarenk küpe çiçekleri ve daha birçok farklı bitki türü görsel bir şölen sunmaktadır. Yüksekliği yaklaşık 30 metre olan, üç katlı birçok koldan akan Girlevik Şelalesi'ne, yerli ve yabancı turistlerin ilgisi her geçen yıl daha da artmaktadır. Kış aylarında hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle donan Girlevik Şelalesi'nin bu hali, oldukça ilgi çekicidir. Donmayla birlikte oluşan buz sarkıtları, buz tırmanıcılığı sporu için elverişli bir ortam sağlamaktadır. Kış aylarında bu spora gönül verenler, donmuş şelalede gösteri yapmaktadır.
Erzincan şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafede, Çağlayan Bucağı, Girlevik Köyü'nde bulunan Şelaleye özel araç veya Erzincan şehir merkezi ile şelale arasında karşılıklı seferler düzenleyen toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Otlukbeli Gölü
Kırmızı rengi ve muhteşem manzarası ile ziyaretçilerini kendine hayran bıraktıran Otlukbeli Gölü, oluşum bakımından karst kaynaklarının değil, maden sularının oluşturduğu dünyanın tek traverten set gölüdür. Bu özelliğiyle 15.04.1994 gün ve 612 sayılı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile Doğal SİT Alanı olarak ilan edilmiş ve “doğal anıt” olarak nitelendirilmiştir. Otlukbeli Gölü’nü ülkemizdeki hatta dünyadaki diğer göllerden farklı özel kılan unsur set türüdür. Çünkü gölün oluşumunu sağlayan set, travertenden meydana geliyor ve faylar boyunca yüzeye çıkan maden sularının birikmesine neden oluyor. Bu durum Otlukbeli Gölü’nü ülkemizde ve dünyada benzeri olamayan bir doğa harikasına dönüştürüyor. Kapladığı alan açısından “küçük” olarak nitelendirilen bu göl, taşıdığı özellikler bakımından oldukça büyüktür. Göl içerisine hem maden suları ve kükürtlü sular hem de dere tarafından beslenen tatlı sular karışıyor. Jeolojik oluşumu günümüzde de devam eden Göl, hem keşif hem de fotoğraf çekmek isteyenler için çok güzel bir manzara sunmaktadır. Otlukbeli ilçesinde bulunan bu doğa harikası Göle özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Terzi Baba Türbesi
Asıl adı Muhammed Vehbi olan ancak mesleği terzilik olduğundan "Terzibaba" adıyla anılan Terzibaba, 1779-1848 yıllarında yaşamış ve tasavvufi konuları içeren "Kenzil Fütuh" adlı bir eseri bulunan İslam âlimidir. Erzincan'ın en büyük mezarlığı olan Kaledibi Mezarlığı'na, 1848 yılında vefat eden Terzibaba'nın defnedilmesiyle mezarlığın adı Terzibaba Mezarlığı olarak değiştirilmiştir. Türbeye dört basamaklı merdivenle çıkılır. Yapının giriş bölümünde iki sütunlu ve üzeri kurşun kaplı, yağmurluk çıkması bulunmaktadır. Süsleme unsurlarının yer almadığı türbenin içi sade, sekizgen planlı düz bir örtüden oluşmaktadır. Türbenin kapısı ve pencerelerinde çapraz demir kafesler vardır. Türbenin içerisinde bulunan iki sandukanın büyük olanı Terzibaba'ya diğeri ise Terzibaba’nın en yakın müritlerinden birine aittir. Bir yangın sonucu harap olan türbe, 1980'li yıllarda betonarme olarak tekrar yaptırılmıştır. Mezarlık, Osmanlı mimarisi özelliği olan kesme taştan inşa edilmiştir. Türbe ve mezarlık halk tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Erzincan şehir merkezinde bulunan Türbeye özel araç veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
10-) Ekşisu Mesire Alanı
Ekşisu, doğal maden suyunun çıktığı, geniş park alanlarının bulunduğu, yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği, Erzincan'ın en gözde mesire alanlarından biridir. Burada yer alan çeşmelerden akan ve Böğert adıyla anılan maden suyu, çeşitli hastalıklara iyi gelmekte olup; anemi, karaciğer, mide, bağırsak ve safra yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Şehir merkezine 11 km uzaklıkta, eski Erzincan-Erzurum karayolu üzerinde bulunan Ekşisu Mesire Alanına özel araç veya turlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
11-) Diğer Yerler
Erzincan’ın yukarıda belirtilen tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra geniş arkeolojik koleksiyonu ile 75. Yıl Kültür Merkezi’nde hizmet veren Erzincan Müzesini; şehir merkezine 15 km mesafede Karasu Nehri'nin kıyısında tüm güzelliğiyle gözlere hitap eden Beytahtı Mesire Alanını; Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliklerinden Mengüceklilerin merkezi Erzincan'ın Kemah ilçesinde hakim bir tepede kurulan ve Dünyanın sayılı doğal kalelerinden biri olan Kemah Kalesi'ni; şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta, Keşiş Dağları eteğinde yer alan ve 2 bin 850 metre yükseklikteki Türkiye'nin en yüksek krater gölleri arasında yer alan Aygır Gölünü; Türkiye‘nin en uzun kayak pistine sahip olan Ergan dağının harika manzarası eşliğinde kayak sporu yapılan Ergan Kayak Merkezini; 33 derecelik sıcaklığa sahip suyuyla birçok hastalığa şifa olan Erzincan Ilıcasını da gezilecek yerler listesine koymayı unutmayınız.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Erzincan’a hâkim olan iklim koşulları ve gezilecek yerlerin niteliği dikkate alındığında Erzincan için en ideal gezi dönemi yaz aylarıdır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Doğu Anadolu'da bulunan Erzincan, bulunduğu coğrafi konum gereği birçok şehirle etkileşime girerek zengin bir mutfak kültürüne sahip olmuştur. Doğu Anadolu şehirlerindeki hamur işi ve süt ürünleri ağırlıklı yemek kültürünü Erzincan’ın yöresel yemekleri listesinde de görebilmek mümkündür. Erzincan’da da beslenmenin temelini buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturur. Bulgur, yarma, tarhana, erişte, dövme en çok tüketilenlerdir. Özellikle bulgur, çok sayıda yemek türünde kullanılır. Bununla birlikte yörede yetişen sebze ve meyvelerden çok farklı yemekler de yapılmaktadır. Bu nedenle yolunuz Erzincan’a düştüğünde Erzincan denilince aklan gelen ilk lezzet olan tadı dillere destan olan Erzincan Yaprak Dönerini;
Erzincan'da sıkça tüketilen, eriştenin başrol oynadığı Erzincan Çorbasını; kuzu eti, fasulye, nohut, buğday ve mercimekle hazırlanan Kelecoşu;
yufka, yoğurt ve sarımsakla hazırlanan Sırını; Erzincan mutfağının önde gelen et yemeklerinden olan Gah Yahnisini; Erzincan'ın yöresel tatlılarının başında gelen ve yarma kuru kayısı, tereyağı ve ceviz içiyle yapılan Gasefeyi;
yumuşak bir şekilde hazırlanan mayalı hamurun şeritler halinde kesilerek, kuzu etiyle buluşturulması sonucu ortaya çıkan nefis Kemah Tiridini; ekşi elmaların içi boşaltılarak fıstık, soğan, pirinçten oluşan iç harcı ile yapılan Zeytinyağlı Elma Dolmasını; ayvanın patates niyetine kullanıldığı bir yemek olan Ayva Kalyesini denemenizi tavsiye ediyoruz.
Erzincan’a gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği çok çeşitli konaklama imkanları bulunmaktadır. Tarih ve doğa güzellikleriyle her yıl çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Erzincan’da gelişen turizm potansiyelini karşılayacak her bütçeye uygun kaliteli otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Erzincan ve ilçelerinde öğretmenevi ve polisevi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Erzincan Merkez Öğretmenevi: Fatih Mah. Hacıbektaşi Veli Cad. No:1. Erzincan
Telefon: (446) 226 24 11 – 226 24 12
Erzincan Polisevi: Halitpaşa Mahallesi. Halitpaşa Caddesi Üzeri. No:7. Erzincan
Telefon: (446) 224 03 84 – 224 67 62
Erzincan İl Özel İdaresi Misafirhanesi: Gülabibey Mah. 798 Sok. 4 Erzincan
Telefon: (446) 214 55 05
Erzincan Hekimevi: Mimar Sinan, Aile Sağlığı Merkezi, 1167. Sk. No:2, 24000 Merkez/Erzincan
Telefon: (0446) 224 07 20
Erzincan Çevre Şehircilik Müdürlüğü Misafirhanesi: İzzetpaşa Mah. Fevzi Paşa Sok. Merkez/Erzincan
Telefon: 0446 226 15 00
Erzincan Sosyal Tesisleri Misafirhanesi: Karaağaç Mahallesi, Fevzi Paşa Cd. No:32/5, 24040 Erzincan
Telefon: (0446) 226 02 26
DSİ Erzincan 8. Bölge Misafirhanesi: İnönü Mah. Vali Recep Yazıcıoğlu Cad. (Vali Konağı Yanı) Merkez/Erzincan
Telefon: 0446 214 18 71
Erzincan zengin tarihini ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Uluslararası Erzincan Kısa Film Festivali:
Erzincan Belediyesinin her yıl Ekim ayında organize ettiği Uluslararası Erzincan Kısa Film Festivali kapsamında Anadolu’nun sanat ile geçmişten günümüze süregelen bağını artırmak amacıyla dünyanın farklı ülkelerinden getirilen film gösterimleri, yönetmen ve sinemacılarla söyleşiler ve atölye çalışmaları yapılmaktadır.
Refahiye Kültür ve Bal Festivali
Refahiye Kültür ve Dayanışma Derneğimizce tertip edilen Festival yörenin kültürünü ve kaliteli balının tanıtımın sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Her yıl Ağustos ayında düzenlenen festival kapsamında bal üreticilerinin yarışmaları, yöresel sanatçıların konserleri ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Kemaliye Kültür ve Doğa Sporları Festivali
Kemaliye Kaymakamlığı, Belediye ve Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı (KEMAV) iş birliği ile her yıl Temmuz ayında düzenlenen Festival doğa ve adrenalin sevenlerin yoğun ilgi gösterdiği bir festivaldir. Karanlık Kanyon da 'Sırat on Fırat' hattından Ian Flanders basejump etkinliği, 'Şehitler Yolu' ağaçlandırma etkinliği, Via Ferrata tırmanışı, Seakajak yarışları, kano safari ve kamp, dağ bisikleti yarışları yer aldığı şenliklerin ilk gününde 2017 yılında yapımına başlanılan ve yaklaşık 1 ay süren 'Via Ferrata' parkuru, adrenalin tutkunlarının uğrak yeridir.
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Erzincan’da, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alışveriş merkezlerinin yanı sıra yöresel ürünleri satın alabileceğiniz yöresel çarşı ve dükkânlar bulunmaktadır. Bu noktada ErzizncanPark isimli alışveriş merkezi, Erzincan’a gittiğinizde zaman harcayacağınız, keyifle alışveriş yapacağınız nezih mekanlardan birdir. Bunun yanında tarihi dokusuyla hizmet veren Bakırcılar Çarşısında hediyelik eşya için alışveriş yapabilirsiniz.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Erzincan’da sosyal ve kültürel yaşam da hareketlidir. Erzincan Kültür Merkezi, Erzincan Belediyesi Kültür Sanat Merkezi ve Erzincan Belediyesi Kültür Evi başta olmak üzere şehirdeki kültürel mekânlarda yıl boyu birçok etkinliğe ev sahipliği yapılmaktadır. Ayrıca Erzincan Belediyesi Şehir Tiyatrosu, yıl boyunca Kültür Sanat Merkezinde önemli gösterilere imza atmaktadır. Kültür ve Tiyatro merkezilerine şehir içi toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Erzincan Belediyesi Şehir Tiyatrosu: Çarşı Mah. 24100 Merkez/Erzincan
Tel: 444 9 024
3-) Üniversite
Erzincan’da 2006 yılında kurulmuş olan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite mevcut halde, 11 fakülte, 4 yüksekokul, 12 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 17 araştırma ve uygulama merkeziyle yüksek öğretim hizmeti vermektedir. Üniversite kampüs ve yerleşkelerine ulaşım belediye araçlarıyla sağlanmaktadır.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi: Yalnızbağ Yerleşkesi, Fatih Mah. Erzincan
Tel: 444 8 024 - (0446) 226 66 66
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde üniversite öğrencilerine hizmet veren 6 tanesi il merkezinde 4 tanesi ilçelerde bulunan toplam 16 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Refahiye SYDV Öğrenci Yurdu: Yeni Doğan Mah. Erzincan Cad. No:8 Refahiye Erzincan
Telefon: 0(446) 611-2713
Tercan M. Refik Şimşek Yurdu: Yavuz Selim Mah.32.Sokak No:27 Tercan - Erzincan
Telefon: 0 (446) 441-3145
Kemah Yurdu: Göğüsbağı Mah. Behiçsadi Abbasoğlu Cad. M.Y.O. Kampüsü
Telefon: 0(446) 511-23-37, 0(446) 511-32-59
Kemaliye-Osman Nuri Akın Yurdu: Gençağa Mahallesi Demirciler Sokak No:3 Kemaliye Erzincan
Telefon: 0(446) 751-28-61, 0(446) 751-31-43
Erzincan-Mengücek Gazi Öğrenci Yurdu: Yalnızbağ Mah.Sivas Yolu Üzeri No:32/3 Yalnızbağ Beldesi/ Erzincan
Telefon: 0(446) 220-00-14
Terzibaba Öğrenci Yurdu: Mimar Sinan Mah. Sivas Cad. OR-KA YURT Apt. no:20/20 Merkez/ Erzincan
Telefon: 0(446) 236-25-04
Pir Muhammed Bahaeddin Öğrenci Yurdu: Barış Mahallesi 10.Sokak No:4 Ulalar Beldesi/Erzincan
Telefon: 0(446) 502-0399
Salih Baba Öğrenci Yurdu: Cumhuriyet Mahallesi 401.Sokak No:9 Erzincan /Merkez
Telefon: 446 224 11 70
Erzincan Öğrenci Yurdu: Başbağlar mah. 1400. Sok 55 Erzincan
Telefon: 0(446) 224-4162
Piri Sami Öğrenci Yurdu: Barış Mah. Güney Caddesi No:3 Ulalar Beldesi/Erzincan
Telefon: 0(446) 502-0412
4-) Kütüphane
Erzincan ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Merkez Kütüphanesi bulunmaktadır.
Erzincan İl Halk Kütüphanesi: İnönü Mah. Vali Recep Yazıcıoğlu Cad. No: 50 Erzincan
Tel: (446) 214-1390
Erzincan Çocuk Kütüphanesi: Atatürk Mah. 353. Sokak No: 12 Erzincan
Tel: (446) 214-2524
Alpar Kılınç Halk Kütüphanesi: Erzincan Kültür Merkezi Binası Erzincan
Tel: (446) 224-2621
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Merkez Kütüphanesi: Yalnızbağ Yerleşkesi / Erzincan
Tel: 0 446 224 30 32
- Erzincan Belediyesi
- Google Harita
- Bahçelievler Mah. ERZİNCAN
- 444 9 024
- http://erzincan.bel.tr/
- Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü
- Google Harita
- Halitpaşa Mh. Halitpaşa Cd. Erzincan
- 0505 318 24 00
- http://erzincan.pol.tr/
- Erzincan İl Jandarma Komutanlığı
- Google Harita
- Mengüceli Mah.Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı No:51 Merkez/ERZİNCAN
- 0446 226 09 35
- https://erzincan.jandarma.gov.tr/
- Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü
- Google Harita
- Mengüceli Mah. Kamu Lojmanları 1311. Sok.No10 Erzincan
- 446 214 16 05 214 20 73
- https://erzincan.meb.gov.tr/
- Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü
- Google Harita
- Fatih Mahallesi 709 Sok. Merkez - ERZİNCAN
- 0446 226 58 19-20-21
- https://erzincanism.saglik.gov.tr/
- Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Google Harita
- Başbağlar Mahallesi Hacı Ali Akın Caddesi No:32 Erzincan
- 0446 212 22 22
- https://mengucekgazieah.saglik.gov.tr/

